24 Април, 2021 08:02 7 432 65

Айнц, цу дрън и хайде на изборите

  • избори-
  • парламент-
  • гласуване

Управленска немощ и хаос в законодателството...Това е картината на 45-ия парламент!

Айнц, цу дрън и хайде на изборите - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В славното американско лято за българския футбол геният Христо Стоичко роди каламбурат "Айнц, цу цвайн, цу дрън" преди ключовия мач с Германия.

През 2021 г. славният български парламентаризъм ще се задоволи с "Айнц, цу дрън и хайде на изборите".

Управленска немощ и хаос в законодателство.

С това ще се запомни 45-ият парламент.

ГЕРБ е с най-голямата парламентарна група от 75 депутати, но далеч от необходимите 121 депутати, за да състави правителство. В същото положение са трите партии на протеста - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри - вън", които изпратиха депутати. Те събират 92 мндата, но са под чертата за мнозинство.

Ако с ГЕРБ никой не иска да си сътрудничи, то трите партии на протеста не искат да си партнират с бившите управляващи, БСП или ДПС.

Така две седмици от началото на парламента депутатите се заеха ударно с приемането на промени в Избоорния закон. Това е ясен сигнал, че всички мислят за нови избори. Бързането към тях е толкова интензивно, че за новите депутати не е проблем да работят по правилника на предишния 44-ти парламент, който се прослави с нискокачествено законодателство и лобизъм. Целта е ясна да се променят правилата и всички да се премерим на избори.

След близо петчасови дебати

парламентът единодушно прие в петък

на първо четене промени в изборните правила, внесени от партия "Има такъв народ" (ИТН).
Минути по-късно беше прието, че предложенията за промени между първо и второ четене да се правят за три дни. Това означава, че следващата сряда постъпилите предложения ще се разглеждат ударно в комисии и преди Разпети петък могат да бъдат гласувани в пленарна зала и да имаме нови правила за изборите през месец юли.

Айнц, цу дрън и хайде на изборите
Снимка: БГНЕС

Машините атакуват

Преминаваме почти изцяло към машинно гласуване, включително в чужбина. Изключения с хартиени бюлетини да се допускат в секции с под 300 избиратели или при изричното желание на гласоподавателя, който ще трябва и да се разпише, че не е гласувал и няма да гласува другаде.

Също така на предстоящите президентски избори тази година ще се проведе експериментално дистанционно електронно гласуване.

По време на дебатите Хамид Хамид от ДПС заяви ,че ще подкрепят 100% машинно гласуване и увеличаването на секциите зад граница. Хамид изрази резерви обаче в сегашното машинно гласуване, защото машините не работели.

Не само този недостатък е проблем. За всяка голяма секция в големите градове ще трябва да има поне 3-4 машини, за да няма дълги опашки и голяма част от 1000 избиратели в секциите да могат да гласуват.

Предлагам прост експеримент. Извадете от портфейла си своята дебитна или кредитна карта. Отидете до банкомат. Настройте своя мобилен телефон и

засечете за колко секунди ще изтеглите 20 лева.

След това пресметнете, и ще стане ясно, че поне 2 дена ще са нужни, ако 1000 човека от изборна секция гласуват с една машина.

Трябва да запитаме кой ще се облажи от машинния вот вкаран в 12 без 5.

Данните показват, че

близо 36 млн. лв.

(43,2 млн. лв. с включения ДДС), е платила Централната избирателна комисия за закупуването на 9600 машини за гласуване. Над 11 000 са избирателните секции в България.

Сметката показва, че след 50 млн. лв. сме готови да хвърлим нови милиони за машини за гласуване.

Последните избори показаха, че на някой места машините не искаха да тръгнат или отразяваха грешно преференциите.

Машинният вот звучи примамливо, но е пълен с изненади. Кой ще транспортира машините в чужбина, кой ще ги съхранява преди вота и след него. И най-важният въпрос е - кой ще гарантира, че в машините няма с някаква флашка да бъде вкаран зловреден софтуер.

Но какво са тук въпросите?!

Директивата е една -

Айнц, цу дрън и хайде на изборите.

А, новите милиони те са за нашите момчета. Пандемията от коронавирус дава своите тежки отражения в икономиката и обществото. Хиляди българи останаха без работа, доходи и спестявания, но и с кредити. Болниците са препълнени с болни от COVID-19, а чакащите за планови операции гаснат бавно вкъщи. Корупцията е навсякъде, а прясно положилите клетва за депутати, мечтаят за нови избори, за да не изпълнят обещанията дадени на последните: като мажоритарен вот, изчегъртване на ГЕРБ от властта, Мутри -вън, подкрепа за бизнеса и семействата, но стрували си да се изброят още...

Епохата шепти - Айнц, цу дрън...


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    65 44 Отговор
    От ИДИЛ да ни пратят управляващи ,но шайката никога повече на власт!!!!

    Коментиран от #7, #50, #65

  • 2 бб57758696

    64 23 Отговор
    Публикувано във факти.бг: кой ще гарантира, че в машините няма с някаква флашка да бъде вкаран зловреден софтуер. Абе вие или сте луди или така ви изнася.
    Естествено че на машината е по сигурна от ЦИГ РИГ Мишо и т.н. Като не можете да гарантирате се махайте. Ще ходи някой с флашка пред 10 човека.
  • 3 русенец

    22 35 Отговор
    Да свършва пандемията и да се завръщаме в Западна Европа, пък софиянци се оправяйте както си искате!

    Коментиран от #34, #38

  • 4 Behemoth

    57 10 Отговор
    Афтурчиту за ТИКВАТА ли работи?Щото това в неговата мелница вода вкарва...

    Коментиран от #13

  • 5 Ганьо

    50 12 Отговор
    Патакламата е,че ще излезе наяве колко са лъгали с тези гласове и са били на върха с години...

    Коментиран от #40

  • 6 машина

    68 26 Отговор
    Автора на тази статия е лъжец или платен гербераст. Лисицата лъже че машините са проблема, защото така му е платено. С машинен вот няма невалидни бюлетини, сиганите ще се затруднят и няма да могат така масово да гласуват за крадците от ГЕПИ, а ако се оправят и избирателните списъци, мъртвите души няма да пуснат за минискуса бюлетина. Крадеца с магнолията ще се свие до 10%. А ако успеят да му изкарат и част от кражбите, може да спечели и една килия до изборите.
  • 7 мдаааа

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    Внимавай какво си пожелаваш ...
  • 8 Българка

    32 20 Отговор
    Не съм съгласна с мнението на автора, че новите партии се страхуват да изпълнят предизборните си обещания. Просто заедно, те нямат мнозинство и трудно ще се правят истински реформи. И да нормално е да се започне първо с промяна на ИК. Всички знаят , че сегашния цели да има хаос и да не дава възможност на всички българи да гласуват. А че ще има предсрочни избори, беше ясно още вечерта на 04.04, въпросът е кога. Според мен най-удачно е да са заедно с президентските, но ще гледаме
  • 9 русенец

    27 30 Отговор
    Някой да ме подсети къде в Европа се гласува с машини?! Гласува се по пощата, в нета, на паркинга пред МОЛ-а . Проблемът не е в това дали ще има или няма да има машини, а до хората които гласуват и хората, отчитащи резултатите. А , че машинен вот се манипулира по-лесно е ясно.
  • 10 не гласувал

    25 3 Отговор
    с машина. любопитен съм някой да има наблюдения имат ли машините вход за флашка ?и ако имат не би ли трябвало той да е хардуерно и софтуерно защитен . тоест ако е зад някакъв панел който е заключен и запечатан с печат или нещоподобно.
  • 11 жжжжжж

    21 8 Отговор
    но пък няма революционна ситуация. старите не могат, но новите не искат да управляват. комай и те не могат,но пречи им международното положение. страхливци
  • 12 Диверсант

    13 30 Отговор
    Всички които говорят за машинно гласуване, по поща и каквото и било друго, различно от ръчно пусната бюлетина са пълни неграмотници и хабер си нямат от информатика
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Доротея

    24 7 Отговор
    Винаги могат да се изтъкнат аргументи за и против каквото и да е, но неоспорим факт е, че статуквото във всякаква форма просто побесня! Не му е удобно някак си и започна свиреп вой! По сайтовете винаги се е лъгало и манипулирало, но сега вече не се и крият в тиражирането на лъжи и пристрастия! Кат тази статия тук. Картаген трябва да бъде разрушен!

    Коментиран от #32

  • 15 Мутата

    31 8 Отговор
    Какъв е този идиот написал тези глупости
  • 16 ФЕН

    32 10 Отговор
    Венци нещо ти куца математиката!! Или са ти платили без да разбереш какво пишеш.Аз няма да те оборва само факти ще приложа моралния аспект е друго ...ти точно него искаш да прикриеш та така.В голяма секция има от 700-1100 човека записани , работното време е 12ч с обция 1 ч. този 1 час го махни .12ч са основните .Сутрин махаме 2ч до 9ч слаба активнос 1-3% гласували ...10ч активно време .И почват сметките по твоя пример. 20 сек.за гласуване -реално време /за млад човек са много за възрастен 1мин./приемаме твоите 20 сек. 3х20 сек=1мин/3 човека = 180човека/час което при 10 ч. е към 1800 човека !!!За секция 700-1100 с 1 Машина!!!По добре кажи че си на щат към ГЕРБ и не пиши глупости не може да спреш нито тех.прогрес нито волята на избирате ля

    Коментиран от #29

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Социологическа агенция "баба Ванга"

    21 8 Отговор
    До края на годината, освен президентски, може да има два парламентарни избора, за 46-то и 47-о НС. Така на герп и дъпъсъ ще им свършат мангизите за купуване и продаване на гласове, като при това ще имат все по малко мандати.

    Коментиран от #28

  • 19 бушприт

    11 2 Отговор
    Айнц, цу цвай,цу драй,цу дрън и хайде "Мутри,Дрън-дрън-дрън!".
  • 20 НОВИТЕ ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ

    11 14 Отговор
    БЕДНИТЕ ПРОТЕСТЪРИ СТАВАТ МАСТИТИ ДЕПУТАТИ С НОВИТЕ....ЗАПЛАТИ....ПЪРВО МИСЛЯТ ЗА СЕБЕ СИ......А ЗА НАРОДА....КОГА
  • 21 Сам Боха

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Страхил":

    Бря, ти да видиш! Па много сте потенциални бре!

    Коментиран от #24

  • 22 SAAB

    13 3 Отговор
    Сервилен.... баснописец! :)
  • 23 Ван

    13 6 Отговор
    До всички разбирачи....
    Да заведат бабите си пред банков автомат и да видят за колко време ще си изтеглят пенсията...
    И дали изобщо ще я изтеглят...
  • 24 Ха ха

    5 2 Отговор

    До коментар #21 от "Сам Боха":

    Не, ти ще видиш..
  • 25 ИТЕРЕСНО

    15 12 Отговор
    Къде видя управленска немощ?!???!
    ВСИЧКО си върви добре. Приемат си
    Закони които да свалят ГЕПИ от власт и да ревизират къде са отишли
    Парите от EU и на БГ. НАРОДА. НА
    БИБИТКО МУ ПАРИ ЯКО ПОД КОЛЕНАТА.
  • 26 7382

    16 6 Отговор
    Истината е че почти всеки млад човек до 55 годишна възраст, който предпочита на хартия то трябва да се има в предвид че вота е купен и е необходимо в урничката да се направи снимка на гласа за да се вземат паричките после. Тоест реалния вот е машинния
  • 27 Мисирки, сър!

    0 3 Отговор
    КАЛАМБУР, членува се: каламбура, каламбурът.
  • 28 3673

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Социологическа агенция "баба Ванга"":

    Дпс са с необятно финансиране от Турция пич
  • 29 kjhfdshb

    12 3 Отговор

    До коментар #16 от "ФЕН":

    Ти избори само по телевизията си виждал. Те само минута те търсят в списъка. Останалите стъпки и те отнемат поне минута. Да влезеш и излезеш още минута. Колкото и да оптимизират и бързат под 2 мин няма как да се падне

    Коментиран от #35

  • 30 JMJ

    23 4 Отговор
    Може и да съм тъп, но не разбрах какво общо има тегленето на пари от банкомат с машинното гласуване. Между другото времето за теглене на пари от банкомат е около 30 /тридесет/ секунди. За сведение на автора - минутата е 60 секунди, един час-60 минути. Ерго, за един час в лошия случай биха гласували поне 100 човека. За 12 часа - 1200. По каква логика, авторът е решил, че "поне 2 дена ще са нужни, ако 1000 човека от изборна секция гласуват с една машина" за мен остава загадка. И второто нещо от статията, което надхвърля умствените ми възможности е, как "с някаква флашка" ще бъде вкаран зловреден софтуер. Горещо моля авторът в друга статия аргументирано да го обясни, за да стане ясно това и на такива кретени, като мен.
  • 31 Electron

    20 5 Отговор
    Леле с какъв бяс се плюе по електронното гласуване в тази статия. Интерeс от това да няма такова са: герб/сдс, бсп и дпс. За да се подправят направо протоколите, както стана в СОфия - над 90%. Нито дума за гласуване по пощата или по интернет. Това е табу, по всички медии държат на хартиите и гласуване в секции.

    Коментиран от #33

  • 32 Диверсант

    8 7 Отговор

    До коментар #14 от "Доротея":

    ГАНЧО, много обича да разрушава... 44 дошли комунистите и Ганчо съборил всичко което били направили родителите му. 89 дошли демократите и Ганчо съборил всичко което построили комунистите. 21 дошли Чалгарите и точка първа е да съборим всичко
  • 33 Диверсант

    6 4 Отговор

    До коментар #31 от "Electron":

    Само преди броени месеци фактите от Америка бяха доказани на практика.
  • 34 Хххххх

    7 0 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    То управлението не важи само за София. Стига и до вас.
  • 35 JMJ

    8 4 Отговор

    До коментар #29 от "kjhfdshb":

    Те при хартиеното гласуване не те търсят в списъка, така ли? И те търсят цяла една минута, а не десетина секунди? И къде да влизаш и излизаш, тук става дума за машинно гласуване. Влизане и излизане има при хартиеното гласуване.

    Коментиран от #36

  • 36 Indy

    12 4 Отговор

    До коментар #35 от "JMJ":

    Добро обяснение.

    P.S. Хартиеното гласуване е заради ромите. Най-вероятно те гласуват с предварително попълнена бюлетина, като после изнасят празна - Индийска нишка.

    Коментиран от #41

  • 37 Антигерб

    13 5 Отговор
    Хайде пак платена герберска статия:

    "(43,2 млн. лв. с включения ДДС), е платила Централната избирателна комисия за закупуването на 9600 машини за гласуване."

    "Платила" е ЦИК пак на наши хора по 4500 лв за машина - да не би да са златни. Така става с уредени търгове за наши хора - те за една пейка дадоха 10 000 лв. И защо за всеки избор се купуват нови машини - къде отидоха старите които бяха на предните парламентарни избори. Това че герберите крадат безогледно не е нещо което да ни откаже от машинния вот.

    "И най-важният въпрос е - кой ще гарантира, че в машините няма с някаква флашка да бъде вкаран зловреден софтуер."

    Хайде пак манипулации и внушения - първо няма място за флашка и второ машините не са с операционна система че да вкараш зловреден софтуер - това става само с програматор.

    И какво ще направи този зловреден софтуер - ти правиш избор и машината разпечатва бюлетина с твоя избор - ако е нещо различно ти ще го видиш и ще информираш комисията. Преди изборния ден машините се тестват от комисията.
  • 38 gmp

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "русенец":

    Руси-и-и, в София такива мякащи провинциалисти като теб и за метачи не ги вземаме Така,че ще трябва да чистиш на запад:)
  • 39 Глупак

    7 5 Отговор
    Опитва да прави глупави внушения. Факти= ПИК
  • 40 Иван

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ганьо":

    А, няма проблеми, герберите ще си отидат, но простотията ще остане. Тогава ще се види дали машините вършат работа.
  • 41 гост

    4 8 Отговор

    До коментар #36 от "Indy":

    Глупости, бюлетината беше 3 страници, ромите трябваше да са с балтони, а Мая сложи сума ти и нишани по бюлетината. Индийската нишка я забрави.

    Коментиран от #53

  • 42 Шайба

    3 4 Отговор
    Народът приложи същата тактика разделяй и владей,която управляващите досега използваха срещу него за да го яхат,та кучетата сега така ще се сбият за кокала,че сигурно и камък върху камък няма да остане от парламента,всеки иска да управлявяа еднолично и да не дели мегдан с никого,но това просто няма как да стане.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 бай ШИЛИ

    3 4 Отговор
    Ами нали това искахте - нови избори, и после да се вайкате '' били манипулирани,.. били фалшифицирани ..''... ама ще има да чакате % увеличение на вота за някои сегашни партии..Дръжте сега, птичката веднъж каца на рамото
  • 47 чекмедже 2

    6 3 Отговор
    Машиното гласуване ,бързо ,лесно и приятно. Недейте да плашите хора с това че било бавно..или щели да ги манипулират..Винаги има отрепки които ще искат да го направят..но нали имаме съдебна система..за жалост доста са зле и никой не им вярва,но все пак отнякъде трябва да започнем..
  • 48 чекмедже 2

    2 5 Отговор
    депутати да са 120..субсидия 1 лев..
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 ккк

    11 2 Отговор
    Аз гласувах машинно и ми отне 5 секунди,няма нищо общо с теглене на пари освен че вкарваш картата
  • 52 Матей

    6 2 Отговор
    Истината е ,че избирателната система е порочна по начало,по-точно се опорочава,поради порочната човешка природа.Властта първоначално се взема,и после се узаконява чрез манипулирани избори или по друг начин.В Русия кой е избирал Путин първоначално,ИЗДИГНА ГО Елцин по поръка на кагебистките кръгове.но се оказа единствено подходящ.Ако беше се явил на избори,нямаше да се той овласти,а някой шорошняк и сега Русия нямаше да съществува.Сега чакаме да ни спуснат тайно някого за управник,както навремето боко ни го натресоха американци и германци.тоя шарен парламент е затова,да се тъпче на едно място,докато намерят нов бокич и нов анти-български проект.
  • 53 19 min

    2 3 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Потърси за бюлетините във Варна с преференции в нета. Бюлетината с най много преференции се различава от оригиналната по размер, но прокуратурата не и дреме, защото депутатката е от Гроби.
  • 54 До автора

    10 2 Отговор
    Цялата статия е все едно писана от МишоК и опорките, които той каканиже,но не прочетох в статията ти за недъзите на досегашната система:
    80000 невалидни хартиени бюлетини и нито една от машинно на последните избори.
    Огромен процент преправени протоколи.
    Тошко лихваря от Лом прави избори и гони наблюдателя докато си брои.
    Масово гласуване на едни и същи хора по няколко пъти.
    Гласуване под строй в ромски квартали (където гроб са най обичани)
    Как се правят избори в Гурково и как прокуратурата въпреки,че има доказателства го е оставила разследването на трупчета.
    Относно цената имаше много по-евтини и по-сигурни варианти предложени от други вкл. и БГ фирми, иначе сте прав, ако ако същите го организират ще струва вероятно толкова :)
  • 55 Цоко

    4 3 Отговор
    Ами Корнела напълни и парламентарната група на БСП с калинки ( някои доста дърти) и калинчовци, точно както сикаджията избираше депутатите и министрите си - според личната им преданост и личната си глупост. Наистина в този парламент съвсем няма добри парламентаристи. Огромната част са лично предани подлоги.
  • 56 Мисля

    6 5 Отговор
    Нека предположим че въпреки новия закон,машините и всичките неща гласувани от новите в парламента ГЕРБ пак спечелят,тогава кого ще обвинявате?!Само питам за един приятел.
    Да знам,сега ще се разчекнете да твърдите че това няма да стане,но ако стане,никога не казвай никога!При избори нищо не е както на феновете им се иска.
    Казах!

    Коментиран от #61

  • 57 Петров

    3 4 Отговор
    Този план с цел не беше подложен от ГЕРБ на обсъждане,да дойде крайния срок,и да няма време за промяната му !

    Този План е писан от Късогледи Крадци!

    Целта е Фирмите на ГЕРБ,да Откраднат Максимума от тези милиарди,
    ...и да го дохат останалите!!
  • 58 Тираджия

    5 5 Отговор
    Който иска да гласува, да гласува тук в България по адресна регистрация ! Тия в чужбина не ги интересува кой ще кара влака те не живеят тук!

    Коментиран от #62

  • 59 Тиква

    5 4 Отговор
    Цвай ту драй. Факти бг защо обърнахте палачинката рязко от дни насам. Видя се че Ви гърчат Гроб. Тв+ също ги спряха тотално. Бъдете смели и не падайте до нивото на Пик или Бшитц.
  • 60 МАЛОУМНИКА

    0 2 Отговор
    Най-компетентно становище освен Томка Бикова, могат да изкажат "Умния" милиционер от Стара Загора м.манев и още по-""Умния"" от него ненков. /двойните апострофи не са грешка /.
  • 61 Ако не...

    3 0 Отговор

    До коментар #56 от "Мисля":

    Помисли и че не е проблема Герб, а в недъзите в управленито им пропито с корупция, калинки и некъдърност. Колкото до "акото", тренда им е с всеки избор все по малко гласове, въпреки популярността на Гроби в ромските махали.
  • 62 Антитрол

    3 3 Отговор

    До коментар #58 от "Тираджия":

    Е да ама харчите парите на тези в чужбина нали - те са най-големия инвеститор в българската икономика. Ако чакаме на герберчетата до сега България нямаше да я има - то не бяха заводи на фолсваген, то не бяха хвалби.

    в чужбина няма герберски калинки в държавната администрация които не знаят защо са сложени там освен да вземат дебели заплати.

    В чужбина няма ромски махали да гласуват за герб срещу 50 лв.

    В чужбина не става платени комисии да преправят протоколите за герб.
  • 63 123

    1 0 Отговор
    Интърнет гласуване да се въведе и се премахват всички пречки за хора във страната които са болни или стари, и извън страната да могат да гласъват, няма да има опашки.Компанията която прави такив избори е scytl, цяла бразилиа прави изборите чрез интърнет.
  • 64 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Дори бати Ицо Стоичков не може да цитира както трябва,
    От къде накъде 10 минути на човек, за да гласува с машина ??
    Едва ли отиват и две /2/ минути при досегашното,"хартиеното" Бързината при гласуването зависи от организацията и експедитивността на съответната комисия !?
    А с колко гласоподаватели ще бъде натоварена една комисия , зависи от организационните способности на тия комисии, които са над нея.
    Ако продължаваме да даваме вот на неграмотници, безпросветници и "чужденци" , по същият начин, както до сега, без да знае човек на практика за кого гласува --ТАКА ЩЕ Е ! НЯМА да има ОПРАВИЯ ! Те за това и много хора не ходят да гласуват !!!Виждат, че е безсмислено !!!
    Държавни пари много лесно се харчат, особено ако държавния служител може да "щипне малко от тях ", при нулева отговорност и никакъв контрол !
  • 65 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    Иди да те управлява ИДИЛ,но в друга държава,заслужаваш го,стани доброволец.