15 Януари, 2013 08:03 4 023 7

Отвъд "Дюнигейт": Механизмът на перфектния грабеж

  • дюнигейт-
  • кадастър-
  • строителство-
  • петков
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вероятно премиерът Бойко Борисов си е давал сметка, когато по повод на поредната имотна далавера край южното черноморие изрече сакралната фраза: „Ще проверим всички заменки - от 2003 г. досега!”. Притиснат в ъгъла от очевидните доказателства за партийно-роднински връзки между охранители на закона, вещи лица, прекупвачи и крайни собственици, той намери кураж да отвори „Кутията на Пандора”. Сега трябва да е подготвен да понесе в един тежък предизборен период изненадите, които ще му бъдат поднесени от авторите на над 3000 мръсни сделки.

-------------------

Наричам ги „мръсни”, защото повечето от тях са довели до грабеж на безценни държавни активи и респективно до забогатяване на приближени на властта разбойници/спекуланти. Сигурен съм обаче, че експертите, натоварени с непосилната задача да проследят от игла до конец далавераджийската история ще констатират, че от чисто правна гледна точка почти всички заменки са били перфектни. Тоест, направени са в съответствие със законовата уредба, а не срещу нея!

Тогава ще лъсне една старателно прикривана истина: повече от 15 години в България действа официално одобрен механизъм за криминално преразпределение на национално природно и материално богатство в полза на силните на деня.

Този механизъм позволи:

-мошеници-приватизатори да получат на безценица активи от държавни предприятия за около 30 милиарда долара; после да ги препродадат на супер изгодни цени (или да ги превърнат в скрап);

- самозвани реститути да присвоят държавни и общински имоти: гори, земеделски участъци, резиденции и пр. и така за броени месеци да се превърнат в мултимилионери;

-некороновани олигарси да се превърнат в собственици на златни парчета от прекрасната българска природа край морето и в планините.

-партии да изградят обръчи от свои фирми и т.н.

Зад посочените примери се крият имена на бивши премиери, министри, царе, партийни лидери и техни приближени. Ще ги разпознаете по табелите пред входа на заграбените имоти, където пише” Частна собственост! Влизането забранено!” . По маниера на придобиването (т.е. по почерка на грабежа) може да съдим за професионализма на крадците.

Алгоритъмът накратко е следният: Стъпка 1: подготвя се закон, който улеснява кражбите, като допуска свободно тълкуване или отваря специална вратичка за посветените (пролуките обикновено са в преходните и заключителни разпоредби или в подзаконовите актове); Стъпка 2: закрива се достъпа на гражданите и медиите до ведомствената информация за атрактивните имоти (достъп имат само висшите чиновници, вкл. Министрите); Стъпка 3: кани се клиентелата. Разбира се, срещу тлъсти комисионни за десижън мейкърите и постни за подкупни вещи лица-оценители. Стъпка 4: ведомственият ръководител (висш политик) или оторизиран от него чиновник натиска копчето и поредната акция „Перфектен грабеж” стартира.

По този криминален/корупционен алгоритъм се е движела и далаверата със заграбването на дюните край Несебър. Бдителни еколози и пъргави журналисти я разкриха и оповестиха публично. Премиерът, както се полага на твърд единоначалник, уволни бездейни държавни чиновници от средно равнище и строи министрите, в чиито ресор е надзора върху заменките и застрояването на заграбените участъци. Общественото внимание се пренасочи и към висши управници от предходните правителства и техни близки роднини, облажили се по същата схема.

Някои биха запитали: защо чак сега се активират властите, медиите и природозащитниците? И да заподозрат всички по веригата в чисто политиканство. Не отричам, че в скандалната ситуация прозират предизборни пристрастия. Но истината за гражданския активизъм е друга. Oт години наред например „168 часа” алармира правителството и Европейската комисия за конкретни случаи на нарушения при замяна на горски и земеделски земи; български еколози изпратиха конкретна информация по тази криминална тема до компетентните институции в Брюксел; аз сигнализирах с отворено писмо до премиера за корупционни схеми при възлагането на кадастрални снимки на обработваните и/или застроени участъци; с група експерти няколкократно проведохме публични дискусии за състоянието на националния кадастър.

Дотук никакво внимание от овластените държавници. Единствено препоръките от ЕС ги стреснаха временно. Докато не избухна бомбата край несебърските дюни. И тъй като съзирам надежда, че този път наистина може да се разплете докрай възела на имотните грабежи край морето, ще споделя с читателите най-важното заключение на експертите, запознати отвътре с механизма на „перфектния грабеж”:

„Ключът от бараката е скрит в кадастъра, в начина, по който се поддържа, обновява и представя информацията на заинтересованите агенти по имотните сделки. Системата изкуствено е разделена на две: а/ регистър на земеделските и горските участъци; б/ кадастър на урбанизираните територии.

Управлението също съзнателно е поделено между две ведомства: Министерство на земеделието и МРРБ. Достъпът информацията в регистъра и кадастъра на редовите граждани, общини, медии и правозащитници, е силно ограничен . До данните трудно се добират дори собствениците на имоти. Качеството на кадастралните снимки е съмнително, обновяването е дирижирано /което значи-манипулирано/.

Така властелините на служебната информация придобиват скрита власт: да про/дават сведенията избирателно (като услуга за приближената клиентела на властта или срещу комисионна; да стартират сделки, разчиствайки пътя на имотните спекуланти ).

Какъвто е случаят в Несебър, добил печална известност като „Дюни-гейт”

Така че който иска не просто да накаже виновните до днешна дата, а да пресече от корен „перфектните грабежи” по цялата територия на България, да започне с реконструирането на националния кадастър - по европейски стандарти!

--------------------------------------

ПП. Една доброжелателна препоръка към премиера и неговите близки съветници:
Вероятно знаят , че контраударът им срещу грабителите на българската природа ще е успешен, ако се преборят тактически с мощни противници – медийни магнати, корпоративни мрежи, автентични мафиотски структури, обиграни и подкупни магистрати и т.н. Противниковият лагер е разделен на „наши” (вътрешни хора от ГЕРБ); „ваши” (партийни елити и техен слугинаж от няколко поредни правителства); „неутрални/всеядни” (остапбендеровци от едър калибър, чиито верую е: „Да бъдем добре при всяка власт”).

Най-лесната мишена е първата кохорта; най-злобната е втората; най-опасната е третата! Крайната, изборната битка ще се състои именно тук, на терена на имотните и финансови далавери. А не при манипулирането на изборните резултати. Наслука!

проф. Кръстю Петков
председател на Съюз на икономистите в България

/Статията е публикувана в седмичника "168 часа" - 11-18.01.2013/


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonymous.

    1 0 Отговор
    ..страхотен анализ професоре, дано има някаква полза от написаното....
  • 2 Роман

    1 0 Отговор
    Българино събуди се !!!
  • 3 ЯЖЯЬЯА

    0 0 Отговор
    Когато всичко за крадене приключва е време за равносметка. Една статия или може би две три. Няма лошо.
  • 4 kuku

    0 0 Отговор
    vreme e nyakoy da izhvarli bokluka..
  • 5 marko krali

    0 0 Отговор
    Kakav ikonomist ti si edin obiknoven komunist!
  • 6 Крум

    1 0 Отговор
    Ами да съгласен съм и с последната буква от написаното.Това е сърцевината на сценария ,който се използва вече наз 20 години.Написаното трябва да прозвучи в ушите и на последния българин,за да не се повтарят вече направени грешки.
  • 7 venisa02

    0 0 Отговор
    ДО MARKO KRALI....ЩОМ И КОМУНИСТИТЕ РЕШИХА , ЧЕ ТРЯБВА НАЙ-НАКРАЯ ДА СЕ КАЖЕ ИСТИНАТА ОТКРИТО, НЕ Е ЗЛЕ...ЛОШОТО Е , ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ГЛАС В ПУСТИНЯ...ПИРАМИДАТА Е ПОСТРОЕНА ТАКА, ЧЕ НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА ДРЪПНЕ, КОЕТО И ДА Е КУБЧЕ ОТ НЕЯ....