Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 08:00 3 360 30

България - "дефектната демокрация"

  • българия-
  • корупция-
  • демокрация-
  • дефектна-
  • бойко борисов-
  • протести

Българите не бива да си затварят очите пред злощастните оценки, които страната получава в авторитетни изследвания

България - "дефектната демокрация" - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В авторитетния годишен индекс на демокрациите на Economist Intelligence Unit (The Democracy Index of EUI) България е определена за поредна година като "дефектна демокрация" ("flawed democracy"). Тя заема 52-ро място в индекса (от 167 страни), след Суринам и преди Индия. Страните в индекса са групирани съобразно резултатите в четири категории - пълноценни демокрации (Норвегия, Исландия, Швеция и др.), дефектни демокрации, хибридни и авторитарни режими (Русия, Казахстан, Узбекистан и др.). Т.е. страната ни можеше да бъде класирана и по-зле.

12 години стагнация

Би могло да се възрази, че и Франция попада в индекса на дефектните демокрации, а България съвсем не е с най-лошата позиция от страните в ЕС - Унгария например е 55-та. Ситуацията у нас обаче се влошава, през последнитя пет години индексът спада, като през 2019-а бе направено заключението, че демократичното развитие стагнира през последните 12 години.

Накратко: България е застрашена от изпадане в групата на хибридните режими (като в Турция), които се характеризират със следното: системни и широко разпространени злоупотреби на изборите, системен правителствен натиск спрямо опозицията, повсеместна корупция, зависимост на съдебната система от силните на деня и т.н. Може дори да се поспори, че в някои отношения вече дори сме стигнали режима на Ердоган. Иначе според индекса, основните дефекти на режима в България са зависимите медии и проблемите в сферата на правораздаването.

Дали обаче теми като проблемите с корупцията или медиите, за които свидетелстват незавидните позиции, заемани от България в авторитетни "барометри" като индекса на Transparency International, докладите на "Репортери без граници" и др., вече не са се превърнали в баналност, която може да омръзне на избирателите?

Според политоложката професор Румяна Коларова, в навечерието на предстоящите през април парламентарни избори опозицията у нас трябва да смени плочата, защото повтарянето на призивите срещу корупцията, зависимата прокуратура и некомпетентността ги превръща в "шаблонни формулировки" и "клишета, на които никой няма да реагира". Според мен, въпросните теми, които пряко засягат всички български граждани, няма как да загубят мястото си в политическата реторика.

Не знам, не чух, не видях

Следващото българско правителство ще трябва да разпредели близо 29 милиарда евро от ЕС. Въпросите как ще бъдат харчени тези средства и как ще се гарантира, че огромните потоци от Брюксел няма да влязат в нови корупционни схеми ще бъдат сред основните в предизборната кампания, а и след това.

През последните дни страната се разкъсва от нов корупционен скандал - осветената от ОЛАФ афера около поръчаните с евросредства 290 автомобила за МВР. Президентът и ГЕРБ взаимно се обвиняват за аферата, а ОЛАФ настоява, че България трябва да върне близо шест милиона евро. Ако се окаже, че президентският съветник Пламен Узунов е отговорен като министър в назначеното от Румен Радев служебно правителство, това би унищожило претенциите на президента да бъде стожер на почтеността в борбата срещу в "мутрите във властта" и би провалило амбициите му за втори президентски мандат. От друга страна, съвсем не е изключено тъкмо ролята на министри на вътрешните работи в правителствата на Борисов да се окаже решаваща за сделката, посрамила за пореден път България.

Дали обаче на базата на всичко, което сме видели, българската прокуратура ще може безпристрастно да свърши работата си и Темида да отсъди строго, но справедливо? По-важното, което мнозина пропускат, е друго: независимо кой е отговорен за аферата с джиповете, МВР - висша българска институция, която би трябвало да има основополагаща роля в борбата с престъпността, е замесена в корупционна схема за милиони евро.

Българите не могат, а и не трябва да си затварят очите пред злощастните оценки, които страната ни получава в авторитетни изследвания като индекса за демократичност на "Икономист". Със същия успех пациент, страдащ от тежко заболяване, би избрал да си затвори ушите и очите за лошите новини, които му съобщават лекарите.

Автор: Петър Чолаков


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    43 4 Отговор
    От втори септември София е под полицейска окупация,но моите съграждани от страх се правят че не виждат нищо.Блокират се обществени сгради, телевизии ,улици и цели квартали от Еничарите.Има стотици полицейски коли.Някои от Варна, Бургас и Пловдив.Такова нещо и при бай Тошо нямаше.Честита ,, демокрация,,!
  • 2 ЖОРО

    44 3 Отговор
    ТИКВАТА НИ ВЪРНА В ЕРАТА НА ВИНЕТУ..

    Коментиран от #15

  • 3 гадно

    40 2 Отговор
    За по кратко на това му се вика бананова република, боса винаги е прав.
  • 4 БКП

    48 9 Отговор
    Всяка година на 10.11 България трябва да е в траур.През 89-та на тази дата започна нейната гибел.Ако някой оспорва това твърдение ще го попитам защо от тогава до сега населението намаля с 2.5 милиона...?

    Коментиран от #9

  • 5 ИКИ

    28 2 Отговор
    Там където има хаос и култ към личноста нема демокрация. В България това и още корупция , олигархия, вождизъм и лобизъм го има в изобилие. За какво демокрация тек става дума тогава.
  • 6 DW и Румяна Коларова решават каква

    32 4 Отговор
    Е Демокрацията в България!!! Няма такава, има Авторитарно управление на Борисов и Г ЕР Б!!
  • 7 moiraine

    14 7 Отговор
    С дефектен мат`рял - дефектна демокрация.
  • 8 папагали

    10 4 Отговор
    Факти, ако искам да чета DW ще им влезна в сайта. Други медии по света няма ли?

    Коментиран от #10

  • 9 Намалява ши намалява

    19 2 Отговор

    До коментар #4 от "БКП":

    заради бивши и сегашни кумунета станали демократи с герб , сдс и причие.
  • 10 плевен

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "папагали":

    Че те Факти са си на DW. Какво друго да четеш? ВВС ?
    Гадното е, че има българи които работят за тях.
  • 11 123

    12 2 Отговор
    От малки децата в България виждат родителите си да дават подараци/подкупи на човек който заема накаква длъжност за да може този чоек да свърши,по-бързо или по-добре работата си или да погледне по благосклонно към искането им. Даването и приемането на подкуп е вкорененно в съзнанието им и се счита за нещо нормално, в противен случай или не става или не е хубаво(за хубавото гаранция няма).В България може би подходяшите хора за общественно държавна работа са под 10%.А корупцията е от най високото до най ниското ниво в институциите на страната. Факта че Министъра на вътрешните работи е или участвал в корупция или яе подпомагал, говори много ясно какво може да очакваш от подчинените му на по ниско ниво.... А има и президент на който л... не мирше но на всичките други според него миришат и то лошо... Корупцията е навсякъде, когато имаш гангрена на върха на пръста, се реже гангрената, не целия пръст нито цялата ръка, ако оставиш гангрената,може да загубиш ръката си или живота си,кое предпочитате?
  • 12 Така е защото

    2 12 Отговор
    в територията живеят 80% русофилистици и те подражават на Путин.

    Коментиран от #18, #28, #29

  • 13 😁😁😁😁😁

    4 3 Отговор
    Слави Трифонов ще ни спаси,сега Ку-ку бенд влиза в парламента догодина отиват на концерт в Европарламента да свирят и пеят.Двамата славчовци с една съдба... Трифонов му събориха предаването а на Бинеф тъмните истории от миналото и хоп спасиха тайкондиста поп в Европарламента.Демокрация а...?
  • 14 Ммм...да

    11 1 Отговор
    Демокрацията е за наивниците.Това е химера.Такова животно няма.
  • 15 заплес

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "ЖОРО":

    Жорка, даже и тази книга не си прочел. Винету е герой, а не тъпо парче.
  • 16 краси

    9 1 Отговор
    като сравним стойността на газопроводи и магистрали - в България се крадат 75% от проектите. Сега сме във феодализма.Ако ги оставим да крадат-отиваме в робовладелския строй; ако ги спрем- ще надминем Швейцария!
  • 17 Режима в момента

    14 4 Отговор
    Е като края на турското робство. Шепа чорбаджии се радват на богатството си и децата им учат в чужбина,а мнозинството се борят за хляба, и който много-много роптае срещу Падишаха, бой и в кауша. А ордите си грабят и дерибействат.

    Коментиран от #20, #26

  • 18 temerut

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Така е защото":

    А по-добре ли ше е ако са Байданисти със склероза?Защо бе веднъж не се напънем да си огледаме българщината,а все се сравняваме с някого?Нека Бай Ганьо е мярката,като не искаме да е Левски.
  • 19 Първо

    5 1 Отговор
    Разберете значението на думата демокрация и тогава пишете глупости.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Павел Пенев

    6 2 Отговор
    Всички т.нар.демокрации са дефектни, но нашата е отвратителна.
  • 22 J Y Moineau

    4 1 Отговор
    ОЛАФ трябва да дойдат и сами да си разследват.
  • 23 Беглеца

    1 2 Отговор
    Той е хитър,ще бани и ще протака, до президентските избори, нима мислите неговите покровители ще го хвърлят на кучетата, те ще го издигнат за президент, той построи турски поток, за това Путин ше го възнагради, следете кой бие по Радев и кой се отказва от него, Бибитко ще бъде скрит от правосъдието, в президентското кресло.
  • 24 Наблюдател

    1 2 Отговор
    Неможе нещо дето го няма изобщо да е дефектно!
  • 25 Гост

    3 2 Отговор
    Крайно време е да турим чатала на безконтролно вилнеещият капитализъм. Нека сме по пътя на пазарната икономика, но на някой отрасли и стоки трябва да има държавен контрол на цените. Друг е въпроса, по какъв критерии ще бъде.
  • 26 Гост

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Режима в момента":

    Точно казано. Всички знаем какво е последвало, след робството. Тия, дето лееха кръв на къра, да ни освобождават, си оставиха кокалите в земята. А чорбаджийските синчета, расли на сянка и на завет, не излязоха да се тепат редом с хората, а бяха ангажирани да заемат ръководни позиции в новоосвободена България.

    Коментиран от #30

  • 27 Русенец

    4 2 Отговор
    За две-три години здравната вноска се повиши с 15%. Това са около 10 млн лева допълнително, събирани от здравни осигуровки. Това са само допълнителните, заради повишението на вноската! С тези пари можеше да се извършат всички животоспасяващи операции, на нуждаещи се българчета, за годината. Вместо това, хората събират капачки за здравето си, а правителството харчи парите ни за остаряла военна техника.
  • 28 Русенец

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "Така е защото":

    Русофил и пуинофил са коренно различни неща. Но, всички туркофили ги приравняват нарочно, за да всяват раздор между славянските народи. Разделяй и владей, нали така ага?
  • 29 истината

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Така е защото":

    На територията живеят 80% които не приемат мафиотската ни действителност , и все още ги боли за това което е останало от държавата.
  • 30 за съжаление

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Тези дето бяха силни в калъча , лееха кръвта си , и после бяха бити и трепани по затворите по единично , не стигнаха до властта , защото чорбаджийските синчета бяха силни във виенските валсове , в европейските изискани обноски , в тоалета и етикета на просторните бални зали , там те отново предадоха нашата свобода за шепа грошове , и сега е същото, а свободата винаги се крепи на върха на острото копие , или калъча, и държавници мислещи поне 50 години напред.