Last news in Fakti

6 Октомври, 2012 12:13 2 398 13

Майки предлагат компромис за работното време на заведенията в Студентски град

  • майки-
  • студентски град-
  • работно време-
  • заведения
Майки предлагат компромис за работното време на заведенията в Студентски град - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

За да има по-малко сбивания и пиянски изстъпления пред чалготеките и нощните клубове в Студентския град в София, активистите на Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град” препоръчват на депутатите от 41-ото Народно събрание с предстоящото гласуване на второ четене на промените в Закона за висшето образование да ограничат работното време на кръчмите и ресторантите в кампуса до 23:00 часа, а това на чалготеките и нощните клубове – най късно до 1:00 часа през нощта.


Няма нужда да се правим на по-големи католици и от папата – абсурд е да искаме от студентите да се прибират и лягат в общежитията веднага след емисията „По света и у нас” на БНТ, отбелязват от Сдружението на майките. Така предлаганото от нас регламентирано работно време на кръчмите и чалготеките в кампуса е и един разумен компромис, който отчита и интересите на собствениците на питейни заведения и клубове на територията на Студентски град.

Същевременно не бива вече да продължава и досегашната кошмарна практика, при която в многобройните чалготеки в Студентски град се вият ориенталски кючеци и се лее твърд алкохол чак до 5 или даже до 6 часа сутринта, категорични са в Гражданското сдружение. С въпросните предлагани промени не откриваме топлата вода, а просто настояваме ресторантите и дискотеките в Iтудентския град да заработят с работно време като тези във Великобритания - по този начин със сигурност занапред ще има много по-малко побоища и пиянски скандали пред чалготеките в кампуса, категорични са активистите на Сдружението и препоръчват на депутатите още в близките седмици да гласуват мерки за ограничаване работното време на кръчмите и ресторантите в кампуса до 23:00 часа, а това на дискотеките и поп - фолк клубовете – най-късно до 1 часа през нощта.

Статистиката сочи, че най-зверски побоища с фатален край пред дискотеките в Студентски град стават именно в малките часове на нощта, аргументират се от Гражданското сдружение. Майките отново припомнят, че така стана и трагичният инцидент с 24-годишния Борис Киряков, който на 29 юни т.г. към 3:30 часа на излизане от дискотека в Студентски град бе пребит от непознати до паркинга на заведението и по-късно почина в „Пирогов" от тежка черепно-мозъчна травма. Ограничаването на работното време на нощните клубове и кръчми в Студентски град, безспорно, ще нормализира абсурдната ситуация в кампуса, ще го превърне в по-спокойно и сигурно място за обитаване, категорични са в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

От Гражданското сдружение настояват с предстоящото въвеждане на новото работно време за питейните заведения на територията на кампуса задължително да се предвидят и строги санкции за евентуалните нарушители – всеки собственик на чалготека или кръчма в Студентски град, който си позволи лукса да работи до ранни зори в нарушение на въпросната законова разпоредба, да трябва да плаща сериозни глоби, като не е изключено да се стигне и до отнемане на лиценза за търговска дейност на дадения обект.  

Ограничаването на работното време на нощните заведения на територията на кампуса е и една от най-радикалните мерки за справяне с престъпността в Студентски град – след предстоящото гласуване на второ четене на промените в Закона за висшето образование чалготеките и нощните клубове, разположени в непосредствена близост с общежитията, вече няма да са така привлекателно място за наркопласьорите и за лица с престъпни намерения от крими контингента, търсещи място за реализацията им, убедени са в Сдружението на майките.

От Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град” предлагат с бъдещите промени в Закона за вишето образование да бъде преустановена и скандалната практика в университети на територията на кампуса на студентите масово да се раздават т.нар. UID Student карти, брандирани с логото на Националното представителство на студентските съвети (НПСС), които осигуряват на притежателите им възможност да си поръчват твърд алкохол на преференциални цени в най-хитовите чалготеки в Студентското градче.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ozaki

    0 1 Отговор
    Те в един часа отварят,а те искат в един да ги затварят.
  • 2 жж

    1 0 Отговор
    "работно време като тези във Великобритания" първо там затварят 3!Второ и в 23ч ще се сбиеш ,не хващам логиката нещо...
  • 3 IceHeart

    0 1 Отговор
    Ако си там за да учиш, въобще няма да ти пречат кръчмите, но повечето мой набор, отиват там за да живеят, това не е лошо, лошото е че търсят причината в заведенията! Как така заради тях, че променят начина на живот на хората, ако няма там заведения, ще намерят на друго място, и пак ще се освинят, така, че не трябва да се работи по този начин!
  • 4 свсз

    1 0 Отговор
    На мен ми харесва идеята - вместо да се пълнят към 12:30-01:00 заведенията ще се пълнят към 21:30-22:00 и ще финишират в 01:00.

    Така и най-пияните глави ще могат да отидат на упранения в 9 сутринта, а не тогава да си лягат.
  • 5 Майките?

    0 1 Отговор
    Много са нагли тия анонимни сдружения. Въртят, сучат, манипулират. Съмнителна работа. Онзи ден искаха 22 ч. за всяка закусвалня, сега вече се сетили до 01:00. А тогава кой поема компаниите и в какво състояние? Това с часовете не работи. Като се сравнявате с Великобритания, и то не с кампусите, защото тук нямаме кампус и не е редно да боравим с подобно определение, там имат пример за такъв краен час в цял Лондон - 23:00, но са се видели в чудо и след 2 години го отменят. Има си настроения и процеси, които явно на хартия изглеждат лесноприложими, но в действителнос могат да създадат повече грижи.
  • 6 Странник

    0 1 Отговор
    Какви сте вие, че да решавате кой кога да отваря и затваря ?
  • 7 ddinchev

    1 0 Отговор
    Против сте някой да се меси в ежедневието на пълнолетен гражданин, щото не е във ваш интерес. Нека сме реалисти - нали обичаме да се сравняваме със западните държави, в колко от тях в университетските градове или "кампуси" бичи музика до ранни зори? Изобщо не трябва да има дискотеки в близост до общежитията след 22:00. Друг момент е, че трябва да има и контрол във общежитията - дето си правят купони без да се съобразяват, да бъдат предупреждавани и в последствие гонени.
  • 8 Дидо

    1 0 Отговор
    Проблема на студентски град са не пияните студенит! Вече 3 години живея на друго място и пак ходя по заведения там, както и правят много други 'отдавна завършили'. Квартала е мястото за развратен и неприличен социален живот на София. Просто това място трябва да се премести далеч от студентските общежития и да си има по-правдоподобно име:)
  • 9 ddinchev

    1 0 Отговор
    Да отбележа, че 1) съм студент, 2) под "не е във ваш интерес" имам предвид в този на заведенията и на натупаните дето са отишли за купончето, не за ученето.
  • 10 Kum4oVul4o

    1 0 Отговор
    Хей, съгласен съм, че нещо трябва да се направи, но примера който е даден със Великобритания е много много остарял и много грешен. Абсолютен автогол. Първо, нека споменем какво се случваше във Великобритания: В 1 през нощта, цялата талпа от младежи се изливаше на улицата, пияни на кирка и създаващи проблеми. Всички масово ходиха вечер и поглъщаха колкото се може повече алкохол защото видите ли след малко ще ги изгонят. След което излизаха на улиците и започваха да вандалстват.
    Второ "Обединеното кралство" както се нарича вече официално от доста години ( браво на автора на статията) отмени тази наредба ако не ме лъже паметта през 2004/2005 година (отново браво за проверената информация) Закона заведенията в страната да затварят в 1 през нощта беше отменен точно поради тази причина. Резултатът беше моментално нормализиране на ситуацията. На улиците вече не се изливаха разгневени тълпи пияни младежи и нямаше вандалщини и побоища. Сега нека някой пак да даде пример с "Великобритания" но след като си провери източниците дали са надеждни. Проблема би бил решен само и единствено с ограничен достъп до комплекса и финансови мерки с/у заведенията с нощен достъп. Такива са например увеличени данъци, такси и други. Студентите ще са свободни да си ходят по заведенията, а собствениците ще са стимулирани да се изнесат от там, или ако останат да държат по високи цени. При всички случай така ще се намалят предпоставките за инциденти свързани с алкохол и нощен живот, големи тълпи от хора и т.н.
  • 11 гост

    0 0 Отговор
    Тъпа история!Как не проумяхте,че хората искат и да спят и ,че града не е създаден да се пиянства в него,а да се учи и почива пълноценно.Като искат да поркат мамините дечица,да ходят в центъра,аз искам да спя и уча пълноценно,а не сред пиянски крясъци,дива музика и т.н.
  • 12 гост

    0 0 Отговор
    Мен пък ме дразни фалшиви сдружения да ми дават тон в живота.
  • 13 Кирил

    0 0 Отговор
    Така наречените млади активисти в Студентските съвети на вузовете в Студентския град май играят заедно с босовете на чалга кръчмите и дискотеките, това се вижда отдалеч! Мирише даже!