Last news in Fakti

18 Юни, 2020 10:00 7 449 54

Аламанов: За пореден път интелигенцията предава хората

  • христо мутафчиев-
  • почивка-
  • черно море

Лесно е да се играе хъш в театъра, трудно е да си хъш в живота, пише пиар експертът

Аламанов: За пореден път интелигенцията предава хората - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Гледам репликите на Христо Мутафчиев* за „византийците, които ни мразят и в червата и са готови не само да ни излъжат, ами да ни купят и да ни продадат на майките си“… И се замислям за ролята на интелигенцията.

Онази група хора, които са инвестирали много време в учене и мислене, в четене и писане, в трупане на познания и печал, в дълбоко изучаване на науката и Вселената, в божествена способност за създаване на изкуство. Те имат и една важна функция – да служат за морален коректив на политиците. Да имат разум и чувства над елементарното биологично желание за събиране на повече, и да могат да гледат отвъд. Да гледат напред. Да водят в бъдещето.

Няма да коментирам всичко от изказването на г-н Мутафчиев. Има много: обобщение по народ, насаждане на омраза, лъжа, фалшиво псевдо-патриотарско насъскване, вменяване на вина, неразбиране как се разпределят парите от данъците ни, издигане на ролята на администрацията над масовата публика, ограничаване на правото на свободна воля и свободата на придвижване и много други. Важна е една реплика:

„Проблемът е с манталитета на българина. Не е нито с природата, нито с хотелите.“

Поредният човек на висока позиция, който е недоволен от народа си. Христо Мутафчиев явно не разбира, че България не е бетона, не са сградите, не е администрацията, не са плажовете, не са хотелите, не са заводи, а са хората. Само и единствено хората. И когато някой има проблем с манталитета на българите, явно има проблем с България.

Трябва да се признае, че е разбираема личната благодарността на Мутафчиев към властта. Но той не разбира, че дължи благодарност на всички нас, защото му е помогнато не с частен ресурс, а с обществен. И дължи благодарност на нас, че всички ние страдаме от липсата на реформа в здравеопазването, за да може един управленец да се разпорежда с публичния ресурс. Ресурс, недостъпен за останалите, които имат нужда и си плащат редовно данъците и осигуровките.

Благодарност трябва да има. Но заслепяващо благоговение - не. Човек трябва да е благодарен на спасителя си, но не и да толерира неправдите. Това важи за хората. И за държавите.

Ролята на интелигенцията е да е морален стожер на хората. Особено в кризисни времена. Да е фар, който да осветява пътя в засилващия се мрак. Да води, да учи, да се жертва донякъде. Всичко това, и още много…

Ролята на интелигенцията не е да е рекламно лице на бетонирано и осрано крайбрежие. Като недоволства от целия народ в същото време.

Интересно ми е как останалите артисти приемат ситуацията. Харесва ли им да ги води и представлява човек, който има проблем с манталитета на народа ни? Припомням, лидер на общност не се става само на избори. Лидер на общност се става като даваш времето си, здравето си, нервите си, усилията си, мечтите си, стремежите си на тази общност. Корона-кризата доведе до криза на лидерство в много общности. Много промени предстоят. Лесно е да се играе хъш в театъра, трудно е да си хъш в живота.

И последно. Лично към Христо Мутафчиев. Като Ви е проблем манталитетът на българския народ, намерете си друг народ. По никакъв начин не ни позволявайте да Ви задържаме тук насила.

Както се казва: На крив псевдо патриотар, близък до властта – все народът му пречи.
Или както биха казали изящните кърджалийски дами: Аман.

А на чист български: Позор!

За пореден път интелигенцията предава хората…

Спокоен ден!

Коментарът е от фейсбук


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чочо

    122 9 Отговор
    Не знам защо този актьор изобщо го причислявате към интелигенцията, с това си изказване той показа че е на светлинни години от нея!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 И бряяяя

    64 4 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха христьоооууу, и ти не си вЕрваш братче ама никак. Ако поне беше кадърен актьор,щеше да можеш да го изиграеш ама ти и това не можеш. Прибрал си едни пари да правиш платен пиар. Ок.Да речем...ок. Ама да ми хвалиш лайноморието в комбинация със спекулата с цени и надценки на държавно ниво ➕ към това и озверелия бг.фирмаджия. Когато ,,изберете българското" стане символ на качество не на хартия,а в реалността в която живеем и българския продавач се научи,КАК да се отнася с клиенти,тогава може някой да те вземе пиарчо насериозно. Дотогава 🖕 на родното лайноморие и мародерите там. Не ми пука обичат ли ме византийците. Всъщност прав си за едно. Яко ни мразят,така е,но паралелно с това получавам истинско качество за По-малко пари и Добро отношение. Пък в къщи като се приберат ако ще и вуду кукла с моята снимка да дупчат,все ми е тая.
  • 4 Ентелегент

    42 2 Отговор
    Никой нищо не очаква от по-голямата част от българската интелегенция - пруфесори, антропулити, айдукати, артикте, журналисте, писателе, архитекте, дофторе и пр. - освен лош пример за обществото. От тех е фсичко. С такъф елит - толкова.
  • 5 Бетона ни обича

    54 3 Отговор
    Те Византийците много обичат клиентите си, знаят как да правят бизнес утре да се върнат пак
  • 6 Много

    42 4 Отговор
    Хубава статия.
  • 7 Фактъ

    42 3 Отговор
    Който се се сближил с тази власт на калинки и не особенно грамотни и образовани люде , водени от главатар , а не от политик и дипломат се превръща в едно цяло с тях. Тотална деградадира . Мойте уважения към Христо Мутафчиев , но тази среда му вреди !
  • 8 психо

    4 25 Отговор
    Прекалено много специалисти драскачи има

    Коментиран от #34

  • 9 еш па тоа

    46 5 Отговор
    Повечето български артисти имат къщи по нашето море.За това така настървено декларират,че ще почиват в България.

    Коментиран от #11, #12

  • 10 АВТОРЕ

    37 2 Отговор
    МНЕНИЕТО Е КАТО ЗАДНИКА-ВСЕКИ СИ ГО НОСИ,ЛОШО НЯМА......
    ТЪПОТО Е,ЧЕ НЯКОИ ХОРА,ПОСТОЯННО ТИ ГО НАВИРАТ В ЛИЦЕТО.....

    Коментиран от #48

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ОНЯ СЪЩИЯ

    5 17 Отговор

    До коментар #9 от "еш па тоа":

    МИ КУПИ СИ И ТИ БЕ ДРУЖЕ......ЛОШО НЯМА......
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Йордан

    39 3 Отговор
    Каква култура,какво изкуство може да бъде свързано с това селско,мутренско,неграмотно недоразумение,което може само да се държи за шлифера на главното недоразумение?
  • 15 Най-накрая

    37 4 Отговор
    "И последно. Лично към Христо Мутафчиев. Като Ви е проблем манталитетът на българския народ, намерете си друг народ. По никакъв начин не ни позволявайте да Ви задържаме тук насила."
    Доживях, някой да каже истина, без да ни оплюва.
  • 16 Христо

    6 42 Отговор
    Мутафчиев беше.много прав и точен в изказването си ако не ви харесва..........

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Генерал 🇧🇬

    17 8 Отговор
    Личнo aз нe хaрecвaм Х. Мутaфчиeв, нo тoвa кoeтo кaзa зa гърцитe e caмaтa иcтинa, кoлкoтo и ocтрo и нeприятнo дa звучи. Зaщoтo тoвa кoeтo извърши гръцкaтa ИНТEЛИГEНЦИЯ нa нaшият нaрoд и държaвa e нeпрocтимo.
    Нямa дa ce връщaмe мнoгo нaзaд в иcтoриятa, щoтo щe e дългo....
    Eднa oт фaтaлнитe пocлeдици зa нac ,рeзултaт oт пaдaнeтo нa Кoнcтaнтинoпoл пoд турcкo влaдичecтвo прeз 1453 г ., e oбявявaнe нa върхoвeнcтвoтo нa Гръцкaтa църквa нaд ocтaнaлитe в пoдчинeнитe Бaлкaнcки държaви! Тoвa прaви Мeхмeд Зaвoeвaтeл.
    Рeзултaтът e мeтoдичнo унищoжaвaнe нa нaличнaтa ни книжнинa, кoятo ce cъхрaнявa в мaнacтиритe?
    Зaтoвa нямaмe пиcaни иcтoрии и нaлични дoкумeнти!
    И нaй- фрaпирaщoтo- прeз първaтa пoлoвинa нa 18- ти вeк, при рeмoнт нa църквa във Вeликo Търнoвo, oткривaт зaзидaни книгитe нa Пaтриaршecкaтa Библиoтeкa! Зa кoятo e oтгoвaрял гръцкия митрoпoлит - нaрeждa книгитe нa cтaрoБългaрcки дa ce изгaрят????
    Дa гoриш книги? И тoвa cтaвa c нaрeждaнe нa виcш духoвник!? Грък! EНТEЛИГEНТ!Нeвeрoятнo бoгoхулcтвo, мнoгo oт тях ca рeлигиoзни, cъc cигурнocт!

    Въпрeки, чe хиляди бългaри ca ce cрaжaвaли зa дa имaт гърцитe държaвa, cлeд пoдпиcвaнeтo нa Caнcтeфaнcкия мирeн дoгoвoр, гръцки дeлeгaции,зaeднo c тeзи нa други" мили" cъceди, прaвят път oт Бaлкaнитe дo Пeтeрбург, c цeл дa oбрaбoтят цaр Ocвoбoдитeл? Дa му внушaт, чe cмe нeблaгoдaрнo плeмe, чe ce oбръщaмe cрeщу блaгoдeтeлитe cи ? Цaрят , в извecтнa cтeпeн, ce пoддaвa нa внушeниятa, рeзултaт oт мacирaнaтa aтaкa-
  • 21 АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Христо":

    ............
  • 22 Генерал 🇧🇬

    16 4 Отговор
    Продължение...
    Цaрят , в извecтнa cтeпeн, ce пoддaвa нa внушeниятa, рeзултaт oт мacирaнaтa aтaкa- нe фoрcирa пoдпиcвaнeтo нa дoгoвoрa. Търcи cъглacиe нa Лoндoн. В рeзултaт, извън княжecтвoтo ocтaвaт пoвeчe oт 65% oт тeритoриитe ни!

    В Бaлкaнcкaтa вoйнa, ocнoвнaтa тeжecт нa вoeннитe дeйcтвия ce изнacя oт нaшaтa aрмия! Нo гърцитe прoявявaт aктивнocт при влизaнeтo в Coлун. Дa изпрeвaрят c чac, тoвa нa нaшитe вoйcки,?
    В рeзултaт, Coлун, в кoйтo имa мнoгoбрoйнo Бългaрcкo нaceлeниe и oщe в Caн Cтeфaнo e приcъдeн нa Бългaрия, cтaвa гръцки! И мнoжecтвoтo Бългaрcки училищa нa вcички нивa "EНТEЛИГEНТНO"ce зaкривaт c врeмeтo дo eднo.

    Нa Ньoйcкитe прeгoвoри, гърцитe ca гoтoви дa лaпнaт цялa Южнa Бългaрия? Приглacят им и други. И cъщecтвувaнeтo нa Бългaрия e пocтaвeнo нa кaртa! Дoбрe ,чe тaм e бил eдин гoлям мъж и пoлитик- Aмeрикaнcкият прeзидeнт Уилcън!

    Пo врeмe нa Втoрaтa Cвeтoвнa вoйнa ,Бългaрия нe учacтвa във вoeнни дeйcтвия в Гърция. Имa oхрaнитeлни функции.Чeрвeнитe aндaрти-гръцки пaртизaни, избивaт пoдлo eднa рoтa нaши вoйници, ceднaли нa пoлянa, бeз oръжиe ,дa oбядвaт ? Oтвeтнaтa рeaкция и мигнoвeнa и cрaзявaщa. Гoлям рaйoн oкoлo звeрcтвoтo e oтцeпeн! Вcички зaлoвeни пoдoзритeлни лицa ca рaзcтрeляни. Кoлкoтo ca убититe бeз причинa вoйници?
    Другo cтълкнoвeниe нямa!
    Ocъдeни cмe нa oгрoмни рeпaрaции зa пoдoбнo нeщo, гeрмaнцитe ca щeли дa рaзcтрeлят дeceт пъти пoвeчe гърци!
    И вмecтo дa ca блaгoдaрни, чe ниe cмe били тaм, иcкaт дa им ce плaти?
    Ю
  • 23 Госあ

    12 4 Отговор
    Интелигенция, която застава зад баце ???? Я стига.
  • 24 Генерал 🇧🇬

    13 6 Отговор
    Продължение...
    И вмecтo дa ca блaгoдaрни, чe ниe cмe били тaм, иcкaт дa им ce плaти?
    Югocлaвия ce oткaзвa oт рeпaрaциитe! Хиляди Бългaрcки вoйници ca зaгинaли зa нeя !
    Нo Гърция- нe!

    И cлeд кaтo ce зaпoзнae c иcтoриятa ни, дa пoпитaм пак "eнтeлигeнтa" г-н Aлaмaнoв - ЧИЯ интeлигeнция e прeдaлa хoрaтa??
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Отвратен

    17 11 Отговор
    Вие на кой свят живеете, нима не знаете, че гърците ни ненавиждат? Христо Мутафчиев написа 2 изречения, болезнено точни, а тоя изписал един куп глупости. Не казвам, че трябва да почивате на нашето Черноморие, защото то наистина е съсипано. Това обаче не променя отношението на гърците към нас, нито пък ще изтрие всички злини, които са ни направили в исторически план. Друг е въпроса, дали не трябва да потърсим сметка на управляващите за състоянието на родното Черноморие, за незаконните строежи, за фекалните води, за съмнителните концесионери. Не ни е виновен Х.Мутафчиев, ние сме си виновни, че сме овце и вместо да се хванем да оправим нашето, предпочитаме да си заровим главата в пясъка и да набиваме пари в джоба на гърците!

    Коментиран от #29, #30

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Тито

    7 2 Отговор
    Подлога мръсна.7292
  • 29 ПРАВ СИ БРАТО

    14 0 Отговор

    До коментар #26 от "Отвратен":

    НАЙ-ТОЧНИЯ КОМЕНТАР ,ДО ТУК......И 10+ ОТ МЕН.......
    НА НАС ВСЕ НЯКОЙ ДРУГ НИ Е КРИВ,ВМЕСТО ДА ПОГЛЕДНЕМ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ И АКО НЕ ДРУГО,ПОНЕ ДА НЕ ПЛЮЕМ ПО НЯКОЙ КОЙТО Я КАЗВА ДИРЕКТНО.......
  • 30 Госあ

    9 7 Отговор

    До коментар #26 от "Отвратен":

    Далеч съм от терзанията на туриста. Когато съм в България почивам в родината си, все още са останали няколко местенца по черноморието в крайния север и юг ( за юга вече не съм сигурен). В планината също има малко останали "островчета" . Обаче много се радвам като чета за опашките на гръцката граница и претенциите на туриста. Току виж за първи път масовката оправи нещата (дълга тема,но на пръв поглед изглежда добре в случая ). А изказването на този псевдоинтелектуалец е лобистко.
  • 31 Спасов

    19 5 Отговор
    Ако христо е интелигенция, аз съм трамвай!
  • 32 два различни момента

    6 2 Отговор
    Христо Мутафчийски е прав. Спорно е дали е интелигенция. Истинската интелигенция, май не получава трибуна за изява как да е.
  • 33 1984

    9 3 Отговор
    И Аламанов е ярък пример за предателството!
  • 34 1984

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "психо":

    ...а няма кой да работи!
  • 35 пенсионер

    5 2 Отговор
    този е срам за името си. толкова е гаден, колкото изглежда.

    Коментиран от #38

  • 36 Биде

    12 2 Отговор
    Ако навремето това карловско артистче не беше намерил правилното семейство и не беше им влязъл под кожата с посредствените си умения надали накой щеше да го знае и забележи! И след като си изплете „платното” демек кариерата си ритна кросното( Лиза Шопова дъщеря на Наум Шопов който му отвори широко вратите на артистичните висини)Пресметлив хитрец и крайно неприятен и неподходящ да ръководи артистичната гилдия!
  • 37 ПЕНКО

    10 3 Отговор
    НОРМАЛНО Е БЪЛГАРСКОТО НИВО НА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ ДА ДОПУСНЕ ИНСУЛТАРЪТ МУТАВЧИЕВ - ДА Е "ИНТЕЛИГЕНТ" БГ !?!?!?!?
  • 38 КОЙ

    3 3 Отговор

    До коментар #35 от "пенсионер":

    ОТ ДВАМАТА ВЕ ДЯДКА.......?????
    ПО-СКОРО АВТОРА НА СТАТИЯТА,КАЗВАМ АЗ.........
  • 39 333

    4 5 Отговор
    В БГ (почти) няма интелигенция от времето на Буров.
    Тя е била затрита в лагерите от прости хора.
    Не отричам напредъка, който сме постигнали тогава (първите БГ космонавти, 25-то по БВП и 27-мо по жизнен стандарт и т.н.), но това не означава, че трябва да си затваряме очите за престъпленията им.
    А за онези, които ми "казаха" по-рано, че Възродителният процес се е състоял заради турски "терористи", имам една питанка:
    При положение, че БНА не са пускали пиле да прекрачи границата, как тогава през 80-те години турски "терористи" си влизат необезпокоявано в БГ и 'почват да примамват БГ турците да се присъединят към мрежата им и те да започват да избиват българи?
    Ако наистина Турция е имала пръст в това, както е писал Горд Българин към Age (коментар 46 към коментар 42 в статията "https://fakti.bg/world/473186-severna-makedonia-makedonskiat-ezik-e-realnost) защо БКП тогава не са привикали турския посланик да дава обяснения в централата на БКП?

    Коментиран от #41

  • 40 JEFF

    14 1 Отговор
    Не харесвам Мутафчийски, нито като артист, нито като човек . Няма добро излъчване, не мисля че е талант в професията си, дори напротив. Но, го разбирам донякъде, че се чувствува задължен на Борисов, след като направи всичко за да спаси живота му. Дали го е заслужавал не е моя работа, но и неговата благодарност си е негова работа . Нека не манипулира обществото.
  • 41 НАШАТА СИСТЕМА 4 4 2

    1 5 Отговор

    До коментар #39 от "333":

    КЪДЕ ГО ИЗБИ ПЪК И ТИ НА ПОЛИТИКА ВЕ.....?????
    КАЖИ ГО ВКРАТЦЕ.....ХАРЕСВАМ МУТАФЧИЕВ......ИЛИ....НЕ ГО ХАРЕСВАМ......ТОЧКА.....
    ДА ТИ СА И ,,ПРОФЕСОРА,,......

    Коментиран от #42, #50

  • 42 ВеРНО

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "НАШАТА СИСТЕМА 4 4 2":

    СМЕ НОМЕР 1 ПО ,,РАЗБИРАЧИ,, И ,,ПРОФЕСОРИ,, ПО ВСИЧКОЛОГИЯ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В СВЕТА.....
  • 43 радев

    11 3 Отговор
    Почивам в Гърция защото там ми харесва! Може в миналото гърците да са ни мразили.Сега не съм забелязал подобно нещо.Правят всичко възможно да отидеш пак!

    Коментиран от #45

  • 44 БРАВО !

    5 2 Отговор
    За статията ⭐⭐⭐⭐⭐❗
  • 45 Реалист

    6 0 Отговор

    До коментар #43 от "радев":

    АБСОЛЮТНО си прав.
    А тук в абсурдистан правят невъзможното възможно ДА
    Н-Е отидеш пак.
  • 46 Охо Бохо

    10 1 Отговор
    Припомних си как заряза майката на първото си дете, дъщерята на Наум Шопов та трудно ще повярвам на думите му. Интелигенция!!! Бре бре бре.
  • 47 Пламен С

    8 0 Отговор
    Бивши алкохолици дават акъл! Е.. Хх Христо, Христо.
  • 48 INOT

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "АВТОРЕ":

    АШКОЛСУН , АВТОРЕ! СМЯЛ СЪМ СЕ ПРЕЗ СЪЛЗИ!
  • 49 Младен

    9 1 Отговор
    И съм работил, и съм почивал в Гърция. Имат отвратителна нагласа и държание спрямо нас българите. Пътувал съм много из Европа, но само в Гърция, и то не веднъж, съм бил унижаван на личностна и национална основа. Имат ни за нисша класа хора, а общата им култура и познания е на много ниско ниво.

    Коментиран от #53

  • 50 333

    0 3 Отговор

    До коментар #41 от "НАШАТА СИСТЕМА 4 4 2":

    Това е моето лично мнение, като нямаш какво да ми отговориш, поне си замълчи, че и ти, и "ВеРНО", сте абсолютно същите разбирачи като нас.
    Кой ви знае как плюете този и онзи на маса, като се наливате с ракията?

    Коментиран от #52

  • 51 локомотива

    5 2 Отговор
    Този мутафчиев никога не съм го харесвал,излъчва някъква нечистоплътност и мърлящина.Като артист не съм му запомнил нито една роля,а и като се разболя като че ли леко мръдна.Как ще ме убеждава за гърците за нещо което всички ходили там знаят че не е така.Най -вероятно той никога не е ходил в гърция,или е прибрал едни скромни кинти за да говори така.
  • 52 МИ ТАКА

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "333":

    така е.......всички сме в кюпа.......яки сме само зад компа.......не го харесвам мутафчиев,но в случая е прав........пък и всеки да си ходи на почивка,където си иска,според възможностите си....ма що трябва да се плюем.......???? сърдим се ,че нас българите,не ни харесват и уважават.......е как да ни уважават другите,когато ние помежду си не се уважаваме.......
    работил съм между чужденци,от всякъде.......когато има несправедливи обвинения срещу някого от тях,от каквото и да е естество,всичките му сънародници скачат да го подкрепят......ама ако е българин,другите българи се ослушват като мишки.....
    следиш ли ми мисълта...?
    е затова сме на този хал......
  • 53 Рабитил там

    5 0 Отговор

    До коментар #49 от "Младен":

    Верно е, отшението им е отвратително,особенно зле е в южната част,след Атина. Все едно си в Анадола,даже и хората са по тъмни, абе те са си Етиопски цигони. Но това може да го усети човек, който е работил там и разбира езика им. Много унижения съм претърпял и самите те със своето противно държание,ме накараха да ги напразя.
  • 54 Казуар

    2 0 Отговор
    Ако не беше се лепнал за ГЕРБ, сега щеше да бъде човек с инвалидна пенсия.