Last news in Fakti

16 Август, 2020 13:01 6 268 47

Народното събрание с рекорди по некадърност

  • народно събрание-
  • закони-
  • гласуване

Когато цифрите говорят и Борисов трябва да замълчи, а цифрите са убийствени

Народното събрание с рекорди по некадърност - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Законодателният процес в 44-тото Народното събрание е обременен с тежки и пагубни недостатъци. В над 90% от случаите изобщо липсват гледните точки на представители на заинтересованите групи. Трагични са цифрите при отчитане на ефекта или за съгласуване с експерти. Известно е, че сред депутатите има 20-тина юристи, а шепата правни експерти, които трябваше да помагат в законотворчеството на НС от мнозина се възприемат като тежко компрометирани. Не заради правен гаф, а заради унизителното отношение, което допуснаха да демонстрират към тях депутатите и най-вече председателят на НС Цвета Караянчева

Категоричните данни не са пропаганда или фалшива новина, а се съдържат в подробен анализ направен от Националния център за парламентарни изследвания, който е към Народното събрание. Изследването обхваща 438 законопроекта, регистрирани в публичния регистър „Законопроекти” на Народното събрание за периода:  19 април 2017 г. – 17 декември 2019 г.  Ето само някои от констатациите:

В 100 % от случаите не са предвидени механизми за оценка на разходите и резултатите от съответната законодателна инициатива.

В 93.4% от законопроектите няма посочена информация за проведени обществени консултации или обсъждания, на които да бъдат дискутирани проблемите и причините, налагащи промяната.

В мотивите почти винаги – в 91,5% от случаите липсват гледните точки на представители на заинтересованите групи.

В 94.7% от законопроектите няма посочена информация за проведени обществени консултации или обсъждания, на които да бъдат дискутирани проблемите и причините, налагащи промяната.

В 92% от случаите в мотивите  липсват гледните точки на представители на заинтересуваните групи.

При 87.9% от законопроектите изобщо не съдържат позовавания на изследвания и научна експертиза в своята обосновка. Това потвърждава налагащата се представа, че законодателните промени се пишат „на коляно”, без да се използва помощта на компетентни специалисти в съответните области.

От 2017 г. до края на 2019 г. случаите в които не са посочени финансови или други средства, необходими за прилагането на новата уредба през осемте парламентарни сесии варира от 67 до почти 89% от случаите.

В 95,2% не са предвидени мерки за информиране на гражданите относно постигнатите резултати вследствие на промените.

Изобщо липсват изисквания за периодично публикуване на резултати от новите законови промени при 97%  от разглежданите закони, като само при 1,6% това не е приложимо.

В анализа се вижда още, че в 93.4% от законопроектите няма посочена информация за проведени обществени консултации или обсъждания, на които да бъдат дискутирани проблемите и причините, налагащи промяната.

В направеното проучване става ясно, че фрапиращите 87.9% от законопроектите изобщо не съдържат позовавания на изследвания и научна експертиза в своята обосновка. Това потвърждава налагащата се представа, че законодателните промени се пишат „на коляно”, без да се използва помощта на компетентни специалисти в съответните области.

 В 67.6% от законопроектите не са вписани определени срокове за постигането на заложените в тях цели.

От Националния център за парламентарни изследвания посочват, че обект и предмет на изследването е информацията, съдържаща се основно в мотивите към внесените в Народното събрание законопроекти.  Една от целите на анализа е „да се изгради цялостна експертна и информационна база данни за законодателството, която ще допринесе за постигането на по-високо качество и устойчивост на законодателната политика.“

Ако с думи е сложно ето и в картинки:

Констатациите са категорични. В това Народно събрание законовите промени се предлагат без сериозна обосновка. Генерално липсват гледните точки на представители на заинтересованите групи. Най-често липсва оценка на разходите и резултатите. Въобще не се полагат усилия да бъдат информирани гражданите какво се изменя и какви ще бъдат последствията от поправките. Практиката е да се приемат законопроекти, чрез които в преходните и заключителни разпоредби да се изменят други закони. Законодателните промени се пишат „на коляно”, без да се използва помощта на компетентни специалисти в съответните области.

Безброй пъти е коментирана зловредната практика на това НС да се приемат законопроекти, чрез които в преходните и заключителни разпоредби да се изменят други закони. Това дори се превръща в тенденция - в настоящия парламент делът на такива законопроекти възлиза на 37%, докато в предния е бил 35%.

69,2% от всички предложения са за изменение и/или допълнение на съществуващ закон.

Ето кого цитират от изследователите от националния център в анализа си по темата:

"Практиката да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби на други законодателни актове е оспорвана от редица учени и изследователи в областта на правото. Още през 2001 г. в сп. „Съвременно право“ (2/2001), в статията си „Цивилистични патологии в данъчните закони“ проф. Огнян Герджиков подчертава, че една от язвите на законодателството е, че „в закони с един предмет на уреждане и регулиране в преходни и заключителни разпоредби да се уреждат съвършено други въпроси /……/ Това е нещо абсолютно неприемливо и недопустимо, но е масова практика, което изключително много затруднява правораздаването, затруднява всички юристи, които практикуват, които си служат с тези закони и трябва да ги прилагат".

Къде са експертите законотворци?

Днес депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова многократно ни обясни от екрана на телевизора, че Борисов говори като лидер на партията и като такъв е поискал свикването на Велико народно събрание, а в замяна на това ще подаде оставка.  Атанасова, която сама се бе определила като "тежката артилерия на ГЕРБ", а мнозина я наричат  с друг прякор, който до сега водеше класацията с прозвища на депутати, но Караянчева я надмина, обясни, че ГЕРБ работи с много юристи, които не били депутати, но не може да каже кои са защото те не я били упълномощили за това. Кои ли са тези митични титани на юридическата мисъл. Сещам се за едни, но вече само със съжаление към тях, труда и званията им, защото това Народно събрание ги компрометира сериозно и като експерти и като личности.

Припомняме, че още през 2017 г., заради липсата на достатъчно юристи сред депутатите, към Народното събрание бе създаден специален Консултативен съвет по законодателство. Кой участва в него може да видите ТУК. Година по-късно чрез поискан достъп до информация Фрог Нюз разкри, че този съвет изобщо не функционира. Малко след това председателят му - проф. Огнян Герджиков поиска да бъде закрит съвета, наричайки го "безсмислен". Мотивите му бяха, че, нито депутатите, нито отделните комисии, търсят изтъкнатите юристи за това, за което са приели да станат част от този орган в НС. Въпреки искането председателят на парламента Цвета Караянчева не го разпусна, а председателят му се задоволи с оказаното му внимание НС да го кани на тържества по повод национални празници.

Въпреки че не спестяваше критики към управляващите, проф. Герджиков и неговите колеги в този съвет не направиха нищо повече, за да не стоят имената им по този начин в сайта на Народното събрание - опит за фалшив престиж на институцията. 

На всичкото отгоре само преди месец, в началото на протестите срещу правителството, премиерът Бойко Борисов заяви, че служебното правителство, което бе оглавено от проф. Герджиков е подредено от Делян Пеевски.

Ако това са експертите, с които ГЕРБ се консултира, е разбираемо, че не смеят да ги назоват. Ако не са – наистина остава един Даниел Кирилов, на който лично Борисов му забрани да пише постове във Фейсбук.

Благовеста Фармаконова

Ето и цялото изследване.

Източник: Национален център за парламентарни изследвания

Изследване на законодателната дейност на 44-то Народно събрание. 19 април 2017 г. – 17 декември 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    82 2 Отговор
    Така нареченото ,,Народно събрание,, работи само за шепа олигарси на властта.

    Коментиран от #10

  • 2 Математик

    56 3 Отговор
    Това го нема у първите три страници на Винету. Народа иска да съм умен мъж, ама аз съ булка у Македонско.
  • 3 волен сидеров

    56 1 Отговор
    БОЙКО КВО ГО ВЪЛНУВА ТЕЗИ ДАННИ
  • 4 Яааа

    43 1 Отговор
    ама ние сме биле имАле Народно събрание! Сега вече ми е ясно ония 240-те кви са биле. Начело с ТКП-то. А аз си мислех че ТКП и е официалната титла.
  • 5 Парламентарист

    52 4 Отговор
    Герб съсипа парламентаризмът с техните калинки и вярност до гроб на Бай Ганьо , във другите групи също има уникати .....Валери Симеонов , Марешки .....и въобще сладури...Пеевски...Волен , няколко идиота от бсп итн.....но герб е върхът на простотията и некадърността.

    Коментиран от #22

  • 6 ЛУСТРАЦИЯ

    50 3 Отговор
    Говорим за НЕЛИГИТИМНО управление на държавата . 👍🧐👁️
  • 7 Дедо ви

    12 50 Отговор
    Статия по-дълга от 10 - 15 реда никой не чете. В това забързано време никой няма да изгуби половин час в четене и после да се окаже, че това е глупост. Обикновено заглавието е достатъчно. Както и първите 5 минути от американски филм стигат за да ти е ясно как ще свърши. Ако някой е изчел статията без да пропусне и ред, нека ми сложи минус.

    Коментиран от #14, #17, #23

  • 8 А добро утро

    49 2 Отговор
    За това сме стигнали до тук! Чистачката в събранието е по - умна и кадърна от тези 240 глупак!
  • 9 Маргинал

    10 4 Отговор
    Това може да е така, но това са буржоазни практики. Тиквата трябва лично да пише законит и дани да му помага. Ей тогава ще се оправим.
  • 10 Плащат

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    и им ги "избират" - министри , депутати и всичко по ключовите позиции в институциите !
  • 11 Накратко

    18 3 Отговор
    Нация НЕСПОСОБНА да се управлява сама !
    30-ет години доказателства, факти и цифри !
  • 12 Наблюдател

    30 1 Отговор
    Тъй наречените "Народни Представители" обитаващи едноименната къща постоянно и упорито доказват със законотворческите си напъни обслужващи най-вече тяснопартиини и олигархични интереси че са най-вече Народни Вредители!
  • 13 БО COVID-19

    10 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Когато цифрите говорят и Борисов трябва да замълчи, а цифрите са убийствени.

    Ало, ФАКТИ,
    Цифрите не говорят – говорят ЧИСЛАТА!
    Буквите също не говорят – говорят ДУМИТЕ!

    И на това ли трябва да ви уча?
  • 14 Петьо Петров

    16 4 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви":

    Лично аз ви сложих минус,защото я прочетох цялата,а ако вие можете да кажете поне едно невярно и да го подкрепите с факти, ще ви се извиня!
  • 15 Народното

    20 1 Отговор
    събрание = хайдушка среща !
  • 16 Депо за боклуци ,наше производство...

    25 1 Отговор
    Самата дума ,,DE PUTA" е достатъчна за да разберете какво влиза в народното събрание.Най крадливата част от политиците ни.Председателката е ПКП и от там нататък всичко е 240 разбойника с имунитет да крадат,колят и бесят...
  • 17 Ами това е една от

    13 3 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви":

    причините да сме на това дередже - никой не си прави труда за нищо, освен салатката, ракийката, сапунка или некво риалити. А истинското риалити ни го правят тия във властта.
  • 18 И к'во

    11 1 Отговор
    Излиза, че като се заличат всички промени в закона и конституцията от последните 10години, май ще си имаме много хубава конституция и закони

    Коментиран от #20

  • 19 Вие виждали ли сте

    22 0 Отговор
    как изглежда един наш закон? Ами, вижте. Чл... изм. доп. ДВ, Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от...Член ...Изм...Доп... ДВ от.... И така са всички закони. В цивилизованите държави, законите на са пипани от 400 години, а тука се менят през ден.
  • 20 Самата истина

    21 1 Отговор

    До коментар #18 от "И к'во":

    Всичко сътворено през тези десет години е вредно за държавата България !
  • 21 Дедо ви

    2 10 Отговор
    За половин час събрах 11 минуса. 11 души са излъгали, че са прочели статията без да изпуснат нито ред. В това влизат и графиките със ситните букви. Само да ги питам тия 11 души които уж са прочели статията - Не мислите ли, че изгубихте половин час от живота си напразно?

    Коментиран от #27, #29

  • 22 Ново

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "Парламентарист":

    Щом не споминаваш бсп и радев си умник коя страна с комунистическо минало е добре където е минал руски ботуш трезва не расте «може би кауни и преватезатори»

    Коментиран от #30

  • 23 Дедовия

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дедо ви":

    ви кара да четете . Добър ход дедо 👍🤭
  • 24 ББ С ПАЧКИ И ПИСТОЛЕТ СРЕЩУ ДЕМОКРАЦИЯТА

    15 3 Отговор
    Какво Народно събрание?Събрание на ТКП-и
  • 25 Перо

    12 2 Отговор
    На всички е известно,че криминалната,мутренска партия с мнозинство в парламента,генерира и произвежда на конвейр,промишлено количество противоречащи се,с вратички,лобистки закони.Главните мутри си купуват и поръчват законодателни поправки на законите,по заявка.Като резултат,на всеки закон броя на поправките е по-дълъг от текста на закона.Това го няма никъде по света!
  • 26 габровец от варна

    7 0 Отговор
    Ми кво чудно има... Некадърни малоумници с високо мнение.
  • 27 Дедо,дедо

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Дедо ви":

    Явно, в пионерските ти години , си успял да затриеш чувството си за хумор. Освен статията, отворих линка и прочетох самото изследване, ама то не е за склеротични старци. Докато такива като теб са мнозинство, такава ще ни е орисията. Пък се плодите,бе, ДЕМП.
  • 28 Стани народе, събуди се!

    8 1 Отговор
    Е И КАКВО СЕГА: МУТРА, КАЛИНКИ И ТУЛУПИ ЩЕ ПРОМЕНЯТ КОНСТИТУЦИЯТА? АКО НЕ ГИ ЛИКВИДИРАМЕ СКОРОПОСТИЖНО, СВЪРШЕНО Е С БЪЛГАРИЯ!
  • 29 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #21 от "Дедо ви":

    Ама ти наистина ли си вярваш, че си еталон и няма хора, които всъщност могат да се концентрират върху една материя, за да я разберат? Една молба от мен - не се занимавай с управление на хора и ресурси.
  • 30 Идиот

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ново":

    как да не е споменато бсп? Прочети пак.
  • 31 Гост

    2 1 Отговор
    Зaмaзвaт ни oчитe c някaкви дребни нещица, зa дa нe питaмe кaквo cтaвa c връщaнeтo нa Бeлoмoрcкa Трaкия и зaпaднитe пoкрaйнини, cлeд кaтo минaлaтa гoдинa изтeчe cрoкът нa пaгубния зa Бългaрия Ньoйcки дoгoвoр.
  • 32 Петър

    5 0 Отговор
    Чудя се за какво са ни парламент и всичките агенции, инспекции , комисии и т.н., като си имаме еднолично управление на държавата и всички останали хрантутници се активизират само по сигнал на Вожда.
  • 33 ИЗХОД

    2 0 Отговор
    Картинката в 3D формат . Проблема е че всичко стига до бившата ДС ,там блокира и се размива . ДС съветници ДС консултанти ДС ........................ и тук чакаме ДС парламент и сме цъфнали и вързали . ДС държава виждам . Бойко е ДС творение ,а те са пак някъде там ДС. (абе ДС мръдни малко да минем ) светофара светва червено жълто зелено дай път на младите . Учили сте справяте се добре ,ама има и други науки не само ДС . 🤔🙄😳😧😲👁️🧐

    Коментиран от #41

  • 34 Behemoth

    3 0 Отговор
    Сега загубиха и Барнито ...ептен ще ударят дъното...
  • 35 Пламен

    6 0 Отговор
    "Те не го пускаха вътре в кръчмата СИК, там, дето избиха Бай Миле. Стоеше навънка да пази колите."

    Издигна се оттогава. Сега пази Сараите.

    7
  • 36 Олег

    5 0 Отговор
    И тия ще правят нова конституция... Бурен смях. Член 1. ще бъде, че всеки гербер има право да трупа пачки в чекмеджето на воля. Никой не го закача. Това и сега си е така. Просто формалност е да стане закон.
  • 37 историка

    8 0 Отговор
    240-те лобиста са избрани не зада служат на народа, а да служат на интересите си, своите, и на забогателите мутри и олигарси !!
  • 38 Иво

    7 1 Отговор
    Това е ГЕРБ. Цялата им работа е такава. Некадърни, но лакоми за власт и пари!
  • 39 слаботоков

    6 1 Отговор
    От 1989 г. до сега по-големи боклуци и утайка не сме имали в това народно събрание!!! Пълна порнография! !!!!!
  • 40 Бай Хой

    4 0 Отговор
    Тъпата кърджайлийска патка пише закони :)
  • 41 ПРЕДЛОЖЕНИЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #33 от "ИЗХОД":

    Предлагам ВСИЧКИ управленски ,правораздавателни ,съдебни постове и позиции да се заема от служители на ДС бивши и настоящи . Причината е че НЕ познавам служител на ДС с фалирал бизнес и неуспял политик . Това са образовани политици ,успешни бизнесмени и хората които знаят пътя да спасят БГ да я поведат към бъдещ просперитет и благоденствие . Ако се случи няма да има политически интриги ,убийства ,мутри,няма да се продават наркотици (знаете защо) . ЗАДКУЛИСИЕТО ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ .Така СУВЕРЕНА техния работодател ще може да контролира тези успешни *НЕКОНТРОЛИРУЕМИ МАФИОТИ* бизнесмени,охранители,политици и съдии . Всичко ще е на светло и СУВЕРЕНА ще изисква резултати . Време е за ПРОМЯНА само служители на ДС да ни управляват . Дължат ни ни го ,образованието което са получили е на гърба на нашите дядовци,баби,бащи и майки те се трудиха и умираха за БГ и ние СУВЕРЕНА ГРАЖДАНИТЕ на България няма да позволим НСО да поругава знамето и полицията да бие нашите деца бъдещето на България 🤔🤨😲👁️🧐
  • 42 Миризлива дуловска кутка

    2 0 Отговор
    А не така. Много сме умни , начело с тъпата кърджалийска ..уутка. на всички ни стига акъла да се държим за шлифера на Баце. Щото иначе нашите чекмеджета ще са празни.
  • 43 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    КРАТКО,ЯСНО ,ТОЧНО....КЯТ!!!!Изобщо не е като ПКП!!!!!!!И ТОВА ми направи впечатление още преди мноооого години , каква е ТЕХНОЛОГИЯТА НА ИСТИНСКИТЕ ЗАКОНИ!!!!!!
  • 44 Абе тия данни добре ама

    0 0 Отговор
    За 44то добре ами 43, 42 , 41, 40 ....... Нали трябва да има база за сравнение тц .
  • 45 БАБА ВАНГА ГУЩЕРОВА

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Народното събрание с рекорди по некадърност
    Когато цифрите говорят и Борисов трябва да замълчи, а цифрите са убийствени.......... А , КОЙ ГО ПИТА ТОЯ КРАДЕЦ И МУТРА - ВИЖДАМ ГО В ЗАТВОРА !
  • 46 1122

    0 0 Отговор
    С ПРОСТ ПРЕМИЕР,КАКВО ИСКАТЕ ПО ВЕЧЕ. Човека си мисли,че той е най умния и няма нужда да се консултира с никого,защото покрай него само ,,тъпи кържалийски п....и, мисирки,кокошки,пауни и др.екзотични животни и само той е човек и то най умния без него държавата ще загине ?....или ще стане по добра за ЖИВЕЕНЕ......КАК МИСЛИТЕ А ?
  • 47 Темерута

    0 0 Отговор
    За каква компетентост говорим ,като последният депутат който
    влезе в НС е тупанджия.