Last news in Fakti

18 Юни, 2020 11:46 5 338 40

Никога няма да простя, че ми отнехте тази любов. Всеки метър арматура и тон бетон ще запомня

  • черноморие-
  • туризъм-
  • бетономорие

Спасявайки ги сега, просто подсилвате вируса, убиващ българския туризъм и Чрноморие

Никога няма да простя, че ми отнехте тази любов. Всеки метър арматура и тон бетон ще запомня - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-продължителната любов в живота ми се казва Южно Черноморие. Обожавал съм го десетилетия, всеки път отново и отново съм се влюбвал в дюните и синьото море на юг от Бургас. В широките и приказни плажове, в златния пясък, в малките заливчета, в зеленото на Странджа, в скалите на Черноморец, Созопол, "Агалина", "Параскева", Корабите. В малките ресторантчета, надвиснали над морето. В нощния къмпингарско-барово-концертен живот на "Градина" и "Смокиня". В пясъчните лилии. В сътворените лично от Бог заливи на Ропотамо и Велека. В "Липите" и "Силистар". В "мохито"-тата в By the Way. В залезното питие в "Кораба". В изгревите над Созопол и "Корал". В кристалното море на "Аркутино" и "Делфин". Няма друга част на света, която да познавам толкова добре и за която да ме боли толкова много.

Обаче любовта умира. Убита и погребана под хиляди тонове бетон, под безбрежната корупция, алчност и наглост на хотелиери, концесионери, кметове, управляващи, държавни служители, инспектори, проверяващи и въобще всякаква такава сволоч.

Никога няма да простя за това, че ми отнехте тази любов. Всеки метър арматура и тон бетон ще запомня. Всяка псевдо мутра, дето го играе концесионер. Всеки схемаджия-хотелиер и ресторантьор. Всеки нещастник, дето събира пари по нивите за паркинг. Убихте приказното българско море. Остана мърша с вкус на стара цаца, на намръщени сервитьори, на кенеф от тръбите, леещи в морето лайната, които всички вие забъркахте.

Живея в София от много време. Всяко лято, от юни до септември, пътувах като луд всеки уикенд, за да вкуся малко от умиращата прелест на родното ми море.

Не го правя вече. Не искам да спасявам българския туризъм. Тоя туризъм, дето подкупва, не плаща осигуровки, краде от клиентите си, изнудва ги нагло, систематично и завинаги. Всеки лев, похарчен на нашето море не отива в държавата, а в джобовете на тези, които докараха нещата дотук. И които няма да платят данъци, няма да платят осигуровки, няма да вложат тези пари в продукт. Но ще реват. За държавна подкрепа, за туристи, за патриотизма да останеш в България.

Не, това не е патриотизъм, а съучастие в престъплението срещу българското море. Патриотично е да не участваш. Да отидеш където е хубаво и после да изискваш същото и в България. Да не се примиряваш, да не се съгласяваш, да не махваш с ръка. Да не приемаш да те осигуряват на 200 лева и 4-часов работен ден, да не си съгласен с кръчмарските бележки, писани на ръка, да не си ОК с нарушаването не просто на закони, а дори на елементарното човешко чувство за срам.

Знаете ли защо? Догодина вирус може и да няма, но цялата тази сган поробила нашето море ще остане. И пак ще наглее, пак ще лее бетон, пак ще краде. Спасявайки ги сега, просто подсилвате вируса, убиващ българския туризъм.

И паля към Гърция.

Ще почакам малко на границата, а през това време може да ме хейтвате какъв съм продажник. А на мен ще ми е мъчно. Не заради хейта, а защото отивам където е хубаво и това място не е моето Отечество...

Мнение, публикувано от Атанас Ганчев в социалната мрежа Facebook


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 77 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    9 188 Отговор
    Носталгични глупости на дементен старец!
  • 2 the Ghost

    35 73 Отговор
    Хубаво байно си наредил текста, но на кой му пука за твоите терзания?
    Всичко е пари, пари и пак пари....за жалост
  • 3 Антимилиционер

    16 158 Отговор
    Поредният делириум на гол палаткаджия, който се изхожда в шубраците и пие бира от Метро от багажника на Астрата. Къш такива от морето.

    Коментиран от #20, #34

  • 4 Хайде

    8 109 Отговор
    С торбичките обратно към Обеля 2.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 😂😂😂😂

    9 83 Отговор
    Недей да прощаваш. Никой не ти го иска.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Рьоне Артоа

    98 5 Отговор
    Последния път като бяхме със семейството ми на почивка на нашето море се разболяхме. Децата повръщаха, мен ме заболя ухо, а жената получи някакви странни обриви. Като отидох на лекар първите му думи бяха: Да си се къпал скоро в басейн? Повече на това лайн.морие не стъпвам.

    Коментиран от #13, #16

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 1122333

    77 2 Отговор
    Докато все още има родолюбци, можем нещо да спасим в България! Точно тази снимка олицетворява българското черноморие! Прекрасна е снимката, но днес морето е мъртво!
  • 11 Лекар БГ

    73 3 Отговор
    Браво на Мария-все едно аз съм го писал.
    Никой не може да ми вземе от паметта и сърцето младежките години по невероятното наше си Море!!!Спомени,любов,тръпка,вълнение,слънце,пясък,вода.....Море!
    Бариери,въжета,ланци,тату,цени,качество,задръствания,прахоляк,миризми,миязми,бетон,тарикати,сурикати,полуфабрикати.....
    Ние,в ролята на балъците VS "Наглите"4,превзели брега и морето.
    Е,нЕма как да ми се получи.Вече.И повече.Сорка.

    Коментиран от #25

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 123

    4 26 Отговор

    До коментар #8 от "Рьоне Артоа":

    Тоест, получили сте 'нещо' което се предава през водата.
    Която апропо, я има навсякъде. И в другите държави има мизерия, пак трябва да пробираш....
  • 14 що що що

    48 1 Отговор
    Много вярно и тъжно !!!
  • 15 Гогето

    69 2 Отговор
    Съгласен на 100% .Изпитвам същата"любов" към бетономорието,разликата е че от17 г.съм в Испания и плажувам тук.Отвратих се от туризма ни.Думите и сълзите ми напират,но ...Дано да доживея Нов Народен съд .Всички виновни вградени в "подпорната "стена в Алепу.
  • 16 Госあ

    40 1 Отговор

    До коментар #8 от "Рьоне Артоа":

    Сега като се изсипят всички заразени англичани и руснаци,всеки може да си представи с кой ще плува, освен обичайните вируси и бактерии. Хубава статия. Това безпрецедентно подпомагане на мутрафоните е поредното престъпление срещу човечеството.
  • 17 GG1989

    36 0 Отговор
    Проблема не е в морето, а в бетона и тия дето са го налели.

    За 3 лета на Созопол на едни и същи условия и един и същ тип летуване сметката от 2 отиде на 3 и на почти 4 за 2 души за 10 дена.

    А в Гърция 2016 платихме с жената 2.5 за 10 дена на 5 звезди с топ, топ обслужване. Колегите на Турция за 2ма по 3 на още по ултра оу инклузив.

    И БЕТОНА Е НА ТРЕТА ЛИНИЯ, НЕ 2 МЕТРА ПЛАЖ И ПОСЛЕ БЕТОН, БЕТОН, БЕТОН!!!
  • 18 еш па тоа

    35 0 Отговор
    Добре написано!Пропуснал си само паяците,скобите и...,а,да нивите-паркинги си ги отбелязал.
  • 19 vukadin

    37 0 Отговор
    Вече не останаха баламурници, които да ходят на бетонираното ни лайноморие. Нека се давят в строежите, бетона, мутрите и мизерията.
  • 20 Доката

    32 1 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Ти във вас в хола ли акаш бе пич? Или в тоалетна? Това да построиш хотел на плажа е все едно да се изакаш у вас у хола
  • 21 Rattrack

    44 0 Отговор
    Много вярно и за съжаление това се споделя от огромната част от българите. Не знам за какви "голи палаткаджии" се изказват троловете тук, но къмпинг туризма един от най-бързо развиващите се в световен план. А един модерен кемпер струва колкото 3-4 апартамента на Слънчака. Но ние успяхме и този вид туризъм тотално да затрием.
  • 22 гост

    22 2 Отговор
    Странно ми е че оплювате само морето,то същото става навсякъде из градовете ни в "столицата" дори, защо не се възмущавате и за там,да прави сте за морето,но нима останалата част от изстрадалата ни страна да е по-добре.Както казвате бетономорието,лайноморието би трябвало да казвате и лайнодържвата ни,защото бетона и другите неща се леят навсякъде.Не може мутроконцесионери да има навсякъде,а на морето да е чисто като сълза,то е част от държавата ни ,каквато ни е държавата такова ни е морето,не може София да е кочина и отиваме на морето като в друг свят.
  • 23 Не посещавайте хотели!!!

    28 0 Отговор
    Ходете в квартири при обикновени хора - пенсионери, работници, НО НИКОГА В ХОТЕЛИ!!!! Не пълнете джоба на хотелиерите, защото те са тези, които унищожиха и ще продължават да унищожават Черноморието!!! Колкото повече пълнете джоба на хотелиери, толкова по-зле ще става! Протестирайте срещу управляващите, че наливат милиарди в реклама и инфраструктура за хотелиерите, вместо да ги дадат тези пари на социално слаби. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ да сте съучастници, като посещавате хотели, както и да подкрепяте управници, които наливат народни пари в хотелиерите и строителите!!!!
  • 24 Salvador

    3 10 Отговор
    Като чужденец прави впечатление, че българите са много озлобени към собствената си държава. Ако не са платени, наистина ги съжаляваме, че са толкова прецакани. Ако са платени, значи никой няма да ги съжалява българите.

    Коментиран от #26

  • 25 Верно ли

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Лекар БГ":

    Не е Марийчето, а младо българско момче! Дано някой ден децата ни простят!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Оазис

    30 0 Отговор
    И на мен ми е мъчно за морето от 90-те, когато с. Лозенец беше село, диво и спокойно. Когато къмпинг Оазис беше оазис. Когато можеше по плажа да стигнеш от Лозенец почти до Варвара. Всичко остана в спомените.
  • 28 Недоволна

    31 0 Отговор
    Аз съм родена край морето.А на юг от Бургас по стария път се виждаше цялата му красота- заливите, прекрасните плажове и това вдъхновение ти даваше сила.Имаше туристи, които идваха само заради красивата природа.Сега не търсете туристи.Няма да дойдат да ни гледат бетона и бариерите , които са сложили частниците.Мръсно е, гадно е, но морето е там .И един ден ще си върне всичко обратно!!!
  • 29 Миро

    22 0 Отговор
    Всеки да ходи където иска. Аз отивам там където няма ремонти на пътища няма радари няма полиция няма мутри няма платени паркинги няма напрежение няма простотии няма мърсотия в морето няма шум няма прахоляк няма намръщени хора ...
    А и за капак не искат и бакшиш в кръчмите. Гонят ме до вратата да ми върнат ресто. Хубава риба и в магазините и в кръчмите и всичко е ок. Разлика в разходите дали ще е тук или при комшиите няма. Всъщност има шум. От пръскачката която полива тревата и фонтана . Няма прахоляк но падат маслини и листа по колата ми . Вечерите са по топли и я няма тази гадна влага във въздуха и смрад която започва още от Сливен. И как мина кулата на връщане се започва с простаците по пътя с ремонтите с отбивки и какво ли още не.
    Всеки сам да почива където иска колкото иска и т н. Не виждам смисъл от това какво било Еди кога си и що си. Лек ден.
  • 30 За жалост

    18 0 Отговор
    Дори никой да не ходи в БГ хотелите, те пак ще си напълнят джоба и пак ще застрояват последните останали зелени площи, защото Евро Съюза отпуска 15 милиарда за българслите бизнезмени. Евро Съюза не дава НИТО ЕДНА СТОТИНКА за българските работници, но щедро ще напълни джоба на унищожителите на БГ!!! Така че БГ хотелиерите пак ще си купуват новите Бентлита, но този път без да бачкат!

    Коментиран от #31

  • 31 Госあ

    14 0 Отговор

    До коментар #30 от "За жалост":

    Да си дойдем на думата. Еврофондовете са изключително вредни за България. Събират едни пари от работника и ги дават на т.нар. бизнес. Освен еврофондовете,ниско ДДС и мярка 80/40. Години наред българина не трябва да стъпва в кочината, за да постигне нещо.

    Коментиран от #32

  • 32 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    * 80/20 разбира се.
  • 33 гост

    12 1 Отговор
    Има поговорка"Прост народ -слаба държава",нашата държава е много слаба а какъв ли е народа?
  • 34 Хахаха

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "Антимилиционер":

    Честно казано не познавам нито теб нито човека който е написал това но в случаят ти си плашещият за теб мога да напиша почти същото : теглиш два бързи кредита да напълниш 20г.-та лизингова баварка да отидеш до слънчака да спреш пред какао да поръчаш една бутилка да викаш колко е яко брааааат всички ку...ви за нас работят и след два дни щато се прибереш почваш да бачкаш яко че кредита теб те чака или ваще което е по вероятно хахахаха
  • 35 Боби

    8 0 Отговор
    Съгласен съм абсолютно с всичко! Там останаха дивите купони, лунните пътеки, които ни гъделичкаха през входа на палатката, нощните комари и дневните оводи на Силистар,устието на Велека, граничната зона за Бутамята, Липите и още и още бетонирано отминало щастие. Никога няма да бъде същото. Поне Варвара си е още там!
  • 36 vasik atanasova

    6 0 Отговор
    нашето море е най хубавото в света
    но е вярно че се граби
    и горите се изсичат камионите ги виждам натоварени
    грабене крупни кражби и измами
    това е
  • 37 Преди

    7 0 Отговор
    почти 9 милиона и море,почивки и за всеки както реши да почива. Сега ,има -няма 5,5 милиона реално и трябва да плащам на някого ,за нещо си , за да стигна и стоя там където не е негово. Той бил "концесионер",наемател и тем подобни. Стой си там сам щом като си си го наел . Що ревеш за пари . Аз все ще намеря друго място докато на теб ти умръзне да ксе вживяваш на мутра и богоизбран или докато се избиете един друг. Ама яко се набутвате. Няма балами за скара палет с един вмирисан от пот балон да ти даде 30 лв. И три няма да ти даде щото си е гнус като не знаеш кой потен или омаслен з...ик е стоял там. Трябвя дя вкярате повече ,но ние пак няма да дойдем на партийноморието кафеникаво. Вижте си персонала копанари и цигани събирани от съседни села . Хъкащия персонал дето доктор не е виждал и му носиш срещу заплащане здравните книжки на куп. И ще ям при теб и ще пия. В никой живот ,драги ми Бизнесмене. Тази година и на сила да закарат администрацията с ваучери Ви пожелавам та да захлебите пак от общото ,белким се наядете ,ама едва ли. А на администрацията -приятно посещение на личен или частен лекар след това.
  • 38 Евро реалист

    6 0 Отговор
    Най точният коментар , браво.
  • 39 Хотелиера

    0 1 Отговор
    Айде тарикати с пълни багажници с зарзават и ядене на морето,носете на плажа бирата и мазните кренвирши в Гръцията
  • 40 тете

    0 0 Отговор
    И аз за това си паля към Гърция... всичко си е така. Пари на сила не се вземат... дават се с желние...