22 Ноември, 2020 10:09 7 444 46

Бегом марш по нанадолнището

  • нанадолнище-
  • коронавирус-
  • анко иванов-
  • заразени-
  • българия-
  • европа-
  • сзо

Хората са такива, каквито са обстоятелствата, в които живеят

Бегом марш по нанадолнището - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последният месец в страната има невероятен бум на пандемията. От страна с едни от най-ниските показатели в Европа на заразени и починали, за няколко седмици плътно се приближихме към челото на „отличниците“ по брой на заразени и починали. Към 20 ноември 2020 г. в България при население от 6 951 482 души (към 1 януари 2020 г.) общо заразените с COVID-19 са 118 418 души. Само през последното денонощие те са 3 983 души. Общо за периода на пандемията са починали 2 788 души, а само на 20.11.2020 г. – 129 души. Пандемичната криза започна да се чувства още през месец август, поради разхлабване на мерките и повишените трансгранични пътувания във връзка с туризма и почивките, допускането на публика на стадионите и спортните зали и т.н.. От 20 юни 2020 г. до 20 септември регистрираният брой на заразените се повишава от 755 на 18 819 т.е. ръст за три месеца ръст с 15 064 души или пет пъти повече заразени. Средно за денонощие заразените са между 80 и 120 души. През същите три месеца починалите от COVID-19 се увеличават от 193 на 755 души или ръст 3.9 пъти. Кризисният период е от 20 септември до 20 ноември с ръст на заразените от 18 819 на 118 418 души или ръст от 6.3 пъти. Починалите са се увеличили от 755 на 2788 души или разлика от 2033 души. Особено значимо е нарастването на заразени и починали от 20 октомври до 20 ноември – съответно регистрирани заразени за един месец 87 891 души и починали 1780 души.

Причините за този рязък бум на заразявания и умирания не в недисциплинираността и безотговорност на населението, както се опитват да ни внушават. И те имат дял. Но главното са непредприетите своевременни мерки, и неподготвеността на здравната система, която вече третото правителство на Борисов унищожава, иска или не иска това. Причините за бума на заразяване и умирания са най- вече прекомерното нарастване на броя на масовите мероприятия, събирания, чествания на годишните (на личности, на университети, читалища, фирми и безброй други), банкети, другарски срещи, безсмислени военни учения, симпозиуми, конференции и т.н. Това бе съпроводено с липсата на граничен контрол срещу трансграничния пренос на заразата. Разбира се принос имат и започналите занятия в училищата и университетите, при които трудно се спазва дистанция, дезинфекция и дисциплина. В почти всички европейски страни през есента във връзка с т.нар. втора вълна на пандемията се предприеха решителни рестриктивни мерки, независимо от протестите и разгонване на протестиращи със сила. Само у нас властта си дреме и с това се влошава обстановката, влошава се финансово, ресурсно и кадрово здравна система.

Този бум се оказа неочакван за властващите гербери и патриотари, както и за ръководните дейци на системата на българското здравеопазване. Те от май до септември дремеха по кабинетите или се разхождаха по курортите. Никой не мислеше за предстоящата трудна есен и зима. А огромната маса от качествени експерти и специалисти, мнозина лекари още през пролетта и лятото непрекъснато предупреждаваха за опасността от разрастване и усложняване пандемичната ситуация в България през есента и зимата. Предупреждаваха, но както винаги правителствата на ГЕРБ се интересуваха как повече да може да се краде, отколкото да се погрижат за здравето и живота на хората. По бойкопослушните телевизии бе даден безкраен телевизионнен ефир за мангъровци, които да внесат дезорганизация в прословутите три Д – дисциплина, дистанция и дезинфекция, към носенето на маски, към ограничаване на масовите събирания.

През последния месец обилно, от почти всички телевизионни екрани, в условията на страшен бум на пандемията от COVID-19 в България, непрекъснато чуваме от политици, държавни мъже и жени (министри) две послания. Първото е, че сме с отслабени мерки, една от държавите с най-отслабени в Европа мерки. Но бумът на заразата и смъртта, видите ли, се дължал на хората, които не били спазвали стриктно мерките. Забравя се, че когато се разслабват мерките се понижава и дисциплината и отговорността на всеки за ежедневно сменящите се заповеди на Министъра на здравеопазването.

Още през XIX век един от най-големите мислители бе казал, че хората са такива, каквито са обстоятелствата, в които живеят. И ако искаме хората да се променят, в нашия ковиден случай да станат по дисциплинирани и станат по-отговорни към мерките, трябва да се променят обстоятелствата. Когато властта създава безредие, не можеш да искаш от хората да са отговорни и дисциплинирани по отношение на мерките с борбата срещу вируса. Абсолютна дисциплина и отговорност не имало никога и в нито едно общество. Но дисциплината в обществото не е само личен акт и отговорност, а и предимно задължение на властта, която създава правилата и контролира тяхното спазване.

Борисовата власт, и поддакващите ѝ патриотари, се луташе като пате в кълчища. Целият народ вижда , че властта няма ясна стратегия, ясен план за управление на кризата, не се справя с най-елементарните управленски неща, дори с логистиката на лекарства и прием и преместване на болни. Хората умират, чакайки линейка, умират в линейките, през входовете на болниците, линейките са разкарвани от болница в болница за да намерят свободно легло на тежко болен или дори на умиращ човек. Но министър Сачева е самоуверена, че властта се справяла с кризата, но видите ли, хората не били отговорни и не спазвали мерките, произтичащи от хаоса на властовите решения. Не съвсем точно е и определението, че правителството управлява кризата аварийно. Дори мерките при аварийното състояние на здравната система са неадекватни на кризисната ситуация. По-вярна е оценката на д-р Джафер, че кризата се управлява сама.

По същество България вече е във война с невидим враг, с враг по който не можеш да стреляш, който да бомбардираш, намушкаш и т.н. За да се победи подобен враг са възможни две стратегии. Първата е да не му се обръща достатъчно внимание на COVID-19 и който от гражданите на страната загине, е загинал и толкова. По Мангъров и неговите последователи от правителството и някои от медицинските среди, ще отпаднат сухите съчки от населението (възрастните и болните) и ще останат младите и здравите. Тази стратегия е антихуманна, тя не цени най-висшата ценност на човешкото общество – живота, но е много благоприятна за богатите, за бизнеса, който от ковидната криза реализира нови много големи печалби и се увеличават милионерите и богаташите в България. Рестриктивните мерки, опазващи живота на възрастните и болните, нарушават идилията и кефа на богатите, реализиращи печалби от „индустрията на кефа“ (ресторантьори, хотелиери, кафеджии, собственици на игрални зали, нощни заведения, дискотеки и т.н.). Втората стратегия, възприета в началния период на пандемията, е стратегията, че живота има предимство през бизнеса и трябва да се опази здравето и живота, да се предпази населението от разгаряне на пандемията и претоварване на здравната система. Нейният най-ярък последовател проф. Мутафчийски бе изолиран и се развихри печалбарското начало в битката с невидимия враг. Тази стратегия бе успешно реализира в редица страни, в които жертвите от тази война са незначителен брой. В същото време икономиката им „не се счупи“ (по Б.Б.), спадът е незначителен, а някои от тези икономики вече имат ръст.

Освен „вината“ на народа, че нямал отговорност, не спазвал предписаните дисциплина, дистанция и дезинфекция (Кунчев, Балтов – „нека обществото да е отговорно“ и т.н.), има и втора отвратителна лъжлива мантра. Нея я чуваме от всички министри, герберски и патриотарски депутати и подмазващи се здравни кадри. Ежедневно заставащите пред телевизионните камери ни предлагат обяснението за провала с новостта на пандемията и че така е навсякъде в Европа и в света: Дариткова – „в Европа никой не е подготвен“; Захариева – „навсякъде в Европа има липса на персонал“ и т.н. Да, на калпавата власт народът ѝ пречи!

А сега да видим чрез данните дали „навсякъде“ е толкова дълбока пандемичната криза. И къде сме ние като държава. На 20.11.2020 г. по данните на СЗО в света има население от 7 848 380 000 души. Регистрираните заболели в света общо по време на пандемията са 56 806 789 души, а само на 20 ноември са 647 713. Общо починалите в света са 1 358 871 души, а само през деня – 10 749 души. Това прави: средно заразени за света 72.4 души на 100 000 население и 0.82 души заразени за деня; общо починали 1.73 души на 100 000, а само за деня 0.01 души от населението на света. В България ситуацията е много по-влошена от средната за света.

Общо в света в момента по данните и определенията на СЗО най-кризисните райони са Северна Америка и Европа. Това не е случайно. В тези два големи географски района бе „успешно“ наложен търговския модел на здравеопазване, дори личните лекари станаха еднолични търговци в България. Второто е безкрайната свобода на придвижване на огромни маси от хора не само между селищата в държавите, но и между държавите, особено за туризъм, спорт и развлечения. Това е Европа без граници и символичната граница между САЩ и Канада. В богатите общества на Европа и Северна Америка е силно развита „индустрията на кефа“. Третата главна причина е преобладаващото разбиране на Европейската комисия и правителствата на много от европейските държави за хлабави мерки, „без локдаун“ за да не пострада бизнеса, да се увеличават богатствата на богатите, а да обедняват бедните, да се жертват голяма част от възрастното население и хронично болните.

Картината в ЕС е много пъстра – от безкрайно разхлабени и липсващи мерки до стриктни мерки и наложени ограничения, осигуряващи предпазване, дистанция между хората. Средната картина е значително влошена спрямо средната за света. В ЕС населението е 447 706 209 души. От тях за периода на пандемията са починали от вируса 230 293 души или смъртност от 51.4 на 100 000 население, а само за деня 6 712 души или 1.49 на 100 хил. В България показателите са над средните в сравнение с повечето европейски страни. Общо заразените за периода на 100 х. население са 1703.6 души, за деня 56.5 души, а при починалите за периода са 40.1, а само за деня са 1.9. Само по абсолютен брой на починалите на 20 ноември България е на осмо място със 129 починали от по-големите по население от нея страни като: Австрия (62), Гърция (59), Унгария (92), Португалия (69), Нидерландия (74), Чехия (116), както и редица страни извън ЕС.

Много по-тревожни са сравнимите данни на 100 хил. население. Ето някои от тях за общо починалите през периода страни с по-ниски показатели за общата смъртност под 40.1 на 1000 хил. (на България): Албания 23.1, Гърция (12.6), Турция (14.4), Сърбия (16.0), Естония 6.5, Беларус (14.4), Русия (2.4), Германия (16.6), Австрия (23.8), Дания (13.3), Латвия (5.0), Литва (17.9), Чехия (12.6), Австралия (8.45), Куба (1.14), Сингапур (0.44). На 20.11.2020 г. има редица страни с нулева смъртност за деня като: Китай, Република Корея, Виетнам, Австралия, Финландия, Словакия, Кипър. С незначителен дял починали са Израел 3, Ирландия 4, Сирия 5, Албания 11 и много други.

В САЩ, западноевропейските големи и развити страни (Испания, Италия, Франция, Белгия и др.) картината е все още значително по-тежка от България. Това се дължи предимно на неолбералния търговски модел на здравеопазването, подценяване на интересите за опазване на здравето и живота на възрастните и болните и надценяване опасностите от стопанската криза. Нещо не се чете в интернет и не се съобщава по телевизиите да се е „счупила“ икономиката на Китай, Австралия, Финландия, Дания, Словакия, Куба, Сингапур, Естония, Латвия и др.. Дори едни от най-големите туристически страни в Европа като Австрия и Гърция прекратиха екскурзиите. От това икономиката им не рухна и няма да рухне. Това, което се прави в България прилича на преднамерено изоставяне на произвола на съдбата на част от населението, предимно на възрастните и хронично болните хора. Правителството явно е повлияно от намерението да спечели изборите и поради това жертва живот и здраве на стотици хиляди хора за да угоди на присъдружните му фирми и бизнесмени и предимно на бизнеса от „индустрията на кефа“, осигуряваща значими доходи на множество бизнесмени, но и развлечения и отдих на голяма част то богатите и средната класа, на високоплатените чиновници в министерства, ведомства, комисии, мениджъри на фирми, и т.н.. А всички те са значимата част от електората на ГЕРБ (Грабят ежедневно Република България).

Цинизмът продължава. Днес Дончев заявява: Когато има необходимост от по-твърди мерки, те ще бъдат взети“. Кога? Последни от европейските страни ли? След като измрат още няколко хиляди души ли? Наскоро срещнах в интернет и се припомних една мисъл на Салвадор Дали: „Откаченият мисли, че е нормален, а аз знам, че съм луд“. Ако префразираме това изречение, може да изглежда, че властващите твърде много си мислят, че са нормални. А ние обикновените хора (невластници) сме луди ли да им вярваме и да ги търпим?

Като държава много устремно се свличане по нанадолнището към още по-жестока здравна криза.

Анко Иванов

Източник: Politcoment.blogspot.com


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сила

    44 31 Отговор
    разберете вече едно ,всучки ще се разболеят и някой ще умрат и кво от това......живота си продължава със или без мене или тебе....

    Коментиран от #10, #11

  • 2 Народа

    23 57 Отговор
    все си мрънка.Пролетта премиера беше виновен,че e затворил държавата а сега,че не я е.Стара поговорка гласи-"на крив х.й и вълната му пречи".

    Коментиран от #31

  • 3 Оставка#

    70 10 Отговор
    Боко оставка,съд,затвор!!!!
  • 4 Георги

    65 7 Отговор
    ГЕШЕВ Е ПОЗОР!
    ОСТАВКА ТИКВО!
    МУТРИ ВЪН!
    Тези са пандемия!

    Коментиран от #43

  • 5 Абе

    26 12 Отговор
    лавината отдавна е тръгнала и помита всичко !
  • 6 един от мнозинството

    39 29 Отговор
    Факти.бг, вие да не сте подизпълнител на Дойче Веле. Аз и хората които познавам са здрави. Около мен няма пандемия. Къде са истинските разследващи журналисти? Заплашват ги и ги убиват.
  • 7 гост

    14 10 Отговор
    При либералния капитализъм е така. Който не иска за него има китайски и виетнамски социализъм. ИМА, АМА НЕ МОЖЕ!/САЩ и ЕС/
  • 8 психиатър

    18 10 Отговор
    Този е не добре
  • 9 бели лом

    46 13 Отговор
    Доколкото успях да прочета,автора апелира за по строги мерки-всички да си седим в къщи и да не ходим на работа и пр. И кой ще работи тогава,при условия че малцина са тези чиято работа позволява да се върши дистанционно.Нека на всеки да е ясно,че искаме или не-всички ще го преболедуваме това ако ще и скафандри да си сложим.Лошото е че преди това,някой ще си отидат от страха и параноята.
  • 10 Гост

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Ти прочетели какво прочете ли какво пише в статията въобще? И ако да разбра ли я ? Мисля , че не !
  • 11 РЕАЛИСТ

    41 2 Отговор

    До коментар #1 от "сила":

    Да, ще умрат, но това няма да е някой от политиците или богаташите, а ще сме ние с гайдите и родителите ни. Ще ни отказват прием в болница или ще ни държат в коридорите докато умрем. Днес четох за Окръжна болница в Пловдив. Казали на човека да си купи апаратче за дишане и да си ходи вкъщи. Умрял естествено. Това няма чака. При чумата средните векове е било същото. Умрялите са били 30 процента, предимно от бедните хора. Богатите не са били засегнати.
  • 12 Политолог

    21 25 Отговор
    На Ганьо все някой друг му е виновен. Понеже мозъкът му е колкото на средностатистически бръмбър-рогач, сега ще си сърба попарката. Мангъров е винаги готов за помощ или за домашно посещение, възползвайте се само сега на промоция за 200 лева! Приготвил ви е пресен липов чай - най - големият враг сррщу Ковид! Стари и млади съчки, съжалвам...Бенатова къде си? Кажи нещо....
  • 13 ДжафДжаф

    23 9 Отговор
    Всеки плющи за "мерки", ама май никой не казва кви по-конкретно да са въпросните мерки! Ограничения, изолация....ОК! Само дето още пролетта се разбра, че така не става! Дори и да издържим 1-2 месеца, вируса пак нима да изчезне. Малко ще забавим разпространението и после отново бам...Наливане на повече пари в здравната система..... Некой друг доктор може и да позабогатее, но на фона на липсата на лекарства и въобще всякаква технология за лечение, накрая все тая! Дето се вика: На кой, каквото му е писано! Всъщност като се замисля, май най-ефективната мярка би била, затварянето на всички болници и медицински центрове без изключение! Така или иначе точно те са най- големият разпространител на заразата, а високата смъртност пак се дължи на тях! Къде иначе да се зарази човек с придружаващи заболявания, каквито са повечето смърни случаи!???

    Коментиран от #14, #21

  • 14 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "ДжафДжаф":

    Ама си джаф джаф верно! Има държави които се справиха без така наречения локдаун! Айде сега прочети и ела пак да коментираш!

    Коментиран от #26

  • 15 Глупости

    5 4 Отговор
    Глупости и пак Глупости
  • 16 Време е

    13 3 Отговор
    Да счупиме ГЕРП !
  • 17 Васил

    14 1 Отговор
    Стратегия и има ама чрез заразата гледат да държат народа в паника и страх Герб винаги са стремели да управляват със силови методи. Колкото и да страшна заразата няма да успее да ни набута в ъгъла. За това и не се взимат никакви мерки а целта им да може колкото повече да разпространява.
  • 18 Просто

    16 3 Отговор
    Управляващите лъжат за размера на проблема. Всичко е тотално трагично. Тестове не се правя и то умишлено. Заразените са в пъти повече. Болните са оставени, ако го преживеят, преживеят. Ако се усложнят и случайно имат късмета изобщо да стигнат до медицинска помощ може и да бъдат тествани и да влезнат в бройките на статистиката с ковид. Инак са просто починали.
    Общата смъртност от всичко за 44 седмица е 30% повече отколко е била през последните 5 години за тази седмица това са 600 човека повече. За 45 седмица е 40% по-голяма т.е са починали с 1000 човека в повече спрямо предходните 5 години. А някои обясняват как лъжели и надували болните. Лъжат, но не като надуват, а като изкуствено намаляват чрез целенасочено не тестване.
    Честит законен геноцид на всички мерки не са необходими нали.

    Коментиран от #27

  • 19 Дисциплина на Нацията??? Тя зависи

    14 1 Отговор
    От тези, които е Управляват!! Корумпирани и Некадърни управници, какъв Пример дават, само Лош!! Хората гледат от тези"Горе" какво правят, а те, "Яко Крадът"Тупат топката, да дойдат Редовните избори, да може Константинов отново да направи ДАЛАВЕРАТА!!! Некадърни, корумпирани политици, не работеща съдебна система!!! Народа на кой да вярва, НА Никой!!
  • 20 Щерев

    3 12 Отговор
    Пандемията тръгна на вече от уличните вандализми.Защо полицията си играе на детска градина с терористи.Защо в метрото арестуват без маска,а на превратаджийските фашистки глутници всичко е позволено.

    Коментиран от #23

  • 21 Просто

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "ДжафДжаф":

    Проблема е в това, че не е затворена цялата държава и всичко ще се мъкни с месеци. Да се затвори всичко значи изобщо да не можеш да излезеш.
    Ако тава се приложи наистина с пълна строгост след 4 седмици вируса ще изчезне. За 28 дни дори и без храна се преживява, но 9,12 или 24 месеца в тотална икономическа рецесия жертвите ще са много повече. Колкото по- строги са ограничения толкова по-кратко време трябва да се налагат. А колкото са по-либерални толкова по-продължителни и не ефективни ще са, просто се получава една безкрайна агония за всички. Справка развитието на ситуацията от пролетта до сега тук в Китай и в останалите страни по света.
    Не може да се субсидира не работеща икономика. А при епидемична обстановка няма как да има нормално работеща икономика. Китайската икономика вече работи на пълни обороти, а в почети целия свят всичко тепърва потъва. Фактите показват че избора здравна или икономическа криза не съществува двете настъпва едновременно и се само разрастват. Единственото решение е решаване на здравната криза с цената на пълно замразяване на всякаква икономическа дейност от всички за кратко и после рестартиране с затворени граници за международно пътуване за да се ограничат и загубите в икономиката.

    Коментиран от #29, #32

  • 22 Струва

    10 0 Отговор
    ми се, че съвсем умишлено се поставиха личностите в ЩАБА и не се допускат лекари с достойнство,а не с инструкции. Нещо повече,има инструкции и от вън как да водим /да не водим/борбата със вируса. Защото при провилно провеждане, в смъртните случаи няма да влизат тежко болните от пневмонии,рак,сърдечно-съдови,които трябва да получават необходимото им лечение,а не измисленото водещо до фатален край. Но,когато едно правителство а назначено и финансирано от друга държава,какво друго да очакваме,освен геноцид.
  • 23 Ю Кортес

    3 9 Отговор

    До коментар #20 от "Щерев":

    Абсолютно разгащена държава.Гейове фашисти комунисти наркомани от половин година вилнеят и се чувстват недосегаеми.Ако случайно полицията прибере някой,то съда веднага разпорежда освобождаване.Горят маски,чупят цапат пикаят.....това го няма и в Африка.

    Коментиран от #42

  • 24 Чочо

    1 12 Отговор
    Икономиката не трябва да се затваря,просто трябва да се спазват предписаните мерки.Ако има дисциплина,всичко ще е по добре.Не може за едни мерките да важат,а за други нищо да не важи.Цяло лято и есен разнасяха вируса,твърдяха че няма такъв,напълниха болниците.Един набеден цървул за президент го изгониха с цялата делегация от Естония,позор.Същият тръбеше от шипка че нямало вирус.
  • 25 37591

    16 0 Отговор
    Поздравявам сайта ФАКТИ за грамотно и обективно написаната статия, вие определено не сте от медиите с мисирки на ГЕРБ! В момента тече поредното ограбване и съсипване на Българският народ, за нас няма адекватно здравеопазване, ние само им трябваме за да плащаме данъците си, рекета и формално да "избираме" управляващите от ГЕРБ! В провинцията знахари и баячки да бяха назначили по успешно щяха да се справят с вируса, пълна липса на хуманно и човешко отношение, липса на каквато и да било адекватна реакция на изродите от ГЕРБ! ГЕРБ в момента са се изпуснали в гащите си но арогантно питат кой мирише! ОСТАВКА ГЕРБ видяхме ви нищо не става от вас!
  • 26 Пенев

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Аре да кажеш, кои точно са тези държави щото ако си мислиш за Швеция по ганьовско си се объркал...простено ти е
  • 27 напротив

    5 6 Отговор

    До коментар #18 от "Просто":

    Всичко е преувеличено в медиите. Ковида е един грип. Ама на страха очите са големи.

    Коментиран от #28

  • 28 Просто

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "напротив":

    Обикновен гpип ама друг път.
    По скоро ГМО тунингована много заразна настинка.
    Опасността може да не е толкова голяма за всички, но за някои е огромна Това че 80% не разбират даже, че са носители останалите 15% го карат като лека настинка 4.5% го карат тежко 0.5% умират прави вируса много по- страшен от един грип защото се разпространява мълниеносно през без симптомите или леко болните и стига до милиони. Вируса е опасен не защото е много смъртоносен, а защото е неконтролируем Такъв ефект няма как да се постигне с обикновен грип макар че статистически той може да предизвиква усложнения в много повече хора. 0.5% ат 7000000 са 35000 за България.
    0.5% от 7000 000 000 са 35 000 000 за света. А ако процента не е 0.5%, а е 5%.
    Кое е приемливото ниво на жертвите. Ако ти или твоите близки са в тези бройки тогава дали е безопасен?
  • 29 говори реалноста

    2 2 Отговор

    До коментар #21 от "Просто":

    Захапвай противогаза и чакай ваксината. Като дойде се ваксинирай и повече няма да боледуваш от нищо.
  • 30 тикви от МС

    11 0 Отговор
    БЛАГОДАРЕНИЕ НА НЕАДЕКВАТНАТА ПОЛИТИКА НА РАЗБОЙНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ- ЕДИН МЛАД ЖИВОТ УГАСНА ИЗРИТАН ОТ ВСИЧКИ БОЛНИЦИ В БУРГАС. ГЕРБ СА НАПАС САТАНИНСКА, НАДМЕНИ И НЕКАДЪРНИ,НЕУКИ.
    Млад мъж почина, след като му отказана лекарска помощ в Бургас. Той е бил с отрицателен тест за ковид, но след смъртта му се оказало, че е заразен с вируса.
    Мъжът е починал след дълго разкарване между няколко болници. Бил с диагноза двустранна пневмония, но след смъртта му се оказал и с коронавирус, предава БНТ.
    Мъжът не е получил спешна лекарска помощ, защото първоначално тестът му за коронавирус бил отрицателен, пише Novini.bg. Пациентът е препращан към няколко болници и с часове е чакал да бъде приет, а когато това най-накрая станало, вече било късно и не успели да го спасят.
    РAЗБOЙНИКA БOРИCOВ ВЪВ ЗAТВOРA!!! РAЗБOЙНИКA БOРИCOВ ВЪВ ЗAТВOРA C ДOЖИВOТНA!!!
  • 31 Суха съчка

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Народа":

    Нито пролетта я свършиха както трябва нито есента чакаме зимата за да доизмрем и да не пречим на никого.
  • 32 Антон

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Просто":

    ...и ще умреш здрав.

    Коментиран от #34

  • 33 Кой68

    5 5 Отговор
    Отново се манипулират хората..Отново тенденциозна статия..Страни със много по-добра и стабилна икономика,върховенство на закона и неговото зачитане е станало автоматично-от първия ден на covid19 здравната им с-ма почти блокира.Сега в тия същите държави има отново изцяло или полу локдаун.Но там власт и опозиция действат в голямата си част ЕДИННО.В България вместо да се спре със дърлянето и да се действа заедно власт-опозиция,се завихри грандиозна селско-просташка свада.Лекари да отричат и да плюят колеги."Свободните" и "независими" медии са във вихъра си..И това при условие че имаме "диктатор"!
  • 34 Просто

    6 0 Отговор

    До коментар #32 от "Антон":

    Те в Китай умряха сигурно или затънаха в рецесия или ще изплащат десетки години заеми?
  • 35 Епси

    10 0 Отговор
    СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕДНИ ПАРИ,КАТО ГИ ПОЛУЧИМ КОЙ ЩЕ ГИ ОТКРАДНЕ
  • 36 макробиолог

    4 2 Отговор
    Първо авторът -разбирач да отвори математиката от 3ти клас--1000 хил. са равни на един милион,40 починали на 1 милион е в рамките на статист грешка.....Второ--има ли пандемия,няма ли,ние къде сме,...и т.н. ще стане достоверно ясно само и единствено когато на патоанатомите се върне възможността да доказват кой от какво е умрял,а на десетките научни звена --да изследват/елементарно е/адекватността на отделните тестове от отделните производители.....в БГ и преди умираха по 300 души дневно...и преди бяхме от първите по смъртност.

    Коментиран от #37

  • 37 Мога да ви отговоря

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "макробиолог":

    Починалите спрямо населението са /промили/ хилядни от процента. Три процента смьртност на 10000 заразени е по учебник понятието епидемия а 10 процента вече е пандемия. На сички е ясно че сме далече от тез числа...
  • 38 санчо панса

    1 0 Отговор
    поздравявам факти за статията,а есенцията,черешката на тортата -партия герб,в която користно се навряха най-алчните и глупави чеда на постсоциализма, поздравявам с песента "най-щастливия ден,когато ти ще си далеч от мен"!
  • 39 Хахаха

    3 1 Отговор
    Пак ли търсите виновни? Търсите някой командир, който да ви нареди нещо и вие с леко сърце ще изпълнявате, сваляйки отговорността от себе си за собственното си здраве и живот?
    Спазвайте хигиена и това е. Сменяйте няколко маски през деня. Плащайте тестове, когато има симптоми и когато се чувствате оздравели. Правите ли го? Една голяма част от хората не го правят. Някой от мързел, от безотговорност, някой от немотия. Кой ви е виновен? Бръкнете за 200 лева в своите запаси за черни дни. Който няма, да му помогнат тези, който има и го пратете на тест, за да не заразява другите. Мизерията в главите убива.
  • 40 Селянин

    6 0 Отговор
    Нормално е в най-бедната страна от ЕС да умират най-много хора. Погледнете само каква храна се консумира в България. Сирене без мляко, колбаси без месо, зеленчуци с пестициди, напитки с подсладител.
  • 41 Матей

    2 1 Отговор
    нЕ ОДОБРЯВАМ СТАТИЯТА,ВСЕ ЕДНО СУЛТАНСКИ ФЕРМАН,със съответната нравоучителност и императивностПотърпевшия български народ,поставен на изпитание за самото си съществуване,при наложената от запада ковид-фаши-за-ция,бива изправен на подсъдимата скамейка.Цинично е,и децата знаят ,че К-19 Е СЛАБА РАКИЯ,нищо и никакво грипче,засягащо само много възрастни и с куп хронични болести.И се нахвърлиха да безчинстват с драконовски заповеди и заплахи,някакви си патологични престъпници.Белорусия не спазва никакви ограничения и затова им устроиха майдан,а Швеция постоянно се заклеймява в медиите като някакви безгрижни бохеми пред невижданата угроза от пълно измиране на човечеството.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Манги

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Георги":

    Абе как можи бе? Малко уважение имайти кам тез голями българи! Гешрф и Борисоф
  • 44 Фъзи

    0 1 Отговор
    Не евярно!Данните са фалшиви! Като бяхме затворени и толкова хора останаха без работа и без никаква помощ проблемът стана по-голям!Причината за смъртните случаи е,че диагнозите не са верни!Умишлено!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 13431321

    1 0 Отговор
    На първо място е виновен радеф Лайняното президентче!!!!!!!!!!!!!!!