Last news in Fakti

6 Април, 2021 19:00 4 859 58

Всички цивилизовани държави имат дистанционно гласуване

  • мария спирова-
  • дистанционно гласуване-
  • избори-
  • гласуване-
  • парламентарни избори-
  • герб-
  • слави трифонов

Пощенско гласуване можеше сравнително лесно да се направи

Всички цивилизовани държави имат дистанционно гласуване - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Всички цивилизовани държави имат дистанционно гласуване". Това заяви пред БНР Мария Спирова, член на избирателната комисия в Оксфорд, Великобритания.

"Нормалното нещо в една ескалираща пандемия и с толкова карантинирани хора в България беше да има дистанционно гласуване. Пощенско гласуване можеше сравнително лесно да се направи".

Тя коментира, че отпорът на предишния парламент срещу това показва "ужас от избиратели" - независимо дали са в чужбина, или в страната: "На нас не ни се позволи да гласуваме по хуманен и конституционен начин. Полицаите в Лондон не бяха виждали такова чудо и се наложи на места те да молят комисията да продължи да приема гласуващи след края на изборния ден. Британски полицаи се молеха за български изборни права".

По думите ѝ е необходимо въвеждане на многомандатен район "Чужбина", за да е ясно за кого отиват гласовете на българите в чужбина. Според Мария Спирова поуката от тези избори е, че "всички опити да се подтисне гласоподавателното право на българите в чужбина отключват допълнително местно усилие да се гласува".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юсуффф

    76 3 Отговор
    ДА УТОЧНИМ ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЦИВИЛИЗОВАНИ,А НИЕ НЕ СМЕ ТАКИВА ОСБЕНО КАТО ЗНАЕМ КАК И ЗА КОГО СА ГЛАСУВАЛИ ГЕТАТА.
  • 2 xaxaxaxaxaxa

    63 6 Отговор
    Това че се наричате "цивилизовани" не ви прави такива!

    Никоя цивилизована държава няма слабоумна Тиква за министър-председател!

    Коментиран от #11

  • 3 Тъпу тролче

    55 2 Отговор
    Е да де, но това важи за цивилизованите държави, а ние сме бананова република, но без банани
  • 4 така така

    11 37 Отговор
    Никоя цивилизована държава НЯМА електронно гласуване!

    Коментиран от #24

  • 5 Баня

    41 2 Отговор
    За неплатени данъци те намират електронно.
  • 6 кнаус 485

    36 5 Отговор
    Хубаво,но се съмнявам ,че България е цивилизована страна ,още повече като гледам как герб печели безапелационно в циганските махали....
    Тoвa чecтни избoри нямa пoнe дo ceгa, изхoдa e прeca нa тиквaтa, Cлaви дa oткaжe мaндaт, трeтия нa кoйтo прeзидeнтa щe връчи мaндaт cъщo дa гo oткaжe или дa бъдe блaмирaн.... cлужeбнo прaвитeлcтвo нa прeзидeнтa, мoмeнтaлнa cмянa нa шeфoвeтe нa МВР в oблacтитe и oбщинитe, избoри юли мeceц бeз знaчeниe кoлкo щe cтрувaт нa бюджeтa и тoгaвa ,aкo нe ce пoлучи нoви избoри зaeднo c прeзидeнтcкитe и дa ce нaдявaмe ,чe щe ce cпрe c купувaнeтo нa глacoвeтe и гocпoд дa ни e нa пoмoщ инaчe упрaвия нямa....

    Коментиран от #22

  • 7 Иван

    14 31 Отговор
    От 2 милиона българи в чужбина са гласували 172000, което е 8,5%. Тоест от 100 българи в чужбина, едва на 9 им дреме какво става в Родината. ПОЗОР!

    Коментиран от #15, #29, #45

  • 8 Във всички цивилизовани

    31 0 Отговор
    Държави няма такива депутати! Там може и да крадът, но дават и на народа! Нашите са лакоми и ще си платят някои ден за това!
  • 9 ААААХАХААА....А..КОИ ЦИВИЛИЗОВАНИ

    8 17 Отговор
    ДЪРЖАВИ ИМАТ...МАШИННО ГЛАСУВАНЕ, ТЪ'ПОГ'ЛАВКЕ?!?✊😂
    КОИ???✊😂🇸🇮🇻🇳
  • 10 Баня

    36 2 Отговор
    Като платиш винетка електроно веднага си регестриран. Електроно подаваш отчети и всичко е наред. Нали? Но избори нееееееее.
  • 11 Кой

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "xaxaxaxaxaxa":

    народ би оставил съдбата си , както и на следващите поколения и на Родината си в такива ръце ?!
  • 12 Майна

    31 6 Отговор
    В ЧУЖБИНА ТРЯБВАШЕ ДА ПЪТУВАМЕ ЗА ДА МОЖЕМ ДА ГЛАСУВАМЕ И ДА ...ЧАКАМЕ. ТОВА Е ЗА БЪЛГАРИЯ И ЗА ВАС, КОИТО СТЕ В БГ...НЕДЕЙТЕ ДА ПЛЮЕТЕ ПО НАС, ЗАЩОТО НЯМА ДРУГ НАРОД, КОЙТО ДА СЕ ОТРИЧА ОТ СЪНАРОДНИЦИТЕ СИ И ДА Е ГОТОВ ДА ГИ ЛИШИ ОТ ИЗКОННОТО ИМ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ ..РОДИНА.! ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

    Коментиран от #26

  • 13 Ох Баня

    16 2 Отговор
    Питайте във факултето и сие що е дистанционно гласуване.
  • 14 ГОРСКИ

    27 0 Отговор
    При нас във Аборигения се гласува или за кебапчета или 50лв. Машините за гласуване се развалят още при поставянето !!!!
  • 15 XXXL

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Иване Иване да те джаска кой те фане.
  • 16 РАДИО ЕЛТО

    3 7 Отговор
    всички цивилизовани хора трябва да имат радио и да слушат хитовете на великия ПАНАЙОТ ПАНАЙОТОВ
  • 17 Васил

    8 1 Отговор
    С тази разлика че България се намира някъде в Африка.
  • 18 Врачка

    8 1 Отговор
    Никой не е твърдял,че ние сме цивилизовани а още по—малко и държава със закони.Изборите са превърнати във фарс от т.н изборен кодекс. Сега поне ще е весело,чалга и простащина 24/7.
  • 19 Матей

    11 1 Отговор
    В цивилизовани страни,а ние такава ли сме?Ние сме по-долу от Централна Африка,там поне имат добър способ за контрол на гласуването--топене на палец в специално мастило.Машинното гласуване предвидимо го провалиха, а къде е гласуване по пощата или интернет.тук си е патент хартиената бюлетина,най-лесно се прави невалидна,протоколи се подправят,от герберски комисии.Технология на герблеристкото перпетуум мобиле.
  • 20 Бокича

    2 2 Отговор
    Много ме беше страх да не изписна сладкия кокал Ся пак ще ме слишката а аз ще си спинкам до чекмеджето сладко сладко
  • 21 Цивилизация - що е това?

    8 1 Отговор
    Асфалт паша не е срещал такава думичка във Винету! Той се дърпаше и за машинното гласуване, но тъй като това е непосилна бариера за неграмотните патладжани, с помоща на М. Костинбродски, ТОЙ премахна и тях! Защото т.н. проф може да манипулира само чували с фалш бюлетини и протоколи. Ако беше гласуване само с машини, то СИК наверно и 4% нямаше да добутат! Та в далечината цивилизация няма! А про по - къде е електронното правителство?
  • 22 Четете

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "кнаус 485":

    Ако се стигне до служ. кабинет, то президента не може да сменя шефове на МВР. Служ прав има мандат само за организиране и провеждане на избори! Нищо повече!

    Коментиран от #30

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ехооо

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "така така":

    Правиш ли разлика между електронно и машинно гласуване. В много държави ИМА електронно гласуване.
  • 25 ffffffff

    7 1 Отговор
    Какъв е проблема да ти пратят по пощата плик с име и пин код... Като сим карта. И да можеш да си проверяваш гласуването по всяко време.... Един защитен сървър и ГОТОВО! Сигурно и евтино...

    Коментиран от #28

  • 26 Република

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Майна":

    благодарско за мнението но сега Слави не иска да прави правителство с никой.
  • 27 Чичо Тони

    6 3 Отговор
    Единствената цивилизована държава, за която се сещам, че гласуват дистанционно, е САЩ. Другото, за което се сещам, е че там (в САЩ) на всеки избор има оспорване и скандали с този тип гласуване. Става въпрос за гласуване по пощата. А за така нареченото електронно гласуване, него никъде го няма - нито цивилизовано, нито нецивилизовано - и това не е случайно, има си много основателни причини. И ми е любопитно (г-жа Спирова да ни светне) цивилизованите англичани как гласуват в чужбина?
  • 28 Чичо Тони

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "ffffffff":

    Както би казал Шерлок - елементарно Уотсън. Този защитен сървър със сигурност ще е защитен от теб избирателю, но ще е на 100% на разположение на този, който го обслужва. И най-лошото е, че няма да можеш да се оплакваш (освен на арменския поп). Потърси някой IT инженер (с по-висока заплата) и го помоли да ти разясни нещата. Бъди здрав.

    Коментиран от #31

  • 29 Няма такъв заспал народ

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Какво да им дреме, като същата тази държава им показа терминал 2.
  • 30 кнаус 485

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Четете":

    Няма да ги сменя президента ,министъра на МВР ще ги сменява....
  • 31 оооооо

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Чичо Тони":

    Как може да се плаща по същия начин, приателю? Бъди умен ;)

    Коментиран от #33

  • 32 123

    7 0 Отговор
    Електронно гласуване и примери за гласуване по интернет се провеждanи в Австралия, Белгия, Бразилия, Естония, Франция, Германия, Индия, Италия, Намибия, Холандия (Интернет система за избор на Rijnland), Норвегия, Перу, Швейцария, Обединеното кралство, Венецуела и Филипините.

    Коментиран от #34

  • 33 Чичо Тони

    6 2 Отговор

    До коментар #31 от "оооооо":

    Ами там е работата, че "не се плаща по същия начин!" Тази опорка е най-добрата индикация за неразбирането на проблема. Просто е. Когато плащате или банкирате електронно, вие имате контрол върху плащането и ако има злоупотреба имате документ, с който да атакувате злоупотребата. При банкирането имате 24/7 контрол върху сметките си. В същото време незнаете абсолютно нищо за милионите транзакции, които банката осъществява. Та така и в "защитения" сървър, той ще ви върне отговор, че е "зачел" вота ви, но какво ще отчита ще зависи от този който го програмира (чети плаща). И както писах по-горе, няма как да се оплачеш - нямаш нищо черно на бяло. И не се хващайте на мантрата, че софтуера може да бъде проверен. Не може! Софтуера може да имитира всевъзможни проверки. Със сигурност ползвате мобилен телефон или таблет или нотебук. В тях има десетки - стотици мегабайти софтуер. Можете ли да го прочетете? И накрая, информирайте се от специалисти. Не е проблем човек да не знае - проблем е когато незнае, че незнае.
  • 34 Чичо Тони

    1 3 Отговор

    До коментар #32 от "123":

    Фейк!

    Коментиран от #39, #40, #41, #42, #43, #44

  • 35 Иван

    1 1 Отговор
    Че ние имаме ли поща елате в моя блок нито пощенски котии нищо някой дали получава нещо по пощата незнам

    Коментиран от #37

  • 36 ceko

    2 2 Отговор
    Електронното гласуване дава 100% шанс за купен вот, даваш си кода, аз давам 100лв. и гласувам с твоя глас! Взимам лаптопа и отивам в махалата да гласуваме :)

    Коментиран от #48

  • 37 Ясен като бял ден

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Иван":

    Пощенските кутии липсват в блоковете на патладжаните! Те ги изгориха отдавна!
  • 38 Стоян

    4 2 Отговор
    Дистанционно гласуване означава премахване на тайния вот. Това го има само в една страна в ЕС. Другите държави явно не са цивилизовани според някои индивиди. Това е като идеята за мажоритарен вот на два тура. Става като в Северна Корея - двама кандидати на двете партии и в НС само две партии една управляваща и една с 10 депутата за шарения. И двете идеи са простотия.

    Коментиран от #47

  • 39 123

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Тони":

    Към днешна дата Естония остава единствената държава в света, в която всеки гражданин може да гласува дистанционно по електронен път по време на избори за своя национален парламент (Рийгикогу), за съвети на местните власти или за парламента на Европейския съюз.
  • 40 123

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Тони":

    От друга страна, някои страни позволяват само на определени групи избиратели да гласуват по интернет. В страни като Франция, Панама или Пакистан например опцията за гласуване онлайн е запазена за избиратели, които живеят в чужбина.
  • 41 123

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Тони":

    В други страни, като Армения, интернет гласуване е запазена за дипломатически и военен персонал, командирован в чужбина.
  • 42 123

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Тони":

    По същия начин няколко държави в Австралия са се възползвали от гласуването по интернет, за да гарантират, че избирателите с увреждания, особено тези със зрителни увреждания или по-ниски нива на грамотност, могат да гласуват независимо и без да нарушават тайната на избора си. Чрез възможността да използват своите компютърни инструменти за четене на екран при достъп до уеб-базирана платформа, избирателите с увредено зрение могат да гласуват дистанционно и сами.
    Щатът Нов Южен Уелс започна пилотно онлайн гласуване през 2011 г. и значително разшири възможността през 2015 г., когато 286 000 гласоподаватели използваха този канал. Подобни проекти бяха възпроизведени в Западна Австралия през 2017 г.
  • 43 123

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Тони":

    Има и някои държави, които позволяват както на избирателите, които живеят в чужбина, така и на тези, които живеят в страната, да гласуват онлайн, но с определени ограничения. В Швейцария, където пилотите за интернет гласуване стартираха още през 2004 г., кантоните могат да решат да предложат гласуване по интернет на гласоподаватели в чужбина и на определен брой гласоподаватели в техните граници, в зависимост от функциите за сигурност, предоставени от системата за гласуване в интернет, която те планират използване. Към днешна дата до 15 кантона са предложили тази възможност на част от своя електорат.
  • 44 123

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Чичо Тони":

    И накрая, някои страни се възползват от онлайн гласуването, ограничавайки използването му до избори на местно ниво. Такъв е случаят например в Канада, където общините в провинциите Онтарио и Нова Скотия използват интернет гласуване, съответно от 2003 г. и 2008 г.
    Оттогава броят на общностите, предлагащи онлайн гласуване, нараства непрекъснато: в Нова Скотия той се е увеличил от 4 общини през 2008 г. на 20 през 2016 г .; и в Онтарио, от 12 през 2003 г. до над 150 през 2018 г. Отвъд общинското ниво Северозападните територии станаха първата юрисдикция в Канада, която използва онлайн гласуване на провинциални и териториални избори през 2019 г .: 489 гласа, еквивалентни на 3,7% от общия брой, бяха хвърлени онлайн.
  • 45 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    Ти да не мислиш, че всички са на едно място? Във България, където са всички заедно има 12000 секции и гласуват 2,5 милиона, сега кажи как да гласуват 2,5 милиона в 500 секции в целият свят.

    Коментиран от #50

  • 46 Знайко

    4 0 Отговор
    В нормалните държави изборните бюлетини не са "ценни книжа" с два серийни номера, за ненужна защита. Които серийни номера се хвърлят на боклука преди пускането на бюлетината в урната. Защото мисира Николай Бареков и кухата патка Мая Манолова. И бившите и съпартийци от БСП. Спретнаха лъжата с "Костинбродската афера". Как хората не могат да разберат елементарното нещо, че не е важно, колко бюлетини са отпечатани. Това, което е важно е: ИЗЛИРАТЕЛНИТЕ СПИСЪЦИ, КАК ПРОТИЧА САМОТО ГЛАСУВАНЕ, КОЙ СА ХОРАТА В ИЗБОРНИТЕ КОМИСИИ, КОЛКО СА БЮЛЕТИНИТЕ ВЛЕЗЛИ В УРНИТЕ, КАК СА ВЛЕЗЛИ и КОЙ БРОИ БЮЛЕТИНИТЕ С ГЛАСОВЕТЕ след края на изборния ден. Това, че хората разнасят по цяла нощ чували с бюлетини. И не спят по 30-40 часа. Е заради лошия ЗАКОН и лошата организация на изборния процес. Много е просто. Сутринта отиват едни хора и провеждат изборите цял ден от 7 до 19 часа. След това идват други хора, първите предават запечатаната урната с бюлетините и се прибират у дома. И отпочиналите новодошли хората започват да броят бюлетини и да попъбват протоколи и да ходят в зола Армеец. Най-трудната и отговорна работа е именно броенето и попълването на протокола. Така работата ще се раздели и разпредели към повече по-тясно специализирани хора. Но по-малко натоварени.
  • 47 244

    5 0 Отговор

    До коментар #38 от "Стоян":

    Това са пълни глупости! Ние и сега избираме президент и кметове, чрез мажоритарни избори в два тура. Какво пречи да избираме депутатите по същия начин? И много важно с възможност за ОТЗОВАВАНЕ. Всеки трябва да се бори за мястото си на конкурентен принцип, за да са точните хора на точното място. В края на краищата мнозинството хора решава, а те изказаха мнението си. Никой не е по голям от народа!
  • 48 Хаха

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "ceko":

    Колко гласа ще купиш? Ще рискуваш ли да хвърлиш парите на вятъра, защото при онлаин гласуването ще има масовост, ще трябва да купуваш много, само от чужбина влизат 1,5 милиона нови гласа. От България също ще влязат много нови. Сега се купуват много гласове, защото контролират активността и знаят колко манипулация им трябва. Ние сме на дъното, по лошо е само война. Трябват действия, иначе изчезваме.Не гледайте другите държави, почти няма друга, която в процентно отношение спрямо населението си да има толкова емигранти, прокудени от грабеж и наглост. Когато тези хора спрат да се интересуват от България, тя ще изчезне. Няма празно във вселената.
  • 49 Marinov

    2 2 Отговор
    Уважаеми Госпожо и СИЕ ,
    А ако ОБИЧАТЕ ВРАЗУМЕЙТЕ Това:
    Лоша или добра Конституцията на България трябва да се спазва а тя ИЗРИЧНО ОПРЕДЕЛЯ че Изборите се провеждат при ТАЕН Вот!
    И докато съществува тази разпоредба в Конституцията вотът ТРЯБА да бъде само ТАЕН!!!
    При гласуване по Пощата и Електронно чрез Интернет,
    елемента ТАЕН вот НЕ МОЖЕ да се ГАРАНТИРА
    и той може съвсем лесно както да се КОНТРОЛИРА така и да се МАНИПУЛИРА ???
    Попълването на Изборните Формуляри с изпращане на Писма по Пощата е НЕКОНТРОЛИРУЕМО и ПОПЪЛВАНЕТО им може СВОБОДНО да се извърши, както от Титуляра така и от ТРЕТИ ЛИЦА а също това попълване може СВОБОДНО да се ПРОКОНТРОЛИРА и от ТРЕТИ ЛИЦА ???
    При Електронното попълване на Избрните Формуляри е СЪЩОТО а и ПО ЛОШО тъи като и в межата и в системата може също да се прaви КОНТРОЛ и МАНИПУЛИРАНЕ???
    ТЕХНИЧЕСКИ НЕ Е ВЪЗМОЖНО ОСИГУРЯВАНЕ на ТАЕН Вот при гласуване по Пощата и Електронно чрез Интернет и поради това докато има тази Разпоредба на Конституцията ни те трябва ИЗОБЩО като Варианти да ОТПАДНАТ!!!

    Коментиран от #51

  • 50 Стрелата

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    И тоя Главоч има среден по математика не си струва коментара.
  • 51 Стрелата

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "Marinov":

    Като си толкова сигурен в тва дето го плещтиш плати ми данъците онлайн еййй страааахххх че няма платени гласове

    Коментиран от #55

  • 52 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    С това съм съгласен ! Ама ние какво общо имаме с цивилизацията и съвремените технологии ??
    Надявам се българските / вече са БОГОизбрани/ депутати да прогласуват следващите избори да са с бобени, царевични, грахови, слънчогледови и всякакви други зърна !!!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 21 век

    4 0 Отговор
    Мога да плащам всичко през телефона си,а не мога да гласувам.Що за тъпотия?

    Коментиран от #56

  • 55 Marinov

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Стрелата":

    Господине, Няма да има друг който да има Интерес да ти плаща Данаците и т.п. но ще Има Много които ще имат Интерес и ще могат да МАНИПОЛИРАТ Вота ти когато се Гласува Дистанционно по Пощата и Електронно.
  • 56 Marinov

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "21 век":

    Господине, Няма да има друг който да има Интерес да ти плаща Данаците и т.п. но ще Има Много които ще имат Интерес и ще могат да МАНИПОЛИРАТ Вота ти когато се Гласува Дистанционно по Пощата и Електронно.
  • 57 Marinov

    0 0 Отговор
    Госпожо,
    Всички държави които имат дистанционно гласуване по Пощта и Електронно имат проблеми със ТАЙНИЯ Вот.
    Цирка в US тази Есен бе заради Гласуването по Пощтата и Практически то не само повлия но и Реши Вота.

    По принцип това се знае, но в другите старни процента на така гласувалите е много малак и те го приемат в рамките на малки и не влияещи по същество на Вота грешки.

    При Дистанционен вот в БГ, извън страната има нат 1 милион Избиратели, в Турция нат 100 хилиди а в БГ нат 300 хилиди цигане и Вота съвсем Лесно може да се "Купи" но и Манполира и Изборите ще са ЦИРК!!!

    Неразбирам некой Сънародници Извън БГ а и Пишман Политици в Бг защо НЕ Вразумете Това и не Спрете да притеснявате нашенци с подобни Недомислици???
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.