2 Септември, 2020 20:30 7 706 49

"Фирмата" ДПС няма лесно да се откаже от властта

  • дпс-
  • делян пеевски-
  • ахмед доган

За ДПС, вече 30 години, „управляваща” и „опозиционна” са само етикети, лепени или сваляни за впечатляване на публиката

"Фирмата" ДПС няма лесно да се откаже от властта - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

И в бъдеще "Корпорацията" на Доган ще иска да води познатата игра - ще се присламчва ту към управляващи, ту към опозиция - в зависимост от печалбата. Ще успее ли ДПС да реди любимия си пасианс във властта, както досега?

Коментар от Петър Чолаков

Според министър-председателя Борисов, отказът на ДПС да подкрепи инициативата на ГЕРБ за нова конституция доказвал, че движението на Доган и Пеевски всъщност било опозиционно. Ала как тогава да разбираме думите на премиера, че Христо Иванов „подплашил” ДПС, за да се „прибере в лоното на БСП и Радев”? Ако следваме тази „логика”, трябва да се запитаме откъде тогава си е тръгнало „застрашеното” ДПС? Да не би всъщност да става дума за топлия майчин скут на ГЕРБ? Или г-н Борисов, в желанието си да анализира ситуацията, всъщност си призна, без да иска, за продължилия години наред сговор между неговата партия и ДПС?

Защо държавата не реагираше досега

Любопитно и, меко казано, странно е и това, че министър-председателят не вижда, а и не пожела да припише, никакви заслуги на ГЕРБ за (уж) ставането на ДПС от трапезата.

Е, поне в това отношение, Борисов е обективен: партията му просто няма как да обере тези лаври. Видя се, че държавата реши да се размърда по темата за скандалните имоти и фамозната охрана на Доган и Пеевски едва след акцията на г-н Иванов.

Нека не бързаме с гръмките заключения, че ДПС, видите ли, едва ли не натирено си е тръгнало от масата, облизвайки се жално-жално и с подвита опашка. Както се казва: ресторанти много, а джуджета – още повече! Да, под заплахата на масовите протести, за Движението му е изгодно да се представя за опозиция. Но още по-добре би било, ако манджата, която заедно са забъркали с ГЕРБ, продължи тихичко да къкри на котлона…

За ДПС, вече 30 години, „управляваща” и „опозиционна” са само етикети, лепени или сваляни за впечатляване на публиката. Прочее, това важи и за помпозни термини като „либерална” и „проатлантическа”. Колко може да е либерална партия, която се управлява на основата на железен, пирамидално-йерархичен принцип, прокаран толкова последователно, че би събудил завистта на всеки древноегипетски фараон или турски султан? И колко ли натовска може да е формация, която винаги е държала вратата широко отворена за руските енергийно-стратегически проекти?

Както по отношение на миналото, така и занапред няма да сбъркаме, ако вместо с такива етикети, обозначаваме ДПС като „Фирмата”. Или, ако предпочитате, „Корпорацията”.

Водещ принцип - изгодата

Без съмнение и за в бъдеще Корпорацията на Доган ще се опита да води същата до болка позната игра: когато ѝ е изгодно, ще подкрепя формалните титуляри на изпълнителната власт, а когато не, ще се присламчва към опозицията. От значение ще бъде, както винаги, само императивът да бъде увеличена печалбата. Трябва обаче да кажем, че любимият на ДПС пасианс днес се реди по-мъчно от когато и да било.

Тук не става дума за това да чакаме някой от чужбина да издърпа ушите на собственика и акционерите на Фирмата. Вярно е, че наскоро немският депутат-либерал от СвДП Томас Хакер заговори открито за влиянието на Анкара върху етническата партия и съмнителната репутация на Пеевски. Ала, в същото време, председателят на АЛДЕ Ханс ван Бален нарече акцията на протестиращите в „Росенец” „срамно” дело на „екстремисти” и заяви, че към Доган, който „въвел етническия мир в България”, трябва да се „отнасят с уважение”.

Опасявам се, че само българските избиратели могат да покажат на Корпорацията докъде е възможно да се простира.

Ще сгрешим, ако твърдим, че чудесата сътворени от хидроинженера Доган по време на „Тройната коалация”, възмущението от избора на г-н Пеевски за шеф на ДАНС, непопулярното управление на г-н Орешарски и фалитът на КТБ не са се отразили върху „маневреността” на ДПС и не са демонизирали публичния му облик. За кратко в началото на Прехода, поне за някои, ДПС беше катализатор на демократичните процеси. Но партията на Доган се превърна, бавно, но все по-категорично, в синоним на политическа проказа. Арогантността и самозабравянето на бившия председател, който започна открито да говори за обръчи от фирми и разпределяне на порции, докараха Фирмата до сегашния хал.

Гневът на българите

Семената, които пося Фирмата, родиха и продължават да будят гнева срещу машите на ДПС в съдебната система, като Гешев и Цацаров. Възмущението срещу плодовете на фирмената нива изгря в Росенец. В акцията и последвалите протести кулминира назрялата обществена нетърпимост към модела „ДПС”.

Ако през последните години стана ясно, че зацапаната Фирма може да влезе във властта само през задния вход, на фона на очертаващите се предсрочни избори изглежда, че санитарните изисквания спрямо всяка от формациите, които ще се опитат да убедят избирателите, че са носителите на промяната, ще бъдат по-безкомпромисни, откогато и да е било. И най-малкото съмнение, че марионетки или аватари на Фирмата са проникнали в следващото правителство, ще предизвика огромното омерзение на хората, които повече не могат да търпят зловонните, прогнили основи на настоящата „система”.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха ха ха

    18 7 Отговор
    Сорос срещу руския агент Доган! Кой ще надделее? Залозите да започнат сега.

    Коментиран от #5, #37

  • 2 РЪМПЕЗИ

    40 5 Отговор
    НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КАК ПЕЕВСКИ, БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН НЕ МОЖЕ ДА ПРЕДУСЕТИ РЕАКЦИЯТА НА ХОРАТА...АБЕ ПЕЕВСКИ, ХОРАТА СА СПОСОБНИ ДА ТЕ ЛИНЧУВАТ...ТЙ АКО СЛУШАШ ДОГАН СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ МАЛОУМНИК....НАЗДРАВЕ ЗА ТВОЕТО БЪДЕЩЕ...
  • 3 Емил

    25 17 Отговор
    ДПС се дистанцират от Б.Б. Дали те не са следващите... Бойко добре започна с руската измет, ама трябва да продължи - Ковачки, Домусчиеви, Премянов (верига Хепи), Бисеров, Велев... И накрая главата на змията - Доган и Златев! Да обяви такава програма и ще вземе 75% от гласовете!

    Коментиран от #14, #38

  • 4 Джон Уик

    39 4 Отговор
    20 автобуса пратиха от ДПС преди 2 седмици в бизнес парка да подкрепят ГЕРБ!
  • 5 Сорос

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха ха ха":

    Е в много пъти по богат(ако тр ще привлече и др мрдр за кауза) и в хиляди пъти по умен от палячовците който ни упрвлт и дпс и бсп и разни неграмотци взели се на сериозно, тези палячовци съществуват благодарение на робското търпение на народа, това е истината,

    Коментиран от #9

  • 6 ДПС и ГРОБ

    39 3 Отговор
    погребаха България!
  • 7 Хеиделберг

    23 3 Отговор
    Тиквата подаде ли оставка за един приятел питам??
  • 8 Див

    9 31 Отговор
    Господин Чолаков много се напъваш да ни обясняваш че ГЕРБ и ДПС са коалиция но трябва да си много прост че да не видиш че са винаги били на страната на БСП

    Коментиран от #16, #39

  • 9 Wiki

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Сорос":

    Така е сорос е глобален играч,
  • 10 Българина

    24 6 Отговор
    ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР, пък после ще му мислим.Важно е сега да свалим на ТИКВАТА ХУНТАТА.

    Коментиран от #23

  • 11 Първанов

    42 4 Отговор
    ДПС е етническа партия и трябва да бъде забранена.

    Коментиран от #12, #25

  • 12 Съгласен

    18 3 Отговор

    До коментар #11 от "Първанов":

    Съгласен от 30г
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Криеш името си страхливец

    29 4 Отговор
    България ще се освободи от ДПС единствено ако се приеме в новата конституция ЗАДЪЛЖТЕЛНО гласуване на избори!!! Този път не е необходимо старозагорско и априлско въстания и дядо Иван!!! Българино, моля яви се на следващите избори и няма да има етническа партия в парламента!!!

    Коментиран от #40

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сделано в СССР

    21 6 Отговор
    Стига с тия глупости ! ДПС е създадена и контролирана от руските служби (мафия ) . Руския агент Сава изпълнява и се отчита само на тях. ДПС е само инструмент на руската мафия , който раздава порции на БСП и ГРВБ . Всички проекти на руската мафия се гласуват единодушно от Д(п)С, ГЕРБ , БСП и "патриоти" . Факт !

    Коментиран от #18, #41

  • 18 123123

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "Сделано в СССР":

    прав си, но големият проблем е, че тази партия е винаги в парламента, а не начинът, по който е създадена и с каква цел.
  • 19 гост2

    2 5 Отговор
    Господин ЧОЛАКов,истинска българска фамилия!?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Заради

    12 5 Отговор

    До коментар #21 от "Тато из Правец":

    Тоя тато, тодор цигснина, живков, човек от народа... Сме на това дередже, днешното уптавление е неглво производство
  • 23 И аз да кажа

    7 5 Отговор

    До коментар #10 от "Българина":

    Казах по друг повод: Козата като стъпи с един крак, се оглежда и балансира къде да стъпи със следващия - ти нормален ли си да се тръшкаш за нещо и "после да му мислиш"- при толкова мозък със сигурност си беден и се чувстваш прецакан, та протестираш! Мога да го кажа и по-фино, цитирайки Сенека: "Няма попътен вятър за кораб, който не знае къде отива!"

    Коментиран от #26, #42

  • 24 ОСТАВКА

    11 3 Отговор
    На най ПРЕСТЪПНО и КРАДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ НАЧЕЛО С ДИКТАТОР бойко методиев борисов и коалиции марешки, шкембе воевода, доган, пеевски, гешев и всички приближени около тях.
  • 25 Чукча писател ...

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "Първанов":

    Не етническа, а еничерска ...
  • 26 Така е

    6 1 Отговор

    До коментар #23 от "И аз да кажа":

    Прав сте, но понякога просто трябва да се избяга от острова на ужаса и канибалите;)

    Коментиран от #45

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Новичок

    6 3 Отговор
    Еха патриотите махнали от новата проектна конституция,точката за задължителна казарма.И на нейно място има точка за по-лесно вземане на българско гражданство.Е те това вече е баш наглост,те ги разследват за продажба на гражданство.Нагли крадци.
  • 29 реалиста

    6 5 Отговор
    Руските мекерета Доган ага и шиши имат забрана от 2016 г. за влизане в Турция

    Коментиран от #43

  • 30 Последния Софиянец

    2 13 Отговор
    Най-адекватви бяха ДПС, оставка на правителството и на смешника президент! Точно това искаме протестиращите! Да живее България!!
  • 31 Roze може

    7 0 Отговор
    Проклятието на България се нарича ДПС
  • 32 Календар

    4 0 Отговор
    Те са тук от 7 века почти... на всеки му е ясно, че няма да е лесно. Но иначе скимтят, че било много хубаво в тяхната тоалетна 😆
  • 33 psf

    0 5 Отговор
    Доган е по голям български патриот от русофилите.

    Коментиран от #35

  • 34 ПРЕДАТЕЛЯТ Е БОКО

    3 0 Отговор
    Извън зaкoнa: Три миниcтeрcтвa ca рaбoтили зaeднo в пoлзa нa приcтaнa нa Дoгaн
    Пoдпиcът пoд oдoбрeния Cпeциaлизирaн пoдрoбeн уcтрoйcтвeн плaн e нa зaм.-миниcтърa нa МРРБ Никoлaй Нaнкoв
  • 35 Бай Йордан

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "psf":

    Ти на келепира патриотизъм ли му казваш брато.......кажи че нещо се обърках.
  • 36 Гост

    4 0 Отговор
    Докато има партии на етнически лидери, България няма да се оправи, а ще бъде завладяна.

    Коментиран от #47

  • 37 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха ха ха":

    Анадолска заблуда е, че Доган е руски агент. Така Ердо сваля подозрението от себе си, като приписва шпионите си на братята ни руснаци.
  • 38 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Да обяви, ама как да рипа срещу господарите си.
  • 39 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Див":

    ДПС са на страната на печелившата партия. Била тя и ГЕПБ и БСП и СДС...... която и да е.

    Коментиран от #46

  • 40 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Криеш името си страхливец":

    30г избори и нищо. Помян, когато СДС събра почти 80% от гласовете на 90% гласували, и какво стана? ДПС пак си го имаше. Малък си и не помниш, затова не си си извадил поука, че с гласуване няма да стане. Поне, докато не въведат образователен или трудов ценз.
  • 41 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Сделано в СССР":

    Стига си приписвахте шпионите на братята ни бе, анадолски шпионин такъв!
  • 42 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "И аз да кажа":

    Съгласен съм с теб. Някои хора просто не виждат по-далеч от носа си. Такива няма как да водят останалите.
  • 43 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "реалиста":

    Антиславянската пропаганда на султана е разкрита. Славяните са род неразделен. Шпионите ви са разрити.
  • 44 Хаджиментов

    6 0 Отговор
    ДПС е рожба на симбиозата между БКП/БСП и Държавна Сигурност.
  • 45 Хаджиментов

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Така е":

    На другия остров няма канибали - всичките ги изядоха...
  • 46 Хаджиментов

    3 0 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Така е - няма вечни приятели, има вечни интереси.
  • 47 Хаджиментов

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Гост":

    И докато не се проведе лустрацията...
  • 48 Куин

    1 0 Отговор
    Кючек Мустафа Ибрахим 😁🎃
  • 49 Анонимен

    0 1 Отговор
    Днес 04.09.2020г. Боко не подаде ли оставка?
    Какво чака? Или се записа да учи английски.