Last news in Fakti

21 Януари, 2013 15:07 3 968 2

"Гардиън": България между фактите и фантазиите за покушението над Доган

  • ахмед доган-
  • октай енимехмедов
"Гардиън": България между фактите и фантазиите за покушението над Доган - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ахмед Доган, почетният лидер на партията Движение за права и свободи в България се размина с явен опит за убийство – българският политик едва не бе застрелян на живо пред телевизионните камери пише британският вестник „Гардиън“.

Чрез медиите несъстоялият се изстрел обиколи почти целия свят и милиони зрители видяха как млад мъж се качва на подиума и насочва пистолет към видния опозиционен лидер. Движението за права и свободи е партия, подкрепяна от мюсюлманските избиратели и турците в България, уточнява изданието. Сега мнозина в България се опитват да отделят фактите от измислиците, за да изяснят какво е мотивирало атаката, пише още „Гардиън“.

Според българската полицията Октай Енимехмедов е държал газов пистолет, зареден с лютив спрей и два „куршума“, които биха могли да произведат единствено шум. Той насочил оръжието към главата на политика, но отказал да стреля, след което бил повален на земята и бит от охраната и членове на партията директно пред камерите, които продължавали да се въртят, коментира изданието.

25-годишният Енимехмедов, етнически турчин, е оставил в дома си писмо, адресирано до майка му, в което обяснява, че няма намерение да убие партийния лидер, а просто да му  покаже, че не е „недосегаем“. Според Неделчо Стойчев, шеф на психологическото звено на българското Министерство на вътрешните работи, бележката показва, че младият мъж е смятал, че няма да оцелее след нападението, пише „Гардиън“.

Полицията е съобщила, че Енимехмедов, студент по архитектура, с криминално досие за наркотици, кражба и нападение, е действал сам. Но властите са били принудени да разгледат по настояване на партията версията за организиран опит за убийство, за да подобрят имиджа си, коментира изданието и цитира премиера Бойко Борисов, според когото атаката „най-вероятно не е постановка“. Той я определя като „тревожно събитие, което не би трябвало да има място в съвременна България“.

ДПС от години е преследвано от обвинения в политическа и икономическа корупция, а Доган, който е начело на партията от почти 25 години, бе оправдан по обвинения в корупция, разследвани на най-високо ниво преди две години, припомня изданието.

„Гардиън“ цитира и изказването на Иван Диков, главен редактор на англоезичната Sofia News Agency в България: „Това приличаше на доста изкуствен опит да представят партията си като жертва, да обединят своите избиратели и да стегнат редиците си. Защото те имат много да наваксват. Сега Доган пак е този целеви лидер, духовен глава на своята общност – като жертва и като мъченик“, обобщава Диков, цитиран от британското издание.

Според Диков Доган е смятан за доста противоречив лидер дори от етническите турци в България: той ръководи организацията със здрава ръка, изкъсо, има система за контрол над нея и не е изключено някой толкова да мрази него и методите му, че да е готов да се пожертва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 jgh

    1 0 Отговор
    почвайте сега да философствате,неандерталци такива.
  • 2 Неандерталец !

    0 0 Отговор
    Бил е Иконома ! хахахах