Last news in Fakti

8 Юни, 2020 13:01 2 475 8

Масовият спорт у нас загина

  • спорт-
  • държава-
  • политика-
  • герб

Елитният се радва на държавна подкрепа, но не носи медали

Масовият спорт у нас загина - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

MENS SANA IN CORPORE SANO – казваха древните римляни. / Всъщност фразата е на Ювенал от неговите „Сатири”./ Здравото тяло прави и духа ни здрав. Но народът е здрав, само когато е здраво обществото, а нашето вече отдавна боледува и в прекия, и в преносния смисъл. А при последния / дано да е последен!/ трети кабинет на ГЕРБ е вече на ръба на оцеляването.

Българската статистика винаги е изтъквала големият брой лекари / макар че през последните десетина година взеха да бягат от страната/ на глава от населението, но дали това ни прави по- здрави и трудоспособни. Мисля,че работата тук не е само в медицината, колкото в социалното устройство на обществото и в неговото икономическо състояние. Родната ни медицина винаги е разчитала на лекарствата /сега те са сред най- скъпите в Европа и станаха почти лукс!/, но не и на профилактиката. А лекарствата, както всеки знае, имат временен ефект, затова пък нерядко страничните им действия отслабват защитните сили на организма. И водени от инерцията, ние поглъщаме тази химия и пренебрегваме естествените, природните средства. Да, някои от тях изискват известни усилия и постоянство, свързани с двигателната ни активност, с начина на храненето.

За съжаление се оказа, че у нас просто няма социална потребност от това - българите да са здрави и трудоспособни. А в повечето страни на Европа и особено в Америка здравето е издигнато в истински култ – то е условие за добра външност, добра работа, просперитет, основа за хармоничен и пълноценен живот. А ние, българите, според данни на Световната здравна организация сме една от... най-болните и изчезващи нации в света! А по брой на пушачите заемаме “почетното” трето място, след Куба и Корея / сега имаме и закон против тютюнопушенето, но спазва ли го някой – повечето от половината българи / дори и децата!/ пушат, при това навсякъде и упорито тровят непушачите! А и в заведенията вече няма никакъв контрол./ И сме с най- високата смъртност в ЕС... И близо половината млади хора са с наднормено тегло. Една тъжна гледка, каквото не може да се види в никоя от съседните ни страни, дори в Турция.

Причините са до голяма степен икономически, но и не само такива. Освен “нация техническа”, ние решихме да бъдем – не според мащабите си – “световна спортна сила”. И хвърлихме огромни сили и средства за индивидуалния, “елитния” спорт, вместо за масовия. / Все още поддържаме като данъкоплатци и една напълно излишна, паразитна структура – „ Министерство на младежта и спорта”, което преди време се ръководеше от недоучилият сладкар Лучано, а сега от Кралев!/... И забравихме, че спортът е преди всичко здраве, един много важен капитал за всяка нация. И се получи странен феномен, непознат в цивилизованите държави – специализираните спортни училища с пансиони във всеки областен град. Те, разбира се, бяха замислени да произвеждат професионални спортисти, т.е. шампиони, за да “разнасяли славата на България”. И въпреки, че времето им отдавна мина и се видя, че полза от тях няма, че поддръжката им струва милиони, те продължиха да съществуват като един анахронизъм вече толкова години след демократичните промени. И стана така, че от тях, особено напоследък, започнаха да излизат твърде малко световни шампиони / необходими, според някои за... “националното ни самочувствие”?!/ и внушителен брой...полуграмотни пазачи на банки, мултаци, сикаджии, мутри и биячи и други подобни “професии”, изискващи “специализирано” образование, при това платено изцяло от нас, данъкоплатците! Защото, наистина в тях има ученици, които почти не могат да четат и да пишат! Част от техните лумпенизирани възпитаници- сигурно масово влизат в „Герб”... В същото време нашите неуки управници решиха да принизят статута на националните специализирани училища за математика, физика, езици, музика и различни изкуства, чиито възпитаници са бъдещият елит и гордост на нацията / те учат там на собствени разноски, докато спортистите са на държавната ясла!/. Освен, че там те не получават дори най- елементарни знания, има ученици, които не могат да пишат грамотно и да говорят правилно.

Да, тези напълно излишни, паразитни спортни училища струват милиони на държавата или по-точно на всички данъкоплатци! Докато хиляди деца в нормалните училища са лишени от елементарни условия да спортуват за здраве, да укрепват младите си организми. И нашите ученици са сред най- боледуващите в Европа.

Да не говорим за липсата на спортни площадки в българските градове и села, за зле поддържаните игрища, училищни дворове и паркове./ Защото каква полза, че някоя си спортистка скочила с не знам колко си милиметра малко повече от другите, сякаш престижът и просперитетът ни като нация и държава ще нарасне, след като у нас, при тази тотална, унизителна бедност, и голяма част от младите хора са вече болни - сериозно затлъстели, с наднормено тегло, хипертония или диабет, некачествено хранени или пък недохранени, без възможности за спорт, за нормално физическо развитие?А немалко от по – здравите от тях като няма къде да изразходват излишната си енергия буйстват и вършат различни престъпления. Дори и в училище!

А у нас вече закриха ученическите столове и бюфети, поради липса на средства, докато за спортните училища с пансиони все още се изсипват грешни пари!

Според доклад на просвeтното министерство у нас 620 училища са без... физкултурен салон и дори подходящ двор за часовете по физическо възпитание. Децата ни просто няма къде да спортуват, да се развиват силни и здрави физически. За тях няма дори най- скромни пространства за игра. На места се строят детски площадки за децата от 3 до 5 години, а за следващите възрастови групи няма нищо, дори най- скромни спортни площадки или просто места за игра. .Много от тях са с наднормено тегло и това е вече опасно за здравето и бъдещето им. Затова пък бедната ни държава отделя много средства за професионалния спорт, дори наскоро назначи на синекурни щатове футболисти във фалиралите БДЖ! А спортното министерство отдели / от държавния бюджет и нашите данъци/ за всеки медалист от последната олимпиада по 250 000 лева! А представянето ни бе повече от неуспешно. И може да се каже, че политиката ни в спорта е определено неразумна, неправилна, както е в нецивилизованите, авторитарните държави. Отделят се премного средства от изтънелия ни бюджет, докато културата и образованието ни непрекъснато затъват.

Да не говорим за новопостроените безполезни „арени”, спортни зали- гиганти, струващи стотици милиони на държавата, за стадионите и басейните, изградени по европейски проекти / с цел грабеж!/ в малки градчета редица села, които пустеят и се рушат...

За съжаление и редица от нашите медии възвеличават прекалено професионалните спортисти- шампиони, превръщат ги в нещо повече от звезди, в „герои”, „идоли на нацията”. Ицо и Гришо според тях са по-важни от великите български писатели, музиканти, артисти. И ако руските или румънските медии/ давам тези близки примери/ отделят повече място за Пушкин и Еминеску, за Емил Чоран и Никита Михалков, то нашите подценяват или дори забравят годишнините на Вазов, Елин Пелин, Николай Гяуров, Владимир Димитров- Майстора. И това е също един от начините за опростачването на нацията.

Наскоро Негово Величество Премиерът заяви, че щял да построи нов национален футболен стадион. И малко ли ги имаме? И лично той?! Може би с негови лични пари?! Сигурно би ще ги вади от джоба си?! Както направи Менда от „бю/д/жетната комисия, както доскоро казваше тя думата без „д”!/ за покрива на Пловдивската академия, та я направиха Доктор Хонорис Кауза по изкуствата! А „европейската столица на културата” все още няма оперна сграда /няма такава и в морската ни столица!/, а концертната зала се руши. Руши се и Русенската художествена галерия. Тече покривът на Народната библиотека, пада мазилката на „Квадрат 400”, А и Варненска опера отдавна е без своя сграда...

Автор: Огнян Стамболиев


Поставете оценка:
Оценка 5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Бойко

    24 0 Отговор
    С Прасен Крадлев и Шкембе Войвода тренираме сумо.

    Коментиран от #7

  • 2 радев

    14 2 Отговор
    Ами параолимпииците къде ги забрави? Спорт и хора с увреждания? Това е подигравка!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Аман ти е системата

    7 1 Отговор
    Обърнаха нацията на прошляци и специалисти по оцеляване в екстремни условия , искат да има спорт . Ми той спорта започва от корема на майката , с качествена храна , и полезни елементи. От времената в които България беше 9 милиона , имаше деца , собствена политика , и спорт на високо нива , българският лев се е обезценил около 20 пъти , дали възнагражденията за основната част от населението са се вдигнали 20 пъти , като изключим заплатата на ген. Мутафчийски , и някои други единици полезни и безполезни специалисти . Какво ще се роди на суха , пуста , и бедна земя , освен плевели. Въпроса дори не седи така - Дали ще имаме спорт , или няма да имаме , а дали имаме бъдеще като нация , или няма да имаме.
  • 5 бау

    2 7 Отговор
    Не съхм съгласна със статията . Точно обратен е проблема . Пълно е с наркомани и затлъстели в ез гимназии които после учат право и са безполезни лаладжии В Германия залягат много на спорта , почти е задължителен и всеки ден имат физическо а тук продължават да критикуват спортуващите и да ги изкарват тъпи Има нужда от спортни училища и то много повече Излезте да видите какви тулупи са вече младите..Това е болен народ който после няма да има поколение
  • 6 ЧЕТЕЦ

    4 0 Отговор
    КЪМ Г-Н БАУ, НЕ СТЕ ПРОЧЕЛИ ДОБРЕ СТАТИЯТА. ГОВОРИ СЕ, ЧЕ ИМА НУЖДА ОТ СПОРТНИ САЛОНИ, ПЛОЩАДКИ И ЧАСОВЕ В УЧИЛИЩАТА, ВСИЧКИ УЧИЛИЩА ЗА МАСОВ СПОРТ, ФИЗИЧЕСКА КУЛТУРА И ЗДРАВЕ НА ДЕЦАТА, А НЕ ЗА ИЗЛИШНИТЕ И СКЪПО СТРУВАЩИ НА БЕДНА БЪЛГАРИЯ СПОРТНИ УЧИЛИЩА, КАКВИТО НЯМА ПО СВЕТА, ТЕ ГЪЛТАТ ПАРИ, ВАДЯТ ПОВЕЧЕ ЛУМПЕНИ, ПОЛУГРАМОТНИ МУТРИ, МНОГО МАЛКО ШАМПИОНИ И НУЖНИ НА БЪЛГАРИЯ НОРМАЛНИ ХОРА. ЕТО ЦВ ЦВ Е ЗАВЪРШИЛ ВИФ И КАКЪВ Е? ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТАКИВА МУТРИ КАТО БОКО.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Само той да е загинал..........................!?