Last news in Fakti

10 Юни, 2020 13:00 4 547 23

България не е правова държава и истинска демокрация

  • д-р клаус шрамайер-
  • клаус шрамайер-
  • дс-
  • бсп-
  • ахмед доган-
  • андрей луканов-
  • тодор живков

Коментар на д-р Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в София

България не е правова държава и истинска демокрация - 1
Снимка: DW
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По повод 30-годишнината от първите свободни парламентарни избори в България зададохме няколко въпроса на добрия познавач на страната д-р Клаус Шрамайер, бивш зам.-посланик на Германия в София. На нашите въпроси той отговори със следния авторски коментар, започвайки с уговорката, че желае да открои положителните страни на постигнатото досега.

 

Изходната точка - тоест, промяната от 1989/1990, окрили надеждите на хилядите привърженици на СДС. Но реалността бе безнадеждна: промяната бе инициирана от БСП, която бе на власт в продължение на 45 години. Във вътрешен план новата демокрация нямаше на какво да стъпи. Още по-малко пък във външен план, тъй като задграничните контакти бяха забранени. Опозиционни традиции като тези в Полша, ГДР, Унгария или Чехословакия не съществуваха, а това, което се оформи като опозиция, възникна в рамките на БСП, която бе отлично подготвена за предизвикания от самата нея преврат. БСП доминираше както на Кръглата маса, така и при изготвянето на новата конституция.

Бурите на времето

В контекста на тази концентрирана власт хетерогенният и подкопан от БСП и ДС Съюз на демократичните сили нямаше голям шанс. Може би защото не се реши да започне истинска революция. Някакъв по-сериозен шанс можеше да има навярно единствено Филип Димитров, но само ако се беше договорил с ДПС на Ахмед Доган, ако беше реформирал по-предпазливо ТКЗС-та и ако беше действал по-енергично срещу БСП.

В годините след промяната на България ѝ липсваше истински държавник. Дори изключително почтеният Желев не бе подготвен за ситуацията. А царят, посрещнат като чудотворец, се интересуваше само от имотите си. Единственият от редиците на БСП, който имаше потенциала да предизвика положително развитие, бе Андрей Луканов. Но той бе убит.

В страната и до днес господстват олигарси, хора като Илия Павлов (убит през 2003), Ахмед Доган, Делян Пеевски, Васил Божков, Цветан Василев или както там се казват. Междувременно олигарсите влязоха в битка: Васил Божков стреля от Дубай, Цветан Василев - от Белград. Наяве излизат неизвестни до момента факти. Може би най-сетне законът на омертата ще отиде в миналото?

Да, България не е истинска демокрация. И не е правова държава. Но и вече не е онази България, която беше при Тодор Живков. Това е една специална страна, която лавира и се опитва да постигне най-доброто - въпреки всичко. Може би заслуга за това има и реалистът Бойко Борисов? И не е ли илюзорно да се вярва, че държава, преживяла 500-годишно османско господство и 45-годишно комунистическо управление, би могла с помощта на нормите на европейското право да навакса за една нощ това, за което на западните демокрации са им били необходими стотици години?

На фона на всички тези обременености е цяло чудо, че през 1997 година този народ въстана срещу клептокрацията на БСП. Само че за съжаление не се намери държавник, който да се възползва от този шанс. Същото беше и при бунта срещу номинирането на Пеевски за шеф на ДАНС - и този път нямаше кой да поеме лидерската роля.

Чудото

Да, истинско чудо е, че България остана стабилна държава. Истинско чудо е, че в тази страна все още можеш да отправяш критики към правителството, без да те изпратят в Белене. Истинско чудо е, че България се обърна към ЕС и НАТО, а не към Москва. Истинско чудо е, че все още има личности, които не се оставят да бъдат сплашени - като председателя на ВКС Лозан Панов, бившия министър на правосъдието Христо Иванов, издателя Иво Прокопиев, правозащитника Александър Кашъмов, журналисти и историци като Христо Христов и Едвин Сугарев, Бети Ганева от вестник „Виртшафтсблат“ и още, и още. Истинско чудо е, че има и присъди, които връщат вярата в българското правосъдие - като в случая с предприемача Константин Мавродийски, на когото ВКС присъди обезщетение в ущърб на българското правосъдие. България още не е загубена!

Източник: Deutsche Welle


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 00000014

    23 4 Отговор
    Вива Сорос! А? Докторе?
  • 2 демокрацията

    23 4 Отговор
    а,добър ден! откри топлата вода!
  • 3 Тодор

    14 4 Отговор
    Дойче велеееееее !
  • 4 Комунистите са виновни

    15 1 Отговор
    Няма да казваме на другите разбойници!
  • 5 Факт

    9 15 Отговор
    Тоя що си не гледа ГДР!?
  • 6 Крадец

    12 6 Отговор
    Да им имам стъкмистиката на Дойче веле ! Уж туй не хубаво,онуй не е хубаво,пък накрая България била стабилна държава !
  • 7 Анализаторр

    25 3 Отговор
    Бацето реалист! Пунта мара реалист! Хлъзгав шаран! И да учудващо е как все още сме стабилни! Да е жива и здрава Европа и фондовете и!
  • 8 А добър вечер уа

    21 2 Отговор
    Време е вече хер флик да откриеш и колелото,топлата водичка и аерозолния дезодорант и кажи нещо като например:
    Как Германия знаейки какво се случва в банановата република от 303ия свят-абсурдистан упражнява контрол в/у доказаните престъпници които управляват тук ?
    Ще мълчиш обаче като пръднал нали ?
  • 9 Е ПА НАМЕРИ СЕ

    17 4 Отговор
    ЕДИН НОРМАЛЕН ДА КАЖЕ ИСТИНАТА НА ГЕРБ. ...ДЕМЕК ПРЕБОЯДИСАНИТЕ. .ИЗРОДЕНИ БИВШИ КОМУНИСТИ
  • 10 а сега

    14 3 Отговор
    ``Мутракрация``плюс ``простакрация`......
  • 11 Дойчо Велев

    7 5 Отговор
    Айде-е-е, още един разбирач. Поне да беше настоящият, а то бивш зам.-посланик. Най-лесно се коментира от далеко и в минало време.
  • 12 Даааа

    9 2 Отговор
    д-р Шмайзер ше ни оправи за 800 дни.
  • 13 Румен

    13 3 Отговор
    Докато Пеевски и Доган неса в затвора, няма да бъдем държава. Те са главата на мафията , и трябва да се борим те да бъдат където трябва.

    Коментиран от #19

  • 14 Хелмут Кол

    13 2 Отговор
    А бе я си гледай държавата ,където ако кажеш нещо не полотически коректно те грози уволнение и глоба .
  • 15 Майна

    10 2 Отговор
    Тоз пиян ли го е дал това интервю..
    Или не е изтрезнявал когато е бил в БГто...Това, което става в България никога не може да се случи в Германия.
  • 16 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    ПРИ КОНКУРС : " МИС ДЪРЖАВА НА ЕВРОПА " ...С ПОНЕ 12 КРИТЕРИЯ ---НИЕ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ОТВЕЕМ ВСИЧКИ КАНДИДАТКИ --ПО КРАСОТА И СВОБОДА И СЕСТРИНСКО/ БРАТСТВО----МЕЖДУ СЪЖИТЕЛИТЕ И СЪГРАЖДАНИ , А И ПО ВЗАИМОПОМОЩ ПОМЕЖДУ НИ - ВЗАИМНА ГРИЖА ЗА ДЕЦАТА НИ - И ВЕЛИК ТОЛЕРАНС !!!!!??!!!!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Глупак

    2 0 Отговор
    е този дедо.
  • 19 Едуард Петров-Едо

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Румен":

    Да, добре и не само те! Обаче това не може да ни реши Главният Проблем, а именно: КАК БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕОДОЛЕЕ ВЕКОВНОТО ДУХОВНО ИЗОСТАВАНЕ В СЪЗРЯВАНЕТО, ЗА ДА СЕ СПРАВИМ С ЧУВСТВОТО ЗА САМОТНОСТ В ЖЕЛАНИЕТО ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС, БЪЛГАРИТЕ, ДА ИСКАМЕ ДОБРОТО НА СВОИТЕ СЕМЕЙСТВА! Аз доста отдавна предлагам на всички български граждани и по-специално на българите един Духовно-Политически Път, който ако успеем да го следваме, гарантирано ще променим ситуацията у нас чувствително, да не кажа драстично! ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ ПРЕДЛАГА, А И ПРАВИ СОНДАЖИ, ЗА НОВА, АДЕКВАТНА НА НОВИТЕ УСЛОВИЯ, КОНСТИТУЦИЯ, КОЯТО ДА ГАРАНТИРА ПРАВАТА, СВОБОДИТЕ И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН! Необходимо е, да се справим с ОГРОМНАТА КОРУПЦИЯ във всяка сфера на власт и на всяко ниво! Това може да стане само при ЕДНА ЗДРАВА ПРЕЗИДЕНТСКА ВЛАСТ НА ПРЕЗИДЕНТСКАТА РЕПУБЛИКА, КЪМ КОЯТО ДА СЕ ОТПРАВИМ! СЛЕД ТОВА, ДА БЪДЕ БОЖИЯТА ВОЛЯ! АМИН! ГОСПОДИ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ЗЛИТЕ! АМИН!
  • 20 Човекът

    0 1 Отговор
    е прав. Време е да стане правова.
    Как ?
    Като за начало незабавен арест на виновниците за липсата на 700 милиона от хазната - Борисов, Горанов и Менда.
    Осъждат ги до живот или докато върнат липсващите/откраднатите
    700 милиона.
  • 21 Професор

    2 2 Отговор
    Щрамайер, България е свободна държава, не желаем съвети от неомарксистка Германия, където ОСНОВНИ права и свободи ОТДАВНА са ликвидирани.
  • 22 Ганьо Балкански

    2 0 Отговор
    Браво на един истински коментар
  • 23 Пейчо Н.

    0 0 Отговор
    Трябва да си Кьорав за да не го видиш!