15 Август, 2012 10:48 850 0

Британска банка се размина с глоба заради Иран

  • иран-
  • "стандард чартъред"

 

Британската банка "Стандард Чартъред" се споразумя с щата Ню Йорк, който заплашваше да спре лиценза й заради оценявани като незаконни транзакции с Иран, предаде АФП.

"Банката ще плати глоба от 340 милиона долара на Департамента по финанси на щата Ню Йорк, за да не бъде санкционирана", се посочва в комюнике на щата Ню Йорк.

Департаментът обвини на 6 август "Стандард Чартъред", че е извършила незаконни транзакции с Иран за 250 млрд. долара.

Институцията обвинява по-специално банката, чиято главна дейност е в Азия, че е взела "стотици милиони долара комисиони (...) в продължение на поне 10 години" и е изложила американската финансова система "на терористите, трафикантите на оръжие, трафикантите на дрога и на корумпирани режими".

От своя страна "Стандард Чартъред" твърдо оспори тези обвинения и увери, че незаконните сделки с Иран са за "по-малко от 14 милиона долара", че никакво престъпно плащане не е свързано с обявена за терористична формация в момента на фактите и че тя е прекратила всякаква "нова дейност" с ирански клиенти "преди повече от пет години". 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА