Last news in Fakti

10 Юни, 2020 07:37 10 222 44

Путин няма да прости

  • путин-
  • лукашенко-
  • парад на победата-
  • 24 юни-
  • 9 май

Парад на Победата в Москва на всяка цена

Путин няма да прости - 1
Снимка: АР/БГНЕС

Няма съмнение: Путин не е забравил и не е простил на Лукашенко унижението на 9 май в Минск, когато открадна „Победата” и именно в това е заложено ирационалното настояване, с която руският президент настоява на 24 юни в Москва да се проведе парад.

Всичко е толкова очевидно, че дори вече не се правят и опити да бъде прикрито, пише в свои коментар belaruspartisan.by. Така например, главният редактор на „Ехото на Москва” Алексей Венедиктов директно съобщи: „Лукашенко победи Путин. Путин не проведе парад, а аз проведох” и „Путин се обиди. Аз просто знам това. Виждам каква икономическа политика предприема Руската федерация спрямо Беларус през последните два месеца”.

Парад и COVID-19

На база информация от редица източници, парадът на 9 май в Москва не се състоя по една много проста причина – огромен брой заразени по време на подготовката му. Първоначално на „отпадналите” от тренировките са се търсели заместници от други войскови части, но в последствие е взето решение да бъде пренасочен за друга дата. Съдейки по всичко, рисковете са били толкова големи, че е съществувала опасност от масово разпространение на коронавирус в Русия. Косвено за това свидетелстват броят на априлските съобщения в руските медии за заразените във военните училища и военните подразделения на територията на цялата страната.

Сега – в началото на юни, липсва каквото и да било информация за участниците в репетициите за парада на 9 май – колко военнослужещи от руската армия са се разболели, излекували и починали. Реши ли се проблемът? Разбира се – не. Просто сега парадът непременно трябва да се проведе. От гл.т. на Путин няма съмнение „кой точно е победител във Втората световна война”.

Отчасти за това е „виновен” Лукашенко, който се „усмихва под мустак” и който не само, че не изплаши сам да проведе парад, а и още да „тролва” руския президент като сравнява отказа от мероприятието с капитулация. Каквото и да стане, дори всички руски военнослужещи да се разболеят, Парад на Победата ще има на всяка цена. Това е въпрос на принцип. На парада ще бъдат демонстрирани и най-новите и мощни оръжия на Русия – Су-57 и МиГ- 31К, които по световните стандарти за изтребители от пето поколение не са реалистични. Но навяно ще бъдат произвеждани за вътрешния пазар.

Ръководейки се от въпросните съображения Путин, заяви, че Парадът на Победата на Червения площад ще се проведе на 24 юни. „Ще направим това в деня, когато през 1945 г. се е провел легендарния, исторически парад на победата, когато през Червения площад са преминали войници, сражавали се за Москва и защитавали Ленинград, били са се при Сталинград, освобождавали са Европа”, казва президентът на Русия. Руският лидер нареди да започне подготовка за това събитие като се съблюдава най-висока степен на сигурност в самия ден на провеждане. Задачата е възложена на Сергей Шойгу.

Министърът на отбраната, на свои ред, разбира: всичко е лошо и реално да защити военнослужещите не може. И то не само от коронавируса, но и от желанието на Путин, макар че видимо и много не му се иска. Като резултат: по време на събрание на 2 юни, посветено на подготовката за парада, той заяви, че „за участие в парада са допуснати предимно военнослужещи с имунитет към коронавируса и без признаци на инфекциозното заболяване”. Освен това, той поиска „да бъдат изключени всички контакти от „личния състав на разчетите за парада с военнослужещи и граждански лица, които не са привлечени към репетиция” и поясни, че „на всички места, където се провеждат репетиции има полеви медицински пунктове, оборудвани с необходимите средства”, а също така ще се „провежда дезинфекция на териториите и техниката”.

Ръководителят на Сухопътни войски генерал-полковник Олег Салюков уточни някои детайли за парада, а именно, че „участниците в парада ще бъдат изолирани и тествани за коронавирус не по-малко от три пъти в седмицата. Всички помещения, в които ще бъдат настанени военните, както и техниката, ще бъдат дезинфекцирани, включително и полигонът в подмосковския Алабино, на който се провеждат тренировките. Ето и цялото „представление” ... Солюков спокойно корига своя шеф, които със своите разкази за военните с „имунитет”, разбира се, „отвори” нова страница във вирусологията, но тя няма как да бъде прочетена без смях.

Солюков каза истината: за осигуряването на сигурността на военните реално ще бъде направено минимума и като знаем руската действителност не може и да се съмняваме в това. Една-две седмици след Парада, коронавирусът ще започне победоносното си шествие из страната. Всичко се концентрира в Москва, но има още и Русия, а по думите на Шойгу ще се проведе и мини парад в още девет града „герои” и още 19 други, където са разположени щабовете на военните окръзи, флота и обединението на Въоръжените сили. За участие ще бъдат привлечени близо 64 000 души, 1850 единици техника и 511 летателни апарат. Сред техните участници също ще се извършат тестове за коронавирус не по-малко от три пъти в седмицата? Мисля, че вие самите не вярвате.

Кога се провежда Парада?

Съдейки по всички, Лукашенко победи Путин и в това: Датата 9 май се оказа далеч по-безопасна, отколкото 24 юни. Към 9 май в Русия заразените с коронавирус са 198 676 души, а към 3 юни те вече са 432 277 души. И всичко това е по данни на официалната статистика, на която абсолютно никой не вярва, особено след скандалните материали на журналисти от The Financial Times и New York Times, които се усъмниха в реалното количество на починалите от коронавирус в Русия, посочавйки, че реалният им брой може да е със 70% по-висок от официалния.

Добре, „враговете на Русия са клеветници”, това е ясно, но вече и руските медии вече не крият явните „недоразумения в статистиката”, като например данните на математика Борис Овчинников, който анализира официалните данни на оперативния щаб и изчисли, че за периода 30 април-24 май включително официалният брой на заразените пациенти 4 пъти е завършвало на 99. Подобно съвпадение не е изключено, но е малко вероятно. Това е вероятност от 0.011% или 1 случай от 9350 опита. Ако погледнем от 20 април, то освен 99 още 4 двузначни цифри са се появявали повече от един път. И едно от тези числа е 98 – сумарно те са се появили 6 пъти. Случайната вероятност на подобно съвпадение в статистиката е равно на 0.003% (или 1 случай на 15 850).

Руските медии също така обърнаха внимание и на ръста на смъртност в Москва, която е 20% от целия обем за разглеждания период. За миналия месец по официални данни на столичните власти, са издадени 11 846 смъртни акта, което е с 15.6% повече спрямо предходни месец и с 18.4% повече спрямо април 2019 г.

Защо се случва така? От самото начало на епидемията с коронавирус в Русия декарите по места, следвайки указанията на Кремъл, започнаха да замаскирват смъртните случаи с диагноза от коронавирус с диагнозата „пневмония” и „остро респираторно заболяване, като първоначалната задача е била да не се показват реалните данни, а да бъдат скрити за собствени нужди. Към днешна дата броят на заразените в Русия дори по официални данни е ДВА ПЪТИ повече, отколкото на 9 май, а колко са заразените реално и колко ще бъде техният брой на 24 юни? Дори не искам и да помислям и провеждането на парада в 28 града само ще увеличи в пъти страшната статистика, неофициалната.

С кого се провежда парадът

Първоначално на парада в Москва се планираше да бъдат „докарани“ възможно най-голям брой международни лидери, за да се демонстрира : „Победата е наша“, „силата на руските оръжия“ и във връзка с това да се помоли за сваляне на санкциите, внезапно може и да се изплашат. Това обаче не се получи – Кремъл изпрати покани на световните лидери, но положителен отговор дадоха малко от тях. Присъствието си на събитието потвърдиха президентите на Молдова, Казахстан, Киргистан и ръководителят на непризнатата Южна Осетия и Абхазия. Възможно е присъствието на президента на Сърбия и на ръководителя на непризнатата република Донбас, макар това съвсем да не е в сферата на научната фантастика, но само ако бъде решено от Кремъл да „бъдат поканени на официално ниво“.

В същото време няма много смисъл от действието по поканата на чуждестранните гости. Техният „калибър“ явно не е този, но самото им участие води до интересни мисли. Путин просто няма да може да спазва „многометровата социална дистанция“ като на 9 май, което създава потенциална опасност от заразяване с коронавирус, но и целия руски „бомонд“ и поканените „сателити“. Да, сериозно се е обидил на Лукашенко, но дали е готов да постави под ударите на епидемията не само Русия, но и самия себе си.

Защо?

Путин много добре знае, че официалният му рейтинг е 27%, но реално не е повече от 8-15%. Знае също така, че в момента Русия се намира на максималното равнище на тревожност за времето на цялата криза, която държавата преживява, която е по-силна и от тези през октомври 1993 г. и август 1998 г. От тогава рейтингът му на доверие никога не е бил повече от 5. На фона на това Парадът на Победата трябва да повиши рейтинга на Путин, но … като че ли няма да стане. На въпрос към гражданите: „Вас въодушевява ли ви Парадът на Победата, 80% от анкетираните отговарят отрицателно. Едва 5% смятат за необходимо той да бъде проведен на 24 юни. Едва 4% са на мнение, че информацията за войната се преподнася от медиите като обективна.

В близките месеци на Путин няма да му е лесно. Празникът е необходим на всяка цена. Това е показателно, че русата власт вече дълго време живее на принципа: „След нас потоп“. От тази гл.т. едно „странно“ действие повече или по-малко, на практика не води до никаква промяна, а какво ще стане с населението, то действително кой и кога го е интересувало?


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тодор

    37 30 Отговор
    Путин прати солдатите на спасят България от тези които ни яхнаха Болгария и Россия вечная дружба 🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺
  • 3 Червен еврейски интернационал

    17 40 Отговор
    Победата на еврейския интернационал над Хитлер ли иска да празнуват ХРИСТИЯНИТЕ, другаря Путин ??????

    Коментиран от #5

  • 4 гост 19

    42 17 Отговор
    Тая статия дойчовците ли я писаха.
  • 5 що не си гледаш гейпарада

    34 12 Отговор

    До коментар #3 от "Червен еврейски интернационал":

    Ще ти е много по интересно.
  • 6 Винету

    22 49 Отговор
    Малкото джудженце му се приискало да стане голям мъж и да прави като големите батковци.

    Коментиран от #8

  • 7 Мимч

    44 22 Отговор
    Това показва,че Путин държи на думата си и след ,като са взели предпазни мерки и то строги,защо да не го проведат този парад.Все пак света вижда ,какво е военното им ниво и трябва да не дразнят Русия със заплахи,като някакво нато,вато и бато..
  • 8 това джудже им го нахендри на всичките

    34 18 Отговор

    До коментар #6 от "Винету":

    великани . Сега великаните ходят като бити с мокър парцал и му лазят на червения килим.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 щоге

    11 3 Отговор
    ех Семьонна,Семьонна - гола си ми вода .
  • 11 ГЛУПОСТИ

    29 13 Отговор
    БЕЛАРУС И РУСИЯ СА ЕДНИ И СЪЩИ НАРОДИ
  • 12 Лили

    12 32 Отговор
    Много внимание за едно джудже
  • 13 Димитър Талев

    27 11 Отговор
    "И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
  • 14 Рошко

    17 23 Отговор
    На гол тумбак чифте пищови
  • 15 Лили

    5 14 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор":

    Не сме Болгария а сме Бялгария
  • 16 Диверсант

    29 12 Отговор
    За статията ще има добър хонорар, но освен парад велика Русия ще се убеди че има армия която не може да бъде спряна. Ако има война какво ще прави, ще се крият с маски и чакат да отмине вируса. Една изключително добра тренировка
  • 17 Панов

    17 31 Отговор
    Рухваща икономика,отчаяние и безперспективност или,като няма хляб,на ви зрелище.

    Коментиран от #32

  • 18 В.В.

    24 11 Отговор
    Русия не се сърди на Белорусия...Те заедно смазаха нацизма на Адолф....И пак биха го направили....За. Пооооочест....

    Коментиран от #20

  • 19 Аз съм българче

    19 14 Отговор
    Интересно какви паради правят тия след като американците освободиха Европа от фашизма благодарение на великите си бойци и вождове Токаихто,Винету,Седящият бик,Лежащият , Пърдящият и другите му там бикове със своите воини победиха немските танкови дивизии на Гудериан и Клайст.

    Коментиран от #34

  • 20 Кадилак мачка зазка

    15 24 Отговор

    До коментар #18 от "В.В.":

    Русия да се сърди на себе си че пак тръгна по кривия път следвайки джуджето

    Коментиран от #35

  • 21 Радко

    7 7 Отговор
    Как се прощава това, което не се забравя?
  • 22 Факт

    17 8 Отговор
    Тъпа стстия!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Радко

    14 6 Отговор
    Както казва Ото фон Бисмарк след като обединява Германия, никога не нападайте Русия. Справка 33 закона на войната.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 хахаха

    7 1 Отговор
    сайтът белорускипартизан е създаден от Павел Шеремет, белоруски журналист, противник на Лукашенко, избягал в Украйна и там убит...някои може би си спомнят взривения му джип насред Киев...Ихо Москвы е опозиционен радиоканал, който се занимава преимно с това да ръси фейкове...
  • 27 гост

    11 0 Отговор
    Някой може ли да ми каже защо рейтинга на путин е поне двойно по-висок в България от колкото в русия ? Сериозно питам !

    Коментиран от #28, #36

  • 28 Лили

    5 6 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Защото в Русия виждат какво прави тук слушат какво говори
  • 29 Ушанка

    5 0 Отговор
    Нас какво ни засяга Русия да си правят парада,ще им дадът по ботилка водка и всички са дезинфикцирани

    Коментиран от #33

  • 30 Мао Цзъ Дун

    2 0 Отговор
    Товарищи , ножът е дървен.
  • 31 Ташун Касапа

    4 1 Отговор
    Дреме му на Лукашенко,ако Путин се прави на важен то Запада с огромно удоволствие би погълнало Беларус.
  • 32 Ано руската

    4 1 Отговор

    До коментар #17 от "Панов":

    икономика е рухваща, то нашата е... А за дълбоко зодлъжнелите САЩ да кажеш нещо?
  • 33 Май не си ходил

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Ушанка":

    редовно на училище? Ама иначе имаш мнение по проблеми, надхвърлящи нивото ти. Не е нещо ново - типично за гербообразованите.
  • 34 Пропусна

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Аз съм българче":

    дядото на Вожда!
  • 35 Щом плюеш

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Кадилак мачка зазка":

    значи пътят та Русия е правелен. А ти да не си послушал съвета на Тръмп и да си пил белина? Я си признай, защото си личи...
  • 36 Просто защото

    3 0 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    информацията ти за Русия не е точна.
  • 37 Хайллл

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тодор":

    Като ти чета глупостите ,стигам до заключението , че болните мозъци в България продължават да бълнуват .....
  • 38 Гошо

    2 0 Отговор
    Погледнете снимката на авторката и другите теми по които е писала ,после си правете извода за сериозността на мнението й
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Дмитрий

    1 0 Отговор
    Боже мой,как глупо все написано!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Хахаха

    0 0 Отговор
    Май са забравили, че Сталин отказа тогава, призна се за победен...
    http://gindev.blog.bg/drugi/2014/06/14/zashto-stalin-ne-prie-lichno-parada-na-pobedata-v-moskva-geo.1273051