9 Юли, 2020 19:00 2 345 18

30 години от Великото народно събрание!

  • депутати-
  • велико народно събрание

„Великr депутати“ са космонавта Георги Иванов, поетите Валери Петров, Йосиф Петров, Леда Милева, режисьорът Анжел Вагенщайн, писателят Георги Мишев...

30 години от Великото народно събрание! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на "Епицентър"

На 10 юли се навършват 30 години от старта на Седмото Велико Народно събрание, изработило и приело година по-късно (на 12 юли 1991 г.) конституцията на демократична България.

Никога по-късно в българския парламент не се събра така концентрирано културният, научен и политически елит на страната.

Народният гений излъчи във Великото народно събрание както хора, ярки изразители на достиженията на социалистическия период – като космонавта Георги Иванов, така и свързани с предишните времена, като лидерите на възстановените БСДП д-р Петър Дертлиев, БЗНС-Никола Петров – Милан Дренчев, Демократическа партия – Стефан Савов. Както десиденти като философът и лидер на СДС д-р Жею Желев и философът и лидер на ДПС Ахмед Доган, така и представители на статуквото като дългогодишния министър на отбраната ген. Добри Джеров и Станко Тодоров, най-дългогодишния министър-председател по времето на социализма.
И по този начин едновременно отчете постигнатото за 45 години социализъм и се извини за страданията, причинени на загубилите на 9 септември 1944 г.

Седмото Велико народно събрание бе избрано на първите демократични избори след 1944 г. на 10 и 17 юни 1990 г. 200 депутати бяха избрани по пропорционална избирателна система, и 200 - по мажоритарна. „Велики депутати“ станаха 366 мъже и 34 жени, разпределени по партии така: БСП- 210, СДС - 145, ДПС - 23, БЗНС - 16, Отечествен съюз - 2, независими - 2, Отечествена партия - 1, Социалдемократическа партия - 1.

Първото заседание е открито от най-възрастния депутат, поетът Йосиф Петров (СДС), във Велико Търново в залата на Учредителното събрание. Председател на Великото народно събрание е Николай Тодоров (БСП) – академик, историк балканист с международна известност.

Едни от най-изтъкнатите български интелектуалци, учени, поети и писатели, известни актьори са „велики депутати“. Политически списъкът сигурно трябва да оглави д-р Желю Желев. Но безспорно най-големият интелектуалец сред членовете на 7-ото Велико събрание е поетът Валери Петров (БСП).
Списъкът на депутатите изобилства от известни творци: поетесата Леда Милева (БСП), режисьорът Анжел Вагенщайн (БСП), карикатуристът Борис Димовски (БСП), художникът Светлин Русев (БСП), писателят Георги Мишев (СДС), литературният критик Йордан Василев (СДС), музикантът Кирил Маричков (СДС), актьорите Тодор Колев (СДС), Петър Слабаков (СДС) и Васил Михайлов (БСП), музикантът, основател на празниците на изкуствата „Аполония“ Димо Димов (БСП), историкът Константин Косев (БСП), физикът Азаря Поликаров, публицистът Стефан Продев (БСП).

Общонационална известност с пламенните си речи, изпълнени с латински цитати, от трибуната на парламента придобиват изтъкнатите столични юристи Петър Корнажев (СДС), Илко Ескенази (СДС), Александър Джеров (СДС).
Но никой не може да се мери по красноречие с Човека-парламент – Гиньо Ганев (Отечествен съюз).

Освен изпитани кадри като Добри Джуров и Станко Тодоров, току-що преименувалата се на БСП комунистическа партия вади и нови лица като Андрей Луканов и Георги Пирински. Всеобщото съгласие за мирен преход изразява фигурата на митрополит Панкратий Старозагорски (избран като независим депутат).

От бурните разисквания в пленарната зала стават известни бъдещият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова (БСП), бъдещите премиери Жан Виденов (БСП) и Иван Костов (СДС), бъдещият вицепрезидент Тодор Кавалджиев (БЗНС-Никола Петков), бъдещият вицепремиер Димитър Луджев (СДС), бъдещият министър Радослав Гайдарски (БСП), дългогодишните депутати Любен Корнезов и Янаки Стоилов (БСП).
Дълга следа в политиката оставят Елена Поптодорова (БСП), Александър Йорданов (СДС) – по-късно и двамата ще станат посланици, Стоян Ганев (СДС), Венцислав Димитров (СДС) – по-късно и двамата ще се окажат сред хората, „върнали“ цар Симеон Сакскобургготски в България.

Не на всички от ярките фигури от горещото политическо лято на 1990 г. съдбата отрежда дълга политическа кариера. Представителите на СДС Леа Коен, Елка Костадинова и Снежана Ботушарова скоро стават посланици и „изчезват“ от политическия небосклон. Д-р Петър Берон (СДС) се разочарова от политиката.

Бурните дебати по новата конституция раждат и първите трайни разделения в българската политика.

39 депутати не подкрепят новия основен закон, напускат ВНС, повечето от тях обявяват гладна стачка. Най-ярките им представители са Стефан Савов, Георги Марков, Йордан Василев. Те настояват за разпускане на ВНС и стават изразители на радикалния курс в СДС.

След гласуването на конституцията ВНС продължава да работи като обикновено народно събрание – до 2 октомври 1991 г., когато се саморазпуска.
А периодът между Седмото ВНС и следващите парламентарни избори е един от най-ожесточените в най-новата политическа история на България. Вътре в БСП „се бият“ консервативното и реформаторското крило, чийто неформални водачи са Александър Лилов и Андрей Луканов. Битка върви и в СДС – също между умерените, вървящи по пътя на „мирния преход“ и радикалите, настояващи за „незабавна смяна на системата“ и „нежна революция“.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 падна ми се 6666 код

    7 0 Отговор
    Както изглежда и последна.
  • 2 габровец от варна

    6 0 Отговор
    Е,и? Какво да направим в случая?
  • 3 Боби

    8 0 Отговор
    А вътре само посерковци.
  • 4 ОСТАВКА

    8 0 Отговор
    Баце, скачай през терасата.
  • 5 Днес

    10 0 Отговор
    пълно предимно с безродни мошеници !
  • 6 Що не се скриете

    9 0 Отговор
    Това не е Народно събрание, не е Парламент, това е Кен.еф ръководен от тъпа къзджалийска п..ка. Нещастници и ибр.икчии!
  • 7 BG гражданин и данъкоплатец

    8 1 Отговор
    Време е эа свикване на ново Велико народно събрание эа нова Конституция, приета след рвферендум, промяна на държавното устройство с повече парламентариэъм и эасилване на местното самоуправление с реална финансова децентралиэация, въвеждане на АДМИНИСТРАТИВЕН БОРД с ограничаване броя на администрацията, въвеждане на реално електронно управление и електронно гласуване... Време е эа рестартиране на държавата и "старите муцуни и мутри" в пенсия...
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Срам и позор

    7 0 Отговор
    Те не ходят на работа от години. В една детска градина има повече контрол. Тях кой ще ги контролира. Пълна и..мет. От много време НС на република България не е явно никаква институция.
  • 10 Шиши е символа на днешна България

    5 1 Отговор
    Гешеффф радост е за всички ни, Бою е синоним на преуспелия български мъж това е България, а да не забравя Ангелкова е лицето на българския туризъм и така
  • 11 Прохор

    7 1 Отговор
    Най-големия кенеф я направиха тая сграда, вместо да влизат умни и способни хора в нея,влизат Дани Кирилов,Гешефф и Тиквуний.
    СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!!!
  • 12 Златина

    1 0 Отговор
    Леда Милева безспорно е най-велика. Написала е Златоперко😁 през 1968 мисля, че беше. Не съм я чела, защото не можах да я открия в библиотека.
  • 13 Ууу

    7 0 Отговор
    Тази кочина трябва да се изравни със земята и на нейно място да се засее райграс. От тази кочина никога не е дошло нищо добро за България и за българите. Само злини.
  • 14 Добре е

    1 3 Отговор
    че си спомняме за Седмото ВНС. Има защо да си спомним и за действащото НС преди него, което прие много важни закони...
  • 15 ценности

    6 0 Отговор
    Викайте Евгени Бакърджиев (Сръчното) , най големия майстор по взривяване на сгради. Само , че гледайте като взривява тунеядците да са вътре.
  • 16 След 30 години

    4 1 Отговор
    Разбираме какъв капан са ни заложили тези умници с неработещата конституция и власт. Написани думи, които да звучат добре, но да не могат да се прилагат реално в живота. Позор за тези хора!

    Коментиран от #17

  • 17 Няма къща в Барцелона

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "След 30 години":

    В отменената, от тези до един кадри на ДС, бай Тошова конституция имаше член, според който 20 000 подписа са достатъчни за изритването на депутат. Много предвидливо такъв член липсва в новата конституция, още тогава са знаели, че хората ще ги изхвърлят на бунището, ако го бяха запазили.
  • 18 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Конституцията ни не е лоша като за една парламентарна република. Лоши са хората, които не я спазват !!! От там и никакъв закон не им се опира - както си искат, така го усукват. Дорои имаме и Конституционен съд, моля Ви се !?!? Целта е само една : колкото се може по-дълго на държавната ясла, с колкото се може по-голяма месечна плата. Сегашното не е събрание, още по-малко народно. А си е само Парламент, по смисълат на тази дума - французите са много точни !! ГОВОРИЛНЯ НА ЛЪЖИ е буквалния превод на тази съставна дума !във френския язик !!!