Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 09:59 5 251 53

Проф. Михаил Неделчев: Какъв тато ми е Тодор Живков?

  • тодор живков-
  • михаил неделчев

За него 10-ти ноември е била преломна дата в хода на събитията, които са следвали едно след друго в това време

Проф. Михаил Неделчев: Какъв тато ми е Тодор Живков? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Какъв бай ми е той на мен и какъв тато ми е още по-малко? Това е човекът, който дълги години задържаше развитието на България с това, че движеше всички свои бойни другари като ту ги правеше началници, ту ги махаше. Той непрекъснато се занимаваше с това. Този, който му е втори – трети човек и по някакъв начин го застрашаваше го махаше“.
Така българският литературен историк и бивш депутат проф. Михаил Неделчев коментира своето отношение към Т. Живков и свалянето му от власт преди 31 години.

Самият 10-ти ноември 1989 г. беше един спокоен ден. Аз бях в писателското кафене на „Ангел Кънчев“ и в един момент бяхме излезли с моя приятел поетът Николай Кънчев, когато срещнахме поета и драматург Иван Радоев, който ни каза: „Тодор Живков е паднал“. Ние се върнахме в кафенето, поръчахме си питиета и започна празненство. В един момент дойдоха и писатели, които бяха членове на ЦК на БКП и потвърдиха истината, че действително се е взело такова решение.

„То беше неочаквано събитие, защото всички имахме усещането, че Тодор Живков. Вече се бяха изпарили надеждите, че ще дойде Александър Лилов, защото се очакваше той да смени Живков. Бяхме свикнали, че тези процеси ще се разгърнат и Лилов беше престанал да ни е важен и да ни е супер демократичен бъдещ вожд“, връща се назад във времето проф. Неделчев пред БГНЕС.

За него 10-ти ноември е била преломна дата в хода на събитията, които са следвали едно след друго в това време.

„Преди това имаше отваряне на телените мрежи, които разделяха Унгария от Австрия и източногерманците, които все още не можеха да заминат директно за Западна Германия, използваха това. Падането на Берлинската стена не беше събитие, което беше важно само за нашите братя от Източна Германия, то беше важно за целия Източен блок. Светът се отвори, това беше смисълът на целия този процес – едно обединяване на Източна и Западна Европа. Едно обединяване, което не беше толкова бързо и до днес не се е случило истински“, коментира той.

Това не се е случило напълно, защото хората са живели страшно дълго, цели 45 години, в този отвратителен комунистически режим и именно на това се дължат разликите в усещането за свобода на източния и западния европеец, добави проф. Неделчев.

„Ние не успяхме в едно – не успяхме да разрушим комунистическата партия. Тя бързо се преименува, взе се в ръце и продължава и до ден-днешен да тормози нашия обществен живот, макар и преименувана и сякаш обновена като състав. Все още не сме се освободили напълно от злата магия на комунистическата система, в която паметникът на Съветската армия стои изправен на централния булевард в София срещу някои от най-важните сгради, сред които Софийският университет. И до момента има хора в България, които носят фланелки с надпис СССР със сърп и чук и портрети на Сталин на митингите на язовир „Копринка“. Ние няма да сме достатъчно свободни като общество, докато не се разбере, че Сталин заедно с Хитлер са едни от най-големите престъпници на ХХ век“, категоричен е проф. Неделчев.

Попитан как възприема носталгията у някои хора към Тодор Живков, който те наричат бай Тошо и Тато, той казва, че това е плод на човешка глупост.

„Тогава беше шествието на „Екогласност“, когато се събрахме пред „Александър Невски“. Според преценката сме били около 10 000 души. В един момент милицията ни загради, за да не идват повече хора, така че ние останахме в клопка. На това шествие се връчи голямата петиция за искане за Места и други екологични проблеми. Но както бяха екологични проблеми в един момент всички запяхме „Хубава си моя горо“ и започнахме да викаме демокрация, не викахме свобода или долу БКП. Това беше нашето голямо истинско освобождаване“, сподели той и припомни, че от пролетта на 1989 г. имало големи брожения и акции, свързани с изпращане на най-различни подписки до висшите комунистически власти.

„Искахме какво ли не, но най-вече връщането на архива на гладувалия тогава в Пловдив Петър Манолов, а също така и срещу т.нар. възродителен процес – преименуването на българските турци“, добави проф. Неделчев.

Той е убеден, че каквито и дефекти да има новата система, то тя няма нищо общо с режима отпреди 1989 г. и е било абсолютно наложително той да бъде пометен.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не се праЙ

    69 7 Отговор
    Ми къвто Баце ти е Бойко Борисов!
  • 2 Синя мартеничка

    101 14 Отговор
    Ти си един от глашатаите на ЛЪЖЕДЕМОКРАЦИЯТА скрий се СМОТАНЯКО.....
  • 3 Каишков

    92 12 Отговор
    И тоя яко го пере сачмата. Как допуснахме такива ненормалници да объркат съдбата на цял един народ. Да се стигна до там че милиони да напуснат държавата.

    Коментиран от #7

  • 4 историк

    71 7 Отговор
    Ментараджии, начело с Костоф .....
  • 5 Демократичен

    74 8 Отговор
    примитивизъм е това изказване. На тоя човек не му отива да взема отношение по въпроси, които никжга не е разбирал.
  • 6 Супер

    16 28 Отговор
    След като и комунистите почнаха да плюят по Тошо има шанс да се оправи България

    Коментиран от #28

  • 7 сила

    48 1 Отговор

    До коментар #3 от "Каишков":

    и продължаваме да допускаме да ни управляват психопати
  • 8 Пешо

    62 11 Отговор
    Какво е съградил този, освен да кибичи по кафенета и да си поръчва питиета какво ще остави на този свят за да критикува Тато.При Тато си живееше живота а сега продава родината за облаги.

    Коментиран от #25

  • 9 9*19мм

    65 5 Отговор
    А ти как спомогна за развитието на България,в писателските кафенета и бази и непрестанните банкетчета и моАбети?!!!!!!
    Палячо!
  • 10 Перо

    57 3 Отговор
    И кьораво и сакато стана “професор”, в Мутристан. Правилно е,че в чужбина не ги признават.
  • 11 Един

    43 5 Отговор
    Какъвто Т.Ж., такъв и Б.Б.!!!! Подобни професори- дървени философи по-добре да се скрият от полезрение😡
  • 12 Фактъ

    44 3 Отговор
    А , Боко тиквата , какъв ми е на мен ? Обсебил властта за лично ползване и не я пуска , този негодник какъв ми е на мен ?!
  • 13 Възмутен

    44 6 Отговор
    А бе професоре! Сега да не ми да не живеем в подобен ма миналото “модифициран” режим???? Сега да не би да имаме свобода на словото и икономическа дейност????
  • 14 Точно

    24 7 Отговор
    Че какво лошо да носят фланелки с лика на Сталин! Та нали той е избил най -много комунисти!

    Коментиран от #17

  • 15 аз съм Веска

    7 10 Отговор
    АКО Е МОЖЕЛО ДА БЪДЕ ПОМЕТЕН , ЩЯЛО Е ДА СТАНЕ .
    НАЦИЯТА Е БИЛА ПРОЧИСТЕНА ОТ МИСЛИТЕЛИ И БУНТАРИ .
    А И ПОГЛЕДНАТО В ИСТОРИЧЕСКИ АСПЕКТ , КАК СЕ РИТА СРЕЩУ МОСКВА .ПРОМЯНАТА НИ БЕШЕ ПОДАРЕНА , А МИХАТА НЕДЕЛЧЕВ , БЕЗ ТОЗИ ПОДАРЪК , ЩЕШЕ ДА СИ ОСТАНЕ БЕЗГЛАСНА СЪС ВСИЧКО СЪГЛАСНА .
    СЛАВА НА ГОРБАЧОВ !
  • 16 Щерю

    9 29 Отговор
    Т.живков беше пълен цървул.Даже искаше да закрива държавата и да я прави рашистка губерния.
  • 17 Чочо

    9 5 Отговор

    До коментар #14 от "Точно":

    Да,точно е,евреина Сталин е убил най много комунисти

    Коментиран от #29

  • 18 аз съм Веска

    6 13 Отговор
    А , ДА СЕ ПИТАШ КАКВО СА ПРАЗНУВАЛИ КАТО ПАДНАЛ ЖИВКОВ .
    НАЧАЛОТО НА ЕДИН ПРОСТАШКИ, ДЕМОКРАТИЧЕН ПРЕХОД .
    ЗА ТОВА ГО НАРИЧАМЕ БАЩИЦА - КООРДИНИРАЛ Е КАКТО , И ДО КОЛКОТО МОЖЕ ,ЖИВОТА , ТРУДА , ТВОРЧЕСТВОТО , СПОРТА ,КУЛТУРАТА , ПРОМИШЛЕНОСТТА ...++++ НА НАЦИЯТА СИ .
    БЕЗ КООРДИНАТОР СЕ ПОЛУЧАВА ЕТО ТОВА .
    ПРИМЕРНО : ВЪВ ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ , УМНИЦИ ИСКАТ ПАДАНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО .
  • 19 Софиянец

    15 13 Отговор
    По кафетата сте вдигали наздравици, вместо да ги разстреляте като в Румъния чаушеско и компания. Това е било правилното решение, недопустима грешка сте направили от която страдаме 30 години вече.
  • 20 Гост

    7 3 Отговор
    На бас че г#лта!
  • 21 MGewehr

    22 1 Отговор
    "Народът прост,

    животът тежък, скучен.

    Живот без маска и без грим,

    озъбено свирепо куче."

    Така е било, така е и днес и така ще продължи. Българи!
  • 22 Тато из Правец

    26 2 Отговор
    Какви наздравици ,бе момче ? Страх Ви беше да не кроя номер и не смеехте носа да си покажете !!! Та трябваше КОМУНИСТЪТ Анжел ВАГЕНЩАЙН да ви организира първия ,,ДЕМОКРАТИЧЕН,, митинг ЧАК на 18 ноември !!!
  • 23 Лост

    16 4 Отговор
    Тез Михаиловци още ги държи от именния ден. Единият ни облъчва за ваксини, другия за Тато. А нещо за кака и мама няма ли?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 плевен

    29 0 Отговор
    Хайде първо махнете титлата "професор", защото не е.
    Този го бях забравил напълно. Затова погледнах в нета: Неуспешна аспирантура и огромен скок до професор, даден му незаконно от Нов български. Боже, та това е университета на тройкаджиите, дето не стават за конкурс.
    Не ми пука за Живков, но мишлета като този си живееха при всяка власт.

    Коментиран от #50

  • 28 Ганьо

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Супер":

    Те се мъчат да се спасяват по този начин, когато има условия пак ще се пръкнат - за това болестно състояние цяр няма....
  • 29 Чичи

    7 3 Отговор

    До коментар #17 от "Чочо":

    Не, не е точно. Точно е -Грузинеца Сталин е избил най-много еврейски комунисти.
  • 30 Феликс Дж

    5 0 Отговор
    Лицето на демократите - имали приятели от ЦК на БКП. Даже аз нямам такива дори днес.
  • 31 Грейс

    13 0 Отговор
    А ти бе какъв десидент и репресиран си от него? Всички плювачи бяха облагодетелствани по негово време, ама не ви стига ше, та като падна що плюнки хвърлихте. Жалко че и ние на площада го плюехме, но не виждаме какви хиени промивай мозъците ни, за да се докопат до власт, научна титла, пари, ама много пари.
  • 32 Въпросът е на кой?

    5 2 Отговор
    Тато си е на цял един народ, без примерно стотина, хиляда, десет хиляди, а може и повече продажни безродници. До ще време, щесиплатят
  • 33 един от многото

    11 2 Отговор
    И като се махна Живков и няма кой да ти пречи да се развиваш , какъв стана , колко се разви , колко души знаят , че изобщо съществуваш?
  • 34 Нали тъй

    5 5 Отговор
    Какво е било по време на социализма, най-добре го каза в доклада си на 10 ноември Петър Младенов. С една дума - пълна разруха!
  • 35 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    6 2 Отговор
    Този мушмул харесва аналните удоволствия...
  • 36 Знаех си, че точно днес

    3 0 Отговор
    ще изпълзи този и подобните му да се борят със задна дата с БКП и Сталин.
  • 37 Гост

    4 4 Отговор
    Професор Михаил Неделчев много точно и ясно е описал откъде идва простотията и беднотията на България, от този комунистически период през който на всички ръководни длъжности се слагаха от прости по прости хора повечето от които бяха на някой човек от тази крадлива партия БСП (БКП).

    Коментиран от #38, #42

  • 38 гост

    6 2 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    Сега ни управляват големи умници - вече над 30 години!Много е просто да се сравнят едни 30-годишни периоди 1944-1974 и 1990-2020.Как е а?

    Коментиран от #40

  • 39 Санчо

    3 1 Отговор
    "СоциализЪмът е едно недоносче"! - Т. Живков, 1988г.
  • 40 Гост

    3 6 Отговор

    До коментар #38 от "гост":

    Сега е много по добре. Не забравяй че България беше един голям концлагер и ако не бяха телените огради по границите хората още тогава щяха да избягат.
  • 41 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    ПО КОКВО СИ ПРОФИ ФЕСЪР БЕ ШЕМЕНТАР ????? " АЗ СЪМ ДРЪНКЛЬО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ , АМА ИМАМ ПРОФИ ДАБИВ- ВЪВ БЪЛГЕРИЯ -ФИНАНСОВ " !?!?!? ПРОФИ СЕРЕТАТА- СТЕ ПОВЕЧЕ ОТ АРМИЯТА НИ - НАПЪЛНО БЕЗПОЛЕЗНИ ДРЪНКЛЬОВЦИ - БЕЗМИСЛИЦА ЗА РОДИНАТА - И ПСУВНЯ ЗА ВАС !!!!!!!!!!!!!!!
  • 42 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    А сега как е ,а?Има ли разлика?
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Посредствен

    1 1 Отговор
    коментар : Тодор Живков бил паднал?! Нищо подобно. Живков беше сменен демократично в съответствие с Устава на БКП и законите на страната. Превратите са в демократичните кратуни.
  • 45 Роза

    1 0 Отговор
    Спомнете си че по времето на соца първият ръководител на партията и държавата не се избираше от народа,а от Политбюро по поръчка на Москва.Т.Живков е бил ръководител,удобен на Москва,затова го оставиха да управлява цели 35 години.После дойдоха промените в Източна европа и перестройката и логично е,че той вече не можеше да остане на власт.По същия начин сега Б.Борисов е удобен за ЕС и САЩ премиер на България и те го поддържат,макар и задкулисно.Невидима ръка управлява всичко,а ние си въобразяваме,че гласовете ни имат някакво значение и решават нещо!
  • 46 Фьодор

    2 1 Отговор
    Ай, на Тато ти паметник трябва да направите. Ако не беше той, нямаше да има такива като теб и 30 години да се въртим в кръг. Нали той измисли СДС и вие още заблуждавате хората.
  • 47 Жулиен Гаков

    2 1 Отговор
    Това което Тато направи , вие още не можете да окрадете или боядисате! Стотици язовири направи а които неможете да стопанисвате камо ли да изградите! Ядехте здравословна храна а сега всичко е ХИМИЯ! Работа имаше за всеки а сега е страшна безработица! Имаше 3000 завода и предприятия които закриха а само няколко откриха в демокрацията! Имахме над 300 самолета и 500 танка а сега -виртуални хвърчила за по 1 милиард бройката- толкова ще ни излезе накрая! Всеки имаше къща и спестовен влог а сега имат по няколко кредита . От 9 милиона сега сме 4 а тези които са навън едва ли ще си дойдат. Тук останаха пенсионери и инвалиди включително и умствени! Тогава 98% бяха грамотни и четяха книги а сега сме най неграмотните в света по статистика! И т.н и т.н.
  • 48 Като Вас

    2 1 Отговор
    Амиии..... Тато ти е вее...... плъшок "ентелекуалски". По татовото време цялата ентелегенция бяхте на хранилка,сърбахте кафета в ентелектуалските клубове и....спетничехте. На мен не ми е Тато щото бачках на струга да хрантутя скакалци като вас.
  • 49 безпартиен

    1 0 Отговор
    И този е един от посочените през 1990 г.за опозиция на властта!!Интересно е и искам да знам КОЙ е този дето ги е посочил такива за демократи???Сигурен съм,че е един от тези за които цял народ 45 години им правеше социализЪма-развития социализъм!!!!С помощта на този и такива като него вече 31 години правим "демокрацията" за децата и внуците на предишните управляващи
  • 50 Иван4о И

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "плевен":

    Казват, не знам вярно ли е, МН е бил студент в МЕИ и отпаднал - слаб успех. После следвал на друго място.
  • 51 МАЛКА пенсИЯ

    0 0 Отговор
    Прав,е48,колега стругар,верно,че тогаз,спортисти,музиканти,пройдохи,БЯХА,СЕДМИ РАЗРЯД,НАЙ-ГОЛЕМИЯ,а ние се мъчехме,с 3,4-ти,и то не всички,а седморазрядниците,не знаеха,как се пуска струга,и входа на рудниците.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Стефан Здравков

    0 0 Отговор
    Току що по БИТивипоказаха филм на Деси Ризова за д-р Желю Желев.
    Бързам да отбележа следните по-съществени пропуски: 1.Не показаха спомени поне на един негов състудент- мога да предоставя запис на Емил Лалковски, Здравко Дунов. Имало е сбирки и в65-та, но най-често на първия етаж на СУ в 23 или 45 аудитория, на които съм ходил и аз като учменик в ОМТ "Сталин" в София.. Ето в този момент по Онеър говори Георги Пирински- той можеше да говорипо-добре от двамата предпочетени за Кръглата маса. Ето сега спомена класическото заонова време "Стани да седна", нещо от което губи филма.2.Прекалено беотношението към Михаил Неделчев.Защо не казаха дума и камоли поне един документален кадър как на 23 септември 1993г.той бе сред тези , които гориха на нацистко аутодафе пред президентството книги и статии на д-р Желев, книгата „Фашизмът” .Тогава специално заради датата - 70 години от Септемврийското въстание- и да му занеса първият брой на в. „Сирак”, който отпечатах с дарените от Желю 2 хил.лв., С Желю и Маруша ме запознават Сладина и Емил Лалковски от 1960г..Защо не бе казана и дума, че Желев е първият и единствен президент, който си превеждаше една трета от заплатата на фондация „Сирак”!4. Защо не казаха и дума за най-голямата му грешка .Три пъти съм го изкарвал из нерви и той бягаше от мен, когато го питах „Жельо защо ми взе софийското жителство? Как съм ти го взел? Нали първият ти декрет бе за отмяна на жителството в страната и го даде на крадците, които освободи от