Last news in Fakti

5 Май, 2021 20:36 6 101 44

Коренът на олигархичния модел е пропорционалната система

  • иван сотиров-
  • пропорционална система-
  • олигархичен модел

Тя ражда едноличните модели на партийно, а оттам и на държавно управление

Коренът на олигархичния модел е пропорционалната система - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пропорционалната система е тази, която ражда едноличните модели на партийно, а оттам и на държавно управление. При нея партийният елит се формира от спуснати в листите удобни на партийния лидер хора и затова партиите в България са известни с имената на своите председатели. С какво моделите: „Доган“, „Нинова“, „Сидеров“, „Каракачанов“ и т.н. са по различни от модела „Борисов“? Нима модела „Трифонов“ възникнал в името на мажоритарната система, но реализиран по пропорционалната е по-различен от тях? Нима депутатите на ИТН не бяха избрани в името и с името на партийния си бос? Само мажоритарната система може да промени този порочен модел, като даде със закон правото на избирателите да определят пряко партийния елит на държавата.

Така партиите ще се превърнат от секти на лидера в общности от лидери. И нека да е ясно, Борисов предложи мажоритарната система не защото я иска, а защото е по добър играч на покер от другите партийни шефове. Той усети, че Трифонов няма да допусне някакви си граждани да му кадруват в политическото шоу и да превърнат парламентарната му група от балет „Магаданс“ в състав от свободни импровизатори. Освен това, Борисов добре познава и дори е бил приятел с много от сценаристите на сценаристите на проекта ИТН, за да знае, че те никога няма да разрешат волни изпълнения. Що се отнася до другите партийни началници, те са направо със свалени карти.

Крайно време е тези, които се опитват да плашат хората с това как някакви местни олигарси и организатори на купуване на гласове щели да се възползват от мажоритарната система, да отговорят на три въпроса: 1.За политическия монопол на националните олигарси ли плачат? 2. Могат ли да посочат поне един местен олигарх и организатор на купени гласове, който да не работи за някоя от партиите по пропорционалната система? Защо всесилното задкулисие, което наложи мафиотско-олигархичен модел на управление в България, пази повече от 30 години пропорционалната система с нокти и зъби?

С предлаганите козметични промени в Избирателния кодекс, ще имаме козметични промени на модела. Три десетилетия сменяме модела „Х“ с модела „Y“, но производителя, технологията и материалите са същите. Днес фабриката на олигарсите, която господства на политическия пазар, пуска новия си модел „Трифонов“, който ще бъде с нов дизайн и надградена стара платформа. За пореден път ще цитирам какво е казал за такова поведение Айнщайн: „Лудост е да правиш едно и също нещо отново и отново и да очакваш различен резултат.“ По същите правила със същите играчи ще имаме само пренареждане на същия пъзел.

Припомням, че вотът на над 2.5 милиона български избиратели, почти толкова, колкото са гласували за всички партии в настоящия парламент взети заедно, за въвеждането на мажоритарна система е императив за една демократична държава. Припомням и това, че на този референдум участваха повече избиратели от тези, които участваха на последните избори. Призивите към народните представители да не се съобразят с този вот и да действат по политическа целесъобразност, са в пълен разрез с принципите и практиките в демократичния свят и възпроизвеждат порочните комунистически практики. Отхвърлянето на волята на тези хора е равносилно на преврат, нещо което многократно са заявявали и от „Шоуто на Слави“. Нека да не забравяме, че в Чл. 1 от нашата конституция пише:

(1) България е република с парламентарно управление.

(2) Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

(3) Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.

Наглото погазването на волята на 2.5 милиона български избиратели е противоконституционно присвояване осъществяването на народния суверенитет от шайка политически трикаджии. Фактически ние станахме свидетели на безпрецедентен по арогантността си политически трик, при който „Партията на Слави“ извърши преврат срещу хората, които подкрепиха референдума на „Шоуто на Слави“.

Тези които се радват, че днес парламентът е по-шумен от предишния, явно не виждат, че този шум е защото старият премиер е в оставка, а нов не е встъпил в длъжност. Това е като шума, който чуваме, когато учениците са в междучасие.

Опитите да се всява страх, като се рисуват апокалиптични сцени, до които ще доведе въвеждането на мажоритарната система са грозна манипулация. Демокрацията се е родила заедно с мажоритарната избирателна система. Чак в началото на миналия век партийните апарати, започват да налагат пропорционалната система, като така присвояват от гражданите правото да определят състава на парламента. Налагането на пропорционалната система докарва на власт Хитлер и Мусолини, чрез избори, но в историята няма пример за появата на едноличен режим в държава с действаща мажоритарна система, освен чрез революция или въоръжен преврат.

Целенасочено се пропуска и факта, че в България при избора на Велико народно събрание 200 народни представители бяха избрани мажоритарно, като именно измежду тях бяха повечето ярки фигури. Също така, противниците на мажоритарната система упорито бягат от факта, че вече три десетилетия, на всеки четири години, избираме мажоритарно и с балотаж повече от 3000 кмета, които се ползват с пъти по-голямо обществено доверие от парламента.

За успокоение на най-големите скептици, мога да гарантирам, че ако случайно мажоритарната система не даде очакваните добри резултати, партиите с удоволствие ще я отменят в максимално кратки срокове, докато обратното – отмяната на пропорционалната система, както се вижда е почти невъзможно.

Пропорционалната система е коренът на властващия олигархичен модел и ако само режем неговите клони, на тяхно място ще поникнат нови, които ще дадат същите плодове. Този корен, който дава отровни плодове трябва да се изтръгне. Мажоритарната система е тази, която ще разпръсне семената на множество различни сортове и тогава ние ще можем да избираме свободно от кое дърво, кой плод да изберем.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 51 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 choko

    44 19 Отговор
    Трябва да се прекръстиш на Иван Соросоидов хихи

    Коментиран от #7

  • 2 маймун

    27 10 Отговор
    тъп л и с и к .
  • 3 китаеца

    44 9 Отговор
    Страх и отчаяние тресе шайката ГРОБ-СДС-Любен Дилов-син-мутри-мисирки, на предстоящите предсрочни парламентарни избори ще се съборят ЗА ТРЕТОТО МЯСТО със своите аверчета от ДПС!!!
  • 4 така така

    24 14 Отговор
    Коренът на олигархичния модел е МАЖОРИТАРНАТА система с преференции. Най-глупавото нещо в съвр. български политически живот. И такива амеби като тебе, Иване, го предлагате.

    Коментиран от #10

  • 5 налюдател

    13 16 Отговор
    Прав е ама на политиците не им изнася
  • 6 Ташунко

    35 5 Отговор
    Защо не пишете какви бомби хвърли днес Малкия Илчовец пред Комисията разследваща бате Бойко/ГРОБ, след които ГРОБ не са за съд, а за разстрел!? Хайде, имате ли топки или и вие сте миcиpkи!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Еразъм

    14 10 Отговор
    Този е опитал да мисли?! Не му се е получило.

    Коментиран от #18

  • 9 Тъй ли?

    25 10 Отговор
    Както се казва,когато фактите говорят и боговете мълчат!Човекът който и да,разсъжденията му са на 100% верни за жалост и на мен,гласувал за ИТН!Слави предаде избирателите си по отношение на мажоритарния вот!Тва е положението!Значи днес се видя,че по отношение на 1 лев субсидия ИТН нямат нищо против да получат подкрепа на ГЕРБ,ама по отношение на мажоритарния вот имат напротив,а?"Кучета и котки може,ама прасета не може"

    Коментиран от #15

  • 10 Ти в час ли си?

    23 4 Отговор

    До коментар #4 от "така така":

    Пропорционален вот с преференции НЯМА нищо общо с мажоритарен вот в два тура!
  • 11 Иван Сотиров!! Една от СДС мишките, коя

    18 3 Отговор
    То успя през годините да се укрие по дупките!!!

    Коментиран от #16

  • 12 3.14К

    19 3 Отговор
    Все повече се убеждавам, че Иван Сотиров няма личен лекар!
  • 13 нашия

    17 3 Отговор
    Иване не заблуждавай хората....корена на олигархичния модел е - ЛИЧНАТА БЕЗОТГОВОРНОСТ И БЕЗОТЧЕТОСТ НА Т.Н. ПОЛИТИЦИ ЗА РЕШЕНИЯТА КОИТО ГЛАСУВАТ... я да носи отговорност/включително и наказателна/ за начина си на работа и да видиш колко малко мераклии ще има за политици
  • 14 Да БЕ

    17 3 Отговор
    Я си представете мажоритарна система в 2 тура преди 4 години след референдума! Знаете ли какъв резултат щеше да има 235 дупетати от ГЕРБ и 5 дупетати от ДПС! МИСЛЕТЕ! ЗНАМ! МИСЛЕНЕТО Е ТРУДНО не е за ВСЕКИ! За платените не коментирам. Те знаят какво и защо говорят!

    Коментиран от #17

  • 15 Антигерб

    9 4 Отговор

    До коментар #9 от "Тъй ли?":

    Нaглoтo пoгaзвaнeтo нa вoлятa нa 2.5 милиoнa бългaрcки избирaтeли e прoтивoкoнcтитуциoннo приcвoявaнe ocъщecтвявaнeтo нa нaрoдния cувeрeнитeт oт шaйкa пoлитичecки трикaджии.

    Ами това нагло погазване на волята на българите беше извършено от вашата шайка - колко време мина от референдума и защо не го зачетохте тогава и сега ревете.

    На всички е ясно че няма как бързо да се определят 240 едномандатни региона за мажоритарни избори - а гербаджиите точно това целят - протакане до безкрайност за да се окопаят във властта и да похарчат всичко и така да провалят всяко следващо управление.

    Толкова са прозрачни с мераците и напъните си че чак им личи - уви за техен ужас вече ще има служебен кабинет и нови избори по нови правила.

    Та след тези избори ако Слави направи правителство ще има и мажоритарни избори но герб няма да ги има.

    Коментиран от #39

  • 16 Диагноза

    13 0 Отговор

    До коментар #11 от "Иван Сотиров!! Една от СДС мишките, коя":

    Този плъх се издигна в СДС само с плюенето по комунистите. Изпразнен е от съдържание.

    Коментиран от #20

  • 17 USA

    4 6 Отговор

    До коментар #14 от "Да БЕ":

    И ти като ужким мислиш как ще стане на практика това което говориш - как ГЕРБ щяха да намерят 235 депутата за които да гласуват в регионите.

    Как барни ръбъл щеше да пребори когото и да сложат срещу него, как спас гърневски щеше да пребори някой си.

    При мажоритарния вот партията няма да има такова значение отколкото личността във всеки регион.
    Второ самите депутати няма да са толкова зависими от лидера на партията - ако е свестен и работи за региона си даже и като независим ще го избират.

    Коментиран от #19

  • 18 Прав си

    11 2 Отговор

    До коментар #8 от "Еразъм":

    С хартиената бюлетина и фалшивите протоколи ГЕРБ "печели" изборите!
    Затова Борисов пищи срещу машинното гласуване!

    В Гeрмaния и в целият демократичен cвят!
    Бюлeтинa c нeoтбeлязaнa прeфeрeнция ce cчитa зa нeвaлиднa!

    Повтаряме!
    Бюлeтинa c нeoтбeлязaнa прeфeрeнция ce cчитa зa нeвaлиднa!

    Зaщoтo избирaтeлят избирa личнocт кoятo дa гo прeдcтaвлявa в пaрлaмeнтa!
    Зaщoтo избирaтeлят НЯМА ПРАВО да ДЕЛИГИРА прaвoтo cи нa личeн избoр!
    Дoри нa рoдитeлитe cи и нa дeцaтa cи!
    Oщe пo мaлкo нa някaкви пaртийни вoждoвe!

    Избoритe в Бългaрия прoдължaвaт дa ca пo кoмуниcтичecки прoтивoкoнcтитуциoнни!
    Пoвтaрям!
    Избирaтeлнoтo прaвo e личнo и нe мoжe дa ce дeлигирa нa никoгo!
    Бюлeтинa бeз oтбeлязaнa прeфeрeнция e нeвaлиднa!

    Тoвa ги cтиcкa чeпикa статуквото
    на подмяната на промяната
    зa мaшиннoтo глacувaнe!
    Зaщoтo мaшинaтa нe приeмa вoтa ти,
    дoкaтo нe oтбeлeжиш прeфeрeнция!

    Коментиран от #38

  • 19 нашия

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "USA":

    личноста не носи ли ПЕРСОНАЛНА отговорност пред избирателите си и има закон за отзоваването му -винаги може да е някоя кукла на конци...проблема е системен не персонален...поради което мажоритарните избори без право на турсене на отговорнорност от избирателите е...от същото но с нов етикет
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 наблюдател

    5 1 Отговор
    Не заблуждавай хората.Голям дявол се извъди,наглец такъв.Мислиш си ,че не разбираме за какво става дума.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Данъкоплатец

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "ФАКТ Е":

    Със закон комунизмът е приравнен с ноционалсоциализма!
    Но в България не се изпълнява!
  • 30 Филип Боев

    2 0 Отговор
    За местните избори се създават иниацитивни комитати за развитие на дадено населено място, а не се разчита на партии. Щом Цветан Цветанов, по времето на когото България бе осъждана да плаща обезпечения на свийте граждане за нарушени права, създаде партия и сега данъкоплатеца ще и осигурява и субсидии, за какво говорим? Само една партия може да постави хореограф начело на Митниците, а по-късно и да отговаря за опазване на околната среда и водите.
  • 31 Аз Негодника

    3 1 Отговор
    ОРКИТЕ НА САУРОМАН КОСТОВ...Спомням си като младеж,кариерното издигане на другаря КОСТОВ...Как започна... Започна със Далаверите със ЗЪРНО...Изнасяше българското зърно,за жълти стотинки,а после го внасяше същото българско зърно ,на най скъпите борсови цени...И се криеше от журналистите, зад саксии със фикуси...ЛИКВИДАТОРА НА БЪЛГАРСКАТА ИНДУСТРИЯ И ЗЕМЕДЕЛИЕ...И СЕГА ТРЯБВА ДА ВЯРВАМЕ НА ТОЯ ЧОВЕК ЧЕ МАЖОРИТАРНИТЕ ИЗБОРИ. НЕ СА ЗАОБИКОЛНИЯ НАЧИН ПАК ДА СЕ ВЪРНЕ.НА ВЛАСТ.ЗА ЕДНИ 130 МИЛИАРДА
  • 32 потребител

    1 1 Отговор
    Би ли назовал авторът г-н Сотиров,но точно и конкретно в какво се състоят порочните комунистически практики?
  • 33 Hoho Boho

    4 0 Отговор
    Поздравления за автора!
    Много манипулативна статия...
  • 34 макробиолог

    3 0 Отговор
    Народа е гласувал...
    народа е гласувал и за Бареков,Жорж Ганчев/лека му пръст/,за БСП на Луканов,за СДСтата 50 пъти,за ДПС и до сега,за Борисов,4 пъти О Боже,.....и?Много интересно след като мажор вот намалява диктата на парт елити,защо навсякъде,и то в развитите демокрации така наречени,където се прилага ,2 партии са главните от 100 години,другите са миманс?....В БГ то мафията брани прорц с-ма,щото и излиза по ефтино,което не значи че при мажор с-ма няма да се случи същото,просто ще се бръкнат по дълбоко.....това което трябва да се промени са реформата в прокуратурата,мвл,спецслужби,държ администрация,държ и общ поръчки и т.н. за да се елиминира купения,корпоративния,зависимия...вот.Докато някой Баце раздава и прибира бизнеси,докато провинцията е феодално зависима и парцелирана между разни Догани,Мутри,местни тикви и кратуни...въвеждай каквато искаш с-ма.
  • 35 Тони

    2 1 Отговор
    Тлъстия похотливец освен извънбрачно дете в Барселона, имал и още едно в Дупница, което гледа баба Валериева, докато щерка й изкарва кинти от дър таци.
  • 36 Роко

    4 2 Отговор
    Да живее мажоритарния вот. Ака се приеме парламента ще се напълни с ерудити като ДесиСлава, черната Златка,русата Златка, Милко Мустака, Фики и тем подобни. То и сега редовно подобни влизат на са сравнително малко като въпросния Славчо Чалгата. Е тогава направо ще цъфнем и вържем.
  • 37 Долу БКП

    1 0 Отговор
    "По ДЕЛАТА им ще ги познаете!" Не по кряскането на лозунги и обещения! Комуноидният БКП+мутро-меринджей на дела Ванчо Сотето е от спец-групата на БКП(задкулисна) под "синьо фразеологично прикритие" в компанията на ТКЗСара Бакърджиев, мутрата Мичковски, БКП-блюдолизкия кифтак Санде радикал-криминалот, клептоманката баба Лена на дедо поп Тодор унуката, Бичето-евнух от банкянския харем, шайкаджията Тони ДС-Рудолф Химлеро Тодоров, .... Активират го медийно при закъсване на далаверите и разгепването на БКП(задкулисна)! Заради такива като Сотиров, и от такива като Сотиров - ПРИКРИТИ КОМУНОИДИ - прехода в Б-ия се изроди до БКП+ДС-МАРОДЕРСТВО над дребните собственици, успели да опазят от комунистическа национализация дребната си собственост! Сотиров, със страхотна ЗАВИСТ и ЗЛОБА към тези дебни собственици, АКТИВНО работеше срещу тях и като районен кмет, и като общински съветник, и като депутатин! И в услуга на БКП+БЗНС+ДС-номенклатурните приватизатори и олигарси и каруцарската и мутренската вакханалия! Сега Сотиров пак се опитва да стане "свой човек" на "десните" екс-комунисти от ШАЙКАТА и да се уреди пак до държавната каца с меда и кифтаците!
  • 38 Пълна глупост

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Прав си":

    аз гласувах на машина само за партия, но не съм отбелязвала преференция.Явно си пишете, без да сте ходили да гласували.
  • 39 Аз съм антигерб

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Антигерб":

    но не съм за мажоритарни избори. Та сега хората познават само вождовете, как ще избираш нещо, което не познаваш?
  • 40 Мажор наСорос

    6 1 Отговор
    Хора, не се лъжете от подобни писаници! За мажоритарния вот ни натискат от чужди посолства и НПО-та.
    Пропорционална система означава, че ако пет човека на сто искат да присъства някоя политика в парламента, то тя трябва да присъства, с брой депутати, пропорционални на тези 5 на сто. А ако десет на сто искат нещо друго, то пак ще влезе в парламента, пропорционално. Мажоритарният вот казва не, не може. Ще влязат само онези, за които е гласувала най-голямата група, т.е., това е някакъв вид болшевизъм, когато най-голямата група, през политиката командва останалите групи в обществото. Забележете, в сфери на живота, в които няма никакъв проблем, да съществуват различни визии, както имаме различни видове медицина, съжителстващи успоредно. Откога болшевизмът е демократичен? Това няма нищо общо с президентските или кметските избори, където и без друго не може да има няколко кмета или президента. Само че, в парламента може да се пренесе картината отвън, пропорционално. Мажоритарно не може да се пренесе картината, защото мажоритарният вот изкривява, като дава несъществуваща прекомерна власт на някой, който не е спечелил съответното доверие, а хора гласували за друг, са принудени да гласуват за него.
    Защо никой не говори за
    -образователен ценз
    -социален ценз
    -двойно гражданство и уседналост
    Гражданските права трябва да съответстват на приноса. В Италия например, се гласува с бележка за платени данъци.
    Да гласуват само хората с принос към обществото. Те са и т
  • 41 САМОУПРАВЛЕНИЕТО СЪЗДАВА РАЗДОРИ

    1 0 Отговор
    Народ, който е предоставен сам на себе си, т.е. управлението, на когото е предоставено на издънки из собствената му среда, се саморазрушава от партийни раздори, възбуждани от домогвания за власт и почести, а също и от произлизащите от това безпорядъци. Нима могат народните маси спокойно, без съревнование да разсъждават и да се справят с работите на страната, без да ги сместват с личните си интереси? Могат ли те да се защитават от външни врагове? Това е невъзможно, защото план, който е разбит на толкова части, колкото глави има в тълпата, губи своята цялост и става непонятен и неизпълним.
  • 42 САМО ГЕРБ

    1 0 Отговор
    Само ГЕБР иска мажоритарен вот, защото имаме експерти и доазани профеисоналсити! !5 год доказваме, че не се страхуваме да носим отговорност. ГЕРБ е България! Работа, работа, работа!!! Само ГЕРБ!!!
  • 43 ГЕРБ разчитат на Слугинажа на медиите, !

    0 0 Отговор
    За това е този зор за Мажоритарен вод!! Разполагат и с много пари за реклама и копува не на гласове. НА ТОВА РАЗЧИТАТ, НО НЯМА ДА СЕ СЛУЧИ!!!
  • 44 Цоко

    0 0 Отговор
    Крaдцитe и мoшeницитe oбикнoвeнo ca дecни и ce гoрдeят c тoвa. Дa cи дeceн e нeщo кaтo индулгeнция зa мoшeницитe. Нaпр. Бoкo тиквaтa - пo рoждeниe и рaннa кaриeрa - пoтoмcтвeн кoмуниcт, нo кaтo ce прeoриeнтирa нa пoтoмcтвeн aнтикoмуниcт и възприe eврocтлaнтичecкитe цeннocти cтaнa любимeц нa пaртньoрcкитe cлужби, нa дecнитe eврoвoждoвe и нa бългaрcкитe дecни избирaтeли, кoитo oт 15 г. глacувaт кaтo улaви зa cикaджийcкaтa мутрa, a Мeркeл и Муcтaфтa гaльoвнo гo прeгръщaт и цeлувaт, дaжe кoгaтo 80% oт бългaритe гo нaричaт "бългaрoубиeц".Крaдцитe и мoшeницитe oбикнoвeнo ca дecни и ce гoрдeят c тoвa. Дa cи дeceн e нeщo кaтo индулгeнция зa мoшeницитe. Нaпр. Бoкo тиквaтa - пo рoждeниe и рaннa кaриeрa пoтoмcтвeн кoмуниcт, нo кaтo ce прeoриeнтирa нa пoтoмcтвeн aнтикoмуниcт и възприe eврocтлaнтичecкитe цeннocти cтaнa любимeц нa пaртньoрcкитe cлужби, нa дecнитe eврoвoждoвe и нa бългaрcкитe дecни избирaтeли, кoитo oт 15 г. глacувaт кaтo улaви зa cикaджийcкaтa мутрa, a Мeркeл и Муcтaфтa гaльoвнo гo прeгръщaт и цeлувaт, дaжe кoгaтo 80% oт бългaритe гo нaричaт "бългaрoубиeц"