Last news in Fakti

3 Октомври, 2020 13:59 5 714 16

Петър Кичашки: Нинова повежда БСП по нов курс

  • петър кичашки-
  • бсп-
  • корнелия нинова

Нинова засилва социално-консервативния вектор в БСП за сметка на глобалисткия и елитаристки такъв

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„БСП поема нов курс“, смята Петър Кичашки - директор на Института за модерна политика. Пред „Труд“ той посочва, че левицата проведе първия пряк избор за председател, спечелен безапелационно от Корнелия Нинова, а последвалият конгрес запечата тази победа като в допълнение делегатите не дадоха достатъчно подкрепа за избирането на знакови представители на т.нар. „вътрешна опозиция“ в Националния съвет.

След събитията от последните седмици се дава сигнал, че БСП прави опит да се рестартира, коментира още Кичашки, макар столетницата да беше заглъхнала в серия от вътрешни дрязги, разпри и скандали.

В ретроспекция ситуацията за БСП не беше особено ласкава след краха на управлението на Пламен Орешарски. Несполучливата коалиция с Местан по онова време доведе до разрив в ляво. Станишев даде крачка назад, Миков пое руля на левия кораб, за да го изпусне с малко и това да доведе Корнелия Нинова в председателския кабинет на „Позитано“ 20. Самата Нинова мина през различни фази – опираше се и разчиташе на този или онзи от старите играчи в БСП, лъкатушеше между успешни и несполучливи политически решения. Към един момент отстрани изглеждаше сякаш емоцията беше взела връх и се действаше повече по инстинкт, отколкото по предварително начертана стратегия. В последно време обаче Корнелия Нинова преживя някаква форма на политическо отрезвяване. Резултатът от това е, че левицата сякаш ще търси обновление, пише за „Труд“ Кичашки.

В същото време той отбелязва, че към момента: „Нинова изглежда по-обрана, по-спокойна, излъчва увереност – все важни знаци, ако човек иска да успява в голямата политическа игра“. Петър Кичашки изтъква и че в БСП се забелязват нови лица, отглежда се ново поколение говорители и оратори.

Тези тенденции Кичашки обяснява: „Става дума за ролята на консервативния социализъм. И не, това не е „дървено желязо“, както се опитват да го представят неолибералните левичари, които коментират темата. Това е онзи прочит на социалистическата идея, който е икономически прогресивен, но социално консервативен“.

Директорът на Института за модерна политика коментира, че това е големият идеен разлом в БСП, чиито технически проявления са провеждането на пряк избор и изваждането на вътрешната опозиция от оборот. „Мнозина смятат, неправилно според мен, че левицата следва винаги и дефинитивно да е част от последните течения на културния неомарксизъм. Не си ляв, видиш ли, ако не се поддаваш на климатичната паника, критичната расова теория и джендър идеологията. Да, де, ама централният въпрос на една левица следва да е доходът, а не джендърът. Днешната американска и западноевропейска левица не говори за единия процент свръхбогати, нито за отварянето на гигантската ножица между имащи и нямащи.

За нея това е фонов шум около „централните теми“ за възобновяеми енергийни източници и имагинерен расизъм“, казва още Кичашки и конкретизира: „Със случващото се в БСП се дава знак, че българската левица не се припознава в тези теми. Мнозина не си дават сметка, че БСП съществува и е важна именно, защото играе ролята на консервативната сила в обществото. Десниците се надиграват коя от тях е по-прогресивна, по-неолиберална и по-глобалистка.

Но политиката не търпи вакуум – на терена е необходима и консервативна политическа сила, която да дава представителство на умерените и социално-консервативните слоеве на обществото. Нинова, изглежда, разбира този въпрос и затова засилва социално-консервативния вектор в БСП за сметка на глобалисткия и елитаристки такъв. Дали този подход ще успее е рано да се каже. Но за мен е положително, че се търси нов курс. Старият, очевидно, не печели доверие“, заключава в статия за „Труд“ Петър Кичашки.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боби

    28 11 Отговор
    Всичко е за парата а не за народа.
  • 2 КОТарАК

    20 13 Отговор
    какви нови курсове бе...курса е ясен за всички партии-лапам докато ме изгонят от площада
  • 3 да де

    23 10 Отговор
    Така де, но с Киро куфарчето и Гергов (и двамата милионери) в редиците им малко трудно ще убедят при едни избори колебаещите се, че ще променят нещо.

    Коментиран от #7

  • 4 гражданин

    21 14 Отговор
    ключовата дума е сякаш ... сякаш има нов курс, сякаш Нинова има програма, сякаш ще и се удаде да поведе държавата, това сякаш вече колко, 5-6 години се повтаря, ако имаше нов курс, в който вярваше, тази жена от село, може би до сега трябваше да го е изкомуникирала, и всички да знаят за него, а такова нещо няма, има само едно ръгане и бутане, и борби вътре в партията

    Коментиран от #10

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Зоолог

    19 16 Отговор
    Около Крушевец открих нов вид хамелеон и го нарекох Корнелион. Скоро обаче установих че е мигрирал в София и се обитава стадата срещу изгорелия цирк..

    Коментиран от #16

  • 7 Грешиш, на Позитано НЯМА нито един

    17 8 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    КОЙТО да не е...МИЛИОНЕР!
    НИТО ЕДИН!!
  • 8 Петър

    1 1 Отговор
    Кви чашки
  • 9 Утман

    12 11 Отговор
    Нов бардак със стари уруспии не става. Тия власт няма да видят, ако ще да пуснат видео, че Боко е канибал.
  • 10 Ами като

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "гражданин":

    Ами като нито четеш,нито вдяваш прочетеното няма как да откриеш нищо ново.Много хора обаче одобряват отхвърлянето на Истанбулската конвенция,отхвърлянето на незаконната миграция,отхвърлянето на СЕТА,премахването на плоския данък,или пак не приемат превръщанито на болниците в търговски дружества. Само това е достатъчно да одобрявам курса на Нинова.
  • 11 ДОКОГА

    7 1 Отговор
    НЕКА НИНОВА КАЖЕ КЪДЕ Е ТРЪГНАЛА ИЛИ И ТЯ НЕ ЗНАЕ !? СТАНИШЕВ ГЕРГОВИ ПИРИНСКИ ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ?
  • 12 Песимист

    6 3 Отговор
    Преди когреса БСП беше на крачка от пропастта. След 50-ия конгрес направи две напред !
  • 13 Тончо

    3 2 Отговор
    КАПИТАЛИСТ НИНОВА Е ЯСНО КАКЪВ КУРС ЩЕ ПОЕМЕ - ЗА ЗАЩИТА НА КАПИТАЛА ...
    СОЦИАЛИСТКА ТЯ ЩЕ СТАНЕ КАТО ВЪРНЕ ОГРАБЕНИТЕ ПАРИ
  • 14 Шаран БГ

    1 1 Отговор
    Какво означава "социалистическа" партия? За какъв социализъм вече може да става дума, когато същите тези сегашни социалисти разграбиха и поделиха помежду си всичко създадено от трудовия български народ?
    Български социалист,при сегашните условия в страната ни, създадени от същите тези " социалисти ", би следвало да означава човек,обладаващ някаква висша форма на ДВУЛИЧИЕ, ЛИЦЕМЕРИЕ !! И привърженици на тази организация могат да бъдат: 1. Възрастни комунисти, които по инерция от миналото, симпатизират на социалистическите идеи. По-вечето от тях с добри спомени от миналото и добри пенсии от настоящето. 2. Млади, амбициозни и алчни новобогаташи , очакващи да захапят държавната власт и......държавните пари3. Заблудени , инертни хора.
    Ако не очаквам някакви облаги от идването на власт на т.н. "социалисти", какво може да ме привлече за техен симпатизант или електорат ? Всичките бивши членове на БКП и Комсомола са властимащи !! Ако нямат политическа, имат икономическа власт. Колко му е да си прехвърлят едни-другиму и политическата ?!? И точно това правят!, запазвайки всички привилегии на комунистическата върхова власт до 1989 година и ги надграждат....... Те,че не се отказаха от нищо построено и създадено до тогава, ами което не можаха да заграбят, унищожиха !
    И най-социалният им акт е напущането на страната на около 2 /два/ милиона работоспособни хора!! Преди 25 години ги изхвърлиха на улицата, като на мнозина не се заплати и труда за месе
  • 15 таткооо

    1 1 Отговор
    Импексова подкара стадото към Руско Китайските пасища
  • 16 Крас

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Зоолог":

    Много простовато.