30 Ноември, 2012 13:00 8 289 1

Колумбиеца: Ще има телевизия само за българска музика

  • колумбиеца-
  • рап-
  • музика-
  • телевизия-
  • албум
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Колумбиеца прави своя дебют през 1995г. в парчето “Текила” от дебютния албум на брат му -  М’глата, когато е едва на 12-годишна възраст. През 2002 г двамата братя са продуценти и собственици на музикална компания “Sofia Cartel Productions”, която е профилирана единствено в областта на Hip Hop музиката. Към момента Колумбиеца е артист на „Kartela Records”, както и продуцент и съдружник.

В интервю за Факти.бг рап изпълнителят сподели интересни подробности около своето настоящо и бъдещо професионално развитие.

Само преди няколко дена излезе най-новият Ви клип към песента „Дете на прехода“, който предизвика силен медиен интерес. Как дойде идеята за въпросното парче?

Идеята дойде от само себе си . Явно много време се е таило цялото това нещо вътре в мен и просто се изля.

Текстът е Ваш?

Да, мой е текстът. Написах го доста бързо, за не повече от 15-20 минути ... просто се изля от душата ми.

Самият Вие смятате ли се за „Дете на прехода“?

Да, разбира се. Аз съм дете на прехода, защото съм израснал по времето на целия преход. Всъщност той, преходът все още не е свършил, а и няма да свърши скоро... така, че ние вечно ще сме си в преход.

Участвате в една благотворителна кауза, която приключва сега в края на ноември, бихте ли ми разказали малко повече за нея?


Това е една много интересна инициатива. Казва се „Movember” и идва от името на месец ноември. Всички участници си пускат мустаци, а в края на настоящия месец ще се проведе финално парти. Идеята за „Movember” се заражда в Мелбърн (Австралия) от двама приятели, които решават да се борят със страшната болест – рак на простатата. В международен мащаб това е една много популярна кампания. Snoop Dogg е бил миналата година лице на кампанията в САЩ. В България всичко протече много позитивно, защото тук обикновено  когато се правят такива кампании, винаги се говори за някакви негативни и лоши неща от типа на: „как хората ще умрат.“, „вижте колко е зле“ и т.н. Интересното в този случай е, че всички ние, които  се обединихме около тази идея правим кампанията по един наистина позитивен начин, като нашето мислене е насочено единствено в позитивна насока. За пример мога да дам един флаш моб на песента на  Psy – Gangam Style, който се проведе на бул. „Витоша“ и на който танцуваха момичета с мустаци. Смятам, че се получи много интересно. Ние целим по този начин да привлечем вниманието върху този проблем, защото има много голям брой хора, които ежегодно се разболяват от тази коварна болест. Хубаво е хората да си правят от време на време профилактични прегледи.
 

Вярно ли е, че заедно с Вашия брат – Мъглата, който също е рапър, сте съсобственици на музикална компания „Kartela Records”?

Не. С него бяхме съсобственици на „Sofia Cartel Productions”, което всъщност е предисторията на „Kartela Records”. В настоящата компания съм съдружник с – Кирил Георгиев. Той е мой приятел, а също така в момента е един от прогресиращите бизнесмени в България. Дейността във фирмата е ориентирана само в областта на R&B, Hip Hop и Rap музиката. Компанията може да се похвали вече с един добър брой от артисти – Титана,  Ke$ho, Diamante, Милиони и др. Непрекъснато към нас се присъединяват нови и нови лица, което ме прави много щастлив.

Като заговорихме за Diamante, през пролетта на 2012 г излезе песента „Дявол ли си“, в чийто клип участие взе Асдис Ран. Лесно ли се работи с нея, защото преди време тя сподели, че това е първо нейно участие в подобен проект?
Тя е изключителен професионалист,  защото все пак е професионален модел. Направихме едно страхотно видео, като тя си изигра своята роля по един перфектен начин. Всъщност ние повторихме парчето „Обичам живота“ с  Diamante , като там дори влязохме в „MTV world chart express”.
 

А кое е най-голямото Ви професионално постижение до този момент? Свързано ли е по някакъв начин именно с „MTV world chart express”?

Според мен най-голямото ми постижение е хорската любов, която съм спечелил, не влизането ми в MTV, защото с или без MTV, хората ако не те обичат, няма как да се получи нищо. Именно за това, смятам, че най-важното нещо е любовта на хората към мен и факта, че съм съумял да им задържа вниманието толкова дълго време.

Вярно ли е, че е имало период, в който сте прекъснали своята музикална кариера?

Прекъсване нямам. Музиката не е баница, да я месиш – печеш, месиш – печеш. Това е творчески процес и човек когато има някакво вдъхновение, просто го реализира. Вече 17 години се занимавам активно с рап музика.
Какви са бъдещите Ви цели и проекти? Насочили ли сте се вече към нещо конкретно?

Най-значимото нещо, което се случва около мен е, че ще започвам собствено предаване по телевизия Pop Core, което ще се казва „Петте яки на Колумбиеца“ и ще бъде класация само за българскa Hip Hop музика. Всъщност, това е нещо голямо и ново за българския рап, защото към тази музика има някакъв вид дискриминация не само в България, а и в световен мащаб. Медиите избягват темата за българската рап музика, особено музикалните телевизии режат твърде много българските парчета. Аз именно за това се съгласих да работя с телевизия Pop Core, защото смятам, че те са едни страхотни професионалисти. Всъщност може би ще издам една малка тайна, но в момента се прави втора музикална телевизия, която ще  излъчва  само  българска музика. Преди години имаше някакъв монопол, но сега той сякаш започва да се разчупва. Интернет пречи на цензурата и дискриминацията, която се опитват да налагат медиите върху българската музика като цяло.

Смятате ли, че българската рап музика се е променила в последните десет години и в бъдеще ще се радва на повече почитатели?

Принципно, музиката се е променил до толкова, че тя започна по някакъв начин да еволюира. Говоря за музикалната индустрия не само в България, а  в световен мащаб като цяло – технологиите се развиха, звукът е по-добър, много по-лесно се записват музикални парчета, има интернет, можеш да работиш много по-лесно с хора по цял свят. Ние самите работим с хора от Испания и Америка. С две думи, нашата музика е международна, макар да е на български език, защото екипът, който работи зад нашата продукция е международен.  Качеството и нивото на музикалните проекти се вдига и ще продължава да се вдига, радва се на популярност, която ще продължава да расте. Ако трябва да бъда честен, рап музиката по принцип е една от най-слушаните музики, но изкуствено се налагаше, че най-слушаната музика е например чалгата. Това е така, защото в страната има предимно чалга заведения в които ходят по 100 човека, но България е 7 милиона, а не 10 000 човека, които са решили да отидат на дискотека. Имаше едно „лоби“, което беше решило да налага чалга музиката, но напоследък на хората, очевидно не им се ходи на такъв тип заведения и повечето от тях вече са празни. Всъщност в момента въпросните нощни клубове вече се принуждават да канят Hip Hop артисти, защото никой не иска да слуша глупостите на поп фолк изпълнителите.

Бихте ли казали каква е разликата между рап и поп фолк музиката?

В една песен, текстът който аз използвам,  се съдържа в два албума на чалга изпълнители. В техните песни има десет думи на кръст, които са лишени от смислено съдържание. За мен това е елементарна музика, за елементарни хора.

Значи ли това, че тези изпълнители залагат на  визия, а не на гласови качества?

Каква визия? Направили са се в главите като бухали и само знаят да хвърлят салфетки. Това е измислена и фалшива работа, защото навремето мутрите хвърлях пари и те се опитват да копират това. Да, ама това е фалшиво, защото салфетките не са пари. Няма ги баровците, които ще хвърлят 10 000 лв на барабаните, затова хвърлят салфетки. Да не говорим, че като се качат върху масата и стъпват с токчетата в шопската салата. Това просто е отчайващо.

Майка Ви е финансист, а баща Ви физиотерапевт, как решихте да се насочите към музиката?

Не ми се отдава да уча биология или да се занимавам със здравето на хората, въпреки че моят баща е физиотерапевт. Ако трябва да бъдем точни, той е истински спортен доктор. Работи с много спортни клубове, които не са български, а на световно ниво. Ако исках, можех да се занимавам с това и да му открадна едва ли не професията, но това не е моето прозвище. Моите интереси са насочени в съвсем различна насока – разработвам музикална компания, развивам проекти за добив на енергия от възобновяеми източници – зелена енергия. Проблемът в България е, че тук има наложено мнение, че въпросните енергийни проекти са нещо лошо и не трябва да се занимаваме с тях, но това не е така. Просто се опитват да убият бизнеса.


Настоящата година е към своя край, какво си пожелавате за новата 2013 година в професионален план, като реализация?

През настоящата година направихме много песни, имаме вече около 20 – 30 трака, готов албум на Diamante, работим върху нови компилации, снимаме нови видео клипове, така че през следващата година ще се опитаме да натиснем още повече по отношение на музикално развитие и реализация. Доволен съм от свършеното през 2012 г., но искам през новата година да се затвърдим на българския музикален пазар, както аз, така и колегите с които работя..


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Cosy

    0 0 Отговор
    Супер. Сега само трябва да се появи и готина българска музика. Щото с по 10-тина свестни парчета на година не знам с какво ще я пълнят.