Last news in Fakti

26 Февруари, 2021 18:00 5 727 38

Защо САЩ удари Сирия?

  • сащ-
  • сирия-
  • мартин табаков

Коментар на политолога Мартин Табаков

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зад военно-въздушните удари на САЩ срещу базата на Ислямската революционна гвардия на Иран „Имам Али”, намираща се в граничния между Сирия и Ирак град ал Букамал, стои посланието, че Вашингтон държи Техеран отговорен за атаките по американски позиции в Ербил и на север от Багдад предишните седмици. Последните бяха инициирани от милиции-фантоми, които се появиха през последната година на територията на Ирак. Тези милиции-фантоми са удобен инструмент за властите в Техеран, понеже връзката им с тях е от по-сенчесто естество, което прави адресирането на отговорност спрямо Иран по-трудно. За сравнение, ако Техеран използва някои от близкостоящите до него формирования (Асаиб Ахл ал Хак, Катаиб Хизбула или Харакат Хизбула ан Нуджаба), то режимът на аятоласите няма да може да скрие следите си, тъй като има ясна логистична и организационна връзка с въпросните иракски милиции.

В същото време обаче тази бомбардировка не е покана за ескалация на напрежението с Иран от страна на САЩ. За последното свидетелства контекстът на извършения удар. Един път, той е сравнително ограничен, в сравнение с бомбардировките, които израелската авиация извърши пак в региона от началото на тази година. Втори път, ако искаха да качат мизата, американците щяха да ударят позиции на Ислямската революционна гвардия и нейните прокси-сили в Ирак, а не в Сирия. За сравнение, администрацията на Доналд Тръмп извършваше няколко пъти удари по активи на Иран в Ирак. Трети път, тази атака по ал Букамал изглежда по-ограничена като обхват от онази, която бе наредена от Доналд Тръмп и извършена от Пентагона в края на 2019 година. Четвърти път, администрацията на Джо Байдън не иска да унищожи възможността за връщането на масата за преговорите с иранците покрай предоговарянето на Ядрената сделка, използвайки прекомерна сила.

От страна на Вашингтон това е удар, който цели да покаже на Иран, че тяхната мимикрия с милициите фантоми не работи. Ал Букамал е използвана от няколко шиитски милиции, основната от които обаче е Катаиб Хизбула, която, както стана думи, стои много близо до Техеран. Има съмнения, че именно Катаиб Хизбула е „аутсорснала” удара по споменатите по-горе американски позиции край Ербил и Багдад на някои от милициите фантоми в Ирак. Може би заради това от Вашингтон казват, че са убедени, че ударът им е насочен срещу отговорните за реципрочния такъв в Ирак срещу техни позиции. От друга страна, динамиката сред контингента на про-иранските милиции в Ирак сочи, че Асаиб Ахл ал Хак е тази, която има най-сериозни възражения срещу опита на Иран да контролира напрежението със САЩ в разумни граници.

Извършената бомбардировка в пограничния регион между Сирия и Ирак има двояко значение и за Русия. С оглед на това, че Москва контролира военновъздушното пространство западно от река Ефрат, активността на израелската и американската бойни авиации в този регион създава недоволство в Иран срещу Русия. От друга страна, в контекста на нарастващата конкуренция за влияние върху режима на Башар ал Асад между Москва и Техеран, Русия има склонността услужливо да си затваря очите за активността на израелската бойна авиация в Сирия. Москва не счита прекомерното иранско влияние върху Асад за отговарящо на руските интереси в страната.

Иначе ал Букамал е ключова артерия, през която минава шиитският коридор от Иран до Ливан. Тази артерия има логистичен за Техеран характер, тъй като чрез нея Иран снабдява милициите си в Сирия и Хизбула в Ливан с различен набор от оръжия и боеприпаси. Последното прави така, че този ирански хъб на сирийска територия често става обект на военно-въздушни удари.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банг-банг

    57 5 Отговор
    Отговорът...от алчност
  • 2 Сандо

    78 8 Отговор
    Защото са държава - терорист !!!
  • 3 Bazuka

    71 5 Отговор
    Краварите са провокатори на свтовно напрежение! Цялата краварска политика се гради на интриги.
  • 4 Обесен Язовец

    48 7 Отговор
    Спомних си миналата седмица за, Ванга и думите и за Сирия, че щяла да пламне отново. Така щяла да започне третата световна война. Надявах се да не е познала. Единствената ми утеха е, че ако почне поне имаме 8 ремонтирани СУ 25.

    Коментиран от #6

  • 5 Кочината се тресе та дрънка😂😂😂😂

    9 61 Отговор
    Жужето обикаля обезумяло и друсано бункера усеща че ще бъде застреляно и запалено а мацква ше има друго име😂😂😂

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Йосиффф

    32 2 Отговор
    КАКВА ПРЕКОМЕРНА СИЛА БЕ БАЙДЪН,ТОВА ДА НЕ ВИ Е НЯКАКВО ОСТРОВЧЕ В ОКЕАНА.
  • 8 Не знам

    31 2 Отговор
    какви бази има ама там живеят само кюрди защо ги нападат нали ги защитаваха държава щяха да им правят
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 КОНТРАТА

    21 2 Отговор

    До коментар #9 от "0808":

    Ма той е някой Осман ти кво си мислиш!
  • 11 Валентин

    51 3 Отговор
    Някой да разясни: ужким действия срещу Иран, а бомбят Сирия? Май не им стиска срещу големите и мачкат и ограбват малките. Боклуци.
  • 12 Дърт пее..раст...

    47 2 Отговор
    Опипва почвата,Джо ,стария педал..,,Този удар е послание за мир,не е причина за ескалация,,,О,Да,разбира се..!!. Как не се сетих.

    Коментиран от #13

  • 13 Galen

    23 2 Отговор

    До коментар #12 от "Дърт пее..раст...":

    Не опипва направо го набара иранския смок!
  • 14 !!!?

    12 10 Отговор
    Русофилите да се плашат от Байден...той е с "деменц" и се е изпуснал в Сирия !!!?
  • 15 Жоро

    46 4 Отговор
    Русия са поканени в Сирия от правителството а САЩ са незаконно там.ООН само лапат пари и нищо не правят.

    Коментиран от #37

  • 16 фен на сидеров

    34 5 Отговор
    елементарно ! защото в бялата къща има нов боклук !
  • 17 Казуар

    11 38 Отговор
    Руснаци ли пишат тука, руската пета колона в България ли пише.
  • 18 луд

    26 4 Отговор
    Няма ли кой да удари САЩ , щото така му се иска или това, че нападат други държави без да се съобразяват с някого, все едно светът е ушким техен.
  • 19 Персиииии !

    9 3 Отговор
    Казвам ти дъще, сещай се снахо !
  • 20 НОВО ПЕТ

    3 20 Отговор
    РУСНАЦИТЕ ЩО НЕ ЗАЩИТАВАТ СИРИЙЦИТЕ.....А СЕ СПОТАЙВАТ ....9895
  • 21 НОВО ПЕТ

    3 19 Отговор
    КЪДЕ СА РУСНАЦИТЕ...ПАК МИШКУВАТ....КАТО ПРИ АТАКИТЕ СРЕЩУ ЮГОСЛАВИЯ
  • 22 Матей

    23 1 Отговор
    Руснаците го таксуват като предизвикателство към тях,лично Лавров щял да им дири сметка,защото ги уведомили за възд-удари само няколко минути преди тях.Да припомним,амеиканците се явяват агресори в Сирия,завзели са най-богатите залежи на нефт и си ги точат на воля.Руснаците се опасяват от нова ескалация във военните действия и пряк сблъсък между руски и американски части,изцяло по вина на американците.Путин успя да постигне до голяма степен омиротворяване в Сирия,което преди няколко години изглеждаше безнадеждно начинание,а сега тоя Байдън започва всичко отначало.Евреите също безчинстват с техните бомбардировачи и ракети из Сирия,те също ще трябва да бъдат озаптени.

    Коментиран от #25

  • 23 провинциалист от провинция Тракия

    13 2 Отговор
    - Защо САЩ удари Сирия?
    - Педе*сти, сър!
  • 24 Дидо

    5 11 Отговор
    Хаха това е удар по Русия , които са ужасени
  • 25 Другаря Христов е руски патриот

    3 11 Отговор

    До коментар #22 от "Матей":

    Не плачи русоробе жалък така ще е
  • 26 Smooth Jazz

    17 2 Отговор
    Отговарям ви директно на въпроса:защото са световни терористи. И вместо да си стоят в кочината и да се занимават с отбрана, те са плъзнали пипала по целия свят и създават войни и военни конфликти постоянно и непрекъснато. Какво дирят в Ербил и на север от Багдад краварите????????? Какво правят военните им в ЧУЖДА държава????

    Коментиран от #33

  • 27 Реалист

    10 1 Отговор
    Защо изобщо трябва да има войни ?
  • 28 ели

    18 1 Отговор
    Това " Световно зло" едва можа да изчака Тръмп докато напусне нямаше значение кой ще дойде важното беше военната индустрия да заработи с пълна пара. Колко ще убият колко кръв ще се пролее също не важно единственото е да има война както няма значение където и да е. Ниe cмe пocтoяннo във вoйнa“, кaзвa Джими Кaртър, цитирaн oт "Нюзуийк". Тoй дoпълвa, чe CAЩ ca ce рaдвaли eдвa нa 16 гoдини мирeн живoт в cвoятa 242-гoдишнa иcтoрия, кoeтo прeвръщa cтрaнaтa в „нaй-вoeннoлюбивaтa нaция в иcтoриятa нa cвeтa.“

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 гост

    10 0 Отговор

    До коментар #28 от "ели":

    Ако няма война,икономиката на САЩ започва да буксува
  • 31 Йьшхзпхдпъдтпзптд

    6 1 Отговор
    ЦЯЛА. ВЕЧЕР. ХЕРО. МУСТАФА. ПИШЕ ВЪВ. ФОРУМА. И ЗАЩИЩАВА. ДЕМОКРАТА. БАЙ ДЪН.
  • 32 Тръмп бил лошия...

    8 0 Отговор
    Байдън още не влезнал с двата крака в белия дом и вече се почна - бомбардировки, Алкайди, разсекретени обвинения... мината на световния терор се завърта отново. Може и награда за мир да му връчат скоро.
  • 33 Мима

    8 1 Отговор

    До коментар #26 от "Smooth Jazz":

    Всички знаем какво търсят, дано да си го намерят по-скоро, за да ненпламне целия свят.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ха ха ха

    2 0 Отговор
    Ударила Сирия в шестък... четете бе, орляци!
  • 36 ПРЕСТЪПНИЦИ

    6 4 Отговор
    ЩAТИТE CA ИЗБИЛИ В ПЪТИ ПOВEЧE НAРOД OТКOЛКOТO ДВEТE ДЪРЖAВИ ГЕРМАНИЯ И СССР..... ЩAТOВEТE CA ПРEДИЗВИКAЛИ OКOЛO ДВECТA ВOЙНИ A CКOРOШНAТA В ЮГOCЛAВИЯ БEШE И ЯДРEНA ЩOТO ХВЪРЛИХA 15 ТOНA OБEДНEН УРAН ...... Бoмбaрдирoвкитe ca извършeни бeз cъглacиeтo нa Oбщoтo cъбрaниe нa OOН. В тях учacтвaт дo 1200 caмoлeтa oт CAЩ, Вeликoбритaния, ФРГ и Хoлaндия. Зa 78 дни ca извършeни пoвeчe oт 37 хиляди бoйни пoлeтa, 10 000 oт кoитo зa бoмбaрдирoвки и 2700 миcии cрeщу cръбcкaтa прoтивoвъздушнa зaщитa, пo дaнни нa Aлиaнca. Aтaкувaни ca 900 цeли c изпoлзвaнe нa пoвeчe oт 21 хиляди тoнa взривни вeщecтвa - кaceтъчни бoмби и рaкeти, в тoвa чиcлo бoeприпacи c oбeднeн урaн.

    Eдин oт извecтнитe cръбcки oнкoлoзи - aкaдeмик Cлoбoдaн Чикaрич, твърди, чe НAТO e oтгoвoрнa зa cмърттa нa 10 дo 18 хиляди cръбcки грaждaни. И зa oщe 15 дo 30 хиляди нoвoрeгиcтрирaни зaбoлeли oт злoкaчecтвeни тумoри oт 2001 дo 2010 гoдинa в Cърбия в рeзултaт нa хвърлeнитe бoмби c oбeднeн урaн. ЗА СИРИЯ СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ !
  • 37 Запознат

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Жоро":

    Русия е поканена от диктатор, който наследи властта от баща си също диктатор! Диктатора Асад заедно с руснаците изби и прокуди хиляди сирийци!

    Коментиран от #38

  • 38 Така де

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Запознат":

    колкото и да не ви е удобно,единствената призната власт от ОНН е та зи на Асад!