Last news in Fakti

6 Март, 2021 13:00 10 613 109

Кой донесе свободата на България на Трети март?!

  • руско-турска освободителна война-
  • трети март-
  • освобождение-
  • българия

В разузнавателната мрежа на Балканския боен театър намират място представители от групата на професионалните революционери от всички групи и прослойки на формиращата се буржоазия

Кой донесе свободата на България на Трети март?! - 1
Снимка: Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Златко Златев във "Фейсбук"
Честваме 3-ти Март и ми се иска да напиша няколко реда за тази дата и приноса на нашите деди да я има... Но поради неспиращите спорове за нея ми се иска да посоча първо няколко неоспорими факта „

1.Възстановена е българската държавност след повече от пет века !!!!

2.Това става след поредната Руско-Турска война, в която Руската империя дава колосални жертви и впоследствие полага и усилия за създаване на нова държава.

3.До този момент няма друга империя, която да воюва с друга и на завзетите територии да създава държава, а не просто да ги присъдени към себе си !

4.Това е възможната руска стратегия за излаз на топли морета, провалена от останалите Велики сили още на Берлинският конгрес, а и през последващото повече от столетие, та до наши дни... Нищо лично, всичко е геополитически интереси !

5.Санстефанският блян за обединението на всички българи в една държава, ще бележи следващият над половин век от историята на родината ни. Тя ще преживее пет войни, ще даде колосални жертви и ще постигне частични успехи. Други и толкова не можаха....

6.Ако продължаваме да я караме както я карахме през последните 30-ет години, всичко по горе написаното ще загуби смисъл и ще остане само като очерк от Световната история... Какво искам да кажа ли... ?

Времето да съхраним това, за което други и нашите деди дадоха най-святото си – живота си !... просто е на изтичане !!!

По - долу ще изложа кратки и малко известни факти за участието на нашите деди в Освобождението на Родината ни чрез Руско-Турската война от 1877-78 год. благодарение на изследването на Константин Косев и Стефан Дойнов, което цялото ще поставя в коментар под статията. Прочетете го, заслужава си....

Разузнаване
„Никога данните за турската армия — пише по-късно видният руски военен стратег ген.-лейтенант Н. Н. Обручев — не са били така щателно и подробно разработени, както през миналата война... При откриването на войната разположението на турците беше известно почти батальон по батальон... и във време на войната Полевият щаб получаваше такива важни разузнавателни материали като плановете на току-що издигнатите Одрински укрепления и на Чаталджанската позиция".

Няма никакво съмнение, че за големия руски успех допринасят и стотиците българскн патриоти. В световната военна история дотогава едва ли може да се посочи случай, когато в едно чуждо разузнаване без увещания и без материални облаги да са участвали толкова много доброволци.

В разузнавателната мрежа на Балканския боен театър намират място представители от групата на професионалните революционери от всички групи и прослойки на формиращата се буржоазия — търговци, занаятчии, селяни, интелигенти, както и представители на широките народни слоеве. Въодушевявани от мисълта, че по този начин приближават деня на българското освобождение, сами предлагат своите услуги на руското командване !!!...

Бойни отряди и милиционни стражи
От навечерието на руското дебаркиране през р. Дунав, когато се избира място на главния десант, та чак до демонстративните действия край Сан Стефано в края на войната много български патриоти с риск на живота си настъпват в авангарда на войските. Сред тях са такива изтъкнати революционери като Павел Бобеков, Петър Енчев, Атанас Узунов, Ради Иванов, Тодор Велков, Димо Хранов, Павел Икономов, Николай Цанков, Петър Събчев, Илия Вълчев, Нестор Марков, Георги Коспартов, Стефан Добрев, Петър Тодоров, Христо Векилов и много други.

Неоценима помощ на освободителите оказват и българските водачи по време на зимното преминаване на Балкана. В студ и непрестанни виелици Христо Иванов Исиксийски, Димитър Рачков, Новак Димитров и други смели балканджии успяват да преведат руските колони през най-непрестъпните планински пътища. Изненадани от неочакваната поява на неприятелските войски, на много места в земите на юг от Балкана турците напускат позициите си без бой. Така ден след ден, месец след месец българският народ допринася съществено за успеха на руското оръжие.

Откъслечните статистически сведения и запазените тук-там военни известия за снабдяването на горските чети и милиционните стражи, на водачите и преводачите в руската армия с необходимото оръжие дават сравнително добра представа за участието на българите във въоръжената борба. Макар и с приблизителна точност, може да се твърди, че с оръжие в ръка (без Опълчението) срещу чуждото иго се борят най-малко 35 000—40 000 души.

На практика те формират истинска въстаническа армия, която на много места сама се справя с нападенията на многобройните нередовни турски части. Като изключим Казанлъшката долина, където под крилото на Сюлеймановата армия хиляди башибозуци подхвърлят на кървав терор мирните християни, във всички други български области нередовните сили на противника са обуздани или напълно разгромени с организираните усилия на българския народ. А този факт с отличен атестат за неговите революционни възможности.

Икономическа и медицинска поддръжка на руската армия
За по-малко от два месеца БЧН събира сред своите членове и съмишленици около 870 000 франка, които чрез барон Д. Стюарт са предадени в касата на Дунавската армия. В запазения списък личат имената на десетки български патриоти: Иван Ст. Иванов, Мина Пашов, Георги Шопов, Стефан Берон, Иван Симеонов, Елисавета Хр. Пулиева, Николай Келифаров, Георги Атанасович, Никола Ценов, Димитър Греков и много други [12, с. 198].

Хиляди франкове жертва настоятелството и за прехвърлянето на български доброволци от Сърбия към центровете, в които се подготвят опълченските дружини. В това отношение БЧН изгражда конспиративни канали, по които за кратко време в някои румънски градове и в Кишинев биват прехвърлени над 2000 души.

Раздвижват се членовете и на Българското одеско настоятелство. Закупеното от тях оръжие е изпратено в Тулча, а известни парични суми и колети с най-различни храни и дрехи — в X. Пазарджик, Велико Търново и други български селища . С тяхна подкрепа към общото дело на емиграцията се приобщават и българите от десетките колонии в Южна Русия. Само селата от Бердянски уезд през януари 1877 г. събират и изпращат във военните складове 15 885 пуда пшеница, 11 400 пуда брашно и други продукти .

Интерес предизвиква и съобщението на руския консул в Русе В. Кожевников, който в писмо от 3 (15) януари 1877 г. уверява Генералния щаб, че много русенски българи са подготвили вече тайни складове с храна и фураж.

Това обаче, което предприемат „признателните християни" по-късно, когато руските войски навлизат дълбоко в поробеното им отечество, надминава всички очаквания. Въпреки понесения тежък удар по време на Априлското въстание местното население се заема да помага на освободителите с една стегната самоорганизация, която буди възторг не само сред военните кореспонденти, но сред щабовете и интендантските служби на много военни части. Още в първия освободен град — Свищов, русите са посрещнати като истински братя. Нито един българин не остава равнодушен към всеобщия възторг.

Търговци, занаятчии, учители, свещеници, селяни, придошли от околните села, всички според възможностите си бързат да посрещнат „братушките”.
„Тази дума „братушка" бе от непозната народност — пише в своите спомени Добри Ганчев. — Русите я мислеха за българска, българите — за руска. Как се вмъкна тя в руско-българските отношения — загадъчно е ... Толкоз и разпространена дълго време бе тая дума, че името българин в руска уста не се чуваше"

Ала за всички, стъпили на българска земя, от войника до побелелия генерал, става ясно, че те ще бъдат сред родни братя. Ще воюват за свободата на един народ, който е готов за всякакви жертви за техния успех в начеващата война.

Готовността на народните маси да оказват разностранна икономическа помощ се разгаря с всеки изминал ден. Красноречив пример за това е Предният отряд на ген.-лейтенант И. В. Гурко, който, откъснат от армейските обози, в продължение на седмица получава безвъзмездно продоволствие. Съзнавайки голямата опасност, която крие отдалечаването на отряда от интендантските части и големите армейски складове, командването изпраща до Гурко тревожно писмо. За всеобща изненада отговорът от Търново прозвучава твърде оптимистично:

„Живея за сметка на града — отговаря генералът, — три дни ме храниха даром. За Балкана тръгвам с петдневен запас от сухари и тридневен от фураж под формата на неприкосновен запас за четири дни...” .


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    25 66 Отговор
    Стремежът към Проливите

    Коментиран от #54

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Е ???

    5 30 Отговор
    И!!!!!

    Коментиран от #9

  • 4 Коректен

    38 124 Отговор
    Има една друга статия за "освободителите" братушки, на които България е платила 32.5 тона злато за "освобождението". Да не говорим, че едвам сме ги изгонили "освободителите" след войната.

    Коментиран от #15, #59, #63

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Мунчо

    66 8 Отговор
    Осрохме паметта на дедите си. Присъствие. Стамболов и какво ли не още-
  • 7 Аз40🏴‍☠️

    65 10 Отговор
    Според Бойчо-тъпото той самият е докарал най-голямата свобода за българите и същите с длъжни да му го ... до безкрай.
  • 8 ЗЛАТКО ЗЛАТЕН СЕГА СМЕ

    20 91 Отговор
    2021ГОДИНА!КАКВО ИСКАШ ДА НИ КАЖЕШ КОЕТО НЕ ЗНАЕМ? ДА ВЗЕМЕМ ОЩЕ ЕДИН ПАМЕТНИК НА РУСКИТЕ ШПИОНИ ДА НАПРАВИМ?!ЗА „БРАТЯТА”СМЕ НАПРАВИЛИ ДОСТАТЪЧНО!!!

    Коментиран от #19, #57

  • 9 Антитрол

    70 8 Отговор

    До коментар #3 от "Е ???":

    Е ти не си ли щастлив че се освобождаваме от турско робство - къде по добре за такива като теб да си бяхме поданници на султана.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 не го пише

    10 68 Отговор
    никъде, освен това вълчан войвода е платил на рускиs император в злато,натоварено на 30 катъра за покриване на разходите по войната!

    Коментиран от #23, #38, #96

  • 12 Прекрасна статия!

    23 40 Отговор
    Забрави само да спомене за 7 Американски флот във Варна и корабът с царевица,от която нашите опълченци си правели качамак и пуканки.И руснаците са помогнали,носели са бакъри с водка на редутите..
  • 13 Мда

    57 17 Отговор
    Истината е, че без тази война БГ нямаше да бъде в сегашния си вид, но без нашето участиеп руснаците нямаше да спечелят. Може би щяха да бъдат спрени до Ст.планина.

    Коментиран от #69

  • 14 1877

    102 17 Отговор
    Всички,които плюят по Русия или се опитват да принизят ролята и за Освобождението ни са или платени мекерета или жалки неблагодарници.

    Коментиран от #61

  • 15 Антитрол

    86 11 Отговор

    До коментар #4 от "Коректен":

    От къде сме го взели това злато бе - то не бяха лъжи и соросоидна пропаганда.

    Едвам сме изгонили освободителите - значи някой те освобождава и ти го гониш за благодарност. Обикновено западните империи просто са присъединявали новозавзетите земи към тях и не са овобождавали никого.

    Та бива промити мозъци казващи на черното бяло

    Коментиран от #49, #50

  • 16 Сатъра на Хана

    53 4 Отговор
    „Прощаването на славянката“ (на руски: „Прощание славянки“) е руски военен и патриотичен марш.

    Написан е в гр. Тамбов през 1912 г. от щабния тръбач Василий Агапкин на VII запасен кавалерийски полк. Поводът е впечатлението от събитията през Балканската война.
    На 5 октомври 1912 г. започва Балканската война между Османската империя и Балканския съюз (България, Сърбия, Гърция, Черна гора). Обявяването на войната предизвиква бурна реакция в цяла Русия. Всички вестници са запълнени със сведения за хода на бойните действия, призиви и възвания към руската общественост за подкрепа на каузата на християните от Балканския полуостров. Много руски офицери, войници и медицински сестри от Москва, Санкт-Петербург, Тамбов и други градове се записват като доброволци. Отправят по Варшавската железопътна линия в помощ на балканските народи. Тръбачът на VII-ми тамбовски кавалерийски полк, 28-годишният Василий Агапкин, под влияние на общата еуфория композира марша, който посвещава на жените, изпращащи своите мъже, братя и синове на фронта.

    Коментиран от #21

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Дидо

    11 4 Отговор
    бай Тошо и освободи евреите
  • 19 tost

    47 5 Отговор

    До коментар #8 от "ЗЛАТКО ЗЛАТЕН СЕГА СМЕ":

    По принцип са ни освободили САШ И западна Европа 😂😂🤣🤣. А иначе ти какво предлагаш:да построим паметник на турците, борещи се против освобождението на България? 🤔👎
  • 20 ЦарВул

    76 9 Отговор
    Панорама "Плевенска епопея"!!!На белия кон е генерал Скобелев,на който е кръстен и парка в който е построена "Панорамата"!Трябва да се види ,за да се разбере епичните боеве на РУСКИТЕ ВОЙНИЦИ независимо от тяхната националност!!Вечна слава на ГЕРОИТЕ ПАДНАЛИ ЗА НАШЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ!!ПОЗОР ЗА РЕНЕГАТИТЕ И РУСОФОБИТЕ!ГОРДЕЯ СЕ,ЧЕ 6О ГОДИНИ ЖИВЯХ В ТОЗИ ГРАД И ДАДОХ И ПРИНОС ЗА ПОСТРОЯВАНЕ НА "ПАНОРАМАТА"!/макар и като парични средства/!

    Коментиран от #32

  • 21 Емил

    15 80 Отговор

    До коментар #16 от "Сатъра на Хана":

    А бе, момче, Русия в тая война е агресор спрямо България! Каква помощ, какви пет лева?!

    Коментиран от #24, #29, #67

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Антитрол

    58 8 Отговор

    До коментар #11 от "не го пише":

    Аха не бяха ли 100 катъра натоварени със злато - другия соросоид пише че били 32 тона сега на 30 катъра няма да могат да ги носят.

    То соросоидни небивалици, лъжи и пропаганда ама никой соросоид не казва новоосвободена България от къде го взема това злато - хайде измислете нещо по умно.

    Коментиран от #51

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 1234

    52 3 Отговор
    Трябва да се отбележи и ролята на Атлантическия клуб. Още тогава са подозирали опасността за България и силно са помагали на пашите.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 агент на ЦРУ

    11 1 Отговор
    Баба Марта.
  • 28 Тодор Замфирков - ромът (не за пиене)

    22 74 Отговор
    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #30, #103

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Антитрол

    48 12 Отговор

    До коментар #28 от "Тодор Замфирков - ромът (не за пиене)":

    То има един който пишеше памфлети във възхвала на комунизма а сега е пръв евроатлантик - да не би да си същия.

    Общото на предишните и сегашните ви памфлети и стихове че няма нищо вярно в тях.

    Та защо ли всички соросоиди и евроатлантици са бивши комунисти и ченгета от ДС.

    Коментиран от #31, #33

  • 31 А ти оти не пишеш

    4 19 Отговор

    До коментар #30 от "Антитрол":

    В правда.ру?
  • 32 Хаха

    8 44 Отговор

    До коментар #20 от "ЦарВул":

    Големи некадърни са генералите само загуби и грешна тактика добре, че дойдоха румънски войски

    Коментиран от #35

  • 33 Имаше и един Достоевски

    9 4 Отговор

    До коментар #30 от "Антитрол":

    И той е написал.А имаше и един английски кореспондент,и той също е написал .
  • 34 До 16

    16 1 Отговор
    Марша е забранен до 1941г. в РУСИЯ. Той е подарък на братските православни армии преди първата балканска война.
  • 35 веселяк

    33 5 Отговор

    До коментар #32 от "Хаха":

    Е да де, ама румънците са били подкрепяни от американските самолетоносачи Ентърпрайз, Йорктаун и Саратога!
  • 36 Седесарят.

    43 14 Отговор
    Русия е приятел на България..!!!.И винаги ,Така ще бъде.!!!..От векове ,за векове!!!.
  • 37 Тодор Замфирков-ромът(не за пиене)

    15 47 Отговор
    Братууушките...ТВ НА ЖИВО
    НАЧАЛО
    БЪЛГАРИЯ
    Когато Червената армия "освобождаваше" България
    13.05.2017

    Групови изнасилвания, грабежи и убийства на мирни хора - престъпленията на войници от Червената армия в края на Втората световна война надхвърлят всякакви човешки представи. Жертвите им са между 2 и 4 милиона души.
    В края на Втората световна война Червената армия извършва нечувани престъпления срещу населението не само в Германия и нейните съюзници, но и в страните, станали жертва на нацистката агресия. Така например чудовищно голям е броят на изнасилените жени и деца - често убивани, садистично осакатявани или оставяни да умрат от кръвоизливи след груповите пиянски гаври на съветски войници, офицери и дори генерали.

    По оценки на някои историци, само в Германия има 2 милиона такива случая. Като прибавим към тях и убитите или осакатени след грабежи, депортации или просто за отмъщение граждани, броят на цивилните жертви на загубилите човешки образ „освободители“ със сигурност нараства поне двойно.

    Да се направи сравнително точна статистика на извършените от Червената армия престъпления е невъзможно. И до днес всички намиращи се в Централния архив на руското Министерство на отбраната информации, доклади и анализи с данни за криминалните деяния на служили в армиите на СССР и Руската федерация войници, офицери и генерали са абсолютно недостъпни и забранени за разгласяване. Това твърди историкът Алексей Тимофеев в едно от изключително редките изслед

    Коментиран от #85

  • 38 Хаджи Хаджи Българин

    18 6 Отговор

    До коментар #11 от "не го пише":

    И това ти го е казала баба Буна през плета! Къде са фактите и документите! Или се правиш на умен!
  • 39 Братуушките

    20 30 Отговор
    Американският журналист Чарлз Лениъс, който е пряк свидетел на окупацията на България от Червената армия, пише, че информациите за брутални престъпления на „освободителите“ по пътя им към София и редица трагични инциденти - след грабежи и мародерства на съветски войници с насочено оръжие - бързо принуждават българските селяни да дават безпрекословно всичко, което униформените „братушки“ им поискат. Известно е и отчаяното писмо на марионетния премиер Г. Димитров до Сталин, в което се изброяват конкретни примери за извършени тежки престъпления и съдържащо молба към Кремъл да се намеси и спре убийствата, изнасилванията и грабежите на безцеремонните окупатори. В шуменското село Дивдядово съветски мародери убиват най-възрастния комунист в България. Междувременно са известни десетки случаи на изнасилвания и убийства на монахини или случайно срещнати жени и момичета.
  • 40 Гласоподавател

    15 20 Отговор
    Трябва реално да благодарим на румънците защото при Плевен е решаващо
  • 41 Ахмет

    17 32 Отговор
    Никой никого не освобождава за хатър. Всеки Българин знае поговорката " И МАМА НА ТАТЕ НЕ ДАВА БЕЗ ПАРИ ...нали?
    Така ,че и Русия има интерес от създаването на държава БЪЛГАРИЯ и нещо по вече защото ще е васална държава на РУСИЯ
    От ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ са се освободили общо. 62/шестдесет и две/ държави и всичките не са освободени от РУСИЯ
    Аз вярвам ,че един ден и България щеше да се освободи по някъкъв си начин ако не беше тази война Пи най простата причина, че ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ беше в упадък и сега няма такава държава нали?
    Има ТУРЦИЯама тя не е ОСМАНСКА държава
    Според мен може би СЪИДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ може би е по правилно да е национален празник на БЪЛГАРИЯ защото на 3 март се подписва договорът за прекратяване на Руско Турската война
    Акт 9 септември 1945 година до1990 година национален празник на НРБ беше ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ нали най малкото аз така си спомняме 3 март се чувстваше като освобождение от ОСМАНСКО РОБСТВО
    Не съм човекът да решава въпросите на България само като гражданин си написах мнението

    Коментиран от #62

  • 42 Митрополит М.Кусев

    11 22 Отговор
    Решението на Русия да освободи България с умисъл да я присъедини на Руската империя, не представляваше тогава престъпна мисъл за интересите на българите, според тяхното тогавашно робско положение. Ето затова планът на руската дипломация е бил и е [...] България да си стане руска губерния. Първият княз, Александър Батенберг, руски човек, пожела да бъде независим княз на независима държава. Той се показа неблагонадежден за изпълнение на руския план за присъединението на България - под руски протекторат.

    Съединението на Източна Румелия с България порази руската дипломация. Тоя жест осуетяваше планът за присъединението на България съгласно Рейхщадското споразумение (между Русия и Австро-Унгария от 1876 г. - б.м., П.М.). Уголемяването на България оправдаваше опасенията на руското правителство да не би да се отвори апетит на България и тя да пожелае един ден и посегне да тури ръка на Проливите и на Цариград [...]
  • 43 Ученик

    14 6 Отговор
    Нещо се обърках или нещо е объркано в учебника ! Последно не разбрах, Русия ни е освободила, за да ни освободи или за да има излаз на топлите морета ?

    Коментиран от #52

  • 44 Митрополит М.Кусев

    23 20 Отговор
    Сърбия ни отвори война. Търсеше компенсация за изместеното равновесие: да вземе от България толкова, колкото последната взе от Източна Румелия. Мислехме тогава, че Сърбия беше подбудена от Австро-Унгария. После се оказа, че и Русия имала пръст. Щом се отвори войната, Русия си повика офицерите и ги оттегли от нашата армия. Желанието на Русия да бъдем победени и ограбени от Сърбия, стана явно: само слепите русофили не можеха или, по-скоро, не желаеха да го видят.

    Бог закрили България. Сърбите не успяха. Руският план - за ограбването, за намалението на България - не успя [...]
  • 45 Нане

    27 1 Отговор
    Я дайте малко данни колко офицери приели исляма белгийци, германци, холанци, ингилизи и франсета са зарязали набора и са се били на страна на турците за злато. 2/3 от офицерите им са били такъв башибозук!

    Коментиран от #94

  • 46 Митрополит М.Кусев

    11 10 Отговор
    Страхът пред мисълта за образуването от Македония на една автономна област, застави Зиновиева, руския тогава посланик в Цариград, да подбуди турското правителство, за да вземе мерки за унищожението на тия български комитети. Известно е, че той даде "карт бланш" на турците да употребят всичките усилия и средства за одушването на всяко движение за придобиване политическо право на Македония. Турците не закъсняха да използуват това желание на руската дипломация [...] Разорението и унищожаването с топове на 150 села български в Македония се дължи на милосердието на Зиновиева [...] Руските консули в Македония, съюзници на сърби, гърци и на турци против българите, в своите рапорти, които публикуваха в Петербургския "Държавен вестник", обвиняваха българите и оправдаваха турците [...]
  • 47 Митрополит М.Кусев

    10 21 Отговор
    Русофилството в България е достигнало до идиотство. Когато руската дипломация прави пакостите, ние, българите, нарочно си закриваме очите; жумим, за да не виждаме пакостите, правени нам от Русия; "погромът ни дойде от Австро-Унгария; 16 юний е катастрофалната дата". Така казваме [...]

    Руският император, който, както се види, не държи сметка за чувствата на самите нас, русофилите, дойде на поклонение в Кюстенджа, за да изкаже своята признателност и благодарност на Румъния, оръдието за нанесения погром на България [...]
  • 48 Great

    11 21 Отговор
    Целта на Русия е ясна завладяването на проливите заявена отдавна какво не ви е ясно
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Коректен

    12 27 Отговор

    До коментар #15 от "Антитрол":

    Указ № 1144 от 1884 г., публикуван в Държавен вестник. Там много ясно се вижда, че „братската“ помощ всъщност е заплатена. Скъпо заплатена. Те не са ни освободили, щото сме братя, видите ли, а срещу заплащане. Нещо, което през десетилетията след това не е било споменавано в учебниците по история.
    Според Указ № 1144 тая „братска“ помощ е струвала на българския народ 10 500 000 книжни рубли и 43 копейки. По онова време стойността на тези рубли е точно 32,5 ТОНА ЗЛАТО.

    „Ний Александър I с Божията милост и народна воля, княз на българите, провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия РАЗНОСКИТЕ ПО ОКУПАЦИЯТА на Княжеството…“

    Коментиран от #78

  • 51 Коректен

    15 26 Отговор

    До коментар #23 от "Антитрол":

    Продължават някои папагали да говорят за 200 000 руски ЖЕРТВИ, при положение, че цялата руска армия на Балканите е била 180 000 души. КАК?

    Коментиран от #72

  • 52 Ами

    12 25 Отговор

    До коментар #43 от "Ученик":

    Освободиха ни,за да имат излаз на топлите морета,после ни поробиха най културно,европа беше затворена за нас,принудиха ни да ползваме и употребяваме всичко с надпис ссср
  • 53 Виктор браво

    26 5 Отговор
    Шести американски флот ни освободи от турско робство!УЧЕБНИК ПО ИСТОРИЯ от 2025г.Редактори крадлата и пасито.

    Коментиран от #106

  • 54 Е и какво??

    28 5 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Е и?? Много ясно че имат интереси.Иначе да ти създадат държава защото си ганю ли? На англичаните какъв им беше интереса? Да има или да няма България???
  • 55 Дрън дрън

    9 22 Отговор
    Какви 200 000 ? Руснаците изпращаха на фронта войници от други окупирани народи. И през втората световна е същата стратегия
  • 56 Кирил

    6 7 Отговор
    По берлинският договор,руските окупационни войски е трябвало да напуснат.Даден им е срок от 1 година.
  • 57 Един Българин

    29 8 Отговор

    До коментар #8 от "ЗЛАТКО ЗЛАТЕН СЕГА СМЕ":

    Нещастнико, за това че сега говориш и пишеш на български, а не на турски и не носиш чалма, трябва сам да им вдигнеш паметник. Такива като тебе вдигат паметници на врагове съсипали от бомбардировки столицата ни, убили хиляди деца жени и старци. Неблагодарността е едно от най-гнусните престъпления!
  • 58 грамотен

    3 14 Отговор
    32000000х60=1,920,000,000 тоест 2 милиарда лева сегашни пари.Е не е кои знае какво по 600 лева на човек

    Коментиран от #60

  • 59 Гост

    17 2 Отговор

    До коментар #4 от "Коректен":

    За пореден път: било е приравняване на дълг на България към Турция и на Турция към Русия, челеби. Стига половинчати "истини" от Анкара.
  • 60 Гост

    18 2 Отговор

    До коментар #58 от "грамотен":

    Боко ги даде тия пари за картинки на самолети. А едно време сме си върнали свободата.
  • 61 Гост

    22 3 Отговор

    До коментар #14 от "1877":

    Всички, които плюят по Русия и освобождението ни са антибългари. Къде Меметчовци, къде Киряк Стефчовци.
  • 62 Зайко Байко многознайко

    9 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ахмет":

    Хубаво е че се иэкаэваш , но ако си оправиш и правописа еша няма да имаш!!! ....съИдинение , пише се съЕдинение, идва от един а не от идин! Анадъм му ?

    Коментиран от #74

  • 63 Четник

    25 7 Отговор

    До коментар #4 от "Коректен":

    Българската свобода не се измерва със злато .Дори и 350тона да бяхме платили за Освобождението ни от Турско робство на Русия пак си заслужава цената.Маргинални типове като теб винаги е имало и ще има.Наричат ги —родоотстъпниц,предатели и Обикновенно ги слагат на висок клон.

    Коментиран от #86

  • 64 Свободата, Санчо.....!

    4 14 Отговор
    Не плачи, майко, не тъжи, че станах ази емигрантин, че избягах от род и родина. Сърце, майко не трае, да гледа как комуняги Бадински, ни предадоха на рашка робия, а днес, на каубойска и швабска. Стига ми тази награда, да сме първи хамали в Европа, неизменни булашикчии в кръчми, миячи на старчески дирници, лични жреци в бардаци.

    Коментиран от #65

  • 65 Свободата, Санчо.....!

    2 6 Отговор

    До коментар #64 от "Свободата, Санчо.....!":

    "Комуняги Юдински "
  • 66 ВУТЕ

    6 9 Отговор
    За пръв път чувам, че ''РОБИ'' били дарили, пари, добитък ,провизии! От много тормоз ще да е плащал робовладелеца на робите си,че да са имали ПАРИ!?
  • 67 Емчо

    10 0 Отговор

    До коментар #21 от "Емил":

    Ти си от правнуците на дявола.
    Децата на дявола ги е посочил Исус Христос - юдеите книжници и фарисеи, които разгромява в спора си с тях.
    Християните тук те оценяват с минуси.
    Чиба, нечестивецо!
  • 68 БРАТУШКИ АМЕРИКАНСКИ !

    4 9 Отговор
    Коги ши освободите България, паднала "Под Игото " на "турското робство " и Руската мечка -"Освободителка". Затворете, плийз "Терминал-2", че с тъз демографска криза, в страната ще останат само "поробителите " !

    Коментиран от #70

  • 69 Да бе

    19 2 Отговор

    До коментар #13 от "Мда":

    България нямало да бъде същото "без тази война"! :)))

    Нямаше да има никаква България, трудно мислещият!

    Имаше Дунавски и Румелийски вилаети на Османската империя и пак щяха да си си Дунавски и Румелийски вилаети на Османската империя.

    А ти щеше да си поредният Хасан... или въобще нямаше да те има.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 ХАН КРУМ

    17 2 Отговор
    КАК НАД 140 ГОДИНИ,СЛЕД 3МАРТ1878Г ПРИ ВСЯКАКВИ СИТУАЦИИ НА ВОЙНИ ,ВЪСТАНИЯ ПРЕВРАТИ,ПРИ МОНАРХИЯ ,РЕПУБЛИКА,ПРИ КАПИТАЛИЗЪМ, СОЦИАЛИЗЪМ НИКОЙ НЕ ПОСТАВИ ПОД СЪМНЕНИЕ КОЙ И КОГА Е ОСВОБОДИЛ БЪЛГАРИЯ. И СЕГА ,КОГАТО НАРОДА СЕ СЪБУДИ ЗАПОЧНАХА ,ЕДНА ШЕПА БОКЛУЦИ , АМЕРИКАНСКИ ДУШЕПРИКАЗЧИЦИ ДА СЕ АКТИВИРАТ. ТОЙ НАРОДА СИ Е ТЪРПЕЛИВ, НЕ СЕ СЪБУДИ ,ТАКА ЧЕ ВНИМАВАЙТЕ С ПРОКАРВАНЕТО НА ЧУЖДИТЕ ИНТЕРЕСИ, КОИТО ГА РАЗЕДИНЯВАТ, ДА НЕ ПРЕЛЕЕ ЧАШАТА.
  • 72 До лъжльото

    18 2 Отговор

    До коментар #51 от "Коректен":

    Русия е водила войната с милионна армия на два фронта!

    Само лъжлив и ниско интелигентен платен лакей на запада може да задава въпроси като твоя.

    Според теб ако Русия прехвърли цялата си армия в Дунавския турски вилает, султанът ли ще я храни и снабдява с провизии?

    Как се хранят и снабдяват един милион войници на чужда територия.

    Така ли си представяш войната - Русия изсипва цялата си милионна армия в Дунавкия вилает, за страх на турците и минава като валяк през турските укрепления? :))
  • 73 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 12 Отговор
    Русия и Турция, винаги са прилагали спрямо България метода на ДОБРОТО И ЛОШОТО ЧЕНГЕ!
  • 74 Ахмет

    5 5 Отговор

    До коментар #62 от "Зайко Байко многознайко":

    Съзнателно не са направени правописните грешки, понякога и при писането става от самосебе си или някак си от бързане
    Между другото за сведение от30 години много малко ми се налага да говоря на български а за писането още по малко
    Мисля ,че се разбира какво искам да кажа нали?
    Все пак се извинявам за грешките при писането
    Всичко хубаво желая на всички, които си казват мнението
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 С уважение

    13 1 Отговор
    A за какво й е на България турска партия ?
    Турската партия на Българяи е ДПС !
  • 78 Генерал 🇧🇬

    10 9 Отговор

    До коментар #50 от "Коректен":

    Глупости, пишеш клишета драскани по форумите. Тази сума не е само за окупационния дълг към Русия.
    В трите тома документалистика влизаш ето тук -
    "История на външния държавен дълг на България, 1878-1990"- първа част, които се намират свободно из интернет в pdf формат.
    ..и четеш , цялата история на външния дълг на България 1878/1990 г.
    "Двете български държани образувания – Княжеството и Източна Румелия, поради васалния си на султана статут, се оказват правоприемници на дълговете на Османската империя към западните й кредитори. Отделно двете държави заплащат т.нар. „окупационен дълг” към Русия, както и задължението, наложено с Берлинския договор за поемане на разходите по ж.п.линията Виена-Белград-София-Цариград (последното изиграва прогресивна роля в развието на България, така или иначе). Българските държави плащат и част от отоманския дълг към Русия, представляващ контрибуция за войната от 1878-1879 г. Тоест оказва се, че окупационния дълг е само една част от огромната сума, която е била задължена България да изплати по договорките в Берлин.
    Сметката е следната:
    Княжеството трябва да плаща на година:
    - 2 милиона и 272 х. златни лева - трибут (принос) за султана – оттам и наименованието Трибутарно Княжество България;
    - 2 милиона и 120 х. зл.лв. – окупационен дълг за Русия, т.е. възстановяване на разходите по пребиваването на руските войски в България (които пък поставят основата на държавността)
    - 2 мил. и 951 х. зл.лв. – т.нар. „Източнорумелйск
  • 79 Генерал 🇧🇬

    12 8 Отговор
    - 2 мил. и 951 х. зл.лв. – т.нар. „Източнорумелйски данък” на Османската империя, наложен с Берлинския договор;
    - 3 млн.420 х. зл.лв. – на английската банка Roberts, Lubock & Co., за ж.п. линията Русе-Варна, т.е. за линията, построена от барон Хирш;
    Това са общо над 10 милиона и 500 хиляди златни лева, при курс на лева към златния франк 1/1, или около 25% от държавните разходи на година (с уточнението, че целия дълг на Османската империя със Санстефанския договор се оценява на над 1 000 000 000 , а ние плащаме окупационен дълг с указа 10 500 000.)
    Отделно е видно ,че дължим много повече за железницата Русе-Варна отколкото за окупацията.
    Цялата сума никога не е платена или по стар български обичай се изсулваме и не си плащаме сметката.

    Освен това.Терминът "окупация" е технически термин в дипломацията и означава временно заемане на чужда територия от войски на друга държава. Самият термин означава, че Русия (в съответствие с решенията на Цариградската конференция декември 1876 - януари 1877 гг.) няма намерение да превръща България в "Задунайская губерния" (словосъчетание, въведено от масонските кръгове, към които принадлежат З. Стоянов и С. Стамболов и в които масонски кръгове антихристиянството, респ. антиправославието и русофобството са издигнати в култ), а е въвела войските си временно на чужда територия.
    Разноските по тази "окупация" естествено, че трябва да бъдат платени от държавата България. По време на окупацията се плаща на руската армия и
  • 80 Генерал 🇧🇬

    13 13 Отговор
    ..По време на окупацията се плаща на руската армия и администрация за периода, в който те се явяват българска армия и администрация, докато се оформят армия и администрация от българи, които да поемат защитата и управлението на държавата.

    Най-важното-плащаме за окупацията, а не за освобождението? За Освобождението си България не плаща нищо, то е безвъзмездно!

    Коментиран от #81

  • 81 Льольо

    11 4 Отговор

    До коментар #80 от "Генерал 🇧🇬":

    пред строя, барабана и пагоните с ножичка!

    Коментиран от #83

  • 82 От къде го това злато 32,5 тона, да го

    18 1 Отговор
    Дадем на Русия Оставили са го Турците за спомен??? Или митичното злато на Вълчан войвода, сега е дадено на Русия?? Фантазии
  • 83 Генерал 🇧🇬

    9 19 Отговор

    До коментар #81 от "Льольо":

    Да, пред строя с барабани са ви строили фоби с желязна логика свеждаща се до прости "истини" - "Русия не ни освободи, а пороби" - доказателство за това е, че България плаща на Русия, окупационен дълг! Забележете! Дори не дълг, че ни е освободила, а дълг затова, че ни е окупирала! Каква руска наглост, а?

    Дългът се нарича Окупационен, а не дълг за Свободата ни. При подписването на Санстефанския мирен договор не е бил поканен нито един български представител.
    При подписването на този мирен договор между Русия и Османската империя, не съществува България и съответно понятието "български представител". Поради същата причина, че все още не съществува България, в Берлинския договор, руската армия се явява окупатор на османски територии. По този договор, Русия е длъжна да администрира и осигурява реда във въпросните територии, както и да създаде основите на бъдещата българска държава, в това число армия, полиция и администрация. Именно тези функции на Русия са отразени като окупационни в Берлинския договор, по силата на който бъдеща България, се задължава да плати на Русия, направените от нея разходи по тази дейност. Те това е окупационният дълг на България към Русия.
    А 60 хиляди официално загинали в боевете , от премръзване,и от болести... Кръвнина за тях, не знам колко тона може да е!? Не сме платили лев!

    Коментиран от #84

  • 84 дядя

    17 8 Отговор

    До коментар #83 от "Генерал 🇧🇬":

    Генералче, хайде бибата и в кревата, че си ги натворил едни щуротии тука и Холивуд ще се огелпи в тях! Сутринта за домашно-каква издръжка на руската администрация и войски кой дължи до Съединението! След него кой дълг от кого на кого се прехвърла за да признае обединението на Княжеството с Румелия и кога ни го опрощават! И повече никакво напушване, ей!

    Коментиран от #88

  • 85 Антисоросоид

    20 2 Отговор

    До коментар #37 от "Тодор Замфирков-ромът(не за пиене)":

    Ми враг си бе, когато нацистите убиваха и изнасилваха рускини, старци, деца, не пишеш.
    Молете се , че не станахте картофена нива както искаха Англия и САЩ.
  • 86 Истината

    19 2 Отговор

    До коментар #63 от "Четник":

    Ленин ги опрощава на БГ.
    Турция иска компенсация за инфраструктурата изградена в БГ, за да признае БГ.
    Тъй като Турция дължи компенсации като победена от Русия, а няма пари да плати
    Русия поема дълга на БГ в замяня, за да признае Турция България, който Ленин опрощава окончателно.
    БГ да е платила максимум една или две минимална/символична вноска.
    Реално Русия плаща с пари и животи свободата на БГ.
    Тази е истината.
    Соросоидните измами и фалшификации на историята нямат край.
  • 87 Просто

    15 0 Отговор
    Ако нямаше 3-ти март, нямаше да има Съединение, нямаше да има България на картата.
  • 88 Генерал 🇧🇬

    7 7 Отговор

    До коментар #84 от "дядя":

    Тоя па, чак домашна,хе. Ако имаш нещо да казваш-казвай.
    Ентусиаст
  • 89 123

    6 2 Отговор
    По-късно руският цар Александър II ще обвини за нарастващия настидк от вътрешнославянски настроения в Русия решението си да влезе във война. Ситуацията обаче всъщност е по-сложна. От една страна, Русия е готова за война; от друга страна, на Русия сега е предоставена възможността да разшири влиянието си на Балканите, като същевременно разреши "Източния въпрос" (съдбата на Османската империя и нейните притежания) при благоприятни условия за Русия, включително неограничен достъп до турските проливи .Но твърдите реалности подсказват, че Русия не е в състояние да влезе във война през 1877 г.: ерата на Великите реформи с техния акцент върху вътрешните грижи все още е в ход, несигурното състояние на рублата и императорската хазна предоставят малко финансова гъвкавост, армията все още претърпява реорганизация и превъоръжаване, а руските военноморски сили на практика не съществуват в Черно море. Съответно Горчаков и Михаил Ройтерн, министър на финансите, проповядват умереност и приспособяване в рамките на съществуващите международни процеси и споразумения. Други, включително най-вече Дмитрий А. Милютин, военният министър, смятат, че вече е настъпил моментът да се преразгледа кримския въпрос и да се реализира руският интерес със силата на оръжието. Царят се колебае между противоречивите съвети и инерцията на събитията, но през зимата от 1876 до 1877 г. той очевидно избера войната.
  • 90 123

    8 3 Отговор
    Княжество България обслужва дълга си към окупационната руска армия от 1883 г. до 1885 г., когато отношенията между България и Русия са прекъснати след обединението на България с Източна Румелия, което не е било одобрено от Русия, и следващата Сръбско-българска война, преди която Русия е оттегля военните си офицери, които до този момент са командвали всички по-големи части от младата армия на България.
    През 1890 г. България е изпратила плащане, но редовните плащания са възобновени едва през 1896 г. Накрая „окупационният дълг“ е изплатен от Княжество България през 1902 г. за сметка на голям външен заем, издаден от банка Paribas. Окупационният дълг на Източна Румелия преминава към Княжество България след обединението на България през 1885 г. Изплащането му е отлагано многократно до 1912 г., когато България и Русия се договарят за план за изплащане на дълга. Планът така и не е осъществен, тъй като след началото на Първата световна война двете страни са противници. След войната дългът е отписан по споразумение между кабинета на Александър Стамболийски и болшевишкото правителство на Съветския съюз.

    Коментиран от #97, #99

  • 91 123

    12 1 Отговор
    Руската администрация се опита да подготви колкото се може повече български служители за създаване на държавната система на бъдещата българска държава. И така, първоначално седем провинции бяха оглавявани от руснаци и само една - от българин, но в тези шест провинции вицегубернаторите бяха българи. На местно ниво руснаците създадоха държавна система: в областите (uezds) имаше сформирани избираеми административни съвети и съдебни комитети, в селата - съвети на старейшините. Там беше изготвен проекта на Конституция на България. Администрацията се подготви за изборите за Учредително Народно събрание.
    През пролетта и лятото на 1878 г. българското опълчение е преобразувано в редовни военни части и формира български териториални войски.Много млади българи са изпратени в руските военни училища, а най-способните - също във военни академии. След кратко време в България руснаците създават местно военно училище. За да ускори формирането и обучението на новата армия, администрацията решава да откъсне руските офицери и инструктори от редиците от Дунавската армия и присъедини към българските части. Също така руската армия насърчава военното обучение на селското население в руски части и български доброволни отряди. Такива мерки формират мобилизационен резерв за българската армия. Руската армия също доставя значително количество техника и провизии на българите. Русия активно допринеся за създаването на ВМС в България.

    За да обучават офицери, способни млади българи б
  • 92 ДядоСтою

    11 0 Отговор
    КАК КОЙ САЩ БЪФАЛО БИЛ И ВИНЕТУ СИ ДАДОХА КРЪВТА И ЖИВОТА ЗА ВАС ЕДИОТЕ ГЛАМАВИ
  • 93 ТЪПО ПЛЕМЕ

    12 2 Отговор
    ЩЕ ИМА ДА СЕ КОКОРИТЕ ДА ВИ ОСВОБОДЯТ ПАК АМА НЯМА РОБА СИ УМИРА ДА Е РОБ НА КОЙ И ДА Е
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Фактите

    15 2 Отговор
    "Шепа продажни български политици, без да се допитват до народа, ни вкараха преди 15 години в един агресивен военно-политически пакт, чиято главна цел е унищожаването на Русия – нашият освободител. Този агресивен пакт използва предоставени му от българските правителства безплатни бази, насочени срещу Русия. Сега се проучват възможностите за военноморска база на НАТО в дълбоководното крайбрежие в района на Бургас. Тези дни виден американски политик заяви, че страните – домакини на американски бази трябва да плащат за издръжката им."

    Източник:поглед инфо
  • 96 Историк

    10 0 Отговор

    До коментар #11 от "не го пише":

    Вълчан войвода умира 15 години преди избухване на руско-турската освободителна война, освен това се е оттеглил напълно от хайдутската си дейност повече от четиридесет години преди същата тази война. В Румъния, където той умира нито се е свързвал с революционните комитети, нито е проявявал интерес към някакви бъдещи освободителни движения. Другото е градски фолклор.
  • 97 Генерал 🇧🇬

    9 6 Отговор

    До коментар #90 от "123":

    Публикувано във факти.бг: oбeдинeниeтo нa Бългaрия c Изтoчнa Румeлия, кoeтo нe e билo oдoбрeнo oт Руcия, и cлeдвaщaтa Cръбcкo-бългaрcкa вoйнa, прeди кoятo Руcия e oттeгля вoeннитe cи oфицeри, кoитo дo тoзи мoмeнт ca кoмaндвaли вcички пo-гoлeми чacти oт млaдaтa aрмия нa Бългaрия.
    ****
    Русия не е против Съединението, изтегля офицерите си за да не участват в една евентуална война при извършване на Съединението. В противен случай, това би означавало, че Русия открито подкрепя Съединението и нарушава Берлинския договор за който е гарант. А това автоматично я вкарва във война с Франция, Англия и Германия.

    Публикувано във факти.бг: Накрая „окупационният дълг“ е изплатен от Княжество България през 1902 г. за сметка на голям външен заем, издаден от банка Paribas.
    ****
    Заема наистина е голям, над 100 000 млн., но той е за съвсем други неща, не е теглен специално за "окупационният дълг“ , който е 2,1 млн. и е платен между другото ("История на външния държавен дълг на България, 1878-1990"- първа част, стр.86)

    Коментиран от #101

  • 98 Нане

    10 1 Отговор
    Народната памет вечно ще знае кой ни освободи от турско робство, колкото и шепа продажници да се мъчат да пишат фалшива история за кръвния данък, за възстанията, Батак, Шипка! Предатели в бг история дал господ за жалост наред с геройте историята помни и тях.
  • 99 Ели Оригинал

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "123":

    Малко уточнение първото не е дълг, а задължение по Конгреса за времето, в което руската войска пребивава в БГ.
    А дългът опростен от Ленин, е Турция , която предявава за инфраструктури пощи,жерлезници и др. Русия в обмен на турския, поема българския, който по-късно Ленин опрощава.
  • 100 Трабанта

    1 1 Отговор
    Естествено, че НАТО и ЕС, вече няма две мнения по въпроса.
  • 101 Ели Оригинал

    6 1 Отговор

    До коментар #97 от "Генерал 🇧🇬":

    По повод дълговете, САЩ освен, че не плащат за окупационните си войски-военни бази, около 14 г..
    Ами преди няколко дни един генерал публично обяви, че трябвало държавите домакини да плащат за САЩ базите на териториите си.
    По тази логика, война ли сме спечелили със САЩ, освободиха ли ни от някой САЩ?

    Та Споразумението за окупацията на БГ от САЩ, е подписано на 28 април 2006 в София от държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс и външният министър на България от правителството на Сергей Станишев Ивайло Калфин.
    България протестира, против са: 20 депутата и Атака.
    Кога ще се освободим от САЩ робство?!
  • 102 No Exit

    11 1 Отговор
    Цар Александър II донесе свободата на България. Той взе решението за тази война. Той заповяда на генералите си да свършат работата. Никой полски, финландски таджикистански селянин нямаше да тръгне ей така за черните ни очи. Цар Освободител разби султана, Дизраели и Франц-Йосиф го спряха пред портите на Константинопол. Страхът им беше от една силна православна и да, благодарна България да стане мощен съюзник на Русия. Напразно са се притеснявали

    Коментиран от #107

  • 103 ха ха ха ха хаа

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "Тодор Замфирков - ромът (не за пиене)":

    Глупости на търкалета! :)))

    Публикувано във факти.бг: Прекалено дълго име, допустими са 16 символа

    Махам два от "символите". Оставям 16-те "ха-ха!"
    и питам: На теб модераторът как ти разреши да напишеш "име" с 37 символа, след като разрешените са само 16 (шестнадесет)?:))

    Ти ли си бе, модераторче сладко! :)))

    Пак си качил чуждите старчески фекалии на русофобския вентилатор! :))
  • 104 кочо

    8 1 Отговор
    прочетох всичко.каква мерзост от англофилите към русия.
  • 105 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 106 Чвк вагнер

    1 1 Отговор

    До коментар #53 от "Виктор браво":

    Не бе маика ти е, не си чел правилно.....
  • 107 Не само

    3 0 Отговор

    До коментар #102 от "No Exit":

    Цар Александър Втори, а Цар Александър втори и държавообразуващият православен народ на Руската империя - Руският народ!
    Без Руския народ, Цар Александър Втори - Освободител, не би обявил война на Османската империя!
  • 108 Димитров

    4 0 Отговор
    Това е гласът на нормалния,образован и осъзнат българин!
  • 109 Иван

    1 0 Отговор
    Иво Прокопиев и Цецо Василев са я донесли! Аман вече от глупости!