Last news in Fakti

20 Септември, 2020 19:50 7 190 85

Русия трябва да престане да върши глупости

  • дмитрий тренин-
  • берлин-
  • москва

Русия не очаква нищо от Европа и не възнамерява да се съобразява с нейното мнение и интереси, смята директорът на Московския център „Карнеги“ Дмитрий Тренин

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Берлин слага край на започналата при Горбачов епоха на доверителни и приятелски отношения с Москва. Москва също отваря нова страница. Русия не очаква нищо от Европа и не възнамерява да се съобразява с нейното мнение и интереси. Това написа през седмицата директорът на Московския център „Карнеги“ Дмитрий Тренин в авторска статия под заглавие „Последната страница. Как случаят Навални промени отношенията между Русия и Германия“, предаде БНР.

Кога и как доверителните отношения се превърнаха във взаимно недоверие, а понякога и в открита враждебност? Какви ще са последиците от този разрив не само за Германия и Русия, но и за цяла Европа? Възможен ли е диалогът между Москва и Берлин и в бъдеще?

Отговорите на тези въпроси даде в предаването "Събота 150" по БНР Дмитрий Тренин:

Дмитрий Виталиевич, в последната си статия пишете, че инцидентът с Навални се е превърнал в повратна точка в отношенията между Русия и Германия. Какви обаче са причините за този разрив, защото предполагаемото отравяне на опозиционера е по-скоро повод?

Прав сте, че случаят с Навални не е, разбира се, фундаментална причина. В статията, която сте прочели, казвам, че ситуацията започна да се влошава преди 10 години. В момента наблюдаваме последния етап на влошаването на отношенията. Важното в случая е, че канцлерът открито, лично и публично обвини Кремъл и конкретно Путин за отравянето на Навални с химическото оръжие „Новичок“. Според мен подобно изявление подрива личните отношения между канцлера и президента. Затруднява възстановяването на предишния начин на общуване при всичките му ограничения и така слага край на периода, когато чрез Берлин се поддържаше диалога между Русия и колективния Запад. Има, разбира се, и френски канал, но германският, поради различни причини, най-вече икономически, но не само, винаги е бил приоритетен и за Москва, и за Запада. Сега този канал е затворен.

Ако се съди по изявленията на руските официални лица, в Кремъл не виждат причина да си развалят отношенията с Германия заради Навални.

Разбира се, че в Кремъл отхвърлят всякаква съпричастност към отравянето на Навални и смятат цялата тази история за провокация. От друга страна обаче в Кремъл са реалисти. Това, което министърът на външните работи Лавров се изпусна да каже неотдавна, а именно, че „германците не ни смятат за хора“, адекватно отразява впечатлението, което е създала германската позиция у ръководителите на руската външна политика и на руската държава.

Как ще се отрази влошаването на руско-германските отношения на ситуацията в Източна Украйна?

Мисля, че Минският процес и Нормандският формат ще загубят практическото си значение от гледна точка на ролята на Германия и Франция в тях. Русия и Украйна, например, могат да се договорят за поредния обмен на пленници. Не очаквам нищо повече от продължаването на примирието и обмена на пленници.

А в Беларус?

Там са възможни различни сценарии. В контекста на нашия разговор бих казал, че Русия ще действа вече, без да се съобразява с Европа, защото според Москва Европа зае радикална антируска позиция. Европейският съюз и Европейският парламент направиха много резки изявления. Мисля, че в бъдеще отношенията ще се изострят.

Как оценявате руската политика на постсъветското пространство? Поправете ме, ако греша, но ми се струва, че ако се съди по това, което виждаме в Украйна, а отскоро и в Беларус, тази политика не изглежда особено успешна.

Твърде меко се изказвате за руската политика. Мисля, че тя като цяло е провалена. Смятам, че в повечето случаи не можем да говорим за политика, а за смесица от инерция и импровизация. Често в Украйна, когато всичко изглеждаше тихо и мирно, това се дължеше не толкова на политика, колкото на делба на приходи от доставките на петрол и газ. При това много непрозрачна. Политиката в Беларус също е напълно неуспешна, провалена и отношенията с Лукашенко са пример за това. Трудно ми е да посоча страна, с която Русия е успяла да изгради добри отношения. С някои страни отношенията са по-удовлетворителни, с други съвсем не са. Добри примери обаче няма.

Каква ще бъде съдбата на проекта за газопровод „Северен поток 2“?

Мисля, че съдбата на газопровода ще бъде печална - ще си остане в морето и по него няма да потече газ. Политическите обстоятелства в момента не позволяват на Германия да продължи този проект. Освен това има интереси на други играчи, които биха искали Германия да купува газ от други доставчици по други маршрути. Тези играчи са Съединените щати, които отдавна се борят срещу „Северен поток 2“, както и някои европейски страни като Полша. В много западноевропейски страни също не се наблюдава особен ентусиазъм по отношение на газопровода. Мисля, че на германците ще им се наложи да прекратят този проект и да понесат съответните загуби.

Когато говорим за отношенията между Русия и Запада, според мен ключовата дума е „недоверие“, „растящо взаимно недоверие“. Какво трябва да направи или да не прави Русия, за да не се стига до задълбочаване на противопоставянето?

Мисля, че най-малкото Русия трябва да престане да върши глупости. Германците се оплакват, че от Кремъл са проникнали в Бундестага. Хакерски атаки… Мисля, че в Бундестага няма нищо, което би могло да представлява интерес за руската външна политика. Мисля, че на Русия трябва да ѝ бъде напълно безразличен политическият живот в европейските страни - кой идва на власт, кой си тръгва от власт. Трябва да се правят анализи, разбира се, но намесата в тези неща по какъвто и да било начин, включително чрез държавните средства за масова информация, е напълно безсмислена. В политически план за Русия Европа не е нито партньор, нито противник. Европа е интересна за Русия в икономически, в технологичен и в културен план. Има смисъл, доколкото е възможно, да се развива сътрудничеството в тези области. В политически план Европа не е единна и по най-важните въпроси, свързани с Русия - следва Съединените щати. Не трябва да се мисли, че една или друга комбинация от политици, даже в големите европейски столици, може да доведе до промяна на политиката на Европа спрямо Русия. Мисля, че няма до доживея този момент. Много други също няма да го доживеят. Моят патос се свежда до следния призив: Нека престанем да копаем ямата, защото вече достатъчно сме затънали в нея!


Поставете оценка:
Оценка 4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 no name no face no number

    88 26 Отговор
    Така е по добре ЕС е зависим от сащ и нищо без сащ не може да реши така, че по добре далече от сащ, а ЕС е техен васал значи и от тях.

    Коментиран от #13

  • 2 Оракул

    91 25 Отговор
    Европа е зависима от Русия като потребител на енергийни ресурси.Сега почват за заменят въглеводородите със слънчева енергия на това ще става много бавно.Къде сме ние,ами ние сме пак от сраната на булката.Бедни сме като църковни мишки и само чакаме подаяние от колонизаторите ни.

    Коментиран от #12, #50, #57, #61

  • 3 Анти милиционер

    40 115 Отговор
    С такъв КОЛОСАЛЕН тъпан с половин мозъчна гънка начело като Милиционера Путин - толкова.

    Коментиран от #71

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 prav e

    30 61 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "министърът на външните работи Лавров каза неотдавна, а именно, че /не само/ „германците не ни смятат за хора“

    Коментиран от #6, #62

  • 6 Анти милиционер

    23 60 Отговор

    До коментар #5 от "prav e":

    Милиционерът не е човек. Дай му само да яде и да отделя и да вика 'няма вирОс".
  • 7 Оракул

    67 22 Отговор
    Тук коментират неуки и невежи утайки зомбирани от сектата ГЕРП.Такова голямо количество биоотпадък България никога не е имала в своята история.Но в природата има равновесие и съвсем скоро ще вземе мерки а ние ,умните и грамотни родолюбци ще си върнем държавата от мутро-комунистите.

    Коментиран от #24, #42

  • 8 реалиста

    27 59 Отговор
    Проссия -придатък за суровини и женки

    Коментиран от #11

  • 9 ФАЦ

    67 24 Отговор
    Този като го гледам на снимката прилича много на предатела Горбичов и той като него ако има власт още веднъж може да предаде Русия.
  • 10 Жоро

    24 63 Отговор
    Нищо не иска??? А къде са крадените пари на олигарсите и на марионетката им Путин? В рубли и в руски банки ли? Треперят от страх и ще лижат задници за да не им ги запорират.Само санкции за тези руски уроди.

    Коментиран от #15

  • 11 Къна

    78 17 Отговор

    До коментар #8 от "реалиста":

    Какво е България за Европа ?Пазар за евтина и некачествена Европейска продукция.Територия,на която евтината работна ръка е в излишък.Територията с най-висока смъртност в Европа.Територията с най-ниско заплащане на труда.Територията с най-некачественото Здравеопазване,образование,транспорт,услуги.Територия за ефтин туризум с цел пиянство и разврат.Секс забавления на ниски цени.Територия проядена от корупция.Територия ,в която никой не иска да живее но няма пари и воля да напусне .Територия ,в която битовата престъпност е на най-високо ниво в Европа.Територи,в която младите хора нямат никакво бъдеще а и настояще ако не са подлоги на местните феодали .Не е ли достатъчно,а?

    Коментиран от #17, #45, #63

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Хаха

    20 9 Отговор

    До коментар #1 от "no name no face no number":

    Нямаш име и лице, но всички знаем че си трол.
  • 14 Донатело

    60 18 Отговор
    След 20-30 години европейците / които са останали/ ще бягат към Сибир. А Европа ще се превърне в един сбирщайн от всякакви утайки.

    Коментиран от #18

  • 15 будна ера

    68 11 Отговор

    До коментар #10 от "Жоро":

    И защо на руските милионери им викат "олигарси " , а на такива като Бил Гейтс , Илон Мъск , Джеф Безос , Рокфелер ..... - бизнесмени ?!!!

    Коментиран от #16, #22

  • 16 Анти милиционер

    23 51 Отговор

    До коментар #15 от "будна ера":

    Вероятно защото са създали нещо световно известни. Руските олигарси създават само деца на чалга певици.

    Коментиран от #26

  • 17 То е ясно

    62 17 Отговор

    До коментар #11 от "Къна":

    Абе,кой те брои за нещо в ЕС или на Запад -изобщо ? Бели роби ! Важното е да трупат бази в България срещу "омразната" Русия !

    Коментиран от #20

  • 18 Жоро

    17 25 Отговор

    До коментар #14 от "Донатело":

    Иди в Русия и виж . Превземат я азиатски (чурки) така ги наричат. Никаква разлика от западна европа. Там африкански чурки,а в Русия азиатски..наджики,лазери,узбеки и останалата пасмина. Така,че не си прав .Виждал съм го.

    Коментиран от #23, #27

  • 19 плевен

    64 13 Отговор
    Аз пък погледнах в нета. Московски център Карнеги. Дъщерно дружество на НПО със същото име с център САЩ. Задача- да помага във формирането на вътрешната и външна политика на Русия. Финансиране- идвало главно от щатите и им било достатъчно. Директори- този е първият с руско име. Познайте от къде са другите. Толкова за "Карнеги".
    Чудно ли е, че се появяват във Факти, под формата на Редакционна статия?
  • 20 Българин

    15 45 Отговор

    До коментар #17 от "То е ясно":

    Ами те сами го направиха.....да са омразни де. И аз ги харесвах,но откакто този мазен нисък Путин им стана цар...омразни са ми,че го търпят.

    Коментиран от #37

  • 21 Както при нас, Мутрите от 90години са

    12 10 Отговор
    Бизнесмени, банкери, политици, министри и какви ли не!!! Някой да казва на тези които са на власт и обкръжението---Олигарси, НЕ така е и в Русия!!!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Къна

    23 8 Отговор

    До коментар #18 от "Жоро":

    Никой не поставя въпросът за мулти-култи в Русия.Всички емигранти навсякъде са добре дошли с оглед застаряващото население като цяло.Това е свежа работна ръка,потребител на стоки и услуги.Великобритания реши този проблем тихо и кротко през 90те и сега новите мургави Британци са се интегрирали и са способни да движат икономиката на страната като плащат пенсиите на пенсионерите.Русия търси човешки ресурс за тази голяма и необятна територия.Погледни Българските села и ще ти светне лампата как бавно и полека изчезваме като нация.

    Коментиран от #25, #36

  • 24 а стига бе

    29 11 Отговор

    До коментар #7 от "Оракул":

    И кои сте вие?
    Пинокио?Лупи или кой?

    И Руснаците са прави и Германците!
    Ако не се разберат, че САЩ искат да ги скарат, всички ще патим!
  • 25 Жоро

    15 5 Отговор

    До коментар #23 от "Къна":

    Съгласен. Просто съм бил и там и там...обясних на едно създание,че в цяла Европа белите хора отстъпват пред полухората...в това число е и Русия.

    Коментиран от #28, #29

  • 26 будна ера

    29 13 Отговор

    До коментар #16 от "Анти милиционер":

    Всичките известни фамилии в краварника започват натрупването на богатства като пирати , роботърговци и плантатори. Не случайно бутнаха даже статуята на Колумб в морето !
  • 27 Донатело

    6 9 Отговор

    До коментар #18 от "Жоро":

    От къде го видя това бе селски , от ореха пред кръчмата ли ? Ходи да доиш козите , не се занимавай с шашмалогии.
  • 28 Къна

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "Жоро":

    Всеки изпитва подобна реакция в началото но с времето свикваш с различния свят около теб и просто се примиряваш.Нарича се лицемерие.Трябва да живееш с него 24/7 за съжаление.Май се получи разбиране накрая между нас?

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Жоро

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Къна":

    Да..с теб,но не и със грешките на природата,които се пенят от злоба по-долу в коментарите:))
  • 31 Матей

    29 17 Отговор
    Баба меркел и дедо Тръмп играят открито мошенически с Путин,тоя номер с Навални е толкова досаден,втръснал и неуклюжий,оперета.Но те си вярват ,мислят ,че играят убедително,че това е достатъчно за да затръшнат вратата на Европа пред Русия.Да си го кажат направо,къде ги стяга чепика,без да разиграват такива смешни етюди.Няма да им се размине,в близките няколко години ,за тия подлости ще отговарят.

    Коментиран от #32

  • 32 Българин

    15 21 Отговор

    До коментар #31 от "Матей":

    Е от 30 г. все чакам да видя как велика Русия наказва лошите западняци. А то все нея наказват със санкции и унижения:))

    Коментиран от #39

  • 33 Ваксина

    20 26 Отговор
    1/6-та от сушата...най-богата на природни ресурси със относително малко население спрямо територията,а бедна и без почти никаква модерна икономика,освен оръжия,чукове и сърпове. И никому ненужна валута. Това е Путиновата империя.
  • 34 О хо хо

    7 12 Отговор
    ТОЛКОВА МНОГО ТЪ.ПО.ТИИ НАКУП МОЖЕ ДА КАЖЕ САМО РУСНАК, ПОСТАВЕН НА ВОДЕЩА ПОЗИЦИЯ В ПАРТИЙНО- КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА ИМ ДЪРЖАВА.
  • 35 Шаран БГ

    20 9 Отговор
    Когато човек иска да се скара с някого , той намира повод или го предизвиква. Знаем как и защо Хитлер напада Полша на 01.09.1939 г.
    Непосредствено след ПСВ Германия става зависима от САЩ и изпълнява нейните заръки. Окончателно тотално попада под чепика на чичо Сам след ВСВ !!! Заедно бомбардираха Сърбия, въпреки някой писания в немската Конституция. И сега Дойчо ще направи всичко точно така, както му продиктуват. Дали ще е Навални, Скрипал или друг , но повод ще има , както има и хора като Д. Тренин. Последният го е казал ясно и разбрано: "......Европа не е единна и по най-важните въпроси, свързани с Русия - следва САЩ "
  • 36 Да бе да

    13 17 Отговор

    До коментар #23 от "Къна":

    ЗАТОВА ПУТИН ПОСТРОИ НАЙ- ГОЛЯМАТА ДЖАМИЯ В ЕВРОПА!!!!! А ХА ХА! ПАЗИТЕЛЯТ НА ПРАВОСЛАВИЕТО!!!! А ХА ХА ХА!!!!

    Коментиран от #38

  • 37 Защо смяташ, че

    17 12 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    формулата " И аз го/я харесвах" е универсална и привлича съмишленици? Така са ви казали от някой център , а? И щом Путин ви е в устата, значи е успял да ви постави по местата - и сега ви боли. А щом " си харесвал " Русия преди Путин, да ти припомня - тогава бяха Горбачов и Елцин и Русия едва креташе...

    Коментиран от #68

  • 38 А знаеш ли колко

    11 3 Отговор

    До коментар #36 от "Да бе да":

    мюсюлмани има в Русия? Впрочем - знаеш ли къде е най- голямата джамия в България?
  • 39 Донатело

    12 2 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    Ми то се видя бе българино - Сирия , Либия ,Афганистан ,Йемен ......
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Сорош вън

    25 13 Отговор
    За неразбралите.
    Това е соросоид в Русия получаващ грантове от чужбина.
    В България е пълно с такива, които не ги интересува родната страна, а грантовете. За това сме и в токова плачевно положение.
  • 42 Бай По

    15 3 Отговор

    До коментар #7 от "Оракул":

    Абсолютно си прав! Никога до сега България не е била управлявана от такава измет! Без елементарна култура и познания които се получаваха дори в техникумите!
  • 43 В.В.П.

    15 7 Отговор
    ГЕРМАНИЯ УВАЖАВА МНОГО ВСИЧКИ ЖИТЕЛИ НА ЗЕМЯТА..НАЙ МНОГО ГОЛЯМО УВАЖЕНИЕ ИМАШЕ 1938-45ГОД.....ДАААА,ТАКА СИ БЕШЕ...БЯГАЙ ДАЛЕЧ ОТ ТЪЗ ,,ДЪЛБОКА УВАЖИТЕЛНОСТ,,

    Коментиран от #52

  • 44 В.В.П.

    11 4 Отговор
    Тая статия е научна фантастика...ВСИЧКО СТАВА НАОБРАТНО...ПРОСТО МАЛКО ТЕАТЪР ЗА ЗРИТЕЛИТЕ....
  • 45 И аз да кажа

    14 5 Отговор

    До коментар #11 от "Къна":

    Доста неверни неща- работната ни ръка нито е много, нито е чак толкова евтина. За сведение, в Китай стотици милиони получават по 120 долара месечно. Германците пък впрегнаха 350 000 от имигрантите да бачкат. А за младите у нас, стига да имат желание да се образоват и работят, възможности не липсват. Страната ни е чудесна и всичко си има, прекрасно разнообразие, събрано на малка площ- сега пооправиха пътищата и за малко време се стига до море и планини. Земята ни може да ни изхрани и отгоре , само болните хора имат право да се оплакват.Стига сте хленчили

    Коментиран от #46

  • 46 Тулупът

    8 2 Отговор

    До коментар #45 от "И аз да кажа":

    Тоз пишещ трол е наш!!!
  • 47 Русия е пълна с американски

    9 7 Отговор
    Лакеи , както и у нас ! Со Кротце и со Благо - няма да стане и там и у нас ! Без пускане на кръв - кокал не се отнема !
  • 48 Либерализъм означава кражби Криминализъм

    14 5 Отговор
    Това е в Русия , това е и у нас ! Разликата е че те имат Путин а ние - фафли !
  • 49 Леберализъм значи Кражби и Криминализъм

    10 5 Отговор
    Разликата е че Русия има Путин а ние ФаФли !

    Коментиран от #51

  • 50 Питащ

    9 12 Отговор

    До коментар #2 от "Оракул":

    Да ли е толкоз далеч, колкото ти се ще? Само за 10 год Германия произвежда повече от половината си електроенергия от възобновяеми източници. А кой колко е зависим и от кого ще разберем като зададем въпроса от какво ще живеят руснаците като няма къде да си продават суровините. Турция, до преди година втория след Германия клиент на Газпром, не купува вече газ от Русия. А уж са приятели. С Германия руснаците правят всичко възможно да развалят калимерата. Зо Китай пэт ни им стига капацитета да си изпълнат задълженията. А руските слуги у нас агитират, че трябва да сме съюзници с такива некадърници. Защо?
  • 51 Въпрос

    9 9 Отговор

    До коментар #49 от "Леберализъм значи Кражби и Криминализъм":

    Какво повече е спечелил обикновиния руснак от Путин? И за вафла няма. Къде са стотиците милиарди долари взети от продажба на нефт и газ от последните 20 години?
  • 52 Гражданин

    9 9 Отговор

    До коментар #43 от "В.В.П.":

    Като бягаш толкова далеч, защо стигаш пак до путинова Русия, която малко се отличава от Германия 38-45 г.? Даже финансира неофашистите в ЕС.
  • 53 Otoplitel

    13 12 Отговор
    Черногледо неприятно интервю.Не се спомена и дума,че в Русия се ваксинират хората вече с две ваксини срещу КОВИД,а изключително силната фармация на Германия няма такава.Може би за тези руски успехи заслуга има и ЕС с постоянното натриване на носа на руснаците.Така те се измъкнаха от опеката и почнаха да се стабилизират.Т.Е. ПОВИКАХА НЕВОЛЯТА.

    Коментиран от #54

  • 54 Най Великите

    9 11 Отговор

    До коментар #53 от "Otoplitel":

    Повикаха Неволята и тя дойде от Китай и засели цял Сибир на първо време
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Симо

    13 8 Отговор

    До коментар #2 от "Оракул":

    Евтините енергийни ресурси на Русия не могат да се заменят с нищо. Енергията от слънчеви колектори е най голямата глупост. Първо най развитите страни в ЕС са северни и не са много слънчеви , второ САЩ не разполагат с флот от газопреносни кораби с който може да задоволи и 30% от потреблението на ЕС а и получения газ ще има най малко 2 пъти по висока цена от руския. Това ще превърне ЕС в тотално неконкурентноспособна икономика с затихващи предприятия, изкупени от американски транснационални корпорации за нищо и тотален василитет пред САЩ и Китай. На практика ЕС си подписва смъртната присъда. Ще се превърнат в огромна Украйна. САЩ и Китай ще им изкупят инфраструктурата ( пристанища, летища и т.н.т.) А ЕС ще смуче на чичо Сам пурата.
  • 58 Русия се готви

    7 3 Отговор
    за война вече 15 години. И, ако Европа продължава да спи, ще яде хурката. Трябва да престане да разчита на САЩ и спешно да развива своя армия. Германия пак трябва да стане стожер.

    Коментиран от #59, #60

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Роко

    4 9 Отговор

    До коментар #2 от "Оракул":

    Единствената европейска държава зависима енергийно от Русия е България (разчитаме на 100% за доставките на нефт и газ от Русия). Втора по зависимост е Германия (на това се дължаха приятелските отношения между двете страни) с 50% (до преди 3-4 години тази зависимост беше 60%, но след като Путин превърна Русия в жалко подобие на СССР с окупацията на Крим този процент започна стремително да намалява). Останалите страни в Европа количеството на използвани руски енергоносители е под 30% (след като Русия загуби петролната война със Саудитска Арабия този процент още повече намалява, между другото саудитите изхвърлят Русия не само от европейските пазари, но и от азиатските)

    Коментиран от #80

  • 62 Роко

    4 8 Отговор

    До коментар #5 от "prav e":

    Е ми когато се държиш като подивяла маймуна как да те смятат за човек? Освен това въпросният Лавров е вечно пиян и неадекватен, а грозната Маша малките бозки вечно пияна и дрогирана (а те са лицето на държавата) и непрекъснато ръсят глупости. Последният случай неадекватен пост на Маша (ясно е била прекалила с кокса) в социалните мрежи доведе до дипломатически скандал със Сърбия и се наложи лично Путин да се извинява на сърбите.
  • 63 Роко

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Къна":

    Приятелю всичко което си написал е относително вярно, а сега погледни европейските държави (бившите съветски колонии) които не са в ЕС и ги сравни с България (само преди да го направиш пий едно влеирянче да успокоиш нервите че може да получиш инфаркт от резултата). Сравни и Русия по тези показатели и тогава пиши неадекватни коментари нямащи нищо общо с темата.

    Коментиран от #66, #67

  • 64 Грух

    5 3 Отговор
    А Запада какво трябва да направи, че не разбрах ? Или западните говеда са ангели ! Хаха
  • 65 Бойко убиеца на БСП

    4 5 Отговор
    Джуджето на власт ли е Русия няма да спре спре с провокациите
  • 66 Антимилиционер

    1 5 Отговор

    До коментар #63 от "Роко":

    И от къде да вземем руските показатели? Всичко което се публикува в путия е цензурирано и нагласено,както в соц-епохата. Цветя и рози.

    Коментиран от #69, #77

  • 67 турист

    5 0 Отговор

    До коментар #63 от "Роко":

    Бившите съветски колонии както ти пишеш са в същото състояние като Бегето. Приватизирани (ограбени) територий. За Литва знам с сигурност защото три пъти бях там. За Полша пишат била много добре но поляците 80 процента не работят в Полша а в Германия

    Коментиран от #78

  • 68 Жоро

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Защо смяташ, че":

    Тя сега не крета :)) Богати и щастливи са само путиновите олигарси. Иди и виж как едва свързват 2-та края останалите. Гледай Руски филми! Въпреки цензурата се вижда мизерията в царството му
  • 69 читател

    5 0 Отговор

    До коментар #66 от "Антимилиционер":

    Цензурирано е в главата ти защото незнаеш руски език. Ако знаеше можеше да прочетеш тъй като има хиляди руски сайтове за всякаква информация.
  • 70 стоян георгиев

    2 4 Отговор
    русия няма как да спре да прави глупости докато и е изгодно.изгодно е на ръководството на страната неспособно да проведе смислена вътрешна ,а и външна политика.та с тва ръководство такива резултати.загубиха наи-сериозния си съюзник украина сега е ред на беларус.прецакаха отношенията си с европа и сащ само и само путин да има оправдание за вътрешния си провал.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    сащ нямa кaк дa cпрe дa прaви глупocти дoкaтo и e изгoднo.изгoднo e нa ръкoвoдcтвoтo нa cтрaнaтa нecпocoбнo дa прoвeдe cмиcлeнa вътрeшнa ,a и външнa пoлитикa.тa c твa ръкoвoдcтвo тaкивa рeзултaти.зaгубихa нaи-ceриoзния cи cъюзник турция ceгa e рeд нa германия.прeцaкaхa oтнoшeниятa cи c eврoпa и русия caмo и caмo тръмп дa имa oпрaвдaниe зa вътрeшния cи прoвaл.

    Коментиран от #74

  • 74 стоян георгиев

    3 4 Отговор

    До коментар #73 от "стоян георгиев":

    и това е вярно, но тръмп другарю си отива ,докато тия в кремъл се бетонираха за следващите 20 години ,а и го правят това от преди 20.знам ви болката на червените тролове все мерите ладата с форда и се опитвате да ги изкарате еднакви ама не става,дори и да пишеш с моя ник.разликата другар се нарича опозиция докато тръмп в сащ го правят на мармалад заради деиствията му в русия путин изтрепа всички които му противоречат.тва е рззликата и при ладата с форда,когато на форда му светне ламапта за маслото му се смена маслото ,а в русия се реже лампата.дано си ме разбрал ама едва ли!
  • 75 мусайбе

    1 2 Отговор
    Все едно да очакваме нашите внуци и синове на бандитите комунисти да спрат безмисленият протест който ни излага пред света и нищо няма да постигне тъй като е противоконституционно разпален от юмручето на разколников който по принцип щом е партийно обвързан то няма място в армията според лустрациония закон но..?!!
  • 76 Петър

    1 0 Отговор
    Омръзна ми да чета манипулационни материали. Русофобията е война, водена от Щатите и Англия срещу Русия. Само политически неграмотни индивиди могат да се хванат на тази помия. Има тонове исторически материали, които опровергават сегашната мизерия. Милиони загинаха от военните интервенции на Щатите в Ирак, Афганистан , Сирия, Либия, великденските бомбардировки на Белград преди години. И слънцето да тръгне в обратна посока, пак Русия и Путин ще са виновни. Само че ще присъстваме на разпадането на американската империя, щото и Ванга го е предсказала, а при нея грешка няма.

    Коментиран от #79

  • 77 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Антимилиционер":

    Дори в официалните правителствени източници всичко е трагично стига да познаваш руската политика. За управлението на Путин са затворени над 20 000 болници и поликлиники над 25 000 училища. Пенсиите са замразени от 2014 година, заплатата се увеличава средно с по 50 рубли на година (1,10 лева) цените спрямо 2014 са се увеличили три пъти. Рублата поевтиня спрямо долара двойно. Това всичко са съвсем официални данни изнесени от правителството и лично от Путин. Миналата година руски учители ходеха на гурбет в Монголия (заплатата двойна, осигурена безплатна квартира допълнителни пари и не на последно място уважение).
  • 78 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #67 от "турист":

    Ма верно ли? Горките литовци живи да ги ожалиш много са зле ша знаеш. Бил съм в Литва, Латвия, Естония и Полша и не забелязах да са зле. Сравнено със страните извън ЕС (Беларус, Украйна, Молдова, Русия и там съм ходил) са в пъти по - добре (да ако ги сравняваш с Германия са по - зле, но пък ако сравняваш Германия с Люксембург в Германия е по - зле. Мой познати немци работят в Люксембург защото там заплатата е с 1000 евро е по - висока)

    Коментиран от #81

  • 79 Роко

    0 0 Отговор

    До коментар #76 от "Петър":

    Бъркаш и Ванга не винаги познава беше предсказала че на финала на световното по футбол през 1994 година ще играят два отбора чиито имена започват с Б пък не стана. Русофилията е тежко психическо отклонение за щастие е лечимо (както доказа Вазов които през по - голямата част от живота си страда от тежка форма на русофилия, но през 1916 година се излекува от нея)

    Коментиран от #83

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Чичи

    0 0 Отговор
    Беларус е много по-добре от Полша. И от нас. Подредена и чиста страна. Всичко си имат и магадините им са пълни с хрянителни продукти тяхно производство евтини и натупални.Сирене,кашкавал,месо,колбаси-всичко тяхно. Частни фирми работят,не е вярно че няма частен бизнес.Но не е идвършена приватизация и не са продали Енергого и заводи за 2 лева.Аз си купих филе Елена за 15лв/кг. Поляците им завиждат зяшото всичко е натурално,а в Полша ядат ГМО като нас.Доходите в Беларус са по-високи от няшите-справка сайта та Българско външно министерство. Бензина 1 лев. Здравеопазване и образование от детска градина до завършване на унивепситет безплатно. Хората с по 3 деца и повече. А ние загиваме водени от Тиквата.

    Коментиран от #84

  • 83 Чичи

    0 0 Отговор

    До коментар #79 от "Роко":

    Бъркаш много или дезинформиряш. Привиждат ти се някакви олигарси в Русия в обкръжението на Путин. Спри да смъркаш! Това е тук у нас Тиквун има такова обкръжение. Олигарсите Путин ги даде на съд и сега са в затвора. Само последният се скри в Англия и там влястите го крият от правосъдие. А Русия при Путин замогна. От вносител стана износител на зърно 7години.поред най-големият износител на зърно в света. Натурално,а не като теб да ядеш ГМО. Най-големият завод на Тойота в света е в Русия. Вече и много приложения в интернет са руски. А ти се радвай на Тиквата и на Каскета. И на ГМО.

    Коментиран от #85

  • 84 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #82 от "Чичи":

    по добре било в беларус от полша а?що тогава друга ни един поляк не е избягал в беларус или не се е цанил там за работник?виж обратното е масова практика.завиждащите поляци масово ползват беларуси,украинци и руснаци да им мият кенефите!другото дето си писал е толкова неверно че чак е смешно.беларусите произвеждали всичко !!хахахаха!я провери бе другар колко е дуължината на живота в беларус , с хубавата храна и в полша с лошата.сериозно ще се учудиш.за бизнеса пак лъжеш.частен бизнес няма в беларус.там е бизнес имат само определнеи другари близки до властта.доходите в беларус са толкова високи че всяка беларуска е готова да се ожени в българия и бяга с 200 насам.и се чудя като е толкова добре що ти или някои от твоята фамилия не зацепва натам бе другар?един поне да иде в минск да се хване заварчик или шофьор!ама няма.уж красиво,подредено без гмо с добри пари,а всички искате в лондон.особено от родата на разни като теб червени красавци!
  • 85 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Чичи":

    я провери другарю ,кво работи в момента бившия треньор на путин както и готвача му.нямало олигарси околло путин!!!!я провери ква е жената на сегашния премиер на русия.може да наишеш в руското вики наи-богати руснаци и ще ти излезе група олигарсивсе от обкръжението на путин.същото е с мутрите.чувал ли си другар за рамзан кадиров,а?или за частната армия вагнер?те мутри ли са бе друарюи не излизаи с тъпи номеравсе едно си на 13 конгрес на бкп.били голям производител на пшиница !!и кво от тва?и ние бяхме наи-големия производител на сярна кисилина ама пак нямахме ток по 12 часа на ден.путин стегна русия и запада разчиташе че ще довде страната до някаква нормалност.затова и маса години потдържаше скъп нефт и газ,които обогатиха русия и наи-вече путин.само че се видя че от милиционера демократ няма как да станеи сега ситуацията в русия е плачевна като запада свали цената на газа,щото руската икономика е просто една бензинова колконка неспособнада проиведе нещо друго.