Last news in Fakti

21 Юли, 2020 15:00 9 680 70

Сега е моментът за законодателна промяна и мажоритарен вот

  • иван сотиров-
  • мажоритарен вот-
  • мажоритарна избирателна система

Реално ние живеем в държава с партийно-централно контролирани избори и икономика. Ликвидирането на този основен порок може да стартира само чрез въвеждането на мажоритарната избирателна система с балотаж, пише той

Сега е моментът за законодателна промяна и мажоритарен вот - 1
Снимка: Васил Гарнизов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един протест може да има успех само ако си постави позитивна цел. Призивът: „ Дайте сега да не умуваме. Нека първо да свалим това управлвение, защото нещата са непоносими, пък после ще му мислим“ са израз на отчаяние и безсилие, които целят принизяването на гражданския протест до бунт на тълпа.

"Общите констатации, както и липсата на ясна цел и политическа алтернатива, обричат протеста на маргинализация. Констатциите за огромната коруция и липса на правосъдие са нещо, което съпътства целия преход и те бяха в основата на всички досегашни протести. Всички партии преди изборите излизат с лозунги за борба с корупцията и за реформа на съдебната власт, но когато дойдат на власт вдигат корупцията на по-високо ниво и задълбочават проблемите в съдебната власт. Липсата на яснo формулирана позитивна цел, която да обедини гражданите, може да доведе единствено до поредната употреба на обществената енергия, за да се запази статуквото.

От много години говоря и пиша, че основният проблем в държавата ни е наложената обратна селекция в следствие на институционализираната колективна безотговорност и липса на реална конкуренция между личностите, които избираме. Реално ние живеем в държава с партийно-централно контролирани избори и икономика. Ликвидирането на този основен порок може да стартира само чрез въвеждането на мажоритарната избирателна система с балотаж и за това съм настоявал много преди да бъде иницииран референдум по въпроса. Основният проблем не е в структурата на институциите, а в техния състав.

Ние се нуждаем от радикална промяна на модела, по който се извършва селекцията на хората които избираме в институциите. Идеята за промяна на конституцията е поставяне на каруцата пред коня. Няма да влизам в дебат за това доколко са възможни и състоятелни идеите за конституционна промяна, доколкото изобщо има такива, но предупреждавам, че ако промяната на основният закон на България, се възложи на парламентарен състав, като този в последните няколко парламента, ще се сдобием с такава нова конституция, че ще ревем за старата.

Пропорционалната избирателна система наложи трайна тенденция на намаляване на качеството на състава във всеки следващ парламент. Не институциите правят хората, а хората създават институциите. Качествени институции могат да бъдат създадени само от качествени хора, а и дори да има качествени институции, ако в тях бъдат избрани некачествени хора - те ще работят некачествено. Човешката история дава множество примери, при които държави, достигнали до разцвет, благодарение на отлична институционална система са рухвали поради деморализация на политическия елит. Лозунгите да сменим системата, да променим конституцията, защото в тях е проблемът, са не просто безсмислени, те са вредни, защото подменят същностния проблем и са оневиняващи лицата, които ръководят институциите. Любимото оправдание на корумпирания ни политически елит е, че им пречат системата и конституцията. Хората от този елит, непрекъснато ни повтарят колко голямо е желанието им да се преборят с корупцията, но системата била виновна. Системата не е някаква митологична ламя.

Тя не може да краде и лъже, корупцията е дело на конкретни овластени лица. Олигархичният модел на управление е следствие на изродената партийна система в страната ни, при която самите партии са се превърнали в корпорации на лидерите си, а съхранението на тази изродена партийна система се обезпечава от пропорционалната избирателна система. Партийният картел продължава нагло да неглижира вота на над 2 500 000 българи, които ясно и категорично заявиха, че искат пряко да избират своите представители в Народното събрание, а не те да им бъдат спускани с листи от партийни послушници. Пропорционалната система превърна върховната институция на държавата ни в сборище, доминирано от безлични и безгласни фигуранти. Парламентът ни отдавна е превърнат в пощенска кутия за премиерски разпореждания.

Знам, че срещу тази моя позиция пак ще ревнат партийните клакьори от всички краища на политическия спектър, защото партийните апарати са ги индоктринирали с множество опорни точки, колко страшно е да се даде възможност на хората, които не са дорасли, сами да определят своите представители в парламента и до какъв апокалипсис ще доведе това, въпреки че времето показа пълната несъстоятелност на основните им тези. Аз обаче поставям този въпрос, не за да се влиза в поредния дебат по темата, а защото тук става въпрос за това гражданите да принудят политиците да изпълнят решението на референдума в който учаастваха 3 500 000 български избиратели.

Погазването на волята на хората от партиите е грубо погазване на всички демократични принципи и е преврат на партокрацията срещу народа. Тези 2 500 000 български избиратели които гласува ЗА пряк избор на депутатите са повече от хората които са гласували за ГЕРБ, БСП и ДПС взети заедно. Един народ, който допуска такава подигравка е обречен на унизително съществувание. Припомням, че искането за въвеждането на мажоритарен избор за народните представители, беше едно от основните искания на протестите през 2013 г.

На днешните протести за това напомня само един самотен плакат с надпис: - „Не ни пука за партии. Искаме личности!“. Сега е моментът, преди изборите да принудим партиите, не просто да обещаят, защото те няколко пъти го направиха и след това нагло излъгаха, а да изпълнят волята на гражданите, като извършат законодателната промяна още сега!.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 64 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    42 100 Отговор
    За да дойде още една "личност" като Радев ли?!

    Коментиран от #5, #18, #21, #25

  • 2 Гост

    83 13 Отговор
    "Прoпoрциoнaлнaтa избирaтeлнa cиcтeмa нaлoжи трaйнa тeндeнция нa нaмaлявaнe нa кaчecтвoтo нa cъcтaвa във вceки cлeдвaщ пaрлaмeнт. Нe инcтитуциитe прaвят хoрaтa, a хoрaтa cъздaвaт инcтитуциитe. Кaчecтвeни инcтитуции мoгaт дa бъдaт cъздaдeни caмo oт кaчecтвeни хoрa, a и дoри дa имa кaчecтвeни инcтитуции, aкo в тях бъдaт избрaни нeкaчecтвeни хoрa - тe щe рaбoтят нeкaчecтвeнo."
    По-точно и ясно едва ли може да се каже! ++++++++++++++
  • 3 Емил

    75 11 Отговор
    Не са важни партии или личност, а идеите, които защитават! За съжаление никой не прокламира идеи - вероятно поради липса на такива! Каква полза от личности (примерно Доган или Станишев), когато защитават антибългарски идеи?!

    Коментиран от #4, #10, #54

  • 4 Гост

    32 13 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Нали това ти казва човека?! Качествените хора не са Станишев или Доган, те имат принципи и морал, съобразяват се със закона, съответно са патриоти и няма как да имат антибългарски идеи! На качествените хора идеите са позитивни! Така че пак опираме до субекта като такъв!

    Коментиран от #16

  • 5 до Емил

    33 35 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Да и младите , умните и красивите да изберат Черепа за депутат ...

    Коментиран от #61

  • 6 Вот

    23 11 Отговор
    За главен прокурор също
  • 7 НЕ!

    30 4 Отговор
    И сегашният Изборен кодекс позволява да се кандидатирате като независими. Радев и Мая Манолова формално бяха такива.

    Мажоритарният вот облагодетелства по-големите партии за сметка на по-малките. В англосаксонските държави има такова гласуване и там има двупартиен модел. Не че съществуват само две партии, но те взимат непропорционално много депутатски места за сметка на по-малките партии заради особеностите на тази избирателна система.

    За промени в конституцията не си и помисляйте!

    Коментиран от #32

  • 8 пешо

    32 45 Отговор
    Мутрата Радев няма да може да вкара вътре матрьошките! Той си мисли, че хората са много прости и може да ги излъже със сладки приказки. Но това вече сме го "яли"- никога повече комунизъм!!!
  • 9 Коста

    36 8 Отговор
    ЗА мажоритарен вот с възможност за отзоваване след втората година
  • 10 Трябват

    22 8 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Личности защитаващи идей

    Коментиран от #14

  • 11 плевен

    28 8 Отговор
    Волята на народа и други такива ми ти работи. Това никой няма да го допусне. Знаете ли колко секунди ще членуваме в НАТО, ако направим референдум по въпроса?
  • 12 Олигофрени

    16 4 Отговор
    не ни трябват
  • 13 Генерал 🇧🇬

    32 4 Отговор
    Хора, не се лъжете от подобни писаници!
    Пропорционална система означава, че ако пет човека на сто искат да присъства някоя политика в парламента, то тя трябва да присъства, с брой депутати, пропорционални на тези 5 на сто. А ако десет на сто искат нещо друго, то пак ще влезе в парламента, пропорционално. Мажоритарният вот казва не, не може. Ще влязат само онези, за които е гласувала най-голямата група, т.е., това е някакъв вид болшевизъм, когато най-голямата група, през политиката командва останалите групи в обществото. Забележете, в сфери на живота, в които няма никакъв проблем, да съществуват различни визии, както имаме различни видове медицина, съжителстващи успоредно. Откога болшевизмът е демократичен? Това няма нищо общо с президентските или кметските избори, където и без друго не може да има няколко кмета или президента. Само че, в парламента може да се пренесе картината отвън, пропорционално. Мажоритарно не може да се пренесе картината, защото мажоритарният вот изкривява, като дава несъществуваща прекомерна власт на някой, който не е спечелил съответното доверие, а хора гласували за друг, са принудени да гласуват за него.
    Защо никой не говори за
    -машинно гласуване ( не електронно)
    -образователен ценз
    -социален ценз
    Гражданските права трябва да съответстват на приноса. В Италия например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Да гласуват хората с принос към обществото. Те са и тези, които са по-наясно с положението и процесите в обществото

    Коментиран от #36, #56

  • 14 Емил

    11 2 Отговор

    До коментар #10 от "Трябват":

    Като ти гледам правописа, идеи не ти трябват - трябва ти мотика!

    Коментиран от #57

  • 15 Опитен

    11 2 Отговор
    Хахаха...та да има още Борис Бонев-ци....Трябва взискателност и будност у населението!
  • 16 Емил

    13 6 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    А бе човек, къде си учил български?! Прочети си написаното! Казваш, че Станишев и Доган са некачествени, защото имат принципи и морал!

    Коментиран от #31

  • 17 ха-ха

    6 13 Отговор
    Сега е момента да спрете с вашите абсурдни простотии. Избрали сте си Бою... ще си го тьрпите!!

    Коментиран от #63

  • 18 baho

    26 8 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    А личността ББ + управляващата хунта?Кой я избра,приятелю?Радев го избраха над 2 млн избиратели.ББПП си има електорат.Ц*гани + държавна администрация,под строй и заплащане.И такива,явно като теб.Тикви и кауни.Забрана за гласуващи без средно образование,такива с неплатени данъци и да видим,кой,кого,какво,как.ОСТАВКА!
  • 19 чичо

    13 18 Отговор
    Мажоритарния вот е крайно вреден и престъпен-справка Радев.
  • 20 НЕНИПУКА

    3 7 Отговор
    Искаме на калпак по 1000000 евро. Безусловни. И яхта. И безкраен купон. И да има роби да работят за нас.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Лекар БГ

    15 7 Отговор
    Дано Факти БГ препечатат статия от друг сайт.
    Там е публикувано изказване на зам.председателят на НС,другарят Валери Симеонов.Нарича протестиращите,лузъри,лумпени,с наркотици по джобовете,въргалящи се по плажни хавлии по жълтите павета.
    Не мога да коментирам подобна пошлост.Зм.Председател на БЪЛГАРСКОТО Народно събрание към сънародници.

    Коментиран от #40

  • 23 Наблюдател

    9 1 Отговор
    Въпроса е КОЙ/И/ ще сменят системата и как! Да се очаква от тази измет в парламента е абсурт!
  • 24 Йордан

    16 3 Отговор
    Конституцията и лобистките закони доведоха мутрите във всички власти.Какъв мажоритарен в престъпна среда от мутри,овладяли всички власти и хвърлящи милиарди от чекмеджетата.Само служебно правителство и избори за ВНС, Нова Конституция, Нови демократични закони! Съд и затвор за мутренската хунта!
  • 25 Точно така

    14 7 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Да, Радев най читавия Президент от както се унищожи България..
  • 26 избирате

    11 3 Отговор
    Мажоритарната избирателна система в два тура има един ОГРОМЕН недостатък: Гласовете на 49 % в един избирателен район изтичат в канала, т.е. тези хора остават непредставени. А и смятате ли, че известните ни парламентарно представени партии изведнъж ще предложат само "качествени" кандидати. Напротив!

    Коментиран от #33

  • 27 инчхай

    18 9 Отговор
    гербераси Радев поне езици знае истински генерал е и е управлявал американски изтребител,докато вашия вожд хората питат за кафе той отговаря,че има сахер един език не знае ген.лейтенантските пагони са изпросени от Първанов и е т-- пожарникар

    Коментиран от #66

  • 28 Винету

    12 3 Отговор
    Всички виждат, че партиите са организирани престъпни групи, какво значение има, те ни рекламират техните кандидати като страшно умни и честни, но реално това няма никакво значение, защото в парламента те гласуват по волята на партийния водач, не на своите избиратели... Колко от вас знаят, кой е депутатът избран от техния район и колко пъти този депутат се е допитвал до избирателите си преди важни гласувания? Само независим от партийни интереси депутат може да си позволи да защитава интересите на избралите го, направили го като част от партия, просто ще бъде сменен с някой послушен...
  • 29 разпутин

    2 4 Отговор
    аз съм за мажоретКарен вот ....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кауш

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Емил":

    Ми човекът се е изразил точно. Второто изречение на поста е сложно съставно изречение, в което "хора" е подлог с определение "качествени", след запетаята второто изречение в този състав започва с "те", което се отнася за подлога, а не за сказуемните определения "Станишев и Доган". Ако въпросното второ изречение от състава започваше с "които", то тогава то щеше да се отнася не към подлога, а към сказуемните определения.
  • 32 Йордан

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "НЕ!":

    Сегашният изборен закон позволява мутренско назначение на ЦИК,РИК и местните комисии,посредством квотния принцип т.е.квотата от обсебените власти на мутренската парламентарна монархия и никой външен,няма право да контролира преброяването на бюлетините в ЦИК.Отделно назначението на шефа на държавния изчислителен център,също е мутренско.Единствено в БГ и Русия има длъжност Гл.Прокурор от времето на Сталин,а в Европа има независими прокурори към районните съдилища.Сутринта имаше експертна статия във Факти,от адв.Г.Димитров.Реално има два нови чл.в Конституцията,които заместват чл.1 от Конституцията на НРБ. Не може закона да позволява и узаконява престъпната дейност на мафията да достига до държавното управление.
  • 33 Аааъъъ

    5 7 Отговор

    До коментар #26 от "избирате":

    Не е вярно, че при мажоритарен вот гласовете на 49% (или по-малко) отиват в канала: избраният кандидат не знае кой е гласувал за него, той представлява 100% от гласоподавателите в района и всеки един гласоподавател, без значение за кого е гласувал, има право да изисква неговото мнение да бъде чуто е представено от назначения на работа от хората, а не от партия, народен представител... Точно това е смисълът на думите "народен представител" - да представлява интересите на хората избрали го, а не на партията
  • 34 КОЧА

    2 1 Отговор
    ПРАЗНИ ТЛАВИ ...............
  • 35 избирател

    3 2 Отговор
    Не знае? За справка търсете ДПС.
  • 36 Да ама не

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Генерал 🇧🇬":

    Хубави думи, генерале, но нека да попитаме хората, дали при съществуващата пропорционална система, имат чувството, че техните искания за определени политики са представени в парламента? Нещо повече - дали избраните от района депутати изобщо знаят, какви са исканията на избралите ги, или спазват стриктно единствено партийните указания?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Алфа Вълкът

    11 4 Отговор
    Още по-зле. В провинцията ще има привикване и мачкане от страна на дерибеите върху обикновените хора. Без приемането на лустрационни закони просто ще сменяме мафиотските структури в страната.

    Коментиран от #41

  • 39 Чети и мисли

    2 6 Отговор
    Да приемем, че всичко, което казват протестиращите за корупцията и прокуратурата като орган за политическа репресия е вярно, защото почти всички българи са на това мнение. Какво следва тогава:
    Следват нови избори – предсрочни или редовни. На тях вариантите са няколко:
    Вариант 1 – Партиите се явяват в сегашна конфигурация – БСП с 10 места по-малко, ГЕРБ с 10 места повече, ДПС – същия брой депутати. Всички останали няма да влязат. Резултатът – Правителство на ГЕРБ с тихата подкрепа на ДПС – т.е. още власт и милиарди за Шиши и Доган.
    Вариант 2 – Формира се някакво алтернативно дясно или друго гражданско обединение, което се явява на избори. Тогава ДПС взема същите гласове, ГЕРБ –5-6 по-малко, БСП- 10 по-малко, новото обединение – макс. 15-20 депутата. Резултатът – пак правителство на ГЕРБ, само че съставено доста по-трудно. В началото вероятно заради подкрепата на Запада ще има няколко нови лица, после ще ги натирят и пак се минава на варианта тиха подкрепа на ДПС и още повече милиарди и власт за Шиши и Доган срещу още по-ценната подкрепа.
    Вариант 3 – Формира се силно гражданско обединение, резултат от всички недоволни от системата /партии, фондове, коалиции, сдружения и т.н. – нещо като СДС след 1989 г. В същото време БСП се отказва да участва на избори, за да не разводнява гласовете и да оказва де факто съдействие на ГЕРБ, като с гласовете си подкрепи новата формация. Тогава е възможно /както при президентските избори/ новото политическо лице да вземе
  • 40 чичо

    3 4 Отговор

    До коментар #22 от "Лекар БГ":

    Явно държиш на мафиот и мутра.Това как го коментираш?
  • 41 Обикновена Вълчица

    0 2 Отговор

    До коментар #38 от "Алфа Вълкът":

    Прав си!!!
  • 42 Както каза

    5 4 Отговор
    Хoрa, нe ce лъжeтe oт пoдoбни пиcaници!
    Прoпoрциoнaлнa cиcтeмa oзнaчaвa, чe aкo пeт чoвeкa нa cтo иcкaт дa приcъcтвa някoя пoлитикa в пaрлaмeнтa, тo тя трябвa дa приcъcтвa, c брoй дeпутaти, прoпoрциoнaлни нa тeзи 5 нa cтo. A aкo дeceт нa cтo иcкaт нeщo другo, тo пaк щe влeзe в пaрлaмeнтa, прoпoрциoнaлнo. Мaжoритaрният вoт кaзвa нe, нe мoжe. Щe влязaт caмo oнeзи, зa кoитo e глacувaлa нaй-гoлямaтa групa, т.e., тoвa e някaкъв вид бoлшeвизъм, кoгaтo нaй-гoлямaтa групa, прeз пoлитикaтa кoмaндвa ocтaнaлитe групи в oбщecтвoтo. Зaбeлeжeтe, в cфeри нa живoтa, в кoитo нямa никaкъв прoблeм, дa cъщecтвувaт рaзлични визии, кaктo имaмe рaзлични видoвe мeдицинa, cъжитeлcтвaщи уcпoрeднo. Oткoгa бoлшeвизмът e дeмoкрaтичeн? Тoвa нямa нищo oбщo c прeзидeнтcкитe или кмeтcкитe избoри, къдeтo и бeз другo нe мoжe дa имa някoлкo кмeтa или прeзидeнтa. Caмo чe, в пaрлaмeнтa мoжe дa ce прeнece кaртинaтa oтвън, прoпoрциoнaлнo. Мaжoритaрнo нe мoжe дa ce прeнece кaртинaтa, зaщoтo мaжoритaрният вoт изкривявa, кaтo дaвa нecъщecтвувaщa прeкoмeрнa влacт нa някoй, кoйтo нe e cпeчeлил cъoтвeтнoтo дoвeриe, a хoрa глacувaли зa друг, ca принудeни дa глacувaт зa нeгo.
    Зaщo никoй нe гoвoри зa
    -мaшиннo глacувaнe ( нe eлeктрoннo)
    -oбрaзoвaтeлeн цeнз
    -coциaлeн цeнз
    Грaждaнcкитe прaвa трябвa дa cъoтвeтcтвaт нa принoca. В Итaлия нaпримeр, ce глacувa c бeлeжкa зa плaтeни дaнъци.
    Дa глacувaт хoрaтa c принoc към oбщecтвoтo. Тe ca и тeзи, кoитo ca пo-нaяcнo c пoлoжeниeтo и прoцecитe в oбщecтвoтo

    Коментиран от #47

  • 43 Това може да стане качествено

    5 6 Отговор
    Само ако:
    1. Парламента и правителството си подадат оставка. 2. Президента направи служебен кабинет, който да изпълни тези искания, т.е. цялата тежест ще бъде на съвестта на Президента. Той ще трябва да избере качествени българи за необходимата промяна. Без да се подвежда и манипулира от всички други партии, включително и тези които са го подкрепили. И не на последно място, за да има качествена промяна, тя трябва да бъде одобрена от хората, нека подложат на вот проекта на промяната. Ако не се одобри ще се иска такъв докато не се приеме с голямо мнозинство. В случай, че и Президента се провали, ще ни трансформират в монархия, но не се знае в какво граници. Който разбрал разбрал! Това е форма на съвременна война за опазване на държавата ни от заличаване, нека всеки прецени на коя страна иска да е.
  • 44 до лекар бг

    7 6 Отговор
    Този път В. Симеонов е прав- не се ли беше излегнал един мършав космат " протестиращ" на паважа, а около него " одалиски" под чадъри? И вие ще ми сменяте " статуквото"! Ще ми сменяте мутрите с изфининети простаци! Що ви не пратят да копате някъде " марихуанени нежни моззъци"
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Дрън, дрън!

    3 3 Отговор

    До коментар #42 от "Както каза":

    Ако искам за вкарам една политика в парламента, например либерална, ще гласувам за всички либерали, които познавам и знам ,че са годни да ме представляват. Сега ти предлагат едно , две популярни имена, които и да не смяташ, за най- подходящи ти ги набутват в началото на листата , а с след тях нареждат безгласни калинки. Каква демокрация е това, къде е правото на избор? Бръщолевенето, че хората са прости и не могат да направят правилния избор е демагогия. Нали видяхме избора на " умните" докъде ни докара. Не съм фен на автора, но толкова точно и навременно мнение заслужава внимание. Сегашните събития бяха неизбежни , но ще се окажат изстрел без посока. Сегашното правителство трябва да си ходи по безброй причини. Но на опашката са наредени пак същите муцуни, които шмекеруват вече 30 г. Време е да управляват хора , които могат да произведат нещо с ума и ръцете си, не шоумени , адвокати, журналисти, и други жужащи, философстващи и телевизионно присъстващи натрапници!

    Коментиран от #68

  • 48 Браво

    4 1 Отговор
    умници. Та да може лесно и директно да си купуваме човека и без много губене на време да го спускаме

    Коментиран от #50

  • 49 Ван дер Любе

    4 2 Отговор
    Това е много добра възможност. Намаление на броя на депутатите на 100 и мажоритарен вот. Идеята за купуване на депутати не издържа проверката. Сега е далеч по-лесно, т.к. всички са скрите за партията, а там е достатъчно да купиш 5-6 човека. Ако си сам зад името си, тогава трябва да внимаваш доста повече.
  • 50 Аааъъъ

    4 2 Отговор

    До коментар #48 от "Браво":

    Аха, значи, при сегашното положение, депутатите са неподкупни, така ли? Мажоритарният вот ти дава шанс да гласуваш точно за човека, който смяташ, че няма да се продаде, партийците са вече купени и гледат да ги продадат на нас...
  • 51 Вълк

    4 2 Отговор
    Ваште моменти в политиката свършиха, оставете господин Борисов на мира
  • 52 до фрог,факти,сега,7/8тв,бивол

    3 2 Отговор
    в залата на гласуването на вота е имало 198депутата А ГЛАСУВАЛИТЕ 237,явно има плажуващи 39депутата

    Коментиран от #67

  • 53 Личностите

    1 2 Отговор
    винаги могат да бъдат измамни.Никога не се знае зад дадена личност кой реално стои.Радев в кандидат президентската си кампания не каза че ще бъде рупор на БСП,и против управляващите.Поставени лица винаги могат да се използват.Трябва да има борба на идеи,и програми и ако управляващите не ги изпълняват да им се търси сметка.
  • 54 Ти пък

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Едни личности спомена, по крадливи и от тиквите
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Край

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Генерал 🇧🇬":

    Народеца пак ще го лашнат да гласува за абревиатури вместо за хора ще му напишат едни листи и Лъчо Мозъка Деси дуловска и пр персони ще го “представляват” като гласуват по волята на писачите на листи.
    Единствения шанс за някакво демократично управление е мажоритарната система. Ако не се получи след 3 мандата българите трябва да се откажат от демокрацията напълно
  • 57 На теб ти трябва

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Емил":

    По качествен матерял че сипредобрил с мешилката
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Матей

    2 2 Отговор
    Ха така,по-точно личност ни е нужна,точната личност.Не сте ли забелязали,когато положението стане напълно объркано,решението се оказва под носа ни и учудващо просто.ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА,това е за нашата страна тъкмо по мярка ,бездруго сме в дереджето на латино-американските страни,а те се опират точно на това,да издигнат една личност от своите среди,която знаят,че няма да ги подведе.Ако все пак ги подведе,е лесно да я сменят,не е като сегашната ХИДРА С ЦЕРБЕРСКИ ГЛАВИ,КОИТО СИ ПРАВЯТ РОТАЦИЯ и са непобедими,защото това е гъвкава и устойчива система.А президента е един,достатъчно е да се наблюдава внимателно,да не залитне към тирания.Просто,лесно и удобно,социална държава за народа,за буржоазията--намордник.

    Коментиран от #65

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 123

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "до Емил":

    За да станеш милиадер се иска ум, Божков не се нуждае от повече пари той в горба си не може да ги вземе.Но явно след като се е опарил от кормумпиранта държавна система която е създадена с негова помощ, той изка промяна която да постави всички българи на равно стартово ниво, както и законно.
  • 62 Димитър

    1 4 Отговор
    Единствените които ни пазят от пълна руска асимилация и инвазия или да станем руска губерния са членството ни в клуба на богатите Ес и членството в клуба на най силните Нато. Мажоритарната система беше един път изпробвана и партийте от прехода кагабейските близнаци Бсп, Дс и Дпс я опорочиха. Но българското общество още не е узряло за тази система, защото само олигарсите стоящи в ареста начело с олигарха В. Божков черепа и братя Бобокови ще си платят поне за 30 тина депутати, а като се знае, че са от Бсп ще помогнат с парите си на Бсп да дойдат на власт.
  • 63 Б.Б. е обикновен човек като нас

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "ха-ха":

    А, Корни,Мая,Доган,Местан, братя Мутри, фатмака,сръбския беглец, дубайския тарикат,кметицата с присъда за изнудване и още толкова всичките чакат сваляне на сегашното управление и гл.прокурор за да ,,управляват" по техните законите ! И с дявола ортаци да станете, тая я забравете заедно с Бибиян и другите намесени ! В тая държава вече ще се спазват законите !
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Фатмака и той е човек

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Матей":

    Устата му е голяма. А, работа за 5 пари не е свършил.
  • 66 Не ни го набутвай фатмака

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "инчхай":

    Това че може да управлява самолет,не значи че може и държавата да ръководи. Видяхме му съветниците. Плачат за уволнение и съд. НЕМОРАЛНО е още да са на свобода. А след падане на имунитета му ще го разследва съд.

    Коментиран от #69

  • 67 ЕЦЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #52 от "до фрог,факти,сега,7/8тв,бивол":

    Това хората го обясниха по БНТ. Ама ти като гледаш турски сериали или викаш "мафия" в грешната посока, откъде да знаеш.
  • 68 ЕЦЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Дрън, дрън!":

    Тоест имаш предвид Бойко. Ами да, прав си. Той е единственият, който работи 24х365. Трябваше да му оставят пачките от фотосесията на ДС. Заслужава много повече.
  • 69 ЕЦЦ

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Не ни го набутвай фатмака":

    Ти представяш ли си, Бойко да се промъква с маска в метрото, да натисне бутона за безопасност и да спре мотрисата в тунела (по времето на орешко напр.). И след това да се изниже като пръдня. Това аз не мога да си го предтавя. "Умните" млади явно си го предствят.
  • 70 Мислете преди да предлагате

    1 0 Отговор
    Не всичко което изглежда демократично в действителност е такова. Един мажоритарен вот ще ни напърни парламента с Азис, Галена, Преслава и още куп "известни" боклуци. Електронното гласуване ще закрепи ДПС на първо място защото ще се направи организация да гласуват от тяхно име.