9 Август, 2020 13:00 22 328 106

Борисов е наказание за нашите грехове

  • валентин вацев

Премиерът може да употреби част от трудовите си спестявания за къща в Рубльовка или в Калифорния, но ще трябва да се раздели с поста си. Предстои му жестока среща с действителността, пожелавам му здрави нерви и стабилно кръвно налягане, казва той

Борисов е наказание за нашите грехове - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Интервю на Красина Кръстева с Валентин Вацев:

- Как преценявате националното съвещание на ГЕРБ, г-н Вацев?

- Като човек, наблюдавал много партийни конференции и конгреси, мога да кажа, че това не беше такова събитие. Това беше среща с актива. Естественият въпрос е какво я наложи. Има една сериозна причина, един нов момент. За пръв път от много месеци Бойко Борисов обогати сюжетната палитра на изказването си. Досега имаше два сюжета, които се редуваха, но не подлежаха на развитие. Единият – колко са лоши тези гадове, които ни пречат. Вторият – колко сме хубави ние от ГЕРБ затова, че ощастливихме България и колко е печално, че „тулупите“ не могат да оценят нашето непреходно значение.

В новия сюжет за пръв път се говори за оставката като възможност, в него вече става дума за един свят, в който Бойко Борисов си е подал оставката. Във всички досегашни експозета той говореше за оставката като за нещо немислимо и невъзможно.

- Но защо тогава Борисов не разгърна логичния следващ епизод – на предсрочните избори? Защо не надъха актива, не призова: „Победа!“?

- Защото искаше да им обясни, че някои неща могат да бъдат неизбежни - оставката, но ние все пак сме победители.

Имам чувството, че на някакво друго равнище, зад гърба на актива, Бойко Борисов вече води друг дебат – води разговор за условията на оставката. Затова говори за различни варианти, при които може да има оставка. Вчера за оставката се говореше като за нещо крайно нежелано, но възможно. Във всички досегашни случаи, когато Борисов общуваше с „мисирките“ и „тулупите“ оставката беше просто пример за нещо, което не може да се състои, няма как да се случи.

- Искате да кажете, че в сряда публиката не видя форум на политическа партия, където се събират съмишленици, изказват се и нещо дискутират, а древногръцка драма, където на сцената се разгръща действието, а отстрани хорът коментира?

- Активистите на ГЕРБ бяха публиката, която трябваше да преживее катарзис. Да преминат от ситуацията „Оставка ли? Никога!“ до ситуацията „Оставка ли? Може би, колкото и неприятно и трудно да е това“. Вчера Борисов говореше за оставката веднъж, втори, трети път, като всеки път съпровожда това говорене с условие – ние ще видим, ние ще се разберем, ние няма да си предадем позициите, ние сме тези, които бяхме и преди това.
Да, права сте да говорите за естетиката на древногръцката драматургия. Там имаше хор, но хорът се припознаваше в изложението на Борисов, хорът винаги е съдбата. Изказването на Борисов беше в мир със съдбата – ние сме най-добри, „гадовете“ са най-лошите, но ние, ако трябва (предполага се, че ще потрябва), сме способни да подадем оставка, без да се продъни светът и без слънцето да залезе завинаги.

- Разбраха ли го поканените? Какво изразяваха лицата им?

- В естетиката на модерното шоу има една фигура - на подгряващите. На тях не се обяснява какъв е главният сюжет. От тях се очаква да развият ентусиазма и да надъхат публиката. Говорителите бяха подбрани добре, говореха повече или по-малко убедително. Но на техния фон – на безбрежен оптимизъм, на усещането, че на нас никога нищо не може да се случи, защото сме победители по рождение, изказването на Борисов внесе дисонанс.

- Кои са тези, с които той води преговори зад гърба на публиката, пред която се яви?

- Първата група е неговото непосредствено обкръжение, да кажем – Томислав Дончев, който и този път изглежда удивително добре информиран. Втората група, това са неговите коалиционни партньори, за които се предполага, че вече са информирани. Третата група, без непременно да тегля към геополитиката, са фактори, на които Борисов или не може да откаже или такъв отказ е пряко сили.

Ако, например, Борисов издържи до края на годината и успее да положи и последното парче тръба по „Балкански поток“, той ще има подкрепата на „Газпром“.

Ако се откаже днес от строителството на тази тръба, той би могъл да получи разбиращото отношение на американското посолство.

Подозирам, че Борисов води преговори на геополитическите и геостратегическите дадености.

Но докато води зад сцената тези високи преговори, на сцената говори с партия ГЕРБ и с обществото. И вчера например изля гнева си върху „дерибеите“. Защо не се справи с тях, нали щеше да им светва със синя лампичка, ако не им светнеше червената лампичка?

Борисов вярва, че познава партията си, защото той е неин създател. Но той отказва да види една проста истина – че партията ГЕРБ вече не е партия, а е нещо, което е изначално, издълбоко и много силно сраснато с държавните структури. Днес партия ГЕРБ не съществува. И когато едно такова образование се отделя от държавата ( а аз съм наблюдавал как това се прави в едни други години), това означава измъкване от държавната прегръдка с множество вътрешни счупвания, кръвоизливи и наранявания. При условие, че Борисов ще трябва волно или неволно да подаде оставка под някаква форма, той ще трябва да помисли за бъдещето на тези хора. А Борисов отказва да разбере, че ГЕРБ отдавна не е партия. ГЕРБ е държавните служители плюс роднините им, плюс балдъзите, плюс челядта, плюс юристконсултите, плюс охраната, плюс шофьорите – това са хранените хора. При това положение да говори за дерибеи, означава много силно да се разделя с действителността. Няма партия, има държавна структура, която може да е в състояние да побеждава и по-нататък с ресурсите на т.нар. държавен административен ресурс.

- И доколко този ресурс ще остане верен на ГЕРБ, когато партията не е на власт?

- Борисов умее да се хипнотизира и част от неговата генерална автохипноза я видяхме вчера. Той говори от позицията на човек, който е засаден в някакъв по-добър свят, в някаква паралелна реалност. И той вярва в силите на това, което продължава да припознава като партия. Но печалната действителност е, че когато едно нещо не е партия и когато му предстои да се раздели с държавните си функции, това нещо просто предава. Проблемът не е в „дерибеите“ и не е в „гадовете“. Проблемът е в лоялността на довчерашната хранена държавна машина. Държавният чиновник е безкрайно лоялен към държавата, която е лоялна към него. Когато държавата го напуска или когато той напуска държавата, той спасява себе си, семейството си и челядта си. Така че Борисов много силно надценява възможностите на административния ресурс. Хора, които спешно подаваха документи за членство в ГЕРБ най-често го правеха с уговорка за заемане на държавна позиция или пост. В такива случаи документите за членство в ГЕРБ бяха просто съпътстващи формалности. Когато се разваля договорът между човека и държавната позиция, възможностите да се членува в тази партия вече са невъзможни и неуместни.

- Какво ще бъде бъдещето на ГЕРБ?

- Ако загуби властта, ГЕРБ ще трябва да положи свръхчовешки усилия да запази своята партийна форма. Теоретически това е възможно, но само с чудотворни способности на своето ръководство, каквито аз в момента не виждам. По-нататък ГЕРБ ще може да участва във властта, но не от досегашните си позиции. Във всички случаи ГЕРБ е осъдена да преживее изключително тежък вътрешен сблъсък. И тук вече има различни варианти. Единият е оставка в края на септември.

- Вариант, за който говори вицепремиерът Томислав Дончев.

- Това би значило употреба на ресурсите на парламента за окончателно фиксиране на интересите на ГЕРБ във властта. В такива случаи се мисли за въвеждане на елемента на необратимост на ситуация. По аналогия си спомням, че когато в СДС най-умните хора бяха разбрали, че ще загубят тази власт, която имаха, те приеха закони за невъзможност да се пипат държавните чиновници. Това са т.нар. елементи на неизвлекаемост.

- Да, в края на управлението на Иван Костов и СДС бе приет законът за държавния служител. Смисълът му бе да се гарантира несменяемост на администрацията при смените на различни правителства.

- Това имам предвид. Парламентът, който трябва да поработи още малко според г-н Дончев, трябва да успее да фиксира всички форми на всички интереси на ГЕРБ, такъв, какъвто днес е ГЕРБ – обединение от хора, които живеят от европейски траншове. Това е машина за разпределяне на европейски пари. Ще се направи опит да продължи да се живее от този източник номер едно – еврофондовете и от източник номер две – държавните поръчки. Трябва освен това да се приемат специални парламентарни мерки да не може всички досегашни неблаговидни действия в сферата на управлението на държавните пари да бъдат обсъждани или, не дай си Боже, наказвани.

- Каква съдба би имал Борисов, който до вчера анализатори наричаха феномен – като тази на Живков, като тази на Костов, като тази на царя?

- Не бих го сравнявал нито с Живков, нито с Костов, нито със Сакскобургготски. Борисов е наистина феномен, но е феномен, който няма аналози в досегашната практика. Борисов, такъв, какъвто го виждаме днес, е наказание за нашите общи грехове. Аз помня година по година как се създаваше ГЕРБ и какви сили се грижеха това да се появи. Не мога да прогнозирам никакви житейски развития, не ми е във фокуса. А иначе с усмивка бих могъл да кажа, че ако Борисов успее да се разбере с руските си партньори, още не е късно да си купи вила в квартала на руските милиардери на Рубльовка край Москва. Или при друг поврат би могъл да употреби част от трудовите си спестявания и да си осигури къща в слънчева Калифорния. Нищо фатална няма да му се случи. Той просто ще трябва да се раздели с поста си – за негово добро и за доброто на всички останали.

- Но Борисов в Калифорния или в Москва – това е изгнание, означава, че той няма политическо бъдеще в България.

- Аз не го възприемам като изгнание, а като най-после акостиране на желания бряг, където няма печали и тревоги, а има вечно упокоение. Така че политическата заупокойна може да звучи и оптимистично.

- Няма печали и тревоги в царството небесно, а ние говорим за царството земно.

- Според мен Рубльовка в Москва и Санта Моника в Калифорния също са част от царството небесно, където не достигат тревогите от презряната действителност, в която ние тъпчем калта.

- Като казвате, че Борисов е наказание за нашите общи грехове, кои грехове имате предвид? Това, което обикновено западните анализатори, пишейки за България, наричат недостатъчна зрялост на демократичното общество и неукрепнали демократични ценности? Склонността ни да се водим по популисти?

- Става дума за нещо по-просто и по-жестоко. Става дума за българското национално лековерие. Става дума за онова затъмнение на съзнанието, което ни връхлетя през втората половина на 89-та година и сега не желае да ни пусне, за да се върнем към обичайното си иронично трезвомислие. Ние твърде дълго отказваме да забележим разликата между това, което ни се иска и това, което е. Българите участваха в изграждането на най-отвратителни политически структури, функции и мероприятия. Всичко това ни се случи поради загуба на критичност. Ние твърде дълго живяхме в сънищата си, а предстои да се събудим. Затова не съм съгласен Борисов да бъде черният дявол на нашата действителност, не съм съгласен Борисов да бъде виновен за всичко.
Аз помня как българското общество приемаше всички абсолютно мерзки, отвратителни и престъпни решения на всички досегашни власти.

В България нищо не е станало с кърваво насилие, в България всичко стана с мир и любов, на българските черноморски пристанища не са акостирали самолетоносачи или крайцери, в София не е имало нападение на чужда армия. Никой не е идвал на Орлов мост, за да се налага да го посрещаме с цветя, макар че ние бяхме подготвили и цветята.

Обществото трябва да прати цената за своето безсмислено лековерие и безгрижно отсъствие на чувство за отговорност. Българите най-после трябва да уредят своите отношения с властта и със себе си.

Поредната розова приказва приключва и сега най-после действителността има шанс да влезе в правата си.

- Мислите ли? В лицето на Бойко Борисов българският народ не си ли намери бащица, нещо като повторение на Тодор Живков.

- Аз бих опазил паметта на Тодор Живков. Тодор Живков бе отговорен човек. Той беше пълен с глупости и неверни постановки, но знаеше, че отговаря за всичко с главата си. Той не спря да повтаря това и в годините, когато вече не бе на власт.

Докато Борисов е виртуозен в отказа да приеме своята лична отговорност. На Борисов са му необходими „гадовете“, за да развалят прекрасната действителност, която той е призван да изгражда.

Борисов нито веднъж не е поел отговорността истински. Но за другото сте права – ГЕРБ това е задгробният живот на БКП. Но не бива да бъркаме ГЕРБ с БКП. ГЕРБ е задгробният живот на БКП – нещо, което за малко да се случи, но се е оказало, че не може да се случи в действителността, а само в царството небесно, в което българите си въобразяваха, че имат участие. В резултат на всичко, днес България се управлява от около 1500 – 2000 много богати, много властни хора, които не са непременно отговорни по държавно-административен ред за това, което правят. България е една китна олигархия, едно китно олигархично царство.

- Какво ще дойде на мястото на Бойко Борисов? Как обществото ще излезе от това олигархично царство, с което очевидно от протестите не е съгласно?

- Проблемът е, че обществото не желае да се събужда. Продължава да вярва, че като пръждосат Борисов някъде на другия края на света, веднага ще потекат реките от мляко и мед, веднага всичко ще се оправи и животът ще бъде по-хубав от песен. Това е вярата, че подмяната на един човек, а не на системата, урежда нещата. Това не е форма на събуждане, това е форма на нежелание да се събудят.

България има нужда от оправяне на системата, но как се оправя олигархична система – това е много голям въпрос. От теорията знам, че от олигархията могат да следват две неща – едното е диктатура, но аз не виждам кандидат диктатори.

Другата възможност е демокрация, но за да има демокрация е необходимо да има поне една автентична лява партия и поне една автентична дясна партия. Не виждам такива. Може би догодина ще се формират автентични леви и автентични десни партии. Без всичко това няма път напред.

Има връщане на Борисов с друго име и с друг облик. Защото на самия Борисов му предстои жестока среща с действителността и затова му пожелавам здрави нерви и стабилно кръвно налягане.

- А президентът Радев? Каква е неговата роля?

- Очакването да видим в президента Радев добрия бащица е проява на същата тази политическа безотговорност, за която говоря. Единственият, от който българинът може да поиска нещо – е от самия себе си.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 177 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Johansson

    42 128 Отговор
    Бращолевене само.

    Коментиран от #49, #76, #94

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ТОЗИ

    42 120 Отговор
    Пък кой е? Всички умници се изредиха да се изказват

    Коментиран от #62, #77, #79

  • 4 Uhahaha

    95 54 Отговор
    Дами и господа Нинова, Манолова, Иванов, Бабикян, Минеков, Хаджигенов, БОЙЦИ, защо когато бяхте млади, смели, честни и достойни не блокирайте централите на СИК, ВИС И МУЛТИГРУП с пейки, кофи за боклук и дивани? Така Б.Б. нямаше да стане премиер, а вие щяхте да сте апостоли. В този ред на мисли даже можеше да спасите живота на някои покойни бизнесмени като ги осъдите на каторжен труд в името на народа. Ееее изпуснали сте шанса. Сега сте прекалено нефелни.

    Коментиран от #18, #102

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тошко

    49 152 Отговор
    Наказвай ни Боже все с такива хора като Борисов! И отмъсти на безбожника Фигуранта, който тласка България към братоубийствена война!
  • 7 Мечо

    18 30 Отговор
    Еми, като сте грешни, така е!
  • 8 йокин

    25 4 Отговор
    Къде,сте коментиращииииииииииииииииииииииииииииии,ни осанна,ни разпни го?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РЕАЛИСТ

    81 17 Отговор
    Добре написано, като генезиса на ГЕРБ и кадровата им политика, на ме загубиха с дилемата между Рубльовка и Калифорния. Иска нещо да ни внуши човекът, но не се получава. Бойко е прехвърлил цялата си рода в Америка и това в гаранция , на кой разчита за защита. Всички управници търсят гаранция, че няма да бъдат преследвани , те и семействата им м след абдикация. Типично е било за Рим, а и в по ново време Елцин е дал при това условие властта на Путин. Бойко не е от хората, които мислят за роднини, той е абсолютен егоист и единствено мисли за оцеляване на собствената си кожа и сметките си в чужбина.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факти

    37 80 Отговор
    и тоя ли дърт комунист реанимирахте Отдавна писах, че Ви остава само Т Живков да извадите от гроба и да го размахате на протестите

    Коментиран от #28, #35

  • 14 ПЕНКО

    29 59 Отговор
    ЗАЩО ПОЛУУМРЕЛЯЦИ ПИШУРКО -ПЛЯМПАРКИ ПОЛУЧАВАТ ТРИБУНА -СЛЕД КАТО НИЩО НЕ СА СЪГРАДИЛИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ---ПОЛЗА ОТ ТЯХ НИКАКВА !?!?!?!? ТОЗИ ДОРИ НЕ Е БИЛ ВОЙНИК !
  • 15 Тиквата Борисов

    53 19 Отговор
    Ще избяга в чужбина!

    Коментиран от #39

  • 16 кърти и вози комунисти

    27 70 Отговор
    Да живее ГЕРБ!!!
  • 17 колю

    38 29 Отговор
    като ви пречи съборете го на избори.

    Коментиран от #22, #98

  • 18 00000014

    59 21 Отговор

    До коментар #4 от "Uhahaha":

    Никой не знае, когато слезеш от колата край пътя какво ще настъпиш. А Бойко излезе точно такова .... миризливо!

    Коментиран от #24

  • 19 ПЕНКО

    6 35 Отговор
    ТОЗИ -ДЪЛБОКО ВЯРВАЩ В ЕВРЕЙСКАТА ИЗ ГЪ ЗИЦА -ГОСПОД ,НЕ ЗНАЕ ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ КРЪСТИ С ЛЯВАТА РЪКА , АКО ДЯСНАТА МУ Е ДЕФЕКТИРАЛА !!! ТОЙ НЕ ЗНАЕ -КОЙ Е ПО СКЪП НА "ГОСПОД" -АДАМ ИЛИ ХРИСТОС / ЕДИНИЯ С РЪЦЕ И АКЪЛ ...А ДРУГИЯ С ЕДНАТА СИ РАБОТА -СВЕТЕЩИЯТ ДУХ / ,НО И НА ДВАМАТА ...ИМ Е- " Е...Л М....А"!!!!!

    Коментиран от #81

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Баи

    63 18 Отговор
    По добро описание на бьлгарската деиствителност не бях , чел до сега
  • 22 00000014

    55 15 Отговор

    До коментар #17 от "колю":

    Колко % са гласували за него? 10-15%! Защо има такъв голям % негласували? Ами защото знаят, че от ЕС си пазят слугата! Ама вече им писна на хората. А ти си помисли, ти как ще живееш без ГРАБ!

    Коментиран от #29

  • 23 Ехо

    43 13 Отговор
    Истина е! Само мажоритарни електронни избори в едно мандатни райони и разделение на властите ще ни спасят! И още: Крайна мандатност във властта, забрана партии и държава да финансират медии, както и забрана партийни лидери да ръководят държавни власти! Може да се постигне само с протести! Партиите не го искат!
  • 24 Uhahaha

    13 8 Отговор

    До коментар #18 от "00000014":

    Аааа значи тогава не е бил миризливо? По-скоро не е бил миризливо за тях днешните апостоли, защото са си смърдяло заедно.

    Коментиран от #34

  • 25 Ясно е

    41 14 Отговор
    Къде ще се спасявя Боку отдавна е ясно - в Хамериката. Половината му рода вече са там. Чудя се само защо Шмеркел не го приюти под полата си.
  • 26 Един по добър свят

    44 15 Отговор
    Един свят без недоразумението Бойко , колко добре звучи...
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 демократ

    33 16 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    има още един важен комунист братле и това е онуй нещо Борисоф , или по-точно мутрокомунист. И определено ще го веем на протестите , има хубави плакати , бесило с чучело итн. Ела при нас щом си демократ , заповядай и никога повече уродливия римейк на БКП - Герп.
  • 29 Гошо от Абисиния

    12 20 Отговор

    До коментар #22 от "00000014":

    Ясно е кой не искате. Кажи кой искате?

    Коментиран от #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Виктор

    35 14 Отговор
    ГЛАВНИЯ ТУЛУП В УПРАВЛЕНИЕТО НА НАШАТА ДЪРЖАВА ОСТАВА, ОСТАВА, ОСТАВА, ОСТАВА.
    ТОВА СА ВИКАЛИ МНИМИТЕ АКТИВИСТИ ПРИ СБИРКАТА ИМ. ИНАЧЕ ГЛАВОРЕЗИТЕ НА МИСИРКО-ТУЛУПА, КОЙТО ПРАВИ ВСИЧКО САМ И КОЙТО СИ МИСЛИ ЧЕ НАШАТА БЪЛГАРИЯ Е НЕГОВА СОБСТВЕНОСТ СЕ ВИХРЯТ С ПЪЛНА СИЛА И С ПРИСЪЩАТА ИМ НАГЛОСТ И ПРОСТАЩИНА. НО!...!!!!... СКОРО ЩЕ ИМА РАЗВРЪЗКА...
  • 32 Матей

    23 12 Отговор
    Не е вярно ,че промените тук са ставали мирно и тихо,имало е и въстания,и преврати,и чужди армии,пагубни предателства,кървави чистки и терор.Според както се налага,според условията,винаги е различно,но когато работата е толкова дълбоко забатачена,няма как да се поеме по нов курс без да се смени командата на кораба, а това значи бунт.
  • 33 00000014

    30 7 Отговор

    До коментар #29 от "Гошо от Абисиния":

    Надявам се да се появи някой честен.

    Коментиран от #36

  • 34 00000014

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Uhahaha":

    За някои "да", а други пък въобще не са били на пътя и тях да не ги корим.

    Коментиран от #40

  • 35 Чукча писател ...

    43 3 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    "Събитията около 10 ноември не бяха резултат от всенароден подем и никой не бива да се заблуждава в обратното. Това, което стана, беше разрушаване на ръководството на БКП отвътре от съветските тайни служби и от нашите руски агенти на влияние." Валентин Вацев
  • 36 Гошо от Абисиния

    18 5 Отговор

    До коментар #33 от "00000014":

    От къде да се появи бе брат, от друго измерение ли?
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 И ТАМ

    18 6 Отговор

    До коментар #15 от "Тиквата Борисов":

    ШЕ ГО НАМЕРИМ!!! И ТАМ ШЕ МУ СВЕТИМ МАСЛОТО!!!
  • 40 Uhahaha

    28 7 Отговор

    До коментар #34 от "00000014":

    Как така? Нали имат биографии? Нали ще сменяме морала? Лицата на протеста са добре познат. Излизат пред нас с биографиите си. Ако вие имате болница и при вас кандидатства лекар, няма ли да искате биография и препоръки, мотивационно писмо? В този ред на мисли като махнем ГЕРБ, аз съм за, кой ще назначим за главен лекар в нашата болница? Ще му четем ли биографията, или пак този, който плаща най-добре на 150 професионални революционери?

    Коментиран от #48

  • 41 Ники

    22 51 Отговор
    Колко и мъчно да ви е Бойко пак ще бъде примиер и след изборите защото партиите на Радев и Х. Иванов окрадоха спестяванията на хората пенсионния фонд продадоха заводите създадоха олигарсите и сега Гешев ги подгони и протести е хората не са глупави
  • 42 Божко

    20 10 Отговор
    Без боко няма герб затова се натиска да стои
  • 43 Анонимен

    28 7 Отговор
    Има решение по въпроса как....Л у с т р а ц и я !
  • 44 санчо

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "Мечо":

    е,станал си поне грамотен пр..так!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 пройчо псува интелектуалци

    16 4 Отговор
    Не го пазете от негативни мнения бай ви Вацев. Добър,отличен анализ е направил,само не е посочил кои са тия "автентично ляво и дясно" .Що не го питахте наживо?....а да изтриеш мнение,което се давива в стрък трева си е един клик,нъл тъй?
  • 47 Мммммммм

    26 5 Отговор

    До коментар #5 от "Охоооо":

    Кучетата си лаят _кервана си върви! - ЧСИ НИ НАТИСКАТ МНОГО ЗДРАВО РАБОТИМ САМО ЗА ХЛЯБ ВСИЧКО Е МНОГО АМА МНОГО СКЪПО - ИЗОБЩО НЯКОЙ МИСЛИ ЛИ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ
  • 48 1515

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Uhahaha":

    Много правилен отговор.
  • 49 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 2 Отговор

    До коментар #1 от "Johansson":

    Бeз думи: „Българско лято“ е в ход. Това заявява във видеоматериал, качен в страницата му във Facebook бизнесменът Васил Божков, който е издирван от българските власти по 18 обвинения........
  • 50 Пфу

    12 24 Отговор
    Мазен комунист с мазен анализ... Гнус!
  • 51 Тупат топката

    27 8 Отговор
    До септември, докато младоците заминат,и пак започнат с номерата та до март.
    .Докато организират "честни"избори.И така до края на света...и на България
  • 52 Активистите на ГЕРБ

    38 12 Отговор
    партията ГЕРБ вече не е партия, а е нещо, което е изначално, издълбоко и много силно сраснато с държавните структури. ГEРБ e държaвнитe cлужитeли плюc рoднинитe им, плюc бaлдъзитe, плюc чeлядтa, плюc юриcткoнcултитe, плюc oхрaнaтa, плюc шoфьoритe – тoвa ca хрaнeнитe хoрa
  • 53 Перник

    18 41 Отговор
    Всеки неизвестен и не реализирал се в живота тръгнал да коментира Борисов... Борисов е доказал се с времето личност и отговорност, направил толкова много за България...

    Коментиран от #105

  • 54 МАФИЯ

    31 10 Отговор
    ГЕРБ – обединение от хора, които живеят от европейски траншове
  • 55 Ernesto Guevara

    16 7 Отговор
    Много добре казано
  • 56 он наш друг

    22 7 Отговор
    ГЕРБ това е задгробният живот на БКП
  • 57 Истината

    24 3 Отговор
    България е една китна олигархия, която се управлява от около 1500 – 2000 много богати, много властни хор
  • 58 Анонимен

    12 3 Отговор
    За 30 години те, сещайте се кои, децата им са на 13 години едното и другото в количката. Майката непрекъсното мени или така й изнася, егн т. е. годините,а българите християни от омраза, злоба обиждани. 30 години бкп бсп сдс ндсв дпс дост абв герб, само техните хора и днес са за : на държавна хранилка, мохамедани за бойко, за дпс са мюсюлмани, роми,.. Плаче турчина за доган, плаче мохамеданина за бойко, а осуват мохамедани нинова. Пълна циркулация. Излагат се. И горе и долу. От долу в града от години, как на село да сади пиперо, картофи, разбираемо е. Много учени, а деца няма, има, но най-големите са рядко на 13 и пивечето от малцинства са родени по бойковото време. Една диктатура отмина и я смениха с друга диктатура. Важно е казва баба цуцолана, да няма семейство без къщи. Как къщи се купуват на заплати по тж, а и във войни е била бг, всичко са оставяли край.. Спечелиха малцинствата 30 години, хората на сорос.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Пипи Чорапчето

    12 3 Отговор
    Абе, с една дума време да цитираме собствените им класици - на ГЕРБ, имам предвид;)
    Ето, тетка Цецка е казала: "Затворниците му се радват като на расов елен".;)
    Верно - отнася се за депутата Митхат Табаков, който пък вече е въдворен у затвора! Ама класиците затова са класици - казаното от тях е непреходно!;))
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Куку

    10 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТОЗИ":

    Въпроса издава нивото на интелекта - нула,кръгла.
  • 63 4365

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Това пък какво е, изперкване? Няма всички да изперкваме заедно с вас, да е ясно!
  • 64 Асен Колев

    10 21 Отговор
    Комунягата Вацев , той бил наказан за греховете си . Ти нали си атеист - болшевик бе другарю . Вас само Ленин и Сталин може да ви накаже.
  • 65 Васил

    15 2 Отговор
    Това е съдбата на диктаторите или биват сваляни или ги разстрелват публично
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 КОЧА

    2 1 Отговор
    СТОЙ СИ У ДОМА ...................
  • 68 Иванов

    7 22 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Румен Решетников да подава оставка, за да се нормализира обстановката в страната. Целият народ му я иска и го сочи като подстрекател на преврата.

    Коментиран от #84

  • 69 инчхай

    15 2 Отговор
    ШАЙКАТА,ХУНТАТА и МАФИЯТА вън затвор
  • 70 Ванко

    22 5 Отговор
    Спомням си когато Герб спечелиха власта един приятел беше в структурите им и понеже се чудеха кой какви постове да заеме в нашето малко градче са се чували приказки от един известен дъртак-Мен само за шеф на данъчното ме пишете нищо друго, аз тая власт знаеш ли колко време съм я чакал... те това са ГЕРБ поредните селяндури които искат да намажат нещо и те и близките им

    Коментиран от #75

  • 71 Един Там

    27 5 Отговор
    Както винаги Валентин Вацев е изключително точен в анализа си. Нещата ги описва толкова реално и цветно, че наистина трябва да си много зле с главата, за да не разбереш какво ти говори. Има доста видеа в тубата и всеки може да си пусне нещо негово и да слуша. Може много неща да научи. Много четящ, знаещ и разбиращ нещата с изключителен аналитичен ум е Вацев. Жалко, че ерудити, като него не ги канят в телевизиите, а там гледаме и слушаме предимно тинята на обществото. Прогнозите на Вацев в повечето случай са много точни. Един истински национален и геополитически анализатор!
  • 72 Полудяли

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Охоооо":

    Ти какво ,като си мутра чингиз от милиционерски род за велик ли се мислиш, комуняга гербаджииска.Свърши ваща!
  • 73 сдфсдф

    2 6 Отговор
    Имам сериозни резерви към познанията му за съвременната геополитика. Но се изразява разкошно и успя да обобщи всичките ни проблеми с 2 думи. А именно - прочетете още веднъж последното изречение! Брилянтно, благодаря на Вацев!

    Коментиран от #80

  • 74 Тиквата е обречена...на ОМРАЗА и Клетви.

    4 7 Отговор
    Баньканската кратуна може да се адаптира само в Рубльовка!Само там може да разменя по някой лаф на рускошопски диалект...Но там не може да командва и бързо ще си намери мястото за вечен покой...
  • 75 sdf

    11 0 Отговор

    До коментар #70 от "Ванко":

    От времето на Алековия Ганьо до сега не сме мръднали и крачка напред. Така е било и през фашистко, и през комунистическо, така е и сега, така и ще си я караме... Пък после се чудим - ама що сме на т`ва дередже...?
  • 76 12udar

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Johansson":

    Idiot !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 77 12udar

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТОЗИ":

    "Този" е около милион пъти по-умен от тебе !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 78 Драги редактори

    5 0 Отговор
    оправете си правописа - може би не знаете, но ОБРАЗОВАНИЕ - ИДВА ОТ "ОБРАЗОВАМ" - И ОБРАЗУВАНИЕ" -ИДВА ОТ "ОБРАЗУВАМ" - са две различни думи;пише се ЮРИСКОНСУЛТ - БЕЗ Т...
  • 79 Много си назад

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "ТОЗИ":

    след като даже и не си чувал кой е Валентин Вацев... Поинтересувай се, няма да загубиш.
  • 80 Съгласен съм

    6 2 Отговор

    До коментар #73 от "сдфсдф":

    " съвременна политика" е доста аморфно понятие и всеки може да има мнение за нея, но с Вацев може да се спори и да се води диалог, дори и когато спорещите са на диаметрални позиции. Той е един от опроверженията на тезата -въпрос "откъде ще намериш други"...
  • 81 Мария

    8 0 Отговор

    До коментар #19 от "ПЕНКО":

    Момче ти в ред ли си ?
  • 82 Гестапото

    3 7 Отговор
    Греховете ще плащате когато фигоранта мунчо го направите цар
  • 83 Гестапото

    2 7 Отговор
    Те фатмака и фатмачката ша ва оправят еля тя ако не я обгрижвате като Узунов сутрин рано
  • 84 Пешо

    3 7 Отговор

    До коментар #68 от "Иванов":

    Този не беше ли някакъв фигурант без значение за развитието на страната? И с него и без него нещо ще се промени ли или само така, да е интересно.
  • 85 видинлиика

    6 1 Отговор
    И за кои по точно грехове? Българинът иска да има много пари , ама ако може така "с едно щракване на пръсти да ги получи" , с две думи си живее в един измислен от него свят....Но"животът е суров и курав", да слезем на земята, ако искаме да продължим напред.
  • 86 Голем смях

    4 3 Отговор
    Станишев и Вигенин са наказание на гейовете.
  • 87 аристотел

    6 4 Отговор
    Дрън. дрън - Ярина !
  • 88 Не е много точен

    3 9 Отговор
    Това,че няма кандидат диктатори примерно след Борисов ,е абсолютно невярно.Един служебен кабинет на Фигуранта под егидата на Божков и други засегнати олигарси от прокуратурата и то с огромен ресурс ,прали пари и разполагащи с безотчетни,са тези които искат да си върнат държавата по старому, а да ги подценяваме е безотговорно.Какви млади има на пуча,кой изобщо ще им даде думата, и никой не им дава,не ги кара да разсъждават,а само да вършат гадости .Кукловодите ги ползват за талаш,тълпа,не за хора с идеи.Просто за викачи на " оставка".И да мислим ,че няма сценарий отдавна подготвен чрез лицето изпълнителя резидент.И че няма да удължи служебния кабинет под различен предтекст до президентските избори.Този протест не е за промяна,а за анархия,подобно нс 90-те.Те не искат борба с корупцията,а консумирането й,видно кои са отпред и отзад.А Томислав Дончев работи отвътре.
  • 89 Оставка тикво

    1 4 Отговор
    Този така наречен анализатор е вуйчо на Младен Райков посланик в uk и гербажия , през 2013 година го гледах в едно предаване където обясняваше колко добър бил боко и нямало друг подходящ за премиер. Този е кърлеж цоцал системата цял живот , анализите му са плямпане с гримаси.
  • 90 НАХАЛНИ КАКТО ВИНАГИ

    3 2 Отговор
    АКО ВИЕ ИМАТЕ ГРЕХОВЕ, АЗ НЯМАМ!
  • 91 Анонимен

    3 0 Отговор
    Много партии слаба държава.
    Всеки иска да е на власт,а самата идея да има партии води до разделение.
    Жалко,че на сградата на НС пише съединението прави силата.
    Кой каквото живее и получава в живота си сам си го е извикал
    Калпав народ,калпава държава.
    Българина харесва да има далавера,да яде и пие и интригата.
    Политиците са ясно отражение на съзнанието на народа.
    Промяната осезаемо започва да става неизбежна за всеки един от нас.
    Отвън никой няма да дойде и да ви спаси.
  • 92 леле КАКО

    3 2 Отговор
    Кое от двете твърдения е ВЯРНОТО - Бойко е БОГ или Бог е БОЙКО ?
  • 93 Константинов, Желязков, НЕГЕНЦОВА....

    4 2 Отговор
    Ще трябва да стоят далече от изборни книжа, пресмятания, печатене и превозване на бюлетини, ако НЕЕ машинно гласуването!!! Доказано вредни за Демокрацията в България!!! Демокрация не на думи и на лозунги....като Сегашната!!!
  • 94 30 г стигат

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Johansson":

    Бръщолевене е за тия които не виждат по далеко от носа си !Кардинална промяна трябва иначе вместо Борисов ще дойде друг който по нищо няма да се различава . Ако и за 30 години след смени на Виденов, Костов , Сакса , Станишев и Бойко не ви стана ясно че само се сменят имена и нищо не се променя - както се казва в една песен жалко за проживените ви години нищо не сте научили .
  • 95 Коментатор

    5 3 Отговор
    Основното послание в статията на Вацев е че положението на България сега е заради късогледството, глупостта и безкритичността на българите, които допуснахме маскирането на старите комунисти в демократи. Всичко останало е следствие. И Виденов, Костов, Доган, Царя и Борисов, независимо от скритите влияния, са изражение на общия народен характер, конформизъм и слепотата на болшинството българи. От лековерието да се оставят комунистите да мимикрират се създадоха и са пряк продукт мафията, червените бизнесмени, изродените политически партии, държавно устройство, нарочно замислено с пороци, овладяната съдебна система, овладяване на медиите, неконкурентна икономическа среда и в крайна сметка бедност за болшинството...Българинът се оказа достатъчно непрозорлив, свързан с битовото си удобство на 90-те, скритата благодарност за апартаментчето, вилата и дребните привилегии на соца. И в индивидуалистичната си себичност не прозря общата прокоба на БКП, която пося отровните пипала на бъдещата мафия чрез другарите-комунисти, ловко преобразили се в демократи в името на това истинските демократи и честни хора да не бъдат допуснати до управлението на страната. А подобни грешки винаги се плащат скъпо...
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 СЛЕД БОЙКО ПОТОП

    2 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: . Може би догодина ще се формират автентични леви и автентични десни партии , ТОГАВА В ЕДНАТА ЩЕ ВЛЕЗЕ БИКОВ А В ДРУГАТА МАНОЛОВА ....... И ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОБЕЗСМИСЛИ ---- ЗАТОВА ТАКИВА КАТО БИКОВ И МАНОЛОВА КРАДЦИ И МОШЕННИЦИ ТРЯБВА ДА СА НА ДЪРВЕТАТА !

    Коментиран от #99

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Коментатор

    1 1 Отговор

    До коментар #97 от "СЛЕД БОЙКО ПОТОП":

    Всъщност в статията, едва ли неумишлено, се подминава Демократична България като дясна партия. Не мога да съдя колко автентична е тази партия, но лично аз смятам Христо Иванов за достоен човек. За 'лявата' партия БСП, с членове милионери изобщо не искам да коментирам. Мая Манолова е издънка на тази партия и евентуално нова лява формация под нейно ръкжводство ще е 'облякъл се Илия пак в тия'...
  • 100 Ганьос БарСелелиньос

    2 4 Отговор
    Батальона се строява (в Тех парк) старото (Тулупио) се уволнява, зайците (мисирките и калинките) реват. Ех, кога ли ще дойде деня, на аероплана да се кача и на тайно място да отлетя! Сбогом, Гергино- ОСТАВКАТА е неизбежна.
  • 101 Byg

    4 1 Отговор
    Да де ама ти защо ни наказваш с олигофренията си , с какво сме предизвикали господ че да стовари толкова глупости накуп върху нас. отивай си прибери се в дупката си и се покай за греховете които неизменно си натрупал след толкова лъжи и глупости изговорени от теб. Дано намериш покой след толкова изпразнено от смисъл говорене. Амин
  • 102 щрез еволюция към революция

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Uhahaha":

    Ония тогава биеха,сега им плашат.Еволюция.

    Коментиран от #103

  • 103 Дарвин

    0 0 Отговор

    До коментар #102 от "щрез еволюция към революция":

    Регресивните клонове не еволюират.
  • 104 не може да бъде

    0 0 Отговор
    Мнението на г-н Вацев е много цветисто/цветно/ и не може да бъде разбрано/разтълкувано от далтонисти!Все едно да очакваш далтонист да се спре на червен светофар...
  • 105 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Перник":

    Ако доживееш до пенсия и да можеш да си я харчиш ще си му още повече благодарен какво е направил за България.
    🤪🙃😃
  • 106 Болярин

    0 0 Отговор
    Г-н Гацев, ти и в момента си навличаш грехове с неадекватното си мнение !
    Партията ГЕРБ и Бойко Борисов управляват България с вота на МИЛИОН и ПОЛОВИНА гласоподаватели !!!
    А на няколко стотин, че не им харесвало и че сънуват "цветни сънища" с оставки - никой не е против ! Никой не им пречи да си протестират още шест месеца - само да се облекат дебеличко за зимните месеци с пухкави розови пижамки !!!
    А пролетта на 2021 отново ГЕРБ и Бойко Борисов с още МИЛИОН и ПОЛОВИНА ще бъдат мираж за хетърите в България, предвождани от Руменчо Радев - онзи, на Десито !!!