Last news in Fakti

16 Декември, 2020 19:01 3 484 42

„Слободен печат“: Ще успее ли Германия да направи пробив в българската блокада?

  • германия-
  • българия-
  • северна македония-
  • членство ес

Напълно възможно е до края на годината да има нова среща на върха в ЕС, защото лидерите трябва да обсъдят Брекзит

„Слободен печат“: Ще успее ли Германия да направи пробив в българската блокада? - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще успее ли Германия да направи пробив в българската блокада и да отключи процеса на разширяване на Европейския съюз? Всички надежди сега са насочени към утрешната среща в Брюксел на ниво посланици, на която Германия отново постави на дневен ред заключенията относно разширяването на ЕС за Северна Македония и Албания. Досега те не бяха разглеждани поради българското вето върху рамката за преговори със Скопие, отбелязват в редакцията на проправителствения вестник „Слободен печат“, цитирани от Епицентър.

Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров също ще бъде в Брюксел, като заяви, че германското председателство е упорито и използва всеки момент, за да работи за приемането на заключенията за разширяването на ЕС. За германското намерение свидетелстват поредица от подкрепящи изявления на министъра на Европа Михаел Рот, който в последната си статия – за вестник Die Welt бе категоричен, че „ЕС трябва да изпълни обещанието си, а София не може да държи разширяването му като заложник“.

Според Симонида Кацарска от Института за европейска политика не е невъзможно да се организира Първата междуправителствена конференция до края на годината, на която Северна Македония да започне преговори за членство с ЕС.

„Все още не знаем какво ще съдържат новите заключения, които Германия ще предложи на посланическата среща и дали те ще бъдат благоприятни или неблагоприятни за нас. Миналите заключения не бяха благоприятни за нас и е по-добре те да бъдат премахнати от дневния ред, отколкото да бъдат приети. Но например, ако утре бъдат приети някои заключения, тогава конференцията може да се проведе до края на годината или може да се определи дата за провеждането ѝ например през януари следващата година. Но такова решение трябва да бъде предшествано от среща на върха, на която лидерите на държавите- членки ще се срещнат. Напълно възможно е до края на годината да има нова среща на върха, защото лидерите трябва да обсъдят Брекзит. След като бъде свикана среща на върха за Брекзит, тя може да бъде използвана за приемане на рамка за преговори и насрочване на първата междуправителствена конференция със Северна Македония“, заяви Кацарска за изданието.

Дискусията за разширяването сред посланиците на страните-членки беше премахната от дневния ред миналата седмица и заключенията не бяха приети поради позицията на България. Не е сигурно какъв компромис ще предложи германското председателство в новите заключения и според информацията, циркулираща в дипломатическите кръгове, се търси компромис по формулировка, свързана с „погрешно тълкуване на историята“. Председателството на ЕС смята, че това изречение трябва да бъде включено във въведението за всички страни в региона, а България настоява то да бъде включено специално за Северна Македония.

В статия за вестник Die Welt Рот пише, че Северна Македония и Албания са постигнали много по пътя си към ЕС, изпълнили са амбициозна програма за реформи и не са позволили да бъдат възпрепятствани.

„Решавайки спора за името с Гърция, Северна Македония написа история в истинския смисъл на думата. Следователно зелената светлина за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония беше правилната и необходима стъпка. Междуправителствените конференции с двете страни сега трябва да се проведат възможно най-скоро. Германия категорично се застъпва за това по време на своето председателство на ЕС. Процесът на присъединяване не трябва да се отлага за неопределено време, защото един-единствен член на ЕС го прави заложник на собствените си двустранни искания", отбеляза Рот.

Според премиера Зоран Заев "ветото не е по наша вина", а търсенето на решения за спора с България е било на първо място в дневния ред на правителството през първите 100 дни работа.

„Ние сме твърдо решени, че за македонската национална идентичност е невъзможно да се преговаря, че не можем и никога няма да се откажем от правото си на самоопределение, гарантирано от Устава на ООН и всички други международни договори и конвенции, които е подписала и България. Надяваме се, че щетите, причинени от това неоправдано вето за европейската интеграция на региона и за европейските ценности, ще бъдат компенсирани скоро“, изрази увереност Заев.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гербер4е

    11 13 Отговор
    В България всички сле Слободни цари слобода благодарение на госин Боеко Борисов и неговия слободен кабинет
  • 2 Дългият

    60 2 Отговор
    Хей,промитите...пробива може да го направите само Вие.признавайки историческата истина.Стига сте търсили преси за натиск...няма как да стане,...
  • 3 ДжониДреп

    43 1 Отговор
    Да седят докато албанците ги претопят напълно!
    Тоест до 2035г. Пък после да ги питам какви са биле..и дали ше има някакво зна4ение

    Коментиран от #6

  • 4 Германия да пробие ината

    29 1 Отговор
    На македонистите, това да направи, може да започне с темата фашисти, да им кажат, че немците са пио-фашисти от българите и да го отразят в учебниците, както си държат на това македонистите, щом трябва да минава тяхната

    Коментиран от #12

  • 5 име

    24 0 Отговор
    да, но вече имаме нов субект.РСМ. означава нови разговори , преговори и току минали 15 години....
  • 6 За тях е важно да са сърбомани,

    31 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДжониДреп":

    И няма значение какви са били и кои са им корените, а сърбите са били алчни за българска земя, искали са повече от Македония, и още до бяло море, е няма излаз на море за злобарите и завистниците
  • 7 Слободен=слободия,

    8 0 Отговор
    Т.е.хаос и безхаберие
  • 8 джаич

    10 26 Отговор
    Ами сега ? Ако началника от Берлин , вразуми инатчийте от София и промени позицията им ? Сигурен съм , че бат Бойко ще се вслуша в думите на фрау Меркел , ще се изпъне сервилно-подмазвачески и ще каже с мазен фалцет - ВИНОВАТ , СЛУШАМ и ИЗПЪЛНЯВАМ , сигурно Каракачанов ме е заблудил и съм се объркал , сгреших , простете ми , за всяка грешка има прошка .

    Коментиран от #10, #11, #16, #17

  • 9 Заев, недей измества темата,

    24 0 Отговор
    Самоопределили са ви сърбите като македонисти/антибългарска идеология/, какво се случва с историята, учебниците, транспортен коридор, кои са фашистите в Европа, развой темата пред меркел, че тя не знае, за едно име Гърция ви столица 28г, сега за история, език, бързата много без да правите никакви стъпки по подписан договор, отношението ви е сръбски комунистически шовинизъм
  • 10 Инатчиите са от Скопие,

    21 0 Отговор

    До коментар #8 от "джаич":

    ината им беше 28г по отношение на Гърция, сега колко ли ще им е нужно, може да са поумнели, а дано, ама надали, джаФич, джаф, джафффф
  • 11 ДжаФич,

    19 1 Отговор

    До коментар #8 от "джаич":

    Което кученце ни е полаяло, все е побесняло
  • 12 един от стадото

    27 0 Отговор

    До коментар #4 от "Германия да пробие ината":

    абсолютно си точен. Търсят закрила от наследници на фашисти, и защо. Защото Германия не България, и ако беше обратното дупе ке дават да се пишат българи, не само пАри.. Народ без минало, а те такова нямат като македонци, нямат и бъдеше..

    Коментиран от #18

  • 13 БЮРМ/FYROM

    24 1 Отговор
    ВЕТО докрай за измислената "държава". Промити мозъци. Кресливи и злобни, сръбски мекерета. Крадци на история, език и култура. БЮРМаджии-безродници.
  • 14 РСДобруджа

    20 5 Отговор
    Никога Европа няма да допусне троянските коне на русия - сърбия и сателита и македония!
  • 15 Перо

    23 2 Отговор
    Единствената НЕетническа,а политическа нация в света,създадена с декрет,от ЮКП и език,направен от комисия,на ЮКП,не може да претендира за самоопределение,преди 1945 г. Геноцидът,над коренното българско население трябва да се отнесе в международния съд за правата на човека,кой го е питал, дали са искали да се самоопределят като македонци. ВЕТО до дупка!!! Ако искат,други страни да помогнат на измислената нация,да я “натиснат” да приеме българските и предварителните /ЕС/ условия за прием. Не са в позиция да казват какво може и какво не може да се преговаря.Имат опция да се откажат от кандидатстване и да стискат здраво македонизма и Титовия комунизъм,още 30 г.и да започнем новите преговори с Албания. За 75 г.от правоверни българи са станали мангалиптърска нация,която има право да се самоопредели и като марсиянци!

    Коментиран от #19

  • 16 Перо

    20 1 Отговор

    До коментар #8 от "джаич":

    Надай се ку-ац на писне жене! Чакай така още 30 г. на Меркел.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Аз съм точна,

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "един от стадото":

    Дааа
  • 19 бай булгар

    0 15 Отговор

    До коментар #15 от "Перо":

    Евалла , правоверни бЪлгарино Перо , аферим , машалла , бравос ! Ти си ми симпатичен , ама Перо малце македонско и християнско ми мяза , я колко по-хубаво е да си Кубрат , Осман , Маламир ,Кубер ,Крум или Асан , да си мъжевствен мюсюлманин с мустаци , с бончук ,а не със знаме , друго си е конската опашка много фешън .

    Коментиран от #21, #22, #31, #32

  • 20 Кочо

    8 0 Отговор
    Политкоректни гендър статии. Няма какво да им се коментира.
  • 21 РСДобруджа

    14 1 Отговор

    До коментар #19 от "бай булгар":

    Тия руски глупости отпаднаха с разпадането на измисления СССР.
    В Римските документи ясно си пише - Траките които са Българи!
    На вас Гошо - тарабата ви е създател.
  • 22 Перо

    14 0 Отговор

    До коментар #19 от "бай булгар":

    От кога има македонско име? Сега,след 75 г.,сте мангалско-шиптърско племе,не ставате за нищо!

    Коментиран от #23

  • 23 живко

    5 6 Отговор

    До коментар #22 от "Перо":

    Перо , Петре , ама те пере яко сачмата у главата ? По - кротко , Петрос преведено от гр. ез. е Камен , производно от камък ! А езикът на Македония , можеш да го видиш в музейте , в Солун , Серрес , Скопие , София и къде ли още не , даже и в османските регистри.

    Коментиран от #24, #34

  • 24 Киро питоня

    14 0 Отговор

    До коментар #23 от "живко":

    Абе, ма пак си са завивал с мокри вестници..къв език бе мамин, като до 45 година не е имало такъв народ, такава държава и такъв език бе.. Най-много да са цвилили на езика на Буцефал.

    Коментиран от #28, #33

  • 25 Сталинград

    4 0 Отговор
    Въпросът за съдбата на немската блокада е с ясен отговор....
  • 26 ЛЛЛ

    13 0 Отговор
    Г-жа Меркел да натисне малко Скопие и да не се занимава с нас
  • 27 Тази със синьото костюмче

    4 0 Отговор
    Отдавна пробиха, поробиха и източиха България . Ненавиждам ги!
  • 28 живко

    1 4 Отговор

    До коментар #24 от "Киро питоня":

    Перо , защо ми пишеш под името Киро Питоня ? Пиши си каквото си искаш , това е плурализъм , това е свобода , ама не свободия , гранична с клинична идиотия . Питоня на Митьо Пищова , песните на Азис , политиката на Бойко , маймунджилъците на Каракачанов , какво общото между тях ?
  • 29 KAISER

    8 0 Отговор
    кАкъв Die Welt ще определя нещата във Европа,кой сте вие да ви вземат дяволите,продажници безродни и бледолики от Die Welt колко марки ви плаща обкръжението на Заев, да ръсите простотия след простотия сред Българският народ и ЕС!?

    Коментиран от #30

  • 30 шопо

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "KAISER":

    Умирам за кайзер пастърма , дали има в Кауфланд или Лидъл ? Супер мезе за червено вино каберне-совиньон , а става и с шльокавица от джанки сливи с двойна дестилация по рецептата на бае Джуро от с. Железница .
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Предпочитам конската опашка пред

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "бай булгар":

    Сръбските злобата, завистници, алчни за българска земя, каквато е Македония, сърбите с позволение са се заселили на балканите 7 век и са били използвани в римската империя за плячкосване

    Коментиран от #35

  • 33 Д. Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Киро питоня":

    Буцефал, не беше ли името на магарето, в обора на сръпчо Тито!? Малко келяв беше, ама после се поправи - даваше на рушляците да го цункат, не само него по д-то, ами и магаренцето! Та оттам самочувствието, на сръпчетата! Ама да не забравят, че и те ще дойдат на нашия, след посръбчените ни братя макета! А винаги са яли... кютек от нас!
  • 34 Може, но недей нарича българския

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "живко":

    Език македонски, 45г сте започнали с новите въведения в българския , за да прилича насръбски
  • 35 Д. Петров

    12 0 Отговор

    До коментар #32 от "Предпочитам конската опашка пред":

    Изразил си се грешно! Македония е географска територия, на Гърция и България! Отцепената от България една-шеста, нямат право да се наричат Северна Македония! Северо-Източна Македония, е в България! Те могат да се наричат, само Северо-западна Македония, или както си искат: луната Македонска, Марс македонски, Заековоландия и т.н.

    Коментиран от #39

  • 36 Не ги разбирам

    4 0 Отговор
    Вижте им имената например на вицепремиера Никола Димитров, както и на половината македонци ами те са си български. Тогава поради какво се срамят да се нарекат българи?
  • 37 Кога се успява

    3 0 Отговор
    Тук, маке идентичност. Там, Крим вечно руски. От какво зависи успеха?
  • 38 Аззззз

    3 0 Отговор
    Ама какъв е селски мазен тарикат тоя Заев . А предния мръсник с тая мазна и нагла мин____ска мутра сега скрит в Унгария .
  • 39 Е, да де, то е ясно за коя македония

    5 0 Отговор

    До коментар #35 от "Д. Петров":

    В случая е спора, Вардарска македония, сърбите са искали цялата област македония за излаз на бяло море, много алчни за българска земя, едното око лакомо гледа на БГ, завистници и от там и злобата, и лъжи, лъжи, в основата на политиките им е ЛЪЖАТА, характерен прийом, виждате го с македонските исторически лъжи, преди това за името, звездата от вергина гръцки и все в тоя стил, и няма кой да ги спре, абе , айде стига с тоя сръбски комунистически шовинизъм, елита им е от югослужбите, какво да очакваш, само помия
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Наблюдател

    5 0 Отговор
    Възниква логичния въпрос: За ЕС България или СМакедония е по-важна? А за България въпроса с "Македонския казус" е: ЕС съюзници ли ни са или какво ? Защото до сега това по нищо не личи. Даването на пари просто е копуване на слугинаж!!
  • 42 Аве Майн Кампф

    1 0 Отговор
    Вeтo дo дупкa нa прocръбcкaтaизмeт у Cкoпиe , и e крaйнo врeмe тaзи измиcлeнa държaвицa дa ce ликвидирa oт кaртaтa, и зeмитe и дa бъдaт рaзпрeдeлeни и върнaти нa Бългaрия , Гърция и Aлбaния ...... кaктo cи e прaвилнo