27 Октомври, 2020 10:00 2 018 15

Огнян Минчев: Дясното не е привилегия

  • огнян минчев-
  • дясно-
  • политика

Имаме голяма - с много чиновници - и слабо ефективна държава, пазар, картелиран от специални олигархични интереси

Огнян Минчев: Дясното не е привилегия - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Огнян Минчев, ognyanminchev.wordpress.com

На 26 октомври се проведе конференция на тема „Българските партии в център-дясно – успешни стратегии за развитието на България“. Благодаря на организаторите от СДС и Фондация „Конрад Аденауер“ за поканата, на която за съжаление не можах да се отзова. Затова прилагам този текст, който да отрази някои мои виждания по темата.

1. Основен ангажимент на всички български партии в предстоящия период в развитието на страната е борбата за реформиране на институциите на българската държава. Това в особено голяма степен се отнася за дясноцентристките партии. Докато партиите на левицата са в по-голяма степен ангажирани с приоритетите на социалната справедливост, социалното и културното равенство, партиите на десницата са призвани да се фокусират върху проблемите на правовата държава, равенството пред закона и намаляването до минимум на злоупотребите с властта посредством процесите на организираната политическа корупция.

След 1989 г. България осъществи поредица от противоречиви реформи в своята държавна система. От една страна, успешно бе преодоляно институционалното наследство на комунистическото управление и бяха заложени основите на демократичното управление на българската държава. Тази политическа реформа застана в основата на българския успех за членство в НАТО и ЕС.

Същевременно обаче противоречивото политическо развитие на страната през последните 30 години доведе до създаването и укрепването на една дълбоко вкоренена система на олигархична зависимост и управление, която все повече намалява ресурсите на демократичното управление и ефективното функциониране на българската държава като система на консолидирана демокрация. Най-очевидните белези на този олигархичен контрол са подчинението на системата на правораздаване, систематичната корупция по върховете на властта, сливането на интереси на политическия връх и олигархичното задкулисие.

СДС е партията, на която България дължи цялостното реформиране на своята държавна система в периода от 1997-2001 г. – на практика единствения период на пълноценна държавна структурна реформа през последните три десетилетия. За съжаление, този период бе прекъснат със загубата на изборите от 2001 г., след което настъпиха две десетилетия на реванш на българската олигархия в завладяването на публичните институции на властта.

Основната задача на българските партии от спектъра център-дясно е да скъсат с наследството на масираната и организирана корупция във властта, практикувана от всички правителства и управленски конфигурации от последните две десетилетия. Без институционална реформа, която да пресече основните артерии на корупционните взаимодействия между корпоративен бизнес и публична власт реформиране и ефективност на българската държава си остават цели, които не могат да бъдат постигнати.

2. В България се наложи разбирането за това, че десните партии трябва непременно да защитават една либертарианска визия за минимална държава и свободен пазар, за държавата като „лош стопанин“ и пазарът като единствен легитимен разпределител на власт и богатство в обществото. Но идеологическата претенция на десните политици е едно, а реалността – друго. Най-напред, държавата може да бъде минимална – дори и в либертарианска интерпретация – само ако стриктно изпълнява своите функции в защита на правовия ред, сигурността на гражданите – включително сигурността и свободата на пазара, гарантира силата на националния интерес в международен план с армията и дипломацията си. Всеки, който познава капацитета на настоящата българска държава може да си отговори на въпроса дали тя отговаря на тези условия.

А пазарът ни колко е свободен? Кои имаха възможността да излязат на пазара през 90-те години? Кои имат възможност да контролират пазара днес? Зад димната завеса на „свободния пазар“ функционира олигархичното съглашение определени компании и интереси да получават лъвския пай от държавни поръчки, еврофондове, а за обикновените бизнесмени и фирми остава борбата с административна корупция, картелизирани пазарни пространства и организирана престъпност.

При нас либертарианското уравнение – доколкото въобще е възможно да функционира по тези географски ширини – е обърнато с „хастара навън“. Имаме голяма – с много чиновници – и слабо ефективна държава, пазар, картелиран от специални олигархични интереси и симбиоза на корпоративно задкулисие и системна корупция по върховете на властта. Една партия, изповядваща дясноцентристки възгледи и ценности не би трябвало да се примирява с това.

Стратегията за икономическо развитие на България от позициите на десния център трябва да бъде изградена като разумен баланс между оптимално използване на механизмите на свободния пазар за икономическо развитие и ясна стратегия за постигане на национално значими цели чрез ефективно управление на икономическия ресурс в следните направления: балансирано регионално развитие и управление на демографския потенциал; създаване на приоритетни условия за задържане в България и реализация на млади и добре подготвени професионалисти, на техните семейства, подкрепа на житейските планове за професионално и семейно развитие; устойчиво развитие на населените места и градската публична среда; максимално ефективно образование и здравеопазване; стимулиране и динамично развитие на националната култура с цел изграждане на обществена среда и очаквания за успех, перспектива и гражданска солидарност в рамките на българската национална общност.

Някой би могъл да се усъмни в „десния“ характер на препоръките, които давам малко по-горе, защото те не са последователно пазарни – „пазарът решава всичко“. Ако пазарът решаваше всичко, нямаше да бъде необходима държава, образователна система, осъществяваща обучение по национални приоритети, културна среда, която създава и разпространява ценности независимо от тяхното търсене на пазара. Десният център е не само център на политики, свързани със свободната инициатива и индивидуалната свобода – те са безспорни. Десният център е центърът на политики, свързани с националния интерес и просперитета на националната общност.

3. Живеем в свят, в който установените структури на международния ред от последните 30, дори и от последните 70 и повече години се променят неузнаваемо бързо. Тази промяна носи неочаквани и сериозни предизвикателства пред нашата сигурност и цялостен национален интерес на относително неголяма страна, разположена в хронично нестабилна периферия на Европа и в съседство с бързо надигащи се регионални предизвикателства.

Партиите от десния център са отговорни за разработването и прилагането на прагматична външна политика на България, която да отчита динамиката на международните отношения, да защитава основните ценности и позициите на държавата и да отстоява нейните интереси в бързо променящия се регионален европейски контекст. Ние сме член на НАТО и ЕС – това е рамката на нашето международно присъствие. Но това е „алфата“, началото на нашата международна идентичност. Мнозина български политици смятат тази рамка за „омегата“ – след като сме постигнали това – оттук нататък трябва само „да се присъединим към консенсуса“ в Брюксел… Това явно не работи според очакванията.

Първо, в самия Брюксел консенсусът става все по-трудно постижим. Второ, алтернативни сили от региона и в по-широк международен контекст създават на българска територия все по-значими групи и структури на влияние, които оспорват българския национален избор.

На дневен ред са сериозни решения за защита на националния интерес и националната сигурност, които изискват ясна визия, добре дефинирана стратегия и силен стремеж към национално единство за взимане на решения и постигане на резултати от българската държавна политика в международния контекст. Посочете ми българска партия от десния център, която има подобна платформа, която има визия, яснота и перспектива за постигане на добре очертани национални цели!

В българската демократична политика се утвърди едно разбиране за дясното като един вид привилегирована политическа позиция. Ако лявото бе асоциирано – и все още е – с бившия комунистически режим, то дясното се очакваше да даде алтернативата и да поеме контрола. Затова стремежа да се настаниш в „десния спектър“ беше и си остава твърде силен като мотивация за политическа дейност.

Всъщност, дясното не е привилегия. То дори не бива да бъде и предварително поставена цел. Всеки, който влиза в политиката трябва да има ценности, идеи и възможности за постигане на политически цели, които в процеса на своето осъществяване ще получат и ясно очертание – дали са предимно десни, центристки или леви.

Дясното не е привилегия спрямо лявото. Или ако е привилегия, то това е привилегията да търсиш ефективност, почтеност и свобода за реализация на амбициите си в демократичното политическо състезание. Желая ви успех!


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    18 0 Отговор
    тая скапана държава няма ли да се проумее ,че няма ляво-дясно! има правилно и неправилно да се работи за родината!
  • 2 Последния Софиянец

    21 0 Отговор
    Не ме интересува десни ,леви.Искам правителството да си вършат работата и да не крадат.Затова трябва граждански и прокурорски контрол.

    Коментиран от #7

  • 3 Българка

    19 0 Отговор
    Няма десни или леви престъпници.
    А за чиновниците в държавната и общинска администрация не 10 % още за 2021 увеличение на заплати, а 50% съкращение от калинки и бръмбари, които се хранят от все повече затруднен и фалиращ чатен сектор
  • 4 Ох и този

    17 1 Отговор
    До 1989 г. редовен член на Българската комунистическа партия (БКП), асистент в катедра „Научен комунизъм“ на Софийски университет „Климент Охридски“.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ехо

    12 0 Отговор
    Минчев, все още не си разбрал, че няма ляво и дясно! Че тези партии не стават и не могат да променят нищо! Наложителна е цялостна промяна на политическата система! Стига демагогия!
  • 7 да така е

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Съгласен съм , Български Прокурор без контрол , от ЕО прокуратурата ,
    е неуправлямо камикадзе, готово за собствения си интерес да продаде и Майка си!
  • 8 аз съм Веска

    4 0 Отговор
    МНОГО УСЛОВНОСТИ , МНОГО НЕРАЗБОРИЯ . ДА ИЗЧИСТИМ КАКВО Е ЛЯВО И ДЯСНО.
    ДЯСНОТО ИЗКАРВА БВП.
    ЛЯВОТО ХАРЧИ БВП.
    ТАМ Е УЛОВКАТА .НАСТАНАЛА Е КАША В САМООПРЕДЕЛЕНИЕТО .
    И ХАОС В ПОЛИТИКОНОМИЧЕСКАТА СИСТЕМА .
    И СЕГА ЗА ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИМ , ЗАПОЧВАМЕ С ВЪПРОСЪТ :
    АЗ ИМАМ ЛИ ПРИНОС В СЪЗДАВАНЕТО НА БВП, ИЛИ АЗ СМУЧА ОТ ГОТОВИЯТ МЕД .
    КОГАТО ОТГОВОРЪТ Е ЯСЕН ,ЧАК ТОГАВА СЕ САМООПРЕДЕЛЯТЕ С ЦВЯТ.

    Коментиран от #10

  • 9 Почесел се

    3 1 Отговор
    Даскалът по научен комунизъм след 30 години почесване е проумял,че десен либертарианизъм е дървено желязо. Либертарианци са преди всичко анархистите,бездържавните социалисти,автономистки марксисти,анаркохапиталисти. От такива хора се получи тюрлюгювечът,който имаме днес. 3о години никога не сме имали дясно,а още повече истински консерватизъм.
  • 10 Рико

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "аз съм Веска":

    Може да се обясни така : дясното иска повече частна собственост, лявото-повече държавна; дясното иска по-ниски данъци за бизнес,лявото - по-високи; дясното иска по-малко преразпределяне, лявото иска повече. Всеки да се разположи като разбиране в този спектър. НО, да не забравя,че за да има преразпределине, трябва да има какво да се преразпределя. А това се генерира от дясното мислене и десните практики.

    Коментиран от #12

  • 11 леви и десни

    3 1 Отговор
    Дясното не е привилегия, но създава привилегии на една група за сметка на обществото! Партиите се превърнаха в организирани престъпни групи служещи за обогатяване на елитите си и свързаните с тях олигарси. Стига партии, стига елити! Време е да се нормализира държавата! А държавата, това е народът!
  • 12 Гн Рико

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "Рико":

    току-що ви изпратих кандидатурата до Нобеловия комитет. Следващата година Нобеловата награда е ваша, независимо по какво.
  • 13 Верно е

    0 1 Отговор
    Десното не е привилегия. То е диагноза.
  • 14 Скот Килмър

    2 1 Отговор
    Дясното е РАБОТА, РИСК, ТАЛАНТ и ОТГОВОРНОСТ. Дясното е ДОВЕРИЕ и БЕЗКОМПРОМИСТОСТ. Питай японците, те ше ти кажат що е то Дясното!
  • 15 Борис

    2 0 Отговор
    И нека се каже ясно, че Радан и Христо Иванов не са дясна организация, а една фирма, с цел реализиране на печалба за акционерите й.