15 Май, 2020 13:00 5 152 69

Наш лекар в Ню Йорк: България със сигурност ще бъде ударена от втора вълна

  • ню йорк-
  • епидемия-
  • коронавирус

Български лекар в Ню Йорк разказва за битката срещу коронавируса

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"В Ню Йорк кризата започна много бързо. Болниците се напълниха за кратко време и много отделения бяха превърнати в реанимации. Струпвахме респиратори и всякаква апаратура. Всеки ден постъпваха все нови и нови пациенти. Изучавахме вируса в движение. Опитвахме се да отделим пациентите с КОВИД-19 в спешното отделение. Но не успяхме. Лекувахме всички на едно място, а болните бяха разделени само с паравани. Това наложи да интубираме бързо всеки пациент, който не можеше да диша, защото се опасявахме, че ако го оставим на кислородна маска, може да зарази останалите."

"И тогава дойдоха хладилните камиони"

Това ни разказва д-р Александър Латев, който живее в САЩ от 14-годишен. Има специалност "Спешна и интензивна медицина", по време на големия пик на епидемията дава дежурства в реанимациите на две болници в Ню Йорк.

Разказва, че работата с критично болни не го плаши, защото вече неведнъж е спасявал простреляни, отровени, жертви на тежки катастрофи. Но лечението на КОВИД-19 се превърнало в голямо предизвикателство за него и колегите му заради големия брой пациенти, които "идваха буквално един след друг и в много тежко състояние". Както и заради липсата на ресурс - от предпазни маски до медици.

"По навик при критичен пациент натискаш паник бутона, за да се съберат колеги и да помогнат. Но в тези дни те не идваха, защото в същия момент спасяваха другиго. Оставаш сам. Имаше дни, в които пациентите бяха буквално разхвърляни произволно из залата, закачени за респираторите, а ние тичахме между тях със защитните облекла и се опитвахме да ги спасим."

Д-р Латев разказва, че понякога един лекар се грижи за над 40 пациенти на контролно дишане. А това е почти непосилно, защото на всеки четири часа се следят показателите, а параметрите на апаратите за дишане често се променят на всеки час. "Лечението е строго индивидуално за всеки един от тези 40 интубирани човека. Нямаш време дори вода да пиеш, защото смяната на облеклото отнема много време. И така докато обиколиш всички пациенти, идва ред на този, от когото си започнал. На помощ идваха и колеги, които не са реаниматори. Учеха се на момента. Въпреки това не смогвахме да поемем всички болни. И много скоро се появиха хладилните камиони за починалите."

В реанимацията, в която д-р Латев работи със заразени, му се е налагало да "сглобява" респиратори, когато апаратите не достигали. "Режеш и лепиш, за да сглобиш апарат. Но колкото и грозно да звучи, като погледнеш един пациент, бързо можеш да прецениш какви са шансовете му да оцелее и на базата на това се налага да вземеш решение кого да интубираш. Друг вид е триажът по протокола, който определя на кого да дадеш лекарство. Тежко е да избираш по протокол кой да получи шанс да живее. Но се налага, защото някои от лекарствата са много скъпи и не достигат. Как обаче се избира между двама 30-годишни без хронични заболявания?"

"Още не знаем нищо за коронавируса"

Да видиш оздравял пациент с коронавирус е като празник, казва д-р Латев и добавя: "Тази радост е обяснима, защото ги лекуваме седмици и се привързваме към тях. Когато изписваме или екстубираме пациент, в болницата пускат песента "Ню Йорк, Ню Йорк". Така всички узнават, че някъде в реанимациите на 15-етажната сграда има оздравял от коронавирус човек. Контрастът с хладилния камион за починалите е много голям."

Според д-р Латев, кризата в Ню Йорк постепенно затихва, защото много от хората вече са преболедували, а социалното дистанциране и носенето на маски показват резултати. "Но не бива и за миг да забравяме, че все още не знаем нищо за вируса. Лекарствата, които даваме, не помагат много. Освен едно, което намалява времето за лечение, но не влияе на смъртността. От медицинска гледна точка това означава, че вирусът остава нелечим."

Що се отнася до разпространението на коронавируса в България, д-р Латев смята, че страните, в които не е имало много заболели при първата вълна, със сигурност ще бъдат ударени от втора. "Тази вълна всъщност ще е първата за тях и затова мерките трябва да се спазват. Никак не съм сигурен, че здравната система в България би могла да се справи с това, което връхлетя нас, защото само няколко болници в страната имат необходимото за битката срещу КОВИД-19", казва медикът.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    79 31 Отговор
    Каква вълна какви 5 лева,то нямаше първа те втора измислиха.

    Коментиран от #61

  • 2 Фоко

    56 20 Отговор
    Я па тоя.
  • 3 4488

    60 19 Отговор
    И как разбра от Ню Йорк? И кой математик го изчисли?
  • 4 Пръч

    21 37 Отговор
    Сакън, Радев пак ще се покрие за неопределено време....
  • 5 d45

    62 21 Отговор
    Пропаганда за сплашване на народа.
  • 6 43т

    53 15 Отговор
    Ако им наредят или има бунтове ще има втора вълна,ЦЕЛТА Е СВЕТОВНА ДИКТАТУРА ДО ВАКСИНИРАНЕТО И ЧИПИРАНЕТО,
  • 7 Благой от Софстрой

    48 12 Отговор
    "Специалистът от Ню Йорк"-американски игрален филм.
  • 8 акълия

    40 13 Отговор
    От прочетеното и статистиката не личи вие да сте се справили. Ама нали интубирате наред, както е по протокол.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Чико

    39 15 Отговор
    Този как разбра или му се обадиха от НОЩ да каже това? Колкото повече такива незнайни специалисти, толкова по-малко вярва народа!
  • 11 Юсуффф

    27 12 Отговор
    3та 4та 5та и така докато не клекнем за чипирането.
  • 12 Дългият

    22 44 Отговор
    Др.Латев...ела си в Бг,вземи под мишница доц.Мангъров идете в Щатите и му покажи каква е истинската картина а не тази от студиата...Той стана медийна звезда...Мангъров де...

    Коментиран от #18

  • 13 Фаучи

    30 6 Отговор
    Със сигурност. 100%. Така поне е първоначалният план. Подготвиха ни с първата вълна, вече е ясно, че квото кажат правим, нямаме основни права. При втората вълна направо ще ни затворят и ние ще изпълним всичко.
  • 14 Едмон Дантес

    47 13 Отговор
    Най гнусното е когато лекари се продават за жълти стотинки за да угодят на пропагандата.
  • 15 1234

    19 8 Отговор
    Продължава да е много неясна ситуацията с тоя вирус! Тоз доктор да не стане като със снимките от паза в Ухан, пък те били от Индонезия? Аз ще му кажа да се обади на доктора от Русе който е бил в Африка със сарс....извинете ама хладилните камиони се е наложило зашото всички болни от к19 ги карате да ходят в едни и същи болници. Проста логистика на 330 млн население починали 100000 е в рамките на статистиката и това ще се види в края на 2020

    Коментиран от #39

  • 16 XMAN

    24 3 Отговор
    Дойче зелето няма кой да ги бие по агитации е фейкове.
  • 17 ПЕНКО

    18 2 Отговор
    БГ "ЛОДКАР" ОТ НЮ ЙОРК : " КАК ТАКА ВИЕ ЩЕ СТЕ ПО-ДОБРЕ БЕ ... АЗ ЗАЩО ДОЙДОХ ТУК -ЗА ДА СЪМ ПО-ДОБРЕ ... А СЕГАВИЕ ЩЕ СТЕ ПО-ДОБРЕ...-А СТИГА БЕ ... ТАКА ЩЕ ВИ УДАРИ- СИКЪНД ВЪЛНА ,ЧЕ СВЯТ ЩЕ ВИ СЕ ЗАВИЕ ....БЪЛГАРИ С БЪЛГАРИ ТАКИВА " !!!!!!!!!!!!!!
  • 18 коко

    17 6 Отговор

    До коментар #12 от "Дългият":

    Дълъг си ,ама мозъчето ти късо.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Спокойно

    28 3 Отговор
    Господ си знае работата. Ще има последствия за тези сатанисти.
  • 21 Баш Батка

    17 6 Отговор
    И аз съм лекар с маска и имам снимка и казвам само истината. Вярвайте на медиите и няма да сгрешите, те казват всичко както е!
  • 22 Valio

    11 4 Отговор
    Да те ударят теб в някой стълб.....
  • 23 Гост

    32 6 Отговор
    Не му прави чест на доктора да коментира и изнася такава информация в медийното пространство.Толкова мащабната манипулация на СЗО и заинтересовани ,явно се е отразила и на медиците.Нали за това са учили,нали това им е работата.Изпращането на излекуваните с песен също идва в повече!То бива театър,но чак пък толкоз!Истината е една-докато го има човечеството ще има и болести,от тях някои ще починат.Не пиша ЖЕРТВИ,защото това са починали пациенти като всички останали от всички други всевъзможни болести.За съжаление всеки,който се е родил когато му дойде времето ще почине.И това ще се случи независимо от нашите желания и планове.Така че ,живейте си живота и спрете да четете манипулирани статии,мнения,интервюта.Успех и бъдете здрави!
  • 24 ABV

    27 4 Отговор
    Вируса остава нелечим казва доктора,а има излекувани,как става това не знам?Аз го разбирам така който има здрав имунитет оцелява,който не умира.В този случай защо са лекарите,аспираторите и т.н.???
    Не е сигурен ,че здравната система в България ще се справи с това,а то нали американската се справя перфектно.Не е нужно да си лекар да установиш това световно откритие за здравната система в България ,а и не само тази система,че не са както трябва.
    Аз не съм доктор ,но как така говорят за втора вълна,от къде знаят и са сигурни,звездите ли им говорят или може би е определена дата за втората вълна,не знам?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Бил Гей

    32 8 Отговор
    Жалък платен трол-доктор от Америка се изказва (изкендзва) като някакъв специалист ....то ако ги слушаме сатанистите от хамерика трябвало да сме под карантина завинаги....щото вируса щял да остане за постоянно.....нищо, че няма нито един умрял от курвид 19 , трябва да сме в извънредно положение докато не остане нито един жив човек в територията България.
  • 27 921

    29 5 Отговор
    Докторе тебе маи отдавна те е ударила втората вълна
  • 28 кило

    26 5 Отговор
    Много сънародници милеят за БГ, и този паток също...от хиляди километра, че и акъл дава.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ЖЛЛЛЛЛ

    9 3 Отговор
    СЕРИОЗЕН ЛИ СИ ЦИРКА Е ПЪЛЕН
  • 31 baihui

    7 3 Отговор
    Тъп евангелист!

    Коментиран от #44, #45

  • 32 неверни тома

    9 6 Отговор
    не вервам, няма никъф вирус, нема измрели от ковид 19, налагат диктатура, вервам само на мангъра дето се подвизава в некви кабеларки, неим знам имената !!!!
  • 33 кака Мара

    7 3 Отговор
    Умен е като коня на кмета.
  • 34 ИМПЕРИАЛИСТ

    14 3 Отговор
    За поддържане на настроението, публикуваме и коментарии от чужбина, поради липса на български...
    ТРИЙ!!!
  • 35 Факт

    17 4 Отговор
    Абе някой познава ли болен от тоя вирус!?

    Коментиран от #60

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Хахаха

    10 3 Отговор
    Здравната система в америка е прекрасна само за богатите. В България медицината е достъпна за всички. Да, със своите проблеми, но е достъпна. И е по добра от американската за обикновения човек. Не можете да оцените товя, което имате.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Крум

    10 5 Отговор
    Аман от доктори,които са толкова заети,че чак нямат време вода да пият.....ами като му е толкова тежко да напусне и отиде на стадиона семки да продава.....сякаш някой хо е катал насила да става лекар....той какво си мисли,понеже съм лекар,трябва да получавам големите пари без да си мръдна пръста....Тц,байно,така няма да стане!!!!!!
  • 42 Верно ли

    10 3 Отговор
    Дойче зеле естествено. През ден-два пускат нещо такова, да не вземем нещо да се оъпуснем.

    Коментиран от #54

  • 43 Верно ли

    13 4 Отговор
    Чета и не вярвам на очите си:"Тoвa нaлoжи дa интубирaмe бързo вceки пaциeнт, кoйтo нe мoжeшe дa дишa, зaщoтo ce oпacявaхмe, чe aкo гo ocтaвим нa киcлoрoднa мacкa, мoжe дa зaрaзи ocтaнaлитe." Ма този лекар ли е наистина? Как може да се пристъпва към интубация по тази причина. Тея съвсем за мезе ни взеха вече.
  • 44 Не религиозен

    5 2 Отговор

    До коментар #31 от "baihui":

    Нещо си се объркал... Явно не знаеш нищо за евангелиста! Точно те са хората, които вярват в думите на Исус Христос, записани в четирите Евангелия в Библията. В тях се казва, че докато беше на земята Исус изцеляваше ВСИЧКИ от ВСЯКАКВИ БОЛЕСТИ . На кръста Той понесе нашите грехове и нашите БОЛЕСТИ. След като се възнесе седна от дясно на Бог Отец и СЕГА ХОДАТАЙСТВА за нас. Исус Христос е същият вчера, днес и вовеки. В Неговото Име, получаваме от Отец всичко което поискаме.

    Коментиран от #59

  • 45 Не религиозен

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "baihui":

    Поне Новият Завет да беше прочел, докато беше затворен заради "извънредното" положение.( И не само ти). Щеше да проумееш някои неща...

    Коментиран от #47

  • 46 kkk

    7 4 Отговор
    слушайте ся в България ше има яко вълни и това ви го казвам аз от нюйорк дето съм там от 14 годишен ясно ли ви е. вие ккво си мислите тука ше омираме а вие отпускате мярките я по кротко...
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "Не религиозен":

    Не се првъзнасяйте!

    Коментиран от #48

  • 48 Не религиозен

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не се превъзнасям . Казвам ИСТИНАТА ! Е, на някои тя не се харесва, но това нищо не променя!
  • 49 Японеца

    2 0 Отговор
    Ще има, ако пуснат ония от маалата!
  • 50 877

    5 0 Отговор
    Това на снимката е комшията.
  • 51 Сакън

    3 3 Отговор
    Ню Йорк ще бъде заличен от коронавирус!Ванга го е казала :)
  • 52 Храна за размисъл

    7 3 Отговор
    При повече от месец да се казва броя на заболели и умрели и да ти го набиват в подсъзнанието през телевизора и да те плашат нормално бе докторе.
    То здрав да си ще се поболеееш,а ти какъв доктор си като не си наясно,че на нервна почва всичко се хваща?
    Хора,вижте какво се казва и пише в рекламите по телевизията за лекарствата-предотвратява симптома,не лекува причината,а от това не следва ли,че вие ставате редовни клиенти на фармацията и сте в постоянна будна кома?
  • 53 Гост

    4 1 Отговор
    Някой запознат ли според вас точно и на какъв принцип се произвежда ваксината и тя работи и действа в тялото ни за определен проблем?Човек по-велик ли е от природата или за тези,които вярват в Бог от твореца или става въпрос преди всичко за бизнес и пари?
    За една приятелка питам.

    Коментиран от #55

  • 54 Професор

    9 1 Отговор

    До коментар #42 от "Верно ли":

    Не е точно така. Неомарксистите по цял свят, включително и в Германия, искат да разрушат капиталистическите икономики на Запада, и най-вече тази на САЩ. За целта използват всякакви медицински главанаци, като например хлевоустия италианския корумпиран администратор дето отдавна не разбира нищо от медицина и джудже-неомарксист Антъни Фаучи. Този булгаристанец е просто малка брънка в цялата тази пропаганда, основен глашатай на която е неомарксистката радиоточка Дойчо Зеле.
  • 55 Не религиозен

    3 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гост":

    Ами ако твоята приятелка вярва в Бог, тя сигурно знае, че Той ни създаде по свой образ и подобие и намерението Му беше човекът да живее без болести. Е змията (Сатана) измами Ева и грехът влезе в човека и започна да го разрушава - първо духовно, а в последствие и телесно. Така човекът прегърна греховната си природа и стана подвластен на всичките хитрости на дявола. А дяволът има свои методи за да контролира хората чрез страх, измама и даже понякога се преправя на "светъл " ангел. Единственият Спасител от него е Исус Христос, който прие доброволно смърт на кръст, за да ни освободи от грях, болести, бедност и от проклятието на закона.
  • 56 Кумчо Вълчо

    7 2 Отговор
    Аман от псевдо капацитети.Той изобщо помни ли къде се намира България.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Механик

    2 1 Отговор
    Лекарите са механици с бели престилки-касапи,особено по време на необявена нечовешки жестока война,не давайте тестове,не позволявайте ваксини доброволни или принудителни,влизаме без да знаем в здр.регистри,гледайте откриването на олимпийските игри в Лондон 2012...Вестителите сбъдват Вестите които ни вещаеха,тъй отдавна.Затова ли са ги убивали в отминали времена,за да не се разпространява отровата....
  • 59 И корона

    1 3 Отговор

    До коментар #44 от "Не религиозен":

    Вируса ли сме поискали?Всичко ли е по божия воля?ИЛИ САТАН Е ОНАЗИ СИЛА,ДЕТО ЗЛО ЗАМИСЛЯ ,НО ДОБРО ТВОРИ?КЪДЕ СМЕ НИЕ В ТАЗИ САМСАРА-ВЪРТОП В СИФОНА НА ИНФЕРНОТО?МАТЕРИАЛ ЗА ОЛОВНИ ВОЙНИЧЕТА?

    Коментиран от #62

  • 60 Скоро

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Факт":

    Ще почнат да падат по улиците,платени незнайни актьорчета,я колко са в парламента...В раша подкупват лекари да записват починалите ,като от корона -200000 рубли
  • 61 До глупака

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    Нали разбра ,той е бил на първа линия,страшно е,когато трябва да избираш между двама 30 годишни,кой да живее,ще ти препоръчам, увъжавай мнението на специалистите,не се прави на интересен,трай бабо за хубост, вярно е многооо, българи имат мутренски манталитет, те знаят всичко и разбират от всичко,киното свърши,като станеш на 65/67,и си пътник.Как ще живееш последните 5/7години? Предизвестена смърт,Млади са само боговете,защото са безсмъртни.
  • 62 Не религиозен

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "И корона":

    В коментар #55 става ясно какво Бог е предвидил за нас и за "добрите" намерения на Сатана. Разбирам уловката, че каквото и да поискаме в Името на Исус Христос, ще получим от Бог Отец...Но едва ли нормален психически човек би поискал нещо, което разрушава и едва ли Бог би задоволил прищявката му. Това обещание се отнася за онези, които вярват в жертвата на Исус Христос на кръста, минали са през покаяние за греховете си и са решили в сърцето си да живеят според Словото на Бог. БОГ Е ЛЮБОВ! Онези, които вярват се покоряват на любовта и не причиняват зло. Злото се ражда от ГРЕХА, който е патент на Сатана. Сам си отговори - от кого е корона вируса. И не мисли, че Бог е неспособен да се справи с всяка ситуация. Просто е дал свободна воля на човека да избира - добро или зло. А онези, които са Му доверили живота си винаги ще бъдат под Неговата протекция, дори и в епидемия и мор. (Псалм 91)
  • 63 Бай

    1 1 Отговор
    На есен с песен на ново!
  • 64 Невеста

    0 0 Отговор
    Гарване и ти птицо проклета защо тъй грозно от ню йорк грачиш
  • 65 Матей

    0 0 Отговор
    Щатите са далече,пък и са световно признати като империя на лъжата и измамата,имат и изключителен интерес да нагнетяват напрежението,така че,не им се връзвайте.И прогнозират каква вълна щяла да ни удари,ми тия са епидемични оракули.Есента ,като дойде грипа,ще го припишат на ковид,мувед и завъртай старата плоча до втръсване.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 ДОКО

    1 0 Отговор
    ЩЕ ИМА И ТРЕТА ВЪЛНА..ОТ САМАТА ГЕРБ ГРОБОКОПАЧ НА БЪЛГАРИЯ..
  • 68 Като крокодилът от вица

    0 0 Отговор
    Тоя доФтор е като едновремешното лого от вица за това как капитализмът си избрал за лого мушмулата , а социализмът - зинал крокодил.....,ама нещата май се обръщат. САЩ като крокодил целите са затънали в тинята около коронавируса,ноооо... доФторчето е отворило крокодилска уста да дава акъл как и колко в България ще стане лошо.Дано поне докато е ръсъл в България да са му направили вексина от БЦЖ та да не вземе да даде фира жалния .... на първа линия.
  • 69 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Тук е България не ФАЩ, вируса го караме на крак а с хладилните камиони караме мляко, сирене, кашкавал и месо.