Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 05:59 1 143 4

Иван Сотиров: Властта се упражнява аморално и омерзително

  • иван сотиров-
  • правителство-
  • луковмарш

ДПС,и ГЕРБ могат да управляват с кадрите и на други партии, те знаят, че много от хората на ПП-ДБ са много алчни и меркантилни, смята общинският съветник от "Синя София"

Иван Сотиров: Властта се упражнява аморално и омерзително - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иван СОТИРОВ, общински съветник от "Синя София“, в интервю за Аудиокаста на "Фокус“ "Това е България“

Обясни ли ви кметът защо забрани “Луков марш", но разреши честването на Съветската армия?

Ами той не присъстваше на последното заседание, така че нямаше как да го питаме. Но предполагам, че той поне следи заседанията на Общинския съвет, защото те се излъчват и онлайн, независимо къде се намира, той може да ги следи. Вчера имаше призив от основните групи в Общинския съвет и от коалицията, която го издигна, имаше призив за това да бъде забранено честването, организирано от г-жа Митрофанова. И от ГЕРБ-СДС, и от нас от “Синя София" имаше категорично искане в тази посока кмета да не допусне провеждането на това събитие. За което той има законови основания, защото за такова събитие режимът по наредба е разрешителен. Докато за “Луков марш" той няма право по закон да възпрепятства провеждането на това шествие, освен ако има и конкретни данни за нарушаване на обществения ред или за нарушаване на законите на страната. Такова нещо няма, независимо от неговите изявления, които той направи на фейсбук страницата си с някакви обвинения, че там имало някакви фашистки, ксенофобски и т.н. действия и призиви. Аз следя този процес, още повече, че съм отговарял като заместник-кмет по обществен ред и сигурност преди 10 години и повече за провеждането на такъв тип събитие. Няма никакви данни за такова нещо, забраната му се прави изцяло под политически натиск. Фандъкова също пускаше заповеди, нейната заповед е отменена.

Винаги съдът отменя тези заповеди - и на кмета Фандъкова. Сега Терзиев дори не е пуснал заповед, но след като за това събитие е отменена заповед на Фандъкова, тъй като организаторите на т.нар. “Луков марш" 5 или 6 месеца преди събитието уведомяват общината, че ще провеждат такова събитие, за да се обезпечи сигурността. Работата на общината по закон е такава, че трябва в координация с другите институции, които са компетентни, полиция и т.н. да осигури нормалното протичане на такъв тип събитие, и единствено в изрично посочените случаи в закона, при наличие на нарушение на обществения ред то може да се отмени. Никога досега не са излезнали данни, и аз ще поставя въпросът на г-н Терзиев, да посочи точно какви данни са му предоставили от полицията, от ДАНС и т.н. за тези обвинения, които той тиражира в медиите. Защото аз също съм изисквал справки, при мен също са идвали сигнали, обвинения срещу “Луков марш".

Аз никога не съм ходил на това събитие по ред съображения, но съм правил проверки, викал съм шефовете на полицията на Столична дирекция на вътрешните работи, които са ми докладвали, че никога, от началото на провеждането на “Луков марш" там не са допускани нарушения на обществения ред или призиви, които са в посока ксенофобия, хомофобия, че няма нацистки символи, че няма нацистки призиви. Същевременно в България системно се допускат прояви на комунистическата партия и на цялата Кремълска Пета колона да честват 9-ти септември, датата на която в България е наложен престъпният комунистически режим, който е осъден със закон, заедно с комунистическите символи, включително със символите на Съветския съюз, с портрети на световни престъпници като Ленин, Сталин, Георги Димитров и т.н., което си е прононсирано нарушение на чл. 108 от НК, в който пропагандирането на тоталитарни идеологии, а в България със закон комунистическият режим е обявен за тоталитарен, престъпен и т.н., е съставомерно деяние. Но по отношение на честванията на 9-ти септември, на Бузлуджа и т.н., тук пред паметника на Съветската армия, досега никога не са въвеждани рестрикции, ограничения, забрани. След като има много сериозни законови основания това да се случи.

Същевременно по отношение на “Луков марш" поради една масирана клеветническа кампания от комунистически кръгове, защото на тях им трябва, много важно е за тях да имат някакъв модус, за да оправдаят всички престъпления, които те извършиха. Затова те измислиха монархо-фашисткият режим, след като цялата експертна общност, всички историци в България са единодушни, дори и тези от левият спектър, че в България не е имало фашистки режим.

А защо наричат “Луковмарш" фашистки?

Вижте, те се възползват от някои елементи, защото сега вярно, там нещата много се промениха във времето. Но понеже има хора, които ходят с някакви военни униформи, някои от младежите, които участват в “Луков марш", са с черни якета, правеха, сега не знам за последния път, и факелни шествия, затова по асоциативен път се опитват да го изкарат събитие, което има профашистки елементи. Тяхната борба е не толкова с това шествие, колкото с генерал Луков.

Защо?

Това шествие е не само в памет на генерал Луков, а на редица български генерали и общественици, които комунистите убиха без съд и присъда или по скалъпени процеси.

Това става от четвъртия върховен състав на т.нар. “Народен съд"?

Да. На тях им трябва фашизмът като модус, за да оправдаят престъпленията на тяхната партия, на техните родители. Защото те ликвидираха елитът на България, на всички лепяха клеймото фашисти. Всеки по-богат, по-образован човек те го обявяваха за фашист, много от тях ги обявиха посмъртно. Има парадоксални случаи, Димитър Пешев, който е признат и в Израел за спасител на българските евреи и т.н., той също е съден с обвинение, че е фашист. И много такива случаи има. Когато имаше инициатива за това да бъде именувана улица на генерал Велизар Лазаров, от БСП имаше мощна атака, че той бил фашист и т.н. Аз мога да ви покажа книга на български евреин от Израел, авторът е с доста леви убеждения, книгата е критична към режима преди това. Дори в нея има някои от мантрите на Социалистическата партия, тук комунистическа, които ги артикулират. Но самият той е цитирал цяла страница от изказване на генерал Велизар Лазаров в подкрепа на българските евреи.

Защото той е бил офицер в Балканските войни, той изтъква и тяхната храброст като войници, защото в Българската армия по време на Балканските войни, Първата световна война е имало много български евреи, които са участвали. И той говори за техния патриотизъм с много силни чувства, и категорично е против всякакви прояви на антисемитизъм и т.н. И това се цитира в негова книга от ляв по убеждения евреин от Израел. Но тази клеветническа кампания продължава. А фактически всичко, което се прави, включително спирането е в нарушение на закона за граждански инициативи. Това е точно проява на фашизъм, то така тръгва фашизмът с ограничаване на гражданските права. И аз ще ви кажа и по каква линия, защото преди две години излязоха всички политически сили и институции, с изключение на президента, с кървави декларации с такава комунистическа стилистика.

Това не беше само от страна на БСП, дори БСП са по-обрани в тази посока. Те сега пък атакуват Терзиев, и вчера на сесията го атакуваха, че въпреки ограниченията, които иначе съдът отхвърли, шествие е имало. Значи Фандъкова пуска заповед - съдът я отхвърля. След това Терзиев се опитва през администрацията да ограничи правата на шестващите, като им разрешава само да положат венци на паметната плоча на генерал Луков. А тази плоча е разрешена от Столична община. Това са също парадокси, защото общината разрешава паметната плоча, същевременно от там забраняват шествие да се прави, а разрешават само да се положат венци. И естествено, протестиращите, след като имат съдебно решение срещу това ограничение, не го зачитат. Отделно, че това ограничение е абсолютно противозаконно.

Решението е на Административният съд София-град.

Да, те вече на конвейер ги отхвърлят, защото им е писнало от общината. А общината така отбива номера пред политическия натиск. Излизат с декларации с абсолютно клеветнически обвинения срещу организаторите на “Луков марш", нямат нито едно доказателство. Те ако имаха, щяха да повдигнат и персонални обвинения на инициаторите, на организаторите. Нещо повече, в Софийския съд е обратна позицията, те ако имаха щяха да ги представят в съда тези обвинения, да си докажат тезата. Но това не пречи, всички партии, т.нар. евроатлантически партии, демократични, антикомунистически да излизат също с комунистически декларации срещу провеждането на “Луков марш", което става част от комунистическата кампания.

Кой е генерал Христо Луков?

Генерал Христо Луков, знаете него го убиват комунистически терористи. Виолета Якова, на чието име има кръстена улица, убива го пред невръстната му дъщеря, пред дома му. Те са двама атентаторите. Понеже генералът е бил много едър, здрав мъж, той обезоръжава мъжът, който е бил в тази терористична група. Той стреля, но не може да го рани смъртоносно и Виолета Якова вече се включва, като възпроизвежда смъртоносният изстрел и убива генерала на входа, когато си влиза вкъщи и дъщеря му излиза да го посрещне. Няма нито едно доказателство, няма нито един цитат от генерала, да, той е бил националист, но няма нито един цитат, че той е бил антисемит. Напротив, има доказателство, че той е поддържал много добри отношения с еврейски организации, имал е приятели евреи, това го има и в дневника му. Той си е бил български националист.

Той създава Българските национални легиони, в които членува една огромна част от младежта по онова време. Може би това е и другото, което опасява, че възраждането на делото на Христо Луков може да привлече младите хора?

Ама те се опитват на цялата организация на Българските национални легиони да вменят някакви профашистки и неофашистки уклони. След като исторически е доказано, че тези организации, които са били неофашистки в България, те са били малки маргинални организации. Големите организации, като Българските национални легиони, “Бранник" и т.н. те не са били фашистки. Още повече, че "Бранник" е била под егидата на държавата.

Тя е студентска организация, между другото.

Тя е студентска, царят е бил изключително внимателен да не допусне точно възникването на мощни профашистки организации в България. И такива няма и не възникват. То не е имало и условия за възникването на такива организации. Защото царят през цялото време е имал проблеми с Хитлер. Ние включително сме били принудени да се включим в Тристранния пакт. Така или иначе Германската армия е щяла да мине през България и с нашето включване и без нашето включване. Но по парадокс, ако България не се беше включила в Тристранния пакт, нямаше нито един от тези 51 000 български евреи да оцелее.

Ясно е, че ако Германия влезе тук като държава-окупатор, точно това ще се случи. Въпреки, че те по същество пак са били окупатори, но с някаква по-мека окупация. Ние сме били принудени да се включим в пакта, за да може по някакъв начин да ползваме статута на съюзник и да успеем да спасим освен българските евреи и десетки хиляди български граждани с леви убеждения, които щяха да загинат. Като влязат немците, при тях няма такава толерантност, защото самият цар е помилвал голяма част от комунистическите терористи, които са подписали декларации, клели са се, че са подведени, че са лоялни и т.н. И след като бъдат помилвани, са продължавали, това е документирано, да участват в най-грозни терористични акции, убийства, обири и т.н.

Говорите за партизанските отряди?

Фактически Сталин е ликвидирал десетки пъти повече комунисти. Реално голяма част от българските комунисти, които са емигрирали в Съветския съюз, са ликвидирани от Сталин.

Включително Георги Димитров, който умира в България.

И за Георги Димитров се говори, но стотици комунисти отишли там в Съветския съюз и то елита, са били ликвидирани. Добре, че ги е ликвидирал Сталин, защото те ако се бяха върнали в България, щяха да безчинстват и да избиват невинни хора, както са го направили тези, които не са били засегнати от сталиновите чистки.

Трудно схващам логиката на екипа на кмета Терзиев. Забранява “Луков марш" заради фашизъм, а разрешава официалното честване на Деня на Съветската армия и то в момент, когато Русия е заляна със санкции от демократичната общност, обявена е за агресор, защото иска да си върне влиянието в границите на бившия Съветски съюз и отгоре на всичко е обявила България за вражеска държава.

Да, това беше смисъла на нашата декларация. Обявени сме за вражеска държава от Руската федерация и същевременно разрешаваме на посланика тук да прави чествания на една армия, която в центъра на Европа направи чудовищна агресия. Носи вината за стотици хиляди невинни избити освен на фронта и жени, и деца, видяхме всички тези ужаси и те ще продължат, това е държавен тероризъм. И ние им разрешаваме да провежда това събитие, което по същество се превръща в пиар акция на престъпния режим на Путин, който им всички елементи не на фашизъм, а направо на нацизъм от това, което правят. Защото реално погледнато, и това преекспониране на думата фашизъм, това си е част и от сталиновата пропаганда. Истината е, че фашизъм има само в Италия.

Само в Италия, от израза фаши - снопове.

И то в някаква оперетна такава история, на фона на това, което се случва в националсоциалистическа Германия и в болшевишкия Съветски съюз. Политическите жертви на режима на Мусолини са десетки, максимум няколко стотици. И там са имали право да се защитават по съдебен път, някои от тях са оневинени и т.н. Плюс това Мусолини и неговият режим не са били антисемитски настроени. Той дори в началния етап, когато е имал самочувствие, когато е бил водеща фигура, се е подигравал с антисемитизма на Хитлер. След това, когато вече става зависим от Хитлер, за да оцелее, започва да демонстрира и нарежда да се предприемат някои акции, но пак те не са съществени по отношение на италианските евреи. Но това също е било под немски натиск. В Италия няма антисемитизъм, дори в окупационните от тях зони евреите не са депортирани, не са ликвидирани.

Що за парадокс: съгласяваш се с демонтажа на паметника на Съветската армия и разрешаваш празнуването на Деня на Съветската армия? Това са алогични действия, в които трудно човек намира връзка.

Това показва, че това не са техни дълбоки убеждения, а е конюнктурно политическо заиграване, за да се харесат на определени среди. Ами погледнете абсурда, от политическата сила, която е издигнала кмета и неговите съветници, излязоха с декларация. Аз мислех и дори се зарадвах. Казах си, след като те излизат с декларация, означава, че още вечерта са говорили с него и са се разбрали той да пусне заповед и да забрани това. Той се оправдава с външно министерство. Външно министерство единствено по протокол препраща, защото посланикът на Руската федерация не праща искане директно до Общината, а го е пратил до външно министерство и те са го препратили по компетентност до кмета на Общината. Но по закон само кметът може да забрани провеждането на такова събитие. А дали външно министерство по техния дипломатически протокол биха могли да поставят по някакъв начин въпроса – не се знае. Но те са със съвсем друга функция. Това е въпрос на политическите партии и на кмета на София. Ние видяхме, че дори и в разрез с позицията на градските организации, националните ръководства на тези партии, в годините са демонстрирали друга позиция.

На партиите, които застанаха зад кандидатурата на Васил Терзиев?

Да, защото и ГЕРБ застанаха зад пускане на тази заповед на техния кмет г-жа Фандъкова, която накрая под този натиск политически също започна да пуска заповеди, за което много добре съзнаваше, че са незаконосъобразни. Нещо повече, двама министри на вътрешните работи, когато ги натискаха с доклади, че трябва да се спре “Луков марш", те възразяваха. Когато аз бях заместник-кмет, те бяха заместник-директори на Столична дирекция на вътрешните работи и са идвали при мен и лично те са ми докладвали, че откакто протича “Луков марш" никога не е имало прояви на нарушения на обществения ред, или всичко това, в което ги обвиняват. В България продължава на всички нива, във всички институции този дух на комунизма, този комунистически манталитет да доминира. Аз си спомням, при мен бяха дошли от ДАНС представители с някакъв такъв апокрифен материал, който разбрах, че го разнасят и го показват на разни други, който няма никаква стойност, няма никаква нормативна тежест.

Какво е съдържал той?

Направили нещо, което звучи смехотворно - символите на десния екстремизъм. И сега естествено там, освен свастиките и т.н., въпреки, че по българското законодателство, не само свастиката, а и никой от символите на режимите не са инкриминирани. Защото знаете, че както и петолъчката, така и свастиката могат да се появяват в различен контекст.

Те всъщност са санскритски знаци, имат съвсем друго значение.

И единия и другия знак, те не са измислени нито от Хитлер, нито от болшевиките.

Петолъчката е била предложена на Сталин от Николай Рьорих, който добре е познавал източната мистика.

И на “Метакса" има петолъчки, и на американското знаме има, зависи в какъв контекст и как се поставят. Но комунистите в България си я дават точно в контекст с комунистическите знамена, със сърп и чук и т.н., с всичко си отиваха образите. На “Луков марш" няма да видите портрети на Хитлер, на Мусолини и т.н., там ще видите на български офицери и генерали, общественици, хора, които са доказани демократи. Много от тях имат сериозен принос в борбата за защита на българките евреи. И никой не доказа за тези хора, не можа да изкара документи, които да доказват, че тези хора имат някакви профашистки или антисемитски прояви. Всички български националисти, всички, които не са руски и съветски агенти в България са вкарвани в категорията или фашист, или врагове. Ами синовете на Райна Княгиня, на Вазов племенниците?

Генерал Вазов, братът на Иван Вазов?

Ами той е лежал по лагери, герой от войната от Дойранската битка. Всеки български националист, който не е играл по свирката на Русия, го изкарват фашист, враг и дори много от преди този период от края на XIX и началото на ХХ век. Забележете, всички улици от центъра на София, например ул. “Георги Вълкович", носеща името на големия държавник, политик, дипломат и военен лекар, е била голяма централна улица. Сега пак е в центъра, но е една пресечка. Захари Стоянов, Стефан Стамболов, те са били централни булеварди, големи. Всички, които са имали негативно отношение към Русия, и критично, те не са били някакви русофоби, просто са били против руската имперска политика.

Имената на всички тях са пратени за улици някъде в покрайнините, някои от тях изобщо са заличени, няма именувано нищо на тези хора с безспорни заслуги за българската история и българката нация в столицата ни. Забележете, Путин също тръгна като борец срещу фашизма. Това му е основният модус. Антифашизмът на нашите комунисти е като антифашизмът на Путин. Фактически крадецът вика: дръжте крадеца. Защото това, което правят Путин и нашите комунисти, е по-скоро националсоциализъм. Защото те и като реторика, те са вече първите националсоциалисти. По принцип винаги когато победи комунистическата революция, тя се трансформира след известно време в националсоциализъм.

Режимът на Сталин е по-близко до националсоциализма, включително той има и елементите на антисемитизма, отколкото този на интернационалния комунизъм. Той си остава с Троцки, и отива на Запад. От Запад в общи линии се генерира този неотроцкизъм, защото и маркузианството, и западното радикално левичарство имат тук своите проекции. Много хора ги наричат тези от ПП-ДБ комсомолци, защото комсомола по-скоро служи на управляващата партия и те са лоялни. Докато ПП-ДБ са по-скоро неотроцкисти, те изповядват идеята на перманентната революция. Те дори когато са на власт, продължават да правят революция срещу собствената си власт. Това е едно шизофренно положение, то се вижда и в държавата, и в общинския съвет. Ти участваш във властта и се опитваш да се правиш на жертва и на опозиция. Това е и подло, и лицемерно, и непочтено.

Какво става в този Общински съвет, след като бяха прегласувани заместник-председателите и председателите на комисиите? Нормализира ли се работата, изобщо ще потръгне ли там?

Дано, но аз съм доста скептичен и се опасявам, че това поведение, с което се срива и авторитета на Общинския съвет, с което те пречат и на собствения си кмет, защото когато блокираш дейността на Общинския съвет, ти блокираш и работата на кмета. Три месеца се пазариха. Виждаме, че и на национално, и на местно ниво при тях всичко е някакъв пазарлък и сделка. Не че другите не го правят, но те го правят по най-глупавият и вреден начин. Три месеца беше блокирана дейността, сега започнаха да се правят на жертви, след като им се предлагаха 6 комисии, те от три се отказаха. Вчера на заседанието, когато бяха гласувани наново комисиите заради заповедта на техния областен управител, те оттеглиха още един свой председател на комисия. Те си дават отводи и се оттеглят от комисии.

Второто, което е, да твърдиш, че има първа и втора категория комисии, е абсолютно некоректно. Това означава, че ти цели сектори от общинската политика, там, където имаш и заместник-кметове, ги смяташ за втора категория дейности. И аз днес гледам, че една от техните общински съветници също възрази, защото те явно имат различия, вътре нямат единна позиция по отношение на това оттегляне от комисиите, които им се дадоха. За тях първа категория са комисиите, където се разпределят много пари.

Да?

А това говори вече за един нездрав интерес, и за едно желание да управляват без ГЕРБ по гербаджийски. Защото в общи линии, аз това, което виждам и на национално и на местно равнище, е, че те се опитват, но го правят с този техен болшевишки ентусиазъм. Докато Борисов е страхлив и като види, че общественото мнение по даден въпрос се обръща, той е доста гъвкав и веднага сменя позицията. Докато те са готови да вървят напред, независимо какви са обществените реакции, докато си счупят главата. Но създават големи проблеми за държавата и за всичко. Значи, те имат кмет на София, почти пълен пакет районни кметове, защото кметове на ГЕРБ има двама или трима, всички районни кметове са техни, председател на Общинския съвет, мнозинство в Общинския съвет, мнозинство във всички комисии, което е пропорционално на представянето им в Общинския съвет.

От какво са недоволни?

Предлагат им се шест комисии, но те много държаха да имат Бюджетната комисия, икономическата, там, където се разпределят големите ресурси. Въпреки че един председател на комисия, нищо не може да направи, когато няма мнозинство, независимо дори от ГЕРБ да е, които са най-голямата фракция след тях. Ти в една комисия, примерно с 14 души, като имаш 3-4 от твоята политическа фракция и да си председател, нищо не можеш да направиш. Защото ПП-ДБ в тези големите комисии имат по 7-8 души, спрямо 3-4 от ГЕРБ, какво ще направят? Правеха опити, искаха с БСП да направят мнозинство, защото това е водещата линия, дотолкова, доколкото “Спаси София" е доминираща в тази тройна коалиция, тяхната. Бонев не го прикрива и “Спаси София" наложиха линията да се търси приоритетно коалиция с БСП, за да изолират ГЕРБ. И те това си го заявиха съвсем откровено.

Там се развалиха нещата, заради паметника на Съветската армия. Дори подозренията, които изрази Бонев и които донякъде и аз ги споделям, че тази част от тяхната коалиция местна, която участва в националната сглобка, форсира премахването на паметника на Съветската армия, за да минира минира съюза с червените. Защото очевидно ПП-ДБ предпочитат партньорството с ГЕРБ в София, както е и на национално равнище, отколкото с БСП. И има го това различие, Бонев ги обвини почти недвусмислено. Каза, че това или е недоразумение, или целенасочена провокация и то тогава, когато били стигнали почти до споразумение с БСП. Това и от БСП се потвърди. И непрекъснато им го натяква, че те с разрушаването на паметника са минирали постигането на тази коалиция. Така че с БСП не им се получиха нещата, с ГЕРБ не могат да се разберат, защото ГЕРБ не могат да приемат още положението си на опозиция. Те не са свикнали да бъдат дълго в опозиция. Тези пък не могат да приемат ПП-ДБ-СС ролята си на управляващи.

Първо, защото те манталитетно, а и голяма част от техните избиратели са от тази революционна вълна, при която много е лесно да ходиш да се снимаш там с павета и да громиш Общината. Друго е да управляваш. София има много тежки проблеми. Те очевидно нито имат компетентността, нито манталитета да поемат отговорността за едно управление. Те винаги ще живеят с мисълта, че са някаква опозиция и така ще се представят пред избирателите, защото не желаят да носят политическа отговорност. Не могат да носят политическа отговорност и нямат и компетентността очевидно да управляват..

Тази шизофрения как ще се впише по-нататък в работата на Общинския съвет? Сам казахте, проблемите на София са големи.

Моите опасения са, аз не искам да обобщавам, защото там има и хора, които ми изглеждат смислени. Но като цяло това е мейнстриймът там, това е основната линия и при тях това е състояние, от което те няма да излязат до края на мандата и това ще бъде проблем за Общинския съвет. Сега, хубавата новина е, че в този Общински съвет, за пръв път няма да има "сглобка“, ако те не се договорят на някакъв етап с ГЕРБ. Защото това примерно, че сега някои от комисиите се държат от опозицията и от ГЕРБ доколкото сега се ситуират в опозиция, това не означава, че на следващ етап те няма да се договорят. Това са хора, които се прегърнаха с ДПС, с БСП, с ГЕРБ, те са абсолютно всеядни. Те могат с всеки, в името на това да са във властта.

И близо до парите?

Да, близо до парите. Единственото, което им пречи, това е тяхната мания да доминират. В крайна сметка Борисов им предостави възможността да имат цялото правителство, защото той видя, че с някои от техните министри той може да работи по-добре дори, отколкото със свои. Той не е благотворителна организация, нито той, нито ДПС са благотворителни организации, които са им дали възможността да имат с 60 и няколко депутата цялата власт в държавата.

А какво се крие отзад?

Отзад се крие това, че и ДПС, и ГЕРБ могат да управляват с кадрите и на други партии. Първо, те знаят, че много от хората на ПП-ДБ са много алчни, че са меркантилни. Пуснаха ги да влязат в схеми, знаеха, че ще влязат в схеми и сега ги държат и затова при тях ще има непрекъснато сблъсъци. Реално умните и красивите май ще се разделят на тъпи и крадливи, на едните, които вярваха, че нещо ще се случи, и на другите, които вече са влезли в колаборация. Сега и Христо Иванов няма какво да говори така мелодраматично. Той беше идеологът на сглобката с ДПС, той беше основният сводник да се направи тази коалиция. С неговите щуротии за конституционни мнозинства.

След това, те и в Конституцията приеха, че държавните регулатори също ще бъдат с квалифицирано мнозинство, това е вписано в Конституцията. Вярно, препраща, че със закон трябва да се уреди, когато това е решено със закон, но те там го заложиха. И фактически, те сами се вкараха в схемата да делят в тази тричленка с Борисов и Пеевски постовете, както и да овладеят прокуратурата. Защото и прокурорската колегия ще бъде разделена така. Аз тук във вашето студио от години го повтарям това, че те сами влязоха в тази схема. Легализираха с промените в Конституцията това, срещу което най-много ревяха - политическата намеса в прокуратурата. А те по същество с конституционните промени легализираха това, че управляващото мнозинство, както са сега 3 в 1 ще си разделят прокурорската квота. От 10 души прокурорска колегия от "сглобката“ ще имат 6 души.

И там няма как да го изолират Пеевски, защото им трябват 2/3 за това решение. И като се има предвид, че и прокурора, който е част от 10-те души прокурорска колегия, също ще бъде функция на тези 6 души, фактически само трима души остават вън. Доколкото ние видяхме, че Висшият съдебен съвет си промени мнението с едно подсвиркване от политическите партии. Така че те легализираха партийната намеса. Това от меморандума с 50:50 - ами те влизат в разрез със законите и с това, което прокламираха. По-почтено е да кажат: така е заложено в закона, че партиите имат квоти. Нека да бъде на квоти. Сега, тези конкурси са бошлаф работи, аз се явявам на конкурс, ами като не съм от тези партийни квоти, може да съм с най-добрите качества да бъда в някой от тези органи. Ами естествено, аз ако не попадна в някоя от квотите, няма как да стане да ме изберат. Защо лъжат и с това лицемерие нагло в очите казват на черното бяло пред всички свои избиратели. По-почтено е да кажат: нашата партия застава зад тези лица, носи отговорност за тяхното действие в този орган, това е.

Другото е да се каже: парламентът няма да се меси, да се намерят някакви форми за обществено номиниране и т.н. След като парламентът ги излъчва, това означава, че там ще участват хора от партийни квоти. Сега, до колко те ще бъдат почтени експерти... Освен това има още нещо: за какви ярки политически фигури говорят, след като трагедията в България е, че няма ярки политически фигури. Останаха някакви партийни мишки, които те ги позиционират и има 3-4 партийни фюрера, защото всички партии са станали като еднолични фирми, които местят някакви пешки. И тези хора ги наричат ярки политически фигури! Те са просто партийни фигури. Но дали е да хванеш един човек от партията си, или някакъв, който не е партиен член, но е доверено лице, каква е разликата? Дори когато е от партията е по-ясно, носи отговорност някаква, все пак знаеш откъде произлиза.

Освен това, аз предпочитам хора като Филип Димитров, например, който е в Конституционният съд, защото го познавам и знам много добре, че независимо от неговите политически ангажираности в годините, бил е лидер на СДС и знам, че той е човек, на който никой не може спрямо принципите му да му се обади по телефона и да му каже как да гласува. И предпочитам действително политически фигури, дори Янаки Стоилов, нека да кажем един човек от другия спектър. Нали, с него идеологически имаме много сериозни различия и т.н. Но знам, че той също е човек, на който няма да може някой да му се обади и да му каже как да гласува, защото той си има собствените виждания. Аз предпочитам такъв тип хора, нека да има политически фигури, но действително фигури, а не някакви такива партийни назначения и да е ясно кой носи отговорността.

Как ще завърши тази сага във властта - с меморандуми, с осветляване на неприятни истини, с взаимни обиди и квалификации?

Вижте, това е малко като тези семействата от маалата, дето се бият и се карат, след това правят страстна любов, при тях всичко е възможно. Проблемът е, че тези хора дискредитираха евроатлантизма, защото се видя за всички, че не евроатлантическото мнозинство, за което аз съм призовал да се случи, за да се канселира едноличният режим на Радев, който беше тръгнал, е водещо, а че са водещи точно такива икономически лобита с напъните кой какъв пост ще заеме. Целият този фарс на битката за външен министър, след като аз не виждам нито от страна на Габриел, нито от страна на Денков да имат някаква ясна и категорична позиция. Това, че Габриел на фона на Денков стои по-добре, в никакъв случай не означава, че и тя взема ясна и категорична позиция за защита на българския национален интерес. Така че кой ще бъде трансмисия на това, което ще ни казват големите началници в Европа или изобщо в САЩ, за мен няма голямо значение. Сега, коя партия как ще се позиционира, как ще изпълнява задачите, за мен не е от голямо значение. Външно министерство не е било и толкова водещо, тук зад тази битка се крие нещо друго.

Какво?

Според мен, на Борисов това му трябваше като едно алиби, че е извоювал нещо, че там са му отказали. Защото реално, това, което се очертаваше, ако ротацията мине плавно, той да управлява с правителство от министри, които номинално се водят от ПП-ДБ. Доколко те вече са преангажирани кой как и по втория начин, защото се говори, че някои министри, независимо, че се водят номинация на ПП-ДБ, са съгласувани с ГЕРБ и ДПС. Дали е така или не, това не го знаем, това също е голям проблем. Но така или иначе, Борисов за пред своята партия също трябва да има някакво алиби, да е извоювал някаква битка, защото той трябва да им обясни: защо идва неговия мандат при ротацията и той ще остане да работи с екипа на ПП-ДБ, с две-три такива несъществени смени. Не се знае, кой ще сменят и как ще го сменят. Дали го правят това, за да има някаква драма и да се каже - ето тук се реши въпросът, дали е някакъв друг елемент от предоговарянето, няма значение. Въпросът е, че начинът по който се случват нещата е дълбоко аморален и омерзителен.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЗ ДА СПОДЕЛЯ

    10 3 Отговор
    ИВАН СОТИРОВ ВИЕ СТЕ ЗАВЪРШЕН. Ф А Ш И С.
  • 2 Оценка

    8 2 Отговор
    Този човечец направи партийна кариера само с АНТИ пропаганда. Безполезен, вреден като моле.ц, който само настройва и противопоставя обществото.
  • 3 свидетел

    4 1 Отговор
    в заглавието си прав, но докато ти не захапеш кокала !
  • 4 ИНЖ1

    1 0 Отговор
    Какво излиза??? Че "коалиция" и "сформиране на мнозинство" по дадена тема са някакво престъпление??? При положение, че нито една фракция в СОС нямя мнозинство???