ФАКТИ.БГ

Поредната анатема на "вътрешнопартийната опозиция" в БСП

Политиците се разпознават не по празните закани срещу ГЕРБ, мафията и мутрите, а по възлови гласувания в Народното събрание

Публикувана: 23 Август, 2020 10:13
34 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 7924
Поредната анатема на
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.6 от 22 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В тихия и слънчев съботен августовски ден си чета разни писания в Интернет. И попадам в два сайта на един същ материал, но с две различни заглавия. В едното пише: „Вътрешната опозиция с последен опит за дестабилизация на БСП, две седмици преди прекия избор“ и „Под диктовката на ДПС и ГЕРБ, вътрешната опозиция на Нинова …“. В единия сайт статията започва с голяма снимка на шестима дейци на БСП, обявени за „вътрешна опозиция“ на Нинова, а в другия има снимка на Нинова на трибуната. И в еднаквият текст на двата сайта – поредица от неистини (синоним на лъжи), без нито един факт, без нито едно доказателство. Този текст и тези снимки предизвикват редица уточнения и факти за да се разкрие истината. Но тези два корнелиански сайта (подобно на БСТВ и предаването „Спорт и политика“) не се интересуват от истината. Те вземат едната страна безкритично, независимо от фактите, които нямат, премълчават или изкривяват. И нека да разгледаме някои от твърденията.

Първо. Авторът (или псевдонимът) Е.Г. твърди, че искането за свикване на заседание на Националния съвет на БСП за вземане на политическо решение по повод манипулативните предложения на ГЕРБ за нова Конституция било под диктовката на ГЕРБ и ДПС. И нито един факт за това. Само, че уважаемият манипулатор на истината не е прочел Устава на БСП. А той, уставът, е основният закон за вътрешно-партийната дейност. И в него пише: Чл. 42 (1) „Националният съвет на БСП е ръководен орган на партията. Той осъществява политическата дейност на партията в периода между заседанията на конгреса“. Тук не става дума за Нинова, и другите членове на ИБ на БСП. Това е колективният, а не едноличният ръководен орган на БСП. И по-нататък чл. 42 (8) „Националният съвет се свиква в съответствие с плана за работата му, по решение на Изпълнителното бюро или по искане на една трета от членовете на НС. НС на БСП заседава не по-малко от веднъж на два месеца“. А нека Е.Г. посочи, кога е било последното заседание на НС? Никъде в Устава на БСП не пише, че заседание на Националния съвет не може да се провежда по всяко време и особено при променена обществена ситуация.

В чий интерес е несвикването на НС? В политиката интереса клати феса. От посочените на снимката шестима дейци, доколкото ми е известно Миков, Станишев, Янков, Добрев са против предлаганите промени от ГЕРБ. За Гергов и Дъбов не знам. И тези ли четирима дейци са за подкрепа на ГЕРБ за промените в Конституцията? Те, които публично са изявили, че са против. А как ще се яви парламентарната група и нейният ръководител на 2 септември 2020 г. в Народното събрание – „с“ или „без“ решение на колективния орган на БСП или с лични импровизации? Авторитарен ръководител ли е председателят на НС на БСП? В интерес на ГЕРБ е БСП да няма позицията от нейния колективен ръководен орган. Как решение на Националния съвет, което не е взето, може да „дискредитира БСП и нейният лидер“? Ако може някой да отговори! Моето мнение е, че отказът от свикване на НС на БСП е проява на авторитаризъм в управлението на партията.

Второ. Няма нито едно доказателство за това, че „групичката, която всячески се опитва да отстрани Нинова от председателството“ е свързана с „менторите от ДПС и присъдружните зависими от ГЕРБ“. И се изброяват имената от „групичката“, които са и на снимката – Гергов, Станишев, Дъбов, Миков, К. Добрев, Кр. Янков и „цялото войнство“. Обикновена журналистическа игра на думи, от типа „мисирка“ ли? На тази снимка, ако се върнем четири години назад е излишен само Миков. На негово място би трябвало да бъде Овчаров. Тогава (май 2016 г.) петимата и вечния Овчаров задкулисно направиха преврат и свалиха левият Миков и наложиха на Конгреса продясната Нинова.

Какво сега раздели и разделя тези хора от Нинова? С Миков я раздели лявото му мислене и действие. А с останалите? Дали това е случайно? Само за Гергов, по писанията от Интернет, може да си помислим, че може би има някаква връзка с ГЕРБ, поради даваните му кредити от ББР и замени и доплащания на имоти. Добрев публично призна, че като партиен ръководител се е срещал с Пеевски по политически въпроси за местни избори в две области. А колко пъти и по какви поводи се е срещнала Нинова с Кардайъ? А дали има някаква връзка Нинова с ГЕРБ? Никой не ти казва в статията. Не че има нещо лошо в това. Не е лошо политик с политик да се среща. Това е световна практика. Лошото е когато политик с политик обсъждат и решават икономически интереси зад гърба на съответната партия. А от трибуната могат да се ругаят. Но по-паметливите си спомнят как Нинова изкомандва парламентарната група да приеме предложението на ГЕРБ за нелетящите американски самолети, в нарушение на решенията на Националния съвет? И с над два милиарда лева минуси за държавния бюджет Или пък как така Нинова под командата на ГЕРБ гласува за АЕЦ „Белене“ да е без държавно участие? А как така 27 депутати от БСП гласуват за Цацаров за новия му пост? Кой е с ГЕРБ, кой е против ГЕРБ?

Политиците се разпознават не по празните закани срещу ГЕРБ, мафията и мутрите, а по възлови гласувания в Народното събрание. А в Народното събрание Нинова, заедно със Станишев гласува за Делян Пеевски за председател на ДАНС. Тогава само Янаки Стоилов и още трима депутати от БСП не гласуваха за Пеевски. И поради това ли, след като Нинова стана Председател на Националния Съвет, бе елиминиран безспорен ерудит като проф. Стоилов? Въпрос???? А кой бе зам. министър по приватизацията и Председател на Надзорния съвет на Пловдивски панаир, който продаде или подари на милионера Гергов знаково за България предприятие? И кой тогава бе и семеен приятел на Гергов?

Трето. От статията личи непознаване нещата в БСП или преднамерена манипулация? Читателите да си изберат сами. Голямата цел на „групичката“ (то била много малка тази групичка - 40% от състава на НС!) била „да бъде отстранена Нинова“. И как да бъде отстранена? Мандатът на Нинова е приключил на 6 май 2020 г., т.е. изтекъл е четиригодишният ѝ мандат като председател на Националния съвет. И как т. нар. „вътрешна опозиция“ ще „отстранява“ председател с изтекъл мандат? Пълна непознаване на организационните принципи и правила!

Четвърто. Неразбиране и злоупотреба със значението на термина „опозиция“. Невероятното твърдение – ако бъде отстранена Нинова, „опозиция в близките години в България няма да има“. Само Нинова е опозиция, всички останали са на власт ли? Парламентарната група е никой, а само Нинова е опозиция ли? Във всеки Парламент в света има властващи и опозиция. Това е демокрацията. Когато не си на власт си опозиция. Не си в опозиция, когато властващ. СДС бе на власт, но след това стана опозиция. НДСВ бе на власт, но след това стана опозиция. БСП и ДПС бяха на власт, но след това са опозиция. Малко примитивно ми звучи равенството Нинова=опозиция. А какво представлява т.нар. „вътрешна опозиция“? Това е динамична по състав група от хора в социалистическата партия със свои самостоятелни възгледи за политиката, които не са съгласни с някакви други възгледи и действия на други хора. При решаване на въпросите има мнозинство и малцинство. Малцинството може да стане мнозинство и обратното. Например, на последния редовно проведен пленум на БСП мнозинството се превърна в малцинството по обсъжданите въпроси. То ва не понрави на кръга около Нинова и те демонстративно напуснаха заседанието, за да не се вземе решение. И заседанието е прекратено. По този начин малцинството по обсъжданите въпроси провали заседанието и вече Нинова не смее да насрочи ново заседание. Не смее, защото знае, че може да е пак малцинство при вземането на решения. Терминът „вътрешна опозиция“ предизвиква аналогия с Народното събрание. Но разномислещите в БСП в този аспект не са опозиция, понеже няма списъчен състав на група, няма правила за поведение и действие, както и ръководство на групата.

По подобие на СДС, Нинова и група около нея, върви към нетипичен за БСП пряк избор, пряк избор на образи, а не на политика, пряк избор, който може да доведе до разпад на социалистическата партия. Вътрешнопартийната конфронтация на „ниновисти“ и „антининовисти“ затъмнява от погледа една значителна група от социалисти, включително и дейци на НС на БСП, които са за формиране на нова политика. Група от хора, които са убедени, че нито Нинова, нито Добрев със своите образи ще привлекат повече хора за предстоящите парламентарни избори (предсрочни или редовни). Могат да спечелят избор в БСП, но извън нея – не. И голяма част от социалистите няма да участват в тази ниновистка вътрешнопартийна пародия, на подражание на седесарски отрицателен пример. На БСП му трябва ново партийно ръководство без милионери и бизнесмени, без приватизатори, без лобисти на задкулисни кръгове. Трябва ново ляво ръководство с ясна политическа социална и демографска програма за развитие на България. Която и да е от двете конфронтационни групи да спечели изборите, това ще бъде удар върху влиянието на БСП в обществото.

Автор: Анко Иванов

Източник: http://politkoment.blogspot.com/

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.6 от 22 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
да де
1 Отговор
Кой го интересува БСП те са другата страна на монетата ГЕРБ.

Оценка:
-32 +21

БСП
2 Отговор
Напротив. Кирчо и Гергов се познават точно по заканите, защото те не правят закани срещу ГЕРБ и изглежда са на тяхна страна, ако те спечелят вота за лидер, то БСП ще стане Воля2.

Оценка:
-11 +42

Рап
3 Отговор
Да на партията и трябва ново ръководства,но от къде ПАРИ! Политика се прави с пари,а не с глупави идеи! Хранилката ще бъде сменена и ще изкочи новия лидер......

Оценка:
-15 +12

Анализатор
4 Отговор
Изключително манипулативен материал. Например, Станишев от дълго време иска колаборация с ГЕРБ и съвместно управление. Трябва да си плаща за подкрепата да го изберат за председател на социаистите в ЕС.

Добрев иска преговори с ГЕРБ. За Грегов да не говорим. А всякакви действия преди избора на председател са вредни за БСП. Така беше и за провеждането на празника им пред сградата на президента. Така го пришиха към БСП, което на този етап е много вредно.

Оценка:
-9 +42

УФФФ
5 Отговор
МИ ЧИСТКА И ТУК,ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ. ЗА НЯКОЙ КРАДЛИВ ДРУГАР, СОЧАТ ЦЯЛАТА ПАРТИЯ! ТЕ СЕ ЗНАЯТ,КОИ СА.

Коментиран от #8


Оценка:
-3 +37

Всички коментирани
6 Отговор
Не са Партията!
Те , бидейки подкупни я разбиха.
Жалко за предците .
Жалко за народа.

Оценка:
-6 +34

Ххх
7 Отговор
Господин Иванов, какви точно доказателства очаквате някой да ви предостави за връзките на така наречената вътрешна опозиция с ГЕРБ или ДПС ? Записи от срещи между едните и другите ? Тайно записани от някого кадри, на които да се вижда как опозиционерите получават пачки с пари от управляващите ? А не звучи ли малко несериозно да очаквате подобни доказателства ? А сделката, с която управляващите закупиха имот на Гергов във Варна, доколкото си спомням за 40 милиона лева, това за никакви зависимости ли не говори ? А за наличието на определени зависимости може да се съди по това, за кого са изгодни приказките и действията на определени лица. Факт ли е, че определени кръгове в БСП желаят партията да се превърне в поредната патерица на Борисов и ГЕРБ ? За мене е факт, за всеки трезвомислещ и непредубеден човек. А вие може да разтягате лакърдии за вътрешно - партийните търкания в столетницата, колкото си искате. И ако за вас водещият на "Политика и спорт" Иван Търпоманов е необективен и застъпващ интересите на кръга около Нинова, за мене вие сте проводник на интересите на другия лагер. И предполагам - добре платен проводник на тези интереси.

Оценка:
-10 +33

Умен по цялата глава
8 Отговор

До коментар #5 от "УФФФ":


Крадлив Другар...Падам,бате....Румен Овчаров откраднал от Държавата 25 милиона лева и го осъдиха на две години Условно...И това не е единствения Крадлив Другар...В ареста са 10 Олигарси от БСП и двама избягали от Закона...И всичките са Крадливи Другари...Сега върви проверка на 28 Приватизационни договора...Интересно ми е иакво ще излезе за Кремиковци, Лупи Вълка,Захариеви - двамата братя разпродали почивни бази и стотици апартаменти на Кремиковци...И така нататък крадливи Другари...Време за за Лустрация на Комунистическите партии и Правоприемните партии и няма да ви трябва да знаете Уставите им....

Оценка:
-13 +24

momon
9 Отговор
Анко Иванов искал доказателства. :))) Ами ето няколко:
1. Станишко преди няма и два месеца искаше да седне на една маса на преговори с герб, т.е. на преговори с мафията.
2. Добрев над 30 фирми, които "печелят" безброй обществени поръчки, на стойност над 34 млн., като емблематични са тия с Народното събрание.
3. Гергов има ли смисъл да се коментира? От дупката във Варна, панаира, срещите с Цацата и т.н.
4. Янков да обясни връзките с митницата във Варна.
И т.н. и т.н. - доказателства да искаш.

Оценка:
-8 +19

Реплика
10 Отговор
Аз ще само ще добавя. НЕ ИСКАМ ГЕРБ И ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ БСП(БКП).
НЕ НАЯДОХТЕ СЕ.

Оценка:
-10 +9

пройчо
11 Отговор
"... Казвам се Анко Илиев Иванов.
Роден съм 1942 г.
Завършено висше образование: магистър по география
Защитена дисертация и получена научна степен: доктор по философия
Професия: преподавател..."******Дървен философ.

Оценка:
-2 +12

Бурканбанк
12 Отговор
Пилците ще се преброят на 12 септември. Резултатът отсега е ясен и герберастките подводници в БСП ще изчезнат в миша дупка.

Коментиран от #31


Оценка:
-6 +19

Пристрастието ми е почтеността
13 Отговор
Стилът на статията е ала В.Дърева. Няма да се учудя ако авторът е писал навремето за официозите. Това, което различава изброената поименно групичка от Нинова, е, че те се изгубиха. Хората, не задължително членове на БСП нямат усещане, че тези личности ги е грижа за тях. Те, може би несъзнателно, винаги подчертават голямото си отстояние от повечето българи. Групичката или не познават днешните българи, или не искат да ги познават. Засега Нинова не допуска тази грешка.

Оценка:
-3 +13

РЕАЛИСТ
14 Отговор
Не разбрах, защо автора нарича Миков про ляв. Може би надига чашката с лявата ръка, иначе за друго не се сещам, като помня каква патерица на Бойко беше.

Оценка:
-5 +17

РЕАЛИСТ
15 Отговор
Колкото за Кирил Добрев, англичаните казват like father, like son. Същия предател си е, като баща си. Години след Виденов ските събития се разбра, че баща му е имал тайна среща на Копитото с Иван Костов. Там са решили свалянето на Виденов. Наскоро Кеворк припомни този случай.

Коментиран от #25, #26


Оценка:
-1 +18

3.14К
16 Отговор
Анко, защо ли ми напомняш на Иванко от основния бизнес на Гергов ? Когато се чете на глас твоят материал се получава нещо като грухтене.

Оценка:
-2 +14

17
Този коментар е премахнат от модератор.
18
Този коментар е премахнат от модератор.
19
Този коментар е премахнат от модератор.
Юли
20 Отговор
Защо си мислите, че на 12.09 ще има избори? В 21.00 ч се явява "другарката" Нинова и обявява, че е спечелила с 90% от гласувалите 55 хиляди ... партократи

Коментиран от #24


Оценка:
-10 +13

Вън олигарсите от БСП
21 Отговор
Последен шанс на Нинова да прочисти партията от интересчии. Трябва нови лица не участвали в управленията на БСП

Оценка:
-5 +19

Ореховския майстор
22 Отговор
Като Кopни няма друга толкова харесваща моя пълен члeн

Оценка:
-9 +7

ПЕНКО
23 Отговор
""" ...СВИРИИИ .СВИРИИ . ЩУРЧЕ ... АХ МОЛЯ ,- НИНОВА НЕ СПИРАЙ.... - МАКАР ,ДА КАЗВАТ ВСИЧКИ , ЧЕ ЩУРЦИТЕ СВИРЕЙКИ УМИРАТ .... !!!!!!!!!!!!!

Оценка:
-6 +8

Българин
24 Отговор

До коментар #20 от "Юли":


Няма как да са 55 хиляди.От януари до сега от НОИ са отчислени70 хиляди пенсионери и една трета да са членове на БСП смятай ги минус 25 хиляди...Останали са живи не повече от 30 хиляди...И тези 30 хиляди искат да Решават Бъдещето на България и останалите 6 милиона ли...Винаги сте били Арогантни,Цинични , Лакоми,Надменни и Крадливи...Комунистите...

Оценка:
-9 +10

Стефан
25 Отговор

До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":


Малка корекция , имали са среща на копитото, но са се договорили да не ги съдят, Виденов го свалиха по рано.

Коментиран от #27


Оценка:
-5 +1

Стефан
26 Отговор

До коментар #15 от "РЕАЛИСТ":


Малка корекция , имали са среща на копитото, но са се договорили да не ги съдят, Виденов го свалиха по рано.

Оценка:
-3 +2

РЕАЛИСТ
27 Отговор

До коментар #25 от "Стефан":


Заблудил си се нещо. Срещата в на 5. Януари 1997. Лично Юрий Москов кара Николай Добрев на тази среща и договарят свалянето на Виденов. Самият Москов го твърди. Разни папки са се разнасяли също.

Оценка:
-1 +8

Филип
28 Отговор
Нинова е Kopва

Коментиран от #29


Оценка:
-1 +7

Валя
29 Отговор

До коментар #28 от "Филип":


Не само е К... .. но и харесват млади момченца

Оценка:
-1 +5

Различителни прознаци
30 Отговор
Ами то и авторът на писанието Анко Иванов е точно от тия вечни амбъри в БСП. Всъщност две породи са. Едните са червените аристократи - Станушко,Заеков,Бургиевата,Дъревица..... Точно те се мислят за всичкознаещите и вечните в БСП. Те си мислят,че притежават кивота на социалната идея.Те си мислят,че тая партия им се полага по наследство. Другата порада са парвенютата като Хамстера,Гоцко,Дъбовия, Свинара..... ,тоест това са капиталистите,буржоата. Те са там зарада парата и далаверата - секнат ли.....чао да скив БСП.Има и преходни екземпляри - хем ми се правят на аристократа,хем са помиярски буржоа. Общото им е,че висят като сополи в Националния съвет и Парламента безброй мандати - това е признак за идентифицирането им. Много от тия друга работа не са похващали, освен депЮтатска и партийна.

Оценка:
-1 +5

ИСТИНАТА
31 Отговор

До коментар #12 от "Бурканбанк":


Тази партия, заедно с фигурантът-PR на БКП/БСП, са вредни за Б-Я. Докато нашият фигурант Радев развява знамето на Шипка, Тур ия откри газови находища в Черно море, в близост с бг граница. Преди 3.5 г., руският ГАЗПРОМ предложи компенсация за Б-Я и Румъния. Румъния си ги взеха, за Б-Я, Фатмаков ги отказа. Така се мисли за държава. Никой не повдигна въпрос, нямаше протести, никой не написа нищо. По същият начин, никой не попита, защо няма осъдени за разграбването, приватизацията чрез РМД-та, за откраднатите спестявания и пенсионният фонд? Никой не се поинтересува, къде са 200 млрд. $? При Станишев се изнесоха 55-60 млрд.евро и спряха евро субсидиите за Б-Я. Тишина! Защо? Това Не са ли нашите пари? Не ви ли вълнува, че К. ИМПЕКСОВА, Р. ГЕЧЕВ, с вината Г. ГЕРГОВ, ГОЦЕ, Р. ОВЧАРОВ, О. ДОНЕВ, Р. ПЕТКОВ и др., доносниците-милионери от ДС, олигарсите, са милионери с вашите пари? Откриха се секретни д-ти в президентството, доканани, че мястото им не е там, връзките на Фатмаков с Бобокови, Божков, Цв. Василев, Прокопиев, започнаха протести. Никой не се замисля, че Фатмаков е опасен за Националната сигурност на Б-Я, който работи за чужди интереси и против интересите на Б-Я. Дано не е изтекла много информация за чужди служби! Защо това мина покрай ушите ви. Не е ли най-важна Нац. сигурност на Б-Я? Къде са протестиращите паразити. Никой не е над закона. Фатмаков съсипа президентската институция. Мутрите от СИК и МУЛТОГРУП, доносниците от ДС, са в президентството. ВЪН

Коментиран от #32


Оценка:
-3 +5

потребител
32 Отговор

До коментар #31 от "ИСТИНАТА":


От Козяк ли ти пратиха този текст да го напечатиш или от руското посолство? Може ли капиталист като Гергов да бъде в сърцето си социалист както преди време се кълнеше в едно свое интервю? Може ли контрабандист на валута като Добрев да бъде социалист? Може ли пияница като Миков да е социалист? Дъбов не го коментирам,той навява спомени за интелекта На Пенчо Кубадински,а Янков-кариерис тс вид на есесовец,който би продал и най-свидното си само и само да се докопа до властта-абсолютен лицемер!

Оценка:
-0 +0

потребител
33 Отговор
Станишев е без коментар.Той е ясен и на комуняги и на гербаджий,на седераси и царедворци,че той е безродна душица,която би предала род и Родина,дори и майка си в името на собственото си благо!

Оценка:
-0 +0

Великолепна статия
34 Отговор
Браво! Българино, отвори очи! Анко Иванов с великолепен анализ!

С най-голям партиен опит и честен и достоен за ръководител на БСП, мо мойта скромна оценка, е Янаки Стоилов. Още от студентската скамейка, като студент по право, мечтата му беше да помага на хората!

Най-доброто за БСП е бойкот на вътрешно-партийния избор и връщане на традиционния избор на председател на БСП, чрез връщане на традицията в Устава на БСП.

Интересът клати феса! Кога Нинова обясни защо е социалист, след като синът й е финансист в услуга на паразитния финансов капитал в САЩ?

Какъв е този идеологически бъркоч в БСП, който се поддържа от Станишев, Нинова, Кирил Добрев, и оня с пловдивския панаир и дупката във Варна?

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


ТОП 5