ФАКТИ.БГ

Как се става първият българин съдия в САЩ - Симеон Ноцков, който сбъдва американската мечта пред ФАКТИ

"Единствената разлика между мен и другите хора е в количеството и качеството труд, което сме хвърлили", разказва Симеон

Публикувана: 8 Януари, 2021 15:02
63 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3466
Как се става първият българин съдия в САЩ - Симеон Ноцков, който сбъдва американската мечта пред ФАКТИ
Симеон Ноцков; Снимка: Личен архив
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.4 от 35 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Симеон Ноцков е на 35 години и живее в Чикаго – най-големият град на щата Илинойс. Освен, че Симеон е най-младият съдия в целия щат, той е първият българин, достигнал до съдийски пост в САЩ. От ФАКТИ се свързахме с него, за да говорим за пътя му до сбъдването на американската мечта.

Симеон Ноцков, или както ми казва да го наричам – Мони, напуска България, когато е на 14 години. Преди да напусне България през юни 2000 година със семейството си, те живеят в Благоевград. Мони е родом от Благоевград, но разказва за рода си – семейство Ноцкови, който е от Югозападна България - Виногради, Мелник, Рожен, Сандански.

Питам го дали винаги е имал интерес към правото или се е насочил към него, когато е пристигнал в САЩ. „Правото и медицината винаги са били двете неща, които много са ме интересували. Още когато бях малък – някога в 4. клас, когато родителите ми ходеха на родителски срещи, още тогава моята учителка от 1. до 4. клас г-жа Чилева казваше на майка ми: „Такова момче с такова чувство за справедливост не съм виждалa“. Винаги ако имаше някакво спречкване, някое дете ако биеше другo, се намесвах. Винаги съм бил някак с вродено чувство за справедливост, за това кое е честно. Още от малък имах интерес към правото, защото съдебната система е точно това – справедливост, закон“, разказва Симеон.

Относно причините на семейството да се премести чак в САЩ, Симеон казва: „Баща ми винаги е имал чувство, че за момента в България не е имало шанс да се осъществим, не ги е имало възможностите. Като по-млад той беше пътувал до Германия, за да работи на строителни обекти. Това е било през ранните години на 90-те. Тогава ходеха в Германия например за три или шест месеца – къси периоди за временни работници. Баща ми още тези години ходи в Германия за работа и се връща. Той винаги е мечтал да идем в чужбина, където можем повече да се осъществим. Още от малки сме имали тази идея за Америка като страната на неограничените възможности, на сбъднатите мечти, на успеха.

Когато разбрах, че съм спечелил зелена карта, също и семейството ми – майка ми, баща ми, брат ми, за всички нас беше сякаш това е началото на ново приключение, на ново състезание. Още в самото начало, когато дойдохме тук, имахме настройката, че сме тук, за да се борим, че сме тук да работим, че сме тук да успеем – да постигнем всичко, което сме решили. Така бяхме настроени и това много ни помогна между другото. Имаше много други български семейства, които нямаха тази настройка. Те може би са имали повече пари от нас в България – ние нямахме много, и затова настройката им беше „не знам, ще видим“.

Питам Симеон как се е запознал с тези други българи в Чикаго и той ми разказва за българската църква там „Св. Иван Рилски“. Казва, че дори бил дякон там между 2000 и 2010 година. Всяка неделя в продължение на дълги години за него започвала с литургия, а след това обяд и срещи с други българи: „Тази черква беше като културен, освен религиозен център. Там си правехме коледни партита, вечеринки, събирахме се за Гергьовден, за всички големи празници. Покрай черквата се запознах с други български семейства с деца на моите години. Те също бяха дошли със зелени карти, но много от тях се отказаха. Изплашиха се и се върнаха обратно“.

„Ние бяхме взели доста пари назаем, бяхме си разпродали имуществото и нямаше начин – настройката ни беше различна“, допълва той. Това и била причината да се стремят към успеха с всички сили.

Симеон Ноцков завършва 8. клас в България. Малко след края на учебната година, той и семейството му отиват в САЩ. Бързо му се налага да се запише за училище – нарича го техникум, в който се обучава от август 2000 година до май 2004 година. Бакалавърската си степен започва през август 2005 година и завършва през май 2009 година. Тогава се обучава в две специалности – „Философия“ и „История“.

Първоначално желанието му било да учи и право, и медицина. Отказал се обаче от медицината и се насочил към правото. Симеон разказва и защо избрал точно тези две специалности – „Философия“ и „История“:

„В България като малък играех шах. Ходех на състезания по шах дори. Като един шахматист, винаги мислех за следващия ход – дори не само за следващия, а три хода по-напред. Винаги съм мислел какво ще ми е необходимо, например какво ще ми е необходимо, за да вляза в правно училище. Едното нещо беше да имам много хубави оценки. От „Философия“ и „История“ имах почти идеален бал, което е много добре. Балът ми от тези две специалности беше много добър. Когато кандидатствах за правното училище, ми трябваха добри резултати и на теста. Това беше достатъчно и така, и направих“.

Симеон разказва, че винаги е работел. Докато учи бакалавъра си, Симеон също не спира да работи: „Бях в строителството през лятото, сервитьор вечерно време, всякакви такива работи, за да изкарвам пари и да си плащам сметките. От самото начало, когато дойдохме тук, винаги съм работел – първо, за да върнем парите, които бяхме взели назаем в България, а след това, за да си изкарвам аз пари. На 17 години изкарвах по 500 долара на седмица, а моите съученици питаха родителите си за 20 долара на седмица за кафе. Бях страшно по-различен дори от американчетата ми съученици. Те просто не бяха научени по този начин – да действат да работят. Или пък както е в България – „Аз съм студент, няма да работя“, няма такова нещо. Едновременно бях студент и работех по 35 часа на седмица, но изкарвах много хубави пари“.

Симеон на дипломирането си от "Бъркли"; Снимка: Личен архив

Как се става първият българин съдия в САЩ - Симеон Ноцков, който сбъдва американската мечта пред ФАКТИ

През 2009 година Симеон Ноцков завършва бакалавъра си и започва да учи право в Chicago-Kent College of Law (Юридическия колеж в Чикаго-Кент). Завършва през 2012 година и веднага отива в университета „Бъркли“ за една година. „Винаги съм се интересувал от недвижимо имущество. Имах и все още имам лиценз за брокер на недвижими имоти. Затова и специализацията ми в „Бъркли“ беше по недвижими имоти – данъци и т.н. и всъщност това, което работя в момента като съдия“, разказва той. След като завършва „Бъркли“, се връща в Чикаго.

Следва работа като прокурор в Спрингфийлд - столицата на щата Илинойс, чийто най-голям град е Чикаго. Симеон става прокурор през октомври 2013 година. Разказва ни каква е логиката на столиците на щатите в Америка – това са обикновено малки градове, с немного население, в които всеки по някакъв начин работи за държавата: „Ако икономическия център на Илинойс е Чикаго, то държавния център е Спрингфийлд“.

„В Спрингфийлд по всяко едно време имах около 150 активни дела. Ти като прокурор много често правиш споразумения, не всяко дело отива на съд. Достигах до споразумения, но по всяко време имах много активни дела. Винаги съм бил много организиран, защото вярвам в поговорката, че „без ред, няма късмет“. Още от самото начало като прокурор пак бях различен, защото когато ставаш прокурор, ти наследяваш нечии чужди дела. Тогава изкарах всички дела, подредих ги, разчистих ги. Прекарах седмици наред, за да вкарам всичко в ред. Моите колеги тогава ме питаха защо се занимавам. Бяхме 9-10 човека, повечето от тях много не се впрягаха, казваха си, че са държавни чиновници, питаха ме защо толкова много работя, след като никой няма да го оцени, няма да ми се промени плащането. Аз обаче знаех, че отивам там, не за да стоя до пенсия. Знаех, че ще отида там, ще направя име за себе си и ще продължа нагоре“, разказва Симеон.

Разказа ни още как в един момент и трите големи кантори в Спрингфийлд искали от съда да го санкционира, да му отнеме лиценза заради „неетични и неконституционни тактики за разследване" на техните клиенти. Симеон говори и за кръга на "добрите стари момчета“ там – хора на високи позиции в различни сфери, които са учили в едни училища, ходили са в една църква, познават се: „За тях беше супер странно, че съм от България. „О, къде е България, вие християни ли сте?“. В следващия момент аз вече ставах неудобен за тях, тъй като работех много и им правех проблеми. В един момент бяха доста настроени срещу мен, но това няма значение. Това е част от работата. Аз знаех, че това, което правя е легално и моите шефове – главния прокурор, е зад мен. Затова действах без спирка“.

Симеон Ноцков, докато е прокурор в Спрингфийлд; Снимка: Личен архив

Как се става първият българин съдия в САЩ - Симеон Ноцков, който сбъдва американската мечта пред ФАКТИ

Многото дела като прокурор по-късно помагат на Симеон Ноцков да вземе поста на съдия, защото повечето прокурори и адвокати, казва той, нямат много дела в живота си – много по-често се стига до споразумение. „Аз за една година имах толкова много дела, а също и разпити, че после, когато отидох да кандидатствам за съдия им казах: „Вижте какво съм направил за една година – повече отколкото хората правят за десет години. Което и реално е така. Когато станах съдия, един адвокат дойде и ми каза: „Съдия, извинявай, аз практикувам от 12 години, но не съм водил дело досега, защото винаги правя споразумения. Можеш ли да ми обясниш пак процедурата?“. Бях прав от самото начало, когато казах на главния съдия, който тогава ме интервюираше, да види какво съм направил за една година, за да разбере, че съм постигнал много повече от много хора”, разказа той.

„От тогава насам всеки един месец съм писал повече дела от всеки друг съдия. Един съдия, ако напише 10-15 дела, аз имам 10 пъти повече от това. Въпросът не е да ги надмина с 1-2 дела, а да покажа, че аз мога много, много повече“, категоричен е Симеон.

На въпроса откъде идва тази негова мотивация, той отговаря: „Мисля, че е така от самото начало, когато дойдохме и бяхме настроени, че идваме, за да покоряваме. Вижте например сега изборите за сенатор в Джорджия - демократът Уорнък всъщност е пораснал на помощи от държавата, афроамериканец е, баптист. Сега измества най-богатата сенаторка в Сената, която е бяла протестантка. Още от малък имах усещане, че ако ще успея, ако ще се докажа някъде, това ще е в Америка. Затова винаги съм използвал тази възможност на максимум. И никога не мога да разбера хората, които са получили тази златна възможност, дошли са със зелена карта и не се реализират. Аз обичам България, но ако стана мултимилионер или милиардер в Америка, мога много повече да помогна на България, отколкото ако се върна и съм поредния човек там“.

Симеон като съдия; Снимка: Личен архив

Как се става първият българин съдия в САЩ - Симеон Ноцков, който сбъдва американската мечта пред ФАКТИ

Симеон паралелно се занимава и с бизнес – купува и отдава под наем къщи. Идеята заимства от свой преподавател в „Бъкрли“, който се занимава със същото нещо: „Той беше един от най-големите инвеститори в недвижимо имущество в Калифорния. От тези хора, които правят по 400 милиона долара от една сделка. Когато говорех с него, седяхме аз и един милиардер срещу мен. Реално неговата история не беше по никакъв начин различна от моята. Това ми показа, че няма невъзможни неща, че това да станеш милиардер и да постигнеш всичко, което си решил, не винаги е базирано на това къде си роден, а на това, което правиш в тези 24 часа на денонощието“.

Симеон казва, че не стои пред телевизора, не седи на дивана, а се опитва да използва своите 24 часа до максимума. Довършва и разказа за своя преподавател в „Бъркли“ – той завършил „Харвард“, след това отишъл в Калифорния, с жена му построили двуетажна къща и дали единия етаж под наем. След това започнали да купуват къщи и да ги отдават под наем, разраснали бизнеса си, който се превърнал в империя.

Симеон решил, че може да направи същото и когато завършил „Бъркли“ и се върнал в Чикаго, със семейството му купили първата къща. „След това купихме втора къща, после трета – превърна се в бизнес. Тъй като имах умения в строителството – и аз работех на обекти, и баща ми, и брат ми, тримата бяхме като бригада. Изливахме цимент, викахме братовчедите да помагат, правехме българска мафия в Америка“, шегува се той.

Симеон на строеж: Снимка: Личен архив

Как се става първият българин съдия в САЩ - Симеон Ноцков, който сбъдва американската мечта пред ФАКТИ

Симеон Ноцков става съдия, когато е на 28 години. Към днешна дата заема съдийски пост вече седем години. Питам го каква е крайната цел, докъде ще продължава: „Това е, че няма крайна цел“, отговаря и допълва: „Много хора ме питат понякога не ми ли е мъчно, че нямам време да гледам баскетбол или да отида на футбол. Но всъщност за мен борбата е удоволствие. Дори и на стари година да съм един пенсионер, който ще се върне във Виногради в България, ще си построи къща и ще си почива, дори и да се върна там и да нямам нищо друго, за мен това ми дава удоволствие – да зная, че съм дал всичко от себе си. Крайният резултат не е моята цел. Нито парите ме блазнят, нито властта. Когато играех футбол с други българи, те не знаеха, че съм съдия. Просто не бях казал, но няма и защо. Единствената разлика между мен и другите хора е в количеството и качеството труд, което сме хвърлили. Но и това не ме прави много различен, защото други хора на моята възраст са лекари, правят сърдечни операции и т.н.“.

„За мен няма крайна цел, защото докато има борба, за мен е удоволствие да съм в борбата. Тоест щатски съдия, после федерален съдия, после може би по-нагоре, дори със сигурност по-нагоре, защото в момента, в който стана федерален съдия, вече ще искам по-нагоре. В същото време работя и в бизнеса, за да порасне той, защото в края на деня, ако разчиташ на една правителствена заплата, дори и да е добра, няма да са невероятни пари. Аз съм некорумпируем, защото имам бизнес, който ми изкарва достатъчно пари“, казва още той.

Последно Симеон е бил в България преди 10 години. Възнамерява обаче да се прибере догодина. „Последните 10 години борбата беше жестока – да завърша правното училище, да стана прокурор, да стана съдия. Сега работата като съдия вече ми е лесна, но в началото да пиша толкова много повече дела от другите съдии изискваше много усилия. След седем години вече съм научил делата, легалните теории, защото много от тях се повтарят. Но в началото беше много трудно, затова в последните 10 години не съм се прибирал – борбата беше да стигна до едно ниво. Мисля да се прибера следващата година – ще видим как ще се случат нещата с COVID. България иначе ми е мила. Моята баба – майката на моята майка още е там, искам да я видя, може да си намеря и някоя българска булка пък”, разказа Симеон Ноцков в края на разговора ни.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.4 от 35 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
чичо Мичо
1 Отговор
ЕЛА СЕ НОЦКОВ,НО ПРЕДИ ТОВА ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ,МНЕНИЕТО ТИ,ЗА ВСИЧКИТЕ НИ ПРЕМИЕРИ ОТ ПРЕХОДА....

Коментиран от #27


Оценка:
-4 +16

Дълга статия,бе
2 Отговор
Ама я прочетох цялата и чак тогава го преместих.Американските мечти са на американците,ние все още сме българи..

Оценка:
-9 +32

Боцков
3 Отговор
Лесно се става съдия в САЩ. Има обаче условия.
Трябва да си eвpей
Трябва да си джендър
Трябва да си глобалистки настроен
От там нататъка е лесно. Може и сенатор да станеш даже.

Оценка:
-25 +30

фактите
4 Отговор
човекът е станал натегач
няма как да работиш по обекти
и да четеш и да станеш добър специалист
в професията си е кръгла нула
сигурен съм

ползват го за неблагодарната писарска работа
като мъжка секретарка

дано го осъзнае
успял е да стане подлога на системата им

Оценка:
-27 +19

Сандо
5 Отговор
Мисля,че израза "американска мечта" трябва да претърпи сериозна промяна в съдържанието си.Термина,какъвто го знаехме ние вече не съществува.

Оценка:
-3 +29

случаен
6 Отговор
всичките македонци са натегачи, защото са голтари, културата на гладния, щатските институции не са като федералните, там нивото е много ниско, това за информация на читателите, а и на този дето е писал статията

Коментиран от #23


Оценка:
-14 +11

Поздравления
7 Отговор
За момчето, но защо никога не пишете за осъществили те се българи в България и за техните успехи. Това си е някакво български мислене, че все другите са по-добри ,а ние никога не успяли ,което не е вярно

Оценка:
-4 +26

Петър
8 Отговор
Не разбрах момчето дали е съдия в Америка или САЩ?

Оценка:
-9 +11

Behemoth
9 Отговор
Леле тоя ако се постарае и може да стане първата първа дама от български произход...

Оценка:
-18 +15

Сух
10 Отговор
Нещо ми се струва, че ни облъчват.. Предатели..

Оценка:
-9 +21

ман
11 Отговор
КЛАСИЧЕКИ НАТЕГАЧ,ПРЕКОМЕРНО АМБИЦИОЗНИТЕ ХОРА СА БОЛНИ МОЗЪЦИ.

Коментиран от #17


Оценка:
-16 +22

Да питам
12 Отговор
Този мен,след толкова години в САЩ,дали все още говори български,или го заваля като северомакетата?

Оценка:
-13 +9

Страхлив Гал Фон
13 Отговор
С тази статия Маринкова пита останалите и работещи българи в България - Защо още не сте напуснали милата си родина и не сте успяли в живота си?

Оценка:
-4 +26

Баба
14 Отговор
Направо се просълзих и даже изпих две ракии за да ми олекне .

Оценка:
-5 +18

Асен Милев
15 Отговор
Зелената карта е американска програма за обиране каймака на обществото от други страни.
Имаме познати на които сина им получи такава, учи в САЩ икономика и работеше в банка. Стигна до управител, но заряза всичко и се върна в България. Всички бяха в недоумение, а той обясняваше, че детството, корените са му тук, и там не му било вкусно, не можел да сънува и бил неспокоен. Човек -родолюбец, шапка му свалям.
А съдията американец, да е жив и здрав. Не всички хора са еднакви, не всички имат душа и сърце. Има и такива- за реализация и изгода, безчувствени към род, родина, дълг..., при липса на подобни сигурно са щастливи там. Аз със сигурност не ще бъда. Обичам си родната България, каквато и да е.

Коментиран от #31


Оценка:
-13 +25

Гост
16 Отговор
Ами не, не му завиждам! И меко казано - не са ми присърце натегачи и самохвалци! Това с "бройките" дела не е същото, като да прекопаеш най-бързо декар царевица, "Шампионе" по бройки дела! Нещо нечитав ми се вижда с уж много пари и успял, а няма на 35 г. жена и деца, дори хоби, свободно време, пътувания, почивки... Вероятно смята, че парите ще му "трябват", като се представи на Св. Петър!?

Коментиран от #32


Оценка:
-17 +20

17
Този коментар е премахнат от модератор.
Браво !
18 Отговор
Успех , Мони ! Радвам се ,че не си забравил ,че си българин !

Оценка:
-5 +20

Бесен Язовец
19 Отговор
Балканска раята избягала в Обора.

Оценка:
-11 +3

20
Този коментар е премахнат от модератор.
Политолог
21 Отговор
Що не отиде в Масква бе момче, и Рассия дава възможности...водка, Лада, новичок...

Оценка:
-9 +10

стоян георгиев
22 Отговор
браво моче .еи такива като теб ни трябват,но ни трябват тук.направо ме просълзи.евалата!

Коментиран от #29, #33


Оценка:
-5 +5

23
Този коментар е премахнат от модератор.
Как му казваха
24 Отговор
Промиване на мозъци с чужди новини

Оценка:
-6 +9

Хасково Днес
25 Отговор
Justice of the Peace или Judge
.....
Това не разбрахме :)) Има голяма разлика :))

Оценка:
-1 +2

Niko
26 Отговор
Браво на момчето, всеки има право да определи собствения път в живота си. До тъпите коментари като натегач и тн, без коментари.
Кой има право да казва как трябва да си живее живота. Всичко е плод на ужасно много труд, това си е.

Оценка:
-2 +8

От Швеция
27 Отговор

До коментар #1 от "чичо Мичо":


Мнението на Ноцков ,за нашия Премиер , можем да сме сигурни,
че е отрицателно!
Човек не се изселва, от родното си място, от хубаво Правителство и Читава държава!
Поздравявам Ноцков ,за постигнатото в живота му до момента!
Запомнете, това Българско момче , той ще върви, много нагоре в живота и кариерата си?
Пожелавам на Ноцков, да е жив и здрав, другото си го има?
Истина е , че в чужбина ,ако искаш да постигнеш нещо ,трябва да си три пъти по-добър, от местния кадър !

Оценка:
-3 +7

Страхлив Гал Фон
28 Отговор

До коментар #23 от "Коментатор":


Абсолютно сте прав! При конфликта-война в края на 2020 г между Армения и Азербайджан, какво се случи? Всички успели в България арменци напуснаха втората си родина и се включиха в бойните действия! Това очакваме и от много успелите зад граница наши сънародници. Подкрепям ги независимо, че работят за друга държава!

Оценка:
-2 +10

От Швеция
29 Отговор

До коментар #22 от "стоян георгиев":


И аз така, реагирах!

Браво на момчето, и с пожелания за много успехи в бъдеще!

Оценка:
-1 +10

АзАЗ
30 Отговор
Браво, Мони, постигнал си много, продължавай напред и нагоре, за да даваш пример на младите българи, да знаят, че с труд и постоянство се реализират мечти! Дано някой ден сърцето ти те върне в родината, майка България има нужда от хора като теб!

Коментиран от #38


Оценка:
-1 +12

Има разни хора
31 Отговор

До коментар #15 от "Асен Милев":


А бе не знам, нали знаете ,
за един директор на Уникредит - банк-
Пловдив ,който имаше огромна мечта,
да живее в Америка?
Напусна си директорския пост в Пловдив, доброволно и
отиде в Америка с зелена карта ,
живя известно време и се завърна ,
след около месец, скочи от балкона,
доста от високо и се самоуби?

Коментиран от #43


Оценка:
-1 +4

Вярно
32 Отговор

До коментар #16 от "Гост":


ли ,човека не е тракторист като теб?!Който за каквото учил!

Коментиран от #44


Оценка:
-2 +2

ххх
33 Отговор

До коментар #22 от "стоян георгиев":


Няма да си дойде!Там съдията може да има частен бизнес ,а тук не! И това е доста постна лъжа,мой приятел преди 15г. стана съдия в САЩ в Линкълн щата Небраска! Има и други българи ,но не се афишират.

Коментиран от #49


Оценка:
-2 +13

Република
34 Отговор
Американската мечта, вчера се пусна по пързалката на демокрацията

Оценка:
-2 +6

Голям Слон
35 Отговор
Щатът е единствено и само Илиной!
Относно качеството и количеството положен труд. Поредният вирнал си носа човек, който дори и за момент не може да си представи един свят, пък бил той и в известен смисъл утопичен, в който всички са като него: полагали много и качествен труд....Кой ще копае, зида, мете, доставя, чисти?!... Иначе браво. Живее си красиво в американския artificial life...

Оценка:
-2 +6

Гошо и Тошо
36 Отговор
Да ви светна Двете най платени професий в САЩ са лекар и адвокат За лекар се учи 10 години с много пресявки и ако стане с специалност Получава от 200 хил нагоре до няколко милиона на година Ако е адвокат учи 3 години в лоу скул и започва от 150 хиляди на горе Знам защото племеника ми е адвокат в бизнес дела Има и много още професий платени брокер на храни Без образование В политиката но там трябват врьзки от баба и пра дядо конгресмени Да викат като Трьмп и да сеят омраза кьм останалия свят Това как обичал правота са анекдоти за малки деца Нашите патки да не плачат за американската мечта защото тя е много фалшива и двулична Мое мнение Има срьбкиня управител на банката в Юта Заплата 250 хил без премийте и

Коментиран от #39


Оценка:
-1 +6

Крум
37 Отговор
Странна работа, кога е завършил право,кога е станал прокурор, кога е натрупал опит професиобален и житейски, кога е изградил авторитет на правист,че и съдия на 28години!
Не се разбира и като е влизал толкова често в залата,колко дела е спечелил.....и като е напуснал колко непреключени дела е завещал....щото има дела и дела!!!!!
И ли е гонил само бройката, като такава като е бил с ясното самосъзнание,че е прокурор само временно...пък след него и потоп....странна работа, доста странна при това!.....

Оценка:
-3 +3

Да се върне
38 Отговор

До коментар #30 от "АзАЗ":


Какво бъдеще,

ще му предложи България ,

да стане на Иван Гешев "човека", или на Бойко борисов "Калинката"???

И в двата случая го чака , примката на корупцията ,няма не искам, няма недей!

Добре , че се отървало момчето ,от Кочината- България и Свинарите Политици!

Въобще , не му трябва и да помисли за връщане ,

и на почивка да не идва,

да си вземе една красива българка за приятелка ,

и другото на свинете!

Оценка:
-2 +7

тнт
39 Отговор

До коментар #36 от "Гошо и Тошо":


Най - добре първо си купи буквар!Като го изучиш започни да даваш акъл!

Оценка:
-2 +3

На драскачев
40 Отговор
Пусни Стефан н живо от по Голем град от кравкника. Какво стана с мечтата?

Оценка:
-0 +0

Тони
41 Отговор
Навремето в Кресна/1983-1985г./ имах един командир в казармата-капитан Ноцков, КОМБАТА. Сега се сетих за него, това момче носи същата фамилия, дано имат нещо общо. Млад и можещ, да не забравя откъде му е “семето”....

Оценка:
-0 +4

Перо
42 Отговор
В САЩ винаги първото поколение е жертвения агнец,което осигурява второто поколение. Първото е винаги загубено. Човека е извадил късмет,че е второ поколение,но и за това се иска много труд. Браво!

Оценка:
-1 +7

Иван
43 Отговор

До коментар #31 от "Има разни хора":


Нямам представа за това, но с опит на такава позиция би могъл да има доста добър живот. Естествено, ако е поне 3-5+ години. Иначе е безмислено да напускаш. А американската мечта е възможна навсякъде, но пречи мисленето на хората. Мен цял живот все ме спират, плюят, гонят и то по същата причина като този съдия - нарушаваш общоприетия им ред. Точно затова трябва да имаш голям опит, ама никой не те пуска да го направиш. Давам ти пример - ти си мениджър от най-ниско ниво. Почнеш да задаваш въпроси - изгонят те. После не те пускат да правиш опит, от "Човешки ресурси" звънят на предишния работодател и той какво? Познай от първия път! Като се повтори това няколко пъти и трябва да вземеш някаква произволна работа, защото няма да те пуснат нагоре. В същото време един мениджър на ниско ниво за 7+ години ще стане и генерален мениджър със заплата 10-15 000 месечно.

Коментиран от #54


Оценка:
-0 +4

Гост
44 Отговор

До коментар #32 от "Вярно":


Като си го харесваш американския съдия, що не се вземете? Не четеш ли, че е свободно сърцето му? Между другото познавам достойни хора трактористи! Не заслужават обиди от изтънчени калинки-жендъри, като теб! Много по-полезна работа вършат от теб и тази на въпросния съдия!

Оценка:
-1 +5

Гост
45 Отговор
Всичко хубаво, ама да си беше стоял да се бори за справедливост в България, щом толкова я обича от малък, вместо да бяга да търси хубавите условия. Ако ние сами не си направим страната каквато искаме да е, американците ли ще дойдат да ни я направят.

Коментиран от #57


Оценка:
-3 +7

Шопо
46 Отговор
Евалла брато! Вземи Каскета на стаж при тебе!

Коментиран от #52


Оценка:
-0 +1

Преминаващ оттук
47 Отговор
Колко е наивен българина. Цялата статия е въздух под налягане. Сериозен човек не парадира и не се хвали. Това смотано "маке" било се интересувало от медецина и право още когато бил в четвърти клас. Айде не нас тези глупости.

Коментиран от #55


Оценка:
-2 +9

Съдия и
48 Отговор
Частен бизнес в САЩ са несъвместими неща. Този ако иска да е брокер и да прави милиони и милиарди като такъв, просто няма как да бъде и съдия в САЩ. Ха-ха-ха.

Оценка:
-3 +3

49
Този коментар е премахнат от модератор.
стоян георгиев
50 Отговор
само да те питам човеко,що искаш да о.ереш всичко читаво?що бе?момчето бачкало развило се обича българия,готино здраво момче.явно честно и чисто и се появяваш ти със соцманталитета и се почва.абе тоя лъже ,аз има един приятел дето е там...и т.н. тъпотии!затова като тръгне българин на гурбет маика му му вика и да се пазиш мама от другите българи!еи заради такива като теб!затова и тук е кочина.обърнати пеики, нашарени стени,боклуци по път и над път.щото комуниста по душа е деградивен!ще се затрием като народ заради тоя гаден комунистически вирус дето ни налегна и няма оттърване!иди в гърция или в италия и питаи някои местен знае ли лош плаж,хотел,кафене....няма да чуеш лоша дума от грък за гърция ,а тук се почва тоя е б.....к оня е ...дори без да го познаваш.тук като съобщят че някои е умрял вместо съболезнования такива като теб пишат щуротии.еи сега и това момче о.ахте.как ли ще се почувства ако ви прочете коментарите?дали ще реши да се връща ?мизерна работа еи!

Коментиран от #53


Оценка:
-3 +3

МУТРООО ВЪН
51 Отговор
И БОЙКО ДА БЕШЕ ОТИШЪЛ В АМЕРИКА , ЩЕШЕ ПРЕЗИДЕНТ ДА СТАНЕ - СЛЕД КАТО ИЗЛЕЗЕ ОТ СИНГ СИНГ ЗА ,,БУРНОТО СИ МИНАЛО"

Оценка:
-0 +1

БРАВО БОКОООО
52 Отговор

До коментар #46 от "Шопо":


ТУК ОТ СИМО ЩЕШЕ ДА СТАНЕ НАЙ МНОГО ДИЛЪР ДО УЧИЛИЩЕТО С ПОМОЩНИК - КАСКЕТА !

Оценка:
-0 +1

Стоенчо
53 Отговор

До коментар #50 от "стоян георгиев":


Пиши когато си трезвен, че нищо не ти се разбира.

Коментиран от #59


Оценка:
-1 +4

От Швеция
54 Отговор

До коментар #43 от "Иван":


С този твой профил ,би било добре, да потърсиш собствен бизнес?
Ако действително, твоята предприемчива активност ,не се дооценява от шефовете ти, и те спира, като назначен, потърси твоя собственост и поприще, където изявата ти ,ще бъде завършена , а ако резултата е правилен, ше получиш ти лично възнаграждението!
Може, да има такива проблеми ,там където шефа е всичко и знае винаги най-много, или е тъпан и го е страх , да не изглежда , като такъв в очите на назначените си?
Доста нормално явление в България , поради липса на компетентни
собственици на бизнес!
Така наречените, бизнесмени Калинки , лесно дойде и лесно си отиде?

Оценка:
-0 +4

Препоръки
55 Отговор

До коментар #47 от "Преминаващ оттук":


Твоята е, като на лисицата , гроздето било кисело, защото не можела

да го стигне?

И още нещо виждам, че нямаш опит от работа, без мама и тате?

Не знам, но имаш ли ,собствено жилище и плащаш ли го ти?

Отиди и поработи ,зад граница 5 години ,започни от нулата без никой

около теб, и после ако сме живи, да се видим, ще си пишем пак?

Когато учиш в Чужбина ,се взима кредит, с който се издържаш ,

ако имаш късмет, който трябва да върнеш, един хубав ден!

Оценка:
-0 +3

аз съм Веска
56 Отговор
КАТО ЧЕТА ЗА ВЪЗХОДА НА БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА ..
МИ СТАВА ЖАЛ ЗА " БЪЛГАРСКИЯТ ФУТБОЛ ....
И КАЛЯВИЯТ МУ ТЕРЕН ".

Оценка:
-1 +1

9288
57 Отговор

До коментар #45 от "Гост":


Това е възможно най-грешното мислене.Няма да си търся аз да се развия в живота ,защото трябва да стоя тук и да оправям сам държавата ,която се руши вече над 70 години от комунисти и псевдо демократи..Айде моля ти се...Естествено,че ако имам възможност да замина за САЩ ще го направя.Живота е прекалено кратък за да оправям държава ,която не ми е дала нищо,а само ми е взела.Човек трябва да си гледа бъдещето на него и неговото семейство.В чужбина и по-специално в САЩ имаш ли качества ,имаш и бъдеще ! Тук имам бизнес и не се оплаквам по никакъв повод ,но тсзи корупция ,псевдо закони и фалшива държава може да те съсипе отвсякъде.Да милееш за родината България е едно,но да си имаш работа с държавата ни е нещо кошмарно !

Оценка:
-1 +3

9288
58 Отговор
Имам приятел който завърши тук право и после се сблъска с със жестоката реалност в България и,че цялото това учене е било на вятъра.Спечели зелена карта,замина за САЩ ,направи си фирма за почивстване ,която се разрастна на момента.За няколко години от както я има вече си позвллява лукс живот и е натрупал около едкн милион долара и това за отрицателно време.В САЩ има половин милион българи и там се вижда кой какъв е всъщност и колко е амбициозен.Едни глнят да градят професии и развитие както този човек от статията , други правят щастни бизнеси и успяват,а третите ги удря носталгията или пък не става нищо от тях както тук ,така и в САЩ,но в крайна сметка се връщат в България ,защото нали при мама и тате е най-длбре ако не става нищо от теб.Факт е ,че там имаш ли желание ,амбиция и показваш труд можеш да усшееш във всяка сфера,а тук това длри не зависи от теб.Бедни заплати,корупция ,беден стандарт и държава която съсипва бизнесите...Това е България !

Оценка:
-0 +4

стоян георгиев
59 Отговор

До коментар #53 от "Стоенчо":


другарю аз за разлика от вас не пия.кочината тук е следствие комунистическия манталитет.не е било така преди комунизма и никъде дето е нямало комунизъм не е така както у нас.само тук всеки дето е успял е кълнат,обиждан и прецакван.само у нас масовката е безотгвоворна към странаата се.само тук масово се хвърля боклука от колата или в реката или от балкона.само тук безпричинно се чупи масово еи така щото е готино.затова и само тук от цяла европа е кочина.подобно на русия и африка!дори в една пиклива сърбия да идеш не е така!манталитет маина кво да го правиш.всеки у нас иска да прилича на пияните моряци от аврора,все още!

Коментиран от #61


Оценка:
-1 +4

В.В.П.
60 Отговор
Щастлив съм ,че Моню е щастлив.!!!..Прокурор,Съдия и справедливост???.Химера.

Оценка:
-0 +0

Седесарят..
61 Отговор

До коментар #59 от "стоян георгиев":


Голям бълвоч е в главата ти!!!...Комонизма ,та Комонизма..,,и Комонизма..!!!.И пак Комонизма..И Русия..Сега,тури и Африка..Дааа.

Оценка:
-0 +1

Фен
62 Отговор
Браво на момчето продължавай да се развиваш 99% от България се гордее с теб. Имаме нужда да показваме на какво е способен Българинът, не само на чуждите но и на Българските младежи. Тука са се събрали няколко разочаровани от живота ид.оти които друго не мога само искат другите да са прости като тях.

Оценка:
-0 +2

Бацо ГацоФ
63 Отговор
Не разбрах той българин ли е, или да се радвам на фамилното му име.
Човек който не работи за България или е гурбетчия или не е българин.

Оценка:
-1 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.


ТОП 5