Last news in Fakti

9 Януари, 2016 07:00 2 104 2

Имаме добри трофеи през ловния сезон

  • ловци-
  • добри-
  • трофеи-
  • ловния сезон

Според Иван Маринов има проблем с концентрацията на дивеча

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ловният период за диво прасе трябва да е по-голям. Тази година имаме добри улови. „Все по-малко чужденци идват да ловуват в България. Това е така, защото цените в съседните ни страни са много по-ниски и има много повече дивеч. Дали ще е в Турция и Беларус, говорим за в пъти по-ниски цени и много повече дивеч.“ Това заяви в интервю пред Факти.бг Иван Маринов от Ловно-рибарско дружество София-юг.

Според него ловните стопанства в България трябва да се управляват така, че да може да предлагат по-добри трофеи за ловците.

Предвиждаше се груповият лов на глигани да е между 1-ви октомври и 31-ви декември. Според вас достатъчен ли е този период?

Според мен не е достатъчен. Периодът трябва да е до втората неделя на януари. Трябва да имаме предвид, че той може да започва и с месец по-рано, тъй като във всички държави около България сезонът започва по-рано. От септември месец.

Кои са най-големите трофеи за изминалия ловен сезон?

Тази година имаше добри резултати с благороден елен и дива свиня. Като трофеи имаше случаи на 26 см. дължина на зъбите и 3 см. ширина, което е доста сериозен трофей, когато говорим за дива свиня. Имаме добри улови в Лозен, Пасарел, Панчарево . Имаше добър улов в Самоковско и на още доста места.

Коя беше най-активната дружинка през сезона?

През този сезон най-много обстреляни диви прасета имат в село Лозен.

Увеличиха ли се или намаляха инцидентите с ловци през този сезон?

Да чукам на дърво, в нашето сдружение не е имало инциденти. Мисля, че и в България като цяло намаляват.

Ограничи ли се бракониерството като цяло?

Не. Според мен трябва държавата да заеме своята роля. Тя тотално е абдикирала от тази сфера. Мисля, че горските по райони трябва да следят за тези неща, а не само за дърводобив. Едно горско стопанство печели от дърводобив. Ловът им е една много странична дейност и те следят главно за дърводобива.

Ловците от кои страни най-вече предпочитат да ловуват в България и има ли развит ловен туризъм у нас?

Най-вече Италия и Германия. Като цяло все по-малко идват у нас. Това е така, защото цените в съседните държави са много по-ниски и има много повече дивеч. Дали ще е в Турция и Беларус, говорим за в пъти по-ниски цени и много повече дивеч. За да привлечем ловци от чужбина трябва да коригираме цените и ловното стопанство в България да се ръководи така, че да има трофеи. Вече не се изчаква примерно един елен да стане на 11 или 12 години. Те се вадят много по-рано. Така трофейните им качества са много по-слаби.

Намалява ли дивеча в България?

Не мисля, че дивечът е намалял, а просто е концентриран повече на определени места. Това зависи от местообитанието и до колко го безпокоят. В случая хомогенизирането на полетата и тези огромни блокове заради субсидиите, които се изплащат в земеделието, създават огромен стрес за дивеча. Дивечът бяга от тези региони и се концентрира в други. За дивеча тези огромни блокове с монокултури от хиляди декари са голям проблем.

Трябва синорите между нивите и обитанията на дивеча да се запазват, колкото може. Сега всичко, което е треволяк се изорава за повече декари за субсидии. През есента полето е голо, няма нито едно храстче, което е огромен проблем за дивеча.

Кога ще приключи зимния ловен сезон?

Сезонът на дивата свиня свършва до втората неделя на януари. После до края на февруари са разрешени гривеци и след това са само хищниците.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръча

    0 0 Отговор
    Вече повече от 2 месеца и няма нито един застрелян ловец това е направо за Гинес!

    Коментиран от #2

  • 2 не е вярно

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Пръча":

    Не е вярно - в дните преди Коледа убиха ловец в Бургаско. Справка - от сайта. Призив: "Всички да спазват правилата и да се пази човешкият живот и здраве, защото няма по-важно от това!!!"