13 Август, 2020 06:30 12 028 60

Борисов рискува срамно падение

  • бойко борисов-
  • герб-
  • иван гешев

Опитът на българския премиер да се измъкне от скандалите с няколко министерски оставки очевидно е неуспешен

Борисов рискува срамно падение - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ако желае да запази поне малко достойнството си, Борисов трябва да спре с финтовете, да извади главата си от пясъка и да напусне властта час по-скоро. Иначе рискува срамно фиаско. Коментар от Петър Чолаков:

 

Намекът за оставка, който направи премиерът Борисов в неделя вечерта, се оказа евтин политически финт. А може и да е било моментно колебание. Без значение. Финтът няма да мине. Вместо да се аргументира с напрегнатата си програма, в която влизали ангажименти като справянето с Ковид-19 и Зелената сделка, Борисов трябва да внимава да не прати себе си и привържениците си в политическото небитие.

Настроенията срещу управлението се засилват. Данните показват, че около 60% одобряват протестите срещу правителството, а 50 на сто са съгласни с основното им искане: оставка на кабинета и предсрочни избори. Опитът на Борисов да се измъкне от скандалите с няколко министерски оставки очевидно е неуспешен.

Вярно и невярно

Защитници на правителството, разбира се, оспорват автентичността на цитираните данни от изследвания на "Афис" и "Алфа рисърч". Икономическата ситуация била стабилна, премиерът Борисов се ползвал с подкрепата на европейските партньори, на площадите излизали само няколко стотици, в най-лошия случай няколко хиляди, което, видите ли, било едва ли не диктатура на малцинството. Поради което трябвало да се следва законната процедура - тоест, да се чакат следващите редовни избори. Така повелявала демокрацията.

Да разгледаме накратко горните съобщения. Каква стабилна икономическа ситуация може да има в най-бедната страна в ЕС, от която хора в най-трудоспособна възраст продължават масово да емигрират в търсене на по-достоен живот - това изобщо не си заслужава да се коментира.

Да попитаме също така: за каква демокрация става дума всъщност в България? Да вземем само един крещящ пример: кой излъчи Иван Гешев - един главен прокурор, превърнал в свое кредо нарушаването на принципа за невиновност до доказване на противното. Обществената оценка е категорична: само 20% одобряват работата му, а за 37,9% „прокуратурата има право да разследва служители на президентството, но го направи грубо и демонстративно, за да всее страх и унижи Радев” ("Алфа рисърч"). Накратко: прокуратура очевидно изпълнява политически поръчки. Или и тези данни са манипулативни, неверни?

А какво да кажем за рекета, който изглежда се е превърнал в основен инструмент на властта? Този инструмент прозира и в аферата „Осемте джуджета”, и в притискането на Васил Божков-Черепа да влезе „в схема за съпорт”. Прокуратурата още не може да обясни каква е логиката Божков да инкриминира сам себе си с разкритията, които прави. Какви са тези почтени демократи, които „страхуват” човек като Черепа? А отношението към президента? А замесването на премиера в „барселонската схема"? А далаверите с обществени поръчки, които продължават с години? А другите заметени под килима скандали като „Апартаментгейт”?

Да, партньорите на Борисов в ЕНП го подкрепят, защото не се вълнуват какво става в задния двор на Европа - важни са им гласовете в Европарламента. Затова пък редица европейски медии заговориха подробно и просторно за скандалите, в които са се оплели ГЕРБ, а утвърдени чужди анализатори призовават Меркел да прекрати подкрепата си за българския премиер. А що се отнася до "законната процедура" - за каква процедурна легитимност говорим, когато управляващите се държат като разбойническа шайка, а „демокрация” е просто лицемерното име на пиратския им кораб?

И без петел ще съмне

След повече от десет години и три правителства, същността на ГЕРБ и лидера им лъсва за все повече хора. Протестите няма да затихнат. А по повод стоновете, че ако Борисов си заминел, държавата щяла да се счупи, да си припомним поговорката: И без петел ще съмне.

Трябва ли милиони да залеят улиците и площадите, за да напуснат ГЕРБ властта? Трябва ли да дочакаме поредните, още по-дискредитиращи записи, поредните скандали, за да прозре Борисов най-после, че (може би за пръв път в кариерата си на политик) е загубил връзка с реалността?

Нов кабинет на ГЕРБ, но с друг премиер не е решение. Защото отсега е ясно, че Борисов ще продължи да бъде силната фигура, която дърпа лостовете зад кадър. Колкото повече върти и усуква, колкото повече се ослушва, толкова повече Борисов рискува кариерата му на политик да завърши със срамно фиаско, с падение, което може и да "подобри" печалния рекорд на правителството "Орешарски". Ако желаят да запазят поне малко достойнството си и бъдещите си политически шансове, Борисов и ГЕРБ трябва да спрат с финтовете, да извадят главите си от пясъка и да напуснат властта час по-скоро.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 138 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕУШЕСКУ

    158 15 Отговор
    ВЛАСТОЛЮБИЕТО ЗАСЛЕПЯВА ВСЕКИ ДИКТАТОР , ПРОГЛЕЖДА ЕДВА КОГАТО Е НА ......СТЕНАТА !
  • 2 Защо

    153 13 Отговор
    Дойче, защо в съседката ви Австрия за нищожен скандал, бе подадена оставка, а тук самият министър председател, в който е съсредоточена цялата власт в България е сниман по бели гащи с милиони евра, злато и оръжие.

    Коментиран от #11

  • 3 Сова харис

    30 172 Отговор
    САМО ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ,ГОТВЕТЕ СЕ ЗА ЧЕТВЪРТИ МАНДАТ.

    Коментиран от #12

  • 4 ГЕРБ Е МАФИОТСКА СТРУКТУРА

    113 16 Отговор
    СЛЕД АРЕСТА НА БОКО ТИКВАТА И ГЕШЕФТАРА. ..ДА СЕ ЗАБРАНИ СЪС ЗАКОН И ИМУЩЕСТВОТО НА ЧЛЕНОВЕ НА ГЕРБ @НАРОДНИТЕ ГРАБИТЕЛИ @ДА СЕ НАЦИОНАЛИЗИРА
  • 5 Чук и Гек

    103 12 Отговор
    Той прави това, което винаги е правил! Прости номера, но щом 10 години са минавали и носили успех, защо да не пробва пак! Това с внучетата и намека е стар трик, гавра със стадото, за което той има един израз, казан при Ризова Цветанка - ,,Плъзгам ги и те не могат да се усетят.... Не му вярвайте! Или правете нещо, или се прибирайте! Ослуша се малко, стресаму спадна поради вашата пасивност и вече обави поредните мерки за легално изкупуване на електората! А вие пейте песни на кръстопътя!

    Коментиран от #20

  • 6 Next

    92 13 Отговор
    Какво достойнство да запази, като той достойнство не е откраднал да го има. барселонски ще запази кинти, къщи......
  • 7 Какво

    76 11 Отговор
    измъкване , какви абсурди ! Той и цялата му сбирщина - лъжлива и граблива , сами си го вкараха ! Оставка + всички последствия за варварщината спрямо България и народа ѝ !
  • 8 Ххх

    70 15 Отговор
    Самовлюбен диктатор. Балканският Лукашенко. Няма да си тръгне с добро, с чест и достойнство. И оттам съвсем ясно лъсват изстиналите му мотиви да стиска толкова отчаяно кокала. Знае, че му е за последно. И че в един момент ще бъде изстърган като птиче изпражнение от автомобилен прозорец. Но колкото по - кърваво пусне властта, толкова повече ще набъбне и сметката, която след това ще има да плаща.
  • 9 Maf1ata BG

    31 27 Отговор
    Виновен ли е Боркатя че е обкръжен с некадърници и калинки?! :\
  • 10 Селски

    35 26 Отговор
    Само не зная защо разни партии хванаха вълната на протеста и решиха че ще помагат на България визирам най - активните по телевизията БСП .
    Тия от парламента не разбраха ли че ние искаме тотална промяна и ремонт на целия парламент !
    Всички от 89 та година насам ги искаме в затвора и вън от парламента . Те съсипаха държавата .
    Нито Герб , нито Бсп , нито Дпс и разните им припознати партиики дето гравитират около тях !

    Коментиран от #45

  • 11 Чук и Гек

    56 7 Отговор

    До коментар #2 от "Защо":

    Защото в Австрия обитават австрийци, а тук ганчовци! Миналата година ме възхити един англичанин, имащ имот наблизо. Наетият майстор да шпаклова и боядисва, напусна тежко болната си жена и намери друга /етноса/. Англичанина в прав текст му каза, че се отказва от услугите му и не иска да има отношения с такъв недостоен ,,човек"! А Ганя - Бойко! Бойко! Бойко! Пак е прав - матреала! Матреала!
  • 12 Бат Благо жийзъса

    12 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сова харис":

    Аааахахахахаха
  • 13 БКП БСП

    12 42 Отговор
    Другари обяснявам ви го просто за простаци и на коча се клатят..ама не падат.Но вие вийте и чакайте...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Това с неизбежната оставка

    36 9 Отговор
    На Борисов го слушаме вече десетилетие как като паднел от власт и с ГЕРБ било свършено ,сигурно още столетие ще го слушаме
  • 16 бацето е в напълно пообъркано състояние

    45 8 Отговор
    Къде го търсиш Баце у работите с достойнство и чест ?! Баце сега спасява кожуха и понеже си е тъпичък за това е изпаднал в това нелепо състояние да върши още по.големи глупости.
  • 17 Майна

    54 9 Отговор
    ТОВА УПРАВЛЕНИЕ И ТОЗИ ПРЕМИЕР СА СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #57

  • 18 Куера

    26 5 Отговор
    Национализация и растрели

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Фалшифицирани избори

    17 7 Отговор

    До коментар #5 от "Чук и Гек":

    Не са минавали, а халшифицира изборите - Костинброд - осъден зам. министър, зепутати ГЕРБ носещи чувалчета, 90% поправяни протоколи на последните избори - изявление ЦИК - оставка на Константинов!
    Карпоративен, етнически, купен вот.
    Мъртви души.

    (Радев спечели изборите, защото президентът има представителна функция, важни са ядрада - местни администрации, общинари, кметове, парламентарни - там са лобистките поправки, парата от еврофондове)
    След избора на Радев - поправка Манолова чужбина, отново усложниха гласуването и закриваха секции.

    3-пъти ги гони улицата с камъни, този път го Цецо гланият фалшификатор на ГЕРБ, затова не дава оставка Банкянският Тулуп.
  • 21 БОРИСОВ

    10 26 Отговор
    НЕ ТРЯБВА ДА ПОДАВА ОСТАВКА ЗАРАДИ ГРУПА ОЛИГО. РЕНИ
  • 22 Спросто си върви пишман вожде

    24 7 Отговор
    Борисов няма връзка с реалността. Това е чудовищно за страната. Просто да си ходи и никога повече да не се появява. да си ходи като Виденов.
  • 23 оня с коня

    7 12 Отговор
    Тази ЧИСТО БЪЛГАРСКА Медия МЕ ВБЕСЯВА НЕ с Коментарите си,а с НАГЛАТА СИ МИМИКРИЯ и Внушение че има нещо общо с Немската "Дойче веле".А иначе си е една Родна Медийна бухалка на определени Полит. Кръгове стремящи се към Узорпиране на властта у нас.И питам аз:В това Нашенско от край до край "Дойче веле" има ли ПОНЕ ЕДИН репортер който изобщо да говори Немски?Интересно ЗАЩО тази Медия не си е избрала името "ТАСС" например,а се е спряла на "Дойче веле"?Ако обаче все пак решат да отг.,то лаконичният им Отговор ще е "Щото ТАКА ТРАБВА":)

    Коментиран от #38

  • 24 Перо

    14 6 Отговор
    Не знам до кога тиквата и Гешев ще се правят на ударени и ще се крият като мишки по пущинаците.Не разбраха ли,че не могат да дочакат липса на време за предсрочни избори и служебно правителство и всяко протакане влошава положението в страната.Тиквата няма да има възможност за редовни избори,без машинно гласуване,изборен процес с бюлетини и фалшификация на изборите. Има само един изход за бързо възстановяване на положението и нормалния живот и това е ОСТАВКА,сега и веднага!
  • 25 Нинова манолова

    13 5 Отговор
    За какво говорите. Нинова, Гечев, станишев, Манолова това са безочливи хора, но продължават да говорят, че те са алтернатива.

    Коментиран от #26, #53

  • 26 Hitman

    13 6 Отговор

    До коментар #25 от "Нинова манолова":

    Тези дето си ги изброил са на върха на безочието. Долу бсп. Комунистите вън от държавата.
  • 27 Александър Малинов

    15 2 Отговор
    Властта пристрастява по-силно и от най-силният наркотик.
  • 28 ГОРСКИ

    16 8 Отговор
    Борисов е един самозабравил се пожарникар на който му е дошло времето да слезе от политическата сцена !!!
  • 29 1234

    16 4 Отговор
    Орешарски си замина за един Пееввски,а ГЕРБ заради Пеевски, снимки записи и безброй свидетели готови да свидетелстват за рекет от БМБ.
  • 30 Давайте

    4 7 Отговор
    Овчици. Изпейте ем "Заблеяло ми агънце" играйте ив постановки и танци и чакайте правителството да подаде оставка. Вие или сте изперкали или просто си правите развлечения. Ами погледнете другите държави и техните протестиращи. Тук може и един гей парад да им направите. Нещастници,като не можете,не искайте!
  • 31 Якудза

    6 20 Отговор
    На изборите ще го изберем отново и само напред. Бойко е най доброто нещо което се е случвало на България.
  • 32 psf

    6 19 Отговор
    Няма друг като Бойко, който да работи така, че България да се нарежда сред цивилизованите страни в света. Може да има някакви недостатъци, няма идеални хора, но той превръща България от варвяща в задънена улица страна в достойна за завис от много близки и далечни страни по света. Някои от които правят всичко ваможно да се провалим и после да дойдат да ни "спасяват"!
  • 33 psf

    7 17 Отговор
    Няма друг като Бойко, който да работи така, че България да се нарежда сред цивилизованите страни в света. Може да има някакви недостатъци, няма идеални хора, но той превръща България от варвяща в задънена улица страна в достойна за завис от много близки и далечни страни по света. Някои от които правят всичко ваможно да се провалим и после да дойдат да ни "спасяват"!
  • 34 Борисов чао

    10 6 Отговор
    Борисов чао......
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Коев

    11 4 Отговор
    Този чичка е пълна подигравка с Бългсрският народ, с историята ни, с живота който ни налага да живеем!!! Арест и рецептата Чаушеско изпълнена зад НС веднага след като бъде свален!!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Трол

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "оня с коня":

    Кобилкин казах ти, нужна ти е нова ориентация и то навреме! Ако ще и да е на другия бряг!
  • 39 миролюб бенатов

    8 4 Отговор
    Предлагам му един тактическиход - да си облече парадната униформа за да прилича ха Кадафи и да направи една триумфална обиколка на София.
  • 40 тъй де

    6 4 Отговор
    Данните на всички агенции в подобни ситуации и преди избори са манипулативнив полза а управляващите.Едва ли Гешев ще събире повече от 1% одобрение,демек на тия,които са пряко удовлетворени от действията и нездействията му.Одобряването на протестите е поне 90%,а за оставка са поне 95% и т.н.Просто българина е свикнал някой друг да му свърши работата щото е мързелив.На изборите ще се види,че ГЕРБ е последва безвъзвратно съдбата на НДСВ.Просто това е съдбата на всяка бизнес партия,създадена със цел краденье...
  • 41 123

    5 4 Отговор
    Докато не си смените избирателната система, смените начина на управление и контрола от народа върху управлението ,НС ,президент и главен прокурор, промяна няма да има.И утре Бойко да подаде оставка, заместника му ще прави съшите а може би и по лощи действия без значение от коя партия е. От избраните в НС депутати и правителство се очаква да работят по съвест без наблюдение и контрол от народа, но те нямат съвест.
  • 42 Баничкаров

    8 4 Отговор
    Борисов политик зззАбе той си е обикновен ганстер мафиот и пожарникар
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 5 Отговор
    .......я, Дойче Зеле, ясно, няма да си губя времето да чета...
  • 44 Манафоглу

    6 1 Отговор
    Дойче Зеле е най запознатия СМРАД, Те са немския ПИК дори и в джендърната ориентация са същите ... ха-ха-ха

    Коментиран от #52

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Пуффф

    3 1 Отговор
    Тук всичко е скалъпено, освен да вкарвате в главите на хората дезинформация, другио не можете
  • 47 Зайко Байко многознайко

    4 2 Отговор
    Бацето от Барселона се появи с бели гащи на балкона! Народът под проэорците дойде депеша бърэа да му принесе! Окаэва се че цялата страна не ще да го вижда вече във власта! Эа единадесет години раэграбиха страната и се окаэа, така,че герберите са по опасни от червената метла! Всичко лошо Баце на комунистите отреди а себе си иэдигна в строител с народните пари! Машинации, врътки, иэмами эа милиярди Евра, на народът му остава да пие по една студена вода! Милиони напуснаха страната да иэбягат от едноличния терор, че Родината ни эаприлича на раэкулачен обор! Патриотарите грабливи эа да останат във власта пристанаха на Бойковия сатана! Марешки от " Вяра" така ни иэлъга ,че накрая ни остави със цървули във ръка! Баце горе, Баце долу вика целият народ и не иска да го види в тоя си живот! Гешев го играе "велик мъдрец" и ни убеждава, колко манговци е эатворил, но эа крупни далавери обраэа на дядо Йоцо той е придобил! На борецът със эвука му хрумна идея гениялна сега, ДДС ето намалява туриэма да спасява! Наиграхте се, време е да си вървите с добро, че следващото действие е със сопа по гърбо!
  • 48 Германец

    3 1 Отговор
    Дойче веле да не е пробито от руски хакери?
  • 49 На снимката

    2 1 Отговор
    БОЮ КЪРЛЕЖА , КОЙТО ЛАМТИ ЗА ОЩЕ ВЛАСТ И СЕ Е ВПИЛ В НАРОДНОТО ТЯЛО. ЛОШ ЧОВЕК Е !

    Коментиран от #51

  • 50 До март ще изчакате

    3 0 Отговор
    Дори и така да е..., какъв е тоя вой за 2 месеца разлика. То положението е изтървано още 90г, закъснелият не бърза
  • 51 Аре, добрият

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "На снимката":

    Да бе, да
  • 52 Фрог нюз са

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Манафоглу":

    И медиапул
  • 53 Докато има, ей такива като протестърите

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Нинова манолова":

    Що да не си говорят. Да им се представи биографията, даже и поколение назад, резултати след като са били в управлението и имотните характеристики. И фактите ще говорят сами
  • 54 СМЕТАЛО

    3 1 Отговор
    МОЖЕ ДА ОСНОВЕ НОВА ПАРТИЯ КАТО ЦЕЦО И ТЯ ДА СЕ КАЗВА ПРЪДНИИДИОТИ ЩОТО В ТАЗИ СТРАНА Е ПЪЛНО С ТАКИВА
  • 55 аврамъ бакалинъ

    2 1 Отговор
    Извинявам се на всички от моста, които съм обидил по някакъв начин с моите простотии! Не знаех, че можете да четете...
  • 56 ампили куку

    2 0 Отговор
    Политиците и памперсите трябва навреме да се сменят, по една и съща причина. Особенно червените които не само че са такива но винаги се ос..ат яко разправяйки че предишните са виновни но ние знаем че не е така и това е исторически факт..!
  • 57 чикирикилапдуду

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Майна":

    Ако ТОЙ е срам за БГ интересно предишните какви са били дето освен че гепеха което е резонно и оставиха празно наследство на него който все пак го напълни но червената дружинка разбира се това не вижда а ги е яд че няма вече картончета за търкане с евентуалната надежда да забогатеят за 2-3 лв. а че ги обираха по този начин нямало значение важното е ,,надеждата,, и взеха да хулят ББ сякаш той им е виновен че и прокурора който единствен подгони баш мафията и него нарекоха мафиот..?! И това ако е народ здраве му кажи но иде зима скоро и ще ги питам как ще живеят с новите по-височки цени благодарение на това лятно приключение, явно са платени дебело щом не им пука за това което ще докарат ако успеят. То цените в този хаос вече взеха да скачат но това е само началото ,,другари барикадири,, но като разберете в каква каше и какви игри сте се забъркале ще е късно и гадно даже обречено всичко тъй като новите едва ли ще ви вдигнат заплатите или помощите преди да се нагушът но кой каквото посади туй шъ бере.! Успех и късмет че ще ни е нужен скоро.!
  • 58 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Пука му на черупката! Той е от инкубатора на БКП в Симеоново !!
  • 59 Зайко Байко многознайко

    1 1 Отговор
    Към цялата палитра в този ден за да ни " развесели" и CoVid19 се яви! Тези "мили" и "умни" гербери ще ни "съживят"! Помислете само кой ни управлява: Тиквоций Едно доказан "почтен човек" ( на Козяк знаят как да го галят по топките ), Цецо КаунЬя , доказан "внимателен спестовник", Барни Ръбъла, който " може" да каже две думи на кръст, Владко Горанов "внимателен", "внимателен", " внимателен" до безкарайност. Гледат ни в очите и в прав текст ни казват, че сме "умни" оФце и само "добро отношение" и "намалени" данъци ни оправят. Имат обаче и две много важни "овчарски зайчета" "г-н" Гешев и "г-н" Цацаров , който гледа като "мило розово животинче " из тикви! Жална ни майка! "Свободни" пътища, "свободна" вода, бонус-" бонус" , всякакви "положителни" решения за да "улеснят", " прекрасния" ни живот нема да се очудя ако ни ощастливят и с "персонални апарати" за пречистване на въздуха. Да са ни честити другарЕ и пак да си ги " изберем"!
  • 60 Гост

    0 0 Отговор
    Боко е мъдар политик,като дойде после БСП по добре ли ще е