Last news in Fakti

12 Август, 2020 20:30 6 598 34

Изпълнението на Ламбовски. И други тревожни сигнали

  • христо иванов-
  • бойко борисов-
  • герб-
  • иван гешев

Политическите активи на гражданското недоволство тихомълком се пренасят от „Да, България" към президента, съчетано с внимателна реабилитация на ДПС

Изпълнението на Ламбовски. И други тревожни сигнали - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тревожно е, че протестът срещу Пеевски и Доган става все по-тих. А политическите активи на гражданското недоволство тихомълком се пренасят от „Да, България" към президента, съчетано с внимателна реабилитация на ДПС.

 

Коментар на Георги Лозанов

Протестите не са пърформанс или някакво друго арт събитие, за да имат смисъл сами по себе си. Смисълът им е в разместванията на политическата карта, които ще предизвикат, и във вота, който ще произведат. Повечето публични говорители обаче настояват, че не трябва да се говори за това, защото може да разедини и деморализира хората на площада. И сигурно така ще стане, ако някои от тях вземат, че наистина кажат за какво политическо бъдеще работят. Затова си мълчат, което не им пречи да използват други средства за преразпределение на гласовете в предстоящите избори. Битките са две и се водят успоредно – едната е срещу ГЕРБ, а другата за „наследството на ГЕРБ“.

В началото изглеждаше, че естествен победител и в двете ще е „Демократична България“, защото протестите са гражданско продължение тъкмо на нейната критическа политика и са предизвикани тъкмо от акцията на съпредседателя ѝ Христо Иванов в „Росенец“. Напоследък обаче, въпреки всекидневните „лайфове“ на Иванов от „мястото на събитието“, тази предистория сякаш се забравя.

Удари под кръста срещу Христо Иванов

Политическите активи на гражданското недоволство започват тихомълком да се пренасят от Демократична България към президента и партийните му сродници, съчетано с внимателната реабилитация на ДПС.

Размаханият юмрук на Радев срещу Борисов вече не стига. От няколко дни сме свидетели и на удари под кръста, насочени към „Демократична България“ и лично към Христо Иванов.

В неделя, докато Иванов е пред камера, до него изниква бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и след кратко предисловие казва ключово изречение: „Значи, изключил съм си телефона, защото тоя се обадил на Маджо". Нито се разбира кой е „тоя", нито какво общо има Христо Иванов, но пък върху името му изневиделица е лепнато името на Маджо – мощна фигура от ъндърграунда, при това свързвана с Борисов. Всичко изглежда съшито с бели конци – уж предпазливият до степен да си изключи телефона Ламбовски, съобщава за Маджо „на живо“ пред хилядна аудитория. Иванов е изваден от собствения си нравствен контекст и придърпан в дебрите на конспирациите и договорките. Ударът е нанесен.

Може да се спори чия е била постановката. Подозрението, че „тоя“ е бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев, отпраща към ГЕРБ и Христо Иванов им отговори достойно: „Аз мога да направя пълна ревизия на Маджо, вие можете ли?“, напомняйки им за концесиите, които не той, а те са му дали. Но това е епизод от първата битка, от който в края на краищата Иванов спечели. Във втората битка обаче изпълнението на Ламбовски е като измислено от прононсираните пропагандатори на президента, за да го избутват напред като политически лидер на настоящите протести. И да претоплят старите си „опорки" срещу единствения му реален конкурент в тази роля Христо Иванов: той с предишните протести бил докарал Борисов на власт, бил предложил съдебна реформа, с която бетонирал Гешев, бил подкрепян от „джендъри“ и пр. нелепици, украсени тук-таме с по някой факт.

Нима протестът е за парче от баницата?

И още едно на пръв поглед случайно, но заредено със скрити внушения, събитие от отминалия уикенд. Протестен фестивал в парка „Росенец“ под мотото „Искаме Доган да уволни Борисов“. Не друг, а тъкмо Доган! Мотото звучи като подкрепа на нерегламентираната му власт, стига да се насочи срещу Борисов. И носи неизречено обещание, че ако го уволни, ще продължи „да разпределя порциите“, както навремето сам се беше изразил. И както на фестивала се изразява една от протестиращите: „Вие разпределяте баницата. Разпределяйте я точно и ние искаме да живеем, да ядем заедно баницата“. Чудиш се как е възможно целта на гражданското недоволство да е парче от баницата, а не измъкването на ножа от ръката на Доган. Кога протестите престанаха да са и срещу неговото влияние „от храстите“? Това даже не е метафора, защото тъкмо между храстите в двора на имението си се появява почетният председател на ДПС пред протестиращите, за да им помаха благосклонно.

Най-напред помислих, че това е новина от сайта „Неновините“. После, след като публично изразих дълбоката си почуда от въпросното протестно събитие, ме успокоиха, че то било проява на ирония и пародия. Но ако е ирония, е твърде щадяща към Доган, който накрая дори почерпил протестиращите със сладолед. А ако е пародия, тя по-скоро е на акцията на Христо Иванов отпреди месец на същото място, която хвърли камък в блатото на задкулисието и срещу неговия недостъпен крал, зорко пазен от НСО.

За да не се повтарят старите грешки

И пак вероятно щях да приема всичко откъм „веселата страна“, ако авторитетни медии не го отразиха съвсем на сериозно. И ако авторитетни професионалисти като Живко Георгиев (вярно, със собствен принос към избора на Радев), не предлагаха цялата вина да поеме Бойко Борисов, защото „Не ДПС, Бойко Борисов е кръстник на мафията“. Така не само целенасочено се скъсява историческата перспектива на днешното недоволство, но от неговия фокус започват да изчезват довчерашните му главни герои – за Пеевски все по-малко се говори, а на Доган публикуват стари интервюта като образци на непреходна мъдрост.

Паралелността в смекчаването на тона към ДПС и възхваляването на президента съвсем не е необяснима. Достатъчно е да видим структурата на вота за Радев и да проследим дългата старинна сянка на Кремъл у нас, за да стигнем до една възможна хипотеза за близкото ни бъдеще. Застъпниците, някои вероятно съвсем искрени, че още не му е дошло времето за хипотези, цитират Чърчил: „Ако Хитлер нападне ада, със сигурност ще трябва да кажа една добра дума за ада“. Може да звучи елегантно, но в резултат на такова мислене западните демокрации допуснаха комунистите да окупират за половин век половин Европа. 


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВСИЧКО ПРИКЛЮЧИ,ШМЪРКАЧИ

    41 41 Отговор
    ПРЕВРАТА НА ЧЕРВЕНАТА ПОЗИТАНО-САРАЙСКА ОЛИГАРХИЯ И СОРОСИТЕ НА БОЙКИКЕВ...НЕ УСПЯ!
    ОЧАКВА ВИ СЪД И ЗАТВОР
  • 2 Townboy

    46 11 Отговор
    За Христо Иванов единствено е важно да прескочи бариерата за влизане в парламента. Подходът му явно работи но ако изборите са сега. След 6 месеца настроенията на обществото може да са други.

    Коментиран от #14

  • 3 Ъхмм

    18 3 Отговор
    "Совите не са това което са"!Внимавайте хора!Ъхмм!
  • 4 Последния Софиянец

    27 24 Отговор
    Понеже закриха Господари на ефира,сега всички ходят да се оплакват на Христо Иванов.Той да не е слънце да огрее навсякъде?Трябват работещи институции.

    Коментиран от #7, #17

  • 5 Кой68

    12 6 Отговор
    Колко е леко това мероприятие..........
  • 6 розово

    21 12 Отговор
    Без значение коя партия ще управлява порциите ще се разпределят от Доган или по точно от ДС бившата зловеща държавна сигурност.Обречени за жалост.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Край

    19 13 Отговор
    Като се удря проруската партия на турците в Бългалия /ДПС/ се дава път на протурска партия на турците в България.
    Това прави христо иванов.

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бацо Гацов

    20 17 Отговор
    Много тъпа статия на DW. Какво общо има ДПС със пачките на Боко, боклука на Радев, връзката на Иванов с Маджо и т.н. DW да си гледа Меркел и да не казва кой срещу кого да протестира. Явно DW са поръчкова медия.
  • 12 ЧОВЕК НА ДОГАН

    41 17 Отговор
    ТОЗИ ИДИОТ, ПИНОКИО ЗАБРАВИ , ЧЕ БЕШЕ ВИЦЕПРЕМИЕР И МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО. ТОГАВА НЕ ГИ ЛИ Е ЗНАЕЛ ТЕЗИ НЕЩА.ТОЛКОВА ПО-ЛОШО ЗА НЕГО .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Алфа Вълкът

    20 6 Отговор

    До коментар #2 от "Townboy":

    Познай с кого ще е в коалиция? ББ му викат😆😆😆.
    Тоз народ, прос т народ не се научи да помни повече от 3 дена назад. Забравиха ли, че едно време имаше РЗС, имаше Дудук партия все Бойко сваляха и после все ибрикчии му става.

    Коментиран от #33

  • 15 Питанка

    20 15 Отговор
    Могат ли поддръжници и пропагандатори на путиновата диктатура да изметат мафията и да демократизират България? Могат ли да извършат закъснялата , но необходима лустрация ? Могат ли да разкарат Д(п)С ("филиал на КГБ " - по Т. Живков) . Не виждате ли корена на злото - руската мафия ? Може ли вдигналия юмруче пРезидент, избран и подкрепен от Д(п)С, да се разграничи от руската си зависимост и да спре руските корупциони проекти осъществяни от Борисов със съдействието на "опозицията " ? МОЧА е добро място за за протести .

    Коментиран от #16

  • 16 Както

    13 8 Отговор

    До коментар #15 от "Питанка":

    коментара ти, така и статийката са абсолютна помия, но толкова си можете.
  • 17 Еййй

    9 6 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ти си от ДЪ БЪ.. това е ясно
    Гледам под всяка статия пишеш... На % ли си или на заплатка
    За един приятел питам
  • 18 Стига

    25 8 Отговор
    Много думи и нищо.Просто Христо Иванов не е това което се опитва да представи в обществото.По същество дясна партия с ултралява идеология и методи.Това е нонсенс Има подкрепа от някой юристи откъснати от реалния живот и не толкова добри в работата си, които са синове и близки на някой отговорни другари
  • 19 Протестите

    10 5 Отговор
    Почнаха спонтанно срещу въоражената атака в президентството(както беше и с денс витх шиши), а как Иванов се появи два дни преди това на плажа Росенец? Случайност(или куп хора са знаели за плановете на каскетю)?
  • 20 Мдам

    13 12 Отговор
    Поредната нашенска пародия режисирана от Кремъл
  • 21 Истината за Христо Иванов

    21 22 Отговор
    Христо Иванов е вече политически труп. Цяла България разбра че Христо Иванов е човек на задкулисието и се спонсорира от олигарси. Освен олигарсите Прокопиев и Васил Божков сега стана ясно че и мафията в лицето на СИК стоят зад него да го промотират и спонсорират. Маската му падна. Той е лицето на олигарсите и прокарва подмолно техните интереси. Истината излезе на яве, че Христо Иванов е дълбоко обвързан и зависим. Не само от Маджо, Васил Божков и Прокопиев но и от Румен Радев. Не е случайно фактът че в неговият протест участват мутри от ъндърграунда след като президентът каза - мутрите да излязат навън. С политическа кариера на Христо Иванов е свършено. Той беше дотук. Никога няма отново да влезе в Парламента. България не се продава

    Коментиран от #23, #24, #25, #34

  • 22 Ристю

    4 14 Отговор
    Пинокио е сол ташакларъ на боко тиквата
  • 23 прост но не чак толкова

    5 5 Отговор

    До коментар #21 от "Истината за Христо Иванов":

    ще има от чекмеджето и за теб
  • 24 Баречкааа!

    10 4 Отговор

    До коментар #21 от "Истината за Христо Иванов":

    Познах те, дудук!
  • 25 Манги

    9 1 Отговор

    До коментар #21 от "Истината за Христо Иванов":

    Сега да чакаме ли снимки от чекмеджето на Иванов, а?
  • 26 Демократ

    5 6 Отговор
    Стари ченгеджииски номера от - дс то ма вече никои не им се врьзва , всички ги научиха - опитват се да омаскарят протеста на хората Всички знаят , че маджо е свьрзан сьс борисов , краино проста постановка
  • 27 Бурканбанк

    4 5 Отговор
    Протестите бяха предизвикани от бруталното нахлуване в Президентството, а не от акцията на Росенец. Георги Лозанов да си оправи фактите.
  • 28 Цецка Цачева

    6 4 Отговор
    "Изпълнението на Ламбовски"..."Удари под кръста"....колкото и да се напъвате, Пинокио е история...видяхме го и него що за измекяр е...
  • 29 Българино

    1 0 Отговор
    Не на квадрат,ни на куб,на тетраедър си прост!Този бил свързан с мафията ,другият бил лобист на олигарси,трети бил проводник на руски интереси,друг на американски,четвърти бил мутра,петти бил самодеен артист и работил само в своя полза!Ами така е и всички гореизброени имат едно нещо общо!Цакат държавата,т.е. облагодетелстват се на държавна сметка!Простият въпрос е кой позволява!?? ..... Върховенството на закона би предотвратило всичко това, но то ни разиграва циркове с главния мишелов на чело!Битовата престъпност е приоритет на една пионка която се предполага,Че трябва да сложи даржавата в ред!Е, с ред или без ред той пак го слага но на държавата!
  • 30 Фаро

    2 7 Отговор
    Статията цели да убие мотивацията.Сега най важното е да бъде свалена мафията от власт.После следват служебно правителство с нови хора и парламент с нови хора
  • 31 Abv

    3 1 Отговор
    Каква мафия, за да дойде по голяма. Хр. Иванов Маджо, Триото адвокат на Божков, Радев Манолова, по известна като сестра Галева, Лупи подкрепящ Радев и твърдящ ще има да взима милиони от Кремиковци. То тая мафия ако се сдобие с власт ще станем като Беларус. То и Радко на там дърпа.
  • 32 СЕДЕСАР

    1 1 Отговор
    ДАВАЙ ХРИСТО МАЧКАЙЙ СУЖУЦИТЕ МАМА ИМ МРЪСНА
  • 33 Заспал вълк

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа Вълкът":

    Явно ти помниш 4седмици или си сляп че не видя целцвката между бсп идпс
  • 34 президента тръмп

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Истината за Христо Иванов":

    абе унуфри, ти да не си на отчет в карлуково, щото извинявай ама толкова небивалици си написал като човек с психически отклонения,че се съмнявам дали сам си вярваш