Last news in Fakti

5 Август, 2020 15:30 5 276 18

Как чужденците виждат протестите и ситуацията с COVID-19 у нас

  • коронавирус-
  • протести-
  • европа-
  • медии

Каква информация за България получават чуждестранните граждани без да я търсят

Как чужденците виждат протестите и ситуацията с COVID-19 у нас - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Антиправителствени протести, растящ брой заразени с COVID-19 и едно топло, топло лято, което се оказа лятото на чакането. В единия край на държавата едно море чака своите туристи. Също предимно там е и един туристически бранш, който чака своите приходи. В цялата страна и в много европейски градове хора чакат оставки, но струва ми се, всички повсеместно чакаме нещо да се случи - левитацията не може да продължи до края на света. Всъщност, възможно е и да успее, но силно се надявам да не позволим това да се случи, като го казвам не само за България, а за целия свят.

Заради увеличаващия се брой на заразените с COVID-19 у нас, преди няколко дни Белгия добави райони от България към списък на места, пристигащите от които подлежат на задължителна карантина, а самото влизане в държавата е възможно само срещу отрицателен PCR тест. Само срещу отрицателен  PCR тест можем да влезем и в Гърция. Карантината след пристигане от България е силно препоръчителна и в Нидерландия. Това не изчерпва рестрикциите към държавата ни, по-скоро прави груба рамка.

По повод новите ограничения в Белгия и по повод новините за протестите у нас в немалко европейски издания решихме да проверим какви информация за обстановката в страната достига до чуждестранните граждани. Направихме го не чрез проверка на самите медии, а като се свързахме с жителите на различни държави, които нямат нищо общо с България и не търсят целенасочено информация за нея.

Роберто е италианец и живее във Флоренция. Той е на 25 години и се занимава с епиграфика. В момента пише магистърската си теза, която е посветена на социо-политическите структури на остров Крит от древността до днес. За отразяването на коронавируса и протестите в България в италианските медии той казва:

В началото, защото ситуацията в Италия беше много лоша, новините, свързани с COVID-19 бяха предимно за случващото се тук. В момента, за радост, обстановката е балансирана. Все още имаме случаи, но няма увеличение, нещата са плавни.

След като нещата се балансираха започнахме да говорим и за другите държави – предимно за САЩ, Бразилия, Германия. България напоследък също се появява в новините – знаем, че има увеличение на броя на заразените. Същото важи и за Румъния. За пристигащите от България има задължителна 14-дневна карантина.

В никакъв случай обаче България не е представена като някакво гето, в което не трябва да стъпваме, както световните медии представяха Италия, когато ситуацията с вируса при нас беше много лоша. Отношението е нормално. Аз говоря гръцки и изследвам Гърция – затова следя и няколко гръцки медии. При тях отношението е различно – усеща се лек негативизъм към България, казва се, че имате много заболели.

В Италия чуваме също и за протестите при вас. Една медия дори ги нарича „la Primavera di Sofia” („Пролетта на София”) в смисъла на настъпваща голяма положителна промяна”.

Адриан е испанец и живее в Мадрид. Той е на 22 години, прясно дипломирал се студент по журналистика и писател. Първата си публикувана книга пише на 14 години, а в момента предстои публикуването на втория му роман. Според него, отразяването на България в испанските медии се случва по следния начин:

„В Испания няма много новини за България и как се развива ситуацията с коронавируса при вас. Новините в началото на пандемията бяха съсредоточени почти изцяло в обстановката в Испания. Сега това продължава да е така, а когато става дума за чуждестранни новини, слушаме повече за Великобритания и Германия, тъй като приходите от туризъм в Испания идват предимно от туристите на тези две държави. В медийното пространство има и много новини за САЩ, тъй като там обстановката е напрегната.

Като цяло, според това, което стига до мен като информация, цяла Източна Европа понася COVID-19 добре и се справя с него. Преди няколко дни съобщиха за увеличение на случаите в Полша и Румъния, не съм срещал информация за увеличение на заболелите в България. Не съм чувал и за протестите в България – не мисля, че намират място с основния новинарски поток”.

Синди е на 27 години и живее в Хайделберг. Учи икономика, а в момента работи в център за помощ на наркозависими. За ситуацията с протестите и COVID-19 у нас тя знае:

„От това, което аз чета, в Германия няма новини за ситуацията COVID-19 в България. Новините, свързани с вируса са предимно от Германия и САЩ. Медиите изобилстват от информация за САЩ.

Доколкото зная, от 1 юни пътуването от Германия за България и от България към Германия е разрешено и не е необходимо да се прекарват 14 карантинни дни. Единственото, което е нужно е пътникът да попълни декларация на границата или летището.

Не съм чувала за увеличение на случаите на заразените с вируса в България или за протестите.”

Роберт е американец, на 22 години е и е автор на свободна практика. Свободата на работата му позволява да живее, където пожелае. Живял е няколко месеца в България, сега живее в Северна Македония. Не желае да се прибира в САЩ, защото по думите му там има голяма вероятност да се зарази с коронавирус, да го прострелят, да умре, а след това да му поискат 10 хиляди долара, защото е умрял. За протестната обстановка и броя на заразените с COVID-19 у нас той казва:

„Аз не мога да следя македонските медии, защото не говоря езика, но следя няколко, който се превеждат на английски. В тях няма някакъв особен интерес към България. Срещал съм новини, че има увеличение на заразените, но нищо специално. Нищо извънредно не са ми казвали и местните ми познати и приятели. За протестите не съм чувал”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 EС спи

    53 3 Отговор
    ЕС спи и и дреме за територията. ЕСССР.
  • 2 България не е гето

    37 3 Отговор
    Е все още не е! Но усилена сеем патладжан, и всеки патладжан прави по 10 патладжанчета!
  • 3 Ронин

    21 4 Отговор
    Исйат да съсипят туристическия бранш с фалшиви новини за вирус и на пролет да купуват хотели на безценица нали имат пари откраднати но нямат място да инвестират!
  • 4 Надявай се

    28 4 Отговор
    Много ни интересува нас в ЕС кво става в Ганюландия....Матряла ви е 7 качество...
  • 5 Жизел

    11 2 Отговор
    до 2 има и патладжани мелези. Родени в родината на патладжана от родители с друг произход
  • 6 Жоро

    4 27 Отговор
    И като се оттегли нашия лидер ще има избори за 100 милиона лева и после пак сме първи.Само ГЕРБ и нашия лидер господин Борисов ще оправят тая кочина.

    Коментиран от #10

  • 7 Next

    27 6 Отговор
    Добре де след като на ЕС не му дреме за България на нас защо да ни дреме за ЕС. Но, ние сме белите роби в Европа заедно с румънците и до тук. Не отразяват какво се случва в България , затова и тиквата си седи на власт , никой от Европа не обръща внимание. Не е ли време да се обърнем на изток към братска Русия.
  • 8 Грейс

    24 4 Отговор
    Пълно безразличие към каквото и да се случва в България! Ама според Боко, навсякъде го хвалят за "просперитета на България.
  • 9 za poreden pat

    2 6 Отговор
    vi kazvam 4e patladjanite koito nenavijdate sa va6eto bade6te....neizbejno bade6te.....
  • 10 Странности

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Жоро":

    Създателят на кочината може да напряви по-голяма кочина.
  • 11 е х оооооооооо

    10 3 Отговор
    ЯВНО , целта на Б.М.Б. е да създаде паника в ЕВРОПА с цел да затвори българите в България .................
  • 12 ха ха

    2 4 Отговор
    Те по-добре да си гледат техните протести и как се борят с тях - пердашат ги яко и никой не плаче за демокрацията и правата им!
  • 13 123

    9 1 Отговор
    Високия стандарт на живот в западна Европа и САЩ приключи.
  • 14 Manu666

    6 1 Отговор
    абе не им увряха кухите кратуни на някои че България ще я има и след 1000 години. завиждат за земята и гледат да изкупят на безценица от простите хора имотите им. който е глупав - продава на .лигофрените, но те са без значение. Колко пъти да го казваме - има некачествени хора, които не стават за нищо и нямат значение като бройка.
  • 15 хиспано

    8 0 Отговор
    На чужденците им е през дедовия за България , както и на България и е през бабината за чужденците. Взаимно е. Всеки си гледа интереса. Интереса на българите е България. Точка.
  • 16 Дедо ви

    6 1 Отговор
    Всяка коза за своя крак - пука им на чужденците за страната на кухите тикви! Само се чудя какво общо имаме с ЕС, като винаги сме отстраната на булката! Някой да е питал народа /суверена/ дали иска да е в ЕС или НАТО?
  • 17 Фаро

    2 0 Отговор
    Изкарайте всичката информация за починалото момче във великотърновската болница ужким от корона вирус.Бащата разказа,как са го убили с лекарства оная докторка,която плюеше по Мангъров в основата на далавери с кръв и органи.В каква мизерия са били поставени тези болни...Цялата истина
  • 18 Алфа Вълкът

    0 0 Отговор
    Какво ги интересува западняците че биби има в нощното си шкавче кюлчета злато и пачки евраци .