Last news in Fakti

11 Ноември, 2012 13:51 2 065 0

Петреъс чакал вота, за да подаде оставка

  • цру-
  • дейвид петреъс
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Оставката на шефа на ЦРУ Дейвид Петреъс заради любовна афера се стовари като гръм от ясно небе във Вашингтон. Само че сп. "Шпигел" задава множество въпроси. Най-важният е "Кой, какво и кога е знаел" за извънбрачните забежки на човека, един от прякорите на когото беше Цар Давид.

През лятото на Барак Обама не му беше лесно. Появиха се информации как е действал като съдия и палач при издаване на разрешения за атаки на дронове срещу талибани в Афганистан и в Пакистан. После се стигна до неясните действия на ЦРУ около атентата в Бенгази от 11 септември т.г., при който загинаха американци, вкл. посланикът на Вашингтон в Либия. Ако беше гръмнал и скандалът с Петреъс преди изборите, ударите щяха да станат прекалено много. И сега скандалът е неприятен за получилия втори мандат Обама, но щеше да бъде още по-неприятен по време на преддизборната кампания.

Всъщност ФБР е знаело за аферата на "Г-н Дисциплина" с авторката на биографията му ако не от месеци, то поне от няколко седмици. Но си е мълчало. И информира надлежната комисия в Конгреса едва в петък. Шефът на разузнавателната общност на САЩ Джеймс Клапър е разбрал във вторник; Белият дом - в сряда, т.е. в деня след изборите; Обама е информиран в четвъртък следобед; Малко по-късно в личен разговор ген. Петреъс си подава оставката като шеф на ЦРУ.

Всъщност ФБР влиза в дирите на любовната афера поради оплакване на анонимна жена, на която изгората на генерала Паола Броудуел изпращала заплашителни имейли. Жената отишла директно във ФБР и поискала разследване и защита. И когато федералните сложили под лупа интернет адреса на Паола, там лъснали любовните послания на шефа на ЦРУ. Петреъс е използвал персоналния си Gmail адрес. В посланията няма нищо секретно, но става дума за шефа на една от най-големите шпионски служби в света. И ФБР започнало проверка дали, както пише в. "Ню Йорк таймс", компютърът, използван от Петреъс, не е компрометиран, т.е. хакнат.

Различни американски медии стигат по различен начин все до едно и също име на любовницата на Петреъс - това на бившия майор от пехотата на Щатите Паола Броудуел. Тя самата мълчи.

Най-титулованият военен от своето поколение - ген. Петреъс, пое ръководството на ЦРУ преди малко повече от година. Преди това - през 2007 г. той спаси от провал американската война в Ирак. После Обама поиска от генерала през 2010 г. да свърши същото и в Афганистан.

След като скандалът гръмна, сп. "Форин полиси" коментира, че оттеглянето на Петреъс е "огромна загуба за Съединените щати".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА