2 Декември, 2020 19:00 2 894 29

Безсилието на ЕС по отношение на Унгария и Полша тласка Европа към тоталитарен капан

  • полша-
  • унгария-
  • ес-
  • тоталитаризъм

Ултраконсерваторите днес са убедени в близката си победа в идеологическата битка

Безсилието на ЕС по отношение на Унгария и Полша тласка Европа към тоталитарен капан - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Отказът на Унгария и Полша да следват принципите на върховенството на закона и неспособността на ръководството на Европейския съюз да ги принуди да се съобразят с основните принципи на членство в Блока отново вкарват Европа в задънена улица и я водят до разцепление, коментира френският национален ежедневник Le Monde, цитиран от Агенция "Фокус".

Досега всички опити на либералите да се противопоставят на авторитарните лидери само са допринесли за укрепването на националистическите идеи на континента и скоро те могат да проникнат в самото сърце на страните-основателки на ЕС, предупреждава вестникът.

На 21 юли 2020 г., след маратонската среща на върха, европейските лидери се почувстваха уморени, но щастливи: за първи път Блокът успя да постигне съгласие по бюджет от 1 074 млрд. евро, който обедини „алчните“ северняци, „безгрижните“ южняци и „амбициозния“ Брюксел и в допълнение разработиха план за стимулиране на икономиката в размер на 750 млрд. евро, припомня изданието.

В същото време лидерите на Източна Европа, предимно Унгария и Полша, заявиха, че в документите има „неяснота“ по отношение на изискванията за върховенство на закона, която според тях може лесно да бъде заобиколена, докато други европейски лидери твърдят точно обратното. Всичко това доведе наблюдателите до заключението, че одобреният текст е „един от онези абсурдни компромиси, които са отворени за всяко тълкуване“. По-късно Европейският парламент изясни ситуацията: наистина ще бъде създаден „механизъм“, който да свързва плащането на средства от различни фондове със зачитането на свободите на съдебната система, медиите, опозицията и гражданите.

Четири месеца по-късно Европа отново е в безизходица и разцепление: необходимо е да се преговаря отново, тъй като поне двама лидери продължават да отказват да им налагат очевидното, посочва вестникът. Става въпрос за гарантиране, че техните правителства се съобразяват с член 2 от Договора за Европейския съюз, който гласи, че „Съюзът се основава на ценностите на зачитането на човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството, върховенството на закона и зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, принадлежащи към малцинствата ".

През годините унгарският и полският „режими“ никога не са спирали да осъждат „фарса“ и „конспирациите“ на Европейската комисия, що се отнася до призоваването им към демократичен ред, припомнят от редакцията. При липсата на необходимите инструменти обаче Европейската комисия се провали, тъй като изисква единодушно решение за наказване на излязлата от рамки държава. По този начин е достатъчно страната да намери един-единствен съюзник, който да блокира този процес, обяснява вестникът.

Що се отнася до Европейския съвет и Франция, те никога не са полагали сериозни усилия наистина да накажат унгарските и полските лидери, отбелязва изданието. Без да предвидят, че ще възникне много по-сериозен конфликт, те вярваха, че проявата на сила ще бъде достатъчна, за да ги дискредитират.

Както отбелязва обаче Анаис Вой-Жили от Френския институт по геополитика, тези политически сили, напротив, са се възползвали от проникването на своите идеи не само дълбоко в собствените си страни, но и в цялото европейско общество. Резултатите от последните европейски избори несъмнено показаха отличната способност на прогресистите да се противопоставят, но основно потвърдиха офанзивата на поддръжниците на консервативната революция, посочва вестникът.

Проблемът с миграцията, разочарованието от демокрацията, тероризма, недоверието към елитите - всичко това помогна на нелибералните лидери да постигнат целите си, отбелязва вестникът. Те всъщност се превърнаха в първата опозиционна сила в Европа и „успяха да отхвърлят социалния въпрос в полза на националния“, казва Вой-Жили. Внимателните - или недалновидни - европейски структури и лидери на страните-основателки на ЕС, които се стремят преди всичко да запазят образа на вече несъществуващо единство, всъщност дават пълна свобода на действие на ултраконсерваторите, които днес са убедени в близостта си до победата в идеологическата битка, твърди вестникът.

Изданието напомня за последните думи на американския професор Даниел Келемен за „авторитарния капан“, в който може да попадне Европейският съюз, лишен от необходимите средства за наказване на противниците на демокрацията за „ексцесии“. Тревожно е, че утре „нелибералното" отклонение може да стигне до самия център на страните основателки на ЕС, което, както знаете, вече не е изключено, заключава вестникът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР ☭

    40 10 Отговор
    Истински съюз беше,, Съветския съюз " всичко друго е алчните капиталисти от запад използват бедните държави в уж равнопоставени съюзи!

    Коментиран от #14, #26

  • 2 Айде бе

    46 1 Отговор
    Върховенството на закона? Според кого? Според бюрокрацията в Брюксел ли?
    И като как бяха гласувани предишните бюджети, без върховенството на закона да е пречка?
  • 3 Уди Кълвача

    41 0 Отговор
    Европедерастичния съюз назначва марионетни правителства в Източна европа !
  • 4 нормален

    48 3 Отговор
    Браво на Полша и Унгария!
    Стига толерастия!
  • 5 LEON

    40 0 Отговор
    В Република България законите не се спазват от владт имащите от последните 10 години. Нито един министър няма осъден от стотиците случаи на кражби и безхаберие в министерствата.
  • 6 Където

    16 5 Отговор
    сме влезли, следва разпад. Носим лоша карма.
  • 7 Михал

    32 4 Отговор
    Тази статията цели едно ,да се обвинява Полша и Унгария за спиране на бюджета на ЕЦ.
    Изтина е една -либерали с псевдо социалисти налагат через така наречено върховенството на закона свои идеи и толкова не на право ,разбира се така как на тях е удобно,и това е проблем.
    Туск,Меркел и Макрон пробват через обявени не ясноти да контролират така наречени непокорни.
    Аман от тях!
  • 8 Брюкселска диктатура

    32 3 Отговор
    Основния закон на ЕС е закона за двойните стандарти и подчинение на перверзните закони на сащ.
  • 9 Фак ти

    8 21 Отговор
    Лидерите на Унгария и Полша да изкарат страните си от ЕС, щом не искат да приемат принципите за върховенство на закона. А дали гражданите им ще ги линчуват, си е тяхна работа.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Присмехулник

    3 12 Отговор
    За случаи като този да се вкара анекс към правилника на Е.С. и когато някой се мисли за Господ,да има механизъм който да го накара да изпълнява правилата...спиране на всички еврофондове и правото на глас....

    Коментиран от #28

  • 12 По простичко

    10 8 Отговор
    да обясня на дечицата. ЕС иска да спре парите на България заради кражби и корупция и покрай това горят Унгария и Полша. А те не са съгласни с това. Демек покрай сухото гори и мокрото.

    Коментиран от #17

  • 13 ПЕНКО

    18 3 Отговор
    ШВАЙНОЖАБИТЕ СИ ПРИСВОЯВАТ ВЛАСТТА ДА КОМАНДВАТ И НАКАЗВАТ --МИ ДА СИ НАПРАВЯТ ТРИСТРАНЕН ЕС , А НИЕ ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ СИ НАПРАВИМ СЪЮЗ НА 24 ДЪРЖАВИ И ЩЕ ИМ- Е БЕ М МА МА ТА !!!!!!!!!
  • 14 Нашмурлан Нашмурлаев

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "СССР ☭":

    Да, Зазките, Москвичите и празните магазини бяха съвсем истински :))))
  • 15 Вълко Червенков

    3 8 Отговор
    За възхода на ултранационалистите виновни са единствено и само толерасто-либералната европедерастия,която с неадекватната си политика през последните 20 години даде картбланш на недоразумения като Волен-Долен и подобните му.Иронията е в това,че навремето крайната десница по презумпция беше антируска,а сега се финансира от Кремъл и издига Плешивото Кремълско Запъртъче в култ.Пълен цирк.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Напротив

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "По простичко":

    целта на джендър-либералсоциалистите е да "ударят" Полша и Унгария, защото те не са съгласни да се откажат от християнската си същност и не искат да приемат мюсюлмани.
    А България е с послушни политици и затова нямат нищо против, че са корумпирани...
  • 18 Петър

    22 0 Отговор
    Все някога ледовете ще започнат да се топят.
    По-умните ще се осъзнаят по-рано, а някои упорито ще продължават да настъпват мотиката за пореден път.
    Разбира се, ние сме от последната група.
    Участвахме в разгрома на социализма, що пък да не му разкажем играта и на капитализма, в този му уродлив и нечестен вид.
    Защо от ЕС считат за много хубаво да се разпадне СССР, но не допускат в никакъв случай да се разпадне и жалкото му подобие ЕС.
    По какво ЕС се различава от една Югославия, например.
    Не, не са въпроси, а констатации.
    Орбан го плюят първо защото е прав, и второ - ... защото си изплати външния дълг и сега от Световната банка си гризат задниците.
  • 19 Напротив

    14 0 Отговор
    целта на джендър-либералсоциалистите е да "ударят" Полша и Унгария, защото те не са съгласни да се откажат от християнската си същност и не искат да приемат мюсюлмани.
    А България е с послушни политици и затова нямат нищо против, че са корумпирани...
  • 20 Байчо

    19 0 Отговор
    Знаете ли какво каза Орбан публично миналата седмица: "Богатите в ЕС ни взимат по 6 млрд.евро, а ни дават 4 млрд.евро"

    България също дава повече отколкото получава. Но Тиквата е доволен за разлика от Орбан. Сещате ли се за причините?

    Коментиран от #24

  • 21 Сандо

    15 0 Отговор
    Явно основния принцип в ЕС е или си с нас,или си враг и ще бъдеш наказан.И понеже е Полша,не върви да я обвиниш,че е Путински агент.Понякога се сещам за СИВ и колко по нормална организация беше тя.
  • 22 Чудя се

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ПЕНКО":

    На старобългарски ли пишеш ???
  • 23 И ние ще

    10 0 Отговор
    пострадаме от неспазването на "върховенството на закона", защото не приехме Истанбулската конвенция и не признаваме "македонско" малцинство !
    Това слава богу не го допуснахме благодарение на Обединените патриоти въпреки, че дупедавеца Боко беше пратил SMS на герберастките депутати- "Няма мърдане ! Приема се."
  • 24 ТОЧКАТА

    13 0 Отговор

    До коментар #20 от "Байчо":

    ами сметни колко работна сила ни взе ЕСъто,умножи по разходите за образование и по годините членство ,пък и прибави още 20 г СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ РАЗХОДИ и ще полъучиш колосална сума ,далееееч надвишаваща ,,,даденото,,...
  • 25 оБоНгО

    10 0 Отговор
    попитали ЕС Може ли да построиме Южен поток?-НЕ може...Може ли да напражим АЕЦ-Не може аам тогава...?Ми направете си Гей Парад Бре..
  • 26 До СССР

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "СССР ☭":

    ЕС е същата кочина като СССР, само където трябва да се казва ЕССР. Нормално беше комунистическа кочина СССР да се разпадне, иде ред и на новата нео-болшевишка кочина ЕС!
  • 27 ЕС и нато

    3 0 Отговор
    са неравноправни съюзи, в които богатите ограбват бедните. Унгария и Полша се опъват на ЕС, но не смеят да се опънат на международната военно-търговско-политическа корпорация нато, в която командва САЩ, а теглят каиша такива като България, които им купуват военните боклуци на картинка, на трийна цена с предплащане и с неясен срок на доставка от непостроения завод за производство...
  • 28 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Присмехулник":

    Кои правила - на Тиквун ли?
  • 29 Минувач

    1 0 Отговор
    От либерализма нищо добро не е произлязло