Last news in Fakti

10 Ноември, 2020 04:24 13 747 66

10 ноември 1989 г. Тодор Живков е свален от власт - Ноември 2020

  • тодор живков-
  • свален-
  • власт

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка

10 ноември 1989 г. Тодор Живков е свален от власт - Ноември 2020 - 1
Снимка: Архив

Народната мъдрост казва по-добре ужасен край, отколкото ужас без край. На свое заседание на 10 ноември 1989 г. Централният комитет на БКП в Бояна освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност генерален секретар в партията (и фактически в държавата), която той заема цели 35 години.

Датата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП, която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата, е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

Десетоноемврийският пленум е определян от авторитети като Желю Желев като преврат, или като „конституционна смяна“ на държавното ръководство, а заедно с последвалите събития е наричан и „тихата революция“.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните сателити на СССР по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

На 9 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало”, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Още на следващия ден - 18 ноември, се провежда първият свободен митинг, организиран от т.нар. неформални организации, начело с КТ „Подкрепа” и „Екогласност”, на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

30 години от 10 ноември 1989 г. България продължава да е разделена от омразата. Как ще градим модерна държава, ако сме разделени? Националният ни лозунг е: Най-обичам да мразим....


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И започнаха черните дни за България

    71 12 Отговор
    Мутри, псевдополитици, крадци, започнахме да развъждаме непотребните от Ж-П и строителни войски, започнахме да имаме пенсионери по болест на 40 години, да имаме болни с пълна слепота, които се изшиват с коли за 100 бона, и да въртим кючеци в болницата, и болните да се бъзикат със здравите! Дойде демокрацията, и свободата ни направи роби на запада, който разпиля социализма! Работа на 8-часв работен ден, само за държавните служители, които като удавник за сламка се молят на целия си род да гласува за партията която ги е нагласила на сладката работа! И при демократичните избори даваме на кучета кебапчета и бира, за да направят кефа на любимата партия!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    60 13 Отговор
    като свалихте ЖИВКОВ радвахте се и ето резултата сдс и ИВАН КОСТОВ съсипаха икономиката ни индустрията разпродадоха БЪЛГАРИЯ а сега е безработица глд мизерия ДЪРЖАВАТА има над70 млрд лева дълг и народа страда управляват ни олигарси капиталисти мутри това са кожодери

    Коментиран от #39

  • 3 тхйт

    18 56 Отговор
    Ура!!! Велик ден за България!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    34 11 Отговор
    ОБИЧАМ СТРАНАТА си но мразя ДЪРЖАВАТА защото ДЪРЖАВАТА стана а за едни МАЙКА а за други МАЩЕХА
  • 6 мдда

    20 68 Отговор
    Тошо беше голям диктатор и мошеник.
    Истинско изчадие в човешки облик.
  • 7 скъсани обувки

    72 4 Отговор
    На 10.11.89г. Живков беше свален от власт, а България беше свалена от влака и 31 години ходи пеша.
  • 8 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    56 9 Отговор
    това което социализъма построй демокрацията разруши
  • 9 Жалко е..

    44 4 Отговор
    Виждам че тука всички тъгуваме по-това време. И има защо! Но какво напрвихме. Спасяваме се по единично. А истината д, че ако сд гръмне един заек. Другитд ще се скрият по дупките. Но!? Не го правим. Включително и аз... Не е ли жалко, мои сънародници
  • 10 Само СДС

    18 38 Отговор
    По негово време протестите бяха забранени и наказвани със смъртна присъда! Но сега е друго! Какво е български професионален протестиращ? Тъпо неграмотно същество учило до 6-ти клас и родило недъгаво дете в седми, обвиняващо за това нас данъкоплатците и искащо пари от нас денонощно за това, или станало ‘’сервитьор-готвач в ресторант’’ или ‘’фитнес инструктор’’ или чистач в казино, или безработен партиец професионален протестиращ –‘’ти му говориш, а оно рупа ли та рупа’’…Каза ви се че е невъзможно да свалите правителството защото не можете да се съберете повече от 30 човека и останалите седем милиона ви се присмиват! Вие не повярвахте и вече 4-5 месеца се опитвате да се съберете всяка вечер повече от 30 човека, но броенето ви е трудно защото всичките там сте с незавършен 6-ти клас, но родителите ви са ви купили дипломи. Казва ви се, че не е нужно това защото наближават изборите, вие не повярвахте и вече 4 -5 месеца се пробвате всяка вечер и ето те изборите вече почти наближиха, а останалите 7 милиона българи пак ви се присмиват…как сте щели да свалите правителството още преди 5 месеца всяка вечер…30 обезумяли напълно неграмотници…

    Коментиран от #13

  • 11 Мислещ

    21 8 Отговор
    А дано скоро успеем пак да свалим комунягите. Но с избори няма да стане, както и първата тиква не падна с избори.
  • 12 Дъртият

    14 5 Отговор
    Борисов трябва да пие много вода, по 2 литра на ден, обезводнен е, с постоянното каране на джипката няма къде да спре да пикае и заради това не пие много вода. Водата изхвърля токсините и вироса в организма .

    Коментиран от #43

  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    29 6 Отговор

    До коментар #10 от "Само СДС":

    от вас започна унищожаването на БЪЛГАРИЯ
  • 14 Сесесере

    13 34 Отговор
    Комунистите, русофилски предатели тъгуват по правешкия неграмотник и пак искат ние да бачкаме, а те да са по-равни от нас! Слава на България, член на НАТО и ЕС !

    Коментиран от #16, #51

  • 15 Активист на БКП

    30 11 Отговор
    31 години от деня ,в който бе извършен фашистки преврат и бе свален от власт законно избраният държавен глава на НРБългария !!! При външен дълг 4 000 000 000 € към 10 ноември 1989 г ,днес външния ни дълг е 70 000 000 000 €,като огромна част от него е натрупана от хунтатата ГЕРБ-Суджук и парите отиват при водача на престъпната Хунта Бойко Методиев Борисов!Да сведем глава пред умиращата Майка България...
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 6 Отговор

    До коментар #14 от "Сесесере":

    как те не е срам тосподине та повечето ХОРА живеят на ръбът на оцеляването от къде знаеш това щото някой е грамотен или не та вие господине сте духовно неграмотен та вие олигарсите капиталистите и герб докарахте НАРОДА до това положение

    Коментиран от #19

  • 17 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    10 16 Отговор
    И КЪДЕ ПО СВЕТА ИМА КОМУНИЗЪМ ОТ ЖИВКОВСКИ ТИП...ОСВЕН В СЕВЕРНА КОРЕЯ......

    Коментиран от #21

  • 18 Шопо

    28 6 Отговор
    При бай Тошо лечението беше безплатно! Сега даваме по 130 за коронатедт въпреки,че от Европа ни дадоха 29 000 000 000 € за борба с болестта! Парите отиват в шкафчетата и гардеробите на един бандит!!!

    Коментиран от #24

  • 19 Сесесере

    6 21 Отговор

    До коментар #16 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    С този изказ, трудно ще намериш оправдание за мързела си!

    Коментиран от #33

  • 20 Грейс

    32 6 Отговор
    Черна дата в историята на България, която може да се сравни единствено с падането на България под турско робство! Разграбването на държавата ни беше чудовищно, на повърхността изплува най мръсната пяна която с наглост, лъжи, промиване на мозъка, пренаписване на историята, отриччащи се от собствените си родители застанаха начело на държавата, за да съсипят честните и почтени хора, чрез разбиване на здравната, образователната, социалната система, унищожаване всякаква промишленост, а съсипвснето на сел с~во е чудовищно. Така за 31 година ни направиха суровинен, слугински материал на западната "демокрация". Излъгани те надежди проличаха на тазгодишните протести, вече никой не вярва на. никой.
  • 21 Грейс

    18 6 Отговор

    До коментар #17 от "БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО":

    Без да си живял в онова време, само с приказки от близки, които са били я партийци, я секретари и сега отричайки се от тогава, нямаш право да сравняваш България и ТЖ със Северна Корея.

    Коментиран от #26

  • 22 Глупости

    9 4 Отговор
    Това си беше един от най големите циркове зрелища в бегето...преход няма запомнете..тоест има ама е абсурден😂😂😂по живково се кланяхме на мумията в аквариума в мавзолея а сега се кланяме на парите и материалното те са култа
  • 23 name

    22 5 Отговор
    За народа нищо не се промени към по добро. Само комунистите станаха капиталисти и крадат на воля. 30 г. ни управляват бивши комунисти и агенти като Буда.
  • 24 Опппаа

    13 15 Отговор

    До коментар #18 от "Шопо":

    Я пак..дърт комунист! Кое беше"безплатно" здравеопазването викаш...При положение,че хората на запад тогава вземаха 1500 марки/или долара/ ВИЕ комунистите давахте"заплата" 150 ЛЕВА! Естествено вие взимахте други заплати,други пенсии..имахте си ВАШИ магазини,където цените бяха в пъти по-ниски от магазините на простосмъртните!!!! НЕ разрешавахте на хората кола да си купят без да чакат 15години,за нея и продавахте тъпите соц. кошници по-скъпо от Мерцедес!..........Грешката..огромната ни грешка беше,че когато треперехте и виехте от страх,ние НЕ комунистите ви съжалихме и не ви пратихме при Чаушеску...където ВИ е мястото.....

    Коментиран от #57

  • 25 Вейдър

    18 4 Отговор
    Сега идва строй по страшен от соца! Тогава поне се правеше сравнение със Запада и виждахме,че ,,царя е гол,,! СЕГА,ще има един тоталитарен строй в целия свят. Децата няма да познават друго и няма как разлика да направят. Идват нови ,,тъмни векове,,
  • 26 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    3 7 Отговор

    До коментар #21 от "Грейс":

    МОЖЕ БИ ТРЯБВА ДА Я СРАВНЯВАМ СЪС....СССР....ИЛИ С ГРОХНАЛАТА И ИЗЧЕЗНАЛА СВЕТОВНА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА СИСТЕМА......НА ДРУГАРИТЕ

    Коментиран от #30

  • 27 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    6 10 Отговор
    ПРИ ТАТО БЕШЕ ДОБРЕ ЗА КОМУНЯГИТЕ....ИМАХА ПРИВИЛЕГИИ И ОБЛАГИ, КАТО ЧЛЕНОВЕ НА БКП....ВСИЧКО ХУБАВО ПЪРВО ЗА ТЯХ,СЛУШКАХА И ПАПКАХА НА ДЪРЖАВНАТА СОФРА....И ИЗПОВЯДВАХА РАВЕНСТВО, БРАТСТВО, СОЦИАЛИЗЪМ........
  • 28 По накратичко

    8 0 Отговор
    Милициoнeритe cи нaпрaвихa прeврaтa, милициoнeритe нaпрaвихa фaлшивитe пaртии, милициoнeритe взeхa влacттa, милициoнeритe cи нaзнaчихa бизнecмeнитe, милициoнeритe фaлирaхa бaнкитe, милициoнeритe взeхa икoнoмичecкaтa влacт, милициoнeритe cтaнaхa милиoнeри, милициoнeритe.....мoжe мнoгo дългo дa ce прoдължи.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Грейс

    11 3 Отговор

    До коментар #26 от "БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО":

    Сравни я със сегашната слугинска държава и управляващата мутра и се образзовай малко извън клишета та и пропагандата и ще разбереш.

    Коментиран от #31

  • 31 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    6 10 Отговор

    До коментар #30 от "Грейс":

    А ТОГАВА НЕ БЯХМЕ ЛИ СЛУГИНСКА ДЪРЖАВА....НА БРАТСКИЯ СССР....ЗАТВОРЕНИ В СОЦЛАГЕРА, РАБОТЕЩИ ЗА 150 ЛВ ЗАПЛАТА, ЧАКАЩИ ПО 10 ГОДИНИ ЗА ТЕЛЕВИЗОР И ПО 15 ГОДИНИ ЗА КОЛА И Т. Н. И ПАК КОМУНЯГИТЕ С ТЕХНИТЕ ПРИВИЛЕГИИ И ОБЛАГИ....НА ГЪРБА НА ОБИКНОВРНИЯ ЧОВЕК....НЕКОМУНИСТ

    Коментиран от #41

  • 32 Bai nudals

    7 2 Отговор
    Това което се случи на, 10.11.89.беше неизбежно.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 един от многото

    2 6 Отговор
    Сесесере , спеи се малко , че се оклепа до ушите!
  • 35 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    5 8 Отговор
    СЕГА ДРУГАРИТЕ ОТ БСП СКАЧАТ ПРОТИВ УПРАВЛЕНИЕТО......НЯМАТ ПРИВИЛЕГИИ И ОБЛАГИ, ПАДНА И ЧЛЕН ПЪРВИ НА ПАРТИЯТА, НЕ КОМАНДВАТ ПАРАДА В ДЪРЖАВАТА......ЖИВЕЯТ КАТО ПРОСТОСМЪРТНИ....НО НЕ СА СВИКНАЛИ ТАКА....
  • 36 big

    10 4 Отговор
    И започна свободното падане и вече повече от 30 години не може да стигнем дъното, а за растеж и дума не може да става!
  • 37 бай Иван

    16 3 Отговор
    Свалиха Тошо и започна едно голямо крадене което продължава и днес,ФАКТ.
  • 38 Ха ха ха

    3 6 Отговор
    През соца, нямаше бездомни и гладни. Но имаше затвор за обида на партията и крепостничество.
    Дали е комунизъм или демокрация все тая. С тези хора няма оправия. България е била стабилна само под ботуша на някой. Я СеСеСеРе, я османци, и така назад в по новата ни история. Сами без външен контрол се самоизяждаме. Народопсихология!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 беге демокрация

    3 11 Отговор
    каквото и да си говорим, Джуров, Младенов и Луканов са герои, защото останалото само знаеха да лижат, да се подмазват, и да треперят 33 години от един простак трудно взел диплома за средно образование
  • 41 Ти си учебникарски пример

    17 4 Отговор

    До коментар #31 от "БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО":

    на зомбирано " Олиго".Чул,недочул,и нищо не прочел като чиста фактология и статистика.Чел само клишета.А когато числата говорят,и боговете мълчат ,неуважаеми " Олиго! Съвсем наскоро е разсекретен доклад на БНБ за 1988 г.БВП на България за 1989 - 25 млдр долара.Само от износ на Микропроцесори- 1,6 млдр.Селскостопанска продукция за СИВ,( ако изобщо знаеш какво е) 3,4 млрд. Отделно за Западна Европа и трети страни( Азия и Африка) ,1,4 млд.Тежко машиностроене- за Европа и Африка- 3,4 млрд. Споменаваш СССР- получаваме нефт на цена-118 рубли( равно на 118 лв) а призвеждаме в Нефтихим бензин със себестоиност през износ 1200 лв/ тон..За примитив от твоя калибър- без разходите нетна печалба е 300%.Само от износ на периферни електронии устройства,ако не бяхме унищожили заводите си,сега да сме от водещите държави в Европа. Защото тогава Епъл и другите по нищо не са по различни от нашите" Правец".Ще завърша само с това,че 30 г по късно,БВП на Родината ни,е 50 млдр долара. За тридесет години,едва е удвоен.При условие,че тогава 25 млрд,се равнявават на днешни 100 милиарда. Такива зомбита,виреха пръсти и подскачаха като ше,б,ци..Кой не скача е червен..Ами скачай и сега бе,примат!
  • 42 xyz

    10 3 Отговор
    За малко над тридесет години управление на Тодор Живков българите от 6 милиона пораснаха на 9 милиона, а за тридесет години управление на димуКрадците от 9 милиона паднахме на под 6 милиона - изводите си направете сами.

    Коментиран от #44, #46

  • 43 поправка

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дъртият":

    Не се пише вирОс, а вируЗ 🤣
  • 44 Умен си

    3 11 Отговор

    До коментар #42 от "xyz":

    като истински червен цървул! "Намаляхме" понеже вече ИМАМЕ право всеки да ходи и живее/работи/ където си иска,не ни отстрелват както при любимия ти тошо правешкия свинар!
  • 45 Чук и Гек

    4 2 Отговор
    Да можеше и гербераското политбюро да бъде толкова решително и да ви отърве от Барба Ганос! Чакат разпореждане от вицепрезидента на САЩ /дядката не е много жив/ и да видите как ще го нападнат колко е бил прост, как едва са го търпели с неговите простотии, но устискали и не подали уставки само и само заради вашето добруване и това на България!

    Коментиран от #48, #52

  • 46 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    5 4 Отговор

    До коментар #42 от "xyz":

    Е КАК НЕМА ДА НАРАСНЕМ, КАТО НЕ НИ ПУСКАХА НА ЗАПАД...ЩО ТАКА БЕ ДРУГАРИ КОМУНИСТИ
  • 47 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    3 4 Отговор
    И КЪДЕ ПО СВЕТА ИМА КОМУНИЗЪМ- СОЦИАЛИЗЪМ, ОСВЕН В СЕВЕРНА КОРЕЯ.....ДА ПРАТИМ ДРУГАРИТЕ ОТ БСП ТАМ НА.....СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ
  • 48 стоян георгиев

    6 1 Отговор

    До коментар #45 от "Чук и Гек":

    герб не чакат и една хилядна от сащ както чакаха комунягите на масква.дори не се подстригвахте без разрешение от масква другари !да не говорим че да те учи руснака на нещо е много трудна работа особено когато самия тои не го знае.уцвхиха ни дс правим коли,апартаменти,дрехи...без те самите да могат.резултата и до днес е видим.всичко произведено през комунизма е пълен боклук и където и да е останало е символ за грозотия .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бай Тошо защо ни изостави........

    5 3 Отговор
    Сега новите капиталисти ни изпиват кръвчицата.
  • 51 РЕАЛИСТ83

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сесесере":

    Е какво сега не бачкаш ли на олигарси? А на колко те осигуряват? Колкото за НАТО ще ти кажа едно щом Германия иска да се изниже от там по терлици значи не е много розово, а такива заблудени като теб вкарват вълк в кошарата. За това всички гледат да махнат американските ракети само ние умните и Румъния ги прибираме.

    Коментиран от #54

  • 52 ГЕК И ЧУК

    2 3 Отговор

    До коментар #45 от "Чук и Гек":

    ДВА ПЪТИ БАЦЕТО ПОДАВА ОСТАВКА И ПОСЛЕ ПАК ВИ МАЧКА....ХАЙДЕ НАПЪНЕТЕ СЕ И ГО СВАЛЕТЕ И ВИЕ ДА СВЪРШИТЕ НЕЩО...НЕ ДА ВИ СЕ ДАВА ...ДАРУМ...ТОВАРИЩИ
  • 53 10 ноември е

    5 1 Отговор
    Тъжен ден в Българската история.
  • 54 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    3 1 Отговор

    До коментар #51 от "РЕАЛИСТ83":

    НАЛИ ПРИ СОЦА ИМАШЕ РАВЕНСТВО, БРАТСТВО....СОЦИАЛИЗЪМ...ОФИЦИАЛНА ИДЕОЛОГИЯ НА БКП..САМО ЧЕ КОМУНЯГИТЕ БЯХА ПО ,,РАВНИ,, ОТ ДРУГИТЕ....ПРИВИЛЕГИИТЕ И ОБЛАГИТЕ ГИ ЗАСИПВАХА ОТВСЯКЪДЕ....ДА НЕ ГОВОРИМ ЧЕ ,,АКТИВНИТЕ,, БОРЦИ СЛИЗАХА ОТ БАЛКАНА ЦЕЛИ 45 ГОДИНИ.....А ЗА НАТО НЕ МУ МИСЛИ....КАЖИ КВО СТАНА С ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР....ТОВАРИЩ

    Коментиран от #56

  • 55 Дани

    2 1 Отговор
    Правителството на Орешарски /2013-2016/ е най-доброто досега!!!
  • 56 Насакото Яката

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО":

    На колко години си смешко? Та ми пишеш за соца?
  • 57 Реалист очевидец

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Опппаа":

    Не помня да се е Чакалов по 15г за лека кола. Мойта вноска излезе на 2рата година. Направих я през 1980г февруари месец и излезе края на април 1982г. Заплата ми като оператор на енергоблок в АЕЦ Козлодуй през 1980г. беше малко под 700лв. Не съм бил член на партията, но бях в комсомола. Недей да сравняваш Лада с Мерцедес, двете нямат нищо общо и са различен клас коли. Първата е малък-малолитражен автомобил, второто е лимузина среден клас. По цена Лада никога не беше по-скъпа от Мерцедес. Цените навсякъде бяха едни и същи, без значение Козлодуй, София или Каспичан. Магазин за партийци не помня да имаше, имаше магазин за Полит-бюро където пазаруваха жените на 1вите в държавата. Относно Чеушеску. Незнам колко си запознат с историята и истината, но той и жена му Елена бяха екзекутирани по скалъпени и фалшиви обвинения, дирижирани от САЩ и ЦРУ. Тогава от ЦРУ подкупват генерал от Секуритате, който от своя страна с приближени до него агенти вземат от моргата 15 трупа, обличат ги в дрехи, хвърлят ги на улицата и им пускат по един куршум. След това се пуска фалшификацията, че Чеушеску убива хора. Да твърдиш нещо на на което не си свидетел, а чул от този и онзи е граничещ с глупостта.

    Коментиран от #58, #59, #61

  • 58 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "Реалист очевидец":

    ЧЕ КОЛКО ЧОВЕКА ВЗИМАХА ПРЕЗ 1980 Г. 700ЛЕ ЧЕ НЕ РАЗБРАХ....ПРИ ОБИКНОВЕНА ЗАПЛАТА 180 ЛВ
  • 59 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    3 0 Отговор

    До коментар #57 от "Реалист очевидец":

    И КОЛКО БЪЛГАРИ РАБОТЕХА ЗА 700ЛВ ПРЕЗ 1980 ГОДИНА....ПРИ СРЕДНА ЗАПЛАТА 200ЛВ.
  • 60 БСП....С МЕЧТАТА ЗА ТАТО

    3 0 Отговор
    И КОЙ ПУСКАХА НА ЗАПАД.....ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ...НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК ГО СПУКВАХА ОТ ПРОУЧВАНИЯ ДО ПЕТО КОЛЯНО....А БАШКОМУНЯГИТЕ СИ ХОДИХА НА ЗАПАД ДА СИ ПАЗАРУВАТ, ДА СИ ПРАВЯТ ПРИЧЕСКИ И ДА ВЛЯЗАТ В НЯКОЙ НОЩЕН БАР....И ПОСЛЕ ДА СЕ ХВАЛЯТ, КОЛКО СА ВЕЛИКИ...
  • 61 Опппа

    3 5 Отговор

    До коментар #57 от "Реалист очевидец":

    Оди лъжи някой друг! "Тарикат" по това време без да си комунист и в червата,още на 10км. преди АЕЦ щеше да си спрян,и върнат обратно! Относно другите ти лъжи или си много млад или много"умен". И не ми обяснявай разликите М/У италианския Фиат и Мерцедеса!!!!!! ГОВОРЕХ ЗА ЦЕНАТА!!! Но ти явно и досега си със каруцата Смо....як!!!!!Колко кърлежи вземахте тогава 700лв.+????? Заплатата на "прост" даскал беше 150 лв!!!!!

    Коментиран от #62, #63

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Реалист очевидец

    1 0 Отговор

    До коментар #61 от "Опппа":

    Нито съм млад, нито съм глупав или пък смотан. На 62 години съм. В АЕЦ Козлодуй никога не се е започвало работа по партийна линия. Да работиш там ти трябва подходящо образование и квалификация. И заплатите в АЕЦ винаги са били доста по-високи от средната за страната. Не може да сравняваш отговорността която носи един ядрен физик с тази на даскал. Леко е смешно. А що се отнася до цената на Ладата и Мерцедеса, съм ти го написал в предния си коментар. Не помня Мерцедес да се е продавал на цена от 8000лв., говоря за нов автомобил през 80те.

    Коментиран от #64

  • 64 НИКОГА ВЛАСТ ЗА КОМУНЯГИТЕ ОТ БСП

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Реалист очевидец":

    И КОЛКО БЪЛГАРИ РАБОТЕХА ЗА ТАКАВА ЗАПЛАТА В АЕЦ КОЗЛОДУЙ...О.ООО2% ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ....А ОСТАНАЛИТЕ ЗА 180 ЛЕВА БАЧКАХА ЗАЛУДО ЗА ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ...И КОЙ МОЖЕШЕ ТОГАВА ДА СИ КУПИ МЕРЦЕДЕС.....

    Коментиран от #65

  • 65 Реалист очевидец

    2 0 Отговор

    До коментар #64 от "НИКОГА ВЛАСТ ЗА КОМУНЯГИТЕ ОТ БСП":

    В онези години, персонала на АЕЦ-а наброяваше малко над 5000 високо квалифицирани специалисти. Не бяха много и желаещите да работят там. Беше ги страх от радиацията. Пак казвам, не се започваше работа по партийна линия, а чрез образование и квалификация. Аз работих там цели 32г. Пенсионер съм вече. И двамата ми сина работят там. Сега заплатите са още по-високи. Сега има много желаещи да работят в АЕЦ-а, но много малко успяват.
  • 66 Гост

    1 1 Отговор
    Хубаво е че се пише за това загубено за България време когато нашите продажни комунисти слуги на кремъл съсипаха държавата и живота на милиони българи и ни оставиха най бедни в Европа. Младите хора трябва да знаят за това черно за страната ни време и никога не трябва да се допуска БСП (БКП) на власт.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове