20 Април, 2021 14:00 5 632 27

Красимир Янков за ФАКТИ: Ролята на извънпарламентарните партии също може да е съществена

  • красимир янков-
  • българска прогресивна линия-
  • бсп-
  • 45-то народно събрание-
  • парламентарни избори

"Най-логичното развитие са не само предсрочни избори, а поредица от предсрочни избори", каза Янков

Красимир Янков за ФАКТИ: Ролята на извънпарламентарните партии също може да е съществена - 1
Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Нинова префасонира партията. Колективните органи загубиха своето значение. Днес БСП е партия с едноличен лидер, получил мандат на “пряк избор”, но напълно загубила идеен облик”.

Това каза в интервю за ФАКТИ лидерът на младата партия “Българска прогресивна линия” и бивш депутат от БСП Красимир Янков. Свързахме се с г-н Янков, за да говорим за провелите се парламентарни избори, за представянето както на “Българска прогресивна линия”, така и на БСП в тези избори, за възможните сценарии за живота на 45-тото Народно събрание. Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-н Янков, защо според Вас БСП остана трета политическа сила?

- За всеки следващ избор по време на председателството на Нинова, БСП получава все по-намаляваща подкрепа. Това не е моментно състояние, което е възможно да бъде преодоляно, а отражение на всичко, което се случва вътре в партията и е свързано с обществената ѝ делегитимация, като представителна за лявото пространство политическа сила. Ниската ефективност на БСП в опозиция доведе до този логичен резултат.

- Смятате ли, че БСП представлява левите идеи по коректен начин или по-скоро е необходим различен ляв проект?

- БСП покриваше и обединяваше цялото ляво пространство с вътрешнопартиен идеен плурализъм, както и с диалогичност за постигане на общи коалиционни действия с останалите леви партии. Това е отдавна отминал период. Нинова префасонира партията. Колективните органи загубиха своето значение. Днес БСП е партия с едноличен лидер, получил мандат на “пряк избор”, но напълно загубила идеен облик. В стремежа си за прилепване на различни избиратели с разнообразни електорални нагласи, БСП приемаше за водещо кредо ту патриотизма, ту екологията - заради младата аудитория, и накрая, като водещ беше определен социалконсерватизма. Едноличният произвол на Нинова се наложи изцяло и в кадровата политика. Самоволно определи за водачи на листите лица, чужди на партията в избирателните райони, а мнението на местните структури бе напълно игнорирано. Това демотивира организациите и въпреки призивите и заклинанията “да се обединим в името на победата”, позицията на трета политическа сила съответства напълно на разпиления организационен капацитет и ниската обществена подкрепа за БСП.

При този резултат е загубена възможността да се отстояват левите политики в българския парламент. В БСП липсва енергията, идейният заряд и експертният потенциал да противодейства на широкия спектър либерално центристки и десни формации. Парламентарната ѝ група е пренебрежимо малцинство. Разпадът в БСП ще доведе до силна фрагментация вляво.

Нужно е време, за да се конструира новият политически проект, който да получи доверието, както на левия избирател, така и на мнозинството на хората на наемния труд. Позитивното на този процес е неизбежното излизане на нови лица напред , млади хора, които са истинските носители на промяната. Това е водещо в нашия политически проект “Българска прогресивна линия”.

- Как мислите - ще успее ли да се сформира редовен кабинет?

- Ако се сформира ново правителство, то ще е в името на това да оцелее за някакъв период 45-тия Парламент. Никоя от парламентарно представените политически сили и никаква форма на коалиране не е в състояние да произведе силно правителство, което да доведе до нов тип управление и да извърши нужната промяна, чрез действията на изпълнителната власт. Това е усещането, което се получава от поведението им. Затова основно усилията ще бъдат насочени да се демонстрира желание да се изпълнят предизборните обещания, чрез парламентарни инициативи и да се отстрани ГЕРБ от властта.

- В случай, че успее да се сформира, според Вас каква би била подходяща конфигурация?

- Като единствен логичен вариант се очертава кабинет с мандат на ИТН. Ако той не се случи, ще е бягство от отговорност и трябва да бъдат изтъкнати много силни мотиви пред избирателите, за да не се срине на следващи избори подкрепата за Трифонов.

- Каква е позицията Ви за евентуално провеждане на предсрочни избори?

- Скорошни избори не са най-добрият вариант за развитието на нашия проект. Нужно е време, за да създадем структури. Трябва да представим на обществото нашите идеи и позициите за секторните политики, като алтернатива не само на досегашното управление, а и на предстоящото, ако бъде излъчено такова, което ще е безусловно дясно, макар и БСП да декларира подкрепа за него. Ролята на извънпарламентарните партии в политическия живот също може да е съществена. Но тъй като ГЕРБ доста ни отдалечи от нормално функциониращото демократично управление, а и не беше излъчена стабилна алтернатива, най-логичното развитие са не само предсрочни избори, а поредица от предсрочни избори. Затова, като ангажимент за защита на идеите и интересите на левите избиратели сме длъжни да участваме в избори, когато и да бъдат насрочени.

- “Българска прогресивна линия” получи 0,12% от вота - доволен ли сте от резултата?

- Каквито и аргументи да представим, веднъж приключилите избори с резултатите от тях са част от биографията на една партия. В началото на кампанията, “Българска прогресивна линия” беше само на месец и половина от регистрацията. Взехме решение за самостоятелно участие, защото притежавахме няколко много добри неща. Имахме прекрасни кандидати за народни представители. Млади хора, нови за политиката, но вече с добри нива на професионална реализация. С тяхната експертиза създадохме програма за секторни политики с много добри решения за промени в здравеопазването, образованието, културата, промени във фискалната политика, пенсионното дело. Този проект за управленска програма ни придвижва към територията на социалната държава, справедливото общество, което да дава повече възможност за реализация, грижа за здравето, справедливите доходи и културен подем.

Нямахме нужния ресурс за широкия достъп до медиите и всички останали атрибути на политическата реклама, за да сме равнопоставени на партиите на статуквото с дългогодишна субсидия и на политическите проекти на олигарсите. Площадите бяха превзети от популизма на девиза "няма ляво, няма дясно!", а някакви мутри призоваваха други мутри да си сменят местата. Благодаря на всички, с които поставихме начало на нашия проект и на тези, които застанаха с имената си в изборните листи. Никой не се пречупи от получения резултат. Дори в последната седмица имаме над 50 заявки за членство в нашата партия.

- А според Вас Корнелия Нинова трябваше ли да подаде оставка като председател на БСП?

- Нинова декларира, че няма да напусне заемания пост. Моментът не бил подходящ! Не било добре за БСП!

Времето Нинова да бъде отстранена е безвъзвратно пропуснато. Сега вече е късно.

- Какво очаквате да се случи в редиците на ГЕРБ, ако не успеят да формират кабинет, което изглежда твърде вероятно?

- ГЕРБ ще трябва да премине през всички фази на политическа битност и така ще покаже дали има способност да се запази като дълготраен политически проект. До скоро управляващи, сега трябва да намерят и своето място, като парламентарна опозиция. Тази партия ще носи и тежкото наследство от големите щети, които нанесе на демократичното функциониране на държавното управление. Въпреки негативите от дългогодишното управление, ГЕРБ получи висок резултат и остана първа политическа сила. Дали това е реална обществена подкрепа или резултат от деформираните практики на изборния процес, ще стане ясно на следващи избори при променени правила.

- А как очаквате да протече животът на 45-тото Народно събрание - дълъг или кратък ще бъде той?

- На практика няма парламентарно представена политическа сила, която да желае незабавни избори. Всички ще са губещи. Най-вече БСП. Вероятно и Мая Манолова няма да премине 4%. Дори ГЕРБ няма как да си възвърне предишните позиции, защото е очевидна изолацията, в която изпадна. Това консолидира всички интереси за подкрепа на правителство на ИТН. И само ИТН може да пръсне мигновено този парламент с отказа си от властта. Веднъж стартирало правителство може да си осигури и пълен мандат дори.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дани

    76 3 Отговор
    Турбо мръ*ник! Мн правилно, че го изгониха от бсп!
  • 2 илийката

    12 49 Отговор
    Патриотите от ВМРО, НФСБ и Воля дават своята категорична подкрепа за правителство ГЕРБ-СДС! Такова трябва да има задължително!
  • 3 кнаус 485

    64 2 Отговор
    И тоя Янков е голям боклук , като оня с брадичката сина на Добрев....
  • 4 Псевдоним

    67 1 Отговор
    Трябваше направо в заглавието да напишете колко гласове е получила партията на Янков, та да се посмеем.
  • 5 пройчо

    43 1 Отговор
    Глупости..и да си беше подал оставката 2018, не 2 месеца пради изборите !!!...словесен БЪЛВОЧ.
  • 6 momo

    58 1 Отговор
    Този пореден напън срещу Нинова взе да омръзва. Човек ще си помисли, че последните 11 години те бяха на власт.
  • 7 Матей

    19 8 Отговор
    Свестните партии не влязоха,и вярно е че е в техен интерес поредица избори,защото може да получат шанс да влязат,пък и нещо повече.Строго логически погледнато ИТН ДБ и Изправи се не би трябвало да помиришат парламента,някакви неолиберални конструкции тип Франкенщайн и остава усещането за планираното им влизане под американско давление.Ти я са по новата мода,на псевдо-демокрацията и джендъризма,несериозни простащини и инфантилизъм.
  • 8 Бобо

    48 3 Отговор
    Абе вие тъпи ли сте,че му давате думата на тоя кариерист и предател.Вижте се-90 процента са приказки срещу БСП-това ви целта!Що не говорите срещу ГЕРБ и техния тъп лидер със селските му номера)!И сте намерили големия капацитет Янков- той да коментира- никой ли не вижда че е въздух под налягане изпълнен със злоба!!
  • 9 Нищожество

    47 3 Отговор
    Нищожество, продажници мръсни, платиха ви за да разцепите БСП, а кажи тъпунгер такъв колко гласа спечели. Тези от родата само. Каква партия, какъв акъл от този глупак може да вземе та да послужи за добро.Гнида такава.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бруте

    38 3 Отговор
    Е точно ти ли бе Бруте мижитурков... гледаш ли се в огледалото кво представляваше бе изпражнение!!!!
  • 14 българин

    34 3 Отговор
    този политически играч , станишковскийо слагач , от коя партия се изявява днес ! Кой му дава трибуна и коя платформа защитава днес! Измекярите никой , освен герб не ги ще и приема! Виж там е пълно , препълнено с такива "българе"!
  • 15 Стареца

    29 3 Отговор
    Този е един от продажниците, които Борисов купува с милиони да съсипят БСП.
  • 16 потребител

    21 3 Отговор
    Този е от магистралките обслужващи Жипко с бибитката. Само не казва колко е таксата му на "километър".Отвсякъде лъха на нечистоплътност!
  • 17 възмутен

    17 2 Отговор
    Е, Янков, Янков. Какви хорасте? Как не можете да си направите елементарни изводи? Какво стана като се отцепи Татяна Дончева от БСП, а Георги първанов с АБФ? Вие - какво успява всеки от ВАС? Жалко за историка Първанов , а и Вие другите - НИКОЙ ЛИ НЕ ПОМНИ ОТ ИСТОРИЯТА ПРИТЧАТА ЗА ХАН КУБРАТ И НЕГОВИТЕ СИНОВЕ??? КАКВО ПРАВИТЕ СЪС СНОПА ОТ ПРЪЧКИ- МАЙ ГИ РАЗДАВАТЕ НА ДРУГИ ПАРТИИ И ЛЕСНО СЕ ЧУПЯТ- НАЛИ, А ЦЯЛ СНОП, НЕ СЕ ЧУПИ! ЗАТОВА ПРИ КУБРАТ е ИМАЛО СИЛНА ДЪРЖАВА, а след това какво става с разделянето на синовете му ? ТОВА СТЕ ВИЕ - ОТДЕЛНИТЕ ПРЪЧИЦИ ОТ ОБЩИЯ СНОП. ОТ ТАЗИ ПРИТЧЕ НА КУБРАТ ИДВА И - "СЪЕДИНЕНИЕТО, ПРАВИ СИЛАТА"!!
  • 18 АЙДЕ МЕТЛА

    21 3 Отговор
    МНОГО ДОБРЕ ЧЕ НИНОВА НАТИРИ ТЕЗИ ГЕРБЕРСКИ ШПИОНИ , МОЖЕ ....ОПЕРИРАНИЯ /от всичко/ ДА ГИ ВЗЕМЕ В ГРОБАРИЯ !!
  • 19 324

    19 2 Отговор
    Поредния предател, пък после БСП загубила изборите! При такива съзаклятници и другите платени от Герб врагове не ти трябват.
  • 20 ГЕРБ=БСП=ДПС

    11 5 Отговор
    БСП бяхте менте лява партия и преди Корнелия Нинова да застане начело. Да, Корнелия Нинова е диктатор в БСП, също така, не е социалистка, а е капиталистка приватизаторка. Какъвто е и Гергов. Да Корнелия Нинова е бедствие за БСП. Но може са се окаже спасител и герой за българския народ. Като унищожи МЕНТЕ СОЦИАЛИСТИТЕ БСП и такива злодеи като Георги Гергов, Красимир Янков, Кирил Добрев ...
  • 21 Да се знае

    9 1 Отговор
    А следващите избори ще получих 0.01% от гласовете Доволен ли си?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ТИ ДА ВИДИШ

    13 1 Отговор
    Колко много "любoф" във форума към това ПEPEKEHДЕ!!!!!
  • 24 Смешен плач

    1 10 Отговор
    И като ревнаха, та завиха. Кой кого предал, кой на кого ял от паниката, пил от чашката и спал в креватчето. В цяла Европа аналозите на БСП и достъп на бивши функционери до властта са забранени. Нашите получиха уникален шанс да оцелеят, но о.. раха и фалираха държавата като батковците от Русия. Нинова утвърди личната си власт като всички болшевишки водачи от Сталин до Горбачов- смаза вътрешната конкуренция. Бонус-отмъсти за Р. Овч. Само, че заради бълхата изгори чергата. Кой го е еня?
  • 25 САТЪРА НА ХАНА

    0 0 Отговор
    ДЯДО МИ КОМУНИСТА ОТ 1918 ГОДИНА ... СИ Е ИМАЛ ЗАНАЯТ , БАЧКАЛ СИ ГО Е , ХРАНЕЛ СИ Е СЕМЕЙСТВОТО И УМИРА 1965 ГОДИНА
    .................. И ОСВЕН ТОВА СИ Е БИЛ КОМУНИСТ ............. ТА ТОЙ Е ИМАЛ ЛАФОВЕ БИСЕРИ

    ....... ...................... ............... "ПАРТИЕН СЕКРЕТАР КОЙТО НЕ КРАДЕ , ЛЪЖЕ И ...@!@@@ НЕ Е ПАРТИЕН СЕКРЕТАР "
    .............. .................... .........
    .............. "КАК ЩЕ ГРАДИМ НОВАТА ВЛАСТ , КАТО ПОЧВАТЕ ДА КРАДЕТЕ КАТО ПРИ СТАРАТА "
  • 26 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Не е важно дали са в Парламента ........
    Важното е да имат някакъв процент за да отмъкнат от хазната някой-друг лев......
    Кой ще връща пари ? Няма такова нещо.......На кукуво лято !!
  • 27 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    НЕДОМИСЛИЦА Е ДА ВЪВЛИЧАТЕ СТРАНАТА В СПИРАЛА ОТ ВСЕ НЕЩО НЕУДОВЛЕТВОРЯВАЩИ НЯКОГО ИЗБОРИ .
    ОБАЧЕ И НИЕ КАТО НАРОД НЕ ВАЖИМ ЩОМ СМЕ ВИ ПОЗВОЛИЛИ , ТАКОВА БЕЗОБРАЗИЕ .
    НЕКА СТАНЕ ЯСНО , ЧЕ НАРОДЪТ Е В БЕЗРАЗЛИЧИЕ ДО ГОЛАМА СТЕПЕН , ДАЛИ Е ГОШО, ПЕШО , РАШО, ИЛИ САШО .
    СТРАНАТА ПЪРВО ИМА НУЖДА ОТ СПОКОЙСТВИЕ , ПРЕДВИДИМОСТ , ЧИСТА СРЕДА , ВОДА ,ВЪЗДУХ И НОРМАЛЕН СТОПАНСКИ КЛИМАТ , БЕЗ НЕПРЕКЪСНАТА СМЯНА НА ПАРТИЙНИ ЦВЕТОВИ БЕЗУМИЯ . АМАН ОТ ПАРТИЙНИ СХЕМИ , СМЕТКИ ,КЪДЕТО ОБРАЗЪТ НА СУВЕРЕНА НАПЪЛНО ОТСЪСТВА .