Last news in Fakti

1 Юни, 2020 09:58 2 852 10

Европейските милиарди, българските ОПГ-та и марсианците

  • българия-
  • ес-
  • възстановителен фонд-
  • организирана престъпност-
  • васил божков-
  • корупция-
  • аец белене

Прихваната е сводка на марсиански социолози, които се дивят на нравите български.

Европейските милиарди, българските ОПГ-та и марсианците - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеизвестен факт е, че ракетите на Илон Мъск не само изпращат товари и американци в космоса, но и докарват оттам марсиански учени, които следят какво се случва на Земята. Своите доклади тези учени изпращат по 5G до Червената планета, за да подготвят нейните обитатели за скорошното пристигане на земляните.

Ето и сводката на група марсиански социолози за България от последната седмица, която беше случайно прихваната от новата ми микровълнова печка:

"В България през изминалата седмица се случиха две неща: едното важно, но останало неразбрано, а другото шумно отразено, но незнайно защо. Важното беше предложеният от Европейската комисия план за възстановяване на икономиката на ЕС. Шумното беше поредното разследване на българската прокуратура за организирана престъпна група (ОПГ), в рамките на което беше публикуван списък с имена на известни българи.

Важното

Европейският съюз – един от основните белези за разум в човечеството – е в критичен момент на своето развитие. Той или ще се консолидира, като стане по-солидарен и вътрешно координиран, или ще премине към тежък застой и възможен разпад. България е един от най-големите печеливши от този съюз – повечето от хубавите неща тук през последните двайсет години се дължат на него. И не говорим само за материални придобивки като софийското метро, а за самите основи на демокрацията и свободната икономика в страната. Без ЕС България би приличала в най-добрия случай на Македония и Сърбия – слабо-развити страни, непрекъснато изложени на гравитационното поле на Русия и Турция. Въпреки това, българите се държат все едно че са на Уран – те са убедени, че сами си се справят и всичко сами са си измислили: от киселото мляко през кирилицата, та чак до компютъра. Нашите антрополози отдавна, разбира се, знаят, че подобни самовъзвеличаващи митове са разпространени по всички туземни планети.

Възстановителният фонд на ЕС ще даде изключителна възможност на България – която е на опашката на ЕС икономически – да се приближи до останалите. Към момента БВП на България е около 60 милиарда евро: според предложението на ЕК страната би имала възможност за следващите четири години да използва допълнителни 10 милиарда евро. Тази значителна инжекция, ако е правилно насочена, може да доведе до цифровизация и индустриализация, които да вкарат България в 21-век.

Имаме съмнения, обаче, че българите ще използват рационално новата възможност. Те и сега получават значителни фондове от ЕС, които се стопяват в спорни национални проекти. Например, голяма част от европейските пари България раздава като земеделски субсидии на малка група хора, наричани “зърнари”, които се возят в тумбести тенекиени четириколки, наречени “майбаси”. Производството на зърнени култури не създава поминък за хората в селските райони и там зрее недоволство. В тези райони се разпространява партията БСП – незнайно защо наречена “социалистическа” – която налага мнението, че ЕС е виновен за бедите им.

Що се отнася до индустриализацията, за българите тя сякаш се изразява в допотопни фабрики и комини, които цапат природата и произвеждат на загуба. Затова особено популярна е идеята за нова АЕЦ “Белене”, която хем е потенциален риск за околната среда, хем никой не може да докаже, че би била печеливша. Друг подобен проект е т.нар. “Български поток”, за който България даде над милиард евро, за да построи втора паралелна тръба за пренос на руски газ през страната, през която да се пренасят същите количества газ, които се пренасяха по първата тръба. Ако европейските пари влязат в такива начинания, ясно е, че няма да доведат до нищо положително.

Възстановителният фонд изглежда ключов за бъдещето на ЕС, защото той ще подпомогне юга в съюза и ще даде възможност за де факто трансфер на средства от по-богати към по-бедни райони. Това ще е от полза за всички, защото би свалило напрежението между различните страни. От рационална гледна точка България трябва да действа решително за успеха на тази инициатива, като подпомага ЕК, Германия и Франция в прокарването ѝ през органите на ЕС. Единственото, което се чу в България по темата, обаче, беше страхът, че Възстановителният фонд може да доведе до субсидиране на богати държави като Италия и Испания. Както казахме, България се държи не като член на ЕС, а като обитател на Уран.

Шумното

И тази седмица прокуратурата обяви ново разследване за ОПГ в България. Ние проведохме вече шест конференции по тази тема, но още не можем да достигнем до консенсус, какво е това “ОПГ” в български контекст. Срещаме следните трудности:

1. Емпиричният опит показва, че ОПГ има, когато министър и бизнесмени изразят мнение на конференция, че миноритарен дял на държавно предприятие трябва да бъде продаден през фондовата борса. ОПГ няма обаче, когато всички държавни надзорни органи и служби за сигурност “проспят” източването на голяма банка, като години наред я оставят без нужния контрол. ОПГ има, когато язовир е източен от голямо предприятие с разрешение на министър. ОПГ няма, когато държавна банка за развитие дава голям заем на колекторска фирма, предназначен за стабилизиране на частна банка. Тези примери – и много други – не успяхме да подведем под общо понятие за ОПГ.

2. Не е ясно кога министър знае за ОПГ и е част от него и кога не знае и то се случва зад гърба му. Има и един особен случай – министър Владислав Горанов, който все не знае, а би трябвало да знае. При него ОПГ-та се случват само между подопечната му Комисия за хазарта и Васил Божков, докато той чудодейно остава в неведение.

3. Всички твърдят, че в България нищо не става без знанието на премиера Бойко Борисов. Но всички ОПГ-та, които стават все по-многобройни, действат изцяло зад гърба му. Нашите математици твърдят, че това е статистически невъзможно.

4. Голяма трудност ни създава огромната прилика между ОПГ-тата и борците с тях. Не става дума само за физическата прилика – голите глави и хашлашкия жаргон. Понякога те са едни и същи лица, като в известния случай с експерта на ДАНС Алексей Петров, който беше ту от едната, ту от другата страна. А и тази седмица се разкри, че офицер от друга служба – НСО, също е ОПГ и е участвал в поръчкови убийства. В такива условия нашите криминолози препоръчаха обща презумпция за членство в ОПГ до доказване на противното.

5. Важна роля в разследванията на ОПГ играят списъците. Както споменахме, тази седмица прокуратурата публикува списък, който изглежда като гигантско ОПГ. Или може би не, но тогава не е ясно, защо прокуратурата го публикува. Миналата седмица обаче Васил Божков публикува друг списък, с който приближен до властта бизнесмен му е обещал пълна подкрепа пред държавен орган – ДКХ. Този списък не влезе в издателския план на прокуратурата, нито в разследване за ОПГ. Изобщо, ролята на списъците е важна, но остава неясна.

Завършваме с една молба. Когато българите кацнат на Марс, не им съобщавайте, че Кирил и Методий бяха част от нашите ранни експертни мисии, целящи цивилизоването на този регион от Слънчевата система. Няма да го приемат добре.

Ваши,

Алфа Спейсрисърч и Галъп Интергалактикал


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ммммммм

    45 2 Отговор
    Георги Джагаров: "Ще избухне нова, невиждана по размерите си корупция. Ще се развихри престъпността и проституцията. Ще се срине държавността."
    Кратък, но болезнено точен откъс из предсмъртно интервю на поета:

    "Реформаторите след 10 ноември 1989 г. тръгнаха по един път, който аз не одобрявам. Това е гибелен път за България. Тази тяхна политика вещае разруха и тя скоро ще се почувства.

    Народът ни ще бъде обречен на мизерия и нищета, ще започне разграбване на съграденото досега.

    Ще избухне нова, невиждана по размерите си корупция. Ще се развихри престъпността и проституцията. Ще се срине държавността.

    Бързото сродяване с капитализма няма да донесе нищо добро за България.

    Както винаги е ставало, така и сега, вълната ще издигне начело слаби личности, чуждопоклонници. Хаосът, който е започнал, ще смачка способните и талантливите. И все по-често ще чувате по радио и телевизия едни и същи дърдорковци, в чиито мозъци няма нито една свежа мисъл".

    Георги Джагаров
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Всичко е вярно

    25 0 Отговор
    Достатъчно е да излезнете по улиците и да видите МАРСИАНЦИТЕ с намордници/за да не им се виждат хоботите/ как се потят и едвам дишат в жегата!
  • 4 к1 profesional

    20 0 Отговор
    ЕС е в години на застой. Дават се средства , грантове , субсидии за безмислени проекти и начинания но не и за развитие на реалната икономика и наука. Тази политика на ЕС ( по скоро водещите страни) води до създаването на ОПГ , поради това ,че освен горното няма и механизъм за контрол.
  • 5 ТакаТака

    11 0 Отговор
    По–често марсианците трябва да посещават българска територия и да направят анализ на третата власт. Защото там събития, бизнеси и хора потъват като в черна дупка след избухване на свръх нова.
  • 6 Горе-доле

    18 1 Отговор
    Втората част е вярна ама в първата доста неща куцат. Не виждам какво толкова сме видели от тоя ЕС и защо казвате , че бец него сме щели да бъдем най-много като Сърбия или Македония. Всъщност не виждам особена разлика в развитието на Сърбия и това на България. Като се има предвид, че само до преди 20 години те водеха войни почти цяло десетилетие, войни срещу различни държави и срещу най-големия нападателен съюз. Ние от своя страна сме вече 13 години член на ЕС. Някак си като се замисля върху това все си мисля, че трябваше ние да сме в пъти по-развити от сърбите. Да, ама не!! Заплатите са ни малко по-високи, а допреди година-две и в това отношение бяхме на едно ниво. Да не споменавам, че имаше уж съвместен проект за изграждане на магистрала от Ниш до София. И какво стана?? Сърбите завършиха своя участък зимата, а ние още копаем. Ако го направим с една година след тях пак ще е добре. И това при положение, че терена в Сърбия е доста по-труден зо прокарване на магистрала, имайки предвид планините и съответното тунелите, които трябваше да се изградят. А при нас е само равнина, но уви..
    Така че не ми го хвалете тоя ЕС. Ако беше реално това, за което ни го представят отдавна бате бойко щеше да си е заминал. Нали имат комисия, парламент, съд и кой зн още колко институции, които очевидно не си вършат работата и си затварят очите, стига пионката им да им е удобна. Целият този "съюз" представлява есна голяма корупционна пирамида. Честито!
  • 7 неЕС

    25 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България е един от най-големите печеливши от този съюз – повечето от хубавите неща тук през последните двайсет години се дължат на него.
    -----
    Подобна глупост рядко се чете.
    България става най-бедната страна в ЕС. Нарастна социално-икономическата дистанция между нас и страните от Централна и Източна Европа, с които преди 30 години бяхме на сходно стартово равнище.
    Грантаджията от Дойчето обаче не споменава нищо за далеч по-важните и трайни ефекти от присъединяването: наложеното ни предсрочно закриване на 4 ядрени блока в АЕЦ Козлодуй; за наложената ни забрана да строим АЕЦ Белене; за блокирането на газопровода „Южен поток”; за тоталната разруха на производствения ни потенциал и свързаната с това прахосана квалификация на стотици хиляди наши кадри с висше инженерно и средно специално и друго образование; за тоталния срив на експортния ни потенциал и загубените външни пазари; за огромната за нашите мащаби емиграция на около 1,5-2,0 млн. българи по света и произтичащите от това човешки трагедии; за мащабното демографско ограбване на около 1,0-1,5 млн. човека (чрез изтичане на стотици хиляди мозъци и необратима загуба на огромен генетичен потенциал), което задълбочава допълнително опасността от демографска катастрофа...и т.н.
  • 8 ЕС икона

    1 0 Отговор
    Европа е белег за разум на човечеството. Но европейския съюз, както други съюзи, е нещо друго. А европейските чиновници, трето. Не ни подценявайте, и не говорете като в букварче. Нагледахме се до отврата на предоволни, предобре платени, пресамондеяни европейски чиновници и и тяхната целесъобразност. Това ли е са идеите на Рененсанса, на Европа? Срещи, председателства, мисии, утринни и вечерни преговори, накрая става Царя е гол! Доста паразитни структури.
  • 9 ран

    1 0 Отговор
    Аз съм от семейство на геолози, още от началото на 80те години се разрабоваше метрото. Още ги нямаше "основнити" и "обезателни" квартали от днес. А някои хора още не бяха се добрали до София. Не хвърлляйте метрото във личните си сивита, та просто не е ваше. Може да се снимате пред него на картичка
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.