Last news in Fakti

27 Юни, 2020 13:00 6 073 47

Плоският, прогресивният данък и социалната държава

  • плосък данък-
  • прогресивен данък-
  • прогресивно облагане-
  • финанси-
  • икономика

В развития капиталистически свят отдавна са се отказали от плоския данък, разбрали са, че не им е нужда мизерстваща класа

Плоският, прогресивният данък и социалната държава - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Финансовият министър Горанов каза тези дни, че не трябва да се прилага у нас прогресивен данък върху доходите, защото това било добре за средната класа.

Вижте какъв финансов министър имаме? Плоският данък облагодетелствува не само средната класа, но и истинските богаташи, милионерите, олигарсите. И е лош за бедните, защото няма облагаем минимум - от бедняка смъкват десятък.

В развития капиталистически свят отдавна са се отказали от плоския данък, разбрали са, че не им е нужда мизерстваща класа, не само по социални причини, а защото такива хора не потребяват, т.е. не стимулират икономиката. И затова навсякъде имат прогресивен данък, който стига в някои страни и до 50% за най-богатите, като, имат и необлагаем миниум. Но така пълнят хазната и имат пари както са социални програми, така и за здравеопазване, образование и киберструктурни проекти. Ето ви пример за Великобритания:

Годишен доход до 12,500 паунда- 0% данък; 12,500 до 50,000- 20%; 50,000 до 150,000- 40% и над 150,000- 45%

В други развити страни максималният доход е даже по- висок: Япония- 59.55% Дания- 55.8%, Финландия и Белгия- 53.7%, Холандия- 51.8%, Израел и Словения- 50%. Даже и в слаборазвити страни прилагат прогресивен данък, който достига 40% в Гвинея, Мавритания, Сенегал, Уганда. Ето данните: https://tradingeconomics.com/country-list/personal-income-tax-rate. От таблицата се вижда, че плосък данък ок 10% има само в десетина страни в света, почти всички от бивши балкански социалистически страни, вклютилено отцепилите се от Югославия.

У нас, не само финансовият ни министър, но и известни финансисти и икономисти са срещу въвеждането на прогресивен данък. Един такъв е Владимир Каролев. Той не крие, че е състоятелен, работодател е, зимно време ходи на ски по Алпите. В лекция в бившото АОНСУ той каза: "Това, че някой е по-необразован и с по-ниска производителност, не означава, че трябва да има привилегии. Той трябва да се стреми да се образова повече, да работи по-производително и да си качва доходите по този начин". Каква висока производителност може да иска икономистът Каролев от безработните, от жените, изкарващи си хляба като продавачки на сергии, от касиерката в супермаркета, от наетия за охрана на складове пенсионер с висше образование? И как да образова себе си и децата си бедният българин, който зиме отоплява само една стая, купува дрехите си от магазини втора употреба и едвам изхранва семейството си?

Също такъв противник на плоския данък е маститият финансист и доктор на икономическите науки Емил Хърсев, който заявява:: "За мен няма нищо справедливо в това двамина да работят колкото могат, а от по-успешния държавата да взема повече". От думите му следва, че чистачката и продавачът на вестници на улицата в студ и пек, които не получават никакви пари, а трябва да хранят семейства, не следва да бъдат по-малко обложени, защото видите ли те били неуспешни, а примерно г-н Хърсев е успешен. Да той е не само икономист, но и успешен бизнесмен, има хотели у нас, че и в Германия (кога успя да ги спечели тези пари?). А аргумента, който изтъква е, ако не е аморален и антисоциален, здраве му кажи! Те и двамата, заедно с Горанов, не са ли чели "Приказката за стълбата" на Смирненски?

Разбирате ли сега, защо такива хора са яростни защитници на плоския данък? Прогресивният данък здраво ще им бръкне в джоба. Ако един наш състоятелен бизнесмен има примерно годишен доход примерно 350,000 лева, което е малко над 150,000 паунда, и имаме английската данъчна система, държавата ще му удържи близо 156,000 лева вместо 35,000 лв. А олигархът, ако има доход от 5 млн. примерно да година, ще плаща 2.25 млн. данък вместо половин милион - сметнете само със сумата от разликата, 1.75 млн. лв. колко детски градини могат да бъдат построени и колко общински болници ремонтирани и обзаведени! Затова и олигарсите, те и затова се наричат олигарси, не само заради богатството си, но и защото се близки до властта, полагат всички усилия, да не се въвежда прогресивен данък.

Същото между впрочем се отнася и за българските депутати, които редовно отхвърлят всякакви предложения за въвеждане на прогресивен данък. Средната годишна заплата на българския депутат е около 50,000 лев. Ако примерно се облага с 20% ще му вземат 10,000 лева данък вместо 5,000 лв. Защо да се лишава от 5,000 лева, ако гласува за такъв прогресивен данък? Това не са малко пари, кой ти ги дава, освен това днес си депутат, а утре кой знае дали няма да изпаднеш от листите и да трябва да си търсиш работа.

Привържениците на плоския данък като Хърсев, Каролев и "бизнеса" (за какво им е на днешните българските капиталисти прогресивен данък върху личните доходи, като плоският данък от 10% им оставя крупни екстра доходи за изграждане на лукс имения, яхти, за скъпи возила и за диаманти на жените и любовниците?) твърдят, че е плоският данък бил добър за икономиката, защото оставял пари на предприемача да инвестира. Но това просто не е вярно. Плоският данък е данък върху личните доходи, не само от заплатата и дивидентите ат предприятието, което той притежава, но и от доходите му от инвестиции в ценни книжа, от продажбата на имоти и други. По отношение на данъчното облагане бизнесът на един предприемач зависи от ставките по ДДС и корпоративния данък, а не от данъка върху личния му доход.

Друго твърдение на защитниците на плоския данък е, както например твърди Каролев, е че при ниския плосък данък "голяма част от хората с високи доходи престават да търсят официални и неофициални начини да си намаляват данъчното бреме. За бюджета щяло да е по-добре, защото хората с по-големи доходи щели да ги извадят на светло". С една дума признаваме, неспособността на държавата да се справи с укриването на личните доходи, затова дайте да намалим данъка личен доход, което всъщност не увеличава приходите в бюджета. А истината е, че и при прогресивния данък, който е укривал доходи, е декларирал занижена такива, така че, да плаща в същия размер нисък данък, но с плоския данък просто го улесняваме, да си узакони личните доходи, които иначе укрива.

Относно ефекта на плоския данък върху икономиката в страните, в които се прилага, английският икономист Ричард Мърфи публикува през октомври 2011 г. свое изследване, в което твърди, че плоският данък не е довел до повече приходи в източноевропейските страни, а в някои приходите от данъци силно са намалели. И че в Русия и след въвеждането на плоския данък богатите са продължили да укриват доходи, с цел неплащане на повече данъци, т.е. икономиката съвсем не е излязла от "сиво" на „светло"

По някакъв повод, българският премиер каза веднъж, че сме били социална държава, а още преди две години, на 4 юли 2018 г. призна пред Дарик радио: "Когато в държавата има много дълбоко социално разделение, трябва да се въведе прогресивен данък".

Че България не е социална държава е ясно за всички. А на премиера сигурно му минава понякога мисълта за въвеждане на прогресивен данък, не е чак толкова глупав, да не знае как е по- света, и че при прогресивен данък приходите в бюджета ще се увеличат, ще има пари и за социални програми. Но само му минава през главата и толкова, а ако го притиснат повече на тази тема се измъква с обяснението, като казва че те, социалистите и Станишев го били въвели, което е така, да се чудиш как може една социалистическа партия с неин премиер да приеме такъв антисоциален закон.

Сигурно му минава тази мисъл понякога през главата на българския премиер, но само толкова. Уж е всесилен, ама май че не е. Защото съзнава, че ако тръгне истински да настоява за въвеждане на прогресивен данък ще бъде изправен пред мощен отпор на защитниците на плоския данък, между които ще са олигархията, разните финансисти и икономисти от типа на Каролев и Хърсев, депутатите му, неговият финансов министър, че и вицепремиерът Томислав Дончев, който през май тази година каза, че не бива да се въвежда прогресивен данък, защото "несправедливо е хората, които получават повече приходи да бъдат наказвани за това".

Как да не ожалиш несправедливо наказваната оказваната средна класа и богаташите в страните, упоменати в списъка по-горе?

Автор: Антон Гицов


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аре стига глупости

    25 41 Отговор
    Плосък данък 10% е еднакъв за всички ако взимаш 3000 = 300лв, ако взимаш 300= 30лв т.е. сумата според дохода варира.

    Кой ще ти работи с 50% данък хахахаха после циганите да викат само глупаците работят с договор.

    Коментиран от #6, #8

  • 2 Бедните плащат 50% данък

    39 7 Отговор
    Осигуровките са вид данък, защото заради тях се намаля заплатата на работника. Ако нямаше осигуровки работниците щяха да взимат по-големи заплати. Освен това като изчислиш данък сгради и смет, тогава излиза, че 50% от заплатата на бедняка отива за данъци, такси и осигуровки. Едно е от печалба 5 милиона да изгубиш 2 милиона, друго е от 600 лева заплата да изгубиш 200 лева
  • 3 Пламен С

    8 7 Отговор
    Не е точно така, но това си е твое мнение.
  • 4 JEFF

    39 6 Отговор
    Няма прогресивно мислене сред политиците, плоските мозъци не разбират от прогресия.
  • 5 Иван

    5 15 Отговор
    Да го въведат но, да го регулират спрямо нашите стандарти!
    А не директно както в Англия Белгия и така на там...
    Да го направят за доходите на фирми, а не на физически лица който получават до 2000лв.
  • 6 Скок в нищото

    38 11 Отговор

    До коментар #1 от "Аре стига глупости":

    Ще ти го обясня по простичко да може да го разбереш:Двамата с теб висим над пропаст всеки вързан с въже.Моето издържа 3 тона(3 000 кг-т.е.3 000 лв заплата).Твоето въже издържа 100 кг.Двамата режем с ножа по десет процента от въжето-(полагащото се на държавата)Моето въже остава с якост2 700 кг ,твоето 90кг. И двамата тежим по 95 кг.Познай колко справедливо ще отлетиш в пропастта или по справедливо е да няма право държавата да сваля якостта на въжето под 100 кг?

    Коментиран от #9, #10

  • 7 ха ха

    22 5 Отговор
    социална държава за циганите.
    Дерзайте!!
  • 8 Еми виж в развитите

    17 6 Отговор

    До коментар #1 от "Аре стига глупости":

    държави как работят, може и да разбереш. Плюс това тия 50% са за горницата над определен лимит а не за цялата сума.
  • 9 Ако живеех в нормална

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "Скок в нищото":

    държава щях да съм за прогресивен данък. Но за тук съм против.

    Коментиран от #11

  • 10 Много плосък пример

    20 12 Отговор

    До коментар #6 от "Скок в нищото":

    Приеми, че вече не живееш в комунизма даже и там не сте били толкова равни.
    Никой не ти е виновен, че работиш за 500лв, ако си изкарваш месечно 3000лв честно не виждам логика да те тумбят с 50% данък.
    Да тумбят милионерите, средната работна класа не са милионери.

    Коментиран от #12

  • 11 Скок в нищото

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ако живеех в нормална":

    Хайде да я направим нормална!
  • 12 Скок в нищото

    17 8 Отговор

    До коментар #10 от "Много плосък пример":

    Какъв комунизъм те гони?В Англия комунизъм ли е?
  • 13 Пешо

    20 5 Отговор
    Автора е прав, НО ако сме нормална държава. А сега, ако е прогресивен данъка само ще съберат повече пари в бюджета ЗА ДА ГИ ОТКРАДНАТ!
  • 14 Фффффф

    22 0 Отговор
    Нашите велики експерти икономисти докараха държавата и народа и да мизерстват,само крадливата шайка печели
  • 15 ежко

    18 7 Отговор
    Много хубава статия!
  • 16 Горанов е безгласно мекере

    26 10 Отговор
    От плоския данък печелят само маститите олигарси. Въведен е в така наречените БАНАНОВИ РЕПУБЛИКИ с лъжата за привличане на 'ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ". В същност това е начин за инвеститорите за краднат от държавата. Ако беше хубаво, щяха да го въведат в D,F,SW,NOR и др.
  • 17 Гражданин

    25 9 Отговор
    Тази статия е написана много аргументирано.Трябва да има прогрвсивен данък,ще има скала примерно от 1000 лв. да има данък по проценти.Иначе богатите ще стават по богати за сметка на бедните,така е на Запад,защо богатите у нас не го искат задавате ли зашо?
  • 18 До коментар 17

    12 32 Отговор
    Ти понеже си бедняк и те е яд на успелите хора, затова плачкаш и искаш този който има да го дерат! Сори приятел, но за да си успешен трябва ум и много яко бачкане, а мързеливите и неудачниците да не злобеят а да търсят начин за развитие! Плоския данък си е перфектен!

    Коментиран от #29, #33

  • 19 Матей

    19 7 Отговор
    И само толкова?А разкулачване кога?Прогресивния данък тъй или иначе ще бъде въведен,при една нова ,принципно различна властова система,определено социална и справедлива.Тогава и много българи ще се върнат от чужбина.Но трябва да се проведе икономическа операция ЧИСТИ РЪЦЕ за доказване произхода на притежаваните богатства и съответно конфискации по бързата процедура.Много тъпанари трябва да замиришат и в пандиза,какво ми се правят на тежкари.
  • 20 Хасфалт

    23 6 Отговор
    Всичките данъци са узаконен грабеж над работещите. Плоски, кръгли, както да ги въртите, тези пари се вземат от работещите и се дават на нищо правещите - административен апарат, секретарки, служебни коли и почивки, безработни, инвалиди, проекти със съмнителен резултат и т.н.

    Коментиран от #24

  • 21 Йордан

    12 5 Отговор
    Плоският данък го направи законодателно червендалестия идиот,сурикат от БСП и шеф на ПЕС.
  • 22 ми направете данъка прогресивен и

    7 15 Отговор
    отново всеки ще взима толкова, че да не се плаща данък както беше преди. Що граждански договори се сключва ха и що данъци се криехаа от всички. Сега поне донякъде се осветли ха данъците на фирмите с ДДС и тези който работят с чужбина. Значи да се върнем обратно. Типично когато няма памет и знания да се въртим в кръг, още повече, че и икономиката не обича резки движения с данъците и ще се закопае още повече.

    Коментиран от #25

  • 23 Антон Гицов

    6 16 Отговор
    Кой ще ти плаща данъци бе тогава. Всички ще лъжат и мажат отново това да не ставаааааа. И истината е, че чудеса ще се измислят и данъци през крив макарон ще се плащат
  • 24 Така е

    17 4 Отговор

    До коментар #20 от "Хасфалт":

    Работникът го грабят три пъти.
    Първият път, когато за да се издържа работи за своя работодател, освен за себе си, като работодателят му заплаща само част от изработеното, която постановка в интерес на работодателя е фиксирана в договора за наемане на работа, който не се изготвя от работника, нито взаимно от двете страни, а единствено от капиталиста-работодател. (Искаш ли тази работа? - Подпиши! Ако не искаш - чао!)

    Повторно работникът се краде от капиталистическата държава, която законодателно обслужва интереса на капитала и най-вече на паразитния финансов капитал.

    От своя страна финансовият капитал граби от всички, а от работника - по законите на капиталистическата държава и капиталистическата уж народна централна банка - чрез задължителни преводи на заплати и др. разплащания през банките; чрез всевъзможни такси; чрез отрицателни (по силата на инфлацията) лихви по спестовните влогове; чрез надути лихви по потребителски заеми...

    Същият грабеж се прилага и към земеделските работници, които освен че се грабят наравно с работниците, биват и презирани затова, че хранят всички по веригата - работници, служители, чиновници, полиция, войска, правителство, производствени капиталисти, финансова олигархия, безработни, спекуланти, и кучетата дори.
  • 25 Така е само в БГ с управление Гроб

    13 4 Отговор

    До коментар #22 от "ми направете данъка прогресивен и":

    Така ли е в САЩ, Германия,Швеция или Франция? Плащаш ги със стара дата с прогресивна лихва или затвор. В Испания вкараха покойния Хесус Хил в затвора който даваше хляб на над 5 000 работника. Адвоката внесе данъците и го пуснаха. Виж делата срещу Роналдо, Меси и др.
  • 26 Аньи БСП

    5 3 Отговор
    Станишев въведе плоскич той и БСП много са социални .
  • 27 Соции

    2 3 Отговор
    Питайте Ниновата като фирмаджиика какво ще ви отговори . Нали са социални
  • 28 Бгто ти3533

    11 6 Отговор
    Щом толкова ги е грижа за бедните нека им махнат данъците на социално слабите. Но защо да вдигат на останалите?
  • 29 дърта комуняга

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "До коментар 17":

    за тебе 60% данък е малко, някой олигарх да си е продал бентлито ??
  • 30 Мамата

    9 9 Отговор
    НЕ ПИПАЙТЕ ПЛОСКИЯТ ДАНЪК,ЩЕ УБИЕТЕ РАБОТНИКА.А БОГАТИЯ ЩЕ КРИЕ ДАНЪК...МОЖЕ ДА ГО СВАЛИТЕ ДАЖЕ НА 5%
  • 31 наблюдателен германец

    10 2 Отговор
    на 240-те разбойника само осноената заплата им носи доход около 60 000 лв, като прибавим разните надбавки стават 120 000лв, като им сложим едни 30-40% данък ще им замръзнат усмивките !!48 бона в хазната !!
  • 32 неутрален

    13 2 Отговор
    трябва да има минимален данък за минимални доходи, затова е прогресивен защото се променя прогресивно нагоре, няма страшно за заплати по 1000-1500лв !!!
  • 33 Щото богаташите

    4 5 Отговор

    До коментар #18 от "До коментар 17":

    в БГ са всичките умни, инициативни и бачкат много.
  • 34 Калоян

    9 12 Отговор
    Значи аз съм учил и специализирал в чужбина,инвестирал съм в образование,имам стаж 18 години и вземам 3000 лв. заплата.
    Сега ако въведат прогресивен данък,заплатата ми ще се изравни с хора,които нито са специалисти в дадена област.Извода е,че вече нищо няма.да.ме спре да отида в чужбина ,оттам ми предлагат заплата много по- голяма от сегашната,въпреки тамошния прогресивен данък.И да,не съм съгласен да работя повече,да нямам право на детски надбавки(защото съм много богат,разбираш ли),никога не съм се възползвал нито от помощи и т.н.Да живеят хората ,които ги мързи ,само те ще останат в България,и да не ни сравнявайте с Европа,там дори и след прогресивен данък заплатите им са в пъти по- високи.И последно,защо си мислите че тези пари няма пак да отидат в джоба на нашите политици и техните приближени.Хората на минимална заплата пак ще си останат бедни ,другите ограбени от властта.

    Коментиран от #38

  • 35 Ники

    7 11 Отговор
    Вкарат ли прогресивния данък,връщаме сивата икономика.Ще страдат хората ,които си декларират всички доходи.Защо не погнат сивия сектор,знаете ли стотици хиляди в БГ не се осигуряват на реални доходи,и те не ако ще са си добре.
  • 36 Миле Китич

    6 14 Отговор
    Глупаците си мислят ,че ще абогатеят като въведат прогресивния данък. Ей,завистлив народ,ей😄Кадърните хора и ценните кадри пак ще са си добре,а тези които много искат прогресивен данък да я думите какво ще спечелят.Я да питам тук коментиращите,сигурно се осигурявате на минималната заплата и укривате доходи,а?
  • 37 Развити демокрации

    6 5 Отговор
    Това, което се обсъжда е за страни, където има спазване на законите. Тук няма. Богатите ще има мотивация и възможност да спестят данъци. Най-засегнати ще са хората от средната класа (ако я има).
  • 38 прав ти път

    4 6 Отговор

    До коментар #34 от "Калоян":

    ми иди в германия или англия и кат си платиш данъка 40% , наема за жилището , застраховката за колата и пр. и като ти останат едни 1000-1500 евра , тогава пак ела да ми кажеш колко си щастлив, то е изчислени бе наивний, колкото да живееш обикновен живот !!!
  • 39 Чичо Пръчка

    6 5 Отговор
    На този "финансов министър" случайно да му е известно, колко държави в света са с плосък данък? 29 са. И най-развитата от тях е Беларус. Точка.
  • 40 daaaaaaaaaaaaa

    7 0 Отговор
    По принцип данък не трябва да има. 20% ДДС е предостатъчно: 40 години го внасяш а има-няма 10 го ползваш...Просто намалете администрацията и куките.
  • 41 123

    4 2 Отговор
    На всякъде в развитите страни има прогресивен данък, във Франция е по висок от 50%.Плоския данък не разпределя данъчната тежест според стандарта на живот. Минамален доход от 850-900лв да не се облага.Ако едно четери членно смейство се нуждае от 3200-3500лв доход на месец за да живее нормално, а един човек получава 10 000 лв на месец доход , при 40% данък ще има покупателна способност 7 пъти по висока от цяло семейство с 4 човека, при 75% данък ще има 2.9 пъти по висок жизнен стандарт и покупателна способност от семейсто получаващи 3200 лв на месец. А пари които стоят в банка не увеличават БНП, пари похарчени за Мерцедеси и Ролс Ройси увеличават БНП на Англия и Германия.
  • 42 123

    6 3 Отговор
    Причината БСП да въведът плоския данък е че мнозинството от Милионерите на Българя и усвоителите на богатството на България са от БСП.След 11 години усовяване от ГЕРБ има нов легион от Милионери главно от редовете на ГЕРБ и ДПС, както и не чак толкова много от БСП усвоители.Нито един от тези усвоители не иска прогресивен данък, а освен това те не си плащат напълно и данъка от 10%. А правителството одобрително им намига и гледа на друга страна.
  • 43 Финанси

    2 0 Отговор
    Хърсев и кой? Имат хотел в Тюрингия от няколко години!
  • 44 волен сидеров

    3 1 Отговор
    НЕ ПИПАЙ ДАНЪКА ПЛОСКИЯТ МУ Е МАЙКАТА -РАБОТНИКА ЩЕ ГО ЛАПА ЯКО ПОСЛЕ,А БОГАТИЯТ ЩЕ КРИЕ ЯКО ДОХОДИ
  • 45 Гражданин

    0 0 Отговор
    До ком .18 коментара си е Ваше право, нали искаме да сме евеопейци там какви са данъците,а сме с манталитета на Ганювци , е това не може да се промени искаме да сме тарикати и за това сме на тоя хал.
  • 46 Гражданин

    0 0 Отговор
    До ком .18 коментара си е Ваше право, нали искаме да сме евеопейци там какви са данъците,а сме с манталитета на Ганювци , е това не може да се промени искаме да сме тарикати и за това сме на тоя хал.
  • 47 смятай

    3 0 Отговор
    Детсвото ми мина по времето на ранния преход, когато нашите си брояха стотинките дали ще могат да купят храна на нас децата. Стоях си вкъщи да уча, после работих и в почивните дни без заплащане, за да мога сега да взимам максималния осигурителен доход и да взема жилище на изплащане. И сега трябва ли аз, дето с труд постигнах всичко, да си броя стотинките да купя нещо на децата, за да не живеят циганите в мизерия? Богаташите няма да си загубят стандарта, ами средната класа ще обеднее. Ако не ги мързи да учат, продавачката и разносвача на вестници може да минат един курс за QA например и ще си повишат стандарта. И други начини има, но средната класа не им е виновна.