Last news in Fakti

15 Юли, 2020 15:59 4 834 21

Само правителството има интерес да се окървави протестът

  • николай радулов-
  • протест-
  • протести

Експертът по сигурността и бивш главен секретар д-р Николай Радулов пред "Епицентър"

Само правителството има интерес да се окървави протестът - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Д-р Николай Радулов е преподавател в Нов български университет, Департамент „Национална и международна сигурност“. Бил е главен секретар на МВР. Интервю на Таня Джоева, "Епицентър"

- Проф. Радулов, МВР успя да фокусира вниманието върху себе си в много негативен план. Кадри в youtube и социалните мрежи показват ужасяващо полицейско насилие, двама младежи са лекувани в „Пирогов“, младите българи са възмутени. Надвишиха ли правата си органите, които пазят властта?

- В същия ден бях на протеста. Полицаите се държаха изключително възпитано и любезно. От разговори, които даже подочух с едно ухо, си мисля, че полицаите споделяха причините, поради които гражданите са излезли на улицата. Съчувстваха им. Ако не бяха на работа, сигурно и те щяха да излязат да протестират. Само преди няколко дни самите те наистина протестираха.

Но в късните часове и в някои направления съвсем умишлено от ръководството на МВР са поставени хора, за които те знаят, че имат наклонност към прояви на грубост. В някои от случаите, които видяхме на видеозаписи, не става дума за полицейско насилие. Става дума за съвсем целенасочено изтезание. Вижда се как хвърлиха едно момче, ритаха хора, които очевидно бяха в безсъзнание, тъй като бяха като парцалени кукли.

Мисля, че на някои места тези хора са поставени умишлено. Когато в късните часове от протестиращите им посочваха вероятни провокатори, полицията се ядосваше и се нахвърляше върху тези, които съобщават за провокатори.

Това е в унисон с думите на главния секретар на МВР, че те знаят кои са провокаторите и знаят кой им е платил.
Очевидно това знание ги кара да постъпват по този начин.

С очите си видях, че това е мирен протест, с десетки млади хора с малки дечица, бременни момичета. И някои се опитва да го превърне в кърваво сборище. И този някой не е сред протестиращите сто процента. Вместо да арестуват провокаторите на мирния протест, те се държаха агресивно спрямо тези, които им ги посочваха.

Това бяха грубияни. През последните години се назначават служители по много ниски критерии. Имам много приятели в службите на МВР и в профсъюзите. Те също са безкрайно вбесени от ниските критерии и от факта, че всякакви хора – често пъти твърде неподходящи - биват назначавани в МВР. Не може да бъде критерий колко си висок или колко си як. Трябват и морални качества.

Профсъюзът в свое собствено изследване казва, че в последните години коефициентът на интелигентност, който се изисква за постъпване в МВР, е спаднал с около 30-40%. Дали това е случайно или нарочно, но нещата са свързани. Колкото по-неграмотни и груби хора се назначават, толкова повече те компрометират МВР и толкова по-голям отлив има сред служителите в сектора на вътрешната сигурност.

През 2013 година също имаше една история с прилагането на прекомерно насилие и с опит да се прикрие полицай, удрял хора без причина. Няколко полицаи, които тогава бяха на мястото на инцидента, напуснаха МВР отвратени от видяното и от това, че тогавашните им ръководители са се опитали да прикрият биячите, които изобщо не бива да бъдат полицаи.

Интересно е и нещо друго: че ръководителите на МВР в момента са същите, които предизвикаха инцидента с „белия автобус“ (б. а. - това е нощта на 23 юли 2013-а, когато се стигна до сблъсък между полиция и протестиращи при опита да бъдат изведени депутати от сградата на парламента).
Тоест, това са хора, които или от неграмотност предизвикавт конфликти, когато има много хора, или го правят по нечия поръчка.

- Репликата на премиера, че някой искал да подпали Партийния дом, ме върна към 90-те, когато сградата наистина горя. И когато провокатори на тогавашната власт действаха на терен, за което има свидетелства, разкази, снимки. Тоест, пускането на провокатори е практика, която се прилага. В случая сега кой може да пуска тези, които умишлено предизвикват размирици и конфликти?

- Отговорът е много прост – който има интерес. Интерес да се окървави протеста и да го компрометира има само правителството и никой друг.
Как си представяте, че бременно момиче или баща, който носи детето си на ръце, искат да има провокатори и полицията да скочи и да пребие митингуващите, които мирно упражняват правата си.
Какъв интерес имат и полицаите, които са семейни, а семействата им може и да участват в протести?

Това са мутри, които са свързани или са в управлението. Те познават само един начин да оказват въздействие – с бандитски постъпки, замервания, запалвания, с различни типове провокация.

Аз не се съмнявам, че полицията ще бъде замервана с камъни. Но когато полицията вижда яки момчета, които очевидно не са от протестиращите или има информация за тях, действа, за да ги неутрализира.
Ако наистина има информация, разбира се. Има вариант, при който полицията няма никаква информация и ни лъготи. Или пък е толкова некадърна, че дори имайки информацията, не желае да се справи с тези групи.
Възможен е и трети вариант – те са съучастници на този, който поръчва провокациите.

- Цял месец ли трябва за една вътрешна проверка в МВР?

- Всички сме наясно, че въпросът е да се протака, за да се види накъде ще се обърне палачинката.
Ръководителите в МВР си мислят така: ако правителството остане на власт и не се смени министърът, случаите ще заглъхнат, хората ще забравят. Ако не, ще се вземат бързи мерки и някой ще бъде уволнен, независимо дали наистина е виновен за тези изтезания.

- Но много трудно ще се забравят случаите, проф. Радулов - върви петиция, младите са гневни, споделят кадрите, които изобличават биячите.

- Пред видеокамери на околните сградите и от частни записи се видя как със страхотна скорост едно дрогирано момче уби вашия колега Милен Цветков. И докъде са стигнали нещата?!

- Появи се хипотеза, че и шпицкоманди на обвиняемия Васил Божков действат на площада.

- Възможно е тези, които Божков е пращал да носят пари на този или онзи, да са се задействали. Вероятно този, който е получавал пари от тях, ги е задействал.

- Редно ли беше управляващите да организират контрамитинг в непосредствена близост до протеста, който иска оставката на кабинета? Може ли това да се тълкува като провокация?

- Управляващите отдавна са загубили всякаква логическа мисъл. Те толкова са се охранили и толкова са започнали да презират обикновения човек, че дори не са се замисляли, че създават възможност за конфликтни линии.
Видяхте как всичко стана организирано, с рейсовете, по часове. Това не е никакъв контрапротест, а много глупаво мероприятие. Не знам как организаторите могат да си помислят, че някой ще повярва в контрапротест.

- Някои хора се уплашиха, че може да си стигне до напрежение и сблъсъци. Но видяхме, че младите не се стреснаха от демонстрацията. Финтираха, грубо казано, полицията и блокираха автобусите на управляващата партия.

- И на нас, на хората от моята възраст, вече не ни е толкова мил животът, че да се страхуваме. Ако се наложи, ще излезем напред!  Нека нас ни бият!
Имам студенти и ако трябва, ще изляза да ги защитавам. Не могат вече да уплашат хората. Хората са претръпнали. Дали ще гладуваш и ще гледаш луксозния живот на обирджиите или ще влезеш в конфликт вече не е толкова важно.

- В последните дни се правят много аналогии между различните протести, които се изливаха по площадите и улиците на България. Да припомня обаче, че в началото на промените едни от лозунгите на гражданското недоволство бе за правова държава и за деполитизация на МВР. Връщаме се към началото на 90-те години?

- В продължение на десет години вървеше процес на деполитизация. После започна честа смяна на държавното управление и всеки, който се качеше на власт, започваше смени на свой ред. Особено характерно бе това за МВР. От 10 години се сменят всички ръководни кадри от най-горния до най-долния ешелон. На практика имаме пълна реполитизация на МВР. Но тя не е партийна по простата причина, че управляващите не са истинска партия. Интересът ги е сплотил и ги държи здраво и сега.

- Появи се неофициална информация, че някои от полицаите си слагат ръка на сърцето, като по този начин изразяват съпричастност към протестиращите. Смятате ли, че им симпатизират, че може да има развитие и изненади в тази посока?

- Мога да предположа, че симпатии има. Полицаите, които аз видях, се държаха дружелюбно, бяха спокойни, разговаряха с протестиращите.

- Напрежението видимо се покачва. Каква е вашата прогноза за развитието на ситуацията? Какъв е изходът?

- Изходът е ясен – оставка и нови избори. В последните дни започвам да се замислям дали не трябва и нова конституция. Сегашната очевидно не успява да гарантира гражданските права и свободи, дава извънредни правомощия на главния прокурор. Депутатите от последното Велико народно събрание са смятали, че главният прокурор ще е достойна личност. А ако се случи да не е?

- Демократична България поискаха оставката на вътрешния министър и на парламента. Вашият коментар?

- Всички искат оставката на цялото правителство, те искат на министъра на вътрешния министър. Нещо са се объркали. Става въпрос за цяло правителство от хора, подобни на вътрешния министър.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 автора е прав

    53 8 Отговор
    мутрополитиците са гадовете.
  • 2 Грую

    39 5 Отговор
    И аз така размишлявам от вчера иначе защо умният поглед говореше преди 3-4ри дни за палеж на партийния дом. Та ние видяхме агитките от расисткия скандал да се разхождат с негови тениски на други места
  • 3 аман

    11 45 Отговор
    от червени "професори" не спряхте с подкокоросването на "електората" ВИ.
  • 4 Кой68

    10 39 Отговор
    Каза червения спец по сигурността!!!
  • 5 Последния Софиянец

    40 8 Отговор
    Това с Партийния дом е герберастка провокация.Трябва да нахлуем в министерството и да направим граждански арест на Баце.Полицаите също роптаят и скоро ще го изоставят.

    Коментиран от #6

  • 6 Ще стане

    5 21 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    надявай се на пияна жена. Червенотиквеник.

    Коментиран от #8

  • 7 ДОЦ

    22 5 Отговор
    Всичко това което казва уважаемият професор е самата, голата истина тук в България сега и за МВР и за провокаторите на протестите от които само правителството има полза. Изхода е един незбавна оставка на целото правителство!Мафията вън!
  • 8 Последния Софиянец

    2 5 Отговор

    До коментар #6 от "Ще стане":

    Надявам се на пияни милиционери.ха ха ха

    Коментиран от #15

  • 9 Леле

    15 5 Отговор
    Хунтата се мъчи да изопъчи протестите .нямат срама
  • 10 Това е самата истина

    24 4 Отговор
    Прав сте, г-н профсоре! Ние гледахме на живо също протеста и целта на управляващите беше да изплашат протестиращите и да ги откажат да протестират срещу властта на мутрите Борисов и Гешевт!
  • 11 Панов

    4 16 Отговор
    Напротив,най малък интерес има точно правителството
    Пурата го каза,трябва ни кръв по улиците.....естествено не неговата,човекът е поръчал и платил за чужда.....така че кръв ще има

    ..
  • 12 Byg

    4 18 Отговор
    Платените протестиращи и червените майкуни в сговор с божков и сие имат интерес от кървави протест. Като видяха че полицията се справя перфектно на терен , почнаха да мятат червена боя. Мишока иванов и той се натиска ама е страхлив няма да пусне кръв,виж онзи от записите дъртия комунист той е готов да реже и глави , как се кефеха двамата с божков че протестиращите са били подкарвани като добитак , тях ли искате , странно , уж мутри вън пък вие ги каните през парадния вход
  • 13 КОЙ е на власт

    3 0 Отговор
    Общинските пазари и организираните от общината обществени прояви на много места се охраняват от Делта гард, служебните автомобили в почти всички държавни структури са застраховани в Бул инс, най големите обществени обекти и строежи са на концесия на фирми с много интересни собственици. КОЙ е на власт?
  • 14 Добрев

    2 7 Отговор
    Тоя Никога Не Е Бил Главен. Бил Е Секретарка.
  • 15 прошляк

    0 3 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    СерГей ли ти е името сервитьорке????
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ИМАТ ПАРИ ПЛАЩАТ

    6 0 Отговор
    ЩОМ ПРАВИТЕЛСТВОТО ИМА ИНТЕРЕС ОТ КРЪВ , ЗНАЧИ ТО ПЛАЩА НА ПРОВОКАТОРИТЕ , А НЕ БОЖКОВ ИЛИ БОЖКОВИЦА ! ГЕРБ ПЛАЩАШЕ ЦЯЛА ГОДИНА ЗА ОРЕШАРСКИЯ ТЪПАН !
  • 18 Психоаналитик

    0 4 Отговор
    Радулов е жив психо . Само Божков-Черепа има интерес да се окървавят протестите за да може да падне правителството.
  • 19 алоу

    1 0 Отговор
    Шпиц командите са на Шиши бря,като ония повикани в Росенец...
  • 20 Свободна България

    1 2 Отговор
    Този е едно нечистоплътно човече.
  • 21 Нане

    2 1 Отговор
    Да се махат тези паразити от правителството. Със всеки изминал ден по зле става държавата. Нагли до безобразие и не си подават оставката. Искат май народа да влезе и да ги смачка. Вън на крадците и мутрите! ОСТАВКА!