Last news in Fakti

15 Юни, 2020 16:00 3 219 27

Ален Финкелкрот: Срамът, че си бял, е най-отчайващата патология на нашата епоха

  • ален финкелкрот-
  • расизъм-
  • насилие-
  • антирасизъм

Този авторасизъм е най-отчайващата и гротескна патология на нашата епоха

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Йожени Бастие за “Фигаро”

“Срамът, че си бял, измести буржоазната нечиста съвест, но тази привилегия прилепва върху кожата. Така че срамът не може да се изкупи. За него няма изкупление. Този авторасизъм е най-отчайващата и гротескна патология на нашата епоха”, казва Ален Финкелкрот в интервю за “Фигаро”. Френският философ вижда в случващото се след смъртта на Джордж Флойд разгръщането на нов антирасизъм, който не се стреми да издигне равното достойнство на всички хора, а да деконструира западната хегемония в самите западни страни.

- Убийството на Джордж Флойд предизвика безредици навсякъде в Съединените щати. В отговор Доналд Тръмп обяви желанието си да възстанови “закона и реда”. Какво мислите за тази Америка, обхваната от огън и кръв?

- Това, което ни отличава от някогашните хора, е, че ние се превърнахме в зрители. Виждаме събитията, за които нашите предшественици са научавали от устни или писмени разкази. Това “ние” вече не страда от никакви изключения: независимо къде живеем, по милостта на екрана ние сме на първия ред. Образът на Джордж Флойд, методично задушен от полицай в Минеаполис, обиколи света и е непоносим. I can’t breathe, “Не мога да дишам”, задъхваше се умолително чернокожият мъж, докато белият му палач, невъзмутим и дори арогантен, натискаше с коляно врата му, докато не настъпи смъртта. Разбирам американците, които спонтанно излязоха на улицата, за да изразят отвращението, срама и гнева си. Но си задавам следния въпрос: може ли цялата истина за Америка да бъде сведена до този образ?

Емоцията трябва да ни насочва към размисъл, но не може да се лиши от познание. Защото има цифри: въз основа на данните на “Вашингтон Пост”, два пъти повече бели (2416), отколкото чернокожи (1263), са били убити от полицията от 1 януари 2015 г. досега. Разбира се, както много точно подчертава в. “Либерасион”, съотношението се преобръща напълно,  пропорционално на населението: чернокожите представляват 13 процента от американското население, а белите - 76 процента. Но в тази страна, където полицаите толкова лесно натискат спусъка, още повече, че оръжията са навсякъде, не би могло да се говори за “системен расизъм” или структурен расизъм на силите на реда. Има и история: войната между Севера и Юга, движението за граждански права, което премахна сегрегацията, Affirmative Action (позитивна дискриминация - б. пр.) в университетите, за да затвърди формалното равенство на правата, възхвала на малцинствата от политическата коректност, двата мандата на Барак Обама в Белия дом.

Освен това има и други образи: кметът афроамериканец на Хюстън, който обявява погребението на Джордж Флойд в своя град, или пък афроамериканката кмет на Атланта, пламенно апострофираща размирниците, които дискредитират протеста чрез разграбване на магазините за дрехи или компютри. Днес чернокожи избраници ръководят бившите бастиони на сегрегационизма. Супремасистите добре видяха тази голяма промяна: ако днес излизат и крещят You will not replace us! (Няма да ни замените), то е, защото се страхуват Америка да не им се изплъзне и рано или късно да не се превърнат в малцинство. Тези изплашени хора образуват сърцевината на електората на Доналд Тръмп. А той вместо да говори на цялата нация, се обръща предимно към тях. Той предава президентската си мисия, като налива масло в огъня.

Черният въпрос остава голямата трагедия на американската история, но той не се свежда до убийството на Джордж Флойд.

- Кризата в САЩ причини във Франция нов прилив на изобличение на расисткото полицейско насилие спрямо малцинствата, опирайки се на случая с Адама Траоре. Трябва ли да се притесняваме от внос на американска проблематика във Франция?

- Обзети от истинска миметическа треска, демонстрантите в Париж и повечето френски градове издигат същите плакати, като в Америка: “Не мога да дишам”, “Няма справедливост, няма мир”, “Животът на черните има значение”. Със сигурност има расисти в полицията и те трябва да бъдат строго наказани, защото, чувствайки се силни с властта, която им дава униформата, не се въздържат да тормозят и да нанасят вреда. По този въпрос вътрешният министър е прав: не можем да толерираме нетърпимото. Но трябва наистина да сме злонамерени, за да заключим, че полицията в нашата страна упражнява расистки терор спрямо хора от африканската или магребска имиграция. Всъщност реалността е съвсем друга. В т.нар. народни квартали именно полицаите са тези, които се страхуват: те са примамвани, подобно на пожарникарите в засада, жертва на минометен обстрел, нападани с железни прътове, замеряни с камъни от покривите или с капаци на шахти от мостчетата за пешеходци. 

Когато през 2007 г. във Вилие-льо-Бел “млади хора” стреляха по тях с истински куршуми, те не отговориха. Резултатът: десетки ранени полицаи и нито един сред демонстрантите. Обсебена от безредиците през 2005 г., които запалиха страната, полицейската йерархия поиска от хората си на терен да правят всичко възможно, за да избягват злополуки или груби грешки: да направят всичко възможно, т.е. да не правят нищо срещу градското родео или дивите футболни мачове в последните седмици на карантината. Това, което е характерно за нашето време, не е вездесъщността или всемогъществото на полицейската държава, а слабостта и отказът на държавата от това, което неслучайно наричаме изгубените територии на Републиката.

И най-сетне, ако имаше институционален расизъм, щяха ли демонстрантите да крещят под носа на силите на реда “полицаи убийци!”? Ако държавата беше авторитарна или ако просто караше да се спазват нейните закони, щяха ли нелегално пребиваващи да провеждат шествие в Париж, без да се страхуват, че ще бъдат задържани, нито върнати в родните си страни с помощта на въоръжените сили? Ако не се радваха на пълна безнаказаност, щяха ли рапърите да нареждат, че “всички младежи в града” весело “ще спукат…” на Брижит, жена на ченге?

Способността на хората да си разказват истории и да се мислят за други е безгранична. След жестокото убийство, извършено в Минеаполис, Минесота, интервюираха член на групата La Rumeur, който припомни, че през 2002 г. “стотици наши братя бяха очистени от полицейските сили, без нито един убиец да бъде обезпокоен”, а току-що приехме за чиста монета наглото изявление на певицата Камелия Жордана: “Има хиляди хора, които не се чувстват в безопасност в присъствието на полицай и аз съм част от тях. Не говоря за демонстранти, а за мъже и жени, които всяка сутрин отиват на работа в предградията, които са пребивани без никаква друга причина, освен цвета на кожата си”. 

Със сигурност през 2019 г. е имало полицейско насилие, в отговор на крайното насилие на някои протестиращи. Но към кого бе насочено то? Кого осакати или на кого извади окото? На “жълти жилетки”, т.е. на французи от френски произход, любезно наречени “кореняци” от говорителя на “Туземците на републиката”. 

- Писахте, че антирасизмът ще бъде “комунизмът на ХХI век”. Това обяснява ли защо голяма част от интелигенцията се втурва към този нов опиум?

- Подобно на това, което се случва в Йейл, Колумбийския университет или Бъркли, западната цивилизация вече е на подсъдимата скамейка в повечето университети на стария континент. Мъртвите бели европейски мъже (Dead White European Males) са сочени с пръст. От тях и от тяхната култура идва цялото зло, разпространило се по земята: робството, колониализмът, сексизмът и ЛГБТфобията. Да се изучава тази култура, вече означава да се осъжда, деконструира, да се срива престижа ѝ, за да се позволи на малцинствата да открият своята гордост и културното разнообразие да процъфтява безпрепятствено. Оттук и отзвукът, който получи смъртта на Джордж Флойд в Париж, както и в Стокхолм или Монреал.

Новите поколения повярваха, че са разпознали в жестокото хладнокръвие на убиеца лицето на Запада, което са се научили публично да поругават. Матю Бок-Коте припомня в последната си книга, че след като студенти от “Кингс Колидж” в Лондон изобличиха “колекцията от над 50-годишни бели мъже с брада”, която образуваше прочутата статуя на входа на учебното заведение, тя бе заменена със “статуя, съобразена с идеологията на различността”. А от статия на Дейвид Хазиза научавам, че най-напредничавите студенти в Колумбийския университет обявили наскоро, че трябва да се сложи край на образователна програма, чиято белота, по думите им, обяснявала упоритостта на расистките убийства. 

Борба срещу западната хегемония вътре в самия Запад: това е целта на новия антирасизъм, извън бунта срещу полицейското насилие. 

- Като че ли ХХ век и неговото кърваво шествие бяха прогонили въпроса за расата в полза на космополитната утопия. Как да си обясним голямото му завръщане в публичния дебат? Полудя ли антирасизмът? 

- Уви, антирасизмът вече не е защита на равното достойнство на хората, а идеология, визия за света. В тази визия нямат място незападната търговия с негри, нито арабо-мюсюлманският антисемитизъм, нито този на част от чернокожата американска общност, нито демонстрациите на китайци и виетнамци в Париж срещу обиди и нападения, в които белите не са участвали. В расист се превръща този, който вижда това, което вижда, вместо да си затвори очите за скандала на немислимото. За да не бъде опозорен публично, между реалността и идеологическата система човек трябва да избере системата.

Така че антирасизмът изцяло се преобрази и гостоприемството промени смисъла си: в часа на голямата миграция вече не става дума да посрещаме новодошлите, като ги интегрираме в европейската цивилизация, а да изложим недостатъците на тази цивилизация, за да дадем справедливост на онези, към които тя дълго време се е отнасяла с презрение и е експлоатирала безскрупулно.

- Виждаме все повече “бели” да се извинят за своите “привилегии”. Какво мислите за това явление? 

- Нечистата буржоазна съвест накара много интелектуалци да се наредят в лагера на работническата класа. Така те изплащаха привилегиите си и намираха изкупление в битката за равенство. В днешната радикална левица срамът, че си бял, измести буржоазната нечиста съвест, но тази привилегия прилепва върху кожата. Така че срамът не може да се изкупи. За него няма изкупление. Този авторасизъм е най-отчайващата и гротескна патология на нашата епоха. 

Заглавието е на “Гласове”

Превод от френски: Галя Дачкова


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Човек

    56 0 Отговор
    Въобще не ме е срам!Даже ми е много гот че съм бял!Черните са си черни и няма как да го променят!Сори!
  • 2 баща ти бояджията

    29 1 Отговор
    Ще дам нагледен пример кой цвят надделява. Вземете един варел черна боя и изсипете вътре една кофа бяла! Нищо. Вземете един варел бяла боя и изсипете една кофа черна! Веднага я променя в сива.
  • 3 Чочо

    52 0 Отговор
    Нашия народ има много хубава поговорка "пусни котката под масата и тя ще се качи на масата" и сега какво 13% чернокожи рекетират бялото население заради смъртта на чернокож с богато криминално досие.
  • 4 фен

    29 0 Отговор
    Тия са ненормални! Това са минали работи.Не може да си виновен за нещо станало преди 200-300 години.
    Турците дали се чувстват виновни за 500 години присъствие(робство)?Или за арменския геноцид.Ами май не.
  • 5 Hess

    24 1 Отговор
    Нека си кажем нещата както са,миграции на маймуни,ковид19,сега тотална световна дестабилизация...какво се правите на ощипани,всички сме наясно,че стартира операция "Нов Световен Ред"..След това следва рязко редуциране на популацията-5G,ваксини..Националистите са последния малък шанс за човечеството;!!
  • 6 радев

    31 1 Отговор
    Аз съм за национална държава! Вижте какво се случва в Сащ и Европа с мултикултурните общества! Да не допускаме заселването на хора от други раси и религия в БЪЛГАРИЯ! Не ги мразя но и не ги искам !
  • 7 Госあ

    18 5 Отговор
    Не мога да разбера, защо българина,който никога не е използвал робски труд трябва да зорлем да става расист? Ако някой негър предявява претенции в България, немско езичните страни,Италия,Русия или страни от Азия с право може да му се каже да си тръгва. Но когато държави като сащ,Англия,Франция, Испания, Холандия и Белгия изградени на робски труд и колониализъм се правят на ощипани е неприемливо.
  • 8 Госあ

    8 8 Отговор
    Изброените робовладелци са ловили робите от Африка като животни и са се отнасяли с тях дори по зле. Ограбвали са земите им, вкарвали са ги в страните си с вериги, А СЕГА СЕ ЧУДЕЛИ ЗАЩО СА ТАМ ??? Ами там са,защото са построили една част от страната им ! И са там от поколения. Особено тези в сащ, са там откакто и белите са там. И напротив,смятам че първите страни дори трябва да защитят правата на чернокожите пред робовладелците. И в същото време ясно да заявят,че ако някой има намерение да емигрира в първите страни, то трябва да спазва порядките там,защото ИДВА НА ГОСТИ, а не е от поколения там !!! Това разграничение е важно и справедливо. Какво общо има България с робовладелците във Франция и Англия ???
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 АНТИНЕГЪР

    18 2 Отговор
    ТУРЦИЯ ЧУСТВА ЛИ СРАМ ГА ИЗКЛА 1 500 000 АРМЕНЦИ В ПЕРИОДА 1914-1916 Г.? Я ТУХАЙ СУПАТА НЕГЪРСКА. ПАТРИОТ Е ДУША ДАВА, НО НЕ СВОЯТА ДУША, А ДУШАТА НА НАРОДА.
  • 11 БПФ

    24 0 Отговор
    Интересно защо, белият човек, който е построил съвременната цивилизация, трябва да се срамува от чepния, който за 10 000 години не е мръднал и сантиметър напред в човешкото си развитие? Тия дето обвиняват белите в "расизъм", защо се бутат в белите държави? Президентът на Гана призова всеки чер американец, който се чувства дискриминиран, да отиде в неговата държава - КОЛКО ЗАМИНАХА ДОСЕГА?
  • 12 БПФ

    20 0 Отговор
    А дивaците безчинстват само защото цивилизованите хора ги търпят. Нелегални мигри нападали полицаи? Моооля? Ами отиват полиция, жандармерия, армия и мачкат !!! Гетото се прегазва, цялата сган се излавя и депортира незабавно, при съпротива - куршум !!! Европа - ако иска да оцелее, трябва да прогони безкомпромисно тая сгaн. Посрещнахме ги като хора, те доказаха единствено, че са по-долу от животните. Същества, които отказват да се държат като хора, не могат да имат никакви човешки права... защото човек е нещо много повече от същество, ходещо на два крака - още Диоген го е доказал на Платон това !!!
  • 13 БПФ

    17 0 Отговор
    Съдбата на някои африкански държави доказва най-добре тезата ми. Някогашната Родезия бе най-богатата, процъфтяваща и развита африканска държава, докато бе управлявана от бели и имаше сериозен процент бяло население. Имаше достъпна здравна помощ, всички деца ходеха на училище, държавата беше за пример не само за цяла Африка, но и в световен мащаб. После чeрните взеха властта, подложиха белите на терор и гонения, мнозина бяха избити, другите избягаха. Родезия стана Зимбабве - удари я глад, жестока икономическа криза, най-страшната хиперинфлация в света - знаем банкнотите с номинал един ТРИЛИОН. Миналата година мряха като мухи от холера, щото... нямали лекари? А къде са ви лекарите, бе? Ами над 90% бяха бели и избягаха, за да си спасят живота. И какво сега - холерата расист ли е?
    Или ЮАР - държава създадена от бели - в която - защото беше богата, нахлуха чeрни от околните територии... защото там някога "местно население" почти не е имало. "Злите бели расисти" ги търпяха що-годе (незаконните гета за чeрни си бяха създадени от незаконно навлезли в държавата), докато накрая нашествениците взеха властта и започнаха да избиват белите... и разбира се си разсипаха държавата.
  • 14 БПФ

    16 0 Отговор
    Върхът на самообвиненията и самобичуването на цивилизования човек бе, че отнеха Нобеловата награда и всички отличия на проф. Джеймс Уотсън, защото се осмели да каже истината - че чeрните хора са по-ниско интелигентни от другите... и нямаше значение, че това е доказано с милиони тестове, които доказват, че докато в белите държави IQ е средно около 95, в Далечния Изток и над 100, то в централна Африка е около и под 70 !!!
    Но за съвременните расови фашисти, истината е враг, тя трябва да се унищожава !!! Добре че се намери един "лош руски олигарх", който откупи уж като сувенир отнетата Нобелова награда на откривателят на ДНК-структурата, но всъщност за да му я връчи отново на организирана от него церемония.

    Коментиран от #16

  • 15 Бай Стойчо

    14 0 Отговор
    Борбата между изолационисти и глобалисти се пробутва от глобалистките медии като междурасова борба и гледам бая хора са налапали стръвта.

    Коментиран от #21

  • 16 Госあ

    1 7 Отговор

    До коментар #14 от "БПФ":

    Нека ти кажа за този Професор. Професор може и да е,защото има един не лош учебник, но Нобелов лауреат никога не е заслужил да бъде. И ако трябва някой да дава каквито и да било изявления, то той е Френсис Крик, понеже другият човек с принос за това наистина голямо откритие умира преди наградата. От рак от облъчването съпровождащо ренгеноструктурните снимки. Та всъщност приноса този американец - уотсън е,че взема снимките на Розалин Франклин и ги носи на Френсис Крик за да ги разчете. Заедно с Френсис Крик обаче, наградата вземат този нахалник и шефа на Розалин Франклин - морис уилкинс, чиито принос е играта на тенис в Университета. Та толкова за този палячо уотсън. Учебника му никога не съм го и поглеждал,учил съм по друг който е класиката, именно заради това деяние. Всъщност по време на награждаването единствено Френсис Крик споменава Розалин Франклин. Та тази награда е наистина за едно от най значимите открития,но също е една от най скандалните.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Бял роб

    19 0 Отговор
    И сега какво? Българите трябва ли да се срамуват, че са бели или да се срамуват, че са били роби?
    Днес черните бутат паметници. Хора от ВСЯКА държава от ЕС трябва да отидат в Рим и да го разрушат до основи. Построен е от БЕЛИ роби на Римската империя. Хора, осъзнайте се!

    Системен колапс на американското общество - това е причината за настъпилата революция, останалите раздумки са само поводи...

    Коментиран от #22

  • 20 Госあ

    1 6 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    И между другото, никой не му отнема незаслужената награда,а просто му казват да си затваря устенцата и го изхвърлят от Академията. Той се прави на обиден и сам я продава на търг на един руски олигарх,който след това му я връща. Та стария изкуфял хитрец отново печели,а руският олигарх се оказва много по благороден от него.
  • 21 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Стойчо":

    Дефинирай,моля,изолационисти.Благодаря предварително.

    Коментиран от #24

  • 22 Бял

    0 8 Отговор

    До коментар #19 от "Бял роб":

    Определено българите не бих могъл да ви пречисля към нас,далече сте от бялата раса!

    Коментиран от #23

  • 23 Бял роб

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Бял":

    Определено невежеството ти пречи, за да определяш кой към коя раса е.
    "Бялата раса са разделя на две основни групи: северна и южна, различаващи се основно в цвета на косата и очите. Северната група, на най-депигментираните, преобладава сред скандинавските народи и населението на съседните области, Южната, която се характеризира с тъмна кожа, тъмна коса и кафяви очи, - в Южна Европа, сред народите от Северна Африка, Близкия Изток, Централна и Южна Азия"
  • 24 Бай Стойчо

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    В случая го използвам като- анти мултикултурализъм, анти глобализъм, ако щеш и като анти интернационализъм.

    Коментиран от #25

  • 25 Някой

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Стойчо":

    Ти създаде нов термин,но той ми допада,и то много!Дай Боже победа за изолационистите!

    Коментиран от #26

  • 26 Бай Стойчо

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "Някой":

    Не е нов, освен законови бариери за политика и икономика, изолационизмът може да ограничи със закони и култулния обмен с други страни.
  • 27 реалност

    2 1 Отговор
    Жалко за тези, които имат комплекси, какви са или тези, с комплекси за това, което са правили хора преди векове. А чернокожите са с най-големи комплекси, защото иначе нямаше да се засягат толкова лесно на шегички и тям подобни. Тук не визирам истинския расизъм, при който не ти дават работа и те оставят без никакви права.Според мен такъв в повечето случаи няма.Даже скоро написаха за САЩ, че не е вярно, че са убивали само чернокожи престъпници, имало доста голяма статистика за убити бели престъпници, такава е била системата, тъй като при тях огнестрелното оръжие е позволено и трябва някак си да се защитят, така, често се стига до превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Ако броят на убитите чернокожи е по-голям, дали не се касае и за по-голям брой престъпници от тях? Пък и все пак Дивият Запад е в Америка, не е в Европа, имат традиции в това отношение. за да вървят нещата цивилизовано, трябва да стане като в Европа, оръжието да се изземе от обикновения гражданин, тогава и полицията ще е по-спокойна.Само, че американците никога няма да го позволят. Е тогава да решат или без полиция, или с определен брой смъртни случаи. Не може полицай да няма право на оръжие и други мерки, като му изскачат с патлак отвсякъде.