Last news in Fakti

15 Август, 2020 22:59 4 088 49

Полша и август 1920 година

  • полша-
  • съветска русия-
  • война-
  • огнян дъскарев

Днес Полша е част от Вишеградската четворка, християнски, консервативни страни и твърдо се противопоставя на безбожната, левичарска власт в Брюксел

Полша и август 1920 година - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес се навършва точно век от войната между Съветска Русия и Полша. Болшевиките са разгромени от поляците. Следва текст за това, включен в книгата на Огнян Дъскарев "От другата страна", изд. МаК, 2020.

Средата на август на 1920 е съдбовна за Полша – тогава Съветска Русия напада и обсажда Варшава. Битката за Варшава е между 12 – 15 август 1920, т.е. точно преди 99 години. Червената армия, начело с Михаил Тухачевски е разгромена от Йозеф Пилсудски, полски национален герой и пръв президент на Втората полска република. Десетки хиляди руснаци са убити и ранени, освен това около 66 хил /!!/ са пленени и са разкарвани победно из Варшава сред неистовата радост на поляците.
Това е уникална победа на полското оръжие над болшевиките, пред което до днес поляците се прекланят.

/Бих искал и ние да имаме такава победа над руснаците/болшевиките, но в историята няма „ако”. Подвигът на ген. Иван Колев, който прогони и унизи казаците в Добруджа в 1916 няма да бъде забравен, но изобщо не може да се сравнява с разгрома на болшевиките пред Варшава/.
Защо пиша това? В ръцете ми е рядка книга със заглавие „Предпролет” от националния полски писател Стефан Жеромски /”История на греха”, „Борба със сатаната”, „Пепелища/. Жеромски е за Полша това, което е за България Ив Вазов, а за Румъния – Чезар Петреску. В „Предпролет”, изд. „Народна култура”, 1959, тираж 6080, т.е. изкл. рядка книга, се разказва за бягството на баща и син, поляци от Съветска Русия, веднага след революцията. Жеромски описва картинно ужасите на болшевиките и ми напомня за „Доктор Живаго”, но тя беше забранена от цензурата, а „Предпролет” беше издадена официално и то през най-дивашкия комунизъм – 1959.

Просто не знам как е минала през цензурата – това си помислих, когато четох за пръв път книгата в началото на 70-те.
Ето как авторът описва руските пленници пред Варшава /66 хил/: „ Това беше грамадна, просто неизброима болшевишка колона – но вече пленници.....тези млади завоеватели на света пристъпваха под охраната на дребни и невръстни полски войници, които....подвикваха строго към безкрайната колона по радзиминското шосе. Удивлението на варшавяните беше така всеобщо и голямо, че всички зрители замлъкнаха и дълго се вглеждаха в тази невиждана картина”. /стр. 87-88/.

Жеромски пише и за обсадата на Варшава от болшевиките: „Второто чудо беше отблъскването на болшевиките през 1920.....болшевиките имали грамадна армия, великолепна конница. На болшевишките знамена бил написан лозунгът за освобождение на пролетариата от буржоазно потисничество, за социална революция. Кой и какво би могло да се противопостави на тази армия и нейната морална сила? Тя би трябвало да намери в Полша привърженици, би трябвало да унищожи незначителните полски въоръжени сили, защото в тила на полската войска би трябвало да се вдигне друга сила – революционизираните пролетарски маси от селото и града.

Тази друга сила би трябвало да подаде ръка на руската Червена армия. Вместо това болшевишката Червена армия беше прогонена, тя избяга от Полша, като БАНДА РАЗБОЙНИЦИ И НАПАДАТЕЛИ { к.м.}. Това беше истинско, несъмнено чудо”. /Стр. 229-230/.

От този невероятен цитат се разбира, че полските работници и селяни не са помогнали на болшевиките, както заповядва ленинският интернационализъм, а са решили да се бият за родината си против болшевиките, които са „банда разбойници и нападатели”. Това очевидно е мнението на Жеромски, но то е публикувано официално тук в 1959! Изумително, нали?

Днес Полша е част от Вишеградската четворка, християнски, консервативни страни и твърдо се противопоставя на безбожната, левичарска власт в Брюксел.
Сега разбрахте ли защо поляците са много години пред нас във всичко.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    66 22 Отговор
    Поляците са големи мастии, а пък полякините са още по-известни...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Вова водкин

    13 30 Отговор
    Всички водкаджии да си пият водката и да сидят в Расия ,а нашти и те там
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 4567

    23 35 Отговор
    Възхищавам се на поляците. Достоен народ. Не разбирам само отрицателното отношение на пишещите тук към поляците.. Надминават и руснаците в това отношение. За едното браво от "братушките" трябва ли да си кривите съвестта?

    Коментиран от #35

  • 10 Кочо

    35 13 Отговор
    1945 нещата си идват на мястото
  • 11 Друговремец

    35 13 Отговор
    А защо не каже ,уважаемия автор, че почти всичките пленени червеноармейци бяха избити при нечовешките условия в които бяха поставени. Дъскарев изби рибата като написа,че съжалявал че и ние не сме ги били. Превеждай си, чети си и живей в измислените си книжни светове,защото излизайки в реалния,ставаш за смях.
  • 12 Сталин

    19 23 Отговор

    До коментар #4 от "Герб На върха Винаги":

    Полската армия е нямала шанс пред един изключително талантлив тактик като Тухачевски, но благодарение на некадърната намеса на Сталин, Червената армия губи войната. За съжаление, другарят Сталин малко по-натам си "поправя грешката", като прегазва Полша съвместно с нацисткия си приятел.

    Коментиран от #16, #32

  • 13 Глок

    39 11 Отговор
    Много мило е описано! Само са пропуснали да напишат, че тогава са избити 30 000 руски пленници! Катин е отмъщение на 50%!

    Коментиран от #45

  • 14 БАРС

    32 11 Отговор
    Не знам защо има коментатори като чуят РУСИЯ и се подмокрят.То ги наричат водкджии и как ли не още.Уважаеми лично аз съм работил на полска фирма.Знаете ли че моите колеги поляци които бяха 8 човека аз и още един украинец в строителството работихме .То аз и украинеца си пиехме кола или вода а уважаемите от вам поляци в 10 ч.бягаха всичките без изключение да си купят водка и бира за затягане и следтобед бяха почти готови и това всеки ден барабар с нашият шев поляк и той беше алкохолик.Там в Полша съм виждал и нормално облечена жена и с чанта пълна от супер маркет и пияна залиташе явно си отиваше в къщти .И ощте една история спряхаме полицейска кола за проверка на документите понеже бях с БГ номера и гледаха какво имам в багажникът и двамата полицаи смърдяха на алкохол.Вярно не се заядоха въобще и ми пожелаха приятно пътуване.Ако погледнем реялно то във всяка една държава си ги има алкохолиците.Живялсъм с РУСНАЦИ в една квартира.Единият на пиеше въобщте не близваше алкохол а с другият една бутилка за цяла неделя двамата.Идвахани на гости и други двама приятели но не съм ги видял да се наливат както у нас в България .Съвсем нормално се държаха .Така че забравете че руснаците са най големи алкохолици.Вие нещто не знаете или забравяте за Шведите Финланците та даже и германците те са големите употребители на алкохол .
  • 15 Иван

    23 8 Отговор
    Според мен истината е малко по различна.Защо всъщност полските работници и селяни не подкрепят Червената армия!?Нима много обичат капитализма?Само да припомня че тогава е нямало 8 часов работен ден,годишна платена отпуска,държавно здравеопазване и пенсии.Недоволните ги бият и разстрелват.И въпреки това раб. класа не подкрепя Червената армия.Отговорът е много прост.Защото до 1918 г. Полша не е съществувала повече от 120 г. Била е поделена между тогавашните си съседи-Русия,Германия и Австро-унгария.За поляците която и да е от тези 3 държави е душманин,нежелан господар.Затова и се бият с руснаците.Те са ги смятали за завоеватели,които искат да върнат Полша под руска власт.Ако не е било обремененото минало между двете държави кой знае какво щеше да се случи......
  • 16 Иван

    36 3 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    Твърдението ти е невярно.Тухачевски е некадърник ,лансирал идеята че една армия няма нужда от резерв.А Сталин през 1920 г. не е пръв ръководител.До 1924г. е Ленин а след него Троцки ,който е създал Червената армия.Не познаваш историята изобщо.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Хрис

    31 8 Отговор
    АйФторе, като казваш А кажи и Б. Кажи как се е стигнало до въпросното сражение под Варшава. Защо не посочваш, с каква цел нахлуват и окупират голяма част от територията на днешна Украйна, кой ги е гонил от там и какъв пердах са яли, кажи и с чия помощ Пилсудски реорганизира и превъоръжава полската армия за да се стигне до въпросното сражение. Кажи и за държаните в нечовешки условия, умрели и избити десетки хиляди руски военнопленници. Аман от фурнаджийски лопати.
  • 20 Липса на обективност

    26 9 Отговор
    Защо не посочвате причините, че преди това Русия бива нападната и опожарявана вклч и Москва, и то неколкократно от Полша.
    Защо не пишете за жестокостите на поляците и нарушаването на договорите?
    Защо не пишете за колаборационизва на Полша с Наполеон, и че Русия им връща Конституцията, и не ги изтребва до крак, когато поляците изтребват цял квартал с емигранти и търговци, когато руснаците наближават Варшава са се криели като плъхове от възмездието на Русия.И отново руснаците постъпват благородно и не ги изтребват до крак
    Същото е с Финландия, която Русия купува от Швеция след победата й над нея.
    И че Русия дава независимост и Конституция на Финландия.
    В знак на благодарност ВСВ, когато Русия им предлага земи и острови под наем за да подсигурят северна граница и балтийски флот от немците, финландците не приемат нито едно от предложенията.
  • 21 Истината

    29 9 Отговор
    Разбира се, че Сталин ви пречи, защото той гони Троцки и голите жени и мъже шестващи по улиците на Москва,гони 5-тата колона, премахва НЕПа, който дава безобразни концесии на Запада, и изгражда държавата си.Според дивотиите на соросоидите Сталин е избил половината от руснаците, което просто физически е невъзможно.

    Истината е една, Западът скърца със зъби, че не може да граби ресурсите на Русия.
    Малко хора знаят че днес опозията на Беларус е водена от соросоидка плюеща СССР, та и Нобел и присъдиха.
    Марков, когато почна да критикува Западът- го убиха, преди критиките им беше много удобен.
    Същото лицемерие на Западът, прозря и Солженицин.

    И се чудя как никой не критикува избитите индийци, африканци, азиатци, южноамериканци под окупация от Западът, много повече от затворените от Сталин.
  • 22 Шаран БГ

    15 4 Отговор
    Удивително нещо е пропагандата ! В своята история поляците дължат най-много лоши неща и нещастия на германците и англичаните. Патили са и от Русия и не само. Почти няма да чуете поляк да каже нещо лошо за западняците, но обезателно ще избълва купища верни и неверни неща за Русия и руснаците. Както тук в коментарите някои хора грешат / волно или неволно/ непознавайки добре историята - същата работа са и поляците. Много се обичат двата братски славянски народа !? Никога няма да чуете поляк да Ви обясни , защо аджеба от Одер до Берлин сега са стотина километра !? Голямата и тежка, трудно повратлива във военно и икономическо отношение Русия през 1919 -ТА година прогонва поляците от Украйна . Там поляците не са "БАНДА РАЗБОЙНИЦИ И НАПАДАТЕЛИ" Вл. Ленин си е имал своите фантазии за световна пролетарска революция. Разбира се М.Тухачевски, като команващ Западния фронт, не е трябвало през лятото на 1920 г.да нахлува дълбоко на полска територия с многобройна, но лошо въоръжена и измъчена войска. Командващ от руска страна е бил Троцки, а Й.Сталин е бил командващ Лвовския фронт в тая война. С.Будьони е кавалериста. Не се знае точния / дори приблизително/ брой на съветските военнопленници, но полските са били малко над 50 000 . Каква е тяхната съдба ? Малко се знае.... Както дълго време и Сталин , и Хрушчов, че и Брежнев мълчаха за Катинската гора и трагедията там двадесетина години по-късно.

    Коментиран от #23

  • 23 Истината

    18 7 Отговор

    До коментар #22 от "Шаран БГ":

    За Катин, разследването се води и огласява от немската и полска пропаганда.Дясната ръка на Хитлер идва в Катин, за да организира "находката".
    Много по-късно, присъстват руски учени, когато всички доказателства подлежат на съмнение.
    А за изчезналите червеноармейци, говори се за 70 - 100 000 в Полша, се предполага , че са избити от поляците.
    Относно Украйна, ненапразно организират Волинското клане - отмъщението за репресиите на Полша над окупираните малцинствата.
    Държали са се като животни с тях.

    Коментиран от #25

  • 24 Гошо

    5 3 Отговор
    16 август ама 45 се подписва договора за граница Полша СССР Та на тая дата има и друга годишнина дето проблема от 20 е решен
  • 25 Ачо

    8 9 Отговор

    До коментар #23 от "Истината":

    Ми вече почти 80 години ги слушаме тези "истини". Ама защо ли всичките истинолози барабар с децата и внуците все към лъжливия капитализъм бягат. Що не търсят по-добър живот при истината, а?

    Коментиран от #28

  • 26 Хрис

    14 4 Отговор
    АЙФторче, що не вземеш да напишеш нещо за зверствата на поляците спрямо полските евреи по време на германската окупация и не само тогава, за гоненията спрямо немците в присъединените след войната към Полша немски територии Силезия, Померания и част от Източна Прусия. Ти тези неща ги знаеш много по-добре от нас, коментиращите тук, но си траеш, защото за това няма да ти платят господарите ти.
  • 27 Кирил

    10 15 Отговор
    Било каквото било.Сега положението е следното В Полша няма русофили и Полша не плаща данък русия.Средната заплата мина 1000 евро при цени под българските.
    В България е пълно с русофили и плащаме данък русия.Съответно,живота е мизерен.

    Коментиран от #29, #30, #31, #49

  • 28 Въпрос на вкус

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Ачо":

    5-тата колона, навремето Византия и Турция са взимали като "гости" - заложници, политици в изгнание, които ако държавите им искат независимост, 5-тата колона се активизира.
    Горби къде избяга - САЩ, къде бягат предателите разузнаване и полското правителство в изнание- Лондон, после ги разстрелват като като кучета - когато станат неудобни, но това е друга тема.

    Азия, Далечния Изток, Южна Америка са много по-интересни за инвестиции и почивка, но това е друга тема.
  • 29 Еххх

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "Кирил":

    Не гледай средната заплата, гледай покупателната способност!
    Безработицата, безплатно здравеопазване, линия на неравенства.
  • 30 ПРАВ СИ БРАТО

    3 6 Отговор

    До коментар #27 от "Кирил":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  • 31 Плащаш данък ама

    4 3 Отговор

    До коментар #27 от "Кирил":

    на чекмеджето и на Шиши.
  • 32 Аз съм българче

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Сталин":

    По това време Сталин само се е ослушвал и оглявал накъде ще тръгнат нещата след идващия естествен край на вожда Ленин. Троцкий е имал по важна роля във военните работи на болшевишката РСФСР. Командващият Тухачевски(най-младият маршал в историята) е бил не добър военноначалник. Неговата стратегия е била да се вземе надмощие над врага с числено превъзходство, а не с тактика и умение. Какво да кажем само за потушаването на Кронщадтското въстание, където около три хиляди моряци и около толкова градски жители сдържат и нанасят огромни загуби на настъпващите болшевики, които са над 100хиляди. Накрая завзема крепостта, като използва химическо оръжие. През 1937г.Сталин,вече взел пълната власт, му напомня за неговите "грехове" и го разстрелва.Полша след две ще бъде поделена от нацистка Германия и СССР. А това да героизираш поляците и да твърдиш, че са по-развити социално-иконимически от българите, само за това, че са избили десетки червеноармейци е най-малкото нелепо. Къде беше ПНР и НРБ през 70 и 80-те години на 20век,дали са били по напред от нас, а? Но това е вече е въпрос на друга тема.
  • 33 Защо се е случил Катин

    16 4 Отговор
    Много хитро авторът на статията започва от битката при Варшава,тоест след средата на войната. Забравя да спомене,че агресорът в тази война е панска Полша. Точно полските панове през 1919г. нахлуват не само в Украйна,но и в Литва и Белорусия. Червената армия не е в състояние да ги спре и същите навлизат дълбоко в Украйна. Налага се 1-ва конна армия на Будьони да извърши марш от над 1000 километра та да обърнат войната. Настъплението към Варшава е политическа грешка на болшевишкото ръководство доминирано от Ленин и Троцки ,а не на Тухачевски и Сталин защото те по това време не са решаващи фактори. По политически причини ударите на Червената армия се разединяват - един удар към Унгария и друг удар към Варшава.Целта на ударите е политическа - износ на революцията в Европа. Тези удари са в пълно пренебрежение към военната стратегия и затова Червената армия търпи поражение. Не се знае точното число на съветските военнопленници - 30 000,50 000 или 200 000. Пановете са си обучавали конницата в сеч върху живите пленници. Цял съветски корпус се спасява на територията на Източна Прусия пред перспективата да са месо за тренировки. Немците за разлика от пановете задържат само оръжията,но хората до човек ги връщат в Русия.Полските жестокости от 1920г. обясняват защо се е случил Катин.

    Коментиран от #36

  • 34 еврогейско либерастче

    7 2 Отговор
    Така се прави новата история!
  • 35 РЕАЛИСТ

    6 5 Отговор

    До коментар #9 от "4567":

    И какво му е достойното на този народ. Явно не си имал вземане даване с поляци. Завистливи, мръсни и долни душици са. Осъзнават, че са отрепки и действат подмолно. Мразят и немци и руснаци, защото са направили държава на тяхна територия и се доказа , че са една измет.

    Коментиран от #38

  • 36 Глок

    9 0 Отговор

    До коментар #33 от "Защо се е случил Катин":

    И тези 2 разнопосочни удара стават психическа травма за Сталин и урок, който ще бъде отчасти излекуван през лятото на 1944 година от Рокосовски /поляк по баща/ в операцията Багратион. Рокосовски с оглед на блатистата местност предлага 2 направления за настъпление, Сталин 3 пъти го праща да помисли, но той държи на своето. И това се оказва блестящо, след което Сталин му се извинява за пореден път за репресиите и започва да го нарича с име и презиме - от военните до тогава привилегия само за Шапошников!

    Коментиран от #37, #39

  • 37 Някой

    10 1 Отговор

    До коментар #36 от "Глок":

    Багратион е много добре замислена от тактическа гледна точка операция , защото е проведена в пълна секретност и хваща германците по бели гащи. Първо се имитира активност по линията на Украйна , което да постави под заплаха Румъния с жизнено-важният там германски нефт. Германците изпращат там най- силните си бронетанкови дивизии , и оставят по линията на Беларус и Балтика недокомплект , разчитайки само на ешалонорани отбранителни линии, но без ударни танкови групи . И ициативата вече е в ръцете на руснаците още от сраженията в Курск , и в ролята на боксова круша вече са германците , които трябва да тичат след събитията , и да действат с два хода закъснение. Следват серия от чували , и нахлуване дълбоко в германските индустриални и бълващи военно производство центрове и заводи , което предизвиква колапс в германската способност за продължаване на войната.
  • 38 Я ПА ТИ БЕ

    7 3 Отговор

    До коментар #35 от "РЕАЛИСТ":

    ЩО НЕ СИ ГЛЕДАМЕ У НАШЕТО КАНЧЕ ,АМИ ,,ОПРАВЯМЕ,,ХОРСКИТЕ ПРОБЛЕМИ......ДА НЕ СИ МИСЛИШ,ЧЕ НЯКОЙ ЗАРИТАЛ ЗА НАС......И ТЕ СИ МИСЛЯТ СЪЩОТО ,ЗА НАС.....ПА И НЕ САМО ТЕ......ОНЯ ЧЕХ НАВРЕМЕТО БЕШЕ НИ ИЗРИСУВАЛ (БЪЛГАРИЯ) КАТО К******Ф.....А НЕ ПОЛША........НИКОЙ НЕ НИ ЗАЧИТА ЗА НИЩО.........И КАК ДА НИ УВАЖАВАТ И ОБИЧАТ ДРУГИТЕ,КАТО НИЕ САМИТЕ НЕ СЕ ОБИЧАМЕ И УВАЖАВАМЕ КАТО НАЦИЯ ПОМЕЖДУ СИ......
    ПЪК ПОЛЯЦИТЕ НЕ ГИ МИСЛИ,СРЕЩУ ТеХ ДА БеГАМЕ ,НЕ МОЖЕМ ГИ СТИГНА.....
  • 39 Троцкисткото плямпотене

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Глок":

    Да тези разнопосочни удари държат топло на Сталин,без той да е бил отговорен за тях през 1920г. През 1920г. троцкизмът,тоест перманентна пролетарска революция в цял свят успява дя се наложи за разлика от Брест-литовския договор от 1918г. Троцкизмът дълго живее в Червената армия и след Троцки. Троцки е създателят на Червената армия и затова голямя част от маршалите и генералите са троцкисти в това число и Тухачевский. Сталин затова ги е разчистил - заговор на маршалите е имало. Точно върху тая почва вегетират писаниците на Виктор Суворов. Троцкизмът във военен аспект се основава на износ на революция чрез настъпателна война. Това е записано в бойните устави и Червената армия наистина се обучава за настъплевие и съвсем малко за отбрана. Това,че волунтаристичното плямпотене на троцкистите се разминава с военно-техническите възможности на Черваната армия Суворов въобще не го разглежда. Това пропагандно плямпотене Сталин нито е могъл,нито е смеел да го прекрати въпреки,че през 1940г. след разгрома на Франция си е дал сметка,че СССР е смъртоносно заплашен. Сталин си е давал сметка,че няма нито ресулсите,нито подготовката на Червената армия за война с Вермахта. Затова отчаяно се е надявал да отложи войната поне до 1942-43г.

    Коментиран от #44

  • 40 ВеРНО

    7 2 Отговор
    СМЕ НОМЕР 1 ПО ,,РАЗБИРАЧИ,, И ,,ПРОФЕСОРИ,, ПО ВСИЧКОЛОГИЯ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО В СВЕТА......
    ПРЕДВИД КОМЕНТАРИТЕ......
    ХАХАХАХА......
  • 41 Пан полски

    5 3 Отговор
    Много професори по полска история
  • 42 ГОСТ

    6 0 Отговор
    ШЛЯХТИЦ-а Не го виждам тука...
    Я се покажи бе отворен....
    Да те видим какво ще измъдриш по темата...
  • 43 Яверт

    7 0 Отговор
    Без да коментирам евентуалните цели на статията или историческите факти и последствия аз си вадя следните изводи. Полша е добре защото не се държи като васал на Брюксел. Друг е въпроса че е силнозависима от САЩ. Сащ имат полза от силна Полша като аванпост срещу Русия и Брюксел. Полша е васал на Сащ. Защо ние сме толкова зле? Защото ние сме колония а не васал на Сащ. Защо до 89г.България беше на 28място в света по икономическо развитие? Защото тогава бяхме васали а не колония. Кога ще съумеем да си извоюваме отново независимост?
  • 44 Глок

    5 2 Отговор

    До коментар #39 от "Троцкисткото плямпотене":

    Интересно е! Има и агентура, успяла да унищожи физически голям % от командния състав чрез инсценировки в шпионаж, опасения, че СССР ще бъде нападнат от изток и юг, но най големи щети нанася повсеместния страх, който кара висшите военни безропотно да се съгласяват със Сталин, когато греши - например той смята, че Вермахта ще удари най силно на юг, а ударът е към Западния Военен окръг. И докладват това, което иска да чуе, за да не последват съдбата на репресираните! Талантливи като Мерецков и Рокосовски са по арестите непосредствено преди войната. Куп генерали са освободени от лагерите и пратени на фронта, защото Сталин вижда, че с нагаждачи не става! Казва - те не обичат другаря Сталин, но те не за другаря Сталин ще се сражават, а за родината! Защото след първите дни на войната просто няма кой! Пленени, изчезнали, убити, дезертирали обкръжени и намалели до минимум полкове и дивизии се командват от младоци! Разни деятели, вживели се в ролята на надзиратели и прокурори като Мехлис се оказали напълно безполезни, че и вредни. А поляците са си поляци!
  • 45 Образец на хибридна война

    5 3 Отговор

    До коментар #13 от "Глок":

    Статията е образац на манипулация и хибридна война - взема само един епизод от кантекста на руско-полските отношения.Предисторията на Катин започва още в 1918,19,20-та години. Полша още с възстановямането си започва експанзия във всички посоки - заграбва чешки,немски,литовски,белоруски и украински земи. Особено жестоки са шляхтите на изток където избиват и прогонват през 1919 и 1920г. стотици хиляди руснаци,литовци,украинци и евреи-хазари на изток към Съветска Русия.Получава се парадокс - има държава Литва,нооо столицата и Вилнюс до 1939г. е окупирана и е част от полската държава. В съветско-полската война и досега не се знае колко съветски пленници са убити в Полша. Всичко това обяснява Катин. Знайно е,че дори чистките на Сталин не унищожават хазарската доминация в Болшевишката партия. Руснаците са имали да си връщат,но хазарите още повече на принципа им око за око,зъб за зъб. При това трябва да се отбележи,че на поляците е предложено да участват в бъдеща война срещу Хитлер. Тези които през 1939г. приемат са изтеглени във вътрешността на СССР. Тези които през 1939г. са отказали са.....избити. Направен е изводът,че точно тези са подстрекателите и организаторите за предишните репресии отпреди близо 20 години върху руснаци,белоруси,украинци и хазари. Друг е въпросът,че и голяма част от изтеглените във вътрешността на СССР поляци са отказали да се бият през 1941г. в състава на Червената армия срещу Хитлер. От тези които са се съгласили е формирана 1-

    Коментиран от #46

  • 46 Някой

    2 4 Отговор

    До коментар #45 от "Образец на хибридна война":

    Сигурно е и така както казваш , но има и една запазена кореспонденция между. Хитлер и Сталин , от тогава когато могат да се нарекат съюзници. Сталин кореспондира с Хитлер :- При мен се намират избягали от фронта полски войници и офицери , с тях как да процедираме ? Хитлер отвръща с едно изречение към своя съюзник Сталин: -Ти много добре знаеш какво трябва да направиш с тях. Това всъщност е присъдата ,наложена от Хитлер , а Сталин е палача който трябва да я изпълни , в името на гарманско-руското сътрудничество. Когато германците нахлуват в СССР те директно се насочват към Катин и първи огласяват тези екзекуции , защото първо знаят много добре ,къде и какво се е случило , и после го използват за антируска пропаганда пред света, но тогава от съюзниците ни вопъл , ни стон по този въпрос , защото тогава Русия е била на тяхна страна срещу хитлеристка Германия. Странното е ,че Хитлеристка Германия разруши Полша и изби няколко милиона поляци , Полша е третата най пострадала от войната държава , но тези 22 000 се сочат и натъртват много по-често от милионите избити , и изгорени в газовите камери.

    Коментиран от #47

  • 47 Предостатъчно основания

    4 2 Отговор

    До коментар #46 от "Някой":

    Хазарското болшевишко ръководство е имало предостатъчно основания да изтрепе част от поляците. Забележи...част от поляците. В СССР тогава са избягали поне 10 пъти повече поляци от убитите в Катин. Трепани са не по расовия,нито пък по етнически критерий на Хитлер,а по политически критерий - ако иска да сътрудничи на СССР го изтеглят навътре в СССР,ако не иска - трепане. При това са убити както пищят поляците все интелигентни хора - политици,военни,интелигенти,предприемачи. Били са достътъчно тъпи и високомерни да откажат сътрудничество със СССР. Явно не са си давали сметка какви зверства са извършили през 1919-1920г. Всъщност през 1919-1920г. полското военно-политическо ръководство се е проявило като отявлен расист спрямо руснаци,белоруси,украинци и хазари-евреи. Повечето поляци са се усетили и са приели да сътрудничат на СССР и до 1941-42г са настанени в Средна Азия. През 1941г. се поставя въпроса за участиете им във войната с Вермахта. Една част приемат и от тях е формирана 1-ва,а по-късно и 2-ра полски армии. Друга чост отказва и са пратени през Иран на британска територия.

    Коментиран от #48

  • 48 Съгласен

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Предостатъчно основания":

    И аз знам ,че много поляци са прехвърлени към Англия , и участват в битката за Англия , дори има данни че полските летци са се били много смело и фанатично срещу Луфтвафе.
  • 49 Антиседесар

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "Кирил":

    Ами то и в Грузия няма русофили, но средната им заплата е далеч под нашата, няма русофили, нито пък някога е имало комунизъм в Боливия, Перу Гватемала, но , средната им заплата е под тази в бг.