Last news in Fakti

7 Декември, 2012 08:03 17 010 11

Какво всъщност са предрекли маите

  • маите-
  • календар-
  • 21 декември-
  • край на света
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Богомил Герасимов е дипломат и писател, или по-скоро писател-дипломат. Работил е в мисиите ни във Великобритания, Япония, Индия, Индонезия, бил е и посланик на България в Мексико. Личност с енциклопедична култура и универсални интереси, той е автор на множество книги, свързани не само с изкуството на дипломацията, но и с двете му големи страсти – древните цивилизации и хумора на народите. Последната му творба - „Кукулкан слиза от небето, или защо Краят на света „влезе в пътя“, представена от издателство „Труд“, имаше премиера в рамките на ХХХІ Софийски международен панаир на книгата в НДК. Тя е посветена на мистерията на древните маи и, естествено, не подминава въпроса предрекли ли са те или не фаталната дата 21 декември 2012 година. Специално за читателите на Факти.бг г-н Герасимов бе любезен да сподели своето мнение по темата, а то е подплатено с дългогодишно и задълбочено изучаване на традициите, религията и културата на коренните жители на Мексико.   

Маите са огромна загадка за човечеството. Тези хора, за които е известно, че не са познавали желязото и колелото, в същото време са строели уникални пътища – т.нар. „саг бе“ (бял път), които са като асфалтирани отгоре, издигнати над нормалното земно равнище и прави като по конец, но науката и досега не може да каже за какво точно са ги използвали. Не може да се обяснят още много други неща – как те са правили най-невероятни скулптури, как са обработвали грамадни каменни отломки, за да ги превърнат в глави на божества, в стели и т.н. Те са имали върхови постижения в изкуството и науката, макар днес мнозина да ги смятат за допотопни...

Когато в Мексико с моя приятел, големия скулптор Величко Минеков, стояхме заедно пред една от тези внушителни глави с негроидни черти, аз му казах: „Виждаш ли го това - правено е без железни длета, тъй като те не са познавали желязото... С триене на пясък е постигнато...“. Той не повярва и беше категоричен: „Не, това е правено с железни длета!“ - „Ама не са намерени досега!“ - „Ще намерят!“ И ми показа своите обезобразени пръсти: „Гранит съм чукал, а това е базалт, по-твърд от гранита...“

Така че маите си остават голяма загадка. Откъде са дошли? Не се знае: те пристигат изведнъж отнякъде с високо развита цивилизация. Е, казва се, че най-вероятно са бегълци или спасили се от потъналата Атлантида. Това е една възможна версия, но не е достатъчна.

Някои ги бъркат с ацтеките. Но ацтеките са живели близко до нашето време, а маите – много далеч. Ацтеките са, да речем, народ, който се появява два века преди нашествието на Кортес (тоест ХІV век), преди завоюването на Мексико от испанците, докато цивилизацията на маите датира поне от началото на нашата ера, а предкласическият период от развитието й - дори от 2000 г. преди това. Така че нямат абсолютно нищо общо...

Всички в момента се интересуват какво са предрекли маите за свършека на света. Всъщност в един-единствен завещан от тях документ се споменава датата 21.12.2012. Това е една каменна плоча с йероглифи, открита в мексиканския щат Табаско: там е казано, че на 21 декември 2012 от небето ще слезе божество, което... И точно на това място плочата е счупена, йероглифите са заличени и не знаем какво ще направи това божество... Във всеки случай то няма да предизвика някаква страшна беда за човечеството, това е сигурно.

Аз лично смятам, че на този ден отново ще се повтори онова, което всяка година се повтаря в пирамидата Чичен Ица на върховното божество на маите Кукулкан. На 21 декември, слънцето, когато се наклони достатъчно, осветява само горния северен връх на пирамидата и започва бавно да слиза надолу към основата й. В основата има една голяма триметрова змийска глава – тя,  посредством светлината от слънцето, видимо се „съединява“ с тялото, небесното светило престоява така 1-2 минути и пак започва да гасне отдолу нагоре и изчезва. Това явление се повтаря два пъти годишно, откакто е създадена пирамидата - тоест стотици хиляди години.

Помислете, има ли днес на света инженери и архитекти, които могат така да изчислят строежа на една сграда, че да бъде съобразена с посоките на света, със слънцестоенето?! Това е наистина забележително! Но няма никакво предсказание на маите в техния календар за някакъв край на света.

В един вестник онази дама Мариана Везнева, която се представя, че говори с извънземни, казва: „Извънземни ми съобщиха, че Апокалипсисът идва през 2012 година“. Тя е работила с представители на съответен институт в БАН, с цял екип около проф. Лъчезар Филипов, зам.-директор на този институт. Те са се занимавали с това какво имат предвид извънземните, какво са отговорили на този или или онзи въпрос и те - извънземните - представете си, отговарят: „В житата на Англия“... Тази дама била в състояние да преведе посланията на фигурите, които се образуват в житата...

...Бях свидетел и на предаване по БНТ, в което участваха както проф. Филипов, така и една друга госпожа, директор на институт за изследване на населението и човека. Те говорят за някакви „слухове“, че на 21.12. ще настъпи краят на света – но това не са слухове, а неща, които са написани в книги от учени и псевдоучени, които твърдят, че познават културата на маите.

Та какво казва тази госпожа? „От гледна точка на психологията слуховете за края на света са начин да оцелеем, да се съхраним“, твърди психологът Христова. И че на 21 декември не настъпва катаклизъм, а светът ще тръгне към добро, което неминуемо помага да избегнем стреса и да вярваме в бъдещето.

Какво казва проф. Филипов? Той обяснява как от научна гледна точка на 21 декември няма как да се случи нещо, защото няма никакви необичайни космически явления, изригвания, заплаха от астероиди. Според него всичко това са необосновани слухове, на които вярват ниско образовани хора.

Аз много бих искал да запитам: в този институт знаят ли за „предсказанието“ на тази госпожа Везнева, дали тя е била сътрудничка там, все още ли работи към БАН?! И може би ще го направя чрез медиите. След като учените са в състояние да използват г-жа Везнева да „превежда“ на извънземни и те да й отговарят „В житата на Англия...“, ще предложа, ако е възможно, да не отива чак там – в Добруджа имаме достатъчно жита, да направи своите тълкувания в Добруджа...

По време на предаване по темата гледах, че използват като фон един кръгъл камък с някакви рисунки. Предполагам, че това се представя за календара на маите. Но то дори не принадлежи на маите – това всъщност е Камъкът на Слънцето, или календарът на ацтеките... Дори във филми по „Нешънъл Джеографик“ специалисти и авантюристи сочеха скални образувания из островите в Тихия океан и казваха, че са създадени под влияние на маите, които са предупреждавали за апокалипсиса. Нищо подобно не са предупреждавали!

Иначе календарът на маите е изключително интересен, той може да бъде изчисляван напред. Маите започват своето летоброене от 3114 година преди нашата ера. Преди тази година значи е имало нещо друго. И след 21 декември 2012 година пак ще има нещо друго. Но да се каже, че маите са създали някакъв календар, който свършва и след него няма нищо – това показва само незнание, да не кажа невежество...

В заключение ще споделя, че когато бях за последен път в Мексико неотдавна, непрекъснато задавах въпроса какво са предрекли маите. Отговорът на мексиканците беше или смях, или „Нищо не са предрекли“...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хи хи хи

    1 0 Отговор
    Предрекли са, че бумер камор ще продаде ладата и ще си купи старо бмв или мерцедес :)

    Коментиран от #3

  • 2 никсън

    1 0 Отговор
    едва ли е трудно да предречеш края на човечеството след като то не прави нищо за да го предотврати !!!!!!! просто ми убягва датата !!!!!!!!!!!!
  • 3 pesimist

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "хи хи хи":

    Да- но да бъде края на тази политическа олигархия - в противен случаи --- Самоунищожаване на доброто и човечеството.
  • 4 Klaus Barbie

    0 0 Отговор
    Спрях да чета, когато стигнах до мястото с цивилизацията на маите дето датирала от началото на нашата ера/?!?/, за сведение на автора - цивилизацията на маите е съществувала в периода 2000 г. пр. н. е. до 800 г. от н. е. А според некои изследователи, и по-рано от около 3500 г. пр. н. е.
  • 5 Сево

    0 0 Отговор
    Всяко начало си има и край,така че и нашето ще има.Но кога ще настъпи един Господ знае,но че ние хората всячески се стремим към него е очевадно.Само помислете какво е един живот на едно човечество на общия фон за живота на земята,на космоса............???????????
  • 6 кик

    0 1 Отговор
    вземайте кредити шмъркайте пиийте яжте носете си дрехите карайте колите плющете се колко може пове4е
  • 7 муспи

    0 0 Отговор
    Понеже краят е нещо много по лошо от край на всичко, то ще е край на мутренско-еврейското царство, затова медиите правят всичковъзможно да го отричат.
  • 8 wulkan

    0 0 Отговор
    Да бе, кредити, и ако не дойде краят на света ще ме натиснат да ги връщам. Мерси!
  • 9 ДЕЛЯН

    1 0 Отговор
    ЛЕЛЕ КАКВО ЩЕ ПРАВАЯТ БАНКИТЕ ТОГАВА , КАК ЩЕ СИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ ОТ ХОРАТА КАТО ВЕЧЕ ГИ НЯМА,
  • 10 йокин

    0 0 Отговор
    От04 ч. чакам края,но дочаках единствено06,30ч.ивзех да приготвям жената и децата,кой за работа,кой за у-ще.изобщо старата песен на нов глас.само дето искарах акъла на жената с една страстна целувка,и пожелание за още мн.хиляди г. мъки...ДНЕС Е 21 12 2012 г.
  • 11 miyan

    0 0 Отговор
    аз не вярвамна такиванещта нопоскородадоъдена пражителството за дасигледатработите катохората не дасе подиграват с народа