Last news in Fakti

14 Август, 2020 13:34 6 981 38

Георги Георгиев, БОЕЦ, пред ФАКТИ: Вярвам в победата над политико-икономическата мафия

  • георги георгиев-
  • боец-
  • протест-
  • орлов мост-
  • нов изборен кодекс-
  • лустрация-
  • граждански служебен кабинет-
  • бойко борисов-
  • иван гешев

''Когато всеки един от нас, осъзнавайки своята сила, се огледа и подаде ръка на хората около себе си, тогава наистина няма какво да ни спре'', категоричен бе лидерът на БОЕЦ

Георги Георгиев, БОЕЦ, пред ФАКТИ: Вярвам в победата над политико-икономическата мафия - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

БОЕЦ - България обединена с една цел, е гражданска организация, която заслужава уважение за всичко, което направи през последните години, но и за това, което продължава да прави днес. Хората от БОЕЦ са основна сила, постоянно присъствие на блокадата на Орлов мост. Освен това, исканията им, извън оставките на Борисов и Гешев, са най-съдържателните, защото именно само чрез лустрация и честни избори в България могат да бъдат поставени основите на една истинска демокрация в една правова държава, в която цари върховенството на закона.

По темите, свързани с протеста, гражданското общество, исканията и бъдещето, вчера от ФАКТИ разговаряхме с председателя на гражданско сдружение БОЕЦ - Георги Георгиев. 

- Георги, да започнем от днешния ден (б.р. вече вчерашен). Като успешна или като по-скоро неуспешна акция оценявате това, което се случи около Народното събрание?

- Зависи за кого. За гражданите беше успешна. Това, което бяхме решили, а именно да блокираме входа и да посрещнем депутатите с нашето послание за оставка, и с яйца и домати, това се случи. За нас беше успешно, защото отново им показахме нашето отношение към тях. За тях определено беше неуспешно - от Борисов и групата на ГЕРБ до всички останали. Реално днес разбрахме, че ние нямаме работещ парламент. Тази институция вече е тотално делегитимирана, управляващите сами саботираха Народното събрание. 

- А с оглед на внесените точки от БСП за извънредното парламентарно заседание (б.р. обсъждане на aктуaлизaция нa бюджeтa във връзкa c СОVID-кризaтa, oт eднa cтрaнa, и oт другa изcлушвaнe нa вътрeшния миниcтър Хриcтo Тeрзийcки и прeмиeрa Бoйкo Бoриcoв зa cблъcъцитe пo врeмe нa нaциoнaлнaтa кoнфeрeнция нa ГEРБ) и пропускането от тяхна страна на темата за вдигането на запора над акциите на Виваком, смятате ли, че те са истинска опозиция?

- Ще го коментирам принципно. БОЕЦ имаме позиция - БСП, ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти, те са си едно. Това е статуквото, срещу което ние в момента сме на площадите. Тоест, това са различни кланове на една и съща мафия. За нас не е решение да сменяваме един клан на мафията с друг клан на мафията. Затова днес скандирахме и посрещнахме всеки един от депутатите с ''Оставка''.

- Персонално Вас какво Ви мотивира вече няколко години да се борите с политико-икономическата мафия в България, вместо да си пиете ракията вкъщи, както правят доста българи?

- БОЕЦ 7 години вече имаме своята дейност. В личен план аз имах своята мотивация в няколко посоки. Преди 7 години за кратко бях член на ГЕРБ, аз видях лично с очите си как работи мафията. Може би това е един от тези лични стимули, които ми дават допълнителна сила. А и като всеки сравнително млад човек тогава, сега вече не толкова, личната ми грижа и гражданска отговорност към  мен самия, към семейство, към деца, към бъдеще, е другата мотивация, не по-слаба. Репресиите, които последваха веднага след като БОЕЦ беше създадено като организация, само ни амбицираха допълнително. Вече 7 години, както казах, водим своите битки последователно, упорито и без да се отказваме.

- Какви са хората, които съставляват БОЕЦ? 

- С една дума ги определям като непримирими. Това са будни граждани. При нас има лекари, има икономисти, има земеделци, има счетоводители, има учители, има най-различни хора като професии. Тяхната непримиримост и гражданско самосъзнание ги обединява. 

- Споменах политико-икономическа мафия. Вярвате ли искрено в пълната победа над нея? Задавам този въпрос, защото мафията е склонна да прави леки крачки назад, за да се завръща по-силна, както на практика стана след събитията, случили се през 2013-2014 г.

- Видяхме го и преди няколко години, когато Борисов сам даде оставка и отстъпи назад, а след това се върна отново. Вярвам в гражданската мъдрост, в нашия исторически опит, т.е. в поуките, които си извлякохме от грешките. Хората са толкова лъгани, че вече имаме тези инстинкти да не позволяваме да бъдем излъгани отново. Вярвам, че ще спечелим тази битка, това е началото. Неслучайно гражданите осъзнаха, че оставките на Борисов и Гешев, например, са в едно като първа стъпка. Защото всеки опит за реформа, или всеки опит за борба срещу корупцията и борба за справедливост, са обречени, докато мафията стои на върха на държавата и съдебната система. А Борисов и Гешев са олицетворение именно на тази мафия, която е превзела всички институции и власти. Ако спечелим тази първа битка, тази първа стъпка, това е само началото, изрично го казваме. Трябва да продължим и тук има един важен ключ - не бива да изпускаме инициативата нито за миг, за да не позволим да ни върнат обратно в омагьосания кръг. Трябва да пробием и следващия омагьосан кръг, това са изборите. Докато мафията контролира изборния процес, ние вечно ще се въртим. Затова сме поставили като следващи стъпки - нов Изборен кодекс, граждански контрол върху изборите, мажоритарно гласуване в един тур, разбира се и закон за лустрацията.

- В контекста и на това, което Вие казахте преди малко, една от дългосрочните цели на БОЕЦ, освен да извади мафията от властта, е ли е и да създаде такова гражданско общество, което да не се събужда веднъж на 7 години, а да бъде постоянно будно и активно, защото демокрацията се отстоява всеки ден. Общество, което реагира светкавично срещу корупцията, потъпкването на закона и всякакви други антидемократични дейности. Като че ли това е истинската победа, а не просто две-три оставки.

- Точно така. Това е най-важната цел, която БОЕЦ представяме пред себе си и за която работим през всичките тези години. Нашите акции, протестите, които организираме, сигналите, чрез които разобличаваме мафията и нейните подвластни институции, са инструменти за постигане на тази важна цел. Истински будно гражданско общество, притежаващо инстинкти да реагира мигновено на всяка несправедливост. Когато създадем това нещо, тогава въпросът: ''Кой ще дойде след това?'', вече не стои с тази сила. Който и да дойде след тези, първо няма да са тези, защото това сега е дъното, който и да дойде след тях ще знае, че нас ни има - и не 10 години, а 10 дни няма да ги търпим, и ще бъдем на площадите при първия знак, че те предават интересите на гражданите. Това е важното. Създадем ли това, другите неща са решими проблеми и са въпрос на време. 

- Вашата организация е основна сила на палатковия лагер на Орлов мост, Вие сте с постоянно присъствие там. Усещате ли умора у хората, особено вземайки предвид това, че и Борисов, и Гешев, като че ли са се заинатили и отказват да се съобразят с волята на активните граждани?

- Те са поставени в ситуация (б.р. Борисов и Гешев), в която нямат полезен ход в момента. Половин месец вече сме тук, можем да държим тази блокада и още половин година. Властта в момента е безсилна пред гражданите. Нашето присъствие там е демонстрация на тяхната слабост и страхове. От друга страна, тактиката им да ни игнорират води до обратен ефект. Ние ще сменим тактиката. Ще започнем, освен блокадите, директни акции спрямо тях. Така, както те и техните институции-бухалки преследваха нас гражданите и свободните медии и журналисти, и ние ще започнем да ги преследваме - тях и техните институции-бухалки. Започваме с персонални блокади и с блокади на институции. 

- Можете ли да споделите подробности, или предпочитате все още да не разкривате плановете си? 

- Следете събитията. Буквално до два-три дни ще обявим и започваме тази нова серия от новата тактика.

- Сега относно исканията на БОЕЦ. Искате граждански граждански служебен кабинет. Това обаче някак си остава в пространството, без да придобива широка гласност. Запознали ли сте президента Румен Радев с това Ваше искане? Ако да, то имате ли представа какво мисли той по този въпрос?

- Не сме имали контакти с президента Радев. Бидейки така определено като граждански служебен кабинет, това по-скоро е тема на гражданите и протеста. Т.е. това е нашата тема, която между нас си трябва да изговорим. Тук идеята наистина е едни честни и свободни избори, това Е основната задача на този кабинет. За да се случи това са нужни мигновени реформи вътре в някои от институциите. Например, смяна на цялото ръководство до областно ниво на МВР, като един от основните инструменти на мафията за манипулация на изборите и за натиск върху определени групи хора. В това отношение гражданите имаме и своите конкретни предложения като хора. Личности, които имат нашето доверие и ето тук е ключът, затова сме го нарекли граждански. Не само ще бъде излъчен от гражданите, а и това ще бъдат хора, които имат нашето доверие.

- Там е работата, че все пак трябва да ги назначи президентът.

- Такава е формулата, записана в Конституцията. И може би това е още един тест за президента Радев за това в крайна сметка той на чия страна е - на страната на гражданите или на нечия друга. 

- А бихте ли разкрили някои от тези имена, на които имате доверие?

- Мога да посоча едно. Име, което е коментирано между нас, макар и да не е коментирано със самия човек. Става въпрос за следовател Бойко Атанасов. Той е един от тези хора, магистрат, човек, който е доказал своята непримиримост и смелост да се изправи и срещу мафията, и срещу тежките проблеми вътре в съдебната система. А също така и да търси решения, не само да посочва проблемите. Това е пример за човек, който би имал своето място в един такъв служебен кабинет, човек, който има доверието на гражданите. 

- Искате и закон за лустрацията. Достатъчно ли ще е обаче да бъдат политически кастрирани хора от елита на БКП и ченгетата от ДС, или и Вие като мен смятате, че част от посткомунистическите политици трябва също да останат извън борда?

- Категорично е така. Въпрос е на формулировка и на конкретизиране на текст. Ченгетата и висшите комунистически ръководители са задължителни. Добавката с последователите ги, които носят отговорност за грабежа през последните 30 години, трябва да бъде така формулирана, че първо да съдържа в себе си и точно този лустрационен елемент, но и да е достатъчно справедлива, за да обхваща всички, които носят отговорност. Тук отговорността е конкретна и персонална. Дали ще бъдат посочени поименно, или ще бъдат изградени някакви принципни критерии, това също е тема, която ние поставяме за дебат. Но съм категоричен, че трябва да бъде включен и периодът след 1989 г.

- Третото искане касае Изборния кодекс, който Вие по-рано в разговора споменахте. Какво желаете да се промени в него?

- Има един основен принцип, който ние считаме за тотално несправедлив. В момента изборите се контролират през механизми, върху които имат контрол само партиите. Т.е. във всички комисии - от секционната избирателна комисия до ЦИК, представителство имат единствено партиите. Те защитават техните интереси, само че изборите не са за партиите, а за гражданите. Кой защитава интереса на гражданите в този случай? Затова БОЕЦ предлагаме граждански контрол върху изборите, въвеждане на такива механизми, които да гарантират честността и прозрачността на изборния процес. Електронното дистанционно гласуване е един от тези механизми, плюс наистина физическото участие на гражданите в комисиите до най-високо ниво.

- Връщам Ви към исканата оставка на главния прокурор. Ако той изпълни желанието на протестиращата част от българите, какво трябва да се случи след това, за да бъдат напълно удовлетворени те, тъй като може да се появи нов Гешев? Трябва ли и ВСС да подаде оставка?

- Оставка на ВСС задължителна. Темата с оставките доста се разшири, което наистина показва една гражданска зрялост. Освен ВСС, една оставка СЕМ, например, е не по-малко актуална. Както и на други институции. Миналата година при процедурата за избор на главен прокурор, когато говорим за смяната на системата, за нов модел и т.н., това звучи атрактивно, но трябва да го напълним със смисъл. Ние показахме именно един такъв модел, предлагайки, издигайки гражданската кандидатура на следовател Бойко Атанасов тогава. Организирахме цяла предизборна кампания - срещи в Пловдив, в Стара Загора, в Сливен, в София, представяйки идеята на БОЕЦ за този нов модел, а също така и Бойко Атанасов представи своята програма и платформа, т.е какви са му приоритетите, как смята, че ще бъдат решени проблемите и т.н. Тогава лансирахме идеята за пряк избор на главен прокурор. Това също е тема за дебат. Аз мисля, че след като можем да избираме държавния си глава по този начин, сега в тази ситуация, в която сме обрасли от такива жестоки зависимости, един подобен вот би дал решение на проблема. Трябва да има възможност да бъдат издигани кандидатури и от неправителствения сектор. Да видим тогава коя партия ще излъчи своя кандидатура, да видим коя партия зад кого ще стане, нека да видим кои са кандидатите, нека си представят екипите, нека си представят приоритетите и платформите. Тогава гражданите ще имаме реален избор, т.е. ние ще избираме в този конкретен случай, предвид изключителната важност на тази длъжност. Реално в момента прокуратурата, или Гешев, еднолично управлява държавата. Буквално. Той би могъл, както беше терминът на Борисов, да опраска, или да изпере, всеки един в тази държава.

- Инициатива ''Правосъдие за всеки'' имат друга идея за реформа и в нея се премахва длъжността главен прокурор. Какво мислите за този вариант?

- Това също е тема за дебат. Аз намирам логика в това предложение. Донякъде ми звучи като екзотика, но наистина има логика, защото и то предлага решение. Това са поредица от теми и то точно на това гражданско ниво, на което се намираме ние в момента. Това означава, че има решение, и то не едно. Дори имаме и избор в решенията.

- Без да ангажирате с позицията си хората от сдружението, което председателствате, има ли политически субект в момента, който считате, че може да изпълни точките, които споменахме - лустрация, промяна в Изборния кодекс, включително и съдебна реформа?

- Бидейки активни граждани ние също гласуваме. От друга страна, БОЕЦ сме заявили категорично, че партия няма да ставаме. Ние няма да се борим за властта. Аз искрено вярвам, че ни чакат още дълги години битка на гражданския фронт, тепърва и трябва да отстояваме това, което сме постигнали до момента. Имаме една такава идея, в БОЕЦ това сме го изговорили, в момента тече този разговор и сред останалите граждански организации по наша инициатива, създаването на една гражданска харта, където съвсем синтезирано ще посочим тези 3-4 общи точки, едната от които е законът за лустрацията, която ще представим на всички политически партии. Т.е. ние няма да избираме тях, а нека те сами се легитимират. Тези, които се подпишат и приемат тази гражданска харта, приемат тези поставени от нас цели като свой ангажимент - ето, те са възможният избор.

В момента аз наблюдавам, както и всеки един гражданин, това, което се случва. Искрено вярвам, че тези политици, които сега имат куража да застанат до гражданите в нашата битка, и заедно да спечелим тази битка, те ще имат и моралното право да потърсят нашето доверие след това. И то без да обещават, а вече ще са доказали, че имат куража да отстояват нашите интереси. 

В последните седмици, месец-два, отчитаме акцията на Христо Иванов в Росенец. Това беше един от фитилите, които запалиха гражданската енергия. Това го отчитаме. Наблюдавам внимателно как ще продължат обаче, това е не по-малко важно. Стъпка напред и спиране - не е решение. Това го давам само като пример.

Възможно е сега като резултат от тези протести, да се роди някаква нова политическа формация. Но за мен решението е ние да поставим нашите граждански цели и нека партиите вземат своите решения, да се легитимират, за да ограничат нашия избор. Да видим кои са тези, които приемат.

- И последно. Искате ли да кажете нещо на хората, които не протестират?

- Да, бих могъл да се обърна и към тях. Част от тези хора го правят именно заради липсата на алтернатива, друга част го правят все още от страх, трета част го правят заради някаква зависимост, дали професионална, дали бидейки част от някаква администрация. Има и хора, които го правят, защото не вярват, че нещо може да се промени. На всички тях искам да им кажа едно - хора, повярвайте в собствените си сили като граждани. Няма по-голяма сила от това, от гражданското осъзнаване. Следващата стъпка е - бъди част от общността. Когато всеки един от нас, осъзнавайки своята сила, се огледа и подаде ръка на хората около себе си, тогава наистина няма какво да ни спре. Можем да преодолеем страха в себе си, можем да постигнем всяка своя цел, изцяло зависи само от нас. 


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЙ

    21 17 Отговор
    Сте вие та да ни давате наклон в живота

    Коментиран от #6, #16

  • 2 факти

    16 12 Отговор
    Подмолните опорни точки на властимащите са - ние яко крадем, но и тези след нас пак ще крадат. Нищо няма да се промени.
    Новите трябва ясно да се разграничат от краденето! Краденето трябва да спре и хората да са сигурни, че се слага край на поголовните кражби.
  • 3 СМОТАНЯК

    24 24 Отговор
    БОЕЦ !?? Какъв боец си ти бе, тулуп?
  • 4 Българина

    23 19 Отговор
    НОМЕРАТА на ТИКВАТА НЕ МИНАВАТ.....ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР......Това е.
  • 5 Ай стига

    25 15 Отговор
    Човек който е изгонен от партията си заради злоупотреба с партийни средства има ли право да говори за морал?Георгиев,Бойко те изхвърли заради кражба на партийни пари,а ти се целиш сега да бръкнеш по-дълбоко на негов гръб.

    Коментиран от #8

  • 6 Бай Ганьо

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "КОЙ":

    Ползвай наклона, който Ти дава ТИКВАТА, Бе френд.Какъв ти е проблема?!
  • 7 Ах морето

    18 8 Отговор
    Голямо интервююю бреи много умен тоз Молец .Ма то от Варна лий туй мунче Не съм го виждал с другаря Гуцанов да водят протеста

    Коментиран от #15

  • 8 Бай Ганьо

    9 16 Отговор

    До коментар #5 от "Ай стига":

    От Георгиев ли са КРАДЕНИТЕ ПАРИ в ЧЕКМЕДЖЕТО на ТИКВАТА?!

    Коментиран от #17, #18

  • 9 Брей

    18 2 Отговор
    този съвсем си е повярвал!
  • 10 Кой68

    15 4 Отговор
    Аз се надявам че и на този "борец" както и на др.подобни нему "лидери" мястото му е там където иска да бъдат управлявящите.
  • 11 Боец крадец

    16 7 Отговор
    Шъ тъ видим в пандела къф боец си и с кой шъ съ бийш като ти наденат чорапогащника и станиш булка
  • 12 Ю Кортес

    19 3 Отговор
    Това беше най яростния гербаджия във видинско
  • 13 ДядоСтою

    12 4 Отговор
    МОМЧЕТА НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИТЕ И ЩЕ ВИ КАЖА ЩО АМИ ПРИЕАТИЗАЦИЯТА НАЗАД НЯМА ДА ВЪРНЕТЕ И ЛЕВ ОТ ОЛИГАРСИТЕ НЯМА ДА ВЗЕМЕТЕ 30ГОДИНИ ВСИЧКО Е ПОКРИТО В МИША ДУПКА ХАБИТЕ НАПРАЗНО ЕНЕРГИЯ ЩЕ ВИ ЯХНАТ ДРУГИ ТОВА Е
  • 14 Гошо

    13 0 Отговор
    Върни членски внос!
  • 15 Видин

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ах морето":

    От Видинско е.
    От Варна е друг умник.
    Гошо върни членския внос

    Коментиран от #33

  • 16 8523

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "КОЙ":

    Добре е да се информираш . Това са ГРАЖДАНИТЕ към които трябва да се присъединил и подкрепиш 👍
  • 17 Иван

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Ганьо":

    Да, нали е окрал партйната каса и за това са го изгонили и сега им мъсти!
  • 18 Ай стига

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Ганьо":

    Бай Ганьо не ти пиша за чекмеджето и парите,пиша ти за този какъв крадец е.На теб ще ти е по-спокойно ако парите не са в шкафчето на Борисов,се това на Георгиев.Значи при теб проблема в държавата бе е важно,че се краде важно е друг да ги краде.Много прост народ .

    Коментиран от #38

  • 19 Щерю

    7 2 Отговор
    Че точно тоя се кълнеше че е най верния на Борисов.
  • 20 ИСКАМ

    6 2 Отговор
    ИКАМ ДА СЪМ ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ.
    ДРУГО НЕ МИ ТРЯБВА.
  • 21 Искам

    4 0 Отговор
    Искам да съм ЦЯР.
  • 22 Умен

    2 0 Отговор
    Умен народ сте Ейййй
  • 23 Чочо

    10 2 Отговор
    Видинчанина си донесе канапе и по цял ден пие бира на орлов мост
  • 24 ВРЕМЕ Е.

    7 0 Отговор
    АДЕ , СОКРОТСЕ И СО БЛАГО.....
  • 25 ПРЕСТРАШЕТЕ СЕ

    3 0 Отговор
    Не боли
  • 26 бай Симо

    12 1 Отговор
    БОЕЦ, Цецо от Сърбия добре ли плаща...щото БиволЪ са уж доста доволни!
    Само не знам как не проумявате, че той ви плаща с ВАШИТЕ пари, с парите, които открадна от ВАС!!!
  • 27 БЛАГОДАРИМ

    5 1 Отговор
    За това че давате възможност за директни коментари, без да се налагат бавни и излишни регистрация.
    Сваляме Ви шапка.
  • 28 Електра

    12 1 Отговор
    Помним помним, че и ти го лапа на Бойко. Всичките крадци, които Борисов е ударел през ръцете, сега са вождове на Орлов мост...
  • 29 24/7

    6 2 Отговор
    Хахаха....и ако този е лицето на протеста....пълен т...., пардон майтап
  • 30 Кано

    7 1 Отговор
    Мно го ми се иска тоя популис да го чуя след изборите .От деведесете години слушаме едно и също .,За по добър живот за на и децата ни качихме на трона Др Костов тои така ни оправи че някои повръщат от имане други бъркат по кофие.Този оправач си отиде доиде царя честити тои ни до оправи . Тъпо ти ли си следващия оправач
  • 31 анти боец

    3 0 Отговор
    Умнико, вземи я напиши ти та да се оправим!
  • 32 jorj

    5 0 Отговор
    Факти бъдете по - авторитетни. Давайте трибуна на умни и авторитетни хора, нали искате промяна, тази ли е носител на промяната?
  • 33 Ах морето

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Видин":

    О да ,благодаря то от варна онуй копейката
  • 34 Това е

    4 1 Отговор
    Някогашен гербераст.НЕ ТИ ВЯРВАМЕ!
  • 35 Социолог

    5 0 Отговор
    Какъв интелект само струи от този фейс....IQ-то му е със знак минус...
  • 36 Е и сега...

    1 2 Отговор
    Ако и днес не ви стана ясно спонсора на бсп, на триото , на целия тоя театър е един и същ. Нали искаха това което Бойко днес направи? Сега дгуга песен захванаха, абе миризливо мъртво месо!
  • 37 Аве Адолф Хайлллл

    1 1 Отговор
    Жалък човечец на московска хранилка , но и той ще си плати един ден за антибългарската си дейност .......
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.