Last news in Fakti

23 Октомври, 2012 08:00 2 165 3

Педя страна, лакът боклук

  • ес-
  • българия-
  • боклук-
  • статистика-
  • инджев
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На езика на агенционната (да не се бърка със сензационната) журналистика имаме „мълния”: истинска сензация за България и онази част от света, която ни гледа под микроскопа си или с обърнатия наопаки телескоп.
Световните агенции, ако забележат този микроскопичен (за тях) факт, би трябвало да отбележат, че най-бедната страна в ЕС, абсолютен шампион в повечето негативни класации на сравнителна основа със съседите на континента по жизнен стандарт, изведнъж е попаднала в невероятно престижната компания на най-проспериращите държави.

Удряме в земята страните от Скандинавския полуостров, както и острова на най-голямото благоденствие в центъра на Европа- Люксембург, известен като единица мярка за добруване в световен мащаб.
Изпреварваме най-богатите нации и сме им лидери по производство на боклук.
„България е на първо място в Европа по количество на отпадъците на глава от населението, пише шведският вестник „Дагенс нихетер”.
На второ място е Люксембург, а на трето Финландия. Швеция е на пето място в Европа по количество на отпадъците на човек от населението.
Ако жителите на скандинавската страна продължат да произвеждат толкова отпадъци, то до 2013 година количество на боклука ще се удвои, прогнозира в свой доклад Агенцията за защита на природата.
По 410 кг битова смет се падат на човек в България годишно. От тях през обработка минават 404 кг. В Европейския съюз на гражданин за една година се падат по 502 кг отпадъци.
В доклад на европейската статистическа служба “Евростат” от началото на годината се посочва, че в България никакво количество от отпадъците не се изгаря или рециклира. Рециклирането е най-разпространена практика в Германия, Белгия и Словения. (Actualno.com)

Малка подробност от миризливия пейзаж е, че причината за подвига да се развием повече от най-развитите, е недоразвитата ни, меко казано, система за преработка на отпадъците. Развитият ни социализъм не ни ощастливи с възможности (и) в това отношение, а след него попаднахме и сред упадъчните (дести)нации, оставени на бунището на Европа да се борят със собствената си корупция.

Тази борба обаче, както се вижда, постига невероятен успех: с все по-малка икономика и все по-малко потребление бълваме все повече боклуци на глава от все по-малко население.

Поздравления за фокусниците, овластени да ни прославят поне с този невероятен номер под купола на световния цирк!

Иво Инджев
ivo.bg


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 език мой

    1 0 Отговор
    не ЛАКЯТ, а ЛАКЕТ или ЛАКЪТ

    ПРИПОМНЕТЕ СИ БЪЛГАРСКИЯ!

    Неграмотността е част от боклука.
  • 2 PlimP

    1 0 Отговор
    а де, ама не си го припомнят :)
  • 3 полисмен

    0 1 Отговор
    Само че и Вие сте част от този боклук от миналото /неуспелия/и сега искате да сте в новичя такъв.