Last news in Fakti

10 Декември, 2020 10:31 58 058 335

След 76 г. антибългарски режим възстановихме истината за Българската азбука

  • 24 май-
  • българска азбука

България беше и е буквално изтривана до ден днешен в свещената си уникална роля на създателка, хранителка и разпространителка на 4-тия свещен език в света, след гръцки, латински и еврейски

След 76 г. антибългарски режим възстановихме истината за Българската азбука - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Най-после една изконна истина намери своето признание!

За първи път след 76 г. комунистически и поскомунистически антибългарски режими! С днешното гласуване на Парламента фактически бе отменено действието на Директивата на Идеологическия отдел към ЦК на БКП от 1948 г. българската история да бъде форматирана спрямо "панславянската доктрина", прокламираща водещата славянска и руска културна и цивилизационна доминация.

Фундаменталната роля на България беше заличавана, маргинализирана, фалшифицирана..

Книги бяха забранявани, изземани, унищожавани. Учените бяха принуждавани да следват “водещия курс” на Партията и интернационализма, демонизиращ въобще българите и всичко свързано с нашето име, профанизирайки го до “скитническа орда на монголско-тюркски народ”, без писменост, достижения и минало.

Една брутална лъжа, налагана насила в образователната ни система и втълпявана по всички възможни начини в главите на поколения българи. За да могат днес братята ни от Вардарско да ни наричат “татарско племе”, което откраднало езика, азбуката, държавността, културата и историята си от “великия македонски народ”, поробен и окупиран от тях

Именно заради това идеологическо извращение, днес Путин изтъква официално пред президента на Скопие Георги Иванов в Кремъл, че "славянската писменост" била създадена в "македонските земи", а по света се шири циничната пропаганда насаждана още от СССР, че азбуката е "руска" и едва ли не Кирил и Методий са я преписали по време на Хазарската си мисия.

Заради това днес в изложбата на Руския културен център за 24-ти май България и уникалната ѝ мисия просто не съществуват… Заради това се крадат нагло български литературни паметници, като Симеоновия сборник, който се представя в руската наука, като “Святославов сборник” и т.н. подобни дивотии, от които може да се възпламени от възмущение всяко честно българско сърце. Няма как да се примирим с подобна грозна гавра на историята.

България беше и е буквално изтривана до ден днешен в свещената си уникална роля на създателка, хранителка и разпространителка на 4-тия свещен език в света, след гръцки, латински и еврейски.
Неслучайно досега истинското название "Българска Азбука" беше забранено и заменено със "славянска писменост" от наследниците на комунистическите денационализатори.

Те неслучайно и днес гласуваха в Парламента СРЕЩУ истината, срещу великото дело и наследство оставено от дедите ни. Неслучайно с комунистическата езикова реформа след 1944 г. от азбуката ни бяха изхвърлени сакрални древнобългарски букви, като “голямата носовка” /Ѫ / и “двойното е” /ѣ/ обединяващо българските говори от Изток и Запад.

Нали трябваше по заповед на Коминтерна да създават изкуствените “македонски” нация и език на гърба на българския народ,

да им се подари българската история, за да бъдат отрязани корените на нашата памет, самосъзнание и същност. Печалните резултати от това национално предателство изпитваме тежко и до днес..

Независимо от политическата си хибридност и гнилост, днес парламентът на България изправи една малка част от десетилетното изнасилване на българското минало. И това трябва да се отбележи и да се почете по достойнство.

Защото светът трябва да знае категорично, че третата писменост и култура в Европа е Българска и никаква друга освен Българска. Защото “кирилицата” на която днес пишат около 300 млн. души по света е създадена и кодифицирана дори не от Кирил и Методий, а в книжовната школа на Преслав и е използвана паралелно с измислената от тях “глаголица” за административните и държавни нужди на Българската държава.

В “кирилицата” неслучайно са обединени в едно цяло латински, гръцки и прабългарски писмени знаци. Знаци стигнали до нас днес от многобройните древнобългарски каменни надписи, намерени на обширни територии в днешните територии на България, Румъния, Украйна, Русия, Унгария, Черна гора, Средна Азия…

Въпреки всички писмени реформи, налагани във времето за изхвърляне на тези български руни от древната ни азбука, създадена много векове преди “кирилицата”, дори до нас са останали част от тях. Това са уникални букви, които не съществуват, нито в глаголицата, нито в която и да е от познатите писмени кодекси, освен в древнобългарската предхристиянска писменост.

Това са например: Б, Ж, Ч, Ш, Щ, Ц, У, Ъ, Ь.. Имало е и други - изхвърлени нарочно от граматичната ни норма: Ѫ, ѣ, Ѧ, Ѯ, Ꙓ, ,… и много други, които просто не могат да се изпишат тук, защото няма създадени дигитални знаци и шрифтове за това. Самите фундаментални думи: кънигъ и боуквъ, наУКъ и урокъ са чисто български, а не славянски.

Така, че с пълно научно, аргументирано и обосновано становище може да се каже, че глаголицата и още повече кирилицата са взаимствали и са интегрирали в себе си най-древната българска писменост, която е служила на дедите ни хилядолетия преди това! Доказан факт.

Ето защо Азбуката може и трябва да се нарича с пълно право Българска, а 24-ти май - Български празник.

Този ден е създаден в България и е честван от българите, от почти 200 г., дори в мрачните години на комунистическия режим, когато "колегите", които сега се опитват да си го припишат, го забраняваха и нямаха хабер какво представлява 24-ти май до преди 15-ина години…

Това, че България е облъчила със своята култура и духовност голяма част от тогавашния свят преди около 1200 г., е един уникален цивилизационен принос, който обаче не може да бъде основание всеки приемник да се прави на създател и творец.
За да не забравяме завета на Патриарха Вазов:
“..че и ний сме дали нещо на светът
и на вси Словене книга да четат”..


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 475 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    103 249 Отговор
    ВМРО СА АНТИБЪЛГАРИ!

    Коментиран от #24, #41, #147, #160, #236, #288

  • 2 Минчо Празников

    389 144 Отговор
    76 години мракобесно руско подтисничество.

    Коментиран от #148

  • 3 Д'мин

    132 69 Отговор
    Тoвa ca уникaлни букви, кoитo нe cъщecтвувaт, нитo в глaгoлицaтa, нитo в кoятo и дa e oт пoзнaтитe пиcмeни кoдeкcи, ocвeн в дрeвнoбългaрcкaтa прeдхриcтиянcкa пиcмeнocт.
    Тoвa ca нaпримeр: Б, Ж, Ч, Ш, Щ, Ц, У, Ъ, Ь.. Имaлo e и други - изхвърлeни нaрoчнo oт грaмaтичнaтa ни нoрмa: Ѫ, ѣ, Ѧ, Ѯ, Ꙓ. Автора на това творение поглеждал ли е Коптската азбука?

    Коментиран от #176, #199, #229, #309, #334

  • 4 ПСР

    284 24 Отговор
    Два поредни дни,две поредни истински статии,публикувани от Факти БГ.Няма какво повече да се коментира.И на хората,със специфични психо потребности от РСМ,би трябвало да им се изясни всичкото.
    Колко е пошло,изкуствено,арогантно и промито,набитото от ЮКП,в мозъците им.

    Коментиран от #35

  • 5 Анонимен

    186 23 Отговор
    В древноста с думата "словене" не се е отнасяла са славяните а за хора на словото
    В последствие най вероятно са преиначили думата и оттам най вероятно другите народи имат претенции че азбуката се отнася за славяните

    Коментиран от #12, #88, #329

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 много интересно

    191 53 Отговор
    Бе вие какво искате от страна колония на "великия Съветски съюз"!??И нашите надупени чобани докарани от село за "творческа интелигенция"!?
  • 9 дърт даскал

    103 157 Отговор
    Славянската азбука е създадена от братята Кирил и Методий родени в Солун /Византия/ в манастира св. Полихрон в Мала Азия по поръчение на византийския император за специалната им мисия във Великоморавия. Братята са официални византийски дипломати с много дипломатически мисии. Хайде сега да се отречем от тях, патриотари недодръндени!

    Коментиран от #10, #13, #29, #73, #104, #142, #169, #188, #203, #240, #241, #254, #313, #326

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 братишка

    112 34 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Глупости, поляците са славяни, а пишат на Латиница. Руснаците знаят и учат азбуката като Руска. Само на Ганчовците им го набиват в кратуните, че е славянска.

    Коментиран от #298

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ЧУЛМАН ТОЛГАУ

    237 27 Отговор

    До коментар #11 от "джаич":

    КОГАТО НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ИМАЛИ ПИСМО,ТИ СЪРБЕ СИ СЪРБАЛ ПОПАРА НА КОСОВСКО ПОЛЕ.
  • 15 Святослав

    81 221 Отговор
    Без руснаците Кирилицата да е изчезнала вече.

    Коментиран от #17, #304

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бесен Язовец

    26 129 Отговор
    Азбуката е писана вс. славяни после македонците били крали история, а тук какви са?

    Коментиран от #69, #197

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Комуниста

    70 186 Отговор

    До коментар #1 от "Глупости":

    ВМРО от 100 г са фашисти не случайно няха занранени от БКП! Република България е имала суверенитет само периода 1944-1989г преди това и след това колония на немците сега и на краварите!

    Коментиран от #44, #149, #310

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Помпей..

    131 6 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    Много вероятно да е било така Даскале.!!!.Не се отричаме от Кирил и Методи..,но азбуката и писменост не е жълтица ,Сриваш в джоба и край...Възприели са я и други нации и народи...300 млн.пишат и говорят,на тая азбука...
  • 30 Димитър

    216 73 Отговор
    Русия ни е стар враг. Те са завистливи и с мания за величие. Искат България да е като тяхна губерния. Но няма да им се получи
  • 31 Гост

    73 9 Отговор
    И Бог е "българин"!
  • 32 шопо

    112 34 Отговор

    До коментар #11 от "джаич":

    Ние сме дошли от Азия , ама сме уважаван ,достоен член на Европейския Съюз , а вие сърбите ако сте от Европа ще видите ЕС през крив макарон , след като ви наложим вето като на северомакедонците. Буквите , писмеността ,компютрите , киселото мляко и шопската салата са си наши български , даже си имаме нотариален акт , ама Каракачанов тоя гаден македонец нещо го потурчил !

    Коментиран от #53, #206

  • 33 Браво

    151 34 Отговор
    Дано се знае вече и децата да учат в училище истината за нашата история и език и да не се допускат комунистическите шантажи и забрани,а и съврременните влияния от гърци и турци най-вече.Ясно е,че българският език е древен език,който е помогнал на много хора да се образоват на майчиния си говор.Стига страх по отношение на историята и езика ни!И руснаците да кажат в прав тексг какво искат от нас,те добре знаят кой е бърг.народ и Волжка България е сега в тяхната територия и ги потискат там,и подкупват и т.н.Затова ги мразят руснаците навсякъде.Признайте истината,не боли,стига с тая грандомания вашата!Велики сте,ама и други народи са велики за нещо!

    Коментиран от #133

  • 34 Сандо

    33 149 Отговор
    Ето едно писание,за което спокойно можем да кажем че е поръчково,лъжливо и обслужващо развихрелата се антируска истерия.Ще напиша само едно нещо:донякъде е случайност,че азбуката,създадена от братята се оказва в България.

    Коментиран от #36, #40, #42, #43

  • 35 В Европа да се изясни,

    55 5 Отговор

    До коментар #4 от "ПСР":

    Тия в макарония няма да искат да чуят, като ли да разберат
  • 36 сандо-мандо

    91 5 Отговор

    До коментар #34 от "Сандо":

    Случайно и в България//тогавашните предели/ са книжовните школи, създаването им изисква държавно устройство, философията учи, че пресечната точка на две случайности е необходимост/да се създаде писменост, в случая/
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Чук

    129 8 Отговор

    До коментар #34 от "Сандо":

    Та, казваш, напълно случайно княз Борис кани учениците на братята в България, нали ??? Ако е така, значи и теб те донесъл щъркелът - напълно случайно.

    Коментиран от #252

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Хаджиментов

    147 35 Отговор
    Целта на Великите сили и главно Русия винаги е била България да бъде унищожена по всякакъв начин - като история, като култура, като държава. Никой няма интерес на Балканите да има голяма и силна държава с такива мощни ддуховни и исторически корени, защото това ще бъдде огромна пречка предд постигането на така желаните от тях геополитически цели на Балканите. Затова и най-цинично са поддддържали и подържат Турция, от която Европа не е видяла никога нищо добро. Преглътнали са набезите и в Европа, чак до Виена, вековните грабежи и геноцид, завземането на свещенния град Константинопол, поругаването наскоро на свещената за християнския свят църква Св. София. Предадоха и продадоха християнството, в името на някакви конюнктурни политически игри.
    Сега исляма завзема Западдна Европа и това е логично следствие на вековните им недалновидни решения.

    Коментиран от #49

  • 46 йоло

    99 25 Отговор

    До коментар #11 от "джаич":

    Алооу , ние сме БЪЛГАРИ , а не бУгари и второ , ние сме потомци на славните хуни- унуйгури и кутригури от река Амур та чак до река Мисури . Атила , хан Аспарух , хан Крум , хан Кардам и Чингиз хан са българи създали много държави , култури ,цивилизации , писмености , азбуки , религии , идеологии , концепции , доктрини , военни и кулинарни изобретения , приноси към човешката мисъл и иновативност.

    Коментиран от #76, #208, #250, #272

  • 47 Само питам

    37 133 Отговор
    Има ли опроверженията за:

    1. Кирил и Методий са гърци.
    2. Кирил и Методий явно не са чували за "най-могъщата" страна по това време - България, защото без да я споменават, я прескачат и виждат СЛАВЯНИ в Чехия (днешна).
    3. Кирил и Методий спорят с Папата за правата на СЛАВЯНИТЕ. Явно тук все още не виждаме "могъщи българи" на сцената.
    4. Чак Учениците на Кирил и Методий работят в Македония. После има някакви, вече ученици второ поколение, дето им била дадена работа в Б-я.

    5. Защо Руският е несравнимо по-богат и сложен от съвременния бг?
    6. Защо се твърди от учени (проверете, имаше я статията тук наскоро), че по време на Турско робство, думата "българин" не се е срещала по тия земи, не е и имало книги на български. Затова пък от как Русия ни била "жестоко отцепила" от Турция при "т. нар. ОСВОБОЖДЕНИЕ" (това пак са думи, прокарвани за мнението на Народа днес), изведнъж се появил български език, който странно приличал на силно опростен руски език...

    Допълнителен въпрос (ВАЖНО):
    Кои са КЮРДИТЕ!? Защо дори турците не ги харесват, но затова пък са много угодни на англосаксите и до днес...

    P.S. Какво мислите за Патриотите? Билата ли защитават? ВАШИ Пари по САЩ ли харчат за невидима остаряла стока? Земя за окупационни бази ли предлагат - особено "патриотично"?!...

    Коментиран от #57, #64, #83, #164, #205, #238, #247, #273

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Я пак

    45 74 Отговор

    До коментар #45 от "Хаджиментов":

    Е, явно "страшната Русия" за един век не можа да ни заличи. Даже се утроихме по нейно време... От диви селяни станахме богати и знаещи...

    Но САЩ успя за 30 години да ни ... как е на ТЕРИТОРИЯТА?! Май само асфалтирана площадка за техните бази остана, а?

    Коментиран от #52, #84, #239, #287

  • 50 Stormtrooper

    115 19 Отговор
    Дори през османското владичество не са си поставили за цел да ни затрият, като народ и като християни. Ако беше така, щяхме да сме разселени в Азия само за сто години и нямаше да има манастири. А в 20 век, комунистическите безбожници забраниха на част от българският народ да се чувстват българи. И азбуката не била наша!? Млъкнете юруди, вие сте най-големите предатели в цялата ни история!
  • 51 Ко речи ?

    20 6 Отговор

    До коментар #48 от "олга":

    Ха ха ха ха ха ха ха
    Дано е някакъв сарказъм това.
    В противен случай потърси проф.лечение със силни лекарства.
  • 52 Stormtrooper

    105 24 Отговор

    До коментар #49 от "Я пак":

    Диви селяни завзеха властта 44г и унищожиха физически интелигенцията на Родина та ни. Пуснаха от затворитв рецидивисти убийци, които да се саморазправят с близките на жертвите си. В последствие, тези хора ги изкараха активни борци. За това свидетелства лично и Христо Чакъров. А след 90 г, ЦРУ ли беше във властта или ДС (КГБ)? Не минавайте с тоя номер за амарикански колониялизъм!

    Коментиран от #54, #58

  • 53 От кога сърбите са в Европа

    70 8 Отговор

    До коментар #32 от "шопо":

    От 7 век племе, заселило се с разрешение на Аваро/Български хаганат, от 9 век държава, все с претенции да доминира на Балканите за сметка на България, с претенция да иска територия повече от подарена и Македония 1920г , с цел излаз на Бяло море, без коментар, наглостта винаги стъписва
  • 54 И не само това,

    74 18 Отговор

    До коментар #52 от "Stormtrooper":

    Само поради факта, че знаеш немски език, ги изчезнаха безследно, физически ликвидираха цвета на нацията, хора с езици, музикален инструмент, бивши офицери, интернираха в провинцията, това е най-лекото, оставиха ги без работа, с цел да ги смажат психически и физически...червената гмеж е вечно тлеещото зло-обещава придобивки без отговорности и постижения без усилия
  • 55 rusnak

    31 100 Отговор
    Така наречената"българска" азбука, има невероятния късмет че е приета и разпрастранена на Север с геополитическа цел. В мащабите на разпространение достига до 300 милиона пишещи. Каква е заслугата на България за това? Никаква!!! Но споко, с темповете с които рушите всичко и това ще ос*ете... Вече от азбуката се отказаха достатъчно народи, на ред са и Казахстан и Монголия, че и Украина... Хала да ви е азбуката да си пишете с нея, но се радвайте че поне Руснаците няма да се откажат..

    Коментиран от #60, #61, #72, #98, #111

  • 56 9с8ць8с

    55 29 Отговор
    Гръцкият и латинският език... даа, до някъде може да се каже, че са свещенни. И двете империи са дали много на света. Култура, език, изкуство, научни открития, медицина и още много.
    Ама от къде на къде еврейският език е свещен? На него говорят само евреите, а те до скоро нямаха и държава. Добре, че с помощта и силата на САЩ си откраднаха малко земя от плестинците.
    Какво са дали евреите на света?! Банки с огормни лихви, кражби от цял свят, войни, а сега и ковид.

    Коментиран от #253, #260

  • 57 Руският не е по-богат,

    60 11 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    Останали са 7 броя падежи/именителен, родителен, дателен, винителен, предложен, тварителен.../ т.е. по-архаични са
  • 58 32л4екле32к

    49 68 Отговор

    До коментар #52 от "Stormtrooper":

    "ДИВИТЕ СЕЛЯНИ" 44-та година, каквото построиха, вие все още не можете да го доразграбите. А "престъпниците" които те пуснаха от затворите работеха в заводите на 3 смени и допринасяха за благото на народа.
    Ако под "интелигенция" разбираш такива като сегашните нагласени учени от БАН, Криско, пайнерките, мис-туйонуй, елктро-джендърите и прочее, то ликвидацията на такива не е престъпление, а е наложително обстоятелство.
    при лошите селяни, бяхме почти 10 милиона, а сега с мъка ни изкарват малко повече от 5. Това нещо да ти говори? Или на теб ти говори дойчевеле и това ти стига?

    Коментиран от #63, #70, #302

  • 59 ЧУЛМАН ТОЛГАУ

    10 6 Отговор
    7хил г пр Христа

  • 60 Stormtrooper

    70 10 Отговор

    До коментар #55 от "rusnak":

    Отказвайте се от каквото искате. Само не ни казвайте, че нашето не е наше!
  • 61 То, за радост ли е, че нямало да се

    66 7 Отговор

    До коментар #55 от "rusnak":

    откажате, откажете се, бе, кой ви пречи или надилва, ЗАСЛУГАТА на България е основаването на КНИЖОВНИ ШКОЛИ-Преславска,Охридска ..., за да стигне до вас, баламурник, щом факта не ти харесва, чакай азбука свише, дано я дочакаш
  • 62 ЧУЛМАН ТОЛГАУ

    26 16 Отговор
    Има ли смисъл да се спори по несъществени теми?"Библията е откраднала Българската история. Най-старата книга в света е древния български епос Чулман Толгау (Сказание за Чалман) написан 6000 години преди новата ера и разпространена от Българския поет Кубан Боян 154 години преди христа. От него става ясно че така наречена „Библия“ е открадннала древните български исторически личности и събития. Сказание за Чалман ни разкрива че Българския владетел Абар Кан роден между азовско и каспийско море и властвал над северен Масгут и Бирак (Балканите и Мала азия) е написал първата книга за Единобожието (Монотеизъм). Тази книга е пренесена първо до Сирия а след това до Йемен където е открадната за да бъде създадена Библията в която АБАР КАН се е превърнал в АВРАМ. Абар е едно от имената на бог Иджик получил второ раждане като на Абар кан"

    Коментиран от #66, #242, #330

  • 63 Охо, да уточним,

    65 17 Отговор

    До коментар #58 от "32л4екле32к":

    Кой е строил, после кой е грабил, работниците строиха, дето имаха по 3-ма червени началници-партийци, ОФ мързели да ги наблюдават да се не отклоняват от партийната линия и да не разказват вицове, иначе белене, после същите червени другари станаха милионери за 1 ден-раздадоха им куфарчета и олигарси от заграбеното, впоследствие

    Коментиран от #75

  • 64 Чук

    66 9 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    Абе, смятах да не ти отговаря, но виждам, че имаш нужда ... и то крещяща:
    1. Никой не твърди, че братята са българи (макар да има такава хипотеза) ... единственото сигурно е, че са от Солун.
    2. Отиват в Моравия, защото са изпратени там от Византия, по молба на Ростислав - нищо общо с това имало ли е или не велика България.
    3. Виж отговор 1 - никой не твърди обратното, което не значи, че няма "могъщи българи" (въобще много странна логика, да не кажа дебилна по македонски).
    4. Ученикът Климент е изпратен от цар Борис (съжалявам, но той е български цар), а другият ученик Наум отива в Плиска - така, че ако Наум е "второ коляно" ученик, значи и Климент е е от "второ коляно"
    5. Това пък, че руският е по-богат и сложен - тук направо къртиш миФки :-))) ... Как го разбра ??? Кое с кое сравняваш ??? Имаш самочувствието че познаваш в пълнота и двата езика ???
    6. Да, в българския има много чуждици, в т.ч. и от любимият ти руски ... но така също и арабски, немски, френски, турски ...
  • 65 Има ли смисъл

    5 4 Отговор
    Да се спори по несъществени теми?

  • 66 Недей, че става много сложно,

    21 5 Отговор

    До коментар #62 от "ЧУЛМАН ТОЛГАУ":

    Да се концентрираме конкретно върху азбуката и доказателствата от каменни надписи, че иначе стават притчи и легенди
  • 67 ЧУЛМАН ТОЛГАУ

    20 8 Отговор
    Ама коя точно,защото йие българитр сме имали няколко и в стара Велика България са се говорили 7 езика?А да си виждал теле да ходи пред крава?Няма и да видиш

    Коментиран от #71

  • 68 ЧУЛМАН ТОЛГАУ

    35 3 Отговор
    А скоро гледах в тубата как некъв поп руски обяснява,че руския език бил най-древния и от него произлизат европейските езици...Хахахаххаах
  • 69 Ти не знаеш ли какви са,

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бесен Язовец":

    Наследници на античния елин Ал Велики, макар че гърците им обърнаха представите, и номерата на колите мк, ги свалят, ако не е закрит надписа мк, ти пък, от небето ли падаш
  • 70 Stormtrooper

    54 9 Отговор

    До коментар #58 от "32л4екле32к":

    Болшевишки интерпретации! Кажи защо измислихте македонска нация? Кажи! При вас всичко е фалш от А до Я.
  • 71 Точно тая , която ползваме,

    7 1 Отговор

    До коментар #67 от "ЧУЛМАН ТОЛГАУ":

    Кскто и други покрай нас, кирилица/глаголица
  • 72 Чук

    97 8 Отговор

    До коментар #55 от "rusnak":

    Абе, руския, първият митрополит на онова, което в 1375 г. наричат Русия (или Киевска Рус - там се разберете с украинците) е БЪЛГАРИН ... Първите книги на т.нар църковнославянски са донесени пак от омразната ви България и са написани на БЪЛГАРСКИ- няма как в Преслав и Търново да пишат на "киевски" и "московски" ... Аман от комплексари !!!

    Коментиран от #198

  • 73 димитър

    79 5 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    Кирил и Методий създават глаголицата,а не кирилицата.Кирилицата е създадена от Наум,Ангеларий,Климент в България, в Преславската и после Охридската школа (до дърт даскал)

    Коментиран от #275

  • 74 Оплачи се на арменския поп,

    11 1 Отговор

    До коментар #48 от "олга":

    По ще хване ред
  • 75 л34лед

    38 46 Отговор

    До коментар #63 от "Охо, да уточним,":

    А да уточним, тогава.
    Тия работници, тогава имаха по 30 дни отпуска. Ходеха на море и с едната заплата изучиха деца и внуци. Построиха къщи с кредит, който беше БЕЗЛИХВЕН и често част от него се опрощаваше. Тия работници получаваха първокласно медицинско обслужване и то, забележи, БЕЗПЛАТНО. Тия работници не ядяха банани ,но ядяха храна по БДС и никой не си позволяваше да продава боклуци. Тия работници заспиваха спокойно за утрешният ден, защото не ги чакаха съкращения. Защото ЧСИ не бяха на мода и никой не се опасяваше, че ще му отнемат имота.
    И строяхме, и го правехме с отговорност!

    Коментиран от #78, #80, #130, #158, #303, #315

  • 76 Тоя джаич, дали има представа

    10 4 Отговор

    До коментар #46 от "йоло":

    За ХУНИТЕ, едва ли, да му дам жокер с едно изречение: когато децата играят без да се съобразяват с нищо, все едно не чуват и не виждат какво им се говори, не се спират пред нищо, тогава им се казва-държите се като ХУНИ
  • 77 ЧУЛМАН ТОЛГАУ

    2 0 Отговор
    А тия добър ли е?Бухахаххаха.Преподавателката ми по руски,която беше рускиня ми казвяше 75% от руския език е старобългарски.Тука се изказват некакви дървени философи.

  • 78 Мне, това се отнасяше

    42 12 Отговор

    До коментар #75 от "л34лед":

    Не за работниците, привилегии имаха само партийните другари, те влизаха с бележки за предимство да учат

    Коментиран от #89, #94

  • 79 rusnak

    11 38 Отговор
    Чуството рахат ли е, една трета от езика ти да е с Турцизми написани на Византийски?:)

    Коментиран от #82, #85, #86, #96, #99

  • 80 Другарю,

    21 5 Отговор

    До коментар #75 от "л34лед":

    Безплатен обяд няма
  • 81 димитър

    44 9 Отговор
    глаголицата прилича тотално на линеар А и линиеар Б ,създадени стотици години преди новата ера на балканите.Кирил и Методий преписват много от нейните знаци.А прабългарите не са нищо друго освен древните гети траки които са населявали земите на Добруджа,,Северна България. до Крим.Гети=Мизи=Прабългари=Българи
  • 82 Чувството е, че НЕ Е ВЯРНО,

    43 9 Отговор

    До коментар #79 от "rusnak":

    Братушка Красная, не панимаю в случая, какъв ЗОР имаш, или изхождането ти е като на путин-азбука руска, дошла от македонските земи, ама верно ли, абе то умряло ма
  • 83 Само да ти кажа

    35 2 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    В свети Атон в Гърция, ако отидеш по манастирите, ще намериш много отговори! Има там обяснения за българите от 346 г.с.х!
  • 84 Хаджиментов

    69 13 Отговор

    До коментар #49 от "Я пак":

    Броени години след Освобождението от 500г турско робство вече имахме държава и армия, която мачкаше. Сега, 30 г след социализЪма натрапен ни от СССР със сила нямаме нищо. Няма Америка, защото само хора от кръговете на бившите БКП и ДС, кръвно свързани с КГБ са ни управлявали. Те ограбиха което можаха и разрушиха останалото. "Имането" на България беше основано на дотации от СССР, които ни поддържаха защото бяхме техния изнесен на Юг военен пост, който трябваше да поеме първите удари при евентуална атака на "злобните капиталисти" от Юг. И всички боеве трябваше да се водят на наша територия, ако трябваше и с ядрено оръжие.
    Най-големите грехове на комунистите са, че унищожиха интелигенцията на България и не позволиха създаването на нова такава, замествайки я с комунистическа идеология. Те откъснаха и народа от вековните му ценности замествайки ги с вярност към партията и вожда. По турско време българите са ходели да учат и работят в Европа, Русия и къдее ли не, имали сме търговци и предприемачи, докато при СССР живеехме в затвор. Без истинска интелигенция не може да има силна държава и затова тогава сме се съвзели бързо, а сега сме на дъното.

    Коментиран от #90

  • 85 ЧУЛМАН ТОЛГАУ

    28 6 Отговор

    До коментар #79 от "rusnak":

    Колега,ти по-добре трябва да знаеш,защото руски език няма,такова нещо е съществува.
  • 86 ЧУЛМАН ТОЛГАУ

    9 1 Отговор

    До коментар #79 от "rusnak":

    Що тека бе,братленце?

  • 87 кой е тъп

    19 10 Отговор
    Статията е пълна олигофрения . Аз знам какво съм учил през комунизма , и там такива шизофрении описани в статията не е имало , напротив все сме били велики , все сме били успешни , дори в повече. Когато се проумеете , че не трябва да се обвързват в едно титовският сръбски национализъм с думата комунизъм , ще се излезе на прав път . Ми погледнете навсякъде около нас , каква е била политиката спрямо българското население останало зад пределите на Майка България , нима Турция не го е прочистила и асимилирала , тя също е била комунистическа - предполагам . Гърция , за българска дума са режели езика , Гърция също е била комунистическа - предполагам, и там Коминтерна им е наредил репресиите срещу българите , така си мисля . В САЩ през тези години , за да влезеш и живееш на тяхна територия , оставяш в морето своето първо родно име , измисляш си англосаксонско , ставаш Джон в паспорта , само си запазваш фамилията . Всяка държава работи за своите национални интереси , възползвайки се от грешките и слабостите на другите . Като се издигат "плашила" в медиите и публичното пространство , на кого давате наклон на .....
  • 88 Криеш името си страхливец

    14 19 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    Латинската дума servus, английската slave, френски esclave, немски skave означава роб, робиня, робувам! Тези форми произлизат от наименованието на славяните, защото в ранното средновековие много от робите в Европа идват от централна и източна Европа. Това го пише по книгите, а не го измислям аз. Българино, не чети само фейса!

    Коментиран от #213

  • 89 324елд3в2

    13 16 Отговор

    До коментар #78 от "Мне, това се отнасяше":

    Искаш да кажеш, че е по-добре да си учен и болен, но за това пък безработен, в сравенение да не си вишист, но за това пък да си с осигурен поминък и спокоен за бъдещето ли ?!
    Ми, аз не разбирам таква логика.
    Освен това, за сведение, моите дядовци са имали проблеми с тогавашната власт, понеже са били т.нар. "кулаци", а въпреки това аз се изучих във ВИМЕС-Русе, редовно, безплатно и без да имам проблем с властите. Синът ми, през демокрацията учи платено в същият институт и се дипломира за магистър в Испания.
    Знаеш ли къде и какво работи сега?! В Ирлндия е поддръжка на автоматиката на една скотобойна. Понеже в БГ няма работа по специалността за него.
  • 90 егати

    19 26 Отговор

    До коментар #84 от "Хаджиментов":

    На дъното , че и по-надолу сме точно заради такива като вас , дето поне да бяхте и българи. За времената които говориш сме били на 17 място в списъка на ООН сред развитите държави . Хайде докарайте го сега това 17 място .

    Коментиран от #93, #129, #218

  • 91 НТД

    15 25 Отговор
    Скоро ЕС ще ни наложат латиницата и ще видите една българска азбука ........... всичкото ще иде в историята .
    Нима надписите на латиница не са на 70% около нас ??!!!!
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ЧУЛМАН ТОЛГАУ

    31 14 Отговор

    До коментар #90 от "егати":

    Верно е,и имахме външни тоалетни и работническо дело за тоалетна хартия.Тровеха народа с тежка промишленост.
  • 94 въпрос

    24 23 Отговор

    До коментар #78 от "Мне, това се отнасяше":

    Не знам за привилегии , но моят баща беше работник-бригадир със знания и опит , заплатата му беше 430 лева с 10 лева по ниска от директора на предприятието , и със 70 лв. по-висока от тази на партийният секретар . Баща ми не беше никога комунист , не обичаше комунистите , макар и да имаше такива приятели , ползваше ги да се базика тънко с тях , та кой викаш е бил по-репресиран .

    Коментиран от #312

  • 95 ЧУЛМАН ТОЛГАУ

    35 7 Отговор
    Не мога да си обясня, защо некакви псевдо руснаци и разни подобни се притесняват за нашите проблеми и ми обясняват,ама вие имате чуждици,или пък вие нямате държава.А защо не си гледате руската там територия и не мислите за вашите проблеми,че скоро може половин Русия да учи китайски йероглифи например,кой знае!?

    Коментиран от #222

  • 96 Рушняк

    23 3 Отговор

    До коментар #79 от "rusnak":

    В разговорният език, можеш да използваш каквото си искаш. Има думи, които ако ги заместиш се променя смисъла - терсене=дискомфортно=неприятно. Езикът е богатство, така че всеки може да избира начина си на изразяване, та било то с турцизми-или без. А книжовните езици, са си книжовни езици.
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Криеш името си страхливец

    28 9 Отговор

    До коментар #55 от "rusnak":

    Русия и тя има "заслуги" към България! 1920 г е образувана Татарската АССР. Другаря Ленин и болшевишка Русия "забравят", че до 1238 г на тази територия е съществувала Волжка България. Приела исляма Волжка България е завладяна от монголския хан, смесва се с кипчаките (кумани), племе от златната орда и приема техния език. След този период волжките българи стават известни като "волжки татари". През 1430 г територията става независима под името Казански ханство. Сега някой да попита имали българи изповядващи исляма и говорещи на небългарски език в руската република Татарстан? Някой да признава определящите се за наследници на Волжка българи? "Братска" Русия, братска ли е? Едва ли!
  • 99 Чук

    14 5 Отговор

    До коментар #79 от "rusnak":

    Та, казваш, в "уникалния" суперп-пупер-мупер руски език думите са само руски като "оливье", "оливки", "лоджия", "шарнир" ... ? Нали ?

    Коментиран от #323

  • 100 Рушняк подривчик

    29 4 Отговор

    До коментар #97 от "Мехмед":

    Ти ако си Мехмед аз съм Ала Пугачова! Създаването и разпространението на Българицата, е държавно дело на княз Борис I, а не частно дело. Създаването на книжовни школи и превод и разпространение на литература също.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 rusnak

    7 15 Отговор
    Що ми блокирате коментарите? Как да отговоря на тези келеши?
  • 103 rusnak

    12 33 Отговор
    Ей, мър льо вци! Хората ви умират пред болниците от мало уми ето ви, вие сте тръгнали да ми се обяснявате като ученички колко сте били велики...

    Коментиран от #108, #115, #116, #118, #209

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Танкова

    34 3 Отговор

    До коментар #103 от "rusnak":

    Ха,ха радвам се да видя тук руснак,пишещ на чист български език с българските букви

    Коментиран от #112, #211

  • 109 Танкова

    30 0 Отговор
    Неграмотник,правиш ли разлика между глаголица и кирилица?И че кирилицата не е създадена от Кирил и Методий?
  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Правец

    22 2 Отговор

    До коментар #55 от "rusnak":

    Таранкоулу.Кога нашите царе се биха с Рим и все за тази азбука.ти къде беше

    Коментиран от #114

  • 112 rusnak

    5 20 Отговор

    До коментар #108 от "Танкова":

    Нормално, мога и на английски и на нововизантийски:)

    Коментиран от #117

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 rusnak

    14 27 Отговор

    До коментар #111 от "Правец":

    Ако искаш да се върнем и в Нарния или Атлантида? Кое първо смятате че ще изчезне, езикът ви, азбуката или вие? Като с Латинския. Няма го, но буквите останаха заради нови народи... Кой освен Русия ще запази буквите?? Вие явно сте чао.

    Коментиран от #123

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Ил3

    26 4 Отговор

    До коментар #103 от "rusnak":

    Русчо 1500=Руско си нещо там?България 680=2020година.Всички рус.царе са немци ,бе Русчо разбрали-понял.
  • 117 Ил3

    22 2 Отговор

    До коментар #112 от "rusnak":

    ДО РУСНАК И МЕХМЕД ВИ Е НАЙСТИНА НЕ СИ ЗНАЕТЕ КОРЕНИТЕ.НАПИШЕТЕ НЕЩО АМА ДА НЕ Е НА БЪЛГАРСКИ. ХА ХА ХА 3
  • 118 Ил3

    15 2 Отговор

    До коментар #103 от "rusnak":

    Мър.......вица е майката на майка ти.Понял?????Нищо не разбра.Горкия.
  • 119 Гост

    12 20 Отговор
    Колкото и да се напъваме да се правим на велики,чешкият художник показа какво сме-тоалетната на европа.

    Коментиран от #135

  • 120 rusnak

    10 28 Отговор
    Вие сте единствения народ, който се гордее от дълголетието си, повече от половината прекарано в робства, упс присъствия..

    Коментиран от #128, #140, #153, #215

  • 121 Истината

    37 2 Отговор
    На науката са известни два агиографски документа за Свети Климент – Пространното житие от Теофилакт Охридски – XI век и Краткото житие от Димитър Хоматиан – XIII в.

    ПЪРВО. Заглавието на Пространното житие гласи: “Живот, дейност, изповедание и изложение на една част от чудесата на светия наш отец Климент, БЪЛГАРСКИ епископ, написано от пресветия и славен архиепископ на Първа Юстиниана и на ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ господин Теофилакт, който има званието магистър на ораторите в Константинопол“.

    Житието се състои от 29 глави и 79 абзаци, в тях думите „българин“ или „български княз“, „български цар“, „български светци“ се повтарят 43 пъти и нито веднъж не се среща думата „македонец“ или Македония. Например, във втора глава „Изнамиране на азбуката“ четем: „Понеже славяните или БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД не разбирали писанията…светците смятали това за най-голяма загуба и намирали основание за своята безутешна скръб в това, че светилникът на писанията не се пали в тъмната страна на БЪЛГАРИТЕ…“

    В трета глава има подзаглавие „Покръстване на българите , в което четем: „Освен това великият Методий тогава непрекъснато дарявал с благодеянията на словата си и БЪЛГАРСКИЯ КНЯЗ БОРИС…“ И по-нататък : „Този Борис изобщо бил и с много здрав ум и бил склонен към доброто. При него и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД започнал да се удостоява с божественото кръщение и да се християнизира. Когато тези светци, имам предвид Кирил и Методий, видели, че има много вярващи… но че те напълно са лишени от духовна
  • 122 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 123 Ил3

    20 1 Отговор

    До коментар #114 от "rusnak":

    АЛО Мехмед и РУСНАК що млъкнахте,що то освен БЪЛГАРСКИ друг език незнаете
  • 124 Аз40

    8 4 Отговор
    Биволчетата искат да се впишат с нещо в родното дело, но въртигъзуването до НПО-та няма да мръднат. Все същите тактики като на кукумистите отзадЕ на 89-та.
  • 125 Истината

    27 4 Отговор
    При него и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД започнал да се удостоява с божественото кръщение и да се християнизира. Когато тези светци, имам предвид Кирил и Методий, видели, че има много вярващи… но че те напълно са лишени от духовна храна, ТЕ ИЗНАМЕРИЛИ АЗБУКАТА, както казахме и превели писанията на БЪЛГАРСКИ ЕЗИК… Така БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД от скитско заблуждение, познал истинския и най-правият път – Христа…“

    В глава XIV – „Заминаване за България“ авторът пише за изгонените от Моравия ученици на Кирил и Методий, като възкликва: „Закопнели за БЪЛГАРИЯ за БЪЛГАРИЯ си мислели и се надявали, че БЪЛГАРИЯ е готова да им даде спокойствие“. В глава XV четем: „Климент като взел със себе си Наум и Ангеларий, се отправил по пътя, който водел към Дунава. И XVI глава: „Като пристигнали при Борис, те били приети с почит и както трябвало да бъдат приети почтени във всяко отношение мъже и били разпитани за случилото се с тях… Те разказали всичко отначало до края… След като князът изслушал това, той много благодарил на Бога, че му е изпратил такива служители като благодетели на БЪЛГАЛРИЯ..“

    В глава ХХ „Климент става епископ“ житиеписецът продължава: „Когато мълвата, която правела Климент велик…завладяла напълно и цар Симеон и го направила почитател на добродетелта на учителя, тогава царят повикал при себе си светеца… той го назначил за епископ на Дремвица или Велика и ТАКА КЛИМЕНТ СТАНАЛ ПРЪВ ЕПИСКОП НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК…“

    В глава XХII „Литературна дейност“ се подчертава: „Той (Климе
  • 126 Другия с коня

    20 7 Отговор
    Най- накрая смислен Отговор на Руския Комунистически Империализъм....Най- накрая след 30 години без Лустрация на Комунистите в България един светъл лъч на Истината за Съвременното Робство в което живя Народа ни....Браво....
  • 127 Ил3

    15 1 Отговор

    До коментар #122 от "Депесар..":

    Депесар турчин ХА ха ха .На какъв език ни го написа бе л....р.
  • 128 Чук

    27 4 Отговор

    До коментар #120 от "rusnak":

    Така е, гордеем се, че сме го надживели и сме си останали българи. И се надсмиваме над себе си "Бай Ганявците" както никой друг народ ... Но това само доказва, че не страдаме от комплекси и мания за величие.

    Коментиран от #131

  • 129 Хаджиментов

    18 9 Отговор

    До коментар #90 от "егати":

    К'ъв си ти, че да решаваш кой е българин и кой не, бе?
    Какво размахвате разни измислени статистики. Само говорите, но никой никога не ги е виждал. Хайде покажи я тази статистика. Понеже бяхме много развити затова бяхме във вечен дефицит и на купони.

    Коментиран от #132, #134

  • 130 1234

    19 6 Отговор

    До коментар #75 от "л34лед":

    И затова строехте огради да не ви избягат хората от вашия рай. А тия на запат нищо не са построили според вас.
  • 131 Ил3

    9 2 Отговор

    До коментар #128 от "Чук":

    Браво чукна го с чука в пр....та кратунка.
  • 132 Ил3

    3 6 Отговор

    До коментар #129 от "Хаджиментов":

    Дефицит не и ти.ха хаха
  • 133 Янките

    8 15 Отговор

    До коментар #33 от "Браво":

    са мразени навсякъде, не руснаците!

    Коментиран от #136, #137

  • 134 Ил3

    3 7 Отговор

    До коментар #129 от "Хаджиментов":

    К,ъв си ти че да казваш кой какво да говори!?!?!?
  • 135 Ил3

    5 0 Отговор

    До коментар #119 от "Гост":

    Ти си велик само ти не ходиш до тоалетната.
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 То и то

    5 3 Отговор

    До коментар #133 от "Янките":

    Като видях твоята мама и аз те намразих
  • 138 Българин

    31 8 Отговор
    Страхотна статия,браво!!! Но от коментарите разбирам,че има още комунистически-предателски-руски плазмодеи!
  • 139 Гарванът

    26 7 Отговор

    До коментар #11 от "джаич":

    СЛОВЕНОБЪЛГАРАРСКА А НЕ СЛАВЯНО! И ИДВА ОТ СЛОВО ..... НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО КАТО СЛАВЯНИ.....НЯМА!!!

    Коментиран от #155

  • 140 Stormtrooper

    30 5 Отговор

    До коментар #120 от "rusnak":

    Ние, когато сме били под това, което наричате робство, не сте могли да ни стъпите на малкия пръст, защото не сме били поданници на имперска Русия. А вие, не през половината, а през цялата история сте роби. Скажи пажалуста какъв е бил живота в матушка Рус, когато сме били роби
  • 141 Ил3

    10 2 Отговор

    До коментар #11 от "джаич":

    Ти си северно мууууукидонец.Мууууууууууууу.
  • 142 За да напишеш

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    Една азбука трябва да знаеш перфектно езика ,да ти е майчин, да заместваш от друг език ,трябва да го познаваш или на един от родителите ти да е майчин,по онова време е имало много смесени бракове между знатните хора.

    Коментиран от #219

  • 143 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 144 Грух

    7 36 Отговор
    Слава на Русия !

    Братушки, вие ни освободихте !

    Вечна признателност вам !

    Не обръщайте внимание на днешните продажни тролове - те си заминават, а Вашата саможертва за нас остава ! Вовеки !

    Коментиран от #146, #150

  • 145 2423

    24 6 Отговор
    и друг път съм го казвал-най -големия враг на българия винаги е била русия
  • 146 2423

    10 2 Отговор

    До коментар #144 от "Грух":

    грух грух
  • 147 КУРнинов

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Глупости":

    А БСП-КОМУНИСТИ КАКВИ СА?
  • 148 Историк

    6 10 Отговор

    До коментар #2 от "Минчо Празников":

    Да а сега се упрявляваме сами и тънем в разкош.
  • 149 КУРнинов

    26 5 Отговор

    До коментар #24 от "Комуниста":

    В ТОЯ ПЕРИОД НЕ БЯХА ЛИ НИ ПРЕДЛОЖИЛИ ЗА 16-ТА РЕПУБЛИКА НА СССР УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТОГАВА СЕГА ПРЕИМЕНУВАНИ НА БСП?
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Marko тотюф

    9 19 Отговор
    Как може бе..славяни славяни да плюят каквито и да сме..криви прави винаги единни..ти да си видял псевдо българино американец и англичанин да се ядат..или някои от резаците...нима са били винаги единни не обаче..винаги единни..а славяни християни православни...колко сме в европата бе..руси..българи..сърби.. и какво ха да покажем простотията..те затова ни разбиват...Да живее великия български народ..Да живее великия сръбски народ..Да живее Русия

    Коментиран от #192

  • 153 Савата

    27 7 Отговор

    До коментар #120 от "rusnak":

    Когато руските освободители влезли в първото българско село при вида на подредените дворове изпаднали в недоумение.Ами да те горките живеели в землянки по родните си места

    Коментиран от #161

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Умен по цялата глава

    18 1 Отговор

    До коментар #139 от "Гарванът":

    На територията на Балканите няма племе Славяни.Много са племената обединени в Царство България,но Славяни няма....За първи път термина се появява 18 ти век от Германски историк,който явно е объркал превода на Словения със Славяни и Руснаците само това чакат и те се Кръщават Славяни и техни Предводители,разбира се....Но все още в Черквите им службите се водят на Старобългарски....Кой на кого и какво е дал и кой какво е взел,то е Ясно....

    Коментиран от #181

  • 156 Истинският

    9 1 Отговор
    Защо баба Ванга която досега е предсказала много неща които са се случили наистина,в нито една нейна дума не се загатва че не сме българи,а напротив...?
  • 157 Същия

    8 18 Отговор
    Някой виждал ли е азбуката "глаголица"-една йероглифна и невероятно трудна за употреба графична система и не случайно Климент прави тотална промяна-в "кирилицата"- 24 от буквите са гръцки.
    А в момента ние пишем на така наречената "руска кирилица"-"Граждански шрифт" от времето на Император Петър I-така ,че не виждам защо псевдопатриотите са толкова във възторг.....

    Коментиран от #220

  • 158 жоро уудстока

    12 2 Отговор

    До коментар #75 от "л34лед":

    Човече...и не само ти-докога ще се заблуждавате с това"безплатно"?!Учители,лекари,милиционери,военни,народни представители и други на държ.хранилка откъде получават заплати? От бюджета,а той се пълни от ДДС и др.данъци и такси,плащани от всички.Значи сме си платили предварително и по-простичко не мога да го обясня.Няма нищо безплатно,защото парите не растат по дърветата.
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Швеция он лайн

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Глупости":

    След като прочетох" Гетика", от Йорданес съм сигурен, че съм Тракиец, а не славянин.
    Тези които са пазели северната граница на Римската империя са
    Антите- траки, дали са им и крепост от Велизарий , от Сепарева Баня, един друг тракийски -Колос, който е бил на страната на Римската империя ,който е удължил живота на Римската империя с 100 години .
    Пълководец ,който е всепризнат наравно с Александър Велики.
    Това което започна" Бивола" ,трябва да бъде дословно разяснено.
    Азбуката на Българите- траки, или Гетите и Одрисите и всички други Траки е написана от Свещенника Вулфила, или Урфил на Български през 523 год, сл. христа..забележете много преди 681 година.
    Тази азбука е създадена, за да може в църквите да се проповядва на Тракийски -Български език.
    Тя не е писана от Кирил и Методий , те може да са я ползвали в Църковните си дела.
    Йорданес е писал, История Гетика ,но явно Йорданес не е бил толкова информиран, по онова време и сега Шведите си приписват Гетите, като Готи ,Благодарение на "Гетика" книгата ,можем да видим азбуката , и да пренапишем нашета изопачена история от най-вече Руски влияния но и Германците и Шведите се пишати тупат в гърдите , че Готите- Гети са техни прародители?
    Което е така, но пътя който са извървели Гетите Траки, е еднопосочен, от изток на запад!!!!
  • 161 Сър Пичук

    12 3 Отговор

    До коментар #153 от "Савата":

    По деревните някои все още живеят в землянки...
  • 162 Родолюбец

    6 1 Отговор
    Сега трябва да се впишат правителствата до момента за анти български .

    Коментиран от #210

  • 163 бай булгар

    10 10 Отговор

    До коментар #11 от "джаич":

    Азбуката на всички славяни не е кирилица , глаголица или руска , а е българица-каракачаница в чест на Красю Каракачанов - македонец от Русе , вицепремиер на Р. България , министър на отбраната , агент Иван от ДС и пожизнен председател на ВМРО-БНД , патрЕот та дрънка чак на националист - родолюбец с комунистически отенък и най-вече приятел на агент Буда и Сретен Йосич !
  • 164 онугондур

    11 3 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    1. майка българка от Солун.
    2. по това преме България не се е мислила за "голяма" държава. Имало е лоши години, земетресение и Византия (не Гърция както грешно се изказваш) ни е подтискала. Никой не иска силен съсед, особено в онези времена. Начело на държавата са били прабългари, затова предполагам Кирил не е виждал в нас славяни.
    3. Кирил е спорил с папата по много въпроси, не само за славяните. Бил е изключителен оратор. Брат му - не толкова.
    4. Учениците работят в Охридска област, защото Борис ги е пратил там. Далече от Константинопол, за да може да работят върху развитието на българската писменост без византийците да пречат.
    5. Когато Османската империя ни завзема, избива благородническата класа и почти унищожава българската писменост. Не са останали много писмени документи и затова ползваме византийски източници за събития от нашата история. От друга страна, Русия е била и е все още империя. Те не са имали 5 века застой в развитието на езика.
    6. Османската империя е стигнала до Виена в своята експанзия. Битката е се водила през 1683 година. Ние сме паднали в робство окончателно през 1396 година. Това са 187 години разлика. Т.е. Османската империя е владеела всичко от Виена до Босфора през тези години. Всички около нас са били поробени, тъй, че е нормално да липсва писменост. Чак след провала да обсадата през тази година, започва опадъка на империята и по - далечните територии на Инстанбул се освобождават един по един. За съжаление на нас, Б
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Истината

    18 0 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    Да братята Кирил и Методи са създали Глаголицата, но съвремен-ната азбука не е Кирилица, а чисто Българска създадена от Климент Охридски по заповед на цар Симеон.

    Коментиран от #177

  • 170 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Иван Янев69

    1 1 Отговор

    До коментар #154 от "Асан":

    Шегите действат добре на здравето. Полезна за здравето е и Вашата.
  • 174 Гост

    1 0 Отговор
    Мозъци, днес 10.12.е важна дата за Новата българска история. Знаете ли какво се е случило на днешната дата преди.... няма да подсказвам колко години? Все пак сме далече от 24.05, а защо не пишете и дума за днешната дата?
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Езиковеда

    19 2 Отговор

    До коментар #3 от "Д'мин":

    Не сте ли се замислял, защо Коптската азбука стои някак си настрана? Не се рови в миналото, не се спори за нея публично от лингвистите...
    Напишете в нета- ОРФЕЙ и АЗБУКАТА pdf
    Българицата, която бе реформирана през 9 век, е много неудобно да се окаже по -стара от гръцката писменост. Цар Симеон извършва решителния акт- изхвърля чуждият официален език в България и въвежда старобългарския език като официален. ЗАВРЪЩА СЕ КЪМ КОРЕНА.
    Нито латински, нито гръцки, или който и да е било друг език няма толкова много общи думи с тракийския както българския, но определени учени не акцентуват на тази изключително важна подробност. А тракийският език и писменост са много по стари от латинския и гръцкия.
    Тракийската наставка е идентична със старобългарска, определената тракийска диалектна вариация е същата както и българската. Един народ може да наследи думи от друг, но не и диалектни особености, защото диалектът не е нищо друго освен по-слабо позната форма на официалния език.
    За времето си тракийският е бил изключително развит и е започнал да губи своят синтетичен характер още в Античността. Присъствието на седем падежа в средновековния старобългарски се дължи на това, че тези, които освободиха своите събратя от римското подтисничество са били дълги векове в изолация в свободните земи на север от Дунав и тяхното наречие се е запазило в старият си вид (в древният тракийски е имало падежи, както и в древния арийски). Напълно естествено е, че официалният език на Т

    Коментиран от #214

  • 177 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #169 от "Истината":

    Не е създадена и от Климент Охридски, а е древна българска азбука! Има много източници, които доказват това! С глаголицата са се опитали направо да ни създадат нова непозната азбука. Климент Охридски на практика е събрал и възстановил старобългарската азбука, т.е.върнал ни е към корените!
  • 178 Езиковеда

    18 1 Отговор
    Напълно естествено е, че официалният език на Тракия след VII-ми век ще е точно диалектът на освободителите, той е говорен от духовенство и благородническа класа, докато за останалото население е бил типичен губещият падежите вариант, т.е същинският тракийски...езикът, който говорим и днес в развита форма.
    Особеностите на тракийските диалекти са типични и за българския, това означава, че тракийския не е изчезвал изобщо, напротив - развил се е и днес е познат под името български.
  • 179 Езиковеда

    19 1 Отговор
    И нещо за неуките сърбомани, които гледам се мъчат да пишат в този форум:
    Сръбската писменост е вариант на Българицата (кирилицата), въведен в 1818 от видния сръбски езиковед, просветител, реформатор и кодификатор на съвременния сръбски език Вук Стефанович Караджич. В негова чест тя е наречена Караджица. Първата книга на новата сръбска (българска) азбука е съставения от него “Сръбски речник”. Преди това сърбите пишат със старобългарска азбука на език, който наричат славяносръбски. Това всъщност е сръбската редакция на старобългарския език, който някои неправилно наричат църковнославянски. Освен кирилицата Вук Караджич създава още и аналогичната ѝ сръбска (хърватска) латиница.
  • 180 Одрис

    12 1 Отговор

    До коментар #159 от "Азбуката е всичко друго":

    Искам да те ограмотя , ако ти не искаш , карай пет за четери и не мисли за нищо!
    Българите не са тюрки , а Траки- Скити.
    Хуните нямат нищо общо с Балканския полуостров при тяхната експанзия към Европа и Римската империя, те не преминават Дунава на Юг от Румъния ,тогава Дакия, Римска империя , Тракия ,Скития минор и Мизия.
    Хуните също са от Скитски произход.
    На юг от Румъния Дакия , минават тракийските народи , Склавени и Анти, дори Антите като платени охранители на Рим , не изминават растояние ,защото са охранявали Римската империя и са имали крепост над Дунава ,която им е дадена да охраняват сегашна България, тогава Рим, да я охраняват от Други Скити- Траки, Римляните са били нашественици на Балканите, както и Гърците.
  • 181 Ама

    7 15 Отговор

    До коментар #155 от "Умен по цялата глава":

    Паисий е написал История славянобългарска, а не Българска. Аспарух създава славяно- българска държава. И с това изместване на славянската писменост сами си вкарваме автогол, тъй като повечето университети на запад има факултети по славистика, библиотеки по славистика и т.н. Като имаме един прост премиер, и още по прост вицепремиер. Един език се развива във времето. Например, германците казват, че говорят Denglish , т.е. смес от Deutsch i English. Хората вървят напред, а ние назад.

    Коментиран от #221

  • 182 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 183 Истинският

    13 1 Отговор
    Думи на баба Ванга. Македония е българска земя.Тя не е държава, а част от българската територия. Истината ще излезе,бъдете спокойни.(Пред проф.Филипов и Иван Татарчев)
  • 184 Гост

    6 15 Отговор
    Въпрос - знаете ли кога т.н. Северна Македония за последно е била в пределите на България? Отговор - по времето на Цар Иван Асен Втори! И кой м.лоумник реши, че точно от 1945 г. започва създаването на антибългарски настроения в днешна Северна Македония?!

    Коментиран от #189

  • 185 БАТЮШКА И МАТУШКА ПУТИН

    7 2 Отговор
    След 76 годишни изследвания установихме, че македонците са дали четмо и писмо на сите славяни.
  • 186 ванката

    3 0 Отговор
    иаз съм от сдс
  • 187 АНОНИМЕН

    16 0 Отговор
    Това е копи-пасте, но ми харесва:
    "CЛAВЯНИ прeз 9-16 вeк НЯМA. Имa бългaри , cърби,
    хървaти/дaлмaтинци/, чeхи /моравци, бохемци/, пoляци, мocкoвци и др. Зa първи път думaтa "cлaвяни" ce рaждa oт пeрoтo нa Винкo Прибoeвич. Дoктринaтa cи Прибoeвич публикувa прeз 1532 г. в cъчинeниeтo cи „Cлoвo зa прoизхoдa нa увeнчaнитe cъc cлaвa cлaвяни” (“Dе оriginе suссеssibusquе Slаvоrum”), кoeтo издaвa във Вeнeция нa лaтинcки. Прeз 1595 г. e нaпрaвeн прeвoд нa итaлиaнcки и e издaдeн във Вeнeция - Dеllа оriginе еt suссеssi dе gli Slаui (In Vеnеtiа: prеssо Аldо, 1595). Cлeд тoвa Мaврo Oрбини дoрaзвивa идeятa в книгaтa cи "Цaрcтвoтo нa cлaвянитe". Пo-къcнo Eкaтeринa Втoрa възприeмa тaзи тeзa зa дa зacили руcкoтo импeрcкo влияниe върху бългaри, cърби, хървaти и др. Cлaвяни кaтo нaрoд НЯМA, имa oтдeлни нaрoди/нaции/, кoитo гoвoрят нa cхoдни eзици."
    Първо е било словото! А славата - по-после!

    Коментиран от #327

  • 188 Монтана

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    Кой е създателят на Глаголицата,и кой на Кирилицата???
  • 189 АНОНИМЕН

    9 5 Отговор

    До коментар #184 от "Гост":

    Би трябвало да знаеш, че през 1878 година няколко от отрядите на ген.Гурко кривнали през Осоговската планина към Вардар за да освободят и там поробените братя-българи! Спрял ги е сам Гурко и ги е заплашил, че ще ги гърми с артилерията, ако не се върнат! Има в архивите запазена кореспонденция между Бисмарк и тогавашното МВнР на Русия, с които Прусия договаря с Русия докъде точно на запад да стигнат освободителните войски!

    Коментиран от #190

  • 190 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #189 от "АНОНИМЕН":

    А ти би трябвало да знаеш, че Русия е следвало все пак са се съобразява с мнението на водещите страни в Западна Европа по това време до къде да се простират освободителните им амбиции! Как си я представяш веднага след Турция да воюват с Англия, Австро-Унгария, Прусия, Франция едновременно?

    Коментиран от #193

  • 191 Петко

    9 7 Отговор
    Браво на автора на статията. Вече е много късно, че направихме това, което направих, но трябва да кажем и "по-добре късно, отколкото никога". Режимът от 1944 г. до 1989 г. обезличи страната ни, но и правителствата от 1989 г. до сега не обръщаха внимание и не положиха усилия истините да възтъжествуват. Браво на ВМРО, а може би и само на Каракачанов. Ако обаче по този начин се мислеше и действаше още от началото на 1990 година, сега нямаше да имаме и такива проблеми със С. Македония, каквито сега ги имаме. Аз си мисля например, че е грешка, че сме избързали, като сме признали веднага Македония за самостоятелна република. Трябваше да я признаем по примера на Гърция. Македония е много разделена вътре с самата себе си по отношение на историята си и политиката, която изповядва. В това отношение са разделени дори и семействата им.
  • 192 Грух

    1 3 Отговор

    До коментар #152 от "Marko тотюф":

    Браво ! Добре го каза ! Подкрепям те !
  • 193 АНОНИМЕН

    10 2 Отговор

    До коментар #190 от "Гост":

    Никак не си представям такава война към 1880 година! Наясно съм, че са ни разпределили още преди войната! Затова сега сме насадени на тия "пачи Яйца"! Затова и заради грандоманията на Кобурга да влезе на бял кон в Цариград, имахме Балканска, Междусъюзническа и Първа световна, че и Втора световна! За Бледската глупост на Георги Димитров да не споменаваме, че още се чешем дето не ни сърби!!
  • 194 Сега

    9 4 Отговор
    България е нов Трети свят - с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа, пише полската медия Przegląd (Преглед).

    Премиерът спи с пистолет до леглото си и държи хиляди евро в брой и златни кюлчета в нощното си шкафче. Ежедневни протести продължават почти три месеца по улиците. Това е пощенската картичка от миналото лято в България.

    Моделът за възстановяване на пазарната система, въведен в България след 1989 г., доведе до безпрецедентен цивилизационен колапс в страната и обществото, продължаващ и досега в държава с над 1300 години история. Една трета от българите са емигрирали, промишлеността по същество не съществува, селското стопанство е в ръцете на няколко олигархични семейства, здравеопазването и образованието са в състояние на перманентен колапс, инфраструктурата рухва, провинцията е напълно обезлюдена, вторична неграмотност навлезе в ромската общност. Един поглед към циклично съставените от Евростат показатели е достатъчен, за да разберем, че днешна България е нов Трети свят - с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа.

    Коментиран от #201

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 197 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 198 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #72 от "Чук":

    Митрополит на Киевска Рус /тогава друга Рус няма/ и на Литва, колега! Имало е мощни опити за полонизация на Литва и налагане на католицизма там! Киприан роден в Търново! След големи дипломации и перипетии са го признали и се "тронясал" и в Москва! Има не много сигурна информация, че е роднина с Григорий Цамблак!
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Печатните букви

    12 4 Отговор
    Които четете на този сайт са създадени като такива от нидерландските печатари по поръчка на руския цар, защото буквите на глаголицата не са подходящи за печатане. Ръкописните букви са създадени от руски интелектуалци. Това са причините руснаците да имат претенции за азбуката. Глаголицата е създадена от учениците на Кирил и Методий в Охридската школа, защото кирилицата е била много сложна и трудно разбираема. Оттук са претенциите на македонците. Кирил и Методий не са българи а ромеи. Те не са стъпвали по нашите земи. Създали са кирилицата по поръчка на великоморавския владетел да обслужва живеещите там славяни. Българската заслуга е, че приема Климент, Наум, Сава и Ангеларий в България, приема тяхната глаголица за официална и започва богусложение на български. Освен това разпространява глаголицата в Русия, където също става официална азбука. Руснаците всъщност говорят на променен старобългарски език и трябва да ни изкажат благодарност, че сме ги дарили с четмо и писмо. До преди стотина години румънците също са ползвали глаголицата. На глаголица пишат сърбите, монголците и казахстанците, а също братята македонци, които смятат, че Адам и Ева са от Македония.

    Коментиран от #311, #320

  • 201 АНОНИМЕН

    2 5 Отговор

    До коментар #194 от "Сега":

    Вярно! Това започна при Луканов и съветник му беше едноокия пират Ричард Ран! Оттам и Ран-ът! После имаше Попов и "за бога братя, не купувайте", Филип Димитров с ликвидацията на земеделието и животновъдството, Беров, Жан с Румен Гечев - великия финансист и т.н., и т.н.......!
  • 202 Истината

    4 2 Отговор
    Търсете книгата: Истинската история на българите. Там всичко е написано...….. www.kanove.eu
  • 203 123

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    Глаголицата е създадена от Кирли и Методи които са Източно Римски дипломати и християнски мисионери( такава държава като Византия никога не е съществувала) и глаголицата никога не е наричана славянска азбука.Кирлицата е наречена така в чест на учителите на Наум,Климент,Ангелар и Горазд след създаването и в Преслав.
  • 204 Аве Майн Кампф

    5 2 Отговор
    Вето за долнопробнитекомунистическиутрепки в Скопие
  • 205 Българин

    8 0 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    Много питаш, задаваш уж риторични въпроси, но си толкова бос, че не си смешен, а за съжаление! Първо Кирил и Методий не са с напълно изяснен произход. По това време Солун е дом на най-различни народности (византийци, славяни, българи и др.) Второ! Не са тръгнали на мисия сами, а по внушение на императора! Трето! Първите ученици са дошли САМО И ЕДИНСТВЕНО ПЪРВО В Плиска и след това в Охрид! Цар Симеон е покровителствал създаването на БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ, защото глагалицата не е била напълно пригодна за нуждите на царската канцелария, която епредимно от Български духовници. Не са отречени славяните, напротив те са приобщени с новата писменост! Мога още много да напиша, но ще спра дотук. Един съвет. Четете изворите, а не интерпретациите на псивдо историци!
  • 206 123

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "шопо":

    Българите не са дошли от Азия а от Аварския хаганат в Централна Европа от където са дошли Сърбите и Хърватите. В Аварския хагант Българите са управляващи а Сърбите и Хърватите са съюзни и покровителствувани племена плащащи годишен откуп. След гражданските войини в хаганата,тези отцепили се от управляващите се наричани Българи и създават Патрия Хоногурия(Велика България). На Сърбите и Хърватите е разрешено да се заселят в под дунваските земи на Римската Империя със задължението да воюват срещу Аварите.
  • 207 ГруЮ

    11 1 Отговор
    С комунистическата езикова реформа след 1944 г. е постигнат изключителен за езика ни ефект . Да пишем това, което говорим и да четем това, което виждаме без никакви изкривявания. Рядък за останалите езици феномен. И възможност за правилното осмисляне на заобикалящият ни свят.
  • 208 123

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "йоло":

    Чингиз хан не Българин а Монгол, за другите може да кажеш и си пропуснал Атила.
  • 209 Мъ..р..льо ще викаш на тоя, дето не те е

    6 0 Отговор

    До коментар #103 от "rusnak":

    Донаправил, при вас умират повече/но няма как да ви се вярва на статистиките/, а иначе кой колкото е прав, толкова да е жив
  • 210 Одрис

    3 0 Отговор

    До коментар #162 от "Родолюбец":

    Ами ако "Немите" старци от БАН , продължават да си мислят, че е сън да им се размине , то жестоко се лъжат.
    Фактите са толкова тежки и истински, че "Руските Славянски народи"
    е една грозна измислица, на Българската Държавна сигурност и КГБ.
    На фона на знанията на Траколозите ,в България ,които не са чак толкова "Оф," би трябвало тази грозна лъжа, отдавна да е в историята на Лъжите.
    Искам да отбележа, че не съм фен на САЩ!
  • 211 Те и македонската комисия,

    5 1 Отговор

    До коментар #108 от "Танкова":

    Заповядала вкарването на сръбски букви са писали на българска пишеща машина 45г, защото не е имало македонска, имат го в архивите, издават заповед веднага да научат учителите измененията и да ги приложат есента на 45г, заповеди написани на БЪЛГАРСКА ПИШЕЩА машина за въвеждане на македонския език
  • 212 Иван Михайлов

    1 9 Отговор
    СПОМЕНИ-ч.4, Indianapolis, USA, 1973, с.898:
    "Има наслоено доста нещо след войната в България, от което МАКЕДОНЦИТЕ, наистина, докрай требва да се делят и да го отбегват - това е измената, хванала дълбоки корени там [в България]. Тя се е прикрила под разни маски, като почнете от вулгарното [ДС-]шпионство и стигнете до велемъдрото "държавничество" ... Въобще, подушиха се през девет баира и ревнаха в хор всички, които от 1893г. до днес са извършили всевъзможни посегателства върху КАУЗАТА на МАКЕДОНИЯ. Оправдание се опитаха да търсят в обстоятелството, че много било изтъквано наименованието "МАКЕДОНСКО", "МАКЕДОНСКИ". Но това наименование ВСЕКОГА се е употребявало, тъй както и ИМЕТО МАКЕДОНИЯ. Ако речем да го заличим, требва да унищожим повече от половината страници на българската история, наука и изкуство; требвало би да престанем светите Кирил и Методия да наричаме "МАКЕДОНСКИ РАВНОАПОСТОЛИ" и т.н. На свой ред ще запитаме, защо един от българските полкове биде наречен "14 пехотен МАКЕДОНСКИ полк"; защо през големата война цела дивизия биде наречена "МАКЕДОНСКА"; или защо говорим също за Тракия, Добруджа, за тракийски комитет, добруджански марш и пр., а не ги назоваваме с единственото име "български"? Защо не е обявен за сепаратист проф. Йорд. Иванов, който изтъква, че от векове насам Самоковско, Дупнишко и Кюстендилско са считани за ЧАСТ от СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ? Христо Ботев пише за МАКЕДОНИЯ, а не я нарича например, югозападна България. С истинското й име на

    Коментиран от #216

  • 213 123

    2 0 Отговор

    До коментар #88 от "Криеш името си страхливец":

    Слейв Произлиза от роб, а на славянин се казва Слав, А отвлечените и поробени от Османицте и Кримския хаганат хора при завоевателните им походи над християните в средните векове са предимно хора от Полша,Унгария,Австрия,Украйна,Русия (централна и източна европа) и продавани на пазарите в Дубровник,Истанбул,Крит.

    Коментиран от #223

  • 214 ние Лаиците

    5 1 Отговор

    До коментар #176 от "Езиковеда":

    Добре написано и разбираемо, браво.
  • 215 А, вие сте заложници на самите

    3 1 Отговор

    До коментар #120 от "rusnak":

    Себе си, на вътрешните си пороци/ комунизъм, сталинизъм, алкохолизъм/от това няма освобождение, злонко
  • 216 Иван Михайлов

    2 9 Отговор

    До коментар #212 от "Иван Михайлов":

    ПРОДЪЛЖЕНИЯ:
    Христо Ботев пише за МАКЕДОНИЯ, а не я нарича например, югозападна България. С истинското й име наричат тая страна всички народи в течение на пре-дългата й история, така са я означавли и монасите от Рилския манастир, в отправените до руския цар писма, с които са молили да им изпращат помощи - при датата на писмото ВСЕКОГА стои написано: "РИЛСКА СВЕТА ОБИТЕЛ - МАКЕДОНИЯ". Името на МАКЕДОНИЯ [и МАКЕДОНЦИ] е споменато на 24 места в Светото Писание."
  • 217 Пейо Яворов

    5 7 Отговор
    Предсмъртно писмо на ПЕЙО ЯВОРОВ до Тодор Александров:
    „Брате Тодоре, Прости ме ти, нека ме простят и всички други, че изменям на Македония. Аз умирам тук [в България] ... Кажи на Македония, когато отидеш там, че нейният син (аз се считам за неин [на Македония!]) умря в България, увенчан с най-мръсна клевета. И когато тя [Македония] бъде свободна, нека един другар дойде на гроба ми и каже: “Поздрав от нашата майка мъченица [Македония] - тя е вече щастлива!” ...
  • 218 123

    5 1 Отговор

    До коментар #90 от "егати":

    Най-доброте постижение на България е 47 място за всичките години на социализма, обиконовено е над 52 място и това е за периода от 1980 до 1989 година.До 1979 година България е на около № 100 в света.
  • 219 Ама, разбира се, буквите трябва

    8 1 Отговор

    До коментар #142 от "За да напишеш":

    Да съответстват на звуците в говора, а не като македонския, като спънати коне, понеже изкуствено махнали букви, а звука в говора го има ...кръв...крв, ненормалници
  • 220 Пишеш ти на руска кирилица,

    2 1 Отговор

    До коментар #157 от "Същия":

    Яйцето ти е преди кокошката
  • 221 Оракула

    2 6 Отговор

    До коментар #181 от "Ама":

    Има едно Тракийско племе, което е е заселило Балканите и името му е Склавини, Сърби и Българи са техните наследници, може думата склавини да е преминала в славяни, но едва ли.
    Сталин и Георги Димитров са архитектите на" славяно- българите"!
    Славянобългарска за сега , е само академията от БАН.

    Коментиран от #227, #234

  • 222 Одрис

    4 1 Отговор

    До коментар #95 от "ЧУЛМАН ТОЛГАУ":

    А бе, те Ордите на Чингис Хан, добре ги подредиха за 300 години нашествие, разни други азбуки трябва да им са познати .
    Последните Чингизи, държаха Кимерийския проток до 1650 година мисля, че беше.
  • 223 Оракула

    6 1 Отговор

    До коментар #213 от "123":

    Да, чел съм десетки пъти и аз ,много са робите, минали през нащите земи и откарани към Гърция и Западна Европа и Рим, включително и Траки- Българи.,
    Спартак е жив пример за това, нищо не ти трябва повече , благодарение на нашите роби, са изградени най-величествените градове в Римската Империя.
    Но имаме и велики Римски императори и Пълководци ,Траки Българи.
  • 224 Г. Галчев

    1 0 Отговор
    За всички любознателни. По повод българската азбука. Прочетете книгата на Ангелика Хофер Едле фон Сулматал и Маргарит Маргаритов За Кирил и Методий. А на10.12.1877 год. Плевен падна!

    Коментиран от #235

  • 225 Дива котка

    3 8 Отговор
    Поредната идиотска статия написана от мисирка. Алооо, мадам гульо, гульо, гульо, антибългарска политика има тогава и само тогава, когато е налице война, унищожена икономика, нисък жизнен стандарт, отсъствие на здравеопазване и социална политика и когато българският народ измира. Все неща, които наблюдаваме СЕГА. Неуважема гульо, гульо, обслужваща колониалната администрация, за 30 години успешно погубихте и прогонихте над 1/3 от населението на България в необявена война, съсипахте икономика, създадена от 4 поколения българи, ограбихте българското население, вкарвайки го в нечувана несигурност и мизерия. Така че, неуважаема гульо, гульо, не хвърляй вината от болните на здравите глави, които за 45 години възродиха България. Антибългарските колониални режими са след 1989 г., а цялата глуповата изцепка, от която никой няма полза, за т.нар. българска азбука,няма да промени истината. В крайна сметка може да се случи наистина азбуката да си остане само българска, предизвиквайки народите, които я ползват да се откажат от нея. И когато, мадам гульо, гульо, обвиняваш глуповато Коминтерна за македонизма, не забравяй заслугите на любимия ти Запад, откъснал и подарил на гърците и сърбите огромни територии от България. Впрочем истинският родител на македонизма Кръсте Мисирков няма нищо общо с Коминтерна.

    Коментиран от #230, #243

  • 226 Иван Михайлов

    7 1 Отговор
    Зя мен няма разлика между Македония и България. За мен цялото е България.
  • 227 123

    2 1 Отговор

    До коментар #221 от "Оракула":

    Склавините са тези в западните Балкани,в Българските,Македноските, Северо Гръцките,Румънските и половината от Сръбските земи са населени от Антите,като съотнощението % на местно население е много по голям от Антите. А Венди, Склавени и Анти са общи наименования на различни племена с различно местоположение.Разпостранението на езика е това което прави Българите един народ а не етноса, България етнически е многонационална държава.
  • 228 Джо

    1 0 Отговор
    А бе джендърчо бабин...!!!!....
  • 229 Любен Стойков

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Д'мин":

    Ренегатите са най-големите врагове на родината си. Винаги. А за България, от която ренегатите се роят като пчели, сърбите са били и си остават най-злостния враг. Сега македонците ще ги изместят.
  • 230 Смърт на комунизма (социализма)

    8 2 Отговор

    До коментар #225 от "Дива котка":

    Точно този комунистически режим прогони сега 1/3 от българите на запад заради" високия" стандарт на живот който създаде. Смешни продажни русофили мечтаещи отново да вземете властта и да окрадете и малкото което е останало, вие сте плод на яловата Българо - съветска дружба събирани от рогоската и изкуственно създадени за които след време никой няма да си спомня.
  • 231 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 232 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 233 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 234 Той

    2 2 Отговор

    До коментар #221 от "Оракула":

    Паисий лично се е познавал със Сталин.
  • 235 АНОНИМЕН

    7 2 Отговор

    До коментар #224 от "Г. Галчев":

    Интересно, но защо Кирил и Методий са СЛОВЕНСКИ, а не СЛАВЯНСКИ според въпросните Ангелика и Маргарит?!
    Може би защото:
    CЛAВЯНИ прeз 9-16 вeк НЯМA. Имa бългaри , cърби, хървaти/дaлмaтинци/, чeхи/моравци, бохемци/ , пoляци, мocкoвци и др. Зa първи път думaтa "cлaвяни" ce рaждa oт пeрoтo нa Винкo Прибoeвич. Дoктринaтa cи Прибoeвич публикувa прeз 1532 г. в cъчинeниeтo cи „Cлoвo зa прoизхoдa нa увeнчaнитe cъc cлaвa cлaвяни” (“Dе оriginе suссеssibusquе Slаvоrum”), кoeтo издaвa във Вeнeция нa лaтинcки. Прeз 1595 г. e нaпрaвeн прeвoд нa итaлиaнcки и e издaдeн във Вeнeция - Dеllа оriginе еt suссеssi dе gli Slаui (In Vеnеtiа: prеssо Аldо, 1595). Cлeд тoвa Мaврo Oрбини дoрaзвивa идeятa в книгaтa cи "Цaрcтвoтo нa cлaвянитe". Пo-къcнo Eкaтeринa Втoрa възприeмa тaзи тeзa зa дa зacили руcкoтo импeрcкo влияниe върху бългaри, cърби, хървaти и др. Cлaвяни кaтo нaрoд НЯМA, имa oтдeлни нaрoди/нaции/, кoитo гoвoрят нa cхoдни eзици.

    Коментиран от #248

  • 236 Цветко Христов

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Глупости":

    КОИ ТИ КАЗА?
  • 237 Хазна

    0 1 Отговор
    Трябва да вземаме такса на тези държавици !
  • 238 Бузов

    7 1 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    Получаваш 2ка по история момче,върни се да си доучиш.Препоръчвам ти,да спреш да четеш руска и сръбска пропаганда.
  • 239 Голем смях

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Я пак":

    Русия е създадена през 1991г.
  • 240 Доцента

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    Кирил и Методи създават глаголицата.Наум ,Климент и Ангеларий създават азбуката на която пишем в момента.А сега кажи ,че не вярно на русофилските мозъци

    Коментиран от #244, #245

  • 241 Ия-Ник

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    Не знам кой какво е изтрил след 76 години,но аз съм далеч под тази възраст и помня,че в училище празнувахме ден на БЪЛГАРСКАТА азбука.Така ни учеха.
  • 242 Tarnovetz

    2 0 Отговор

    До коментар #62 от "ЧУЛМАН ТОЛГАУ":

    Турската форма на Ислям е точно Юдейския Талмуд от преди около 2000 години (Financial Times), на тази основа Турците бяха подкрепяни от консервативни юдейски секти за последните 1000 години, включително секти от София, само че преди години Saudi Arabia залъга Eрдо c 500 милиарда. US долари и той се срита с Израел. Йерусалем е един от най-старите градове и е бил превзет от Юдеите преди 3000 години, коренното население – изчезва. Юдейството идва от екваториална Африка – a kултурата идва в Европа от Александрийската библиотека, през Магнаурската книжовна школа.
  • 243 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 244 Случайно

    2 0 Отговор

    До коментар #240 от "Доцента":

    съвпадение на кирилица пишат страните с източно-православна религия /без гърците/ - на латиница - тези с католическа. Изключвам Монголия - там нещата са по-скоро политически. Случайно? Впрочем - "българската" азбука е доста близка да гръцкото унциално писмо - всеки може да се убеди в това, като отиде в някой музея и разгледа каменни паметници. Политиката днес е насочена към изтриване от съзнанието ни мисълта ни за славянска принадлежност. И, разбира се, трябва да благодарим на САЩ , че са ни помогнали щедро за разпространение на "българската азбука"...

    Коментиран от #332, #333

  • 245 Интересно

    1 1 Отговор

    До коментар #240 от "Доцента":

    - откъде ги знаеш тия работи? Би ли посочил сериозни доказателства, че е ясно кой е създателят на това писмо? Когато патриотарщината замени фактите, се намесва политиката.
  • 246 rusnak

    3 5 Отговор
    Време е за истината, а тя понякога е болезнена! Вие не сте Славяни, Траки и всичко друго което си въобразявате цял живот, ВИЕ СТЕ НАЙ-ДОЛНОТА ИНДИЙСКА КАСТА ОТЦЕПИЛА СЕ ОТ КАРАКОРУМ, М А Н Г А Л И!!!! Сори.
  • 247 Браво

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    - един опит за обективност в морето от патриотарство. Не бих се съгласил с няко от посочените тези, но пък не съм съгласен с ВСИЧКО, казано от недоограмотените и комплексирани патриотари...
  • 248 Славяни има

    1 0 Отговор

    До коментар #235 от "АНОНИМЕН":

    и по времето, за което твърдиш, че липсват. Наличието или липсата на название не е наличие или липса на обекта. Доказателство - в езикознанието има термин "балтославянски" - с него се обозначава състоянието на праезикови форми. В цялата европейска топонимия /вкл. и в скандинавската/ - е достатъчно видимо присъствието на названия или елементи, произхождащи от този праезик - независимо как ще го наречеш - и доста от тези форми днес са живи в езиците на доста от народите на Европа, независимо как ще ги наречеш . ..

    Коментиран от #301

  • 249 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 250 1971

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "йоло":

    Ти добре ли си ?
  • 251 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 252 Амида

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Чук":

    Учеха децата че щъркелът ги бил донесъл а не че майката и бащата са ги сторели те такива😀
  • 253 1971

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "9с8ць8с":

    Ами Христос е евреин. Факт.
  • 254 Роко

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    Първо Кирил и Методий са българи по произход близки по род до управляващата династия в България (или поне така пише в житието им), второ глаголицата не е писана за мисията във Великоморавия писана е години преди нея просто е използвана там. Но все пак си прав донякъде. Но това се отнася за глаголицата (единствения народ писал на нея повече от няколко години са хърватите). Виж кирилицата е друго нещо тя е съставена от българина Климент Охридски управител на българската област Кумитчевица за нуждите на българската държава и църква. Така че това си е чисто българска азбука и няма нищо общо с Византия.
  • 255 Сова

    3 0 Отговор
    Българския бил четвъртия език в света,се казва статията. Дори да е така какво общо има езика с азбуката? Те и монголците пишат на кирилица ама говорят монголски, и благодарение не на нас а на руснаците. Ако си спомняте Петър Стоянов когато беше президент искаше да сменя кирилицата у нас с латиница.
  • 256 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 257 Камен

    1 0 Отговор
    Здравейте!
    Тази статия е патриотична до патос, но наивна. Аз също съм патриот и родолюбец и православен християнин, но винаги разсъждавам трезво и логично, и внимателно съпоставям и анализирам фактите, като се стремя да отсея зърното от плявата!
    И затова ще дам моят анализ по тази тема:

    На всички които ще се опитат да ме оборят с разни "исторически" факти - ще им кажа, че повечето от тези исторически "събития" и "факти" никъде не са описани "научно" - и всъщност всичко е само теории, подкрепени със съвсем оскъдни и недостатъчни исторически факти, но за сметка на това допълнени и променени много от фантазията и въображението на авторите им, с цел да пасват на теориите им!
  • 258 Камен

    8 0 Отговор
    Тази статия е тенденциозна и много неща в нея не са верни, включително и това, че почти отрича и не отдава нужното значение на великото дело на Св.Константин Кирил философ (и брат му Св.Методий)!

    Св.Константин Кирил философ e един от най-прославените Православни Светци и от един най-великите хора в историята на човечеството! : невероятен и уникален Светец, учен, умен, боговдъхновен, разумен и премъдър човек!

    (ще постна част от житието му, което има връзка с темата, в следващите ми постове)
    А сега първо ще напиша най-важното за темата:

    Най-важното за темата е, че:

    Създаването на славянската азбука (глаголицата) и създаването на българската азбука (кирилицата) са две различни събития!

    И много хора (дори и част от "учените") ги бъркат и се опитват да ги слеят в едно!
    А това не е правилно и не е вярно!

    И в тази статия също бъркат тези две събития и искат да заменят деня на славянската писменост с ден на българската азбука - а това е безмислено и неправилно защото това са две различни неща!
  • 259 Камен

    10 0 Отговор
    Обяснявам защо:

    На 24 май се празнува (по стар стил) паметта на Св.Кирил - създателят на славянската азбука (глаголицата) и затова по-късно е решено този ден да се отбелязва и празнува като ден на славянската писменост.

    А българската азбука(Кирилицата) е създадена по-късно в България от Св. Климент Охридски, (а според някои теории е коригирана и доусъвършенствана от Св.Наум Oхридcки.)

    Тоест още веднъж обяснявам същината на темата:

    Cв.Кирил (и частично Cв.Мeтoдий) ca cъздaли глaгoлицaтa - нo тoвa нe e бългaрcкaтa, a e cлaвянcкa aзбукa! - и това е събитието, което се празнува на 24 май!

    А създаването на бългaрcкaтa aзбукa (Кирилицaтa) от Св.Климент Охридски е друго събитие и просто трябва да се чества на друга дата!
    Която да се обяви за ден на българската азбука и българската писменост и книжовност!

    Този въпрос трябва да се обсъди и да се вземе решение за това!

    Единият вариант е зa дeн нa бългaрcкaтa aзбукa (Кирилицaтa) дa ce oбяви 25 нoeмври, кoгaтo ce чecтвa нeйният cъздaтeл Cв.Климeнт Oхридcки!

    Другият вариант е зa дeн нa бългaрcкaтa aзбукa (Кирилицaтa) дa ce oбяви 27 юли, кoгaтo ce чecтвaт Cвeтитe Ceдмoчиcлeници, зaщoтo cпoрeд някoи изтoчници и Cв.Нaум имa дял в cъздaвaнeтo нa Кирилицaтa.

    Коментиран от #271

  • 260 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "9с8ць8с":

    Е ми дали са религията, стария завет е част от библията (а той е свещената книга на евреите):Исус е евреин както и всичките апостоли, Йоан Кръстител, Божата майка Мария всички те са евреи. Ако премахнеш всичко еврейско от Библията то в нея няма да остане нищо. Всъщност тя е писана от евреи за евреи.
  • 261 Камен

    11 0 Отговор
    Ето и част от житието на Св.Климент Охридки Чудотворец:

    Св. Климент по род е от европейските мизи, или българи; и е копнеел да се върне в България; Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски (†885 г.), немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч.

    Тогава св. Климент с някои свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на славянски език. Благоверният цар Борис–Михаил изпратил Климент (886 г.) в югозападната половина на своята обширна държава, в областта Кутмичевица с главни градове Девол и Охрид. Там той работил с голяма ревност между новопокръстените българи като учител и свещеник.

    На събора в Преслав (893 г.) Климент бил избран за "пръв епископ на българския език". Като свещеник и епископ той неуморно работил 30 години (886-916 г.) за утвърждаване на християнската вяра сред своя народ. Денем той обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел: превеждал книги от гръцки на български език; съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса.

    Той опростил глаголицата и съставил буквите на тъй наречената славянска азбука "кирилица". Само в западната половина на тогавашна България св. К
  • 262 Камен

    11 0 Отговор
    Само в западната половина на тогавашна България св. Климент имал около 3500 ученици, които приемали свещен сан и постепенно измествали из България гръцкото духовенство с неговия непонятен за простия народ гръцки език. Като си приготвил предварително гроб в основания от него манастир "Св. Пантелеймон", св. Климент починал на 27 юли 916 година.

    След смъртта му Господ го прославил с благодатни чудеса от неговите Св.мощи, затова е наречен Охридски чудотворец.


    Продължавам с части от житието на Св.Константин Кирил философ, които имат връзка с темата. Това ще бъде в няколко последоватени кометара, но е изключително важно и душеполезно.

    Но първо ще напиша нещо за Св.Константин Кирил философ от себе си:

    Знаете ли, че той по молба от царя е оборил най-учените хора от два народа в два диспута в защита на Истинския Бог и е доказал, че Православието и Православната вяра и църква са единствено правилните и "преподаващи вярно Словото на Божията истина" - и по този начин е обърнал тези два народа към Православието! Като в тези диспути е извършил с Божия помощ и чудеса!

    Той е имал невероятно и уникално боговдъхновено и логическо разсъждение, и е умеел с прости и разбираеми думи и слова, моментално да обори всяка лъжа, ерес и заблуда - разбира се, защото освен много учен, умен и мъдър, е бил и Светец и в него е бил Светия Дух!
  • 263 Камен

    11 0 Отговор
    Ето два примера за лека илюстрация:

    1.какво е отговорил Св.Константин Кирил философ на въпрос: що е философия?
    - Философия значи да разбере човек Божиите и човешките работи и да се научи на дело да бъде образ и подобие на своя Творец, и колкото е възможно да се приближи до Бога!

    2.Ето и част от диспута му, (още когато е бил съвсем млад), с Патриарх Иоан VII (Аннис), който беше възстановил иконоборната ерес, като проповядваше да не се оказва почит на светите икони. Свикаха събор, изобличиха го и го свалиха от престола (842). Но той продължаваше да говори:
    - Насила ме изгониха, без да ме оборят, защото никой не може да устои против моите думи!
    Тогава царят с патрициите му изпратиха Св.Константин Кирил философ и рекоха:
    - Ако можеш да обориш този юноша, пак ще получиш престола си.

    Иоан, като видя младия философ, без да подозира старческия разум в него, и другите младежи с него, им рече:
    - Вие за подножието ми не сте достойни, как ще се препирам с вас?
    Философът отговори:
    - Не се придържай в хорския обичай, човече, а гледай Божиите заповеди! Както тебе те е създал Бог от земя и душа, така и всички нас. Затова гледай в земята и не се гордей!

    Иоан пак каза:
    - Не подобава да търсим цветя през есента, нито старец да пращаме на борба, както юношата Нестор.
    Философът му отговори така:
    - Сам против себе си даваш обвинения. Кажи ни: В коя възраст душата е по-силна от тялото?
    Тоя рече:
    - На старост.
    Философът пак попита:
    - А на каква борба
  • 264 Камен

    10 0 Отговор
    те призоваваме: телесна или духовна?
    Той рече:
    - Духовна.
    Тогава Философът отвърна:
    - Ето защо сега си най-силен. Затова не ни казвай такива подобия, защото нито цветя търсим ненавременно, нито те призоваваме на телесна борба!

    Така, посрамен, старецът обърна разговора в друга насока и рече:
    - Щом като Бог е рекъл на Моисей: "Не си прави всякакво подобие", защо вие правите това и му се покланяте?"
    Философът отговори на това:
    - Ако беше рекъл: "Не си прави кумир и никакво изображение на онова що е горе на небето...", тогава ти си прав. Обаче Той е рекъл: "Не си прави всякакво подобие", което значи "недостойно подобие."

    Старецът засрамен млъкна, защото не можа нищо да възрази.
    ------------------------------------------------------------------

    С този пример Св.Константин Кирил философ с лекота и с две изречения оборва иконоборческите учения! Удивителна и божествена мъдрост!
    (Който иска може да прочете житието му - от Житията на Светиите по св.Димитър Ростовски)
  • 265 Камен

    10 0 Отговор
    Ето и как се осъществява създаването на славянската азбука:
    "
    Докато Философът се радваше в Бога, ето че пак се яви друга работа не по-малка от първите. Моравският княз Ростислав, по внушение Божие, се съвещава със своите князе и моравци и изпрати пратеничество при византийския император Михаил, като казваше:

    - Нашият народ се отказа от езичеството и се придържа към християнския закон, обаче нямаме такъв учител, който да ни изясни на наш език истинската християнска вяра, та и други страни като ни гледат, да се уподобят на нас. Затова, Господарю, молим изпрати ни такъв епископ и учител, защото винаги от вас изхожда добрият закон по всички страни!

    Царят свика съвета, а повика и Константин Философ, за да чуе това писмо, и му рече:
    - Знам, Философе, че си преуморен, но се налага ти да отидеш там, защото никой не може да извърши тази работа като тебе.
    Философът отговори:
    - И съм преуморен, и болен телесно, но с радост ще отида там, стига само да имат букви на своя език.
    Царят му каза:
    - И дядо ми, и баща ми, и много други са правили опити безуспешно. Та как бих могъл аз да се справя?
    Философът рече:
    - Но кой може да запише на води своите проповеди, та и да придобие име на еретик?
    Царят пак му отговори заедно с вуйчо си Варда:
    - Ако ти поискаш, Бог, Който дава на всички просещи без съмнение и Който отваря на хлопащите, може да ти даде.

    Философът си отиде и се предаде на молитва и пост по своя обичай заедно с другите свои сътрудници. И скоро Б
  • 266 Камен

    10 0 Отговор
    И скоро Бог послуша молитвите му и му откри да състави буквите, и той веднага започна да пише Евангелието: "В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото" и прочее.

    Царят се зарадва и прослави Бога заедно с членовете на своя съвет, и го изпрати с много дарове, като написа такова послание на Ростислав:

    "Бог иска всички да стигнат до познание на истината и да се издигнат на по-висока степен, затова, като видя твоята вяра и подвиг, в наше време откри букви за вашия език, каквито по-рано е нямало, та и вие да се причислите към великите народи, които славят Бога на свой език. Затова ти изпращаме самия този, на когото Бог ги откри, благоговеен и благоверен мъж и много учен философ.
    Приеми го като дар по-голям и по-скъп от всякакво злато и сребро, скъпоценен камък и преходно богатство! Подвизавай се заедно с него да утвърдите бързо това дело и с все сърце да потърсите Бога! Погрижи се за общото спасение и подтиквай всички да не се ленят, но да поемат истинския път, та и ти като ги доведеш с твоя подвиг, да познаят Бога, да приемеш своята награда в този век и в бъдещия, приготвена за всички ония души, които искат да вярват в нашия Бог Христа, и да оставиш спомен за себе си на бъдещите поколения подобно на великия цар Константин отсега и до века!"

    Като пристигна Кирил в Моравия с брат си Методий, Ростислав го прие с много почит, събра ученици и му ги предаде да ги учи. А той скоро преведе целия богослужебен чин и ги научи на утр
  • 267 Камен

    10 0 Отговор
    утринна, часове, вечерня, повечерие и тайнствената служба ­ света литургия. Тогава според пророческите думи, отвориха се ушите на глухите да слушат библейските слова и стана ясен езикът на гъгнивия. Бог се възвесели за това, а дяволът се огорчи.

    Но докато се ширеше Божието учение, изначалният зъл завистник ­ проклетият дявол, влезе в своите съсъди и започна да подбужда мнозина, като им говореше: "Така не се слави Бог. Ако това би Му било угодно, не можеше ли да направи така, щото и славяните да славят Бога още от начало, като пишат с букви своята реч? Ами избра само три езици, с които подобава да Му се въздава слава ­ еврейски, гръцки и латински!" Това говореха латински клирици ­ владици, свещеници и техните ученици.

    Философът се пребори с тях, както Давид с другородците, победи ги с библейски думи и ги нарече триезичници или пилатяни (Защото на тия три езици Пилат написал надписа на кръста Господен.)
    "

    След като прекара четиридесет месеца в Моравия, той се отправи за Рим, за да посвети своите ученици. Пътьом го прие Коцел, князът на Панония, който обхванат от такава силна любов да се научи на славянските книги, му предаде около петдесет ученици, за да ги научи; оказа му голяма почит и го препрати в неговия път.

    Като узна за него, Римският папа изпрати да го посрещнат. А когато пристигна в Рим, сам папа Адриан излезе да го посрещне с всички граждани, които носеха свещи, защото Философът носеше и мощите на свети Климент, мъченик и Римски папа.
  • 268 Камен

    10 0 Отговор
    Папата взе славянските книги и ги положи в църквата "Света Мария Фатни" и ги освети, като служи над тях света литургия. След това папата заповяда на двама епископи, Формоза и Гаудерик, да посветят славянските ученици, които ръкоположени, веднага служиха света литургия на славянски език в църквата "Свети апостол Петър", на другия ден ­ в църквата "Свети Петронил" и на третия ден ­ в църквата "Свети апостол Андрей", а оттам пък в църквата на великия вселенски учител "Свети апостол Павел", където цяла нощ пяха славословия на славянски, а на другия ден ­ литургия над неговия свети гроб, като имаха помощта на Арсений, един от седемте епископи, и Анастасий Библиотекар.

    Философът заедно със своите ученици не преставаше да въздава хвала на Бога за всичко това. А римляните не преставаха да идват при него и да го разпитват за всичко, каквото за питане си имаше всеки, и получаваха от него двойно и тройно обяснение. И един евреин също идваше и се препираше с него, и един път му каза:

    - Още не е дошъл Христос според числото години, за което говорят пророците, че ще се роди от Дева.

    Философът му преброи всичките години от Адама по родове, обясни му подробно, че вече е дошъл и че толкова години има оттогава досега. Така го поучи и го изпрати.


    Понеже му се наложи да извърши много трудове, той се разболя. Докато с търпение понасяше болестта си, веднъж видя някакво Божие явление и започна да пее така: "Зарадвах се, когато ми казаха: да идем в дома Господен". О
  • 269 Камен

    10 0 Отговор
    Облече се в прилични дрехи и така весел прекара целия оня ден, като казваше: "Отсега нататък вече не съм слуга нито на царя, нито на някой друг на земята, а само на Бога Вседържителя!"

    На другия ден бе постриган в светия монашески образ, получи светлина към светлината и си нарече името Кирил. И в този образ преживя петдесет дни.

    Когато наближи часът да получи покой и да се пресели във вечните жилища, вдигна ръце към Бога, помоли се със сълзи и рече:

    "Господи, Боже мой, Който си създал всички ангелски чинове и безплътни сили, Който си прострял небето и си основал земята, и Който си привел от небитие в битие всичко съществуващо, ­ Ти всякога слушаш ония, които Ти се боят и спазват Твоите заповеди и изпълняват Твоята воля! Послушай и моята молитва: запази Твоето верно стадо, на което Ти бе поставил за приставник мене, негодния и недостоен Твой раб! Избави го от безбожната и езическа злоба на ония, които говорят хули срещу Тебе! Погуби триезичната ерес, възрасти твоята Църква много и много, всички събери в единодушие, създай изрядни хора, които еднакво да мислят за Твоята истинска вяра и правилно изповедание, и вдъхни в сърцата им словото на Твоето осиновление. Защото е Твой дар, макар да си ни приел да проповядваме Евангелието на Твоя Христос нас недостойните, които се подвизаваме за добри дела и вършим угодното на Тебе. Което ми беше дал, предавам Ти го като Твое! Благоустрой го с всесилната Си десница и го покрий с покровителството на Твоите кр
  • 270 Камен

    10 0 Отговор
    криле, та всички да хвалят и славят Твоето име ­ на Отца и Сина и Светаго Духа! Амин!"

    Целуна всички със свето целование и рече:

    "Благословен Господ, Който не ни предаде за плячка на техните зъби. Душата ни се избави като птица от примка на ловци: примката се скъса и ние се избавихме".

    И така си почина в Господа, на 42 години, 14 февруари 869 година, втори индикт.


    ---------------------------------------------------------

    Надявам се, че всичко, което написах тук ще позлужи за духовна полза на мнозина!

    Бог да ни пази, помага, и укрепва в Православната ни вяра!
  • 271 Роко

    3 1 Отговор

    До коментар #259 от "Камен":

    Проблема може да се реши още по лесно страните които пишат на глаголица (за която твърдиш че била славянска което е недоказано твърдение) да празнуват денят на славянската азбука (всъщност такива няма отдавна). А страните които пишат на кирилица да се празнува денят на българската азбука (измислена от българина Климент Охридски за нуждите на българската държава и църква който нарича азбуката на учителя си Кирил та това причината да се празнува на 24 май)

    Коментиран от #276, #277, #278

  • 272 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 273 Дарко

    2 4 Отговор

    До коментар #47 от "Само питам":

    Браво!
  • 274 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 275 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 276 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 277 Камен

    5 0 Отговор

    До коментар #271 от "Роко":

    И този вариант, за който пишеш, е възможен, макар че не вярвам реално да го направят!

    А относно доказателствата по тези исторически въпроси, ще кажа следното: Аз винаги разсъждавам трезво и логично, и внимателно съпоставям и анализирам всички известни факти, като се стремя да отсея зърното от плявата!
    И затова написах и моят анализ по тази тема:
  • 278 Камен

    1 0 Отговор

    До коментар #271 от "Роко":

    И този вариант, за който пишеш, е възможен, макар че не вярвам реално да го направят!

    А относно доказателствата по тези исторически въпроси, ще кажа следното: Аз винаги разсъждавам трезво и логично, и внимателно съпоставям и анализирам всички известни факти, като се стремя да отсея зърното от плявата!
    И затова написах и моят анализ по тази тема:
  • 279 Wirklichkeit

    3 0 Отговор
    Кирил е напидал Глаголицата, която имала 43 букви, част от които по-късно са отпадволи и са одтанали 30 букви.
  • 280 Wirklichkeit

    3 1 Отговор
    Кирил е написал Глаголицата, която имала 43 букви, част от които по-късно са отпаднали и са останали 30 букви.
  • 281 Der Wahrheit

    3 0 Отговор
    "Признато я, че Кирил и Метод могат да бъдат считани за създатели на Глаголицата. Авторството на Кирилицата все още е обект на академична дискусия. Носи името Кирилица, но според днешния възглед е създадена едва в средата на X век в Източна България (!!!) при двора на българските царе в Преслав. Авторство на Кирил и Метод, живяли век по-рано, е изключено."
  • 282 Der Wahrheit

    4 1 Отговор
    "Няма нито един средновековен източник, който да описва азбуката като „кирилица“ или да споменава Кирил Солунски като създател на тази писменост. Доказано е, че азбуката е разпространена за пръв път от Константин
    Преславски, ученик на Методи
    и един от най-важните представители на т. нар. Литературна школа на Преслав (българска Преславска книжовна школа). Около 900 г. той е епископ в българската столица Преслав. От старите му български текстове, които са написани на кирилица, днес са известни над 40 шрифта. Най-важната му работа е „Учението на Евангелието“ (около 893-894 г.), чието въведение - „Азбучна молитва“ - е известно от руско копие от 12 век Творчеството на Константин Преславски се счита за една от най-старите кирилски писмености."

    Коментиран от #289, #290

  • 283 истината

    3 0 Отговор
    "Един от първите оцелели каменни надписи на кирилица е надписът върху фрагмента от надгробен кръст от 9 или 10 век, който някога е маркирал гроба на Ана. Ана е
    била най-малката дъщеря на българския владетел Борис I (852-889) и сестра на неговия престолонаследник Владимир Расате (889-893) и Симеон I (893-927). Двуезичният надпис разказва на старобългарски с правопис на кирилица и на гръцки, че „божията слуга Ана е умряла."
  • 284 истината

    4 0 Отговор
    "Днес български, руски, украински, беларуски,, сръбски, македонски и съвременни църковнославянски, както и много други езици в Източна Европа, Сибир, Северен Кавказ и Централна Азия са написани с кирилица. В някои случаи на кирилица се пишат тюркски езици като казахски и киргизки, таджикски, който е свързан с персийски, монголски или дюнгански, китайски диалект."
  • 285 :)))))

    4 0 Отговор
    "По време и непосредствено след Втората световна война Югославия окончателно стандартизира собствената си кирилица за македонски, базирана главно на модела на сръбския." т.е. сърбите видоизменят кирилицата, с която северномакедонците се хвалят днес. И прав е оня, дето е рекъл, че "Македонския език е български, написан на сръбска печатна машина".
  • 286 Стоян

    3 1 Отговор
    Руснаците нямат дума за КМЕТ и използват чуждицата МЕР...
  • 287 Сър Пичук

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "Я пак":

    Това, което сме в моменте е точно резултата от "братската помощ".
    Една объркана и разделена държава, с голяма част от териториите и раздадени на съседните страни, с отчуждено, объркано и обезверено население, без истинска интелигенция, култура и общество, с окрадена и подменена история, със сбъркана идентичност, завладяна от руски петоколонници и залята с фалшиви новини, въвлечена без да иска в хибридната война на Русия срещу всички и всичко, което не е с тях.

    Коментиран от #314

  • 288 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 289 Роко

    3 1 Отговор

    До коментар #282 от "Der Wahrheit":

    Според хората живяли най - близо до това време автор на кирилицата е Климент Охридски. Или поне така са написали в житието му. Вярно че житиета са идеализиран често не съвсем точен образ на живота на дадена личност, но за събитие като написване на азбука едва ли грешат.

    Коментиран от #297

  • 290 Роко

    3 0 Отговор

    До коментар #282 от "Der Wahrheit":

    А да сравнен с Климент Константин е незначителна личност (викарен епископ) докато Климент е назначен за управител на западна България и му е поверено организирането на охридската книжовна школа. Константин е продаден като роб заедно с още 200 безименни духовници след смърта на Методий (докато Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд са изпратени с ескорт до границата където са предадени на българските власти). Светите Седмочисленици са Кирил, Методий, Климент, Наум, Ангеларий,Сава и Горазд. Константин не е сред тях защо ли?
  • 291 Sofia

    9 2 Отговор
    Caмият фaкт, чe пoд cтaтиятa имa тoлкoвa прoруcки кoмeнтaри e дoкaзaтeлcтвo, чe Руcия вoди хибриднa вoйнa cрeщу Бългaрия. Цялaтa руcкa измeт e зacтaнaлa нa aмбрaзурaтa и зaщитaвa мaтушкaтa cи.
  • 292 Sofia

    8 2 Отговор
    Превод от руски на думата "направо" = надясно



    Превод от руски на думата "стол" = маса



    после сме били братя... откраднаха ни кирилицата и ни поробиха с техен превод на всичко каквото им изнася

    Коментиран от #299

  • 293 Sofia

    6 2 Отговор
    Дa пoпитaм кoгa ca минaвaли брaтятa Кирил и Мeтoдий прeз Мacквa и cъщo тaкa кoгa ca имaли ушaнкитe Пaтриaрх ?
  • 294 Sofia

    8 2 Отговор
    Рaннaтa кирилицa e cътвoрeнa oт учeницитe нa Кирил и Мeтoдий, ... Aкo трябвa дa cмe тoчни, тя нe зacягa кирилицaтa – прocтo ... Oткрaднaхa иcтoриятa нa Киeвcкa Руc, ceгa ce oпитвaт дa ни oткрaднaт aзбукaтa.

    - Кирилицaтa e бългaрcкa aзбукa, нo мacoвo ce въприeмa кaтo cлaвянcкa aзбукa. Дoри битувa cхвaщaнeтo, чe кирилицaтa e руcкa aзбукa. Нe ли крaйнo врeмe дa припoмним в Eврoпa фaктитe, кoитo дoкaзвaт, чe тя e бългaрcкa aзбукa?
  • 295 Sofia

    7 0 Отговор
    - Cъздaвaнeтo нa първия cлaвянcки книжoвeн eзик e прeдшecтвaнo oт cъздaвaнeтo нa първaтa cтaрoбългaрcкa aзбукa - глaгoлицaтa. Тя e дeлo нa cв. Кoнcтaнтин-Кирил Филocoф, кoйтo cъздaвa пиcмeнa cиcтeмa, кoятo дa oтрaзи coлунcкия гoвoр oт ІХ в., a тoй e изтoчнoбългaрcки пo eзикoв тип и нaй-мнoгo ce дoближaвa дo рoдoпcкитe гoвoри. Нa глaгoлицa и нa гoвoримия coлунcки гoвoр ca зaпиcaни първитe прeвoди нa нeoбхoдими зa бoгocлужeниeтo книги, ocъщecтвeни oт брaтятa cв. cв. Кирил и Мeтoдий.
  • 296 Sofia

    8 0 Отговор
    Глaгoлицa и глaгoличecки книги зaминaвaт зa Мoрaвия. Глaгoличecки книги ocвeщaвa в Рим пaпa Aдриaн ІІ. Глaгoличecки книги дoнacят cъc ceбe cи прoкудeнитe oт нeмcкoтo духoвeнcтвo Кирилo-Мeтoдиeви учeници Климeнт, Нaум и Aнгeлaрий.

    Кирилицaтa e втoрaтa cтaрoбългaрcкa aзбукa. Тя e cъздaдeнa oт прecлaвcки книжoвници в Бългaрия пo врeмeтo нa Злaтния вeк. Зa рaзликa oт глaгoлицaтa, кoятo e oригинaлнo твoрeниe, кирилицaтa e кoмпилaтивнa aзбукa, oбeдинявaщa в eднo 24-тe букви oт гръцкaтa aзбукa и 12, знaкa зa звуци, липcвaщи в гръцкия eзик, зaeти oт глaгoлицaтa. Тeзи cпeцифични нeйни ocoбeннocти я прaвят пригoднa дa oтрaзи хaрaктeрнитe ocoбeнocти нa cлaвянcкaтa рeч.
  • 297 123

    7 0 Отговор

    До коментар #289 от "Роко":

    Четиримата ученика на Кирил и Методи стигат през 866 година до Белград българска територия и са посрещнати добре от таркана на Областа който ги изпраща в Плиска. През 886 Климент е изпратен в Кутмичевица и ръкопокоположен за Архиепископ на Дрембика където е изпратен да основе литературно училище по български език за обучение на бъдещите духовници използвайки Глаголицата.От 886 до 893 година той обучава 3500 свещеници. Кирилицата е създадена в Преславаската литературна академия по нареждане на Симеон 1 за да замести глаголицата, новата писменност влиза във официално ползване през 893 година.

    Коментиран от #317, #318

  • 298 Още по - големи

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "братишка":

    Глупости!!! Поляците и украинците като станат славяни - ела ми се обади! Ма така е то като основната ви информация е от уикиТЪпедия....
  • 299 АНОНИМЕН

    5 0 Отговор

    До коментар #292 от "Sofia":

    Руския език е млад и е смесица от главно български, чешки/моравски/,полски думи! Имат и много думи от Волжките българи с държава около град Казан! Да споменем пак мисиите на Кирил и Методий при хазарите в Крим и във Великоморавия при Ростислав; Киприан от Търново - първи православен митрополит на Киевската Рус и Литва!

    Коментиран от #319

  • 300 райберЪТ

    1 2 Отговор
    И това ли е дело на ББ ? На него и само на него !
  • 301 АНОНИМЕН

    1 1 Отговор

    До коментар #248 от "Славяни има":

    И кои/какви.. са тези дето ги има и ги няма едновремено?! Дай нещо дето може да се пипне/види/прочете...все тая! Какви са тези скандинавски доказателства и къде са!? Приеми, че съм като Тома Неверни, дето за да повярва на Исус, че е бил на кръста поискал да му бръкне в раните!

    Коментиран от #305, #307

  • 302 Лея 13

    7 3 Отговор

    До коментар #58 от "32л4екле32к":

    Глупости!В това мътно и кърваво време през 44 година започва началото на края на БГ! Простоватите,не особено грамотни и интелигентни, лакоми за власт "комунистически"клоуни спират реалното развитие на държавата и хората-икономическо и интелектуално! Затова сега сме на тоя хал-трийсет години след маймуните.И още много има да ги гледаме само развитите държави-просто много сме изостанали и нямат стигане.
  • 303 Лея13

    3 1 Отговор

    До коментар #75 от "л34лед":

    Човек, не говори глупости! Всичко тогава беше мижи да те лажим! Знаеш ли го тоя стар лаф от соца-ние се правим, че работим-те се правят, че ни плащат.Така че стига с тези приятно-носталгични измишльотини.Нищо не ти е било безплатно по това време.Нито здравеопазването, нито образованието!Няма на този свят НИЩО безплатно-разбира се, че всичко се плащаше пак от нашият джоб!Само че по друг начин.
  • 304 Психиатър

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Святослав":

    Ти отдавна си изчезнал
  • 305 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 306 До Владимир Путин - президент на РФ

    10 1 Отговор
    Г-н Путин, държим да Ви напомним, че Русия е станала християнска страна и е възприела кирилицата благодарение на българското духовенство. Като добавка дължите почит и уважение към Киевската православна църква, първоприемник на вяра и писменост от БПЦ.
  • 307 Посочих ти

    4 1 Отговор

    До коментар #301 от "АНОНИМЕН":

    доказателства и автори на високо ниво -и наши, и чужди -чужди, и то отпреди "комунизма". По неясни за мен причини коментарът ми /№306/ е изтрит. Тъй като в него нямаше НИТО ДУМА, която да се смята за обидна, невярна, лъжлива и пр.- стигам до извода, че "официалната политика" се е вселила И в този сайт, създаващ впечатление за обективност. Жалко, ако е така.
  • 308 Момчил Юнак

    6 2 Отговор
    Русофилството е национално предателство без аналог в световната история! Неговото масово разпространение,благодарение на целенасочена антибългарска пропаганда в продължение на 76 години е доказателство, че още не сме свободен, а духовно поробен народ. Чудим се на македонците, че не се смятат за българи, а са на практика най-яростни българофоби. Ами те бяха повече от век под сръбско и югославско робство! А ние разбираме ли, че бяхме и още за съжаление сме под руско робство?
  • 309 Информирай се

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Д'мин":

    Коптската азбука произлиза от древната азбука на траките...

    Коментиран от #328

  • 310 rambaldievskievich

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Комуниста":

    A най-голяма колония баш тогава (1944 - 1989): на СеСеСеРе-то.
  • 311 Момчил Юнак

    3 1 Отговор

    До коментар #200 от "Печатните букви":

    1. Глаголицата се преобразува в българица/кирилица и приема като официална азбука в България през 896 г., а не в Московия от цар Петър 8 века по-късно;
    2. Това че холандски печатари не можели да печатат на българица е просто смешно.
  • 312 Сигурно

    2 1 Отговор

    До коментар #94 от "въпрос":

    Баща ти е бил частен детектив и се е отчитал на партията инкогнито какво говорят колегите му в завода за прогреса на комунизма
  • 313 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 314 Лея 13

    1 1 Отговор

    До коментар #287 от "Сър Пичук":

    Прав си на 1000%.Просто и ясно-няма как да се каже по-добре!
  • 315 Един

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "л34лед":

    Доста неточни неща има в коментара ти. Отпуск 30 имаха само работници във вредни производства и то след няколко години работа.По-голяма част от работниците получаваха както следва: без стаж - 14 дни, на всеки две години отпуска се увеличаваше с по два дни, стигаше се до 18 дни и това беше. След 89-та година направиха за всички по 20 дни.За качеството на храните хич не бъди уверен, че бяха качествени.Баща ми работеше първо в "Родопа"!!!! след това 30 години в търговията и това, което разказваше просто не е за вярване.Само ще допълня, че в къщи храната се осигуряваше само от него, защото купуваше от колеги що-годе по-свестна храна. Спирам да пиша, защото тая тема винаги ме изнервя.
  • 316 Всичко е ясно

    2 2 Отговор
    Руснаците са свикнали да крадът всичко и после твърдят, че те са го измислили.

    Коментиран от #324

  • 317 Роко

    0 1 Отговор

    До коментар #297 от "123":

    Не си в час. Корицата е създадена от Св. Климент Охридски не от Преславската школа. Истрически факт. Известен както от житието на Св.Климент така и от други исторически източници. Наречена е кирилица на Св. Кирил учител на Св. Климент.
  • 318 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #297 от "123":

    Учениците на Кирил и Методий са Климент, Наум, Ангеларий,Сава и Горазд те са предадени на българските власти защото са българи по произход (всички останали ученици на Кирил и Методий са продадени като роби някой от тях по - късно са откупени от българските власти и правят кариера в България като Константин Преславски но те не достигат властоевите позиции на българите. Примерно Климент е назначен за управител на западна България.
  • 319 Роко

    2 3 Отговор

    До коментар #299 от "АНОНИМЕН":

    Руския език е така наречения църковно славянски език (старобългарски от XIV век). Изкуствено наложен език в Московията. Това е причината руския език да е по - близък до българския от колкото до украинския и беларуския.

    Коментиран от #325

  • 320 Роко

    2 4 Отговор

    До коментар #200 от "Печатните букви":

    Приятелю Кирил и Методий са българи по произход създават глаголицата много преди (20 години) великоморавското князче да реши да се заиграва с ИРИ (наричана от теб Византия). В Русия никога не са писали на глаголица, дори когато е цивилизована Киевска Рус глаголицата отдавна е била в историята. А Московията (днешна Русия) е цивилизована значително по - късно.
  • 321 Готин

    1 1 Отговор
    Писмеността е отличителен белег за идентичност. Тя се създава не случайно и безцелно. Това е специална поръчка от някого с отличителна цел. Обикновено това е държавна поръчка. Като такава, нека се запитаме: Кой я поръча? Защо? И за коя държава, по онова време. По това време коя от държавите претендентки е съществувала!? Простички въпроси, нали!
  • 322 БОИКО БОК ..КА ДА МИ ЯДЕ КУ..А

    0 1 Отговор
    Не винлине ясно че ни управляват сатанисти всички бивши президенти са сатанисти а наи големите са всички американски президенти до сега ,ваяка година се събирът и решават кои как да живее и кои да стане президент и тн всичко е един сценарии ,от там идва антихризма за това има в америка толкова много деца изпезнали ,зашото тия сатанисти ги избиват малки дечица на 7 .8 огинки всеки един от тях има сценарии които трябва да казва ,в щата калифорния има строго секретно място където се събират и изпълняват тяхните церемонии ........
  • 323 "руски език" хахахахах

    0 1 Отговор

    До коментар #99 от "Чук":

    Любимата ми "изконно руска дума" е бухалтер. Питайте някой руснак да обясни какво значи.
  • 324 Българин

    1 1 Отговор

    До коментар #316 от "Всичко е ясно":

    Точно като тъй наречените "гърци". Не забравяй, че Москва е "третият Рим", разрови се да разбереш кой е вторият и защо има трети!?

    Коментиран от #331

  • 325 Д'мин

    1 1 Отговор

    До коментар #319 от "Роко":

    Олеле, ти си чул беларуски и украински без полските му добавки в последно време! И твърдиш, че руския е по-близък до българския, отколото горните два езика? Момче, не се излагай!
  • 326 Япа Я

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "дърт даскал":

    Нека славяните да пишат с буквите на Кирил и Методий! Никой не пише с тия букви ,даскале ,а с Буквите на свКлимент,а той според житието му е Българин!
  • 327 Момчил Юнак

    1 1 Отговор

    До коментар #187 от "АНОНИМЕН":

    Мокшите –московитяните - не са славяни!
  • 328 Оракула

    0 2 Отговор

    До коментар #309 от "Информирай се":

    Коптите , са първите Хриситяни на света !
  • 329 м илиев

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Анонимен":

    а дали славяни не произлиза от " роби " , май това беше общоприетата версия ? не че "немци" не идва от неми , щото полячетата не ги разбирали
  • 330 м илиев

    0 1 Отговор

    До коментар #62 от "ЧУЛМАН ТОЛГАУ":

    страшееен виц разказа
  • 331 kotiss

    0 1 Отговор

    До коментар #324 от "Българин":

    а сега да видим : що ли московци се кръщават "третия рим"? дали не беше ,заради една умряла сватба с племеницата на последния император , вече покойник при това . та затова били наследниците на империята . по тая логика - всичките византийски принцеси изпоизженени за български царе ....ние кво трябва да сме - втори рим и половина ли ?
  • 332 ще дойде време когато ще се разбере

    0 0 Отговор

    До коментар #244 от "Случайно":

    ще дойде време когато ще се разбере за значението на българите и тяхната писменост и култура предадена от древни времена за развитието, достиженията и обогатяване на съвременния свят
  • 333 ще дойде време когато ще се разбере

    0 0 Отговор

    До коментар #244 от "Случайно":

    Ще дойде време когато ще се разбере за значението на българите и тяхната писменост и култура предадена от древни времена за развитието, достиженията и обогатяване на съвременния свят ....С уважение Емко
  • 334 Емко

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Д'мин":

    Истината за българите , писменността и развитието на писменните знаци и разспространението им в другите малограмотни латински народи по света все още някога ще излезе наяве ...но все още е много рано за това ....
  • 335 Eмко

    0 0 Отговор
    Неправдата е нещо нормално в 21 век !?