Last news in Fakti

26 Април, 2021 20:33 5 760 28

Как ГЕРБ ударно бетонират свои хора

  • бойко борисов-
  • герб-
  • еврозона

Има доза политически цинизъм във факта, че някои от доскорошните членове на бордове са били вписани като “независими”, за да останат пак в тях

Как ГЕРБ ударно бетонират свои хора - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Назначават, фактурират, изпращат в чужбина. Това правят трескаво всички управляващи в България, когато стигнат до срутището си - падане от власт. Това правят сега и ГЕРБ - ударно се окопават. Ето примери.

Фактурират, назначават, изпращат в чужбина. Това правят трескаво всички управляващи в България, когато стигнат до срутището си - падане от власт. Това прави сега и ГЕРБ. Скорошните назначения в бордовете на публичните дружества и в ръководствата на държавни предприятия и големи болници са уредени със Закона за публичните предприятия. Но управляващата трети мандат партия не успя да организира конкурсите за мениджъри в държавните и общински фирми с над 50% държавно или общинско участие през 2020 година, както предвиждаше законът. Затова срокът за конкурсите бе удължен с шест месеца, които изтекоха през март 2021 - точно преди парламентарните избори на 4 април. А ГЕРБ оправдаха промените със законовите процедури.

Царица парица

Защо е толкова важно за всяка власт да натъпче със ”свои хора” бордовете на държавните и общински дружества? Доскоро отговорът беше един - обществените поръчки, които те разпределят. Това е и сферата, в която корупционният риск е най-висок.

През последните години обществените поръчки са за около 15-16 милиарда лева годишно (без ДДС), като тук не влизат проектите в областта на отбраната. Над 2 милиарда лева се наляха през 2020 без търг в “Автомагистрали” за строителството на “Хемус” и пътя Видин-Ботевград, а половин милиард отидоха в “Монтажи” за ремонти на язовири. Най-големите суми за обществени поръчки се разпределят по правило през енергетиката, в т.ч. газова инфраструктура, следват пътното строителство и железопътният транспорт.

Сега обаче има нова стръв - и тя се нарича Национален план за възстановяване и устойчивост, за чиято реализация България може да разчита на над 6 милиарда евро грантове и 4,5 милиарда евро заеми. Някои държавни предприятия са особено апетитни предвид средствата, които ще усвояват чрез свои проекти. Например “Напоителни системи” с предложени 265 обекта за модернизация срещу близо 848 милиона лева. Или пък БДЖ с проекта си за 256 милиона лева за закупуване на 20 електрически мотриси за средни и дълги разстояния. Или едни 511 милиона лева, предназначени за проект за дигитална трансформация и развитие на информационните системи на “Електроенергиен системен оператор” в условията на нисковъглеродна енергетика. Има и още...

"Нашите" идат

Сигнали за подмяна на бордовете с нови назначения на ГЕРБ бяха подадени още в първите дни на 45-ия парламент. Българският енергиен холдинг (БЕХ), под чиято “шапка” се намира цялата държавна енергетика - АЕЦ “Козлодуй”, ЕСО, НЕК, ”Мини Марица-изток” и др., получи ново ръководство за следващите три години. Само че новите директори не могат да ръководят. Вече стана ясно, че Софийският градски съд е спрял вписването им заради опит в управата да бъде вкарано лице, което не е участвало в конкурса - бившият пиар на БЕХ Александър Църноречки, син на бивш районен столичен кмет от ГЕРБ.

С нови бордове са “Булгартрансгаз” и АЕЦ “Козлодуй”, а в тях влизат Владимир Уручев, бивш евродепутат от ГЕРБ, Илия Илиев, бивш главен секретар на МВР от времето на вътрешния министър Румен Петков, Снежана Йовкова-Маркова, съпруга на главния секретар на транспортното министерство и др. Сайтът еconomix.bg разкри и други съпруги на високопоставени "гербери" в бордовете. Кристина Стоянова в борда на ВМЗ-Сопот е съпруга на главния секретар на земеделското министерство. А Веселина Карамилева-Тодорова, чийто съпруг Тошко Тодоров е зам.-председател на Сметната палата, е в Ръководство въздушно движение (РВД) от 2015 насам.

Изобщо много от новите членове са ветерани-”бордоваци” - като Анита Великова, преминала през Държавната консолидационна компания (ДКК) и “Плод-зеленчук”, а сега е в борда на “Кинтекс”. Случайни хора няма, избраниците в бордовете са били на различни държавни служби - като Васил Ризов, бивш зам.-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията и шеф на дирекция “Сигурност” в земеделското министерство. Тихомир Иванов от борда на ВМЗ-Сопот пък е оглавявал Летище София, а преди това е отговарял за обществените поръчки. А преди да бъде избран в борда на “Напоителни системи”, Петър Тодоров е бил и в този на "Топлофикация", където е отговарял и за инвестициите. Тук да припомним и това: още през февруари бяха подновени членове в бордовете на 17 държавни фирми от сферата на транспорта, като БДЖ, НКЖИ, “Български пощи” и др.

По пътя към еврото

Има доза политически цинизъм във факта, че някои от доскорошните членове на бордове са били вписани като “независими”, за да останат пак в тях. Изискването за такива е записано в Закона за публичните предприятия: независимите членове трябва да са една трета от бордовете и да се номинират след конкурс от Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК).

С действията си обаче ГЕРБ съвсем обезсмислиха закона, приет в партньорство с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Едно от изискванията към България по пътя към еврозоната е да въведе стандарти за добро корпоративно управление на държавните фирми и да подобри прозрачността и отчетността им. Още на второ четене от Закона за публичните предприятия отпадна Българската банка за развитие, а ревизията продължи и след това, за да пасне на апетитите на властта. В резултат отново бе отворена вратата за участие на политически зависими лица - напук на препоръките от ОИСР. Но следващите управленци ще ги “изчегъртат”.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    82 2 Отговор
    Идва служебния кабинет на Радев.Гербавите да си събират нещата за затвора.
  • 3 РЪМПЕЗИ

    26 15 Отговор
    СЛАВИ И БАРЦЕЛОНСКИ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО....НА ЗДРАВЕ...
  • 4 Ъъъ

    25 2 Отговор
    Пак ли зеле? Писна ми. Поне да беше с пиле.

    Коментиран от #28

  • 5 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    33 2 Отговор
    ДОЙЧЕ ВЕЛЕ КВО НЕ ИМ Е УДОБЕН ВЕЧЕ ГРОБ?МИ НАЛИ НЕМСКИ ПРОЕКТАНТИ И НЕМСКИ ФИНАНСИ ГО СЪЗДАДОХА!!!!СЕГА КВО НЕ ИМ ХАРЕСВА???
  • 6 На ход е

    52 4 Отговор
    НАЙ ДОСТОЙНИЯ И ДОБЛЕСТЕН ПРЕЗИДЕНТ И ЧОВЕК ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ. БЪЛГАРИЯ РАЗЧИТА И ВЯРВА НА ВАС ДОКРАЙ.
  • 7 Десетката

    16 0 Отговор
    удари Дойче веле. Дано и парламентаристите направят същото.
  • 8 Иван Грозни

    13 8 Отговор
    Славейчо, Славейчо ще има да си свириш на воля и да се кокориш като плъх в трици. За това трябва да се уважават старите пушки като Нинова, доказала се като реална и последователна опозиция в стария парламент. Точно надушва ходовете на ГЕРБ, ама няма кой да разбира. Нужна е стратегическа мисъл. Сега ще обесмислите неимиверните усилия на хората да се оттърват от тиранията на Бойко.
  • 9 гост

    25 2 Отговор
    Ще се бетонират в панделата като дойде кабинетчето на президента. Той е подготвил да прати на Кьовеши някои неща. Бегане няма или тук или у европейски зандани.
  • 10 Ленин

    11 3 Отговор
    Абе при ГЕРБ няма грешка,те са си емали бабата!
  • 11 Мим33

    14 2 Отговор
    Ами така е,точно за това трябва да се бърза с правителство и да изпреварят с това герберско окопаване с власт във всички служби , държавни учреждения и висши позиции на техни хора...в предприятия и фирми...

    Коментиран от #22

  • 12 Другия с коня

    1 12 Отговор
    Как ще си Изоставиш Хората,които са се били за теб и са ти вярвали ,Бе....Никога в плен....Нито един на Врага.....Носиш на гръб и спасяваш!!!!

    Коментиран от #25

  • 13 Made in BG

    13 2 Отговор
    Повече от яснота е далаверската игра на управляващите ни ,дълги години ! Сега важното е да си получат заслуженото правосъдие,както ние Българския народ получихме грозните ,но вярни статисики за България за всяка една свера в страната ни,както и нехуманното ограбване на Българския човек ,за което видимите алчни виновни трябва да си получат заслуженото по всички параграфи на законността!
  • 14 ямболски адаш

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Друга тема":

    Той Живко чисто бял бангладешец ли е?
  • 15 PrisGuard

    8 2 Отговор
    Нищо ново. Ревизиите от ЕС и от бъдещите управници предстоят, колкото и да не им се иска на обречените. Бетонирането понякога се свързва с четири бетонни стени в зони за ограничен достъп за посетители.
  • 16 ГЕРБ

    0 4 Отговор
    Нещо лошо ли има в това.

    Коментиран от #21

  • 17 заката

    5 1 Отговор
    САМО ГЕНЕРАЛ РАДЕВ И ВЛАДИМИР ПУТИН ДРУГОТО Е ШАЙКА СУДЖУЦИ ТЪПИ КП ,И ПУНТА МАРА
  • 18 Ицо

    4 2 Отговор
    Идва Румен Радев а сега да видя суджуците на къде ще вземат напреко през реката
  • 19 да България

    5 1 Отговор
    всички Кметове на общини станаха милионери при Бойко Борисов да знаее мало и големо от кражби на еврофондове и общински поръчки а вие утре идете и пак гласувайте за тия разбойници
  • 20 Фандъков

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Друга тема":

    Живко,защо кашляш? А,моля-лельо,това е друга тема! Ама Живко-защо вече не кашляш? Живко: Малко страдам от триперна ангина!?
  • 21 веселяк

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "ГЕРБ":

    А не бе! Всичко е точно! В една бананова република е задължително срастването на бизнес и държава с Партията, в случая с ГЕРБ! Задължително е вкарването във властта на ПКП, минаването с 200. Купуването на противниците и превръщането им в първи пудели! Други се правят смешни или горят! Това е братче философията, в това живееш!
  • 22 бай шиле

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Мим33":

    Като си избрахте такива малоумни некадърници лежали по паветата как да се направи правителство бе.
  • 23 Гербаджия

    0 0 Отговор
    Ако на Митьо Гестапото му се вземе стъклената къщичка, дали ще има сили да я заработи отново?
  • 24 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    " БИБИ СИ СКУЧАЕЛ В БАНКЯ В ГАРАЖА , И СИ ПИШЕЛ ЕСЕМЕСИ ДО МЕТРЕСИ . ВЛЕЗНАЛ ЕДИН ПРИ НЕГО И РЕШИЛ ДА ГО ПОЗДРАВИ : ХАЙЛ ФРЮРЕР ...И ОПЪНАЛ РЪКА НАПРЕД .
    - ХАЙДЕ , ОТКОГА ЧАМ НАШТЕ ДА ДОЙДАТ !?!
    ЧУЛ ГОСТЪТ ....
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Стефанов

    0 0 Отговор
    Лойко готви шпицкоманди очакват се провокации!
    Предводител е стъки спонсориран от чекмеджетата.
  • 27 БЪДЕТЕ БДИТЕЛНИ

    0 0 Отговор
    Мутрите от ГРОБ и патериците им от ВМРО, които не влязоха в Парламента, готвят ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.
    Бъдете бдителни и не се поддавайте на провокациите им.
  • 28 Хихата

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ъъъ":

    Ама този път зелето е с Толуп!