23 Ноември, 2020 19:00 3 826 46

Коронавирус в България: никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

  • коронавирус-
  • здравна система-
  • стълби-
  • починали-
  • пандемия-
  • ес-
  • българия-
  • европа

Хора умират на стълбите пред болница, а те ни казват, че усещането за хаос не отговаряло на истината. Къде другаде в ЕС се разиграват такива ужаси?

Коронавирус в България: никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българските граждани, които възнамеряват да съдят болници и лекари заради загуба на близки, починали от COVID-19, пропускат истинския виновник - правителството с премиер Бойко Борисов. И пациенти, и медици са жертви на хаоса, ужаса и цинизма в резултат от командно-административните мерки на управляващите. Но не те ще понесат отговорността за смъртта на хора, издъхнали на стълбите пред болници, в линейки или в резултат от разтакаване поради липса на единен протокол за лечение.

В интервю пред швейцарска медия специалният пратеник на СЗО Дейвид Набаро констатира, че европейският отговор на пандемията е бил “непълен”, тъй като е била пропусната възможността да бъде изградена необходимата инфраструктура през летните месеци. Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни вчера по БНР, че властта е използвала летните месеци, за да преговаря за осигуряване на ваксини, да прави анализи и да разиграва сценарии - “как да реагира системата при съответен брой хора”. Сега виждаме, че системата на здравеопазването реагира със срив. Д-р Пенков обаче твърди, че усещането за хаос не отговаряло на истината.

Изгубеното време

Ако управляващите наистина са използвали лятото за разработването на различни модели, настоящите им действия ги опровергават. Вече е краят на ноември, а тепърва се подготвят законови текстове, които да уредят командироването на медици и пребазирането им. Пред Дойче Веле медик сподели, че няма подписани от министъра методични указания до лекарите как се маршрутизира и лекува болен. Освен това, смята лекарят, реалната смъртност от COVID-19 е много по-висока - поне два пъти, тъй като се съобщават данни само за починали с положителен PCR-тест.

А мнозина изобщо не стигат до такова изследване. Най-малко половин милион души в България нямат личен лекар, а това означава, че дори някой от тях да се почувства зле, просто няма на кого да се обади, за да бъде проследено състоянието му. Този проблем съществува и в София и възпрепятства ефективността на разкритите преди дни COVID-зони в десетина Диагностично-консултативни центъра в столицата, тъй като именно джипитата насочват пациенти към тях.

Друг съществен проблем е, че PCR-тестовете не се реимбурсират. Въпреки разтръбеното решение личните лекари да могат да издават направление за такъв тест, това още не е факт. А не е факт, тъй като зависи от подписването на анекс към Националния рамков договор за 2020 г., към който общопрактикуващите лекари имат доста резерви. Опитите на управляващите да ги “натиснат”, за да стане бързо, се провалиха.

Сумата от 120-130 лева за PCR-тест е непосилна за хиляди хора в най-бедната държава от Европейския съюз. Но дори и да се стигне до реимбурсиране, десетки хиляди пак ще останат извън обхвата - или няма личен лекар в района, в който живеят, или не са здравноосигурени. Това означава, че реалната картина на заразените с коронавирус е силно изкривена - управляващите нямат представа колко са на практика, за да се предприемат съответни мерки за карантиниране. И след лятното моделиране тези проблеми не са намерили решение.

Това се случва, но не благодарение на управляващите

В края на деветия месец от пандемията, но не благодарение на управляващите, извън София също ще може да се извлича кръвна плазма от преболедували COVID-19 - в Пловдив и във Варна. Стана възможно благодарение на дарения: така в Пловдив събраха парите за апарата, във Варна - за сетовете, а кампания за набиране на средства обявиха и в Плевен. Предстои такъв апарат за плазмафереза, също дарение, да заработи и в Стара Загора.

До началото на ноември единствените два апарата работеха в столицата - в Националния център по трансфузионна хематология и във ВМА. Това създаваше големи затруднения - ако някой иска да помогне на свой близък в провинцията, трябва да пътува до София, да се подложи на процедурата, след което плазмата да бъде изпратена в съответната болница. Да, плазмата не е панацея, но повечето българи нямат достъп до по-иновативни и скъпоструващи терапии. Стотици искат да дарят, за да помогнат, а в цялата страна апаратите са едва пет.

В петиция и отворено писмо до премиера и здравния министър от сдружение „Лечение на COVID-19 с рековалесцентна плазма“ призоваха на желаещите да дарят да се даде възможност да го направят във всеки областен град. Един нов апарат струва 40-50 хиляди лева, купените сега са втора употреба. Както горчиво се пошегуваха лекари, управляващите не бързат с тях, тъй като комисионите ще са малки. Не издържат и оправданията, че консумативите са скъпи - един сет струва около 300 лева, които в краен случай може да бъдат платени и от близките на пациент с COVID-19, казва д-р Павлина Михайлова, председател на сдружението.

И още факти

Стихийните действия на властта в пандемията отдавна са обект на критика от страна на експертите. Един от тях - д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването, отбеляза наскоро, че “не е много ясно за хората къде трябва да отидат и каква медицинска помощ могат да получат”. Хвърлят се едни пари на едно място, после на друго, без да се оцени какъв е ефектът от бързо нахвърляните мерки, добави той.

Всички тези проблеми се стоварват върху други - дефицит на лекарства заради презапасяване и изтегляне на големи количества към болниците; по-ниски възнаграждения за лекарите заради по-малко пациенти по други клинични пътеки; “протежета” в болници, които нямат нужда от хоспитализация, но са там от панически страх за живота си. И тези проблеми няма да бъдат решени, колкото и заповеди да издадат премиерът Борисов и здравният министър Ангелов.

И всъщност няма значение дали управляващите ще признаят за хаоса. Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница или след многочасови обиколки из лечебни заведения с двустранна бронхопневмония.

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    37 4 Отговор
    Те никъде другаде по света си нямат и футболист за Министър председател, е верно оня изпанския баскетболист, ама той все пак не вършее от 15г.
  • 2 Сила

    14 19 Отговор
    Ей, психари!!! Спрете се бе!!!
  • 3 Хахаха

    10 58 Отговор
    Колко ти платиха тези Комунисти да напишеш тази статив госпожо Милчева
    С тези статийки смешни няма да промените нищо а още по малко хора ви вярват на глупостите

    Коментиран от #18

  • 4 Гербестан

    58 3 Отговор
    И никъде другаде Диктатора не ходи вади хора на стълбите пред болницата да ги кара да му работят и не вози доктори по магистралите да слушат шума от маркировките !
  • 5 заразата ГРОБ

    39 0 Отговор
    Човешкият живот в БГ вече не струва и пукната пара. Безбожна алчност и човеконенавистност е заляла тая изстрадала територия. Оня де беше проклел, че до 2030г нито българи нито страна България ще има, ви е дал много карт-бланш.
  • 6 Yuki

    37 2 Отговор
    Хляба го вдигат с 30 процента. Честито на работещите бедняци

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Цигаристан

    11 32 Отговор
    ИМАХМЕ НАЙ-ЛИБЕРАЛНАТА КАРАНТИНА МАЙ МЕСЕЦ АМА РАЗНИ ОЛИГОФРЕНЧЕТА ЗАПОЧНАХА ДА СЕ ГАВРЯТ С ДОКТОРА/МУТАФЧИЙСКИ/ . . . СЕГА СЪРБАМЕ ПОПАРАТА НА ПРОСТОЛЮДИЕТО - ВЕЧЕР ГУЛЯЮДЖИИ ДЕНЕМ ФИЛОСОФИ

    Коментиран от #13

  • 9 да питам

    29 3 Отговор
    Като пукнеш на стълбите от коя партия си?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Загрижен

    37 7 Отговор
    Още гласувайте за пп ГРОБ, още!!! А че хаосът е пълен в болниците НЕ променя и факта, че бялата мафия ви гледа в ръцете, какво и колко пари ще платите за да ви лекува, ако въобще знае какво ви е. Аз лично ако видя някой, че бие бяла престилка, първо ще го питам, има ли нужда от помощ. 99% от тях не стават за нищичко. Отдавна качествените лекари са в чужбина!!!

    Коментиран от #26

  • 12 Коронаглад

    20 2 Отговор

    До коментар #6 от "Yuki":

    Чакай да видиш с месото какво ще стане. Добре, че миналата година ви прилъгахме за Африканската чума, че затворихме бая консерви, ама само за наши хора.
  • 13 :D :D :D

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Цигаристан":

    И аз съм от сложнолюдието па. Ето- поклон поклон поклон нагъз поклон .......
  • 14 Миризлив пор

    8 27 Отговор
    Спрете се малко с тези писания бре. Истинския виновник са едни хора жадни за власт които от самото начало бойкотираха всякакви мерки! Цяло лято говориха и разпространяваха глупости, преиначаваха какво ли не. Кой се изцепи че 1200 лева не са за лечение а за яко крадене? Кой пусна слуха за 1800 лева да те пишат болен? Е, изтърва се времето, вируса се разпространява дифузно и това е. При такъв бойкот няма как да се спре.

    Коментиран от #32, #33

  • 15 Факт

    40 1 Отговор
    Представяте ли си какво щеше да е,ако го нямаше СПАСИТЕЛЯ от Банкя?
    Много хора още щяха да са живи...

    Коментиран от #17

  • 16 ОСТАВКА САТАНИ

    23 2 Отговор
    Ако не си гербаджия си умираш на стълбището. Тази зима още бая народ ще се запали.
  • 17 заличен

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "Факт":

    Към 1,5 млн човека. Баце е масов ликвидатор.
  • 18 Прав си

    17 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хахаха":

    С тая статийка няма да се промени нищо,
    а само ще се изпуска парата!

    Целта е да не говорим за Светая Светих!
    ПУНТА МАРА ИЗБОРИТЕ!

    От държавите в ЕС,
    единствено в България изборите са недемократични!
    Без активна регистрация, с милион мъртви души!
    С праг на преференциите и "избираеми места"!
    Без гласуване по пощата!

    Невъзможна е правова и просперираща България,
    без демократични избори!

    Демократичните избори правеха разликата
    между Западна и Източна Германия!


    Макар и в ЕС и НАТО,
    заради недемократичните избори,
    България е затънала в корупция и мизерия!

    заради недемократичните избори,
    няма шанс да се промени
    пост-комунистическото статукво!
  • 19 Ужасът

    23 1 Отговор
    Никъде другаде не управляват МУТРИ.

    Коментиран от #20

  • 20 Прав си

    11 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ужасът":

    Но защото у нас изборите са Пунта Мара, нали?
  • 21 324

    8 2 Отговор
    На наглеците желая от сърце така да усетят чувството за хаос, че да завият на ум.. ло. Сигурно ще завият, цял народ да те проклина, все ще стигне нещо до бог.
  • 22 гост

    5 15 Отговор
    Не умират по стълбите, а си умират по домовете .Кой ще приеме в болница човек със 7 стента , 3 байпаса и тумор на бъбреците ?Но ние в България очакваме чудеса от здравната система.
  • 23 Свидетел

    13 3 Отговор
    Днес една сестра ми каза "вече незнам какво става" ... това си е чист хаус
  • 24 В цяла европа има инциденти

    3 6 Отговор
    Четете Журналяги
  • 25 Тулуп ленд

    10 2 Отговор
    Никога по никакъв начин не отговаряла По нито един параграф по нищо не се доближава до Европа по нищо нула България дъно по всичко по всичко обаче тъпия Българене С огромно самочувствие че с някакво значение България за някои България и никога не е била фактор няма и да бъде дупка
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Матей

    7 4 Отговор
    Здравната система в конвулсии,поради задушаващите действия на властта.А сега ще изкарат ,че болните и починалите от ковид били двойно повече,защото не се правели поголовни тестове,е то пък голям келепир от лъжовните тестове,едно говедо да тестват и то ще има корона.Не може ли?Ккаво то казва бойко,това е,корона-корона,маймуна-маймуна.По веление свише и пророкуване на буда,той знае и как ще се развива кризата до март,с широк замах очертава бъднините на отечеството и по-точно липсата на бъдеще,направо спуска завесата на апокалипсиса.
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 1 Отговор
    двама господа починаха на стълбището вковид болницата ПЛОВДИВ на единия починал господин
    му откраднаха сто лева и дебитна карта
    срамота и грехота
  • 29 ха ха ха

    3 7 Отговор
    Айде бе... в западния кенеф даже до болница не стигат 😁
  • 30 Дариткова! Случая в Пловдив е "жигосва

    14 1 Отговор
    Не"на здравната система, той е" тавро"за здравната система, тя е пълен ХАОС!!! А лекарите в ГЕРБ сте Пародия на лекари!!! Пловдив НЕЕ само клиймо, той е Позор за вашето Управление!!
  • 31 по Славейков

    14 0 Отговор
    от 30 г упорито отказваме да станем нормална държава,а сега берем "плодовете" на прехода от" най-изявените" кадри на бкп и дс! "туй ще кажа и ще свърша"!
  • 32 КСД

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    Дифузно разпространение има и в други страни, но там няма хаос.Кое от статията не е вярно?
  • 33 Тъпу тролче

    10 1 Отговор

    До коментар #14 от "Миризлив пор":

    А Боко не е с тира, а с джипката, та никой не го БойкоТира. Той цяло лято джиткаше с джипката и се хвалеше кви са ни 'убави пътищата, а сега пак си джитка и се хвали колко добре се справя здравеопазването! Ама то нали и здравеопазването ни е 'убаво и сигурно като пътищата!
  • 34 Marinov

    9 3 Отговор
    НЕ е НАЙ важно къде, и къде не Хората издъхват на стълбите, а е НАЙ ВАЖНО ЗАЩО Хорат в БГ издахват на Стълбите и ЗАЩО НЕ се ИЗМЕТАТ Властимащите които с Дивотиите си доведоха до това и да ДОЙДАТ Нормални Хора, Които да ни Измакнат от ТАЗИ НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЯ???

    Коментиран от #41

  • 35 България

    5 2 Отговор
    Е приета по грешка в ЕС. Та така си я карам вече 14 години членство
  • 36 оня с коня

    2 10 Отговор
    ДВ осведомява ЕДНОСТРАНЧИВО Читателите с информациите си,което Е СКУЧНО И БЕЗИНТЕРЕСНО.А защо не си направи труда Медията да съобщи освен за умиращите Българи на стъпалата на Болниците у Нас,така и за Умиращите ПО УЛИЦИТЕ в Италия НА ПЪТ за Болниците?И как ги прибират с Камионетки...А нещо да каже ДВ КАК И КЪДЕ умират болните в РУСИЯ например?А защо в русия ли?Ами защото тя ВИНАГИ е била Еталон за БГ и Руският хал винаги ще ни вълнува - вали затова сме "Братушки"?

    Коментиран от #45

  • 37 Шамара

    2 6 Отговор
    Ааа не, не, я погледни графиката на пандемията и ще видиш, че по времето на Мутафчийски, Борисов и щаба всичко върнеше без проблем! Ама от умници, гуляйджий, тарикати от септември сме на това дередже, е горихте маски и пиехте бира на Орлов мост нали? За жалост тия които спазват те страдат !
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Виновник ли

    2 6 Отговор
    Истинският виновник са 'протестиращите' против мерките на правителството, Мангъров и поклонници, и 70% ковидиоти в БГ за които мерките просто не съществуват. Правителството ви даде това което искахте (слаби мерки) и сега пак са ви виновни?
  • 41 Пази боже сляпо

    3 4 Отговор

    До коментар #34 от "Marinov":

    Все някой да ви "измъква" и "оправя" в БГ, като причината за проблема сте си вие - всички вие протестиращи против мерки, маски, против затваряне на училища и барове. Страдате от пълна умствена слепота - не различавате кой всъщност е причината - и затова НИКОГА няма да се оправите!
  • 42 О чудо

    4 4 Отговор
    Заради удивителната интелигентност на народа си (нищо общо с правителството което вините) България уверено върви към първото място В СВЕТА по смъртност от К19. Българи ликувайте и продължавайте да не спазвате никакви мерки за да може всички да напуснете тленните си тела и да се възвисите в рая.
  • 43 Гост

    5 2 Отговор
    Къде другаде, ами в Италия умираха на всякъде.

    Коментиран от #46

  • 44 дракула

    4 0 Отговор
    във ВМА и болница лозенец не умират
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Манипулативно

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Да, но кога? В края на февруари, 2020 година - от там тръгна епидемията в Европа, дори СЗО още не беше обявило пандемия. Те нямаха тогава информацията, която натрупахме сега - 9 месеца от тогава. А и, кой е казал, че в Италия няма корупция и мафия, от които не страда и тяхното здравеопазване. И въпреки това - сравни сега Италия с България.